RECENZE: Sony VAIO VPCEB3L1E - atraktivní multimédia

25. 1. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Notebooky Sony VAIO EB patří mezi notebooky zaměřené na nenáročné multimediálnímu vyžití. Pro tento účel nabízí platformu založenou na procesoru Intel Core i3, dedikovanou grafickou kartu ATI a také nadprůměrně kvalitní 15,6'' displej společně s dostatečnou nabídkou rozhraní. Nabízená konfigurace na českém trhu stojí přitom 15 000 Kč bez DPH.

Sony VAIO VPCEB3L1E - atraktivní multimédia

Základní popis

Se zástupcem poslední generace notebooků VAIO řady EB jsme se u nás už jednou setkali v recenzi Sony VAIO EB- výkon za rozumné peníze. Model, který si představíme dnes, se na pohled liší pouze jiným barevným provedením, bílou nahradil odstín hnědé.

Už při letmém pohledu je zřejmá příslušnost k výrobci, kromě charakteristického loga na víku displeje jsou pro notebooky Sony typické jasné linie s jen nepatrným zaoblením hran a celková čistota designu. Ta dodává notebooku větší reprezentativnost a počítač nepůsobí tak přeplácané jako některé konkurenční modely.

Notebookům určeným pro tento segment trhu dominují převážně plastové materiály, ani testované VAIO není výjimkou. Výrobce se ovšem dobře vypořádal s problematickými lesklými plasty, v leštěném provedení je pouze část základny v oblasti pod klávesnicí a díky průhledné třpytivé vrstvě na povrchu nejsou otisky prstů tak nápadné jako na některých modelech konkurence. Víko a zbývající části počítače mají povrchovou úpravu matnou. Kvalita provedení je na dobré úrovni, víko ani základna se výrazněji neprohýbají a všechny spoje dobře lícují. Uchycení víka umožňuje otevřít notebook až do úhlu okolo 140°, v zavřeném stavu ho jistí magnet. Kvůli tužším pantům jsou při otevírání potřeba obě ruce.

Notebooku nechybí žádné z dnes běžně používaných rozhraní, na pravém boku najdete trojici USB portů, opačnou stranu pak zabírá užší verze ExpressCard slotu, kombinovaný eSATA/USB port, dvojice obrazových výstupů v podobě analogového VGA a digitálního HDMI, umístěn je zde také konektor Ethernetu a vstup pro napájení. Zbývající prvky umístil výrobce na přední stranu, na její levé části najdete čtečku s oddělenými otvory po paměťové karty typu MS a SD, napravo se nachází konektory pro mikrofon a sluchátka. Nabídka portů je dostatečná, modernější rozhraní v podobě USB 3.0 se u notebooků objevují výjimečně.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Notebook se svými rozměry 370 x 248 x 31 mm řadí v kategorii dané úhlopříčkou spíše mezi ty menší a štíhlejší modely. S ohledem na velikostní kategorii je příjemná hmotnost 2,6 kg, při občasném přenášení vás tak notebook příliš nezatíží. Menšími rozměry vyniká i dodávaný zdroj s výkonem 75 W.

Klávesnice a ovládací prvky

Sony vybavuje své notebooky klávesnicemi v chiclet provedení už docela dlouho a kvalita provedení je nastavena velmi vysoko. Dnes testované VAIO nijak nezaostává, rozložení klávesnice je optimální pro bezproblémové psaní, příjemný je i stisk kláves a jejich nízká hlučnost. Vzhledem k velikosti notebooku osadil výrobce plnohodnotný numerický blok, kurzorové šipky mají dostatečnou velikost a klávesy pro práci s textem přehledně umístěny nad numerickou částí.

Nad klávesnicí je umístěna trojice vyhrazených tlačítek, „Assist“ slouží pro spuštění aplikace Vaio Care určené pro obnovu systému (i recovery v případě totální nepoužitelnosti OS), „Web“ spouští internetový prohlížeč (či odlehčený Linux se základní funkcionalitou pro prohlížení webu a startem do 20 s) a Vaio zapne multimediální centrum, na přední straně se potom nachází přepínač bezdrátových sítí. Ostatní funkce včetně ovládání hlasitosti jsou dostupné pouze prostřednictvím Fn zkratek. Ne zcela promyšlené je umístění spínače napájení, je na základně až u jejího okraje a při zvedání notebooku pravou rukou nebo krátkém přenášení otevřeného počítače ho můžete nedopatřením stisknout, notebook se vám automaticky přepne do režimu spánku a musíte potom čekat na opětovné probuzení. Většinou si ale stačí dát při uchopení notebooku pozor.

Touchpad nemá lesklý povrch jako prostor pod klávesnicí, ale drobnou vystouplou texturu, díky níž není problém ovládat pohyb kurzoru ani lehce opocenými prsty. Citlivost je dostatečná pro pohodlné ovládání a díky delší dráze stisku jdou příjemně mačkat i tlačítka touchpadu.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Dvoujádrový procesor pochází od společnosti Intel, jedná se o model platformy Core i3 s označením 370M, pracující na frekvenci 2,4 GHz. Stejně jako všechny procesory řady Core i3 je vybaven integrovaným paměťovým řadičem a grafickým jádrem (integrované GPU je ale u tohoto notebooku neaktivní) podporuje také virtualizaci (VT-x) a Hyper-Threading (možnost zpracování až 4 aplikačních vláken současně). Turbo Boost chybí, tato technologie je zatím výsadou procesorů Core i5 a Core i7.

CPU-Z

specifikace čipu

Počítač je vybaven dnes už běžnými 4 GB operační paměti, obsazeny jsou oba paměťové sloty, každý modulem typu DDR3-1066 o kapacitě 2 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 33 819
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 503

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 86 509
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 54 561

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 518
  • Rendering (Multiple CPU): 1115
  • Multiprocessor Speedup: 2,15

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3336
  • Rendering (Multiple CPU): 7400
  • Multiprocessor Speedup: 2,22

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,7
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5052 MB/s

Pevný disk je původem od společnosti Samsung, disponuje rozhraním SATA-II a jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 ot./min. Přenosovým výkonem se řadí do současného průměru.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 143,54 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 75,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,16 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9


Optická mechanika podporuje čtení i zápis běžných typů CD a DVD médií.

Připojení k síti je možné prostřednictvím drátového gigabitového Ethernetu, pro bezdrátové propojení může uživatel využít bezdrátový Wi-Fi adaptér od Atherosu podporující standardy b/g. K připojení mobilních zařízení nebo periferií je dostupné také integrované Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej nabízí úhlopříčku o velikosti 15,6 " a v současnosti převažující HD ready rozlišení (1366 x 768). Povrch je lesklý, ovšem díky antireflexní úpravě není na odlesky tak náchylný jako jiné LCD panely používané v přenosných počítačích. Příjemným překvapením je barevné podání, které rozhodně vystupuje nad obvyklý průměr, a také pozorovací úhly jsou při srovnání s jinými notebooky znatelně lepší (přestože se stále jedná o TN panel). Na druhou stranu mírně zaostává maximální jas displeje, zejména při použití venku by se hodila možnost ho ještě o pár stupňů zvýšit.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Výrobce vybavil počítač dedikovanou grafickou kartou Ati Mobility Radeon HD 5470 vybavenou 80 unifikovanými shadery, 512 MB vlastní paměti a 64bitovou sběrnicí. Jedná se o lowendový model určený pro méně náročné uživatele, nabízející ovšem znatelně vyšší výkon než integrovaná GPU. Právě grafické jádro integrované v procesoru výrobce u tohoto notebooku zablokoval, nelze na něj proto žádným způsobem přepnout pro zvýšení výdrže.

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 9993
  • 3DMark 05: 6752
  • 3DMark 06: 4210
  • 3DMark 11: P427 (GPU: 366)

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 546
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1768
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 4247
  • OpenGL Speedup: 7,78

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 4153

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,0
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,3

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1366x768, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)

Už z parametrů grafické karty je patrné, že se nesnaží konkurovat řešením zaměřeným na nekompromisní výkon. Starší nebo méně náročné hry, jako je například Left 4 Dead, lze hrát i v nativním rozlišení displeje, u náročnějších moderních titulů se ale neobejdete bez snížení rozlišení i úrovně detailů. Běžnou činnost včetně hardwarové akcelerace videa zvládá GPU samozřejmě bez problémů.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory notebooku se nachází pod mřížkou v prostoru nad klávesnicí a jejich zvukové podání příliš nad průměr nevyniká, středy jsou lehce zastřené a náznaky basů slabší. Výstup zvuku a vstup pro mikrofon zajišťuje dvojice audiokonektorů, digitální cestou lze zvuk vyvést prostřednictvím HDMI portu.

Běžnou součástí výbavy notebooku je integrovaná webkamera s mikrofonem, u tohoto počítače umí pořizovat obrázky v základním rozlišení 0,3 Mpx.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chladicí systém má klasické provedení nasávající vzduch otvory na spodní straně, teplý vzduch se odvádí ven výdechem na levém boku. Větráček se točí v podstatě neustále už po spuštění počítače, otáčky jsou ale nízké a hluk téměř nepostřehnutelný. Při vyšším zatížení se začne větráček ozývat hlasitěji, ale jeho hlučnost zůstává v přijatelných mezích.

Větráček a plotny pevného disku nejsou bohužel u tohoto počítače jediným zdrojem hluku. Především při provozu na baterii se zevnitř ozývá vysokofrekvenční pískání, které zůstává slyšitelné nejen v tichém prostředí. Vzhledem k vysoké frekvenci ho nemusí někteří uživatelé postřehnout (s věkem se snižuje schopnost tyto zvuky vnímat), pokud ho ale slyšíte, je značně obtěžující. Tento problém navíc není podle zkušeností uživatelů v internetových diskusích u daného modelu výjimečný. Dle SONY by jej měl vyřešit nový BIOS notebooku, což se nám bohužel nepodařilo ověřit.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 30,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,6°C
  • klávesnice vlevo = 31,2°C
  • klávesnice vpravo = 29,8°C
  • spodek maximum = 33,7°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 37,1°C
  • napájecí adaptér = 39,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,6°C
  • klávesnice vlevo = 35,5°C
  • klávesnice vpravo = 30,3°C
  • spodek maximum = 38,8°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 47,2°C
  • napájecí adaptér = 53,6°C

teplota okolí při měření: 24°C

Teploty notebooku při běžné práci zůstávají poměrné nízké a lze bez většího zahřívání používat i notebook položený v klíně. Při náročnějším zatížení se už teploty zvýší především v oblasti touchpadu a na levé části klávesnice. Stoupá i teplota na spodní straně notebooku, proto je při náročnější činnosti vhodné mít notebook položený na pevné podložce, aby se usnadnil přístup vzduchu. Chlazení lze také ručně přepnout do „výkonnějšího“ režimu pomocí utility VAIO Control Center, větráček se potom začíná spínat na vyšší rychlost dříve.

Baterie

Baterie notebooku je čtyřčlánková a disponuje kapacitou 39 Wh, v našem standardním redakčním testu na ni vydržel notebook běžet 3 hodiny a 22 minut. Od baterie s takovou kapacitou nelze lepší výdrž očekávat, při běžném používání internetu s aktivním Wi-Fi připojením notebook udrží v provozu lehce přes 2 hodiny. Pokud potřebujete delší výdrž, budete si muset pořídit volitelnou baterii s vyšší kapacitou 54 Wh. Dodávaná utilita VAIO Control Center umožňuje prodloužit životnost baterie omezením nabíjení na 80%, případně 50% plné kapacity.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 25 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 44 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 67 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 76 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 19 W

Nabíjení probíhá poměrně pozvolna, na 90% své kapacity se baterie dostane až po více než dvou hodinách nabíjení.

BIOS a zabezpečení

Možnosti nastavení BIOSu jsou poměrně omezené, změnit lze pouze pořadí bootování, zakázat podporu virtualizace nebo rozšířených úsporných stavů procesoru a nastavit lze základní zabezpečení hesly pro uživatele, správce a pro disk. Zmiňovaná nastavení režimu chlazení a omezení nabíjení jsou dostupná pouze prostřednictvím utility z operačního systému.

Příslušenství

Testovaná konfigurace je vybavena operačním systémem Windows 7 Home Premium, součástí instalace jsou navíc systémové utility výrobce a další software nebo jeho zkušební verze. Mezi ty zajímavé patří aplikace VAIO Gate, která slouží jako výsuvný panel pro zástupce uživatelem definovaných aplikací, dále PMB (Picture Motion Browser) VAIO Edition pro správu fotografií, předinstalovaná verze Microsoft Office 2010, která umožňuje i bez zakoupení licence používat aplikace Word a Excel v režimu Starter omezeném o některé funkce. Po prvním spuštění počítače doporučuji pro snížení zátěže odinstalovat aplikace, které nehodláte používat.

Kromě operačního systému je počítač vybaven i jednoduchou aplikací pro rychlý přístup k internetu bez použití Windows, spustit ji lze stisknutím tlačítka Web ve vypnutém stavu. Aplikace obsahuje pouze webový prohlížeč a související nastavení týkající se jazykové lokalizace nebo připojení k síti. V nabídce lokalizace rozhraní není čeština, české rozložení klávesnice ale nastavit lze. Celé řešení je založeno na Linuxu, plnohodnotný prohlížeč proto nemá se zobrazováním stránek žádné problémy, nechybí mu ani Flash plugin pro přehrávání webového videa nebo plugin pro zobrazení .pdf dokumentů.

Ceny a záruka

Doporučená koncová cena testované konfigurace VPCEB3L1E/T je 15 408 Kč bez DPH (18 490 Kč bez DPH). V nabídce je také model se stejnou konfigurací v bílém provedení pod označením VPCEB3L1E/WI za identickou cenu, a dále konfigurace VPCEB3E1E/WI (Pentium P6100, 4 GB RAM, ATI HD 5470, 320 GB HDD) za 13 740 Kč bez DPH (16 490 Kč bez DPH).

Standardní záruční lhůta je dvouletá.

Závěr

Sony VAIO EB patří mezi notebooky, které dokáží zajistit všestranné multimediální vyžití. Už na první pohled zaujme přitažlivým designem, mezi jeho výhody ale určitě patří i další prvky, jako je nadprůměrný displej, kvalitní provedení klávesnice nebo přítomnost všech běžně používaných rozhraní. Naopak u testovaného kusu příliš nepotěší obtěžující pískání, které se ozývá při provozu na baterii a celkový dojem trochu kazí (měl by řešit nový BIOS). A mezi kladné vlastnosti rozhodně nepatří ani nižší kapacita základní baterie.

Klady a zápory

+ dobrý displej
+ atraktivní design
+ kvalitní klávesnice

- pískání při provozu na baterii (měl by řešit nový BIOS)
- kratší výdrž provozu na baterie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Sony VAIO VPCEB3L1E

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony VAIO VPCEB3L1E/T
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3 370M (2,4 GHz, 3 MB L3, 2,4 Ghz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x 2048)
  • HDD (GB): 320 (SAMSUNG HM321HI, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 15,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: ATI Mobility Radeon HD 5470 (512 MB GDDR3)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Marvell Yukon 88E8059)
  • WiFi: Atheros AR928 (b/g)
  • Zvuková karta: Realtek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 39 Wh / 3h 22min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MMC, 1x MS, d-Sub, HDMI, 3x USB, 1x USB/eSata, ExpressCard/34
  • Rozměry: 370 x 248 x 31 mm
  • Hmotnost (kg): 2,60
Recenze

Diskuse