RECENZE: Samsung Q330 - s optickou mechanikou v malém těle

11. 1. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Několik 15'' notebooků od Samsungu jsme již v redakci měli. Tentokrát se podíváme na lehký 13'' model, který i přes nízkou hmotnost dokáže nabídnout optickou mechaniku, plnohodnotný procesor Core i3 a dedikovanou grafickou kartu NVIDIA. Doporučená koncová cena přitom nedosahuje 15 000,- Kč bez DPH.

Samsung Q330 - s optickou mechanikou v malém těle

Základní popis

Od minulého roku se snaží Samsung přinést svěží vítr do vod našeho trhu coby konkurence již zaběhnutým značkám a zdá se, že se mu daří, protože svou nabídku stále rozšiřuje o další modely. Dnes recenzovaný 13“ model Q330 patří mezi ty lehčí, ale nejedná se o mini notebook. Nabízí totiž plnou výbavu větších notebooků včetně optické mechaniky a plnohodnotných součástí. Je tedy určen především těm, co potřebují hodně cestovat a hledají univerzální řešení, které zastane práci i doma.

Samsung zvolil velmi střídmý design. Použité křivky („polštářkové“ tvary) jasně naznačují asijský původ, ale v rámci ergonomie byly lesklé materiály zredukovány na minimum. Testovaná verze (jediná dovážená) má černé plastové víko zdobené texturou imitující lakovaný broušený hliník. Lesklý povrch je sice náchylný na otisky, ale použitá textura způsobuje, že nejsou tolik vidět.

Po otevření se situace mění a uživateli se naskýtá pohled pouze na matné plasty stříbrné barvy. Rám víka i základna mají hrubší povrch (v případě základny opět imitace broušeného hliníku), který je příjemný na dotyk a nejsou na něm vidět otisky ani nečistoty. Jinou barvou je pouze černá klávesnice.

Nemohu se zbavit dojmu, že při tvorbě vzhledu došlo k inspiraci u některých předních výrobců, ale pokud se kopírují dobré nápady, nemám nic proti. Je sice na první pohled poznat, že nejde o nějaký velmi drahý stroj, ale jednoduchý vzhled asi nikoho neurazí a jsem přesvědčen, že se najdou i lidé, kteří si Samsung Q330 koupí čistě kvůli vzhledu.

Kvalita zpracování odpovídá nízké ceně (vzhledem k výbavě a výkonu). Nelze říct, že by na tom byl notebook vyloženě špatně, ale kompletně plastové tělo bez větších kovových částí není v některých místech příliš pevné. Platí to speciálně pro pravou polovinu s optickou mechanikou. Základna se viditelně ohne (a lehce zavrže), pokud notebook zvednete otevřený za pravý přední roh. Víko je na tom s odolností tak na úrovni multimediálních notebooků stejné ceny – v některých místech se po zatlačení tvoří barevné mapy na displeji.

Malé rozměry a nízká hmotnost mohou svádět k drsnému použití v terénu, ale nemyslím si, že je to dobrý nápad. Na drsnější zacházení tento notebook není stavěný a doporučuji se spíše vydat cestou kvalitní brašny (batohu) a ohleduplné manipulace.

Víko je v zavřeném stavu drženo magneticky a umožňuje vyklopení až do úhlu 130°. Jednou rukou počítač neotevřete, protože je magnet příliš silný a základna příliš lehká. Taktéž na víku chybí nějaká prohlubeň, za kterou by se dal přístroj snadno uchopit.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Většina konektorů se soustředí na levý bok, kde se nachází také základní deska. Postupně od uživatele jde o konektory zvukové karty, USB (2.0), digitální výstup HDMI, LAN, analogový výstup VGA a za výdechem chlazení je zdířka napájení. Na pravém boku jsou vyvedeny další dvě USB společně s optickou mechanikou standardní výšky. Posledním prvkem výbavy je čtečka SD/MMC karet uprostřed čelní hrany, ze které vložená karta poněkud nešťastně trčí z poloviny ven (nelze si tedy kartu nechávat v počítači bez rizika jejího zlomení).

K rozložení vzhledem k omezenému prostoru nemám výhrad. Jedinou výhradou zůstává zmíněná realizace čtečky paměťových karet a absence eSATA konektoru, který lze omluvit nižší cenou. Chybí také rozšiřující slot ExpressCard, který ovšem v této kategorii notebooků bývá spíše výjimkou.

Půdorysné rozměry notebooku 330 x 230 mm odpovídají průměru modelů s 13“ displejem. Tloušťka 28-33 mm jej řadí mezi ty tenčí a hmotnost 1,86 kg v operativním stavu je také slušná na 13“ notebook s optickou mechanikou. Radost z dobře přenosného počítače nekazí ani 65W napájecí adaptér, který dohromady s kabeláží váží jen 357 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Do 13“ těla se vešel základní blok klávesnice (bez numerické části) s klávesami plné velikosti. Klávesnice je typu chiclet, není podsvícená a natištěny má česko-slovenské popisky. Situace v pravé části klávesnice je mírně nepřehledná, protože výrobce neodsadil kurzorové šipky, a tak se nedá orientovat po hmatu. Situaci neusnadňuje ani více kláves vpravo od mezerníku, kde je navíc druhá klávesa Fn. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou samostatně po pravém kraji klávesnice. Malým překvapením v této úhlopříčce je mírné oddělení funkčních kláves do bloků po čtyřech, jak bývá zvykem u stolních klávesnic. Opticky mezery nevypadají velké, ale hmatem je lze identifikovat velmi snadno.

Psaní na klávesnici je pohodlné a tiché. Na rychlopsaní by však měly mít klávesy jistější odezvu a stisk by nemusel být tak mělký.

Obě Fn klávesy mají stejnou funkci a tu, která je netradičně vpravo, oceníte při regulaci hlasitosti a jasu LCD. Ten se totiž provádí Fn v kombinaci s kurzorovými šipkami a klávesa vpravo vám tento úkon umožní dělat jednou rukou. Pokud často píšete čísla, jistě oceníte, že lze v BIOSu zvolit, zda se zástupný numerický blok aktivuje klávesou NumLock nebo držením Fn.

V duchu jednoduchého vzhledu se výrobce oprostil od multimediálních tlačítek a nad klávesnicí najdete jen kulatý vypínač s malou modrou diodou nad ním. Zbytek (opět modrých) indikačních diod se nachází pod touchpadem a jde o CapsLock, aktivitu disku, napájení Wi-Fi, připojení napájení (jediná, která umí svítit i červeně – při nabíjení) a signalizaci zapnutí notebooku.

Uspaný notebook lze probudit pouze stiskem tlačítka vypínače, a to i v případě, kdy se uspal po zavření víka (jak je to standardně nastaveno v předinstalovaném OS).


pracovní plocha detail klávesnice

Multidotykový touchpad je vybaven elektronikou od společnosti Synaptics a jeho dotyková plocha je mírně zapuštěná. Má příjemný hladký povrch, na kterém se prst nezadrhává, a tlačítka s chromovým dekorem jsou sice menší, ale mají jistý stisk a tichý chod. S touchpadem se pracuje velmi dobře i díky rychlému snímání bez viditelného zpoždění kurzoru proti pohybu prstu.

Hlavní HW parametry

Jako základ posloužil procesor Intel Core i3 370M se základní frekvencí 2,4 GHz (3 MB L3 cache). Tento procesor sice na rozdíl od Core i5 a vyšších nepodporuje automatické přetaktování Turbo Boost, ale jeho základní frekvence je vysoká, takže to nevadí. Každé ze dvou jader podporuje Hyper-Threading a zvládá zpracovat dvě vlákna současně.

CPU-Z
specifikace čipu

Základní deska je postavena na čipové sadě Intel HM55 a oba její paměťové sloty jsou obsazeny 2GB moduly, což dohromady dává 4 GB RAM typu DDR3-1066. Aktuálně jsou podporované maximálně 4GB moduly, takže v pozdější době můžete rozšířit paměť až na 8 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 34 352
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 206

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 86 548
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 54 615

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3320 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7572 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,28

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 1,96 fps

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,7
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 4794 MB/s

Pevný disk není od Samsungu, ale je to Hitachi Travelstar 5K500 s kapacitou 500 GB - tedy kapacitou, která by měla být za hranicemi potřeb běžných uživatelů. Plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm a přenosové rychlosti se pohybují mírně nad dnešním průměrem.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 170 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 67,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,71 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

I přes minimální rozměry a hmotnost dokázal výrobce integrovat standardní optickou mechaniku DVD Super Multi. Mechanika umí pracovat s dvouvrstvými disky a pro vkládání disků je vybavena výsuvným podavačem.

Do počítačové sítě se lze připojit drátem prostřednictvím 100Mb/s Fast Ethernetu a bezdrátově pomocí karty Wi-Fi /n (2,4 GHz). Bluetooth modul již je ve verzi 3.0, a umožňuje tedy rychlejší přenosy velkých souborů.

Pomocí Fn zkratek lze ovládat pouze kartu Wi-Fi. Příslušná zkratka pouze spustí program, kde ji lze myší vypnout a zapnout. Bluetooth modul se vypíná ikonou v traybaru (možnost Vypnout modul v kontextové nabídce). Centrální správa a hardwarový vypínač bezdrátového vysílače tedy chybí.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Lesklý displej má úhlopříčku 13,3“ a je vlastní výroby (Samsung LTN133AT17). Nabízí základní rozlišení HD (1366x768), které je pro takovou úhlopříčku pro drtivou většinu uživatelů nejlepší volba (vyšší rozlišení by bylo už špatně čitelné). Parametrově displej spadá do průměru – neurazí ani nenadchne. Výtku bych měl k možná až zbytečně nízké teplotě barev a tradičně slabšímu vertikálnímu pozorovacímu úhlu. Na kancelářskou práci a základní multimédia však jde o použitelný displej.

LED podsvícení je možné regulovat v 8 stupních a nabízí dostatečně velký rozsah pro práci v slunečním světlem prosvětleném prostředí i za tmy. Při práci venku překáží odlesky a pomohl by taky o jeden stupínek vyšší jas.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Kromě grafické karty v procesoru (Intel GMA HD), která sdílí paměť z RAM a je aktivní neustále, můžete využít služeb dedikovaného čipu NVIDIA GeForce 310M s vlastní pamětí 512 MB typu DDR3. Ta pracuje s technologií NVIDIA Optimus a zapíná se automaticky pouze v úlohách, kde se využije vyšší grafický výkon (proti integrovanému řešení). K aplikacím je možné vytvářet profily a stejně tak je dostupná i rychlá volba karty pomocí kontextového menu každého zástupce aplikace.

Samotná GeForce 310M se výkonem a technologickými možnostmi téměř neliší od předchozích modelů G210M a G105M a v současné době představuje úplně nejslabší dedikované řešení na trhu. Přesto ve 3D aplikacích nabídne aspoň dvakrát vyšší výkon proti integrované GMA HD.

GPU-Z
specifikace čipu

Pro připojení externího monitoru jsou připraveny dva výstupní konektory – analogové VGA a digitální HDMI. HDMI podporuje maximálně single-link DVI rozlišení (např. 1920x1200). Analogový signál z VGA výstupu byl na testovacím monitoru bez viditelných vad v rozlišení 1680x1050. Oba výstupy je možné použít současné v režimu rozšířené plochy za předpokladu, že je vypnutý interní displej.

Samsung se snaží nastavení výstupů usnadnit předinstalovanou aplikací, která se zobrazí v minimalistické formě při připojení externího monitoru. V ní lze rychle a přehledně nastavit zamýšlenou konfiguraci monitorů. Tato aplikace mimo jiné umožňuje přes klávesové zkratky s Fn rychle měnit rotaci displeje, přepínat mezi definovanými rozlišeními a vrátit obrazovky do nativního rozlišení. V některých situacích může jít o velmi praktický nástroj.

Display Manager
zjednodušené nastavení po připojení externího monitoru

Testy 3D Mark

  • 3DMark 05: 6705
  • 3DMark 06: 3691
  • 3DMark Vantage: P1136 (GPU: 890, CPU: 6612)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,7

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 1779 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 7,87 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 2,69
  • CATIA (catia-02): 2,18
  • EnSight (ensight-03): 1,25
  • Maya (maya-02): 4,65
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 1,73
  • SolidWorks (sw-01): 3,14
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 0,35
  • UGS NX (ugnx-01): 0,31

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 2,68
  • EnSight (ensight-04): 4,27
  • LightWave 3D (lightwave-01): 5,78
  • Maya (maya-02): 2,98
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 0,86
  • SolidWorks (sw-03): 4,63
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,83
  • Siemens NX (snx-01): 2,41

Call of Duty: Modern Warfare 2
game
Call of Duty: Modern Warfare 2, 1600x900, no-AA, střední detaily
FPS: 11 (min), 74 (max), 34 (průměr)

Grafický výkon s přehledem postačuje na základní multimediální činnost včetně přehrávání Full HD filmů v moderních formátech videa. U současných AAA her je třeba počítat s nízkou úrovní vykreslovaných detailů (na kvalitní herní požitek u her jako GTA 4 a Mafia 2 rovnou zapomeňte). Pokud však patříte mezi hráče casual her, mělo by grafické řešení postačovat.

Výkon v náročných modelovacích a vizualizačních nástrojích pod OpenGL je dle očekávání velmi nízký, což by ovšem pro cílovou skupinu uživatelů nemělo představovat nedostatek.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou v základně za klávesnicí. Hlasitostí se řadí k průměru a jejich zvukové podání bez hloubek a s velmi potlačovanými středními frekvencemi je definuje značně pod průměr mezi notebooky. Na víc než základní zvuková hlášení operačního systému se nehodí (pokud nejste opravdu nenároční). Některé mobilní telefony hrají lépe.

Zvuková karta podporuje stereofonní výstup a monofonní vstup analogovými 3,5mm konektory jack. Prostorový zvuk obsluhuje jen grafická karta v digitální podobě jako součást HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Multimediální výbavu doplňují součásti potřebné pro video hovory - integrovaný mikrofon (vlevo pod klávesnicí) a 0,3Mpix kamera schopná pořizovat snímky v rozlišení 640x480.

Chlazení a provozní hluk

V tenkém 13“ notebooku není nikdy moc místa na chlazení. To platí dvojnásob, když je základní deska větší o místo pro samostatný grafický čip a polovinu základny obsadila optická mechanika. Samsung se s chlazením vypořádal velmi dobře a ventilátor umístěný v levém zadním rohu nasává vzduch z otvorů v zadní části šasi u levého pantu víka. Ohřátý vzduch je následně vyfukován masivním výdechem na levém boku. Podobné řešení umožňuje zachovat efektivitu chlazení i v případě, kdy je notebook položen na měkkém povrchu.

Při méně náročné práci (kancelářské úlohy, prohlížení webových stránek) a napájení ze sítě běží ventilátor neustále v nejnižších otáčkách (při chodu na baterie se vypíná), kdy je prakticky neslyšitelný a neruší ani v úplně tiché místnosti. Ačkoli se v tomto ohledu považuji za velmi náročného, neměl jsem s produkovaným hlukem žádný problém. Pokud by se přece jen našel někdo ještě náročnější, je tu možnost přepnout na tichý napájecí profil (Fn+F8), a ventilátor se rázem vypne (roztáčí se pak jen nárazově).

Při dlouhodobé intenzivní zátěži (několik hodin hraní her) běží ventilátor na vyšší otáčky, ale při porovnání s konkurencí stále patří mezi ty tišší. Proudění vzduchu je slyšet jen v tiché místnosti a ventilátor má kultivovaný chod bez rušivých zvuků (bručení, pískání, kolísání rychlosti). Z pohledu hlučnosti celkově si tedy tento notebook zaslouží jen chválu.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,6°C
  • klávesnice vlevo = 28,9°C
  • klávesnice vpravo = 28,3°C
  • spodek maximum = 31,7°C
  • výdech chlazení = 34,3°C
  • napájecí adaptér = 25,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,6°C
  • klávesnice vlevo = 40,8°C
  • klávesnice vpravo = 36,5°C
  • spodek maximum = 54,0°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 59,6°C
  • napájecí adaptér = 49,5°C

teplota okolí při měření: 23°C

Bez větší zátěže si drží notebook až překvapivě nízké teploty a generuje jen naprosté minimum tepla. Nebude vás tedy pálit ani do rukou, ani do nohou, pokud si jej budete chtít položit na klín.

V zátěži (při hraní) se situace mění a teplo produkované procesorem a dedikovanou grafickou kartou je cítit v levé části klávesnice (pod výdechem) a na spodku. Přes levou část klávesnice se nepřenáší zas tolik tepla, aby to bylo pro ruce nepříjemné. Naopak spodek šasi se umí pěkně rozpálit. Při dlouhodobé zátěži určitě nedoporučuji nechávat si notebook na klíně.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Ač je spodek šasi při dlouhodobé zátěži opravdu horký, samotné komponenty se dle výstupů senzorů zdají být na rozumných teplotách, které jim nijak neškodí.

Baterie

Do zadní části základny se vtěsnala celá 6článková baterie s kapacitou 48 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní notebook dosáhl výdrže 4 hodin a 12 minut. S maximálním jasem, Wi-Fi a aktivnějším použití klesá výdrž přibližně na 3 hodiny a 30 minut. Naopak s minimálním jasem a nulovou zátěží lze dosáhnout až na hranici 5 hodin.

V současné době Samsung na našem trhu nenabízí jinou primární baterii.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 46 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 43 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 65 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 33 W

Rychlostí nabíjení patří tento notebook k průměru. Úplně vybitou baterii dokáže nabít na 90% za necelé dvě hodiny. V zátěži se pak nabíjecí výkon snižuje přibližně o třetinu.

BIOS a zabezpečení

Notebook je vybaven firmwarem Phoenix SecureCore, jehož setup utilita nabízí nezvykle mnoho možností k nastavení:

Pokročilé

  • Zákaz pokročilé správy napájení procesoru
  • Vypnutí Hyper-Threadingu
  • Vypnutí podpory EDB (Execute Disable Bit)
  • Vypnutí podpory legacy USB zařízení
  • Vypnutí podpory starších operačních systému
  • Nastavení SATA řadiče (standardně v režimu AHCI)
  • Aktivace tichého režimu chlazení (lze přepínat i v OS)
  • Zapnutí napájení USB portů i při vypnutém notebooku (lze přepínat i v OS)
  • Prodloužení životnosti baterie nabíjením jen do 80% (lze přepínat i v OS)
  • Aktivace probouzení počítače signálem z USB (S3)

Zabezpečení

  • Nastavení uživatelského, správcovského a diskového hesla
  • Vypnutí požadavku na heslo při spuštění

Boot

  • Nastavení priority bootování
  • Zapnutí NumLocku při startu počítače
  • Přepnutí režimu zástupného numerického bloku (aktivace NumLockem, aktivace držením Fn klávesy)
  • Vypnutí integrovaných zařízení (touchpad, LAN)
  • Nastavení režimu PXE bootu ze sítě (aktivace jen přes boot menu, aktivace vždy)
  • Nastavení napájení Wi-Fi (po startu vždy zapnuta/vypnuta, pamatuje si stav při vypnutí)
  • Spuštění kalibrace baterie

Příslušenství

V krabici najdete s notebookem jen napájecí adaptér (65 W) a tištěnou dokumentaci (s češtinou i slovenštinou). Obnova systému do tovární instalace je dostupná na pevném disku, ze kterého ji lze vypálit na DVD (případně USB flashdisk) nebo přímo spustit.

Jako operační systém je zvolen Windows 7 Home Premium v 64bit verzi. Na disku je společně se systémem řada užitečných i neužitečných programů.

Užitečné utility od výrobce

  • Battery Life Extender – nastavuje, zda se baterie nabíjí do 100%, nebo do 80% maximální kapacity (z důvodu prodloužení životnosti baterie)
  • Easy Content Share – umožňuje jednodušší nastavení sdílení multimediálního obsahu (DLNA)
  • Easy Display Manager – zjednodušuje správu výstupů grafické karty
  • Easy File Share – program pro rychlé sdílení souborů mezi Samsung notebooky po bezdrátové síti (vhodné pro posílání notebooků, když se chcete ušetřit otravných nastavení sdílení a práv ve Windows)
  • Easy Network Manager – jednoduchá správa síťových profilů (včetně nastavení odlišné IP a výchozí tiskárny u každé lokace).
  • Chargeable USB – zapnutí napájení USB portů (napájení je aktivní dokonce i v případě úplně vypnutého počítače)
  • Samsung Recovery Solution 4 – slouží k aktivaci obnovy továrního systému a k její záloze na jiné médium; kromě jiného umožňuje provádět kompletní a částečné zálohy disku včetně bitových kopií
  • Samsung Update Plus – vyhledávání aktualizací ovladačů a utilit od výrobce

Užitečné programy třetích stran

  • CyberLink DVD Suite
  • CyberLink YouCam
  • MS Office 2010 Starter

Bloatware

  • větší množství shareware her
  • demoverze antiviru McAfee
  • demoverze Norton Backup

Ceny a záruka

Na náš trh je dodávána pouze testovaná konfigurace a její doporučená koncová cena je přibližně 13 900,- Kč bez DPH (16 680,- Kč s DPH). Samsung k notebooku dává standardní dvouletou záruku. V ČR se o opravu těchto notebooků starají servisní partneři Český servis a.s. a Britex, s.r.o.

Závěr

Samsung se svým modelem Q330 může zaujmout skupinu uživatelů hledajících univerzální pracovní stroj, který nabídne výkon velkých notebooků a kompletní výbavu včetně optické mechaniky a dedikované grafické karty v kombinaci s velkou mobilitou (nízkou hmotností a dlouhou výdrží na baterie). Při častém cestování by mohl být problém v méně pevném šasi a někomu by nemusely vyhovovat ani integrované reproduktory, které jsou slabé i na poměry notebooků. Příjemným bonusem byly naopak tichý chod a několik velmi užitečných utilit od výrobce. Speciálně díky nízké ceně lze očekávat, že Q330 skončí v hledáčku mnoha lidí - ta totiž dokáže ospravedlnit některé z nedostatků.

Klady a zápory

+ tiché chlazení
+ předinstalované utility od výrobce
+ integrovaná optická mechanika

- SD kartu nelze zasunout do čtečky celou
- v některých místech měkké šasi
- slabé zvukové podání integrovaných reproduktorů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Samsung Q330

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Samsung Q330
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3 370M (2.40 GHz, 3 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • HDD (GB): 500 (Hitachi HTS545050B9A300, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (TSSTcorp CDDVDW TS-U633J)
  • LCD: 13,3" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD + NVIDIA GeForce 310M (512MB DDR3, 64bit)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Marvell Yukon 88E8040 PCI-E Fast Ethernet)
  • WiFi: Broadcom 802.11n (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 4h 12min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, 3x USB, VGA, HDMI
  • Rozměry: 330 x 230 x 28-33 mm
  • Hmotnost (kg): 1,86
Recenze

Diskuse