RECENZE: Samsung NP600 - čerstvý vánek v pracovním segmentu

11. 10. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Notebooky Samsung už se nějaký ten rok u nás prodávají. Zatím šlo vždy jen o malé nebo herní modely. Nyní se ovšem situace mění a na trh přichází první kousky z pracovní třídy. Ty se zaměřují na ergonomii, provedení a výbavu, která čítá například volitelnou plnohodnotnou dokovací stanici. Testovaná konfigurace 15,6'' modelu je vybavena procesorem Core i5, 4GB RAM, rychlým diskem a displejem s rozlišením HD+.

Samsung NP600 - čerstvý vánek v pracovním segmentu

Základní popis

Pracovní notebooky jsou segment trhu, který sice není tak zajímavý pro masy, ale všichni výrobci se jej snaží pokrýt v rámci udržení kompletního portfolia, aby mohli uspokojit i potřeby profesionálních uživatelů. Samsung pravděpodobně vyhodnotil, že čas uzrál pro příchod prvních pracovních modelů do České republiky. Tento korejský státní podnik je v naší zemi známý jako výrobce televizorů, obrazovek a různé další techniky. Notebooky zde však začal prodávat teprve loni a raději v levnějším segmentu.

Business model NP600 je úplně jiný než ostatní zde dostupné notebooky téhož výrobce. Není vůbec lesklý, je hranatý a má řadu funkcí, které byste u multimediálních notebooků hledali marně. Vsadilo se na jednoduchý, minimalistický a decentní vzhled v černém provedení. K podsvícení tlačítek a indikačních prvků posloužila modrá barva, která zdobí také tlačítka polohovacích zařízení a čepičku trackpointu. Rozhodně nejde o nic, co by v okolí mělo budit velkou pozornost. Pro potřeby pracovního počítače je vzhled dle mého názoru v pořádku, ale stejně si musím postesknout, že vypadá možná až zbytečně obyčejně a nějaký zajímavý designový prvek by mu neuškodil.

Hlavním stavebním kamenem základny jsou plasty, přesto je odolnost na vyšší úrovni než u multimediálních notebooků a přirovnat by se dala k některým levnějším pracovním modelům konkurence. Při přenášení za roh základny otevřeného notebooku je znát určité mírné kroucení, ale při používání a přenášení by to nemělo představovat problém. Nadstandardně je naopak chráněn displej. Víko je pevné jako kámen a není možné na něj tlačit tak, aby se na displeji vlnily barvy. Rozhodně bych se nebál intenzivního nasazení v terénu.

Klouby mají standardní uchycení a vystupují ze základny. Díky tomu je počítač možné otevřít až do úhlu plných 180°. V zavřeném stavu víko drží magnet. Ten však má odpovídající tuhost, aby neznemožňoval pohodlné otevření jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

S výjimkou multiformátové čtečky paměťových karet (SD, MMC, MS, xD) jsou všechna rozhraní rozeseta na bocích a šikovně označena ikonou na svrchní straně základny pro lepší orientaci. Vlevo jsou konektory zvukové karty, slot ExpressCard /34, výstupy grafické karty (HDMI, VGA) a za výdechem chlazení ještě dvě rychlá USB 3.0, LAN a zdířka napájení. Vpravo zabírá většinu prostoru optická mechanika, ale za ní se ještě našlo místo pro dvě USB 2.0, z nichž jedno je kombinováno s eSATA.

K výbavě nemám výhrady a oceňuji také rozložení konektorů, kdy USB jsou co nejdál od uživatele, a tak do nich připojená zařízení nebudou svými kabely překážet v prostoru pro manipulaci s myší.

NP600 má v zavřeném stavu pro 15,6“ notebook běžné rozměry 370 x 248 x 35 mm. Na váze má přesně 2,59 kg, což jej řadí do naprostého průměru. Mobilita je na takové úrovni, aby nebyl problém s častým přenášením. To podporuje i výdrž baterie a mechanické provedení.

Standardně dodávaný napájecí adaptér má výkon 65 W a dohromady s třížílovou přívodní šňůrou váží 348 g. Oceňuji, že je velmi kompaktní a v brašně zabere minimum místa.

Jelikož jsme počítač dostali s volitelnou dokovací stanicí, obdrželi jsme i 135W adaptér, který je podstatně větší a váží 670 g. U něj hmotnost nepředstavuje problém, když bude trávit svůj život někde pod pracovním stolem.

Klávesnice a ovládací prvky

Samsung si dal při vytváření klávesnice hodně záležet. Znalci již při prvním pohledu ocení dobře zpracované rozložení s odděleným blokem kurzorových šipek a funkčními klávesami přehledně rozdělenými po čtveřicích. Klávesy numerického bloku jsou mírně zmenšené na šířku (opravdu jen minimálně), aby se nemusely dělat kompromisy v hlavní části.

Klávesnice celkově působí velmi prostorně a díky dobré mechanické odezvě, ergonomickému tvarování kláves a tichému klapavému chodu je velmi pohodlná. Mezi pracovními notebooky na našem trhu jde dle mého názoru o jednu z nejlepších klávesnic. Ocení ji všichni ti, pro které je psaní hlavní pracovní náplní na notebooku.

Nad klávesnicí jsou další tlačítka čítající hlavní vypínač, vypnutí bezdrátových technologií, deaktivaci webkamery s mikrofonem a rychlý přístup k uzamknutí počítače. Tlačítka jsou podsvícena modře, ale toto podsvícení není zbytečně intenzivní, takže nevadí ani při práci za šera.

Podobně jsou na tom s intenzitou i stavové ikony na čelní straně vpravo. Úzký panel indikuje zapnutí počítače, nabíjení baterie (případně nabití), aktivitu disku a poněkud nešikovně také CapsLock. Indikace CapsLocku by byla podstatě užitečnější přímo na klávese nebo nad klávesnicí. Zde je totiž poněkud „z ruky“.


pracovní plocha detail klávesnice

Model NP600 je jako správný pracovní notebook vybaven dvojicí polohovacích zařízení - touchpadem a trackpointem (zde nazývaný TouchStyk) s elektronikou od Synaptics. Touchpad má hladkou povrchovou úpravu a je mírně zapuštěn. Potěší jeho tlačítka, která se mačkají zlehka a při stisku nevydávají žádný zvuk. Pohyb kurzoru je (stejně jako u trackpointu) mírně zpožděný, ale snímání je plynulé a přesné.

Páčka trackpointu má lehce atypickou čepičku s rovnou plochou, takže vyžaduje trochu cviku pro přecházející uživatele z jiných trackpointů. Přesto mohu říct, že po nastavení citlivosti v jeho nastavení jej považuji za asi nejlepší náhradu originálního trackpointu z ThinkPadů a pro některé uživatele se nejspíš stane hlavním polohovacím zařízením místo touchpadu.

Touchpad i trackpoint lze vypínat klávesovou zkratkou Fn+F5. Systém sekvenčně přepíná mezi třemi kombinacemi, kdy buď fungují obě zařízení, nebo jen jedno z nich.

Hlavní HW parametry

Základní deska využívá služeb nejběžnější čipové sady Intel HM65 a osazena je v testované konfiguraci procesorem Intel Core i5-2410M s výchozí frekvencí 2,3 GHz a režimem Turbo Boost do 2,9 GHz. V rámci notebooků jde o základ ve střední třídě, který stačí s přehledem na kancelářskou práci i některé výpočetně náročnější programy.

Důležité zde je, že ač jde o nejvyšší zde prodávanou konfiguraci, nenajdete v ní čipovou sadu QM67 v kombinaci s vyšší řadou Core i5, případně i7, která jsou nutnou podmínkou pro pokročilé korporátní technologie jako vPro nebo Intel AMT. Z toho lze usuzovat, že Samsung zatím nemíří do korporátního segmentu s plně centralizovanou správou. Takové rozhodnutí je pochopitelné, neboť k prodeji svých notebooků v takovém segmentu je potřeba velmi silné zázemí (podpora, záruky,…) a samotný produkt nestačí, i kdyby byl sebelepší.

CPU-Z
specifikace čipu

Ze dvou paměťových slotů je osazen pouze jediný, a to 4GB modulem DDR3-1333. Druhý poslouží k rychlému a levnému rozšíření na plných 8 GB RAM.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 49 490
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 571

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 102 398
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 50 274

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4558 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9497 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,08

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,51 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6030 MB/s

Pevný disk od Hitachi nabízí úložný prostor 500 GB a vybrán byl rychlý model s otáčením ploten 7200 rpm. Přenosové rychlosti se mezi notebooky řadí nad průměr, a kdo není zvyklý na SSD, by měl být spokojen.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 133 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 88,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,90 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika je standardního typu DVD Super Multi, takže si poradí s CD i DVD, ve všech případech včetně zápisu. Důležité je, že je do notebooků vložena jako vyměnitelný modul. K vysouvání je potřeba posunout označený přepínač na spodku základny. Následně jde mechanika vytáhnout rukou. Místo mechaniky lze vložit adaptér s druhým pevným diskem, a navýšit tak úložný prostor. Nad dostupností těchto adaptéru v ČR však mám pochybnosti.

Možnosti konektivity jsou naprosto základní. Kromě drátového připojení k síti gigabitovým Ethernetem je připravena standardní dvojice karty Wi-Fi /n (pouze 2,4 GHz, Broadcom) a modulu Bluetooth 3.0 (Broadcom).

Bezdrátový vysílač se vypíná rychle tlačítkem nad klávesnicí. Funguje ovšem pouze softwarově a po restartu si nepamatuje předchozí stav (s čistým startem OS jsou vždy bezdrátové technologie aktivní). Samostatné vypínání Wi-Fi a Bluetooth řeší grafická utilita pod zkratkou Fn+F12, která slouží také k velmi jednoduché správě profilů bezdrátových sítí.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Vestavěný 15,6“ displej si Samsung do notebooku vyrobil sám. Má poměr stran 16:9 a rozlišení HD+ (1600x900). Povrchová úprava je na první pohled matná, ale intenzivní zdroje světla se v ní odráží ostře jako u lesklé. Předpokládám, že jde o úpravu kvůli menšímu snižování kontrastu při práci na sluníčku – podobné úpravy považuji za krok správným směrem.

Parametrově jde o mírně nadprůměrný displej. Neoslní sice barevným rozsahem, ale má dobrý kontrast a obraz nevypadá zašedlý. Dá se říct, že platí, že v drtivé většině případů jsou HD+ displeje kvalitou zobrazení lepší než všechny běžné HD (1366x768) bez ohledu na povrchovou úpravu – tento displej to také potvrzuje. Pro potřeby pracovního notebooku by měl plně postačovat.

Těší mě, že Samsung implementoval vyšší rozlišení HD+, neboť u business notebooku, kde lze očekávat práci s rozsáhlými tabulkami, statistickými daty a programovacími nástroji, je základní rozlišení HD směšně malé.

LED podsvícení je regulovatelné v osmi stupních a mezi některými jsou větší skoky. Rozsah nastavení je velmi dobrý, ale regulace by určitě mohla být plynulejší. S nastavením jasu by neměl být problém ani večer v posteli, ani při cestování vlakem za silného poledního slunce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

O vykreslování se stará integrované grafické jádro Intel GMA HD3000 se sdílenou pamětí (až do 1,8 GB). Pro běžné pracovní nasazení jde o nejlepší řešení, ale pokud byste chtěli pracovat s náročnějšími aplikacemi CAD/CAM, zamrzí, že zde Samsung neprodává konfigurace s dedikovaným grafickým čipem.

Ke GMA toho není moc co říct. Pro práci je dobrá víc než dost - akceleraci grafického rozhraní ve Windows zvládá s přehledem, akceleraci PowerPointových prezentací také a nedělá jí problém ani přehrávat 1080p videa v moderních formátech.

Přímo na notebooku jsou dva výstupy – analogové VGA kvůli připojení projektoru a digitální HDMI, které využijete při připojení externího LCD nebo televizoru. V této třídě se většinou z digitálních výstupů osazuje DisplayPort, který umožňuje vyšší rozlišení. Na druhou stranu zejména v případě připojení televizorů je HDMI jednoznačně lepší volbou a ukazuje se, že ani ve firmách nechtějí řešit žádné redukce.

Kdo chce výstup ve vyšším rozlišení, může dokoupit dokovací stanici, kde je implementována trojice – DisplayPort, single-link DVI a VGA.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 3007
  • 3DMark Vantage: P1557 (GPU: 1224, CPU: 8498)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,1

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4425 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 8,08 fps

Výkon odpovídá integrovanému řešení při osazení pouze jednoho paměťového modulu a neprojevila se zde žádná odchylka. Kancelářská a multimediální činnost je bez problémů, ale s hraním náročných 3D her raději vůbec nepočítejte.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Pokud nejsou připojeny externí reproduktory, tvoří zvuk dva malé reproduktory v mřížce nad klávesnicí. Ty nabízí na poměry notebooků nečekaně hlasitý zvuk a lehce nadprůměrné zvukové podání. Ani náhodou nejde srovnávat kvalitu s modely vybavenými subwooferem, ale ke shlédnutí nějakého filmu nebo video hovorům budou stačit.

Zvukový kodek je od Realteku, což zaručuje základní možnosti filtrování šumu a ozvěn v mikrofonu a ekvalizér pro zvukový výstup. Konektory jsou na notebooku dva – stereofonní sluchátkový výstup a mikrofonní vstup. Digitální zvuk zajišťuje pouze výstup HDMI, který je řízen grafickou kartou.

Pro regulaci hlasitosti nejsou vyhrazena samostatná tlačítka a samostatné není ani rychlé ztlumení. K nastavení slouží kombinace Fn a F9 až F11, které vyžadují použití obou rukou. Změna hlasitosti je stejně jako v případě jasu zbytečně hrubá.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Nad displejem nechybí běžná komunikační výbava s 1,3Mpix webkamerou (fotky až 1280x1024, video 640x480) a duálním mikrofonem. Aktivitu webkamery hlásí nepříliš silná modrá LED vedle objektivu.

Zabezpečení

V otázkách zabezpečení je Samsung NP600 na úrovni střední business třídy. Na základní desce je osazen bezpečnostní čip TPM pro bezpečné ukládání šifrovacích klíčů a pod numerickou klávesnicí nechybí čtečka otisku prstů (Authentec AES1660). Čtečkou nelze zabezpečit přihlašování na úrovni BIOSu. V operačním systému ji obsluhuje program Softex OmniPass, který umožňuje čtečku používat i pro přihlašování na jiné počítače prostřednictvím Vzdálené plochy.

U programu OmniPass oceňuji snahu o český překlad, veškeré české znaky se ovšem v textech zobrazují špatně. To sice nezabrání v pochopení sdělení, ale rozhodně to nevypadá čistě a dotaženě. Podobný problém mají ovšem všechny notebooky vybavené tímto programem (typicky Fujitsu LifeBook).

Chlazení a provozní hluk

Jediný ventilátor trůní v prostoru levého zadního rohu základny a výdech chlazení směřuje doleva. Standardně se při kancelářské práci spouští ventilátor nárazově a jeho provoz je tak tichý, že jej uslyšíte pouze v tiché místnosti bez dalších lidí. Hlučností je v nízkých otáčkách mírně nad šuměním osazeného 7200rpm pevného disku. V rámci pracovních notebooků tedy patří celkový produkovaný hluk někam do průměru.

Při dlouhodobé zátěži se ventilátor umí pořádně roztočit. Pokud jde jen o hraní her nebo zatížení jednoho jádra, je hluk mírně vyšší než při kancelářské práci, ale ve chvíli, kdy se zatíží všechna jádra na maximum, přepíná se chvílemi na ještě vyšší otáčky, kdy jej pravděpodobně nepřeslechnete. Ani zde ovšem nejde o hlučnost nad průměrem v rámci kategorie.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,9°C
  • klávesnice vlevo = 33,1°C
  • klávesnice vpravo = 31,7°C
  • spodek maximum = 37,8°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 35,7°C
  • napájecí adaptér = 38,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,3°C
  • klávesnice vlevo = 32,4°C
  • klávesnice vpravo = 27,5°C
  • spodek maximum = 43,3°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 49,0°C
  • napájecí adaptér = 52,1°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při kancelářské práci se počítač zahřívá jen minimálně a není problém s jeho použitím na klíně. Určité zahřívání je patrné na spodku v oblasti výdechu ventilátoru (zde je umístěn chladič). V případě, že byste chtěli počítač ještě chladnější, můžete v nastavení BIOSu zvolit neustálý chod ventilátoru (vždy běží aspoň na minimální otáčky). Chování bohužel není možné přepínat bez restartu počítače.

Při dlouhodobé zátěži se teploty svrchní části základny dokonce sníží díky rychlejšímu chodu ventilátoru. Spodek se více zahřívá pouze u plastu pod chladičem (levý zadní roh).

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

V zadní části přístroje je zespodu přístupná šestičlánková vysokokapacitní baterie schopná udržet 66 Wh. S ní notebook vydržel v našem standardním redakčním testu* 6 hodin a 4 minut. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem LCD se výdrž pohybuje lehce pod 5 hodinami a přehrát si na baterii můžete i tříhodinový film (s hlasitým zvukem z reproduktorů).

Vyšší výdrže můžete docílit jedině větší devítičlánkovou primární baterií (zvýšení o polovinu), která z těla notebooku přesahuje směrem dolů. Tuto baterii však zatím v ČR nikdo neprodává.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 52 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 42 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 65 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 40 W

Na 90% se vybitá baterie nabije přibližně za 2 hodiny. Nabíjecí proud se snižuje až ve chvíli, kdy dojdou výkonové rezervy 65W napájecího zdroje, což se týká pouze maximálního zatížení procesoru nebo grafického jádra. V takovém případě se nabíjení protáhne na dvojnásobek původní doby.

BIOS

V notebooku je instalován firmware Aptio schopný fungovat v klasickém režimu BIOSu i v modernějším UEFI. Do nastavení se vstupuje stiskem klávesy F2 ihned po zapnutí a nabízí následující volby:

Pokročilé

  • zakázání šetřícího režimu procesoru
  • vypnutí hyper threadingu
  • zakázání EDB (Execute Disable Bit)
  • nastavení fixní paměti pro Windows XP (automaticky, 128MB, 256MB, maximum)
  • vypnutí podpory USB ve starších OS
  • povolení UEFI boot
  • nastavení AHCI (automaticky, AHCI, kompatibilita)
  • změna režimu ventilátoru (automatické spínání, neustálý chod na nízké otáčky)
  • zapnutí zvýšení životnosti baterie (nabíjí do 80%)
  • povolení nabíjení z USB v režimu spánku
  • povolení probouzení signálem z USB zařízení

Boot

  • zapnutí NumLock při startu počítače
  • zakázání touchpadu
  • zakázání interní síťové karty
  • povolení PXE ROM pro boot ze sítě
  • zakázání slotu ExpressCard
  • zakázání čtečky paměťových karet
  • spuštění kalibrace měřiče baterie

Zabezpečení

  • nastavení základních hesel (správce, uživatel, disk)
  • zákaz TPM čipu
  • výmaz TPM čipu

Příslušenství

V krabici s notebookem najdete 65W napájecí adaptér, tištěnou dokumentaci a DVD s obnovou operačního systému. Záloha tovární instalace je uložena taktéž přímo na pevném disku, odkud ji lze v případě nesnází spustit (stiskem F4 ihned po zapnutí).

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional v 64bit verzi. Při prvním spuštění si můžete vybrat jazykovou mutaci a mezi volbami nechybí čeština, angličtina ani slovenština. Spolu se systémem je v tovární instalaci celá řada více či méně užitečných aplikací:

Užitečné utility od výrobce

  • Battery Life Extender – nastavuje, zda se baterie nabíjí do 100% nebo do 80% maximální kapacity (z důvodu prodloužení životnosti baterie)
  • Easy Content Share – umožňuje jednodušší nastavení sdílení multimediálního obsahu (DLNA)
  • Easy Display Manager – zjednodušuje správu výstupů grafické karty
  • Easy File Share – program pro rychlé sdílení souborů mezi Samsung notebooky po bezdrátové síti (vhodné pro posílání notebooků, když se chcete ušetřit otravných nastavení sdílení a práv ve Windows)
  • Easy Migration - nástroj pro přenos profilu a nastavení z jednoho počítače na druhý (mezi počítači Samsung; nepřenáší nainstalované programy)
  • Easy Network Manager – jednoduchá správa síťových profilů (včetně nastavení odlišné IP a výchozí tiskárny u každé lokace)
  • Easy SpeedUp Manager - program pro zrychlení startu systému odstraněním programů po spuštění (automatický i manuální výběr)
  • Fast Start - přenastavení systému, aby všude uživateli nutil uspávání místo vypínání (vypněte, pokud nechcete používat hybridní režim spánku)
  • Chargeable USB – zapnutí napájení USB portů (napájení je aktivní dokonce i v případě úplně vypnutého počítače)
  • Movie Color Enhancer - přenastaví parametry kontrastu a sytosti barev přehrávaného videa
  • Samsung Recovery Solution 4 – slouží k aktivaci obnovy továrního systému a k její záloze na jiné médium; kromě jiného umožňuje provádět kompletní a částečné zálohy disku včetně bitových kopií
  • Samsung Update Plus – vyhledávání aktualizací ovladačů a utilit od výrobce

Užitečné programy třetích stran

  • CyberLink DVD Suite
  • CyberLink YouCam
  • MS Office 2010 Starter

Bloatware

  • větší množství shareware her
  • demoverze antiviru McAfee
  • demoverze Norton Backup

Dokovací stanice

K počítači je možné přikoupit plnohodnotnou dokovací stanici, která se s notebookem spojuje konektorem na jeho spodku. Stanice nadzvedá zadní část notebooku, čímž mění sklon klávesnice přibližně o 30°. Z větší části se vejde pod počítač a za ním zabere na stole jen asi další 2 cm.

Na stanici jsou dvě podsvícená tlačítka - jedno slouží jako dedikovaný hlavní vypínač a druhé provádí softwarové „oddokování“. Přípravu na odpojení je dobré provádět vždy - v závislosti na připojených USB zařízeních se totiž může stát, že se počítač po fyzickém odpojení jinak zasekne. K vlastnímu vytažení slouží páčka po pravé straně. Po jejím zatažení se notebook odpojí a odpojený je připraven ke zvednutí (není nutné páčku držet).

Výbava je poměrně slušná a čítá šest USB (z toho dvě USB 3.0), eSATA, LAN, sériový port, konektory zvukové karty a tři výstupy grafické karty. Monitor lze připojit analogovou cestou (VGA), nebo digitálně. Přítomný DisplayPort však neumí běžet v režimu emulace DVI/HDMI, takže dva digitální monitory současně jsou možné jen v případě, kdy má jeden z nich nativní vstup DisplayPort.

Notebook automaticky bez ohledu na nastavení BIOSu po zadokování přepne ventilátor na neustálý běh (byť v nejnižších otáčkách), aby nedocházelo k většímu zahřívání ani při zavřeném víku. Tuto vlastnost nelze nijak obejít.

Ceny a záruka

V současné době je na trhu v ČR dostupná coby model NP600 jediná konfigurace, a to testovaná. Její cena je výrobcem stanovena na 18 333,- Kč bez DPH (21 999,- Kč s DPH). Dále je v prodeji ještě „osekaný“ model označený jako Samsung NP400, který je vybaven slabšími komponentami, ale sdílí stejné šasi.

Záruku (s opravou v servisu) dává Samsung standardně dvouletou. Z toho první rok platí mezinárodně. Záruka je prodloužitelná až o 3 roky a rozšiřitelná i na servis on-site.

Závěr

První pokus o vstup do business segmentu v ČR se dle mého názoru Samsungu povedl. Model NP600 ve své cenové kategorii nezaostává za již zavedenou konkurencí v otázkách kvality a ergonomie. V případě odolnosti bych mohl mít menší výhrady k mírnému prohýbání základny (víko je naopak příkladně tuhé). Pokud jde ovšem o ergonomii, vnímám tento notebook jako velmi dobrý počin – zejména díky výborné klávesnici a trackpointu.

Na trhu (zatím?) nejsou vyšší konfigurace s podporou Intel vPro a AMT, takže do velkých korporací zatím Samsung nemíří. Pro menší firmy však může představovat zajímavou volbu tam, kde požadují dobrou ergonomii, displej s vyšším rozlišením, nadstandardní výbavu konektory a dokovací stanici s USB 3.0. Už jen zůstává otázkou, kdy se Samsung odhodlá nabídnout on-site záruku.

Ač ve mně notebook zanechal velmi dobrý dojem, radost z používání kazila karta Wi-Fi, která se občas po probuzení nechtěla připojit do žádné sítě. Pomohlo vždy vypnutí a zapnutí adaptéru v síťových připojeních. Občas se něco takového při recenzování stane a je možné, že šlo o vadný kus (pokud ne, kontaktujte servis).

Klady a zápory

+ velmi pohodlná klávesnice s trackpointem
+ dlouhá výdrž na baterie
+ rozsáhlá výbava

- občasné problémy s Wi-Fi
- méně odolná konstrukce základny

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Samsung NP600
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 2410M (2.30/2.90 GHz, 3 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 500 (Hitachi HTS727550A9E364, 7200rpm, 16MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (TSSTcorp CDDVDW TS-L633J)
  • LCD: 15,6" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: Intel GMA HD3000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82579V)
  • WiFi: Broadcom 802.11n (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchstyk + touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ/EN/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 66 Wh / 6h 4min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, ExpressCard 34, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, eSATAp, VGA, HDMI
  • Rozměry: 370 x 248 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,59
Recenze

Diskuse