RECENZE: Lenovo ThinkPad T420 - práce na prvním místě

2. 6. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Nové ThinkPady pro korporátní klientelu jsou tu, a když jde o pracovní stroje, naše volba při testování padla na 14'' verzi (T420). Uvnitř najdete výkonný procesor Core i5, 4 GB RAM, rychlý disk a přepínatelnou grafickou kartu NVIDIA s možností připojení až 3 externích monitorů. Doporučená cena v našich končinách je pod 30 000,- Kč bez DPH.

Lenovo ThinkPad T420 - práce na prvním místě

Základní popis

ThinkPady jsou ve světě notebooků jednou ze stálic v pracovním prostředí, a ač se vyvíjí, stále si drží svůj industriální matně černý vzhled, který je pro některé běžné uživatele nepochopitelný, ale kdo si zvykl, nedá na něj dopustit. Řada T je s námi od roku 2000, kdy nahradila úspěšné modely ThinkPad 600, a od té doby se snaží nabídnout kompromis mobility a výkonu při zachování maximální možné ergonomie, odolnosti a korporátních technologií (dokování, zabezpečení).

Model T420 vychází vzhledem z předchozí generace v podobě T410. Nicméně kvůli přechodu na displej s poměrem stran 16:9 se změnily i rozměry základny, a proto je šasi přepracované a s novým rozložením konektorů. Všechny plasty jsou matné a mají hrubší vzorek. Vnější strana víka je pak ještě potažena gumový povrchem, který je méně náchylný k poškrábání.

Ke změnám došlo i z pohledu odolnosti. Slitinová kostra v základně zůstala nezměněna, ale víko dostalo výztuže z kompozitu místo tvrzených plastů, a má teď špičkovou odolnost. Testovaný kus vykazoval vynikající odolnost i dílenské zpracování. Všechno na sebe přesně dosedalo a k prohýbání nedocházelo ani v prostoru opěrek rukou, ani u klávesnice. Že nedochází ke kroucení základny při zvednutí otevřeného notebooku za roh základny, beru v této třídě jako samozřejmost. Celkově nemohu mít k provedení jedinou výtku.

Panty mají společně s jejich krytkou masivní kovové provedení a na rozdíl od těch dvě generace (a více) zpátky mají plynulejší chod a lepší uchycení, aby nedocházelo k jejich vyviklání. Jejich konstrukce umožňuje vyklopení víka do úhlu až 180°.

V zavřeném stavu je víko drženo dvěma mechanickými zámky, které se odemykají jedním posuvným přepínačem na čelní straně základny. Pokud je přepínačem odemknete, zůstanou již odemčené, aby jej nebylo potřeba držet během otevírání. Málokterý notebook se otevírá tak pohodlně jednou rukou jako právě ThinkPady T.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Jakožto business notebook má ThinkPad T oproti běžným multimediálům rozmanitější výbavu. Na levém boku jsou výstupy grafické karty (VGA i DisplayPort), jedno USB a LAN. Pravý bok dále nese kromě optické mechaniky slot na karty ExpressCard 34, čtečku paměťových karet (SD-XC, MMC), jedno USB a jedno eSATA (kombinace USB a eSATA). Výbava končí na zadní straně, kde je konektor napájení spolu s posledním USB (tentokrát napájeným i ve vypnutém stavu) a rozhraním FireWire 400.

Výbava je velmi dobrá a taktéž k rozmístění jednotlivých konektorů nemám výhrady. K plné spokojenosti chybí snad jen USB 3.0. To však pro většinu lidí zatím nemá praktický přínos a v případě potřeby lze v řádu stokorun dokoupit USB 3.0 řadič s jedním portem do slotu ExpressCard 34 (dostupné jsou takové, které z těla notebooku nepřesahují).

Půdorysné rozměry 340 x 234 mm jsou téměř shodné s jinými 14" business notebooky, což mě mírně překvapilo, protože jen u ThinkPadu T420 máte z velkého okraje pod displejem intenzivní pocit, že je notebook zbytečně přerostlý (evidentně se designéři u konkurence s tímto problémem umí lépe poprat). Tloušťka 32 mm sice T420 neřadí mezi nejtenčí notebooky, ale v mezi business modely s plnohodnotnou výbavou je jeden z tenčích.

Hmotnost 2,21 kg je na spodní hranici toho, co je v této kategorii zvykem, a nižší hmotnost notebooku je vyvážena velkým 90W zdrojem, který včetně kabeláže váží 470 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Lenovo již jako jediný výrobce nabízí pracovní notebook se sedmiřadou klávesnicí. Má výborné rozložení a nechybí žádná standardní klávesa. Pro lepší hmatovou orientaci jsou kurzorové šipky posunuté níž než ostatní klávesy, funkční klávesy jsou odděleny do bloků po čtyřech a klávesy Esc a Delete jsou na výšku zdvojené.

Klávesy jsou ergonomicky tvarované, aby je prsty mačkaly co největší plochou, a jejich mechanika umožňuje velmi pohodlný a maximálně jistý stisk. Pro uživatele, kteří potřebují na notebooku především psát, jde dle mého názoru o nejlepší současné řešení. Výtku bych měl pouze k hlučnosti - pokud se nekrotíte, je klávesnice při rychlém psaní jedna z hlučnějších.

Další ovládací prvky jsou v prostoru nad klávesnicí a jde o pro Lenovo celkem charakteristické složení. Kromě po obvodu zeleně podsvíceného vypínače jsou přítomna tlačítka pro regulaci hlasitosti a pro ztlumení reproduktorů a mikrofonu (tyto dvě mají uprostřed malou oranžovou tečku, která se při jejich aktivitě rozsvítí). Poslední tlačítko je modré ThinkVantage, které slouží jako rychlý přístup k některým utilitám od výrobce.

Indikační prvky se omezily na tři zelené ikony pod displejem (Wi-Fi, Bluetooth, aktivita pevného disku) a dvě na vnější straně víka (baterie, režim spánku). Vzhledem k tomu, že Lenovo odstranilo z víka indikaci připojení napájecího adaptéru, sloužila jeho funkci s funkcí ikony stavu baterie (ta teď například při dokončení nabíjení zhasíná, i když je adaptér ještě připojený).


pracovní plocha detail klávesnice

Kombinaci polohovacích zařízení (touchpad a trackpoint) Lenovo dlouhodobě nazývá UltraNAV a tato kombinace nemůže chybět v žádném z nových ThinkPadů.

Touchpad se od poslední generace nezměnil. Má velkou dotykovou plochu, která však bohužel není zapuštěná a má pro prsty méně příjemný hrubý povrch (subjektivně se mi touchpady ze starších modelů a z nových Edge zamlouvají víc). Elektronika touchpadu od Synaptics podporuje multidotykové snímání i všemožná gesta, jak je již poslední dobou běžné, a snímání prstu funguje plynule a bez zpoždění.

K trackpointu není moc co říct. Kdo si zvykne, přestane touchpad prakticky používat a na tento méně běžný způsob ovládání nedá dopustit. Trackpoint v tomto modelu je stejný jako v jiných ThinkPadech a patří mezi páčkovými zařízeními na ovládání kurzoru na špici.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na čipové sadě Intel QM67 s podporou vPro a osazen je v této konfiguraci procesor vyšší střední třídy - dvoujádrové Intel Core i5 2520M s výchozí frekvencí 2,5 GHz a možností automatického přetaktování až na 3,2 GHz. Procesor má výborný výkon na všechny běžné činnosti a pro profesionální nasazení je vybaven akcelerací AES šifrování (umí využít například TrueCrypt).

CPU-Z
specifikace čipu

Ze dvou paměťových slotů je obsazen pouze jeden. Jde o 4GB modul DDR3 s frekvencí 1333 MHz. Případný upgrade paměti je velmi snadný, neboť se sloty nachází pod plastovými dvířky na spodku základny.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 53 098
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 212

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 110 899
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 55 766

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5005 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10505 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,10

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 16,64 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6118 MB/s

Použitý 2,5“ disk s výškou 9 mm od Hitachi patří k tomu nejrychlejšímu, co lze mezi plotnovými disky pro notebooky najít. Jeho plotny se otáčí rychlostí 7200 rpm a mají kapacitu 500 GB. Pominu-li SSD, jde o jeden z nejrychlejších disků, jaký jsme kdy v redakci měli. Rychlost s sebou přináší bohužel i nevýhodu v podobě vyšší provozní hlučnosti (šumění) na úrovni neustále běžícího ventilátoru jiných notebooků.

Optická mechanika DVD Super Multi je vložena jako modul do šachty UltraBay. Do té je možné kromě mechaniky vložit také adaptér s druhým pevným diskem (baterii ne, tu podporuje pouze T420s). Poslední verze UltraBay již bohužel nemá možnost snadné výměny za chodu. Notebook je nutné otočit a posunout dva přepínače na spodku. Rovnou tedy zapomeňte na rychlé prohazování modulů s notebookem v dokovací stanici.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 252 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 92,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,41 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

K standardním možnostem konektivity nelze mít výhrady. Gigabitovému Ethernetu sekunduje 2x2 Wi-Fi /n s podporou pásem 2,4 GHz i 5 GHz a modul Bluetooth 3.0. Notebook je také připraven na přidání WWAN modulu (má antény, volný slot a čtečku karet SIM), ale zde si musím postesknout, že v ČR není žádná konfigurace, která by měla WWAN modul již z výroby osazený.

Ruční přepínání bezdrátových technologií má na starosti zkratka Fn+F5, která vyvolá předinstalovanou utilitu s výčtem zařízení (v Linuxu probíhá sekvenční přepínání mezi všemi kombinacemi). Všechny bezdrátové funkce najednou vypíná posuvný přepínač na pravém boku mezi konektory. Ten byl ovšem na testovacím kusu velmi tuhý a jeho přepínání bylo málem o nehty (možná šlo o vadu kusu).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Lenovo se s poslední generací notebooků rozhodlo opustit panely s poměrem stran 16:10 i ve zbývajících úhlopříčkách 12 a 14". Model T420 je proto první 14" této řady vybavený displejem s poměrem stran 16:9. Kromě nejlevnější konfigurace jsou všechny (včetně testované) vybaveny panelem s vyšším rozlišením HD+ (1600x900).

V testovaném kusu byl přítomen panel z továrny AUO. Ačkoli se považují 14" displeje kvalitou zobrazení za ty horší mezi notebooky, tomuto až na slabý vertikální pozorovací úhel nemůžu nic vytknout (na poměry notebooků). Má dobrý kontrast a barvy jsou syté bez zbytečného nádechu do červené nebo zelené - obraz tak aspoň není mdlý a zašedlý.

Rozlišení 1600x900 už na této úhlopříčce nemusí vyhovovat každému. Ačkoli preferuji displeje s nižším rozlišením, zvykl jsem si nakonec bez zvětšování DPI v operačním systému, ale po celém dni práce jsem měl k večeru oči unavené a dal bych v tu chvíli přednost nižšímu rozlišení (1366x768). Je těžké říct, co je lepší, neboť jde o velmi subjektivní záležitost a každému vyhovuje něco jiného.

Podsvícení složené z bílých LED lze regulovat v 16 stupních. Maximální jas má velmi dobrou svítivost a nejnižší stupeň je použitelný při práci za úplné tmy (při rozsvícené ThinkLight je dokonce příliš slabý). V nižších stupních jasu displej neztrácí tak rychle kontrast, jako tomu někdy bývá.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 400:1
  • Odezva: 6 ms
  • Podsvícení: WLED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B140RW02 V1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Kromě grafického, do procesoru integrovaného jádra Intel GMA HD3000 se sdílenou pamětí je notebook vybaven také samostatným grafikou NVIDIA Quadro NVS4200M s 1 GB paměti DDR3 připojeným 64bit paměťovou sběrnicí. Ta je odvozena od GeForce 520M a liší se jen mírně vyššími referenčními takty.

V této generaci jsou již všechny konfigurace s dedikovaným čipem vybaveny řešením NVIDIA Optimus, takže standardně se o vykreslování stará pouze integrované řešení. NVIDIA čip se spouští automaticky pouze na pomoc s náročnějšími aplikacemi (většinou hrami) a výsledek do integrované grafiky posílá po PCIe sběrnici.

GPU-Z
specifikace čipu

Na rozdíl od referenčního zapojení pro Optimus má ThinkPad T420 k internímu displeji a výstupům připojená obě řešení. Praktickou výhodou je možnost obsloužit až čtyři samostatné grafické výstupy najednou. V případě, že připojíte externí monitory do výstupů na těle notebooku (VGA a DisplayPort), můžete mít přes ně společně s interním displejem rozšířenou plochu. S dokovací stanicí je pak možné připojit tři externí monitory a používat je opět společně s interním displejem. Možné konfigurace popisuje Lenovo na svých stránkách.

Zapojení výstupů do obou řešení je vhodné také v případě, kdy Optimus nefunguje s nějakou problémovou aplikací, nebo chcete používat operační systém, pro který nemá Optimus ovladače (Windows XP, Linux). V BIOSu lze totiž Optimus zakázat a vybrat si grafickou kartu ručně. Vzhledem k tomu, že například v Linuxu pro GMA HD3000 chybí ovladače, je toto přepínání pro linuxáky velmi důležité.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 11 333
  • 3DMark 05: 9624
  • 3DMark 06 (1280x1024): 4834
  • 3DMark Vantage: P2356 (GPU: 1937, CPU: 6713)
  • 3DMark 11: P602 (Graphics: 536, Physics: 2658)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,4

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5838 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 16,64 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 10,24
  • CATIA (catia-02): 7,80
  • EnSight (ensight-03): 13,02
  • Maya (maya-02): 21,90
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 13,40
  • SolidWorks (sw-01): 15,36
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 1,81
  • UGS NX (ugnx-01): 1,46

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 3,34
  • EnSight (ensight-04): 6,28
  • LightWave 3D (lightwave-01): 9,47
  • Maya (maya-02): 5,72
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,05
  • SolidWorks (sw-03): 5,47
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,85
  • Siemens NX (snx-01): 2,47

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 13,2 fps
  • 1600x900: 9,2 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (DirectX 11)

Pokud jde o business použití, většinu odpracuje GMA HD3000, která stačí na rychlé vykreslování akcelerovaného prostředí Windows Aero i přehrávání 1080p videí v moderních HD formátech. Výkonnější čip má smysl až na některé vizualizační aplikace a méně náročné CAD projekty (a samozřejmě na hry).

Z hlediska herního výkonu představuje NVS4200 (520M) low-end současné generace, nicméně lze na něm spustit drtivou většinu her. U náročných titulů se rovnou připravte na nejnižší detaily a zcela jistě také nižší rozlišení. Pro hráče méně náročných her je toto řešení dostatečné.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory výrobce ponechal na stejném místě po stranách klávesnice jako v případě minulých generací. Jejich hlasitost je na poměry notebooků průměrná a stejné je to i se zvukovým podáním, kterému chybí hloubky a nižší středy (frekvenčním rozsahem jsou subjektivně horší než reproduktory v dřívějších modelech R/T 61, 400 a 500). K poslechu hudby bych je určitě nedoporučil, ale při video hovorech budou stačit.

Analogové vstupy a výstupy se vtěsnaly do jednoho konbinovaného konektoru. Ten standardně funguje jako sluchátkový výstup s přidaným jedním vodičem pro monofonní vstup mikrofonu. Důvodem k sjednocení je možnost připojit headset jedním kabelem. K připojení standardního mikrofonu je potřeba redukce.

Digitální zvukový výstup je přítomen jako součást výstupu DisplayPort. S vhodným kabelem lze tedy dostat zvuk i obraz jedním kabelem do televizoru vybaveného HDMI vstupem.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ve víku nad displejem je notebook vybaven duálním mikrofonem a webkamerou schopnou pořizovat snímky až v rozlišením 1280x720, leč dle kvality snímač nejspíš nebude mít víc než 0,3 Mpix.

Zabezpečení

ThinkPady jsou určeny především do náročného pracovního prostředí a s ním souvisí i bezpečnost. Nepřekvapí proto, že jsou přítomny veškeré běžně používané zabezpečovací mechanismy od čtečky otisku prstů přes bezpečnostní TMP čip až po Computrace a správcovské heslo, které se zakódované ukládá přímo do speciální EEPROM na základní desce.

Autorizaci uživatele lze provádět už v BIOSu a na základě zadaného hesla/otisku systém po nastartování přihlásí příslušného uživatele. Čtečka otisku prstů je umístěna vpravo od touchpadu a při práci prostřednictvím dvou diod indikuje, kdy je aktivní a zda bylo rozpoznání úspěšně (čtečkou otisků lze notebook také zapnout, pokud byl detekován uložený otisk).

V této konfiguraci podporuje notebook technologii Intel vPro v poslední verzi, která umí notebook vzdáleně nabootovat přes síť z ISO image, podporuje přenos obrazu pomocí VNC bez kooperace s operačním systémem a mnoho dalšího.

Chlazení a provozní hluk

Od grafické karty a procesoru vedou heatpipe k hlavnímu chladiči v levém zadním rohu, kde je umístěn také ventilátor. Průduchy ventilátoru jsou rovnou dva - jeden míří do levého boku a druhý je vzadu. Tím je dosaženo zachování efektivity chlazení i v případech, kdy počítač leží na nerovném povrchu (typicky na posteli).

Při kancelářské práci ventilátor většinou neběží a spouští se jen občas na nejnižší rychlost, kdy stále zůstává tišší než (relativně hlučný) pevný disk. Celkově je stroj (i přes disk) hlučností pod průměrem v rámci kategorie a lze jej hodnotit jako tichý.

V zátěži se ventilátor zrychlí a vydává při chodu mírně svištivý zvuk, kterého si můžete všimnout v tiché místnosti, ale opět je hlučnost v rámci kategorie velmi dobrá.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 34,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,6°C
  • klávesnice vlevo = 33,9°C
  • klávesnice vpravo = 32,5°C
  • spodek maximum = 37,0°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 35,2°C
  • napájecí adaptér = 37,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,2°C
  • klávesnice vlevo = 33,8°C
  • klávesnice vpravo = 30,8°C
  • spodek maximum = 38,5°C (pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 46,7°C
  • napájecí adaptér = 44,3°C

teplota okolí při měření: 23°C

Přes klávesnici a opěrky rukou se teplo nepřenáší bez ohledu na zatížení komponent. V případě spodku základny je zahřívání patrné jen uprostřed a pod výdechem chlazení, ale při kancelářské práci není problém s dlouhodobým provozem notebooku na klíně.

Baterie

Standardní 6článková baterie s kapacitou 56 Wh nepřesahuje z těla notebooku a jde o stejnou baterii, jakou můžete najít i u 15" variant ThinkPadů R61 a T61 a dále u modelů R500, T500, T510, T520 a všech modelů řad L, SL a W. Notebook s ní v našem standardním redakčním testu* vydržel 7 hodin a 54 minut.

V případě on-line kancelářské práce s polovičním jasem LCD se výdrž reálně pohybuje okolo 6 hodin. Zde se ukazuje výhoda přepínání grafik, neboť pokud NVIDIA Optimus vypnete a necháte běžet neustále dedikovaný grafický čip, bude se výdrž při stejné činnosti pohybovat okolo 3 hodin a 40 minut.

Možnosti prodloužení výdrže jsou u tohoto modelu dvě. První je výměna primární baterie za větší 9článkovou verzi s kapacitou 84 Wh (prodloužení výdrže o 50%) a druhou je připojení 9článkové sekundární baterie (94 Wh) na spodek notebooku (prodloužení výdrže o 270%). Možná je samozřejmě i kombinace obojí.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 63 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 47 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 85 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 48 W

Prázdná baterie se za hodinu nabije přibližně na 85% a k mírnému zpomalení nabíjení dochází pouze při intenzivní zátěži (CPU i grafiky), neboť 90W zdroj poskytuje dostatečnou výkonovou rezervu.

Počítač lze nabíjet i menším 65W zdrojem. Ve vypnutém stavu a při kancelářské práci je nabíjení stejně rychlé a k výraznému zpomalení dochází až při intenzivní zátěži. Pokud je vytížen pouze procesor, je to přibližně na polovinu. Využije-li se i grafická karta, je nabíjecí výkon třetinový.

BIOS/EFI

S aktuální generací svých notebooků Lenovo přešlo v celé produktové řadě na novější systémy UEFI. Pro uživatele to znamená především možnost zavádění operačního systému novým způsobem. Staré operační systémy však fungují taky a systém umí BIOS transparentně emulovat. V nastavení pouze přibyla volba, zda se mají nejdřív vyhledávat standardní zavaděče, nebo zavaděče pro UEFI.

Nastavení dostupné stiskem F1 po zapnutí počítače a nabízí následující volby:

Síť

  • probouzení z LAN (vypnuté, zapnuté, pouze s připojeným napájením)
  • aktualizace BIOSu z LAN
  • povolení BIOSu síťové karty

USB

  • vypnutí podpory USB BIOSem
  • vypnutí stálého napájení USB portů
  • nastavení stálého napájení USB portů (iPod/iPhone, BlackBerry, ostatní)

Klávesnice/myš

  • zakázání trackpointu a/nebo touchpadu
  • prohození Fn a Ctrl
  • zapnutí funkce „jedním prstem“ pro Fn
  • vypnutí odděleného přepínání interního numerického bloku

Zobrazení

  • nastavení výchozího výstupu grafické karty
  • výběr režimu grafických karet (NVIDIA Optimus, integrovaná, dedikovaná)
  • zapnutí detekce NVIDIA Optimus nekompatibilních OS (pokud je detekován takový systém, běží automaticky pouze dedikovaná grafika)

Napájení

  • vypnutí Intel SpeedStep + nastavení jeho režimu pro baterii/AC
  • nastavení režimu chlazení pro baterii/AC (maximální výkon, vyvážené)
  • ztlumení optické mechaniky
  • vypnutí správy napájení CPU, PCI a PCIe
  • zapnutí automatického spuštění po připojení napájecího zdroje

Zvukové události

  • pípnutí při změně napájení
  • pípnutí při docházející baterii
  • pípnutí, pokud je stisknuto příliš mnoho kláves najednou

SATA

  • nastavení SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)

Procesor

  • vypnutí podpory více jáder
  • vypnutí podpory HT (Hyper-Threading)
  • vypnutí podpory virtualizace
  • Vypnutí VT-d (VT-d = přímý přístup k rozhraním při virtualizaci)

Intel AMT

  • zakázání AMT
  • nastavení čekání RPAT
  • typ terminálu (standardně VT100+)

Příslušenství

V krabici najdete s počítačem jen nutné minimum příslušenství. To znamená 90W napájecí adaptér, přívodní šňůru a tištěnou dokumentaci v češtině a angličtině (příručka rychlého startu a bezpečnostní instrukce). Kompletní manuál Lenovo User Guide najdete na pevném disku. Velké mínus však vidím v neexistující české lokalizaci. Instalační média k systému Lenovo nepřibaluje a instalaci ponechává pouze na pevném disku, odkud ji lze spustit i vypálit na vlastní sadu DVD.

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional v 64bit verzi, u kterého si při prvním spuštění můžete zvolit jazykovou mutaci (ve výběru nechybí čeština a angličtina). Tovární instalace je proti předchozím ThinkPadům značně odlehčená. Do systému jsou doinstalovány pouze ovladače a obslužné utility hardware. MS Office 2010 Starter, demoverze antiviru i typické korporátní aplikace od Lenova jsou na disku pouze ve formě instalátorů, a nijak tedy nezatěžují systém. Jde o krok správným směrem, který zajišťuje maximální rychlost operačního systému ihned po vybalení počítače z krabice. Výjimkou v rámci bloatware zůstává pouze balík programů Windows Live.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 28 790,- Kč bez DPH (35 548,- Kč s DPH). Nabízených konfigurací je však mnohem víc, ceny začínají od 21 990 Kč bez DPH za T420i s Core i3 a 2 GB RAM a sahají až do 35 590 Kč bez DPH za konfiguraci podobnou testované, ale navíc s 80GB SSD pracujícím v hybridním režimu s 500GB rotačním harddiskem.

V základu jsou všechny konfigurace vybaveny standardní tříletou zárukou s opravou v servisu. Tuto záruku lze prodloužit až na 5 let a rozšířit o další služby (on-site NBD response, accident protection).

Závěr

I přes počáteční despekt kvůli přechodu na displej s poměrem stran 16:9, který asi mnoho pracujících lidí nepotěší (ale nemají na výběr, přešli už všichni výrobci), mohu tento notebook doporučit jako pracovní nástroj pro náročné. Jde o vyvážený notebook nabízející výkon, mobilitu, ergonomii i korporátní technologie. Velkou zásluhu na dobrém dojmu z používání mají tichý provoz a především výborná klávesnice s trackpointem. Pokud potřebujete často psát a jste nároční, jde o jednu z nejlepších voleb na trhu.

Výkonný procesor v kombinaci s rozlišením displeje 1600x900 dělá z ThinkPadu opravdovou mobilní alternativu pro práci na cestách a právě při cestování se užije také dobrá výdrž na baterie a možnost ji pomocí větší baterií znásobit.

Nedostatky jsou spíše méně významného charakteru. Velmi otravným je optická mechanika s tlačítkem přesně v místech, kde budete notebook uchopovat při přenášení, za což se vám odvděčí častým vysouváním jejích dvířek. Druhý nedostatek je spíše formální a týká se hlučnějšího chodu výkonného pevného disku. Citlivější jedinci však mohou uvažovat o výměně za SSD, po které získají dokonale tichý notebook.

Vzhledem k tomu, jak nízko začínají ceny nejlevnějších konfigurací (T420i) lze označit tento ThinkPad jako jeden z nejdostupnějších notebooků vyšší třídy.

Klady a zápory

+ tichý provoz i v zátěži
+ špičková klávesnice s trackpointem
+ až na pozorovací úhly velmi dobrý displej

- nevhodně umístěné tlačítko optické mechaniky
- hlučný pevný disk

Pod čarou

Testovaný kus výjimečně při chodu na baterii vydával přerušovaný pískavý zvuk z prostoru pod prostředkem klávesnice slyšitelný pouze v naprosto tiché místnosti.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Lenovo ThinkPad T420

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad T420
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 2520M (2.50 GHz / 3.20 GHz Turbo, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 550 (Hitachi HTS725050A9A364, 7200rpm, 16MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti
  • LCD: 14" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: NVIDIA Quadro NVS4200M (1GB GDDR3, 64bit) + Intel GMA HD 3000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82579LM)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6205 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant HD Audio
  • Polohovací zařízení: trackpoint + touchpad (Synaptics/UltraNAV)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 57 Wh / 7h 54min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MMC, 3x USB2, eSATA/USB2, VGA, DisplayPort, Firewire 400, ExpressCard 34
  • Rozměry: 340 x 234 x 32 mm
  • Hmotnost (kg): 2,21
Recenze

Diskuse