RECENZE: MSI FX700 - vybavený multimediál

22. 3. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Multimediální náhrady stolního počítače nekladou důraz primárně na mobilitu, ale snaží se uspokojit různorodé nároky běžného uživatele - od surfování internetem přes hraní her až po poslech hudby. 17,3'' model FX700 zvládá tohle vše. Do jeho výbavy patří dvoujádrový procesor Core i5, grafická karta od NVIDIA a nebo třeba velmi dobré reproduktory Dynaudio. Doporučená koncová cena takto vybaveného notebooku se pohybuje pod 20 000 Kč bez DPH.

MSI FX700 - vybavený multimediál

Základní popis

MSI je jedním z výrobců, kteří uvádí na trh notebooky zaměřené i na náročnější domácí uživatele docela pravidelně. Model s označením FX700 nabízí výkon vhodný i pro hraní současných her, zároveň ale není jeho cena tak vysoká jako u nekompromisních highendových modelů.

Konstrukci notebooku dominuje černá barva, na rozdíl od jiných multimediálních a herních notebooků se ovšem výrobce tentokrát vyhnul kontroverznímu lesklému provedení. Leštěnou úpravu vnějších platů nahradila u tohoto počítače textura s drobným vzorkem, která vypadá dobře nejen na propagačních fotografiích, ale i při běžném používání, otisky a nečistoty prakticky nejdou vidět. Rámeček kolem displeje nebo multimediální panel si sice leštěnou úpravu zachovaly, ale to už v porovnání s notebooky celými v lesklém provedení tolik nevadí. Černé plasty dále doplňuje elegantní stříbrný pruh na hraně základny a nejvýraznějším prvkem je panel multimediálních tlačítek společně s mřížkami reproduktorů. Celkově je FX700 důkazem, že i herní notebook lze vyrobit bez toho, aby měl přeplácaný design a svítil jako vánoční stromeček.

Uchycení víka má stejnou konstrukci jako většina notebooků určená pro domácnosti, díky tomu je omezeno vyklopení displeje do úhlu okolo 140° a na zadní stranu nemohly být umístěny žádné porty. Protože je provedení z plastových materiálů, nelze jeho pevnost srovnávat s odolnými bussiness notebooky. Pevnost víka displeje a horní části základny je srovnatelná s podobnými multimediálními notebooky, ovšem spodní kryt základny by mohl být o něco pevnější.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Konektory pro připojení externích zařízení jsou rozmístěny po stranách počítače. Na pravém boku se nachází dvojice USB konektorů, optická mechanika, VGA výstup a konektor Ethernetu. Na opačnou stranu osadil výrobce čtečku paměťových karet (SD(HC)/MMC/MS), výstup na sluchátka a vstup pro mikrofon, druhou dvojici USB portů, tentokrát ale podporující i novější standard 3.0, digitální HDMI výstup a úplně vzadu je vstup pro napájení. Výbava zahrnuje v podstatě základní rozhraní, díky přítomnosti poslední verze rychlého USB nemusí příliš vadit ani absence eSATA, přenosová rychlost je srovnatelná. Dále už chybí snad jen ExpressCard slot, který ovšem řada uživatelů nemusí postrádat.

Vzhledem k úhlopříčce 17,3" se už notebook řadí mezi ty větší, jeho rozměry (418 x 269 x 39 mm) se neliší od jiných notebooků se stejnou úhlopříčkou, ale obecně mohou být omezující třeba při výběru brašny. Hmotnost notebooku je o dost nižší než průměr v dané velikostní kategorii, činí 2,9 kg. Pro příležitostné přenášení to nevadí, ale každodenní cestování s notebookem si díky jeho rozměrům moc představit nedokážu.

Dodávaný napájecí zdroj disponuje výkonem 90 W, u herního notebooku se obvykle využívá ještě výkonnějších zdrojů, které jsou znatelně větší a pochopitelně i těžší.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice notebooku se drží současných trendů a je v populárním chiclet provedení. Základní české rozložení kláves se dočkalo drobné změny, klávesnice s dvouřádkovým Enterem mají obvykle zkrácený levý Shift na úkor klávesy se zpětným lomítkem, u tohoto notebooku ale zůstal Shift plnohodnotný a zpětné lomítko je umístěno nalevo od mezerníku. Při psaní je takové rozložení pohodlnější, při používání klávesových zkratek si ale musíte zvyknout na posunutí levého altu. Díky velikosti notebooku bylo možné bez problémů osadit i numerický blok, ten je v podstatě standardní, jenom nula nemá velikost dvojklávesy kvůli umístění kurzorových šipek. Klávesy pro práci s textem se nachází nad numerickou částí, Home a End jsou dostupné pouze přes Fn klávesu. Samotné psaní na klávesnici je bezproblémové i při vyšší rychlosti, ale je mírně hlučnější.

Plocha touchpadu je zvýrazněna mírným zapuštěním a drsnější strukturou povrchu. S plynulostí pohybu ani odezvou nemá problémy, příliš citlivé bohužel není rozpoznávání gest pohybem více prsty. Mezi nepříliš povedené bohužel patří provedení tlačítek. Obvyklá dvojice je sdružena do jednoho spojeného stříbrného celku, mačkat se musí u okrajů a nemá dostatečnou odezvu stisknutí tlačítka. V případě potřeby lze deaktivovat touchpad malým tlačítkem.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Základem počítače je platforma Intelu, konkrétně se jedná o dvoujádrový procesor Intel Core i5-460M pracující na základní frekvenci 2,53 GHz a čipset Intel HM55. Technologie Turbo Boost umožňuje CPU v případě nerovnoměrného zatížení jader zvýšit frekvenci až na 2,8 GHz a díky Hyper-Threading lze zpracovávat až 4 aplikační vlákna současně. Součástí procesoru je také integrované grafické jádro. MSI navíc přidalo vlastní technologii, která umožňuje zvýšit výkon procesoru přetaktováním nad standardní frekvenci po stisknutí tlačítka. Navýšení frekvence lze ovlivnit volbou System Performance v BIOSu, maximální dosažitelná frekvence pro stabilní provoz byla 2,9 GHz.

CPU-Z

specifikace čipu

Pro většinu současných notebooků už jsou samozřejmostí 4 GB operační paměti, ani testované MSI není výjimkou, osazeny jsou dva moduly DDR3-1333, každý s kapacitou 2 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 40 652
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 113

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 100 913
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 63 687

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3767 (4036)
  • Rendering (Multiple CPU): 8439 (9109)
  • Multiprocessor Speedup: 2,24 (2,26)

Cinebench R11

  • Rendering (Multiple CPU): 2.29 (2.45)

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 4912 MB/s

Výkon procesoru je pro běžné využití naprosto dostatečný, u moderních her je často limitem výkonu spíše grafická karta, a pokud uživatel narazí na náročnější výpočetní úlohu, lze využít přetaktování nabízené výrobcem. Hodnoty naměřené po přetaktování jsou uvedeny v závorkách.

2,5 " pevný disk klasické konstrukce pochází od společnosti WD a nabízí kapacitu 640 GB. Ostatní parametry nijak nevynikají, plotny se otáčí rychlostí 5400 ot./min a přenos zajišťuje rozhraní SATA II.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 161,34 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 68,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,46 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika nesmí s výjimkou nejmenších modelů chybět u žádného notebooku, typ osazený v testovaném modelu umí číst i zapisovat všechna běžná CD a DVD média.

Síťovou konektivitu zajišťuje gigabitový drátový Ethernet a bezdrátový adaptér Intel WiFi Link 1000 BGN (jak už vyplývá z označení podporuje standardy b/g/n). Samozřejmostí je také podpora technologie Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Výrobce notebook vybavil 17,3" LCD panelem nabízejícím rozlišení HD+ (1600 x 900), u notebooků této úhlopříčky se nízké HD rozlišení frekventované ještě mezi 15" notebooky nenabízí. Podsvícení zajišťují LED nabízející dostatečný jas a díky leklému povrchu displeje působí barvy živěji. Na druhou stranu vertikální pozorovací úhel je docela slabý.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Kromě grafického jádra integrovaného v procesoru disponuje notebook také dedikovanou grafickou kartou NVIDIA GeForce GT 425M, díky technologii NVIDIA Optimus se grafická jádra automaticky přepínají v závislosti na požadavku výkonu nebo úspory energie. Dedikovaná grafická karta se řadí do vyšší střední třídy, GPU disponuje 96 unifikovanými shadery podporuje DirectX 11. Grafická paměť je typu DDR3 připojena 128bit sběrnicí a pracuje na frekvenci 800 MHz.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 16 468
  • 3DMark 05: 13 000
  • 3DMark 06: 7354 (7422)

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 3096 (3165)

Cinebench R11.5

  • Shading (OpenGL Standard): 21.09 (21.06)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1600x900, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)

Grafický výkon je dostatečný i pro bezproblémové hraní současných moderních her. Není problém je provozovat v nativním rozlišení displeje, méně náročné hry jako je Left 4 Dead 2 v něm běží plynule na maximální nastavení, u náročné Mafie II bylo nutné lehce snížit úroveň detailů.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Základem multimediální výbavy jsou kvalitní reproduktory, tentokrát se nejedná pouze o marketing výrobce (Dynaudio), ale kvalita podání je rozhodně nadprůměrná. Zvuk má jasné výšky i středy, nechybí náznaky basů a poměrně vysoká maximální hlasitost. Prostřednictvím audiokonektoru lze samozřejmě připojit sluchátka a mikrofon, digitální výstup zvuku je možný prostřednictvím HDMI.

Dále se nad klávesnicí nachází panel multimediálních tlačítek, je v něm zastoupeno ovládání hlasitosti, vysouvání optické mechaniky, spuštění Cinema Pro režimu, který softwarově vylepší obraz a zvuk při sledování videa, poslední tlačítko pak slouží ke aktivování dříve zmíněného přetaktování procesoru. V průběhu testování došlo právě u tohoto panelu k poruše, funkční zůstalo pouze tlačítko napájení a vysouvání mechaniky. Jednalo se ale o závadu konkrétního testovaného kusu.

Webkamery jsou dnes samozřejmou výbavou každého notebooku, testovaný model měl ve víku osazen typ s maximálním rozlišením 0,9 Mpx.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Větráček a výdech chlazení se nacházejí na levé straně notebooku, uvnitř počítače je pro lepší odvedení tepla umístěno několik heatpipe. Při nízké zátěži se zpočátku větráček netočí prakticky vůbec, po určité době se už roztočí trvale, ovšem pouze na nízkou rychlost. Při vyšší zátěži už je vydávaný hluk znatelný, přesto ale není notebook nějak výrazně hlasitější, než podobně výkonné modely. Nastavení chladícího systému ovšem není úplně bezproblémové, několikrát se větráček bezdůvodně při nenáročném surfování roztočil na maximální rychlost, aby se po pár desítkách vteřin zase ztišil, občas taky začaly rezonovat plasty v prostoru opěrky levé ruky.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 30,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • klávesnice vlevo = 30,8°C
  • klávesnice vpravo = 31,8°C
  • spodek maximum = 33,1°C (vlevo uprostřed)
  • výdech chlazení = 35,4°C
  • napájecí adaptér = 36,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 36,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 36,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,6°C
  • klávesnice vlevo = 37,3°C
  • klávesnice vpravo = 38,8°C
  • spodek maximum = 45,8°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 50,6°C
  • napájecí adaptér = 56,8°C

teplota okolí při měření: 23°C

Teploty při běžné práci zůstávají přijatelné, notebook se nikde výrazněji nezahřívá. Při hraní her nebo jiné náročné činnosti se už teploty znatelně zvednou a je potřeba mít počítač položený na rovné podložce, aby se usnadnil průtok vzduchu chlazením. Vyšší teploty jsou na spodní straně a zejména u vzduchu foukaného ven průduchem na levém boku. Chlazení je ale dostatečně výkonné, aby nedocházelo k přehřívání notebooku.

Baterie

Dodávaná šestičlánková baterie disponuje kapacitou 49 Wh, v našem standardním redakčním testu udržela notebook v provozu 3 hodiny a 56 minut. Vzhledem k výkonu počítače je to velmi dobrý výsledek a je jasné, že bez možnosti automatického přepnutí integrovaného GPU by se výdrž pohybovala na výrazně nižších hodnotách.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 19 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 50 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 90 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 92 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 35 W

Požadavky notebooku jsou na hranici dodávaného zdroje, pokud budete chtít notebook nabíjet a současné hrát nějakou náročnější hru, může se nabíjení značně zpomalit nebo až zastavit.

BIOS a zabezpečení

Možnosti nastavení BIOSu nepatří mezi příliš široké, kromě základních hesel a pořadí bootování lze změnit pouze stav Num Locku po spuštění, režim SATA řadiče či deaktivovat SpeedStep. Zajímavější je pouze položka System Performance ovlivňující výši přetaktování po stisknutí tlačítka, nastavení na maximální úroveň ale nebylo stabilní.

Příslušenství

Na počítači jsou předinstalovány Windows 7 Home Premium v 64bitové verzi. Do instalace systému je zahrnut i další software, instalaci některých programů lze při prvním spuštění zrušit, jiné, jako je náročný bezpečnostní software, se nainstalují vždy automaticky. Mimo jiné je předinstalovaný i kancelářský balík Microsoft Office 2010, který lze v omezeném režimu Starter provozovat bezplatně.

Ceny a záruka

V České republice je nabízen MSI FX700 pouze v testované konfiguraci za doporučenou koncovou cenu 19 158 Kč bez DPH (22 990 Kč s DPH).

Záruční lhůta je standardní dvouletá.

Závěr

MSI FX700 patří mezi notebooky zaměřené na uživatele, kteří chtějí kompletní zastoupení domácího desktopu bez přílišných kompromisů. Kromě výkonu pro běžná i náročnější použití potěší i možnost mírného, ale jednoduchého přetaktování procesoru a reproduktory s nadstandardní kvalitou podání a vysokou hlasitostí.

Pochvalu naopak nezaslouží nepraktické provedení tlačítek touchpadu a obtěžující je také nárazově vyšší hlučnost chlazení.

Klady a zápory

+ poměr ceny a herního výkonu
+ přetaktování procesoru tlačítkem
+ kvalitní reproduktory
+ 2 porty USB 3.0

- horší tlačítka touchpadu
- občas hlučné chlazení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie MSI FX700

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: MSI FX700
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 460M (2,53 GHz, 3 MB L3, 2,4 Ghz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (2x 2048)
  • HDD (GB): 640 (WD6400BEVT-22A0RT0, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 17,3" TFT
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: NVIDIA NVIDIA GeForce GT 425M (1GB DDR3)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111)
  • WiFi: Intel WiFi Link 1000 BGN (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek ALC892
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Elantech)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 49 Wh / 3h 56min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, d-Sub, HDMI, 2x USB, 2x USB 3.0
  • Rozměry: 418 x 269 x 39 mm
  • Hmotnost (kg): 2,89
Recenze

Diskuse