RECENZE: Samsung 900X - malý, tenký a v hliníku

18. 10. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Měli jsme možnost otestovat první ultratenký stylový model na našem trhu od Samsungu. Má 13'' displej, úsporné Core i5 a 128GB SSD a přitom zachovává minimální tloušťku a hmotnost 1,35 kg. S dobrou výdrží je tedy na cesty jako dělaný. Výrobce chce u tohoto notebooku zaujmout především vzhledem a mobilitou.

Redakce NOTEBOOK.cz, opět jako první v ČR, dostala možnost otestovat zcela nový notebook přicházející na trh.

Základní popis

Samsung je na poli notebooků velmi aktivní. Nový model, který se snaží zaujmout českého zákazníka, patří do kategorie ultratenkých notebooků na cesty. Výrobce jej zamýšlí jako prémiový produkt pro profesionály, kteří hledají něco lehkého s dlouhou výdrží a zároveň stylovým designem.

Ač se na Internetu ukazuje hlavně černá verze, do redakce nám české zastoupení Samsungu dodalo stříbrnou verzi (zahraniční produkční kus se shodnou konfigurací, jako bude zde). Vzhled se sice prezentuje jako stylový, ale bohužel si zde musím hodně rýpnout. Pokud máte dostatek zkušeností, už při vybalování z krabice budete mít pocit, že jste tohle všechno už někde viděli.

Samsung 900X se vzhledově velmi podobá MacBooku Air od „jablečné firmy“. Podoba je u velkého množství prvků od provedení krabice a nabíječky až po klávesnici, touchpad, výklopné konektory, výdech chlazení, celkový vzhled a spoustu dalších detailů. Přístroj tak v mých očích ztrácí vlastní identitu, což je dle mého názoru u produktu s touto cenou (která se příliš neliší od předlohy) velká škoda.

Na český trh půjde černá verze, která se předloze podobá o něco méně. Český trh je poměrně konzervativní a produkty napodobující jiné zde tolik „nefrčí“. Vzhled tedy raději nebudu komentovat a nechám zhodnocení na každém z čtenářů podle fotek. Určitě se najde i nemálo uživatelů, kterým se toto provedení bude velmi líbit.

pracovní plocha

Tělo kombinuje dural (tedy slitinu hliníku s příměsí mědi, případně hořčíku) a plasty. Vše nastříkané nebo lakované do požadované barvy (zde stříbrná). Přestože má základna minimální tloušťku, nemusíte se bát jakéhokoli prohýbání. Slitinové bloky svrchního dílu základny a její vany jsou velmi pevné a snesou velký tlak. Bohužel mají také ostřejší hrany a zejména zahnuté části na bocích vzadu nejsou navržené s velkým ohledem na ergonomii.

Jinak je na tom víko, které je převážně z plastu a dural je zde spíše na ozdobu. Při kroucení je víko velmi poddajné a k vlnění barev na LCD není potřeba vyvíjet tolik síly z jeho vnější strany. Předpokládám, že jedním z důvodů mohla být snaha snížit hmotnost (tak jako u spousty tenkých notebooků). Kovové víko by znamenalo nějaké stovky gramů nahoru.

Odolnost a zpracování jsou na velmi dobré úrovni a snad jen to víko bych si dovedl představit tvrdší. Jinak ovšem odvedl Samsung dobrou práci.

Klouby víka jsou zapuštěny v základně a spojeny jedním velkým kusem uprostřed. Způsob provedení tak omezuje úhel otevření na pouhých 135°. V zavřeném stavu drží víko magnet, který je příliš silný na to, aby šlo notebook otevřít pohodlně jednou rukou (s víkem se zvedá i základna).


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Tenké tělo si vyžádalo svou daň v otázkách konektorové výbavy. Kromě zdířky napájení na levém boku jsou všechny konektory uschovány pod výklopnými krytkami. Po vyklopení levé najdete port USB 3.0, výstup micro-HDMI a speciální konektor síťové karty pro použití s dodávanou redukcí na standardní RJ-45. Pod pravou je další USB (tentokrát jen 2.0) spolu s kombinovaným konektorem zvukové karty (vstup/výstup) a slotem na karty micro-SD.

Umístění konektorů za odklápěcími krytkami pod zkosenou hranou vnímám jako nepraktické řešení. Abyste krytku vyklopili, musíte si notebook zvednout a naklonit. Pokud jej opět položíte a nebudete jej mít na dokonale rovném povrchu, krytka se opět zavře. To znamená, že připojení kabelu vyžaduje obouruční manipulaci. Komu jde o styl a konektory nepotřebuje často, ten bude spokojen s jejich ukrytím.

Použití redukce pro síť chápu, neboť standardní konektor je velký, ale micro-SD a micro-HDMI mi osobně připadá nepraktické.

Nasazení micro-SD v notebooku dle mého názoru nemá smysl, protože lidé paměťové karty na rozdíl od mobilů v notebooku nepoužívají kvůli rozšíření úložné kapacity, ale kvůli kopírování dat z různých fotoaparátů, menších kamer a podobných zařízení (používající karty plné velikosti). Zde je tedy nahrazení klasického SD slotu krokem vedle (kromě toho, pokud je vložena karta, nejde krytka zavřít). S micro-HDMI je to podobné – pokud si nekoupíte redukci, kterou budete mít všude s sebou, téměř jistě si nikde žádný televizor nebo externí monitor nepřipojíte. Tato zmenšená verze konektorů je totiž až příliš atypická.

V otázkách mobility lze mít jen těžko nějaké výhrady. To, co Samsung slibuje s nízkou hmotností a tenkým provedením, také dodržel. Půdorysné rozměry 328 x 228 mm odpovídají klasickým 13“ notebookům, ovšem 16 mm tloušťky zavřeného počítače je vysoce nadstandardní hodnota. Podobné je to i s hmotností. Počítač samotný váží pouhých 1,33 kg (naše měření, výrobce udává 1,31 kg) a moc nepřidá ani malý 45W napájecí zdroj se svými 186 g. Samsung 900X představuje výbornou kombinaci počítače s dobrou ergonomií a maximální mobilitou.

Klávesnice a ovládací prvky

Samsung v rámci řady nabízí 11'' a 13'' model s tím, že klávesnice je v obou sdílená. Tento větší model má proto okolo ní z obou stran několik centimetrů mezery. Rozložení je značně redukované. Speciální klávesy (Pause, Scroll Lock) zde vůbec nejsou a klávesy pro pohyb v dokumentu jsou pouze jako kombinace Fn a kurzorových šipek (tak jako je zvykem u mini-notebooků a... notebooků od Apple). Podobně je to také s numerickou klávesnicí, která byla úplně vypuštěna a nenajdete je ani ve formě zástupného numerického bloku okolo kláves I a K. Jediným prvkem pro lepší hmatovou orientaci jsou mezerou oddělené kurzorové šipky.

V horní řadě je umístěna klávesa, kterou u běžných notebooků nenajdete, a to Fn Lock. Ta slouží jako přepínač s indikací, a pokud je aktivní, je to stejné, jako byste Fn drželi. Napadají mě dva důvody, které výrobce k něčemu podobnému vedly, ale oba se navzájem vylučují. První možností je snazší přístup k k PgUp a PgDn ve chvíli, kdy při čtení pouze potřebujete přecházet mezi stránkami dokumentu a nechcete používat obě ruce. Druhou je rychlé a snadné přepínání mezi primárními funkcemi horní řady kláves F1-F12. Tuto druhou vnímám jako velmi praktickou (uživatel může využívat multimediální funkce a na F1-F12 přepíná pouze u speciálních programů), avšak pak mi vadí, že se současně s tím přepnou i kurzorové šipky.

Na klávesnici se píše dobře, přestože má relativně mělký stisk. Její výhodou je nízká hlučnost. Pokud máte větší ruce, možná vás bude do dlaní (případně zápěstí) řezat čelní hrana. Je sice z části zaoblená, ale zdá se, že to ještě nestačí.

Klávesnice je podsvícená sadou LED, které jsou regulovatelné ručně v devíti stupních. Podsvícení při úhlu pohledu z běžných pracovních pozic neprosvítá mezi tlačítky a celkově je opravdu dobře zpracované.

Jediným tlačítkem okolo klávesnice je hlavní vypínač v pravém horním rohu. Vlevo od něj najdete sadu malých, modře svítících indikačních diod (zapnutí, nabíjení, aktivita disku), mikrofon a senzor okolního osvětlení. Další diody jsou pak ještě na klávesách Fn Lock, F12 (bezdrátový vysílač) a F9 (vypnutí zvukového výstupu).


pracovní plocha detail klávesnice

V kontextu dříve napsaného asi nikoho nepřekvapí, že touchpad je beztlačítkový. Jeho dotyková plocha není zapuštěná, ale hmatově je snadno rozeznatelná od okolí jiným povrchem. Elektronika je od společnosti Synaptics a nemám k ní výhrady – snímání je plynulé a velmi přesné.

Celá dotyková plocha představuje jedno velké tlačítko, které supluje levé tlačítko myši. Pouze v prostoru pravého dolního rohu je bráno jako pravé tlačítko myši. Vše funguje relativně dobře a není problém s pohybem kurzoru jedním prstem, zatímco druhý je připraven v místech, kde by byla tlačítka.

Hlavní HW parametry

Základní deska využívá služeb standardní čipové sady Intel HM65, která je doplněná úsporným procesorem Intel Core i5 2467 s výchozí frekvencí 1,6 GHz a mezním příkonem 17 W. Jelikož jde o Core i5, nemusíte se bát, že by chyběla funkce Turbo Boost. Ta je samozřejmě aktivní a umí procesor „vytočit“ až na 2,3 GHz. Ve výsledku tak není znát jakýkoli nedostatek výkonu.

Na častý střih HD videa by to chtělo nepochybně vybírat jinde, ale běžné kancelářské a multimediální činnosti běží na tomto počítači stejně dobře jako na podstatně větších a těžších noteboocích. Na cesty kam je určen to rozhodně bohatě stačí.

CPU-Z
specifikace čipu

Na desce je pouze jeden slot pro paměťové moduly, který je již v základu osazen 4GB modulem DDR3 RAM na frekvenci 1333 MHz. Pro běžnou práci ve Windows 7 takové množství operační paměti s přehledem postačuje.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 37 994
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12 331

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 73 997
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 37 237

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2774 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 5778 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,08

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 1,56 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,3
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5910 MB/s

Jednou z předností, která dělá základní úkony v operačním systému ještě rychlejší, je přítomnost 128GB SSD vlastní výroby. Výkonově tento disk značně převyšuje libovolný produkt s otáčejícími se plotnami uvnitř. Díky SSD je také rychlejší start a tišší provoz notebooku. Daní za tenkost notebooku je velikost disku - zde přítomné SSD je totiž v miniaturním mSATA provedení.

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 122 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 171,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,27 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 7,4

Notebook primárně spoléhá na bezdrátová spojení. Přesto nabízí i gigabitový Ethernet – jen se zmenšeným konektorem, který je nutné doplnit o krátkou kabelovou redukci dodávanou jako součást balení.

Bezdrátové možnosti jsou naprosto standardní a čítají kartu Wi-Fi /n (pouze 2,4 GHz) a modul Bluetooth 3.0. Vypnutí bezdrátového vysílače se provádí zkratkou Fn+F12, samostatné přepínání technologií pak zajišťuje utilita pod Fn+F1.

U drátového připojení jsem narazil na jeden nedostatek, u kterého neznám přesnou příčinu, neboť se mi nezdá, že by mohl být problém v redukci. Po připojení do gigabitové sítě běželo vždy kopírování maximálně rychlostí okolo 35 MB/s (někdy ještě méně), přestože SSD zdrojového i cílového počítače byla vytížena minimálně. Obvykle při síťovém kopírování z SSD na SSD mívám rychlosti okolo 70-80 MB/s. Možná je zde na vině nějaká šetřící technologie, možná chyba konkrétního kusu (jde o testovací předprodukční vzorek).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

13“ displej má poměr stran 16:9 a k mému velkému překvapení (v dobrém) je matný. Rozlišení matice je základní HD (1366x768), což je pro většinu uživatelů na takové úhlopříčce optimum. Displej má dobrý kontrast i podání barev a zaujme na TN panel lepšími pozorovacími úhly. Takovými, které běžně vídáme spíše u 15,6“ displejů s vyšším rozlišením (HD+, FHD). Ke kvalitě displeje nemám žádné výhrady a považuji jej za to lepší, co lze v takovém notebooku najít.

Podsvícení lze regulovat v devíti krocích nebo automaticky pomocí světelného senzoru. Senzor je nad klávesnicí, kde jej bohužel dokážou ovlivnit i prsty při psaní, takže sám jsem jeho služeb dlouho nevyužíval. Pokud byste jej chtěli vypnout, můžete tak učinit v menu pod Fn+F1. Maximální jas LCD je lehce nad průměrem a většině lidí bude s přehledem stačit.

Samsung do notebooku implementoval funkci známou z televizorů, která automaticky upravuje podsvícení a kontrast podle vykreslovaného obrazu. Ne každému bude po chuti částečné zhasínání a rozsvěcení při libovolné změně na obrazovce (mně určitě ne). Pokud to máte stejné, musíte vstoupit do pokročilých voleb napájecích profilů a u každého změnit položku Enable adaptive brightness (testovaný kus byl vybaven operačním systémem v angličtině, v prodejní verzi může být položka lokalizovaná).

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Marně by se v tenkém těle hledal prostor pro dedikovaný grafický čip. Grafické operace proto řeší integrované grafické jádro v procesoru. Grafika Intel HD3000 je sice technologicky stejná jako v klasických procesorech větších notebooků, ale výkon nízkonapěťového řešení je značně omezen. Uvnitř je standardních 12 unifikovaných shaderů s výchozí frekvencí 350 MHz. V případě potřeby se umí jádro přetaktovat až na 1,15 GHz.

Již v úvodní kapitole jsem zmínil pouze jediný výstup grafický karty. Technicky jde o klasické HDMI, ovšem vyvedené v méně tradičním provedení micro-HDMI, se kterým se u notebooků normálně nemáte šanci setkat (pár jich má mini-HDMI, ale to je větší). Z toho vyplývá, že jej také nikde nepřipojíte, pokud si k němu neseženete redukci a nebudete ji nosit všude s sebou.

HDMI obecně umí vést pouze digitální signál, takže s připojením projektoru s analogovým vstupem VGA vůbec nepočítejte – ani přes redukci. Tento fakt výrazně limituje použití coby nástroje při přehrávání prezentací, jelikož v mnoha sálech se běžně VGA stále používá (lze řešit dokoupením samostatného USB adaptéru s DVI/VGA výstupem).

Standardně u notebooků s integrovanou grafikou (nepodporující DirectX 11) děláme pouze základní část testů. Ta je zde ještě omezena faktem, že nebylo možné dosáhnout pro ně požadovaného rozlišení. Standardně jsou notebooky v takových případech připojeny k externímu monitoru, ale kvůli atypickému výstupu to zde nebylo možné.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x720): 2219

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,0

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4073 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 4,88 fps

Výkon grafiky ve 3D je téměř poloviční proti klasickým procesorům z generace Sandy Bridge. V případě testu 3D Mark 2006 jen dodám, že nebyl proveden ve standardním rozlišení a plných 1280x1024 by výsledek jisto jistě snížilo pod úroveň 2000 bodů.

Nemá cenu si nic nalhávat. S hraním náročných 3D her vůbec nepočítejte. Rozběháte jen ty méně náročné nebo dostatečně staré, a to často ani ne v nativním rozlišení LCD. V případě ostatních činností ovšem grafika žádný limit nepředstavuje – HD video v rozlišení 1080p zvládá bez problému a vykreslování grafického rozhraní ve Windows je plynulé. Stejně jako u CPU i zde zopakuji, že účel pro který je notebook určen, je výkon naprosto dostačující.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou uvnitř počítače dva a jejich mřížky můžete najít na bocích u opěrek rukou. Zkušenost mi napověděla, že v takto tenkém těle nemohu očekávat nic extra zvukově kvalitního. To se při prvním poslechu hudby i potvrdilo - chybí hloubky a z větší části i středy (bez velkého útlumu je zvuk až od 800 Hz výš). Na druhou stranu, když už nic jiného, jsou repráčky relativně hlasité, a tak i v rušnějším prostředí je možné si přehrát třeba zpravodajství.

O zpracování zvuku se stará integrovaný zvukový kodek Realtek HD Audio se všemi dnes již běžnými funkcemi včetně ekvalizéru. Pominu-li digitální zvuk v micro-HDMI, lze externí zvuková zařízení připojit jedním kombinovaným 3,5mm jack konektorem, který v sobě nese klasický stereofonní sluchátkový výstup a monofonní vstup mikrofonu.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Objektiv 0,3Mpix webkamery je ve víku nad displejem a není doplněn o žádné indikační diody signalizující zapnutí. Mikrofon byste u kamery hledali marně, je vpravo nad klávesnicí.

Chlazení a provozní hluk

Chladič s ventilátorem jsou v zadní části základny a výdech směřuje dozadu ke kloubům víka (řešení známé z MacBooků). Standardně je ventilátor v běhu neustále, ale pouze v minimálních otáčkách, kdy je slyšet jen tichý šum, a to pouze v místnosti bez dalších ruchů. Kdo by chtěl ještě větší ticho, v nabídce pod Fn+F1 může zapnout tichý mód, který ventilátor úplně zastaví a prakticky jej už dál nespouští. Díky přítomnosti SSD notebook nevydává absolutně žádný zvuk.

V zátěži ventilátor samozřejmě běží, ale přepíná se jen mezi standardními otáčkami a zvýšenými, které už sice slyšet jsou, ale stále jde o jeden z tišších počítačů.

Po stránce hlučnosti je chlazení výborně navrženo a naplní očekávání i těch nejnáročnějších jedinců.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,9°C
  • klávesnice vlevo = 33,2°C
  • klávesnice vpravo = 31,3°C
  • spodek maximum = 33,0°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 34,4°C
  • napájecí adaptér = 36,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • klávesnice vlevo = 46,9°C
  • klávesnice vpravo = 26,4°C
  • spodek maximum = 45,3°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 50,9°C
  • napájecí adaptér = 44,7°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při kancelářské práci se počítač prakticky nezahřívá, takže ani dlouhodobá práce s ním na klíně nepředstavuje problém. V zátěži je znát zahřívání spodku vzadu uprostřed a teplo pocítíte i přes klávesnici. Nicméně pokud je notebook položen na rovné podložce, nebude vás zahřívání omezovat. Ač teplota u klávesnice vypadá vysoká, vlastní plastové klávesy nepřenáší zdaleka tolik tepla co hliníkové okolí, takže vás nebudou pálit do prstů.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

V tenkém těle je integrovaná Li-Pol baterie s kapacitou 47 Wh, která v našem standardním redakčním testu* stačila na 8 hodin a 32 minut provozu. S vyšším jasem LCD a zapnutou Wi-Fi je při kancelářské práci výdrž lehce pod 6 hodin a přehrávání filmů v DVD kvalitě se zvukem do sluchátek se jedná asi o 5 hodin.

S žádným rozšířením výdrže výrobce nepočítá.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 10 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 44 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 26 W

Nabití úplně vybité baterie trvá přibližně 3 hodiny, pokud je přístroj vypnutý nebo není příliš výpočetně zatěžován. V zátěži nabíjení zabere okolo 5 hodin. Samsung zvolil menší nabíjecí proudy a důvodem by mohla být snaha o delší životnost baterie, což je v případě, kdy je integrovaná, pochopitelné.

BIOS a zabezpečení

V notebooku je instalován firmware Aptio schopný fungovat v klasickém režimu BIOSu i v modernějším UEFI. Do nastavení se vstupuje stiskem klávesy F2 ihned po zapnutí a nabízí následující volby:

Pokročilé

  • zakázání šetřícího režimu procesoru
  • vypnutí Hyper-Threadingu
  • zakázání EDB (Execute Disable Bit)
  • vypnutí podpory USB ve starších OS
  • povolení UEFI boot
  • nastavení AHCI (automaticky, AHCI, kompatibilita)
  • změna režimu ventilátoru (automatické spínání, neustálý chod na nízké otáčky)
  • zapnutí zvýšení životnosti baterie (nabíjí do 80%)
  • povolení nabíjení z USB v režimu spánku
  • povolení probouzení signálem z USB zařízení

Boot

  • zakázání touchpadu
  • zakázání interní síťové karty
  • povolení PXE ROM pro boot ze sítě
  • spuštění kalibrace měřiče baterie

Zabezpečení je omezeno na základní tři hesla BIOSu (správce, uživatel, disk). Na nějaké podnikové zabezpečení si Samsung nehraje.

Příslušenství

V úhledně zabalené krabici se nachází vlastní notebook, napájecí adaptér s výměnnou koncovkou, redukcí pro připojení do sítě Ethernet, tištěnou dokumentací a DVD s obnovou operačního systému.

Na disku je předinstalovaný 64bit systém Windows 7 Home Premium (zde v anglické verzi, ale finální bude česká) spolu s obnovou do továrního stavu (lze vyvolat stiskem F4 po zapnutí počítače).

Základní instalace je vybavena větším množstvím utilit přímo od Samsungu, MS Office 2010 Starter, Cyberlink YouCam (aplikace pro ovládání webkamery) a nějakými zbytečnostmi.

Předinstalované utility čítají:

  • Easy Content Share – umožňuje jednodušší nastavení sdílení multimediálního obsahu (DLNA)
  • Easy Display Manager – zjednodušuje správu výstupů grafické karty
  • Easy File Share – program pro rychlé sdílení souborů mezi Samsung notebooky po bezdrátové síti (vhodné pro posílání notebooků, když se chcete ušetřit otravných nastavení sdílení a práv ve Windows)
  • Easy Migration - nástroj pro přenos profilu a nastavení z jednoho počítače na druhý (mezi počítači Samsung; nepřenáší nainstalované programy)
  • Easy Network Manager – jednoduchá správa síťových profilů (včetně nastavení odlišné IP a výchozí tiskárny u každé lokace)
  • Easy SpeedUp Manager - program pro zrychlení startu systému odstraněním programů po spuštění (automatický i manuální výběr)
  • Fast Start - přenastavení systému, aby všude uživateli nutil uspávání místo vypínání (vypněte, pokud nechcete používat hybridní režim spánku) – již integrován do hlavní nabídky pod zkratkou Fn+F1
  • Movie Color Enhancer - přenastaví parametry kontrastu a sytosti barev přehrávaného videa
  • Samsung Recovery Solution 4 – slouží k aktivaci obnovy továrního systému a k její záloze na jiné médium; kromě jiného umožňuje provádět kompletní a částečné zálohy disku včetně bitových kopií
  • Samsung Update Plus – vyhledávání aktualizací ovladačů a utilit od výrobce

Za opravdu šikovnou věc považuji jednoduché a přehledné příručky. Obě jsou vytvořeny pomocí technologie Adobe Flash a jedna z nich je „interaktivní“. Provede vás nejdůležitějšími informacemi o produktu pomocí videí s popisy. Něco podobného bych rád viděl i u ostatních výrobců. Jen doufám, že na produkčních českých kusech budou tyto příručky lokalizované.

Ceny a záruka

Notebook se prodává za cenu okolo 26 250,- Kč bez DPH (31 500,- Kč s DPH). U nás prodávané kusy jsou vybaveny zákonnou dvouletou zárukou a první rok platí mezinárodně.

Závěr

Abych řekl pravdu, názor na Samsung 900X mám rozpolcený. Nevnímám pozitivně až přílišnou snahu do detailu se inspirovat konkurenčním produktem, kvůli které bude v očích některých tento notebook považován spíše za kopii. Na druhou stranu jde o řemeslně dobře zpracovaný počítač, který se může pochlubit opravdu tichým chlazením, adekvátním výkonem i dobrou výdrží při zachování tenkého těla a nízké hmotnosti. V souvislosti s tím jsem přesvědčen, že kdyby Samsung (minimálně pro tak konzervativní trh, jakým je ČR) udělal stejný produkt s vlastní osobitou identitou, mohl by slavit větší úspěchy.

Faktické nedostatky se všechny týkají konektorové výbavy. Velké výhrady musím směřovat k přítomnosti velmi nestandardního grafického výstupu micro-HDMI a chybějícímu slotu na paměťové karty plné velikosti. Kromě toho jsou všechny konektory pod nepraktickými výklopnými kryty.

Pokud nebudu řešit konektorovou výbavu (a osobně i vzhled, který ale někomu může naopak vyhovoat), jde v rámci nabídky českého trhu o velmi zajímavou volbu, která může zaujmout hlavně uživatele požadující maximální mobilitu bez výrazných omezení v ergonomii.

Klady a zápory

+ tenké a odolné provedení bez nutnosti používat malou baterii
+ tichý režim (při kterém je notebook absolutně nehlučný)
+ dobrý výkon při práci v operačním systému díky SSD

- výstup grafické karty pouze jako micro-HDMI
- výklopné kryty konektorů
- přílišná inspirace konkurenčním produktem (dle mého soudu je to škoda, některým uživatelům se to možná bude naopak líbit)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Samsung 900X
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 2467M (1.60 GHz / 2.30 GHz Turbo, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333
  • SSD (GB): 120 (SAMSUNG MZMPA128HMFU-000, MLC)
  • ODD: -
  • LCD: 13" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD3000 (IGP/ULV)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE Ethernet)
  • WiFi: Intel Centrino Ultimate-N 6300 AGN (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 47 Wh / 8h 32min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, micro-SD, 1x USB 2.0, 1x USB 3.0, micro-HDMI
  • Rozměry: 328 x 228 x 16 mm
  • Hmotnost (kg): 1,35
Recenze

Diskuse