RECENZE: Samsung RC510 - pro nenáročné

5. 4. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

15,6'' notebooky pod 15 000,- Kč bez DPH patří k nejprodávanějším a do této kategorie patří i dnes recenzovaný model od Samsungu. Ten nabízí všechno to, co nenáročný uživatel od notebooku může očekávat - procesor Core i3, velký disk, běžnou výbavu rozhraními a předinstalovaný operační systém Windows 7.

Samsung RC510 - pro nenáročné

Základní popis

Samsung je na našem trhu stále relativně nový hráč, ale snaží se zaujmout a vzít si z koláče prodejnosti co největší díl. V této recenzi se podívám na model RC510 z nižší střední třídy. Jak přesně se tento notebook profiluje proti ostatním z nabídky výrobce bohužel jednoznačně nedokážu posoudit, neboť Samsung má ve značení svých notebooků velký zmatek a jestli je v něm ukrytý nějaký systém, zůstal mi zatím skryt (předpokládám, že běžný spotřebitel na tom není lépe); ví však o tom a v současné době připravuje novou a čitelnou označovací konvenci. Celkem s jistotou však mohu říct, že jde o levný 15,6“ notebook pro domácí použití - tedy o zástupce segmentu, který patří k nejžádanějším.

Výrobce vsadil na mírně netradiční vzhled, který kombinuje stříbrný nástřik (okolí klávesnice, rámeček displeje) a lesklé povrchy s šedým kostkovaným vzorem (opěrky rukou, víko) a leskle černou (část víka). V zavřeném stavu zaujme dvoubarevné víko s černým pruhem a decentním nápisem Samsung. V otevřeném stavu je pak notebook až na černou klávesnici celý stříbrný. Tvary jsou naopak pro domácí notebook celkem typické - rohy jsou výrazně zaoblené a podobně je na tom i spodek základny, který se snaží svým zkosením vytvořit dojem tenčího profilu.

S drahým prémiovým notebookem si tento spletete jen těžko, ale použitý vzhled dle mého názoru neurazí a naopak by mohl být důvodem ke koupi zejména u těch, kteří neradi klasické černé počítače.

Mechanické zpracování odpovídá ceně počítače a od plastového těla nelze čekat zázraky. Klávesnice se pod tíhou rukou sice neprohýbá a prohýbání opěrek rukou je minimální, ale například při zvednutí otevřeného notebooku za roh základny bylo patrné kroucení šasi (a v některých místech také zavrzání). Víko je na tom s odolností podobně jako základna. Určitě nejde o notebook určený pro náročné nasazení a drsnější zacházení.

Otevírání notebooku je jedna z věcí, kterou výrobce příliš nedomyslel. Tužší klouby a silný magnet znemožňují pohodlné otevření jednou rukou, neboť se s víkem zvedá i základna. Aby to nebylo snadné ani oběma, škvírka pro uchopení víka v zavřeném stavu je tlustá jen milimetr, což pro ruce dospělého člověka není žádná výhra. Maximální úhel vyklopení je okolo 130°.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Konektorová výbava zahrnuje vše potřebné pro většinu uživatelů. Levý bok je vybaven konektory zvukové karty, obrazovými výstupy (VGA i HDMI), dvěma USB, LAN a zdířkou napájení. Zprava jsou pak kromě optické mechaniky ještě další dvě USB. Všechny USB porty jsou typu high-speed (USB 2.0).

Za rozmístění USB si notebook zaslouží pochvalu. Výtku však musím směřovat k čtečce paměťových karet (SD/MMC), neboť vložená karta z ní trčí ven (tj. může se při manipulaci zlomit) a chybí jí vysouvací mechanismus s pružinou.

Rozměry 382 x 258 x 30-35 mm nevybočují z průměru a hmotnost 2,5 kg je v této úhlopříčce běžná u notebooků, které nejsou primárně zaměřené na výkon (především grafický). Z hlediska mobility je přístroj vyhovující i pro každodenní nošení v případě, že nejste příliš nároční na hmotnost zavazadla nebo se nechcete vzdát větší úhlopříčky displeje.

Sympatické rozměry má 65W napájecí adaptér, který včetně kabeláže zvýší hmotnost při přenášení o 357 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Samsung u mnoha svých nových notebooků vsadil na chiclet klávesnici s malými zaoblenými klávesami, které mají mělký stisk bez větší hmatové odezvy. V tomto modelu je klávesnice doplněna numerickým blokem, který má i přes úhlopříčku 15,6“ na šířku zmenšené klávesy. Kromě toho není oddělen od zbytku klávesnice a kurzorové šipky (taktéž zúžené) do něj dokonce zasahují, což znemožňuje jejich vyhledání po hmatu. Po hmatu lze naopak rozlišit horní řadu funkčních kláves, neboť je rozdělena do bloků po čtyřech po vzoru stolních klávesnic. Za specialitu Samsungu lze považovat druhou Fn klávesu u kurzorových šipek. Ač jde o netradiční prvek, za sebe mohu říct, že se mi líbí. Fn totiž v kombinaci s kurzorovými šipkami umožňuje ovládat světlost LCD a hlasitost zvuku a díky druhé klávese Fn to lze provádět jednou rukou.

Na některé odlišnosti klávesnice si lze zvyknout, ačkoli zejména realizace numerického bloku a zúžené kurzorové šipky ve mně nezanechaly dobrý dojem a budou způsobovat nejeden přehmat. Ačkoliv klávesnice nemá zásadní vady v použitelnosti, v současné nabídce ostatních výrobců (ve stejné ceně) lze najít lepší - nejen rozlišením, ale také hmatovou odezvou a stiskem.

Jediným samostatným tlačítkem je hlavní vypínač vpravo nad klávesnicí, který indikuje zapnutí notebooku tlumeným modrým podsvícením po obvodu. Další indikační prvky jsou pod tlačítky touchpadu. Opět jde o tlumené (většinou) modré diody, jejichž funkci vysvětlují malé černě natištěné popisky (ty však na kostkovaném šedém vzoru nejsou moc vidět).


pracovní plocha detail klávesnice

Touchpad je od společnosti ElanTech (Elan SmartPad) a podporuje multidotyková gesta. Dotyková plocha je mírně zapuštěná (0,5 mm) a od opěrek se liší barvou i povrchem. Prst po hladkém povrchu příjemně klouže a reakce kurzoru jsou bez viditelného zpoždění. Výhrady bych měl jen k tlačítkům. Proti všem dobrým zásadám ergonomie jsou totiž leskle stříbrné (pochromovaný plast) a zůstává na nich viditelný každý otisk prstu. Mechanika tlačítek je tužší a při zmáčknutí vydává hlasitý zvuk.

Hlavní HW parametry

Srdcem základní desky je čipová sada Intel HM55 s procesorem Intel Core i3-380M. Ten má základní frekvenci 2,53 GHz a obě jeho jádra podporují Hyper Threading (zdvojení instrukčních jednotek umožňuje současné zpracování dvou instrukcí zároveň).

Jde sice jen o základní konfiguraci, ale použitý procesor v žádném případě není žádné ořezávátko a pro běžnou práci poskytuje velkou výkonovou rezervu.

CPU-Z
specifikace čipu

Pro paměťové moduly (DDR3) jsou na základní desce připraveny dva sloty. Obsazen je pouze jeden, a to 4GB modulem pracujícím při frekvenci 1066 MHz. V případě potřeby je možné přidat druhý modul a získat tak snadno 8 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 35 954
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 88 200

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 16 372
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 54 959

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3526 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7976 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,26

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,06 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,8
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 4362 MB/s

Pevný disk má kapacitu 500 GB a plotny se mu otáčí rychlostí 5400 rpm. V rámci současné nabídky pevných disků jde o naprostý průměr, který svou rychlostí neurazí a ani nenadchne. Průměrná je také optická mechanika DVD Super Multi s podporou dvouvrstvého zápisu, která se nijak neliší od toho, co je v noteboocích posledních skoro 5 let.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 177 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 70,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,01 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Komunikaci se světem řeší standardní trojice gigabitového Ethernetu, karty Wi-Fi /n (pouze 2,4 GHz) a modulu Bluetooth (3.0). K vypínání a zapínání bezdrátových technologií je v systému předinstalovaná grafická utilita dostupná skrze zkratku Fn+F9. Tato utilita umožňuje také rychlý výběr Wi-Fi, ale celé prostředí je možná až zbytečně klikací (na vypnutí Wi-Fi i Bluetooth potřebujete 4x kliknout myší).

Wifi Manager
správa bezdrátových zařízení

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

15,6“ displej s poměrem stran 16:9 a základním HD rozlišením (1366x768) si Samsung vyrobil ve vlastních továrnách. Jde o naprosto základní displej s parametry, které nijak nevybočují ze standardu nastoleného levnými HD panely. Mezi hlavní výtky patří nižší saturace barev a typicky slabý vertikální pozorovací úhel. To jsou ovšem parametry shodné snad pro všechny notebooky v této ceně. Pro potřeby běžného uživatele by takový displej měl postačovat s přehledem. Mezi jeho silné stránky lze zařadit praktický matný povrch zamezující odleskům.

LED podsvícení lze regulovat v 8 stupních a rozsah je dobře použitelný jak v prosvětlené kanceláři za poledního slunce, tak i při práci za úplné tmy bez dalších světelných zdrojů.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafické schopnosti notebooku jsou odkázány na nejzákladnější řešení v podobě grafického čipu na destičce procesoru - Intel GMA HD. Tento grafický čip nabízí 12 pixel procesorů s frekvencí 366 MHz a podporuje DirectX 10.0 a Shader Model 4.0.

Paměť se sdílí podle potřeby z hlavní paměti RAM v závislosti na požadavcích spuštěné aplikace až do přibližně 1,6 GB. S aktivním rozhraním Windows Aero spotřebuje čip v průměru 230 MB.

K připojení externího monitoru nechybí vedle analogového VGA výstupu také digitální HDMI. Pomocí VGA připojený monitor vykazoval v rozlišení 1680x1050 mírnou neostrost. HDMI naopak nemá problém s jakýmkoli monitorem do rozlišení 1920x1200.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 8230
  • 3DMark 03: 3900
  • 3DMark 05: 2566
  • 3DMark 06: 1386

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,1

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 1633 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 1,36 fps

Výkon grafického řešení není nijak oslnivý a není to žádné překvapení. Slabší grafické řešení z aktuálně prodávaných notebooků je jen to v úsporných procesorech Intel Atom. Pokud vás však moderní hry nezajímají a potřebujete především rychlou akceleraci grafického rozhraní Windows, podporu základních multimédií a plynulé přehrávání HD videí v moderních formátech, není Intel GMA HD omezující.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Stereofonní reproduktory nad klávesnicí, kterými výrobce notebook vybavil, nabízí poměrně čistý zvuk a dobrou maximální hlasitost. Mezi notebooky bez subwooferu jde o jednu z lepších zvukových výbav, které bych vytkl možná až příliš silné výšky a samozřejmě značně utlumené nižší frekvence.

Dvěma analogovými konektory typu 3,5mm jack můžete připojit sluchátka (externí reproduktory) nebo (monofonní) mikrofon. Prostorový zvuk je dostupný jen jako součást výstupu HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ve víku nad displejem je 1,3Mpix webkamera schopná snímat až v rozlišení 1280x1024. Multimediální výbavu završuje mikrofon poněkud nešikovně umístěný v levé opěrce ruky před klávesou Ctrl. Přesně na toto místo si totiž většina lidí položí ruce, pokud bude chtít psát na klávesnici.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je jednou ze silných stránek testovaného přístroje, pokud patříte mezi jedince citlivější na hluk. Při kancelářské práci totiž ventilátor zůstává většinu vypnut a zapíná se jen na krátký čas v nejnižších otáčkách (při kterých je velmi tichý). V zátěži běží ventilátor neustále, ale drží se skoro pořád bez zrychlování. Díky tomu jde o jeden z nejtišších notebooků v této kategorii.

Ventilátor je společně s chladičem a v levém zadním rohu základny. Průduch ventilace směřuje doleva, ale je netradičně pod konektory až ve zkosené části. V případě položení na nerovný povrch (postel, peřina) se tedy průduch ucpe a notebook se v podstatě nechladí. Při jeho minimálním tepelném vyzařování to však není problém, pokud jej takto nenecháte komprimovat video.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,4°C
  • klávesnice vlevo = 33,5°C
  • klávesnice vpravo = 31,2°C
  • spodek maximum = 38,6°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 38,0°C
  • napájecí adaptér = 33,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,8°C
  • klávesnice vlevo = 34,2°C
  • klávesnice vpravo = 28,2°C
  • spodek maximum = 45,3°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 54,9°C
  • napájecí adaptér = 52,7°C

teplota okolí při měření: 24°C

Bez intenzivního zatížení procesoru se povrch počítače zahřívá jen minimálně, a to pouze na spodku základny kolem chladiče. Tam se teplo drží kvůli stojícímu ventilátoru. Komu by to přece jen vadilo, může v BIOSu přepnout režim chlazení na low z auto.

V zátěži se kvůli cirkulaci vzduchu většina povrchů proti nečinnosti ochladí a teplo se soustředí pouze u chladiče, kde však zespodu dosahuje hodnot nad 40°C. Notebook se proto hodí na klín jen při výkonově méně náročné práci.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Klasická 6článková baterie s kapacitou 48 Wh je celá uvnitř notebooku a udrží jej v našem standardním redakčním testu* přesně 4 hodiny a 46 minut. Při kancelářské práci a prohlížení webových stránek s polovičním jasem LCD a zapnutou Wi-Fi se výdrž pohybovala kolem stále velmi solidních čtyř hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 46 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 43 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 62 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 33 W

Vybitá baterie se za 2 hodiny nabije téměř na plnou kapacitu bez ohledu na to, zda je notebook zapnutý. Ke zpomalení dochází až při velké výkonové zátěži a nabíjecí energie v takovém případě klesne na dvě třetiny maximální.

BIOS a zabezpečení

Samsung použil Phoenix SecureCore firmware s podporou bootu standardní cestou BIOSu i pomocí UEFI. Nastavení se otevírá stiskem F2 po zapnutí počítače a nabízí následující volby:

Pokročilé

  • vypnutí úsporných funkcí procesoru
  • vypnutí funkce Hyper Threading
  • vypnutí EDB (Execute Disable Bit)
  • vypnutí podpory USB klávesnice/myši v OS bez podpory USB
  • zapnutí bootu v režimu UEFI
  • přepnutí SATA řadiče do režimu kompatibility
  • výběr režimu chování ventilátoru
  • zapnutí funkce pro prodloužení životnosti baterie (nabíjení jen do 80%)
  • povolení probouzení přes USB S3 wake-up (USB zařízení mohou probudit počítač z režimu spánku)

Zabezpečení

  • změna hesel správce, uživatele a pevného disku
  • zapnout vyžadování správcovského hesla při každém startu

Boot

  • změna priority zařízení k bootu
  • zapnutí NumLocku již při bootu
  • vypnutí Touchpadu (kvůli uvolnění IRQ 12)
  • vypnutí síťové karty
  • zapnutí PXE ROM síťové karty (umožní boot ze sítě)
  • aktivace vestavěného programu pro kalibraci měření baterie

Příslušenství

V krabici s notebookem byste jen marně hledali disky pro obnovu operačního systému do továrního nastavení. Na disku je předinstalovaný Windows 7 Home Premium v 64bit verzi. Při prvním spuštění a obnově lze vybrat z jazyků, kde nechybí čeština, slovenština i angličtina. Obnovu do továrního nastavení lze spustit přímo z disku nebo ji vypálit na vlastní sadu DVD.

Užitečné utility od výrobce

  • Battery Life Extender – nastavuje, zda se baterie nabíjí do 100% nebo do 80% maximální kapacity (z důvodu prodloužení životnosti baterie)
  • Easy Content Share – umožňuje jednodušší nastavení sdílení multimediálního obsahu (DLNA)
  • Easy Display Manager – zjednodušuje správu výstupů grafické karty
  • Easy File Share – program pro rychlé sdílení souborů mezi Samsung notebooky po bezdrátové síti (vhodné pro posílání notebooků, když se chcete ušetřit otravných nastavení sdílení a práv ve Windows)
  • Easy Network Manager – jednoduchá správa síťových profilů (včetně nastavení odlišné IP a výchozí tiskárny u každé lokace).
  • Chargeable USB – zapnutí napájení USB portů (napájení je aktivní dokonce i v případě úplně vypnutého počítače)
  • Samsung Recovery Solution 4 – slouží k aktivaci obnovy továrního systému a k její záloze na jiné médium; kromě jiného umožňuje provádět kompletní a částečné zálohy disku včetně bitových kopií
  • Samsung Update Plus – vyhledávání aktualizací ovladačů a utilit od výrobce

Užitečné programy třetích stran

  • CyberLink DVD Suite
  • CyberLink YouCam
  • MS Office 2010 Starter

Bloatware

  • větší množství shareware her
  • demoverze antiviru McAfee
  • demoverze Norton Backup

Ceny a záruka

Pro testovanou základní konfiguraci výrobce stanovil doporučenou koncovou cenu 12 917,- Kč bez DPH (15 500,- Kč s DPH).

Silnější konfigurace je proti testované v tmavším odstínu šedé barvy a uvnitř se liší osazením procesoru Core i5, 640GB diskem a lowend přepínatelnou grafickou kartou NVIDIA GeForce 315M. U té je stanovena cena 15 833,- Kč bez DPH (19 000,- Kč s DPH).

Obě konfigurace mají standardní dvouletou záruku pro fyzické i právnické osoby s opravou v autorizovaném servisu.

Závěr

Samsung RC510 je typickým levným notebookem s úhlopříčkou 15,6“. Má své přednosti i nedostatky jako ostatně asi všechno v této cenové relaci. Mezi slabší stránky patří v podstatě jen horší klávesnice (po stránce rozložení i provozních vlastností). Největšími přednostmi jsou pak dobrá výdrž na baterie a velmi nízká hlučnost při provozu.

Celkově nejde o počítač, který by se od průměru v kategorii příliš odlišoval. Zaujmout však může například svým vzhledem.

Klady a zápory

+ tichý chod ventilátoru
+ méně tradiční vzhled
+ výdrž na baterie

- horší odezva klávesnice
- zúžené kurzorové šipky zasahující do numerického bloku

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Samsung RC510

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Samsung RC510
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3 380M (2.53 GHz, 3 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (1x4096)
  • HDD (GB): 500 (Hitachi HTS545050B9A300, 5400rpm, 8MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (Slimtype DVD A DS8A5SH)
  • LCD: 15,6" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Raltek PCIe Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Broadcom 802.11n (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (ElanTech)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 4h 15min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, 4x USB, VGA, HDMI
  • Rozměry: 382 x 258 x 30-35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,50
Recenze

Diskuse