RECENZE: Sony VAIO VPC-EH1S1E - domů jako dělaný

12. 7. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Japonský výrobce Sony představil nové notebooky VAIO a my jsme se podívali rovnou na ty nejlevnější. 15,6'' model EH je klasický multimediál vybavený výkonným procesorem Core i5, 4GB RAM a dedikovanou grafickou kartou NVIDIA.

Sony VAIO VPC-EH1S1E - domů jako dělaný

Základní popis

Modely začínající písmenem E ztvárňují v rámci řady VAIO nejlevnější plnohodnotné multimediální notebooky pro běžné uživatele na doma. Znamená to osazení plnohodnotným procesorem, možnost dedikované grafické karty a veškerou základní výbavu včetně optické mechaniky, avšak bez nadstandardních vymožeností některých moderních rozhraní a nejvýkonnějších komponent. Tyto modely jsou opět nabízeny v několika úhlopříčkách, z nichž jsme k testu vybrali tu nejběžnější - VAIO EH1S1E je nejvyšší konfigurací 15,6“ varianty.

Ve světě Sony vyrábí tuto šasi ve čtyřech barevných provedeních – černém, bílém, modrém a růžovém. Na náš trh by se měly dostat pouze první dvě a do redakce dorazila varianta černá. Notebook je tak černý, že by se za to nemusel stydět kdejaký pracovní model, ale působí decentně a elegantně. Netradičním designérským prvkem je šestiúhelníková plastická textura prostoru opěrek rukou a vnější strany víka, která se v mém okolí setkávala s velmi pozitivním ohlasem. Ostatní plochy mají hrubý matný povrch, a jedinou lesklou částí tak je displej.

Sony vsadilo na jednoduché linie se zaoblenými rohy. V kombinaci s černou barvou nejde o nic křiklavého, co by se muselo za chvíli okoukat. Své příznivce si určitě najde i bílé provedení, které je živější a veselejší. Očekávám, že zaboduje hlavně u žen a mladší generace.

Na povrchu je počítač celý plastový a pravděpodobně to nebude jiné ani uvnitř. Odolností však nijak nezaostává za standardem nastoleným v této kategorii. Klávesnice se mírně prohýbá až při silném zatlačení a při zvednutí otevřeného notebooku za roh se základna prohne jen minimálně. Víko je taktéž plastové, a tak nepřekvapí, že je poddajné. Nemám k němu ovšem žádné výhrady, neboť ani při silném zatlačení z vnější strany nedochází k vlnění barev na displeji.

Zavírání má na starosti magneticky mechanismus a konstrukce kloubů zapuštěných do základny dovoluje otevření víka maximálně do úhlu 135°.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Po levé straně je základní sada konektorů čítající vstup a výstup zvukové karty, jedno USB 2.0, LAN, výstupy grafické karty (VGA a HDMI) a zdířku napájení. Vpravo výčet pokračuje optickou mechanikou a dalšími třemi USB (opět 2.0). Aby byla výbava kompletní, jsou ještě vpředu dvě čtečky paměťových karet. Jedna čte karty SD a MMC a druhá slouží pro karty MemoryStick, jež jsou dílem Sony.

Dnes už by se od 15,6“ notebooku dala čekat lepší výbava. Ze základních konektorů nic nechybí, ale z moderních rozhraní zde nenajdete ani eSATA, ani USB 3.0 a ani slot ExpressCard, kterým by šly přidat. Výbavu srovnatelnou s tímto počítačem má dnes prakticky jakýkoli mini-notebook pod 10 tisíc Kč. Samozřejmě platí, že nenároční uživatelé zpravidla k notebooku nepřipojují víc než myš a USB flash paměť a těch se tato výtka netýká.

Mezi 15,6“ notebooky je VAIO EH na spodní hranici velikosti a hmotnosti. Půdorysné rozměry má 367 x 246 mm a jeho tloušťka v zavřeném stavu činí přesně 30-35 mm. Notebook pak v operativním stavu váží 2,42 kg.

K počítači přibalený napájecí adaptér má na výkon 90 W kompaktní rozměry a včetně kabeláže váží pouze 334 g. Zásluhu má na tom dvoužilová přívodní šňůra, která má podstatně menší koncovku.

Klávesnice a ovládací prvky

Prostor 15,6“ základny vyplňuje po celé šíři plnohodnotná chiclet klávesnice s numerickým blokem. Rozložení je více méně standardní a mezi přednosti lze zařadit velký mezerník, rozdělení funkčních kláves do bloků po čtyřech malými mezerami a odsazení kurzorových šipek. Naopak pro někoho mohou být na obtíž malé klávesy přepínačů Ctrl, Alt a Shift (vlevo).

Klávesnice sice není podsvícená, ale popisky jsou kontrastní a dobře čitelné i v horších světelných podmínkách. Stisk kláves je nečekaně příjemný a jistý a klávesnice je navíc při psaní velmi tichá. Byla přímo radost na ní napsat tuto recenzi.

Okolí klávesnice je na ovládací prvky relativně strohé. Nad numerickým blokem je malý hlavní vypínač spolu s dalšími třemi tlačítky pro rychlý přístup k některým aplikacím. Tato tlačítka nejsou podsvícená. Svítícím prvkem jsou až tři malé zelené diody indikující zámky klávesnice hned nad nimi.

Hlavní sada indikačních diod je na čelní straně základny, kde se uživatel může dozvědět stav bezdrátového vysílače, zapnutí přístroje, aktivitu disku a nabíjení baterie. Diody svítí podle situace zelenou, červenou nebo žlutou barvou a mají optimální intenzitu, aby byly vždy dobře čitelné a neoslňovaly ve tmě.


pracovní plocha detail klávesnice

Pod mezerníkem je vystředěn kvalitní multidotykový touchpad Alps. Jeho dotyková plocha je zapuštěná a má hrubší povrch (ale jen mírně). Pod ní jsou pak ještě dvě tlačítka, která se dobře mačkají a vydávají při tom tiché duté klapání. Snímání na rozdíl od jiných touchpadů Alps netrpí zpožděním, a tak je práce bez myši poměrně pohodlná.

Hlavní HW parametry

Základní deska je osazena nejběžnější čipovou sadou Intel HM65 a v této konfiguraci se o výpočty stará výkonný dvoujádrový procesor Intel Core i5-430M s výchozí frekvencí 2,4 GHz a režimem TurboBoost až do frekvence 3,0 GHz. Kdo nemá speciální nároky například v oblasti renderingu, nebo střihu HD videa, bude s tímto procesorem spokojen. Pro běžného uživatele nabídne více než dostatek výkonu.

CPU-Z
specifikace čipu

Ze dvou paměťových slotů je osazen pouze jeden, a to 4GB modulem DDR3 běžícím na frekvenci 1333 MHz. V případě potřeby lze druhým modulem rozšířit operační paměť na maximálních 8 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 51065
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16051

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 105831
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 73240

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4670 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9975 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,14

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,40 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,0
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,2
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6110 MB/s

Na úložném prostoru se nešetřilo, a tak s použitým pevným diskem Toshiba můžete užívat kapacity 640 GB. V rychlostních parametrech jde o průměrný disk s plotnami, jež se otáčí rychlostí 5400 rpm.

Optická mechanika DVD SuperMulti si poradí s disky CD a DVD, u kterých podporuje čtení i zápis. Ačkoli je novější BluRay standardem od Sony, to jej nejspíš nepovažuje za technologii, kterou by zde muselo tlačit ve svých levných modelech.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 160 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 75,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,48 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

U multimediálních notebooků se v posledních letech s komunikačními schopnostmi nijak neexperimentuje. Vedle gigabitového ethernetu je přítomen nejběžnější bezdrátový set modulu Bluetooth a karty Wifi-N schopné pracovat v jednom frekvenčním pásmu (2,4 GHz). Technologie se samostatně vypínají a zapínají předinstalovanou grafickou utilitou. Pro případ rychlého vypínání bezdrátového vysílače je na čelní straně hardwarový posuvný přepínač.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej s úhlopříčkou 15,6“ a rozlišením HD (1366x768) je tím nejběžnějším, co můžete v notebooku najít. Má lesklou povrchovou úpravu a ve všech parametrech spadá do průměru HD displejů včetně neduhů, jako je slabý vertikální pozorovací úhel. Pokud už jste viděli pár HD displejů v této úhlopříčce, tento vás nemůže ničím překvapit. Barevné podání i kontrast jsou s ohledem na zaměření notebooku v pořádku. Přestože má displej vyšší teplotu barev, bílá netrpí rušivým nádechem do jiné barvy. Celkově tedy k displeji nemám zásadní výhrady.

Podsvícení zajišťuje sada LED a reguluje se plynule v 16 stupních, kdy nejnižší má tak nízký jas, že je dobře použitelný při práci v úplné tmě. Základní svítivost spolu s netlumenými odlesky vás budou přes den nutit používat v prosvětlené místnosti jas téměř naplno. Jednotlivé stupně jasu mají exponenciální rozložení, kdy regulace v nižších hodnotách je jemnější než ve vysokých.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafické jádro v procesoru je trvale deaktivované a jeho roli zastupuje low-end dedikovaný čip NVIDIA GeForce 410M, ke kterému je 64bit sběrnicí připojen 1 GB paměti GDDR3. Jádro 410M je již podle značení generaci staré, ale technologicky je to stejné jako novější low-end z „pětistovkové“ série.

GPU-Z
specifikace čipu

Externí monitor lze připojit pomocí konektorů VGA a HDMI na levém boku. Oba výstupy mohou být aktivní pro připojení dvou monitorů současně v režimu rozšířené plochy, pokud se deaktivuje interní displej. V praxi je však takové řešení ztíženo umístěním konektorů blízko sebe. VGA koncovka většiny kabelů při zapojení z části zakrývá HDMI výstup.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 4028
  • 3DMark Vantage: P1903 (GPU: 1473, CPU: 15396)
  • 3DMark 11: P464 (Graphics: 408, Physics: 3303)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,0
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,3

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 3571 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 12,42 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 9,87
  • CATIA (catia-02): 9,92
  • EnSight (ensight-03): 10,67
  • Maya (maya-02): 16,91
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 10,88
  • SolidWorks (sw-01): 9,06
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 1,42
  • UGS NX (ugnx-01): 1,03

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 2,52
  • EnSight (ensight-04): 5,08
  • LightWave 3D (lightwave-01): 8,06
  • Maya (maya-02): 2,33
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 0,96
  • SolidWorks (sw-03): 4,15
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,68
  • Siemens NX (snx-01): 1,84

Crysis 2
game
Crysis 2, 1280x720, vysoké detaily (nejnižší možnost)
FPS: 15 (min), 26 (max), 19 (průměr)

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 10,5 fps
  • 1366x768: 9,4 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DX11)

Pro kancelářské aplikace a multimedia je grafická karta dostatečně silná a neměla by omezovat. Obecně mezi přednosti čipů NVIDIA patří výborná akcelerace HD videa a výpočetní rozhraní CUDA. Vzhledem k tomu, že jde v současnosti o nejslabší čip tohoto výrobce (pokud vynechám roky přesluhující 310M), není výkon ve 3D hrách o moc větší proti Intel GMA HD3000 (asi 25-30%).

Například Crysis 2 je plynule hratelný jen v nejnižším rozlišení 800x600. Méně náročné hry běží dobře i v nativním rozlišení, ale rozdíl proti integrované grafice je malý. Pro toho, kdo by chtěl s notebookem cestovat a ocenil by lepší výdrž na baterie, je proto vhodnější investovat do konfigurace s integrovanou grafikou. Je smutné, že Sony u tohoto modelu nenabídlo přepínání grafických karet, které se v poslední době stává běžnou součástí většiny notebooků.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Perforovaný plast po celé šíři základny nad klávesnicí v sobě ukrývá dva reproduktory. Ty mají dobrou hlasitost a průměrné zvukové podání postrádající hloubky a nižší středy. V rámci notebooků by se daly zařadit do kategorie „nenadchnou a neurazí“.

Schopnosti zvukové karty čítají to nejběžnější. Připojíte k ní analogově stereofonní reproduktory (sluchátka) a mikrofon. Digitální zvuk má na starosti grafická karta a přidává jej do výstupu HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Dnes již základní výbavu pro video hovory představuje 0,3Mpix webkamera ve víku nad displejem spolu s mikrofonem.

Chlazení a provozní hluk

Pro chladič a ventilátor je vyhrazeno místo v levé části notebooku, kde se soustřeďují také ty nejhřejivější součástky. Hlavní průduch ventilace najdete na levém boku a jeho pozice blízko uživatele pravděpodobně nebude vyhovovat levákům s připojenou myší. Ač je hlavní průduch velký, není na chlazení sám a pomáhají mu ještě nasávací otvory zespodu.

V případě Sony jsem měl velké obavy z hlučnosti chlazení, neboť některé modely z minulé generace na ni trpěly. Obavy se ukázaly jako neopodstatněné, a ač nejde o nejtišší notebook pod sluncem, zdaleka jej nejde označit za hlučný. Při kancelářské práci je ventilátor vypnutý a spouští se pouze nárazově. V tiché místnosti pozornosti nejspíš neujde, ale v běžném ruchu se jeho zvuk snadno ztratí. V kombinaci s použitým tichým pevným diskem by mohl tento notebook splňovat i nároky na hluk citlivějších jedinců.

V zátěži běží ventilátor neustále a přepíná se na vyšší rychlost. Produkovaný hluk nijak nevybočuje z průměru podobných notebooků (tj. notebooků s dedikovanou grafikou nižší třídy).

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,7°C
  • klávesnice vlevo = 32,4°C
  • klávesnice vpravo = 30,8°C
  • spodek maximum = 36,3°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 37,4°C
  • napájecí adaptér = 44,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,4°C
  • klávesnice vlevo = 34,1°C
  • klávesnice vpravo = 29,4°C
  • spodek maximum = 40,4°C (pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 51,7°C
  • napájecí adaptér = 56,2°C

teplota okolí při měření: 23,3°C

Bez ohledu na zatížení se prakticky nepřenáší teplo přes klávesnici a opěrky rukou. Při kancelářské práci je cítit vlažný povrch uprostřed spodku základny, kde dřímají moduly operační paměti. Teploty jsou přijatelné, pro používání počítače na klíně.

V zátěži nejsou teploty o moc vyšší kvůli zapnutí ventilátoru, ale zde už bych práci na klíně nedoporučil. Pro správný chod chlazení by se totiž neměly ucpat spodní nasávací otvory.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Pro šasi VAIO EH se vyrábí tři baterie, z nichž Sony pro české konfigurace vybralo tu nejslabší s šesti články schopnými pojmout energii 44 Wh. S tou baterií vydržel notebook v našem standardním redakčním testu* 4 hodiny a 1 minutu. Při on-line kancelářské práci s vyšším jasem LCD a aktivní Wifi je výdrž přibližně o půl hodiny nižší.

Největší podíl na nižší výdrži má dedikovaný grafický čip, který není možné vypnout. Je pravděpodobné, že konfigurace s integrovanou grafikou budou mít výdrž o hodinu až dvě vyšší.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 34 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 45 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 68 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 20 W

Sony u svých notebooků volí nižší nabíjecí proudy. K nabití úplně vybité baterie na 90% jsou potřeba přibližně dvě hodiny. Díky výkonové rezervě napájecího adaptéru se rychlost nabíjení nemění v závislosti na výpočetní zátěži počítače.

BIOS a zabezpečení

Počítač je vybaven BIOSem InsydeH20, do jehož nastavení se vstupuje stiskem klávesy F2 ihned po zapnutí. Nastavení je, jak už bývá u Sony zvykem, osekáno na kost. Kromě standardního nastavení času, priorit bootování a dvou hesel BIOSu (heslo pevného disku chybí) je navíc možné pouze zapnout virtualizaci.

Příslušenství

Počítač do redakce dorazil jako předprodukční vzorek, takže nelze hodnotit obsah krabice. Z těchto důvodů také nebyl předinstalovaný operační systém (Windows 7 Home Premium) lokalizovaný do češtiny. Nicméně tovární instalace by podle všeho měla až na jazyk odpovídat té, která bude instalována na produkční kusy. Obnova systému je nabízena pouze na pevném disku, odkud ji lze spustit, nebo vypálit na vlastní sadu DVD.

V tovární instalaci je několik zajímavých programů typických pro notebooky VAIO. Tím užitečnějším je VAIO Assist – tedy program pro přístup k základnímu nastavení notebooku a odstraňování problémů. Cílovou skupinou programu jsou především méně pokročilí uživatelé. Druhou specialitou je program VAIO PMB. Další předinstalované aplikace jsou spíše z kategorie bloatware ve formě demoverzí antivirů, toolbarů do webových prohlížečů a podobně.

Pokud je notebook vypnutý, lze jej kromě vypínače zapnout také tlačítkem Web. Během několika sekund pak nastartuje speciální linuxová distribuce s upraveným Firefoxem. VAIO EH má zatím nejlepší implementaci této funkce, s jakou jsem se setkal. Startuje opravdu rychle, běží v ní flashová videa a akcelerace grafickou kartou umožňuje přehrávat i videa v rozlišení 1080p. Nezaznamenal jsem ani jeden z běžných nedostatků jako špatné rozlišení displeje nebo podivné chování touchpadu. Příjemným bonusem je možnost připojit USB flash paměť a ukládat na ni z prohlížeče soubory (případně nahrávat na web). Nedostatkem byla v případě testovacího kusu pouze nemožnost přepnout na lokalizovanou klávesnici. Doufejme, že produkční kusy tím trpět nebudou (mám jisté pochybnosti).

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace má výrobcem stanovenou cenu 14 992,- Kč bez DPH (17 990,- Kč s DPH) a pro náš trh jsou určeny ještě další konfigurace počínající u výbavy Pentium B940 (2GHz), 4GB RAM, 500GB disk, NVIDIA GeForce 410M, DVD-RW až po námi testovanou, avšak doplněnou ještě o Blu-Ray čtečku.

Všechny notebooky VAIO mají standardní dvouletou záruku s opravou v servisu. Tuto záruku u nás není možné dále rozšiřovat.

Závěr

VAIO EH je povedený 15,6“ notebook pro každodenní domácí použití. Nabízí slušné provedení, výkon pro všechny běžné činnosti a dobře se s ním pracuje díky povedené klávesnici a nízkému provoznímu hluku. Cílovou skupinou se pravděpodobně stanou méně nároční uživatelé, kteří chtějí jednoduchý univerzální notebook na doma místo stolního počítače, a studenti. Bílé provedení by si mohly oblíbit hlavně ženy.

Oproti předchozí generaci Sony zapracovalo na chlazení, které je nyní o poznání tišší a při práci by nemělo rušit ani sluchově citlivější jedince. Jestli se něco nezlepšilo, je to výbava a rozložení USB portů (do nich vedoucí kabely totiž překáží v prostoru pro manipulaci s myší). USB 3.0, nebo aspoň eSATA by ve výbavě potěšily, ale chápu, že Sony si nechce útočit na své dražší modely. Počítač je to celkově vyvážený a v rámci kategorie má proti konkurenci co nabídnout.

Klady a zápory

+ výborná klávesnice
+ solidní mechanické provedení

- chudší výbava (žádné USB 3.0, ExpressCard nebo eSATA)
- nevhodné rozložení USB portů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Sony VAIO VPC-EH1S1E/B

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony VAIO VPC-EH1S1E/B
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 2430M (2.40 GHz / 3.00 GHz Turbo, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 640 (TOSHIBA MK6465GSXN, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (TSSTcorp CDDVDW TS-L633C)
  • LCD: 15,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: NVIDIA GeForce 410M (1GB GDDR3, 64bit)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Atheros AR9285 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Alps)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 67 Wh / 9h 47min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, MS/Pro, 4x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 367 x 246 x 30-35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,42
Recenze

Diskuse