RECENZE: Dlouhodobé zkušenosti: Lenovo ThinkPad X200

7. 4. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Po nedávné zprávě z dlouhodobého testu dnes přichází na řadu další notebook, který jsme podrobili náročným podmínkám po dobu téměř jednoho roku. Tentokrát šlo místo domácího multimediálu o ultra-mobilní 12“ business model na cesty. Jak si vedl, rozeberu dále v tomto článku.

Dlouhodobé zkušenosti: Lenovo ThinkPad X200

S myšlenkou dlouhodobého testu kdysi přišlo Lenovo samo při diskuzi po jedné tiskové konferenci a nabídlo výběr z mnoha tehdy dostupných notebooků řady ThinkPad (i IdeaPad). Po dlouhém váhání jsme do redakce zvolili 12“ ThinkPad X200, neboť z dobíhajících modelů představoval jeden z mála, co již přešly na nový systém konstrukce, který je nyní přítomen v téměř všech modelech X, T a W. Navíc identickou konstrukci používá i stále prodávaný novější ThinkPad X201, který se ve zde popisovaných provozních vlastnostech neliší od testovaného X200 (poznatky z článku jsou tedy platné pro obě generace).

Chtěli jsme také zjistit, zda platí všechny ty pověsti o špičkové odolnosti a kvalitě ThinkPadů a zda mají pravdu zlí jazykové tvrdící, že s přechodem ThinkPadů od IBM pod Lenovo se změnila kvalita směrem dolů. Menší notebooky jsou obecně vystavovány největší mechanické zátěži, neboť si je pořizují lidé, kteří potřebují s počítačem pracovat především v terénu. 12“ modely ThinkPad X představují to nejlepší (a nejdražší), co pro náročné mobilní nasazení Lenovo vyrábí. Tomu jsme přizpůsobili i test, který jsme pojali podle našich nejpřísnějších kritérií.

foto

Lenovo ThinkPad X200/X201

Představovat notebooky Lenovo ThinkPad je téměř nošení dříví do lesa. ThinkPady byly odjakživa pracovní stroje určené těm náročnějším. Charakterizuje je velmi konzervativní černý vzhled s ostrými rysy a uprostřed klávesnice charakteristickou červenou čepičkou trackpointu. Řada X je zaměřena na uživatele, jejichž prioritou je u notebooku maximální mobilita.

ThinkPady X200 a X201 mají s nejmenší baterií hmotnost pod 1,5 kg. Od velkých notebooků je sice dělí chybějící optická mechanika, ale nezadají si s nimi ve výpočetním výkonu. Uvnitř je totiž „plnotučný“ procesor (v testovaném X200 to bylo Core2 Duo P8700 2,53 GHz, X201 může mít až Core i7 620M 2,66 GHz), dva paměťové sloty, místo pro standardní 2,5“ disk, prostorná klávesnice (shodná s těmi z větších ThinkPadů) a plnohodnotná výbava.

Plnohodnotnou výbavou je myšlena trojice USB, analogový výstup na monitor VGA, modem, LAN, konektory zvukové karty, slot pro rozšiřující karty ExpressCard 54 a především konektor pro připojení dokovací stanice UltraBase, kterou Lenovo zapůjčilo spolu s notebookem (vyšší konfigurace se standardně dodávají i s dokovací stanicí).

Dokovací stanice UltraBase se připojuje na spodek notebooku a je konstruována tak, aby mohla zůstat připojena i při manipulaci a fungovala bez připojeného napájení. UltraBase notebooku přidává všechno to, co mu chybělo. Kromě standardních duplikovaných portů (LAN, napájení, zvuk, VGA) přidává ještě digitální obrazový výstup DisplayPort a šachtu UltraBay v základu vybavenou optickou mechanikou DVD Super Multi.

Jediný problém zprvu představovala baterie. Lenovo notebook dodalo v konfiguraci s 4článkovou baterií s pouhými 29 Wh, což je fajn, pokud máte takový notebook jen na spouštění prezentací u klientů nebo s ním cestujete maximálně autem mezi domovem a kanceláří, ale k celodennímu použití to jednoduše není. Vyřešilo se to z jiných zdrojů obstaráním největší, 9článkové baterie.

foto
srovnání s 14" ThinkPadem R61

foto
dokovací stanice UltraBase má stejné půdorysné rozměry

Zadání dlouhodobého testu

Jak jsem již nastínil v úvodu, vzhledem k tomu, do jakého segmentu tento počítač patří, jeho ceně a celkově tomu, jak jej výrobce prezentuje, jsme se rozhodli nasadit ty nejtvrdší podmínky:

  • Bude používán denně na cestách, často přenášen s dalšími věcmi v batohu bez vyztužené kapsy pro notebook.
  • Nebudou brány žádné ohledy při manipulaci, takže se nevyhne přenášení v zapnutém stavu za roh základny nebo roh víka a otevírání/zavírání se bude řešit jen jednou rukou také za roh víka.
  • V dokovací stanici bude většinu času zavřený, a to i při dlouhodobé vysoké výkonové zátěži.
  • Nebude ušetřen prudších změn teplot a provozu v místech se zvýšenou vlhkostí vzduchu, případně venku při teplotách pod 0°C.

Počítač bude používán jako primární pracovní stroj na všechno - psaní rozsáhlých textů, přístup k internetu (web, pošta, IM), práci v náročných matematických a statických programech a práci s videem. Bude v provozu denně, často nad 12 hodin - na cestách s velkou baterií a doma v dokovací stanici s dvěma externími monitory, klávesnicí, myší a dalšími externími periferiemi.

foto
ThinkPad X200 v dokovací stanici s dvěma monitory

S ohledem na drsnější pracovní podmínky byl na začátku testu raději vyměněn pevný disk za SSD, aby notebook snesl větší přetížení v operačním stavu.

Další dvě kapitoly se věnují postřehům, kterých jsem nabyl během testování - negativním i pozitivním.

Co mě nepotěšilo / co by se mohlo zlepšit

(1) Zprvu jsem se dost natrápil při zprovozňování WWAN modulu. Ten se totiž někdy při chodu sám odpojoval a systém jej přestával vidět, a aby to nebylo všechno, někdy se po probuzení z režimu spánku vůbec neobjevil. První problém řeší odinstalace ThinkVantage Access Connection nebo zrušení možnosti „Vypínání zařízení při nečinnosti“ v jeho nastavení (která evidentně nefungovala korektně). Druhý problém se vyskytuje jen u těch, kteří si vyzkoušeli nějakou distribuci Linuxu. K vyřešení je nutné obnovit nastavení BIOSu do výchozích hodnot. Linux jsem na notebooku zkoušel jen jednou, a tak jsem již nezjišťoval, zda by nějaký novější BIOS situaci vyřešil.

(2) Další problém se opět týkal WWAN modulu. Ne že by to snad nějak ovlivňovalo funkčnost, ale po vypnutí, pokud byl modem vypnutý pouze prostřednictvím správce bezdrátových připojení (Fn+F5), zůstával pod napětím a zvyšoval celkovou spotřebu o 2 W (při vypnutí posuvným přepínačem problém nebyl). Nedostatek jsem obešel vytvořením zástupce síťového připojení na ploše, u kterého jsem přes kontextovou nabídku volil „zakázat“. Tím se modul zakázal ve správci zařízení a přestal odebírat proud. Není to nejelegantnější řešení, ale WWAN moduly podobným způsobem zlobí z mě nepochopitelných důvodů i u jiných notebooků.

(3) Ačkoli na recenzi jsme kdysi dostali ThinkPad X200 s relativně dobrým displejem, 12“ displeje jsou až na pár výjimek (Tablet PC s IPS obrazovkou) většinou bída, což se potvrdilo i s tímto testovaným kusem (je to loterie u všech výrobců). Situace je podobná jako v úhlopříčce 14“, což znamená, že většina displejů má nižší saturaci barev, slabší kontrast a podprůměrný vertikální úhel. Na obranu testované kusu mohu snad uvést, že bílá barva neměla žádný nádech do jiné barvy, takže pro kancelářskou práci displej s přehledem stačil. Zajímavá situace bude s nadcházejícím modelem, kde pravděpodobně i standardní ThinkPady X220 budou mít ve vyšších konfiguracích IPS obrazovku s výbornými parametry a vyšší svítivostí (téměř na úrovni toho nejlepšího, co lze v notebooku dostat).

(4) Chápu, že jsou lidé, kteří dlouhou výdrž u svého notebooku nepotřebují, ale žiji v domnění, že takoví si většinou nekupují ultra-mobilní modely. Základní 4článková baterie je jednoduše slabá a výdrž kolem dvou hodin on-line kancelářské práce není moc. Jednu dobu u nás Lenovo nabízelo pouze konfigurace s těmito nejmenšími bateriemi. Po čase se však vrátilo zpět k základním 6článkovým, které vydrží 4-5 hodin (takže již tento nedostatek není aktuální).

(5) Lenovo System Update je nesmírně šikovný způsob, jak aktualizovat všechny ovladače a obslužné aplikace (nebo jak je rychle dostat do čisté instalace), ale někdy dokáže způsobit problémy. Po jedné aktualizaci ovladačů mi například po probuzení z režimu spánku nefungovala USB v dokovací stanici - vždy bylo nutné notebook z ní odpojit a pak jej zas připojit. Některá z dalších aktualizací to později zas vyřešila. Podobné zkušenosti mám bohužel téměř se všemi výrobci (včetně těch, co na svých noteboocích nepoužívají Windows), takže radím aktualizovat pouze tehdy, když něco opravdu nefunguje, jak má.

Co potěšilo / překvapilo

(1) Dokovací stanice UltraBase pro ThinkPad X200/X201 má po levém boku vyklápěcí konektor pro nabíjení baterie. Pro nabíjení stačí připojit samotnou baterii a mít k UltraBase připojené napájení. Díky tomu můžete jednu baterii nabíjet, zatímco notebook s druhou máte někde úplně jinde. Druhá výhoda se projeví, když na „přežití“ přes den potřebujete dvě baterie a chcete je po návratu domů přes noc obě nabít na další den - dokovací stanice zvládá zásobovat energií k dobíjení samostatně připojenou baterii i baterii v notebooku zároveň. Škoda, že tuto velmi praktickou funkci Lenovo u nové UltraBase pro přicházející X220 zruší.

(2) Na to, že kromě grafického výkonu počítač výkonově nijak nezaostává proti daleko větším a těžším strojům, je překvapivě tichý a chladný. Při kancelářské práci sice při výchozím nastavení běží ventilátor pořád, ale je tak tichý, že to téměř nejde poznat ani při konfiguraci s SSD (to mě dlouho drželo v přesvědčení, že se ventilátor vůbec netočí). Při větší zátěži je slyšet jen tlumené šumění, které je na úrovni některých jiných notebooků při nečinnosti. Jestli se něco Lenovu u X200 opravdu povedlo, je to právě chlazení.

(3) Optická mechanika pouze v dokovací stanici je dle mého názoru asi nejlepší možné řešení v dnešní době. Za rok testování jsem ji potřeboval snad jen dvakrát, a to šlo jen o vyzkoušení nějaké distribuce Linuxu. Zdá se, že pokud nejste vyznavači přehrávání filmů z DVD na notebooku, optickým mechanikám již odzvonilo. Kdo nepotřebuje mechaniku ani v doku, může šachtu využít pro připojení druhého SATA disku.

(4) Účelný praktický vzhled má něco do sebe, a to zejména pokud cestujete. Na ThinkPadu nebyl vidět každý otisk prstu a čištění bylo otázkou několika přetření švédskou utěrkou, aby vypadal zas jako nový.

(5) O tom, že je tento ThinkPad odolný, jsem nepochyboval, ale překvapilo mě, že při tak nízké hmotnosti není jediná část, kde by se něco pod tlakem prohýbalo. I v rámci drahých ultra-portable notebooků se řadí na špici a zejména v ceně konfigurace X201i se jen stěží dá najít něco, co by se odolností přibližovalo.

(6) Tohle se týká všech notebooků s integrovaným WWAN modulem (3G modem). Dokud si to člověk nemá možnost někde dlouhodobě vyzkoušet, nepochopí, jak velké zpříjemnění je být on-line kdekoli bez nutnosti cokoli připojovat a zapínat. Integrovaný modem pod Windows 7 umožňuje automatické připojování do sítě ihned po probuzení notebooku. Ve výsledku tedy jako uživatel nemusíte nic řešit a počítač je stále on-line.

(7) Trackpoint je výborné polohovací zařízení, pokud musíte s notebookem pracovat venku ve velkých mrazech a nechcete si sundat rukavice. Na rozdíl od touchpadu rukavice nijak nebrání v jeho používání (touchpad přes rukavice nereaguje).

Známky opotřebení a reklamace

Necelý rok stačil, aby se mnou notebook procestoval vlakem, autem i letadlem tisíce kilometrů a velkou část střední a západní Evropy. Zažil nespočet situací na hraně a upřímně, když jsem seděl při -10°C venku na lavičce a psal jsem si do něj v rukavicích poznámky, přemýšlel jsem, jestli už to nepřeháním. Nicméně ThinkPad X200 všechno přežil a nikdy neprotestoval. V této kapitole rozepíšu, jaké známky na něm používání zanechalo.

(1) Ošoupaná klávesnice jde ze všech opotřebení poznat nejsnáze. Každý týden jsem na klávesnici napsal tolik, že by to vydalo přibližně na 10 stran A4, což je víc, než běžně lidé na notebooku píší, přesto jsem doufal, že vizuální opotřebení bude menší. V prostředku nejpoužívanějších kláves se vyšoupal vzorek úplně do hladka, což se při správném nasvícení projeví tak jako na přiložené fotografii. Často používaná místa se ošoupala již během prvních 6 měsíců a po zbytek času klávesnice vypadala stejně. Taktéž se hodí dodat, že opotřebení bylo pouze vizuální a mechanicky byla klávesnice stále ve 100% kondici.

foto
povrch kláves je vyleštěný, ale popisky se nesedřely

(2) Vydřená guma v rozích víka je typickou závadou všech ThinkPadů s pogumovaným víkem. Odírá se většinou při uklízení notebooku do brašny (batohu). U testovaného kusu byla vydřená místa malá a při zběžném pohledu nevýrazná. I přes tento nedostatek jsem rád, že Lenovo gumový povrch používá, neboť je nesmírně praktický a běžné škrábance na něm nejsou vidět.

foto
odřená guma v rozích víka

(3) Obtisklý rámeček displeje do základny vznikl pravděpodobně při silném tlačení na víko v zavřeném stavu. Odhaduji to na přenášení v plném batohu s dalšími věcmi (a jeho následné zmáčknutí), možná nějaký pád. Tento znak opotřebení je způsoben třením dvou plastů s hrubším vzorkem o sebe, když je víko zavřené. Zde je to naštěstí vidět jen pod určitým (velmi omezeným) úhlem světla, ale například lesklé povrchy jiných notebooků se tímto způsobem dají vylepšit velkým množství miniaturních škrábanců, které nejdou přehlédnout. Otázkou zůstává, zda by třeba další dvě gumičky kolem displeje tomuto opotřebení u ThinkPadu X200 nezabránily (můj skromný názor je, že by zabránily).

foto
vytlačená místa od víka

(4) Světlé místo na displeji je posledním z mechanických poškození, které během testování notebook utržil. Téměř neviditelný světlejší puntík má na svědomí nerovnost fólie za podsvícením. Možné příčiny jsou dvě, a to mechanické poškození (pravděpodobně tlak z vnější strany víka) nebo teplo. Která z nich za to může, bohužel nemám tušení.

foto
nerovnost fólie za podsvícením (v LCD)

(5) Kapacita baterie se po roce od prvního použití snížila z 29 na 21 Wh, což srazilo reálnou výdrž na hodinu a půl. Všichni výrobci berou bateriové články od několika málo továren a v tomto případě vyšla řada na články Sanyo. U těch jsem si opět potvrdil, že patří k těm s nižší životností. 9článková neoriginální baterie za podstatně nižší cenu vydržela po celou dobu testu se stejnou kapacitou (na 8 hodin provozu).

S výjimkou jmenovaných opotřebení se zachoval ThinkPad v až překvapivě dobrém stavu. Nikde se nic neulomilo, nic nezačalo vrzat a všechny plasty držely po celou dobu testu stejně pevně. Dokonce ani klouby nejevily sebemenší opotřebení - jejich chod byl stejný jako na začátku a neprojevila se u víka žádná vůle. Po mechanické stránce se tedy počítač příliš neliší od stavu na začátku testu, z čehož lze usuzovat, že by podobnou zátěž měl snést po dobu dalších několika let.

Překvapivě dobře dopadlo také chlazení, které zůstalo po roce stále stejně efektivní, přestože půl roku byl notebook používán v prašném prostředí.

Zhodnocení

Lenovo ThinkPad X200 během testu naplnil vysoká očekávání. Jde o špičkový pracovní notebook, u kterého Lenovo dokázalo do malé a lehké šasi vtěsnat téměř všechno, co se očekává od velkého pracovního stroje. Ve 12“ ThinkPadech sice zatím čtyřjádrový procesor nedostanete, ale z těch dvoujádrových jsou dostupné i ty nejvýkonnější verze. Taktéž ve výbavě jsou všechna základní rozhraní a funkcionalitu je dále možné rozšířit slotem ExpressCard nebo skrze dokovací konektor.

Přestože jde v podstatě o velký výkon na malém prostoru, neznamenalo to ústupky v ergonomii. Klávesnice je prostorná jako u velkých notebooků a má optimální sklon. Taktéž velký chladič dokáže v mnoha případech odvádět teplo jen s minimálním přispěním ventilátoru při prakticky nulové hlučnosti. Právě taková kombinace výkonu, výbavy a ergonomie se v této kategorii hledá při současné nabídce trhu špatně.

Chválu si pak zaslouží provedení, a to jak z pohledu praktičnosti (matné povrchy, hrubší vzorek s minimálními nároky na údržbu), tak i odolnosti. Lze samozřejmě najít i tenčí 12“ notebooky, ale často je tenčí profil vykoupen například tenkým pružným víkem, které znamená nepoměrně menší ochranu displeje.

Test prokázal, že je tento notebook vhodným pomocníkem především tam, kde se počítá s častým používáním v náročných podmínkách a kde se uživatel nechce strachovat, že se mu pod rukama do roka rozpadne.

Pod čarou

V současné době dobíhají modely X201 a jsou na trhu za velmi zajímavé ceny. Proti testovanému X200 se liší novějšími procesory Core i3/i5/i7 (místo Core2 Duo) a přidáním touchpadu společně s druhým reproduktorem pro stereo zvuk.

Do měsíce by se k nám (snad) měly dostat nové ThinkPady X220 postavené na inovované platformě Intelu (s procesory Sandy Bridge). S X220 Lenovo přešlo na 12,5“ displej s poměrem stran 16:9 a HD rozlišením (1366x768), což asi všichni neocení. Naopak (byť pouze v nejvyšších konfiguracích) nabídne kvalitnější IPS displeje a USB 3.0. Dále došlo ke změně dokovacího konektoru, což si vyžádalo také novou UltraBase (která kromě více USB nic navíc nenabídne). Zároveň se konektor unifikoval s většími modely a fungují i plnohodnotné dokovací stanice pro modely L/T/W.

Z informací, které máme, by měl být model X220 konstrukčně velmi podobný X200/X201, nicméně do ČR se zatím žádné kusy nedostaly. Až tu budou, zcela jistě se zde objeví plnohodnotná recenze včetně srovnání.

Recenze

Diskuse