RECENZE: Lenovo ThinkPad Edge E320 - na práci levně a s výdrží

6. 12. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Model Edge E320 cílí na malé firmy a drobné živnostníky. Za málo peněz může nabídnout matné provedení, 13'' displej, výkonný procesor Core i5 a dlouhou výdrž na baterie ideální pro časté cestování. Obstojí v testu?

Lenovo ThinkPad Edge E320 - na práci levně a s výdrží

Základní popis

Není to tak dávno, co jsme v redakci testovali nejmenšího zástupce řady ThinkPad Edge, model Edge E120. Rozhodli jsme se, že ověříme také o dva palce větší variantu. 13“ úhlopříčka totiž poskytuje konečně tu správnou ergonomii při zachování nízké hmotnosti a navíc už je do takto velkého počítače možné vložit klasické procesory a výkonnější komponenty.

ThinkPady Edge cílí na menší firmy a podnikatele (SMB/SOHO) - snaží se proto nabídnout některé prvky pracovních počítačů, ale nezabředávají tak hluboko do korporátních technologií. Místo toho se snaží oslovit i běžného spotřebitele svým vzhledem, uzpůsobením klávesnice a některými funkcemi pro snazší údržbu.

E320 sdílí stejný vzhled s E120. Tvary jsou téměř identické a rozdíl je pouze v rozměrech a rozmístění konektorů. Barevně je vše opět laděno do černé s červenými prvky trackpointu a šikmo posazeným logem ThinkPad se svítící tečkou (ve víku i v pravé opěrce ruky).

Základna i s víkem jsou postaveny z tvrdých plastů. Základna je relativně tuhá a pod tíhou rukou se neprohýbá (ani v prostoru klávesnice). Víko je trochu poddajnější, ale displej je v něm chráněný dostatečně. S ohledem na cenu je zpracování takový lepší průměr.

Víko má klouby zapuštěné v základně, což opět omezuje úhel otevření na 135° (klasickou konstrukci má až 14“ model). Magnet, který víko drží v zavřeném stavu, je příliš silný, než aby bylo možné počítač otevřít jednou rukou - bohužel.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Konektory jsou rozesety pouze po stranách. Vlevo jde o čtečku paměťových karet SD, MMC a MS (vložené karty z ní asi z pětiny trčí), LAN, dvě USB a analogový obrazový výstup VGA. Vpravo výčet pokračuje kombinovaným zvukovým konektorem, třetím USB kombinovaným s eSATA, digitálním výstupem HDMI a zdířkou napájení.

Konektorovou výbavu mají E120 a E320 téměř shodnou. Rozdíl je pouze v přidání eSATA k jednomu z USB. V této ceně bych si již dovedl představit i USB 3.0, ale to nám výrobce nedopřál, a vzhledem k absenci slotu ExpressCard, jej není možné ani později přidat. V rámci třídy je však výbava průměrná.

13“ notebooky jsou především o mobilitě. Edge E320 má v zavřeném stavu kompaktní rozměry 322 x 228 x 28-31 mm a váží jen 1,81 kg, což je u počítače s výkonným procesorem pěkná hodnota. Na cesty je tedy jako stvořený.

Standardní 65W adaptér univerzální kompatibilní se všemi běžnými ThinkPady váží včetně krátké přívodní šňůry 394 g. Díky dlouhé výdrži jej však s sebou většinou nebudete potřebovat.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je stejně jako u všech Edge typu chiclet s mezerami mezi klávesami. Rozložení zde odpovídá vyšším modelům. Na rozdíl od E120 nechybí klávesa Insert, v pravém horním rohu je místo Delete dvojice Home a End a klávesy PgUp a PgDn jsou níž než kurzorové šipky, aby nedocházelo k jejich náhodnému stisku. Klávesnici opět chybí klávesa kontextové nabídky, na jejíž místo se poněkud netradičně přesunula funkce PrintScreen.

Specialitou ThinkPadů je klávesa Fn v levém dolním rohu, kde standardně bývá Ctrl. Lenovo nabízí od předchozích generací v BIOSu možnost obě klávesy prohodit k běžnějšímu uspořádání. Fyzická výměna však stále není možná. Dříve se mluvilo o tom, že k prohození kláves nechce výrobce přistoupit kvůli konzervativnosti uživatelů. Na druhou stranu modely Edge mají klávesnici kompletně přepracovanou, takže už se o tradici nedá hovořit.

Horní řada kláves je standardně mapována na multimediální funkce a F1-F12 jsou dostupné jen při držení Fn. Pokud používáte jednu z nejzákladnějších zkratek Alt+F4 pro zavření programu, připravte se na nesmyslné trojhmaty typu Fn+Alt+F4 - je zajímavé, že ostatní výrobci tento problém vyřešili a při držení přepínačů (Ctrl, Alt, Shift) reaguje horní řada kláves v původním uspořádání bez nutnosti držet navíc ještě Fn.

Pokud tedy používáte klávesové zkratky, budete muset klávesy přepnout do původního chování (lze v BIOSu). Používání původních dvanácti kláves Lenovo znepříjemňuje také použitím drobných tmavě červených popisek.

Pokud si odmyslím nedostatky v rozložení, je klávesnice úžasná. Má dobře tvarované klávesy podle prstů a velmi příjemný stisk. Mechanika kláves má jistý chod, což umožňuje velmi rychlé psaní bez větších problémů.

S klávesnicí budou nejspokojenější méně pokročilí uživatelé, kteří potřebují často psát dlouhé dokumenty. Těm nebudou vadit některé nepříjemnosti podpůrných kláves a ocení kvalitní alfanumerickou část.

I méně pokročilým by ovšem mohly vadit krátké opěrky rukou. Mezi klávesnicí a klouby je velký prostor s baterií a klávesnice je kvůli tomu natlačena blíže k uživateli na úkor ergonomie.


pracovní plocha detail klávesnice

S redukovaným prostorem opěrek rukou souvisí také zmenšení touchpadu. ThinkPady jsou vždy vybaveny kombinací trackpointu (červená čepička uprostřed klávesnice) a touchpadu, nazývanou UltraNAV. U dotykové plochy najdete vyhrazená tlačítka už jen nad ní. Ta jsou přiřazena k trackpointu, který se bez nich neobejde. Celá dotyková plocha totiž sama slouží jako tlačítko a s žádnými dalšími se nepočítá.

Obě zařízení má na starosti elektronika od Synaptics s na míru upraveným firmwarem i ovladači. Touchpad je multidotykový a jeho plocha má hrubý povrch. Mimo chybějících vyhrazených tlačítek a tuhého stisku na použitelnosti ubírá i znatelné zpoždění snímání. Mezi malými notebooky jde bohužel o jednoznačný podprůměr.

Trackpoint se nijak neliší od toho, na co jsou uživatelé ThinkPadů zvyklí, a jeho prostřední tlačítko lze současně s pohybem páčky používat pro emulaci kolečka myši. Radost ovšem kazí touchpad pod ním. Pokud se jej (byť vypnutého) dotknete, bude pohyb kurzoru trackpointem velmi trhaný. Tím, že je zde touchpad ještě širší než u E120 a není zapuštěný, je opravdu problematické se mu vyhnout.

V praxi mě tento problém donutil používat trackpoint pouze levou rukou, protože jsem zvyklý mít palec položený na levém tlačítku (a ukazovák na páčce). To bohužel pravou rukou bez dotyku touchpadu nejde.

ThinkPady se dříve vyznačovali naprosto bezkonkurenčními polohovacími zařízeními, pro které si je uživatelé oblíbili a nejeden pak nepřipojoval myš ani doma. Situace na tomto Edge je proto o to smutnější.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na standardním čipsetu Intel HM65 a do její patice je osazen výkonný dvoujádrovým procesor Intel Core i5 2430M s výchozí frekvencí 2,4 GHz a režimem turbo až do 3,0 GHz. Procesor podporuje Hyper-Threading (4 logická jádra), rozšíření pro virtualizaci i akceleraci šifrování AES-NI. Jeho výkon s přehledem postačuje pro všechny běžné činnosti včetně některých výpočetně náročnějších.

CPU-Z
specifikace čipu

Na základní desce jsou snadno přístupné dva sloty pro paměťové moduly DDR3. Jeden je již od výroby osazen 4GB modulem běžícím na frekvenci 1333 MHz a nabízí se snadný a levný upgrade přidáním druhého modulu.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 46 598
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 054

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 103 069
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 52 094

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4684 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9719 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,07

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,62 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6043 MB/s

Stejně jako paměť je zespodu přístupná také 7mm vysoká šachta pro 2,5“ disky. Osazen je model Seagate Momentus Thin s kapacitou 320GB a rychlostí ploten 7200 rpm. Jde o moderní disk, který se ve výkonových žebříčcích mezi plotnovými disky řadí ke špici.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 233 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 96,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,10 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Na desce je integrovaný řadič gigabitové sítě Atheros a bezdrátové funkce řeší 2,4GHz Wi-Fi /n karta (Intel) a Bluetooth modul (Broadcom). Počítač není vybaven hardwarovým vypínačem bezdrátového vysílače. Změna stavu bezdrátových funkcí je řešena předinstalovanou utilitou pod klávesou (Fn+)F9.

Ačkoli dodaná konfigurace nedisponuje WWAN modulem (3G modem), vše je připraveno k jeho osazení. Ve víku jsou potřebné antény, pod baterií je čtečka karet SIM a na desce je volný slot mini-PCIe. Modul je možné dokoupit samostatně a díky přístupnosti volného slotu by jeho vložení měl zvládnout i průměrný poučený uživatel.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Do víka byl osazen širokoúhlý 13“ displej s matnou povrchovou úpravou a základním rozlišením HD (1366x768). Kvalitativně jde o běžný průměr, který ani neurazí, ani nenadchne. Pokud se v ovládacím programu grafické karty přepne hodnota gamma z 1 na 0,9 nejsou barvy příliš vzdálené lepším stolním monitorům. Tradiční slabina TN panelů se nevyhnula ani tomuto, takže se připravte na slabší vertikální pozorovací úhel. Obraz je standardně laděn do teplejších barev, kontrast je dobrý a pro potřeby podobného notebooku bude displej jistě stačit.

Pokud vás po vybalení notebooku překvapí „vypraný“ a zašedlý nekontrastní obraz, nejde o vadu LCD. Jde o jakousi šetřící technologii, kterou nás poslední dobou výrobci notebooků oblažují a jejíž účinky jsou sporné. Problém se objevuje při chodu na baterii a technologii lze zakázat v ovladačích. Volba je dobře skrytá, ale podle tohoto obrázkového návodu by to měl každý zvládnout.

Jas lze regulovat plynule v 15 stupních a nabízené rozpětí je velmi dobré. Maximální jas je lehce nadprůměrný, což v kombinaci s matnou povrchovou úpravou potěší všechny ty, kteří plánují s notebookem také cestovat.

Testovaná konfigurace má sice matný displej, ale není to pravidlem pro celý model. Matné displeje mají pouze konfigurace vybavené systémem Windows 7 Professional.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 400:1
  • Odezva: 8 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B133XW03 V1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Dodaná konfigurace nechává všechny grafické operace na úsporném jádře Intel HD3000 integrovaném v procesoru a sdílející paměť z RAM. To by mělo mimo her a náročných grafických aplikací postačovat úplně ke všemu, co byste mohli chtít na svém počítači dělat. Podporuje rozhraní DirectX 10.1 a zvládá akcelerovat současně dvě HD videa v rozlišení 1080p.

Externí monitor můžete připojit analogově pomocí VGA nebo digitální prostřednictvím HDMI. Oba výstupy dokonce mohou fungovat současně v režimu rozšířené plochy, pokud je vypnutý interní displej.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 3284
  • 3DMark Vantage: P1602 (GPU: 1260, CPU: 8560)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,7

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4666 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 8,54 fps

Výkon ve 3D odpovídá jiným notebookům s touto generací procesorů a pouze jedním osazeným paměťovým modulem. Kdo by chtěl trochu zvýšit výkon, nejlevnějším řešením je přidání druhého modulu RAM kvůli vyšší propustnosti v režimu dual-channel. Starší a méně náročné hry běží a některé přímo v nativním rozlišení displeje. S hraním nejnáročnějších AAA her však nepočítejte.

Podíváte-li se na poslední fotku v galerii po pravé straně, uvidíte odkrytou základní desku, kde v levé dolní části jsou neosazené pájecí plošky. Tento model se totiž prodává i v konfiguraci s plně osazenou základní deskou, tedy s přepínatelným grafickým čipem AMD Radeon HD6630M s vyhrazenou 128bit pamětí GDDR3, na které by se daly hrát i moderní AAA hry.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

V těle přístroje nemohou chybět dva reproduktory. Ty, které Lenovo vybralo, jsou kvalitou poměrně slabé i na poměry notebooků. Zvuk je plechový a úplně v něm chybí hloubky a velká část středních frekvencí. Jde tedy pouze o nouzovku, na které bych třeba poslech hudby nedoporučoval ani zkoušet. Maximální hlasitostí ovšem zvukový systém spadá do průměru.

Zařízení se ke zvukové kartě připojují jediným 3,5mm konektorem jack, který v sobě kombinuje monofonní vstup se stereofonním výstupem. Pokud nemáte speciální headset nebo vhodnou redukci, chová se konektor jako klasický sluchátkový výstup.

Rozhraní HDMI samozřejmě není ochuzeno o zvukovou složku a vedle obrazu přenáší i digitální zvukový proud, který představuje jedinou možnost, jak například do televizoru dostat prostorový zvuk bez použití externí zvukové karty.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ve víku je integrovaná malá 0,3Mpix webkamera s rozlišením snímání 640x480 a vedle ní je dioda informující o její aktivitě. Mikrofon byste ve víku hledali marně. Je vlevo před klávesnicí, což znemožňuje například VoIP hovory a současné psaní. Při položení rukou na klávesnici si totiž mikrofon zakryjete.

Zabezpečení

V nastavení firmware je možné nastavit, zda se mají hesla zobrazovat při čistém startu a restartu a zda mají mít uživatelsky definovanou minimální délku. Je zde také možné zablokovat firmware update z operačního systému a aktivovat virtualizaci.

Z technologií chránících proti krádeži jsou přítomny Intel Anti-Theft a Computrace.

Chlazení a provozní hluk

Jako pomsta leváků by se mohlo zdát umístění velkého větracího průduchu na pravé straně, kde většina lidí bude chtít pracovat s myší. Procesor je s chladičem spojen jednou heatpipe a o průchod vzduchu se stará jediný ventilátor (v případě osazení grafickým čipem vede k chladiči ještě druhá heatpipe).

Ventilátor je po zapnutí počítače vypnutý a spouští se až ve chvíli, kdy teplota stoupne nad určitou hodnotu. K tomu dojde během několika minut. Následně se ventilátor spouští nárazově na 5-10 sekund. Pokud jste aktivní (otevíráte nové programy, rychle přecházíte mezi webovými stránkami), dokáže se spouštět znovu a znovu ani ne po 15 sekundách klidu. Pokud zrovna neděláte nic, vydrží vypnutý celé minuty.

Ventilátor používá rychlý rozjezd, během okamžiku se rozjede na vyšší otáčky, a po sekundě se zpomalí na kýženou úroveň. I v nejnižších otáčkách je ventilátor relativně hlučný, protože je kromě průchodu vzduchu slyšet i jakési lehké vrčení. Sluchově citlivější jedinci pracující v tiché místnosti určitě nebudou nadšení.

Počítač není úplně tichý, ani když ventilátor neběží. Může za to hlučnější výkonný 7200rpm disk od Seagate, který na rozdíl od ventilátoru jinak než výměnou neztlumíte. Ventilátor mohou pokročilí uživatelé řešit utilitou TPFanControl, která umožňuje libovolně definovat spínací teploty a otáčky.

V zátěži počítač není o moc hlučnější než v klidu. Ventilátor jede pořád, ale drží si stále nejnižší otáčky, což z něj dělá v rámci třídy jeden z tišších modelů. Důvod je jednoduchý, chlazení musí být koncipované i pro konfigurace s dedikovaným grafickým čipem, který by v zátěži znatelně zvedl spotřebu, a tedy i tepelné vyzařování.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • klávesnice vlevo = 27,7°C
  • klávesnice vpravo = 28,3°C
  • spodek maximum = 29,8°C (pravá polovina)
  • výdech chlazení = 29,3°C
  • napájecí adaptér = 33,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,1°C
  • klávesnice vlevo = 31,6°C
  • klávesnice vpravo = 35,1°C
  • spodek maximum = 40,7°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 56,5°C
  • napájecí adaptér = 50,5°C

teplota okolí při měření: 22°C

Při běžné práci se počítač nikde výrazně nezahřívá a z tohoto pohledu jde o dobrého kandidáta pro cestování s počítačem na klíně. V zátěži překvapivě také nejsou teploty příliš vysoké. Spodek je jen vlažný a teplejší je pouze v místě pod chladičem. Přes klávesnici se přenáší minimum tepla. Opět je vidět, že chlazení je naddimenzované kvůli možnosti osazení grafickým čipem.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Do útrob počítače se vešla vyměnitelná šestičlánková baterie s kapacitou celých 63 Wh. Počítač je opravdu úsporný, přestože je vybaven „plnotučným“ procesorem, a v našem standardním redakčním testu* vydržel 8 hodin a 27 minut. Při on-line kancelářské práci bez většího omezování se zapnutou Wi-Fi a vyšším jasem LCD se výdrž drží na stále pěkných 5-6 hodinách. Nebudete tedy na cestách omezování neustálým hledáním zásuvek.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 10 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 56 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 70 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 43 W

Verze s integrovaným grafickým jádrem využívá služeb 65W napájecího zdroje. Standardně se vybitá baterie nabije na 90% přibližně za dvě hodiny. Při intenzivní zátěži až za tři.

BIOS

ThinkPady nabízí rozsáhlé nastavení UEFI firmware (upravený Phoenix), do kterého se dostanete stiskem klávesy F1 po zapnutí notebooku. Možnosti konfigurace jsou následující:

Síť

  • povolení BIOSu síťové karty
  • zakázání bezdrátových funkcí

USB

  • vypnutí podpory USB BIOSem
  • vypnutí stálého napájení USB portů
  • zapnutí napájení USB portů pro nabíjení iPodu, iPhone a BlackBerry

Klávesnice/myš

  • prohození Fn a Ctrl
  • zapnutí funkce „jedním prstem“ pro Fn
  • přepnutí režimu kláves F1-F12

Zobrazení

  • nastavení výchozího výstupu grafické karty

Napájení

  • vypnutí Intel SpeedStep + nastavení jeho režimu pro baterii/AC
  • vypnutí správy napájení CPU a PCI

Zvukové události

  • pípnutí při změně napájení
  • pípnutí při docházející baterii
  • pípnutí při čekání na heslo BIOSu
  • pípnutí, pokud je stisknuto příliš mnoho kláves najednou

SATA

  • nastavení SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)

Procesor

  • vypnutí podpory více jáder
  • vypnutí podpory virtualizace

Příslušenství

Součástí balení jsou: notebook, 65W napájecí adaptér, přívodní šňůra a velmi základní tištěná dokumentace. Žádná média s operačním systémem Lenovo nepřibalilo, obnovu najdete ve vyhrazené části pevného disku, odkud ji lze spustit, nebo vypálit na vlastní sadu DVD (případně prázdný USB disk s dostatečnou kapacitou).

Testovaná konfigurace se prodává s předinstalovaným operačním systémem Windows 7 Professional v 64bit verzi. Tovární instalace je vybavena minimem dalších programů – jsou v ní pouze ovladače hardware a doprovodné utility od Lenova. Z bloatware nám výrobce cpe pouze Bing Bar (v našich končinách si nedovedu představit nikoho, kdo jej využije) a sadu programů Windows Live (o jejichž smyslu bych si dovolil také pochybovat). Na druhou stranu ten nejotravnější bloatware v podobě demoverze antivirového programu je spolu s Adobe Readerem na disku pouze ve formě instalátoru.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace má oficiální cenu 13 910,- Kč bez DPH (16 692,- Kč s DPH). Další konfigurace se liší především procesoru, přítomnosti výkonného grafického čipu a předinstalovaného systému (se kterým souvisí povrchová úprava displeje).

Všechny základní modely ThinkPad Edge jsou vybaveny pouze roční zárukou s opravou v servisu. Pokud ovšem počítač nakoupíte jako spotřebitel, který se řídí občanským zákoníkem, dostanete zákonnou dvouletou záruku.

Záruku je možné prodloužit a rozšířit o další služby jako on-site NBD (oprava u zákazníka) a protection (pojištění proti náhodnému poškození).

::Závěr

Lenovo ThinkPad Edge E320 je typickým představitelem 13“ základních pracovních notebooků pro malé firmy a jednotlivce. Není vybaven pokročilými korporátními technologiemi, ani dokovacím konektorem, ale je celý vyveden v praktickém matném provedení (včetně matného displeje) a nabízí klávesnici, na které se pohodlně píše. Lenovo udělalo počítač velmi úsporný, což doplněno o standardní šestičlánkovou baterii dává velmi dobré hodnoty výdrže.

Edge E320 nemá optickou mechaniku. Díky tomu je lehčí než konkurence a navíc se ušetřené místo ve výkonnějších konfiguracích obsazuje dedikovaným čipem AMD Radeon HD6630M. Ten je přepínatelný, takže pokud není potřeba, nezvyšuje spotřebu počítače. Pro příležitostné hráče může jít o zajímavou variantu.

Jestli něco na malémm ThinkPadu nepotěší, jsou to krátké opěrky rukou kvůli klávesnici odsunuté od zadní části baterií a nepříliš povedený beztlačítkový touchpad. Lenovo by také mělo zapracovat na zvuku ventilátoru.

I přes některé zápory vůbec nepochybuji, že si tento ThinkPad najde své uživatele. Očekávám zejména méně náročné uživatele požadující cestovní doplněk ke stolnímu počítači a studenty. Zde má jistě co nabídnout.

Klady a zápory

+ dlouhá výdrž na baterie
+ příjemná klávesnice
+ dají se koupit i konfigurace s výkonnou grafikou Radeon HD6630M

- touchpad
- krátké opěrky rukou kvůli velké mezeře za klávesnicí
- hlučný ventilátor

Vylepšete svůj notebook s Kingston HyperX 240 GB SSD.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad Edge E320
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 2430M (2.40/3.00 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 320 (Seagate ST320LT007-9ZV142, 7200rpm, 16MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 13" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD3000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8151 PCI-E Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel WiFi Link 1000 BGN (b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant 20671 HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint (Synaptics/UltraNAV)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 63 Wh / 8h 27min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MMC, 2x USB 2.0, eSATAp, VGA, HDMI
  • Rozměry: 322 x 228 x 28-31 mm
  • Hmotnost (kg): 1,81
Recenze

Diskuse