RECENZE: Sony VAIO F21 - 3D notebook se Sandy Bridge

15. 3. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Larva

Ještě před dnešním oficiálním uvedením na trh se nám do redakce dostal předprodejní vzorek nového 16'' Sony VAIO F21, vybaveného druhým nejvýkonnějším mobilním procesorem Intel řady Sandy Bridge. Kromě výkonu je lákadlem nového notebooku také plná podpora 3D zobrazení. Tomu odpovídá i doporučená koncová cena přes 40 000 Kč bez DPH, která řadí tento notebook do high-end třídy.

Sony VAIO F21 - 3D notebook se Sandy Bridge

Základní popis

Pořizovací cena nového Sony VAIO F21 představuje velká očekávání případných majitelů. Výrobce sází na exkluzivní černý design, velký výkon nového čtyřjádrového procesoru a v neposlední řadě také 3D technologii, která se pomalu ale jistě u vyšších řad notebooků tlačí do pozice samozřejmosti. Oproti konkurenci si Sony připravilo velmi kvalitní displej a inovované zpracování 3D brýlí. O tom ale až později.

Tělo notebooku je celé zahaleno do černých barev v převážně lesklém provedení. Výjimkou jsou pouze tlačítka klávesnice a plocha kolem touchpadu. Po prvním seznámení s notebookem je jasné, že lesklý povrch trpí běžným neduhem v podobě viditelných otisků prstů. Šikovným tahem proto bylo použití zmíněného matného povrchu v oblasti pod klávesnicí, kde se ruce nejvíce dotýkají. Vrchní víko s dominantním nápisem VAIO je o něco kratší nežli spodní část notebooku, což samo o sobě vytváří zajímavý dojem. Při pohledu z boku jsou vidět ostřejší úhly a celý notebook je v zadní části silnější, čímž pracovní plochu lehce naklání dopředu. Boční a spodní plochy jsou z matně černého plastu. Přestože je notebook tedy celý z plastů, je jejich pevnost poměrně dobrá. Panty jsou navíc zesíleny, aby udržely těžší LCD panel. Nevšední je umístění těchto pantů. Nachází se na zadní straně a po odklopení se monitor posune jakoby za notebook. Chlazení naštěstí ústí na levé straně a monitor ho tak nijak neblokuje.

Kromě výdechu chlazení výrobce na levou stranu integroval také převážnou část konektorů. Mezi nimi jsou dva USB 3.0 porty a konektory LAN, VGA a HDMI. V zadním rohu už nalezneme jen otvory pro zámek Kensington a napájecí adaptér. Koncovka adaptéru je zahnutá, tudíž pokud jí přivedeme ze zadní strany, zakrývá pouze štěrbinu pro zámek. Sony tedy v těchto ohledech žádnou konstrukční vadu neudělalo, což hodnotím samozřejmě pozitivně. Pravý bok notebooku nabízí uživateli Blu-ray vypalovací mechaniku, jeden USB 2.0 port a dva audio konektory, z nichž jeden obsahuje i optický výstup. Na přední straně notebooku je umístěn FireWire S400 konektor, s kterým se u notebooků setkáváme velmi málo a vzhledem k očekávanému výkonu mě jeho přítomnost potěšila. Vpravo od FireWire konektoru nalezneme ještě přepínač pro bezdrátové technologie a čtečku paměťových karet. Celkově je tedy nabídka konektorů a optické mechaniky vcelku příjemná a odpovídá pořizovací ceně. Výhrady mám pouze k počtu USB a audio portů, kterých mohlo být více.

Signalizační diody jsou umístěny na levé přední straně a zobrazují stav napájení, vytížení pevného disku, zapnutí bezdrátových technologií a také čtení z SD či MemoryStick karty. Především s posledními dvěma signalizacemi jsem se ještě nesetkal a přijdou mi možná nadbytečné, především jejich rozdělení podle typu čtené karty. Vypínací tlačítko s barevným podsvícením se nalézá v pravém horním rohu a kousek od něj také tři speciální tlačítka. Vaio, 3D a Assist. S tlačítky Vaio a Assist jsme se už setkali mnohokrát a novinkou je především to prostřední, které po stisku přepíná z 2D módu zobrazení na 3D. U této skupiny tlačítek si můžeme všimnout také senzoru pro automatickou změnu intenzity podsvícení displeje a aktivaci podsvícení klávesnice v závislosti na okolním prostředí. Poslední tlačítka, která mimo klávesnici nalezneme, jsou dotyková, umožňující ovládat pohyb v přehrávaných skladbách.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Designu celkově není co vážného vytknout. Viditelné otisky prstů na lesklé ploše jsou běžnou daní za exkluzivnější vzhled a nutno říci, že notebook vypadá opravdu pěkně. Rozměry notebooku čítají 398 x 271 x 45,4 mm, hmotnost je 3,2kg.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice v provedení chiclet je zde velmi dobrou volbou. Designově se k notebooku hodí a navíc z hlediska ergonomie má co nabídnout. Díky větším rozměrům notebooku nebylo nutné volit kompromisy při integrování numerické části a většina kláves se může pochlubit plnou velikostí. Rozložení kláves je standardní a uživatel si tak na klávesnici poměrně rychle zvykne. Rozestupy mezi klávesami jsou dostatečné a rozdělení jednotlivých skupin, přestože není výrazné, nezůstalo opomenuto. Klávesy jako například Home, End, PageUp, Insert či Brake se nachází v pravé horní straně v jedné skupině a uživatel tak po paměti vždy ví, kde je hledat. Plocha mezi klávesami je stejně jako kolem klávesnice lesklá a po delším používání zde zůstanou stopy po prstech. Bohužel je čištění v těchto místech poměrně obtížné a s nějakými těmi fleky se tak uživatel musí smířit.

Funkční klávesy se standardně nachází v horní řadě a patří mezi ně například změna intenzity podsvícení, nastavení hlasitosti, vypnutí touchpadu, zoom či režim spánku. Chybí mi zde snad jen funkce pro vypnutí displeje. Nad klávesnicí jsou uživateli k dispozici již zmíněná tři tlačítka pro aktivaci 3D zobrazení či spuštění programů VAIO Care nebo Media Gallery.

Ergonomie klávesnice je dobrá a znatelným přínosem je i podsvícení kláves, které se automaticky aktivuje, pokud okolní osvětlení klesne pod určitou úroveň. Pokud s klávesnicí několik sekund nepracujeme, podsvícení se automaticky vypne.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Velké naděje výrobců stejně jako očekávání uživatelů spočívají v nové řadě procesorů s architekturou Sandy Bridge. U tohoto notebooku je použit čtyřjádrový procesoru Intel Core i7-2630QM 2,0 GHz, jenž je stejně jako další z řady novinkou tohoto roku. Po problémech s čipsety, které jeho nasazení provázeli ještě v prvních dvou měsících, se nová architektura konečně mohla uvést na trh. Procesor použitý v Sony VAIO F21 je druhým nejvýkonnějším procesorem z řady Mobile. Ta se soustřeďuje spíše na výkon nežli výdrž baterie. Výrobcem udávané maximální TDP činí 45 W. Procesor vyráběný 32nm procesem se pyšní 6MB L3 cache a frekvencí 2 GHz, která se v režimu Turbo druhé generace zvedá až na 2,9 GHz. Nová architektura by měla přinést především znatelné navýšení výkonu pro zpracování zvuku a videa, a to právě díky podpoře instrukcí Advanced Vector Extensions (AVX), což je v praxi 256bitové rozšíření instrukční sady SSE.


specifikace čipu

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 46 964
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 443

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 196 821
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 96 761

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 683
  • Rendering (Multiple CPU): 2 313
  • Multiprocessor Speedup: 3.39

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4 529
  • Rendering (Multiple CPU): 16 940
  • Multiprocessor Speedup: 3,74

Windows 7 - CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 7,4

Výkon nového procesoru v testech skutečně předčil ty nejvýkonnější procesory, které jsme v nedávné době testovali. Největší výkonnostní nárůst jsme zaznamenali především u operací využívajících všechna 4 jádra, potažmo všech osm výpočetních vláken. U renderování obrazového materiálu pomocí CPU se zapojení všech jader oproti jednomu projevilo téměř čtyřnásobným nárůstem výkonu. Pro Sony VAIO F21 tedy není překážkou ani výpočetně náročné vykreslování a leckterý grafik ve 3D by tento nárůst výkonu uvítal.

Pevný disk Toshiba nabízí uživateli 640 GB datového prostoru velmi pěkný výkon. Se 7200 otáčkami za minutu a 16MB cache dosáhl disk průměrné přenosové rychlosti 83,3 MB/s při čtení dat. K disku se lze dostat po odšroubování krytu na spodní straně notebooku. Bohužel je zde místo pouze pro jeden disk.

Notebook disponuje 8 GB DDR3 1333MHz operační paměti v podobě dvou 4GB modulů. Celkově tedy víc než dostatečná kapacita, kterou není nutné ani v budoucnu navyšovat, přestože se k modulům lze poměrně snadno dostat.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 148,53MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 83,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17 ms
  • Windows 7 - Index přenosové rychlosti: 5,9

K high-end notebooku patří nadstandardní výbava a integrování Blu-ray vypalovací mechaniky proto výrobce také neopomenul.

Velmi výkonný procesor spolu s 8 GB RAM a rychlým diskem nabízí uživateli jedno z nejvýkonnějších řešení, jaké lze u notebooků v současné době nalézt. Určitě se zde nedá mluvit o tom, na co notebook výpočetně nestačí, naopak se dá říci, že pro něj není téměř nic překážkou. Otázkou zůstává pouze výkon grafické karty.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a 3D grafika

Podpora 3D zobrazení je u tohoto modelu jednou z hlavních funkcí. S 3D notebooky jsme se v recenzích již setkali a zajímavé bude především srovnání.

120Hz displej vyniká od prvního pohledu velmi dobrými pozorovacími úhly. I při pohledu ze shora či spodní strany zůstávají barvy zachovány znatelně více nežli u jiných panelů. Pochvalu si zaslouží i barevná věrnost a intenzita podsvícení, kterou lze navíc automaticky regulovat pomocí senzoru.

3D je u tohoto notebooku realizováno pomocí aktivních brýlí, které přepínají obraz pro levé a pravé oko. Brýle, se kterými jsme se doposud setkali, trpěly nepříjemným neduhem v podobě přiliš ohnutých nožiček, které mohly některé uživatele nepříjemně tlačit v oblasti na ušima. Sony však k tomuto modelu dodává brýle, kde lze alespoň zvolit mezi dvěma úrovněmi přítlaku, což hodnotím velmi pozitivně. Díky tomu jsou brýle mnohem pohodlnější a ani po delším používání nejsou nepohodlné. Napájení brýlí je realizováno pomocí knoflíkové baterie umístěné v levé nožičce. Velmi podařené je i zpracování brýlí a design, který vcelku i ladí s notebookem.

Zobrazení ve 3D funguje dobře a díky 16" displeji s Full HD rozlišením je obraz i dostatečně velký. Díky technologii NVIDIA 3D Vision lze na notebooku sledovat 3D filmy na Blu-ray, prohlížet prostorové fotografie či hrát hry. U her je problémem kompatibilita. 3D zobrazení podporují prakticky všechny, ale leckteré pro to nejsou uzpůsobeny a dochází k různým chybám v grafice. Některé lze přehlédnout, jiné prakticky znemožňují použití brýlí, aniž by po chvíli bolely oči, které jsou prostorovým zaostřováním nadmíru zatíženy. Příkladem je prostorová scéna s vyváženou hloubkou, kdy jeden nebo více objektů výrazně vystupují dopředu a nutí tak přeostřovat. Toto však není chyba notebooku, ale samotných her. Pro kompletní seznam podporovaných her je nejlepší navštívit stránky NVIDIA.

Tlačítko 3D umístěné nad klávesnicí umožňuje přepínat mezi 3D a 2D módem zobrazení, či v případě 2D filmu na DVD simulovat zobrazení ve 3D. Tato simulace má však své limity ve věrohodnosti. Pokud není film pro 3D přímo natočen, je simulace 3D zobrazení často jen mírným zlepšením, které kompenzuje nutnost nasadit brýle. Simulace prostorového zobrazení se váže na program Corel Win DVD, který tuto simulaci podporuje. V praxi tedy nelze například v Media Playeru nebo klasických přehrávačích tuto funkci aktivovat.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

O akceleraci videa a 3D zobrazení se stará dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce GT 540M s 1GB DDR3 grafické paměti. Tato herní karta podporuje všechny technologie jako například PhysX, CUDA či DirectX 11.


specifikace čipu

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001(s 3D): 35 971 (6048)
  • 3DMark 05(s 3D): 15 673 (8858)
  • 3DMark 06(s 3D): 8236 (4287)

Windows 7 - grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,7


Stalker: Call of Pripyat

(1920x1080, EFD Light, Medium)


Stalker: Call of Pripyat

(1920x1080, EFD Light, Medium, 3D)


Grafický výkon by jistě mohl být ještě o něco vyšší, přesto nabízí Sony Vaio F21 dostatečný výkon i pro hraní nejnovějších her při nastavení průměrných detailů. Při použití 3D technologie je systém znatelně více zatížen a plynulost zobrazení ve hrách tím o třetinu až polovinu klesá. V případě Stalkera je tak pro plynulé hraní ve 3D nutné snížit jak rozlišení, tak i detaily. Nelze využít všechny featury najednou.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Hlavní vlastností v kategorii multimédia je bezesporu právě 3D zobrazení, umožňující si vychutnat film či fotografie s velkou věrohodností. Navíc díky Blu-ray mechanice stačí jen zajít do DVD obchodu, kde se pomalu ale jistě začíná rozrůstat nabídka filmů natočených 3D kamerou. Stejně tak se rozvíjí i oblast 3D fotografií. V současné době lze zakoupit jak dražší 3D fotoaparáty se dvěma objektivy, tak i kompaktní verze s jedním senzorem, které však umožňují pořídit tzv. panoramatický 3D obraz.

Předpokladem pro zobrazení 3D materiálu je přehrání nebo zobrazení v programu, který 3D podporuje. Kromě NVIDIA, jenž nabízí software zdarma na svých stránkách, i jiní výrobci doplňují své portfolio o přehrávače s mnoha funkcemi a také 3D zobrazením.

Reproduktory se u VAIO F21 nachází kousek nad klávesnicí v úzké štěrbině. Jejich zvuková kvalita je spíše průměrná, ale dostačující. V oblasti středních a především basových tónů mají přeci jen rezervu. Chybí zde subwoofer, který by menší velikost reproduktorů kompenzoval.

Nad monitorem se nachází webkamera, která má sice velmi dobrou odezvu, ale zachytává méně světla, což se projevuje tmavšími snímky.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

V testované verzi BIOSU se v záložce zabezpečení nacházela pouze možnost nastavení hesla pro uživatele a power-on. Vzhledem k spíše multimediálnímu zaměření nelze ani v prodejní verzi očekávat širší podporu zabezpečení.

Chlazení a provozní hluk

Sací otvory pro chlazení jsou rovnoměrně rozmístěny po spodní části notebooku a ústí do otvoru na levé straně. Chlazení bylo u předprodejní verze v zátěži poměrně hlučné a u filmů se přiblížilo rušivé hranici. Je však otázkou, zda se nejedná pouze o nedostatek, který bude v prodejní verzi odstraněn. V několika případech tyto problémy řeší i nová revize BIOSu, upravující režim otáček ventilátoru.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,7°C
  • klávesnice vlevo = 326,7°C
  • klávesnice vpravo = 26,1°C
  • spodek maximum = 27,9°C (pravá strana)
  • výdech chlazení = 29,7°C
  • napájecí adaptér = 27,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,2°C
  • klávesnice vlevo = 32,4°C
  • klávesnice vpravo = 29,8°C
  • spodek maximum = 37,6°C (vlevo vpředu)
  • výdech chlazení = 42,7°C
  • napájecí adaptér = 47,8°C

teplota okolí při měření: 22,9°C

Přestože se notebook projevoval hlučněji, provozní teploty se držely na přijatelné úrovni, a to i v maximální zátěži. Pracovní plocha se nezahřála na vyšší úroveň a maximální teplota na spodní straně dosáhla 37,6 stupně. Pokud by výrobce ve finální verzi případně BIOSem doladil chod ventilátoru, byl by celkový dojem vzhledem k přítomnosti teplotně náročnějším komponentům velmi dobrý.

Baterie

Sony VAIO F21 je napájen Li-Ion baterií o kapacitě 5000 mAh / 54 Wh. S touto baterií vydržel notebook v našem standardním testu 2 hodiny a 47 minut, což je lehce podprůměrná hodnota. Notebook je sice určen spíše na domácí použití nežli na cesty, přesto byla očekávání, především ve spojení se Sandy Bridge, větší. S maximální úrovní podsvícení a puštěným HD filmem vydržel notebook jen 1 hodinu a 27 minut.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 34 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 43 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 86 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 107 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 2419 W

BIOS

Testovaná verze BIOSu, jak jsem již zmínil, neobsahuje mnoho funkcí, a to jak v oblasti zabezpečení, tak i dalších nastavení. Kromě režimu bootování BIOS nabídl jen několik základních funkcí spolu s nastavením virtualizace.

Příslušenství

K notebooku jsou samozřejmě přibaleny 3D brýle, které se oproti konkurenci mohou pochlubit možností nastavení přítlaku nožiček a decentním designem. K brýlím je přibaleno také textilní pouzdro proti poškrábání.

Softwarová výbava obsahuje 64bitové Windows 7 Home Premium a balíček Sony aplikací. Za zmínku stojí především programy VAIO Care a VAIO Control Center, které přehledným způsobem umožňují nastavit jednotlivé funkce notebooku a v případě poruchy spustit diagnostické programy či obnovit systém do dřívějšího stavu. Součástí programů je i VAIO Media Gallery sloužící jako rozhraní pro zobrazení fotografií a videozáznamů.

Ceny a záruka

Sony VAIO F21 s procesorem Intel Core i7-2630QM 2,0 GHz, 8 GB RAM a grafickou kartou GeForce GT 540M by se mělo na trhu objevit za doporučenou koncovou cenu 41 658 Kč bez DPH (49 990 Kč s DPH).

Závěr

Sony VAIO F21 jasně cílí na pokročilé uživatele, kteří vyžadují od notebooku plno funkcí, vysoký výkon a nebojí se do něj investovat. Díky pokročilé architektuře Sandy Bridge je nový procesor velmi výkonný a nabízí dostatečnou rezervu i do budoucna. Majitelé tohoto notebooku si navíc mohou vychutnat 3D obraz s pohodlnějšími brýlemi a na 16" Full HD monitoru. Za jediný slabší článek notebooku by se dala označit jeho vyšší hlučnost.

Klady a zápory

+ výkon
+ ergonomie
+ výbava

- hlučnost
- výdrž na baterii

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Sony VAIO F21

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse