RECENZE: Sony VAIO SB1V9E - mobilní výkon

17. 5. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Sony nabízí pod označením VAIO širokou nabídku různých typů notebooků. Pro řadu SB, kterou si představíme, je charakteristická především vysoká mobilita při zachování nadstandardního výkonu a široké výbavy. Testovaná konfigurace 13'' modelu byla vybavena novým procesorem Core i5, přepínatelnou grafickou kartou od AMD a mimo jiné i 3G modemem. Ceny začínají pod 30 000 Kč bez DPH.

Sony VAIO SB1V9E - mobilní výkon

Základní popis

Notebooky VAIO od Sony patří mezi ty, které často zaujmou už na první pohled charakteristickým designem. Řada SB si ovšem klade i jiné cíle než pouze zajímavý vzhled, výrobci si podařilo do malého těla počítače vměstnat poměrně výkonnou konfiguraci a stranou nezůstává ani další výbava na cesty.

Design notebooku má spíše modernistické pojetí, dominují mu čisté rovné linie, nenajdete zde tentokrát žádné masivní zaoblené prvky. Dodrženy jsou charakteristické rysy notebooků tohoto výrobce, patří mezi ně především velmi tenký profil víka, nechybí ani tradiční velké stříbrné logo VAIO na jeho vnější straně a mezi typické prvky se nepochybně řadí i klávesnice v chiclet provedení.

Zatímco vnějším částem v notebooku v zavřeném stavu dominuje černá barva, po otevření se objeví základna v grafitově šedém provedení a stejnou barvou se pyšní i rámeček okolo displeje. Povrchové úpravy všech částí jsou naštěstí matné, žádné odlesky ani otisky prstů se tak neobjevují, nicméně vnější strana víka má nezvykle drsnou strukturu, která nepůsobí na dotek úplně příjemně. Kvalitním provedením se naopak chlubí horní část základny, celou ji pokrývá kovová slitina.

Pevnost základny je díky nízké hmotnosti a dobrému vyztužení přímo ukázková a nedochází k žádnému prohýbání. Víko displeje díky tenkému profilu sice lehce pruží, při zatlačení z vnější strany se ale na displeji žádné barevné vlnění neobjevuje. Klouby víka umožňují maximální vyklopení do úhlu okolo 150°. Netradiční je provedení spodní strany notebooku, výrobce v rámci konstrukce omezené prostorem zakomponoval baterii dovnitř notebooku. Schoval ji pod přišroubovaný kryt, který zároveň umožňuje přístup k RAM modulům a disku. Dále je na spodní straně několik gumových záslepek, dvě menší jde odstranit úplně a ukrývají konektory pro připojení přídavné baterie a dokovací stanice, větší potom slouží pro přístup ke slotu SIM karty pro 3G modem.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Navzdory menším rozměrům se výrobci podařilo vměstnat do notebooku plnohodnotnou optickou mechaniku. Ta je umístěna na levém boku, a protože zde zabírá většinu prostoru, umístil výrobce na tuto stranu dále už jen výstup na sluchátka. Všechny ostatní vstupy a výstupy jsou soustředěny na opačné straně, najdete zde čtečku karet s dvojicí otvorů (zvlášť pro karty MS a SD/MMC), dále zde výrobce umístil VGA a HDMI výstupy, trojici USB portů (z nichž jeden podporuje i poslední standard USB 3.0) a úplně vzadu je potom umístěn konektor Ethernetu a vstup pro napájecí zdroj. Výbava je na poměry menšího notebooku naprosto dostatečná, zvláštností je ovšem absence vstupu pro mikrofon, uživatel tak může využívat pouze ten integrovaný.

Svou velikostí (331 x 225 x 24 mm) se notebook příliš neliší od konkurence v kategorii 13 " modelů a lehce je překonává pouze tenkým profilem, ke kterému přispívá mimo jiné i zabudovaná baterie.

Hmotnost 1,72 kg je určitě příjemná i pro časté přenášení a potěší i 90W adaptér, který má s ohledem na svůj výkon ještě docela sympatické rozměry.

Klávesnice a ovládací prvky

Sony patří už dlouho mezi jednoho z průkopníků klávesnic v chiclet provedení s výraznými mezerami mezi klávesami a v jeho případě se rozhodně nejedná pouze o ústupek designu na úkor funkčnosti. U testovaného modelu mají černé klávesy s bílými popiskami velmi příjemný stisk a na klávesnici se dá psát velmi pohodlně i vysokou rychlostí. Rozložení je s dvouřádkovým Enterem a zkráceným levým Shiftem a pochvalu si rozhodně zaslouží dostatečně oddělené klávesy kurzorových šipek, které lze lehce odlišit a nahmatat. Díky prostorovému omezení jsou klávesy pro pohyb v textu dostupné pouze jako sekundární funkce šipek, prostřednictvím Fn zkratek je dostupné také ovládání hlasitosti, jasu displeje nebo vypnutí touchpadu.

V prostoru nad klávesnicí se nachází kromě tlačítka napájení i trojice spínačů ASSIST, WEB a VAIO. V operačním systému slouží pro spuštění utility VAIO care, internetového prohlížeče a galerie médií, u vypnutého notebooku spustí Assist obnovu systému a Web zapne aplikaci pro přístup k internetu bez spuštění Windows. Dále nalevo potom výrobce umístil přepínač k ovládání integrované a dedikované grafické karty a tlačítko pro vysunutí optické mechaniky. Poslední spínač pro vypnutí bezdrátových sítí je umístěn na přední straně notebooku.

Klávesnice je vybavena podsvícením, které se díky světelnému senzoru samo aktivuje při nízké intenzitě okolního osvětlení a zpříjemňuje práci s notebookem ve tmě nebo za šera.

Touchpad má přiměřeně velkou plochu, dostatečnou pro pohodlné ovládání. Je mírně zapuštěný pod úroveň plochy základny, rychlost odezvy při pohybu prstem je bezproblémová. Ovládací tlačítka zasahují až k přední hraně základny, mají sice kratší dráhu, ale stisk je dostatečně jistý. Mezi tlačítka touchpadu umístil výrobce ještě čtečku otisku prstů.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Testovaná konfigurace byla vybavena poslední platformou Intelu s kódovým označením Sandy Bridge. Ta se skládá z čipové sady Intel HM65, která dnes díky postupnému přesouvání funkcí do procesoru zajišťuje především komunikaci s vnitřními zařízeními a externími porty. Za nevýhodu lze považovat, že čipset stále nepodporuje nativně USB 3.0, pro jeho funkci musí výrobce notebooku doplnit další řadič navíc.

Srdcem počítače je potom dvoujádrový procesor Intel Core i5-2410M pracující na základní frekvenci 2,3 GHz. CPU se vyrábí 32nm technologií a kromě vylepšení architektury stojí za zmínku i nové integrované grafické jádro nebo vylepšený Turbo Boost umožňující přetaktování až na 2,93 GHz. Novinkou je také podpora instrukční sady AVX, zachována pak zůstala podpora Hyper-Threadingu a hardwarové virtualizace (u tohoto procesoru pouze VT-x).

CPU-Z

specifikace čipu

Výrobce osadil jeden z dvojice paměťových slotů modulem typu DDR3-1333 o kapacitě 4 GB. Druhý slot je volný pro případné rozšíření.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 49 639
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 596

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 102 203
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 50 276

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4512
  • Rendering (Multiple CPU): 9696
  • Multiprocessor Speedup: 2,15

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,13
  • Rendering (Multiple CPU): 2,60
  • Multiprocessor Speedup: 2,30

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5891 MB/s

Výkon procesoru je o něco vyšší než u předchozí generace pracující na stejné frekvenci, naměřené hodnoty jsou srovnatelné spíše s modelem i5-460M, který má základní frekvenci na 2,53 GHz. Výkon je natolik vysoký, že procesor při obvyklých činnostech rozhodně brzdou nebude.

Pevný disk pochází od společnosti Hitachi, standardní 2,5" model disponuje kapacitou 500 GB a je vybaven SATA rozhraním. Plotny se otáčí rychlostí 5400 ot./min a jeho výkon spadá do průměru, přístupová doba dokonce patří mezi ty delší.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 101.50 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 70,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19.94 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Notebook disponuje navzdory malým rozměrům i optickou mechanikou, jedna se o standardní typ DVD Super Multi, ve dražší konfiguraci je dostupná i mechanika podporující čtení Blu-ray disků.

Možnost drátového připojení k síti zajišťuje dnes už běžný gigabitový ethernet, nechybí pochopitelně ani WiFi adaptér Intel WiFi Link 1000 (podporuje standardy b/g/n) a Bluetooth adaptér. Navíc byl v testované konfiguraci osazen i 3G modem umožňující připojení na cestách. Slot pro vložení SIM karty je umístěn pod záslepkou na spodní straně.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej má úhlopříčku 13,3 " a podobně jako dnes už téměř všechny notebooky poměr stran 16:9. Rozlišení je klasické 1366 x 768, v této velikostní kategorii se jedná o rozumnou volbu, displej s vyšším rozlišením by už měl hodně drobné pixely. Příjemné je, že povrchová úprava LCD panelu je sice lesklá, ale v provedení, které tlumí odrazy, a okolí se díky ní v displeji tolik neodráží. Mírně nadprůměrné jsou pozorovací úhly, přestože se stále jedná o TN panel, a nezaostává ani barevné podání.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Stále častěji se u grafických karet notebooků objevují hybridní systémy umožňující přepínání mezi integrovaným a dedikovaným GPU. Sony tuto možnost u testovaného modelu využilo a kromě dedikovaného AMD Radeonu HD 6470M, lze pro větší úsporu energie využít rovněž nové integrované jádro v procesoru s označením Intel HD Graphics 3000. Přepínání umožňuje spínač nad klávesnicí a je doprovázeno probliknutím obrazovky, grafická karta se neumí přepnout automaticky podle zátěže, jako to dělá řešení konkurenční NVIDIA.

Samotný Radeon HD 6470 se řadí svým výkonem do nižší střední třídy, mezi notebooky s menší úhlopříčkou ale patří k těm výkonnějším. High-endové grafické karty se kvůli nárokům na prostor a chlazení u malých mobilních notebooků nevyužívají. GPU má k dispozici 512 MB paměti typu DDR3 připojené pomocí 64bitové sběrnice a podporuje DirectX 11 stejně jako už obvyklou akceleraci HD videa.

Zajímavé je také úspornější integrované GPU v procesoru, při srovnání s předchozí generací došlo k nezanedbatelným změnám. Nové grafické jádro bylo pevněji začleněno do architektury procesoru a díky vylepšení Turbo Boostu může pracovat na mnohem vyšších taktech, u procesoru v testovaném notebooku se jeho tak pohybuje od 500 do 1200 MHz. Vylepšena byla i práce s videem, grafická karta ho umí nejen dekódovat, ale v kombinaci s vhodným softwarem i urychlit jeho převod do jiného formátu.


GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 26 871 (11 275)
  • 3DMark 03: 12 152 (7498)
  • 3DMark 05: 8462 (5173)
  • 3DMark 06: 5072 (3554)
  • 3DMark 11: P624, Graphics 547, Physics 3294 (-)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6324 (4628)
  • Cinebench R11: 18.32 fps (11.529 fps)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,4

S.T.A.L.K.E.R
AMD Radeon - Stalker: Call of Pripyat
(1366x768, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)

S.T.A.L.K.E.R
Intel - Stalker: Call of Pripyat
(1366x768, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)

Výkon dedikované karty díky příznivému rozlišení displeje stačí bez větších potíží i pro hraní moderních her, kromě testovaného S.T.A.L.K.E.R.a jsou plynule hratelné i tituly jako Aliens vs. Predator nebo poslední díl série Total War - Shogun 2. U nejnáročnějších her ovšem může být vhodné snížit některá nastavení.

Příjemně překvapí také výkon integrovaného GPU, jeho výkon (uvedený v závorkách) stoupl oproti minulé generaci v některých ohledech více než dvojnásobně a zvládne tak i tituly, na které jste mohli se starším modelem zapomenout. Určité rezervy zatím mají ovladače, v některých hrách (např. Left 4 Dead) nebylo zobrazení bez chyb, nicméně u testovaného notebooku to příliš nevadí, grafické jádro v procesoru bude většina uživatelů používat jen při práci v systému a přehrávání videa.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Dvojici miniaturních reproduktorů je umístěna nahoře na základně počítače, vzhledem k jejich velikosti nelze očekávat velké zázraky. Kvalita zvukového podání příliš neoslní, ovšem pořád je ale lepší než je zvykem u mini notebooků a potěší dostatečná maximální hlasitost. Z audiokonektorů je netradičně k dispozici pouze výstup na sluchátka, vstup na mikrofon výrobce vynechal. Uživatel si proto nemůže připojit externí a musí si vystačit s tím zabudovaným nad displejem. Jeho kvalita je celkem postačující a pokud by ale uživateli chyběla možnost připojení headsetu, existují verze připojitelné prostřednictvím USB.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Protože je notebook zaměřený i na firemní prostředí, nesmí chybět rozšířené možnosti zabezpečení. Nastavit lze hesla uživatele a správce v BIOSu, nechybí čtečka otisku prstů mezi tlačítky touchpadu a součástí notebooku je i TPM čip.

Chlazení a provozní hluk

V malém notebooku zabírá značnou část prostoru optická mechanika a baterie, chladícímu systému tak zbylo méně prostoru. Vzduch se nasává ze spodní strany perforovanou mřížkou, díky konektorům zabírajícím celou levou stranu už zbyla jen možnost umístit výdech dozadu. Nachází se uprostřed mezi panty displeje, v otevřeném stavu ho ovšem z části překrývá víko displeje a omezuje odvod tepla. Poměrně výkonný procesor umí dobře škálovat spotřebu a od ní se odvíjí i výše produkovaného tepla společně s hlučností chlazení. Při nenáročné úpravě dokumentů je šumění větráčku jen stěží slyšitelné, po otevření několika náročnějších stánek v prohlížeči už je hluk postřehnutelný, ale není obtěžující. Nicméně po plném zatížení procesoru a grafické karty se roztočí chlazení naplno a vydávaný zvuk začíná připomínat startující letadlo. Za moc příjemný ho označit nelze a u hraní her tak nelze než doporučit použití sluchátek.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 26,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 24,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,0°C
  • klávesnice vlevo = 25,3°C
  • klávesnice vpravo = 28,3°C
  • spodek maximum = 30,6°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 32,8°C
  • napájecí adaptér = 30,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,9°C
  • klávesnice vlevo = 28,8°C
  • klávesnice vpravo = 38,4°C
  • spodek maximum = 49,1°C (uprostřed vzadu)
  • výdech chlazení = 64,8°C
  • napájecí adaptér = 47,5°C

teplota okolí při měření: 22°C

Nenáročnou práci zvládá notebook prakticky bez zahřívání a zůstává až překvapivě chladný. V zátěži se ale ukáže důvod hlučného chlazení, výkonná konfigurace vměstnaná do relativně malého prostoru začne produkovat hodně tepla (teplota procesoru se může vyšplhat i přes 90°C), a to se nějak musí odvést pryč. Naštěstí to zvládá větráček s dostatečnou efektivitou, výdech chlazení je sice extrémně horký, ale jinak se na horní část základy přenáší teplo jen v pravé části klávesnice. Při nenáročné práci lze mít počítač položený i v klíně, kdy jsou průduchy překryté, ovšem v zátěži je nezbytné mít notebook umístěný na pevné rovné podložce.

Teploty v zátěži

teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Notebook má kvůli úspoře místa zabudovanou baterii uvnitř, dostupná je pouze po odšroubování spodního krytu notebooku. Její kapacita činí 55 Wh a při našem redakčním testu* se ukázalo, že se správa napájení u nové platformy Intelu opravdu povedla, notebook na baterii dokázal běžet vynikajících 8 hodin a 58 minut. Spotřeba počítače s aktivní integrovaným GPU byla při testu velmi nízká, pohybovala se pod 6,5 W. Při surfování po webu s aktivní Wi-Fi je z pochopitelných důvodů spotřeba vyšší, výdrž se v tomto případě pohybovala okolo 6 hodin.

Baterii sice nelze běžně při používání vyměnit, nicméně Sony myslelo i na uživatele vyžadující delší výdrž a nabízí volitelnou přídavnou baterii s kapacitou 49 Wh, která se připevňuje na spodní stranu notebooku.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 17 W (11 W)
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 50 W (48 W)
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 72 W (56 W)
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 72 (72) W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 37 W

Procesor je při běžné činnosti opravdu velmi úsporný, nicméně v zátěži se díky vysokému výkonu spotřeba zvýší několikanásobně. Při extrémním vytížení už potom napájecímu zdroji nezbývá rezerva na případné nabíjení baterie.

BIOS a zabezpečení

V nastaveních BIOSu najde uživatel kromě nastavení bootování i rozšířené volby, týkající se zakázání funkcí Execute Disable Bit, hardwarové podpory virtualizace a TPM čipu. Zablokovat lze také používání USB portů, čtečky karet, optické mechaniky a pevného i bezdrátových síťových adaptérů.

Další nastavení jsou dostupná z operačního systému přes aplikaci VAIO Control Center. Můžete v ní deaktivovat regulaci jasu displeje světelným senzorem, nastavit prodlevu zhasnutí podsvícení klávesnice, dále vypnout ochranu pevného disku proti otřesům, upravit režim chlazení a za účelem prodloužení životnosti baterie zde lze omezit nabíjení maximálně na 50 nebo 80 procent celkové kapacity.

Příslušenství

Počítač se dodává s přeinstalovaným operačním systémem Windows 7 Professional v 64 bitové verzi. Jako je mezi výrobci zvykem, součástí systému je kromě systémových utilit i další software, nechybí tak Microsoft Office 2010 ve verzi Starter a bohužel ani náročný antivirový software. Překvapením je balíček software od Adobe, kromě Essentials verzi Photoshopu a Premiere (jednoduché editory pro základní úpravu fotografií resp. videa) je součástí také Acrobat Standard, tedy nikoliv jen aplikace pro čtení PDF, ale i pro jejich vytváření.

Dalé softwarová výbava obsahuje jednoduchý systém založený na Linuxu, který se načte po stisknutí tlačítka Web ve vypnutém stavu a umožňuje rychlý přístup k internetu i bez spouštění Windows.

Z volitelného příslušenství stojí za zmínku dokovací stanice VGPPRS20, která disponuje 4 USB porty (verze 2.0), VGA a HDMI výstupem a konektorem Ethernetu. Prodává se za doporučenou cenu 3999 Kč s DPH. Přídavná baterie VGP-BPSC24 s kapacitou 49 Wh je k dispozici také za stejnou cenu.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace s označením VPC SB1V9E/B se na českém trhu prodává za cenou 27 720 Kč bez DPH (33 268 Kč s DPH). Výrobce dále nabízí konfiguraci VPCSB1A9E/B vybavenou rychlejší procesorem Core i7-2620M, 8 GB RAM, grafickou kartou AMD Radeon HD 6670M, SSD diskem s kapacitou 128 GB a čtecí Blu-ray mechanikou za 46 212 Kč bez DPH (55 454 Kč s DPH).

Závěr

Sony VAIO SB zaujme především uživatele hledající malý mobilní notebook, který nabídne dostatečný výkon i pro náročnější aplikace. Skvělý poměr výkonu a mobility patří bezpochyby mezi nejsilnější stránky počítače a díky hybridní grafice navíc nabídne na cestách i vynikající výdrž baterie. Zpracování je na dobré úrovni a potěší i integrovaná optická mechanika, podsvětlená klávesnice nebo některé další detaily.

Výkon a výbava (vč. optické mechaniky) v takto mobilním šasi také přináší největší nedostatek - chlazení. Výkonný procesor se v zátěži dokáže hodně zahřát, hlučnost větráčku potom značně stoupne a je nepříjemná. Malé nedostatky jako jsou slabší reproduktory nebo absence vstupu mikrofonu jsou při srovnání s vydávaným hlukem jen drobnost.

Klady a zápory

+ vyvážený výkon a mobilita
+ výdrž na baterii
+ podsvícená klávesnice

- hlučnost v zátěži
- nemá vstup na mikrofon

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Sony VAIO SB

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony VAIO VPCSB1V9E/B
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 2410M (2,30 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x 4096)
  • HDD (GB): 500 (Hitachi HTS545050B9SA00, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD-RW (Optiarc AD-7930V)
  • LCD: 13,3" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: AMD Radeon HD 6470M (512 MB)
  • 3G modem: Qualcomm Gobi 2000
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Intel WiFi Link 1000 BGN (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek ALC275
  • Polohovací zařízení: Touchpad
  • Software: Windows 7 Professional (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 50 Wh / 8h 58min
  • Rozhraní: 1x audio OUT, 1x SD/MMC, 1x MS, D-Sub, HDMI, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0
  • Rozměry: 331 x 225 x 24 mm
  • Hmotnost (kg): 1,72
Recenze

Diskuse