RECENZE: Acer Aspire S7 - dotykový, přesto z nejtenčích

4. 12. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Řada Aspire S zaměřená na malé a tenké Ultrabooky se dočkala třetího modelu. Nový 13'' Aspire S7 představuje to nejlepší, co řada nabízí - je neuvěřitelně tenký a lehký, ale díky kovovému provedení mu to neubralo na odolnosti. Specialitou je redukovaná klávesnice a dotykový displej, který můžete sklopit do roviny stolu, otočit jeho obraz a používat jej v určitých situacích jako tablet.

Acer Aspire S7 - dotykový, přesto z nejtenčích

Základní popis

Je to k nevíře, že od uvedení prvního Ultrabooku Aceru (Aspire S3) uplynul teprve rok. Tehdy šlo o základní model, který se snažil stlačit cenu co nejníže. Později se k němu přidal model Aspire S5, který nabídl více výkonu v tenčím těle a přišel se zajímavým konceptem vysouvacího modulu s konektory. Celá zadní strana se rozšířila o konektory za zvuku vrčení servomotorů, čímž mělo být dosaženo minimální tloušťky při zachování potřebné pevnosti základny. Nejnovější Aspire S7 je opět tenčí, ale místo konektorů se snaží zaujmout odlišnou konstrukcí kloubů v kombinaci s dotykovým displejem.

Na povrchu přístroj kombinuje stříbrnou barvu hliníku a lesklé bílé plasty. Jeho tvary jsou mírně zaoblené, aby žádná hrana neřezala do rukou. Díky extrémně tenkému decentnímu provedení vypadá počítač neuvěřitelně sexy a líbil se snad všem běžným uživatelům, kterým jsem jej ukázal. Ve většině lidí pak vzhled evokoval luxus, což je vzhledem k ceně přístroje jistě v pořádku.

K provedení základny i víka nemám větší výhrady. Základna je pevná jako kámen. Víko se také příliš neprohne, na druhou stranu při zatlačení na některá místa z vnějšku dochází k mírnému vlnění barev na obrazovce. Nemohu říct, že by mě to překvapilo, neboť víko je nesmírně tenké a vedle displeje musí nést také dotykovou vrstvu.

Klouby mají speciální konstrukci, díky které jde víko vyklopit do úhlu plných 180° a v maximálním úhlu je celé opřené o stůl. V Aceru se snažili vyřešit typický problém klasických notebooků s dotykovým displejem, a to houpání víka při kontaktu s prsty. Řešením jsou klouby, které mají do 100° lehký chod, aby nebránily snadnému otevření počítače jednou rukou, ale po přesažení této hranice jsou výrazně tužší a zajišťují, aby bylo víko maximálně stabilní. Výsledek je nečekaně dobrý.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Konektorová výbava bývá u nejtenčích notebooků značně osekaná a ani Aspire S7 tomu neušel. Všechny konektory jsou umístěny po stranách co nejdále od uživatele. Vpravo jde o dvě USB 3.0 a čtečku paměťových karet SD XC (karta se do ní vejde ani ne z poloviny). Vlevo je konektor napájení spolu s kombinovaným vstupem/výstupem zvukové karty a obrazovým výstupem micro-HDMI.

Ve výbavě byste jen marně hledali rozhraní jako VGA nebo LAN, na druhou stranu přítomnost HDMI v plné velikosti by dle mého názoru byla realizovatelná. K notebooku jsou v krabici přibaleny dvě kabelové redukce. První slouží jako USB-LAN adaptér a druhá konvertuje signál z micro-HDMI na analogové VGA v plné velikosti. Redukci na velké HDMI ovšem v krabici nenajdete.

V zavřeném stavu měří počítač pouze 323 x 223 x 12,5 mm a jeho hmotnost činí jen 1,32 kg. Jde tedy o ideální přístroj pro časté cestování. Malý napájecí zdroj s výkonem 65 W váží včetně třížilové přívodní šňůry přesně 336 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Acer se pustil jako první do odvážného kroku výrazně redukovat rozložení klávesnice. Moc se s tím nepatlal a rovnou odstranil celou horní řadu kláves. Funkce F1-F12 se přesunuly na číslice, kde jsou dostupné jako funkce Fn. Klávesy pro navigaci v dokumentech jsou přesunuty ke kurzovým šipkám a klávesa Delete má nově místo vpravo od mezerníku. Tam u PC notebooků začínala v polovině 80. let.

Pro našince, který vyvolává speciální (a anglické) znaky pomocí pravého Altu, bude nejspíš nepříjemné odstranění obou přepínačů z místa vpravo od mezerníku. Levý Alt je pojmenován jako AltGr, což by mělo být označení pro ten pravý, nicméně v systému se hlásí jako levý, takže pro psaní speciálních znaků jej musíte stisknout spolu s přepínačem Ctrl. Právě pravý Alt mi na celé redukci rozložení vadil ze všeho nejvíce.

Absence přímých kláves F1-F12 je sice nepříjemná pro profesionální uživatele a sám bych si jako jeden takový jen těžko vybíral notebook, který je nemá (už jen kvůli tomu, že pro zavírání oken je potřeba Alt+F4). Na druhou stranu, když jsem se zeptal své milé jakožto úplně běžného uživatele, zda by jí klávesy F1-F12 chyběly, vyjádřila se ve smyslu, že ani neví, k čemu jsou. Acer si je toho dobře vědom, a vzhledem k tomu, že tento notebook je mířen jako stylovka pro běžné uživatele, mohl se do redukce rozložení s klidným svědomím pustit. Je možná škoda, že řada alternativních funkcí na menším počtu kláves vypadá méně přehledně a speciální funkce někdy vyžadují současný stisk tří kláves.

Klávesy mají velmi mělkou mechaniku a téměř nehlučný chod. Bohužel je to vyváženo menší jistotou stisku. Někdy jsem kvůli tomu omylem vynechal nějaké písmeno nebo se nějaké napsalo dvakrát. Je to však otázkou zvyku a čím pomaleji člověk píše, tím rychleji si zvykne. Nešlo zde totiž o klasické vynechávání, při kterém se znak nenapíše, i když jste klávesu prokazatelně stiskli.

Notebook je vybaven podsvícením kláves, které má decentní nazelenalou barvu a neprosvítá mezi klávesami ani pod velkým úhlem. K nastavení intenzity podsvícení slouží kombinace Fn+U a Fn+O. Podsvícení však jde spustit jen v případě, kdy světelný senzor vyhodnotí málo okolního světla.

Opravdu nešťastně je umístěný hlavní vypínač, který se vám na levém boku bude nechtěně připomínat při každé manipulaci s notebookem. Indikační diody jsou zredukovány na pouhé dvě, které mají své místo mezi klouby víka, kde jsou vidět i při zavření počítače. Obě umí svítit modře a červeně, a zatímco jedna indikuje zapnutí (uspání), druhá má na starosti informování o nabíjení (nabití) baterie).

pracovní plocha detail klávesnice

Jako náhrada za myš se nabízí kombinace klasického touchpadu s dotykové obrazovky.

Touchpad má elektroniku od společnosti ELAN a jeho dotyková plocha se od okolí liší jak mírným zapuštěním, tak i příjemným hladkým povrchem (snad jen kdyby při stisku neklapala tak nahlas). Ovladač podporuje všechna běžná dotyková gesta, včetně těch méně tradičních jako například „prostřední tlačítko“ klepnutím tří prstů.

Standardně je nastaven obrácený posun stránek proti běžnému chování touchpadů. Tuto odlišnost lze naštěstí změnit v nastavení ovladače. Za zásadní problém touchpadu v Aspire S7 považuji výrazné zpoždění pohybu kurzoru proti pohybu prstu, kvůli kterému jsem jej používal jen velmi nerad. Možná proto mezi přibaleným příslušenstvím najdete i bílou bezdrátovou myš, která s počítačem komunikuje pomocí technologie Bluetooth.

K dotykovému ovládání naopak nemám výhrady žádné. Díky speciálním kloubům se displej neviklá při kontaktu s prsty ani při méně šetrném zacházení a snímání funguje perfektně. Možnost položit displej do roviny stolu a otočit jeho zobrazení může mít své výhody, ale ocenil bych, kdyby pro programové otáčení bylo samostatné tlačítko místo obouruční zkratky Fn+O.

Hlavní HW parametry

Do desky s čipovou sadou Intel HM77 je připájen úsporný dvoujádrový procesor Intel Core i7-3517U s TDP 17 W. Standardní takt obou jader činí 1,9 GHz, ale v případě potřeby je Turbo Boost může přetaktovat až na 3,0 GHz, takže výkon je velmi dobrý i v rámci lepších dvoujádrových procesorů s TDP 35 W.

CPU-Z
specifikace čipu

Stejně jako procesor jsou k základní desce připájeny také moduly operační paměti, které dohromady skládají 4 GB DDR3 s efektivním taktem 1333 MHz. Čipy jsou do desky zapojeny tak, aby fungoval režim dual-channel.

Paměť není možné žádným způsobem rozšířit, neboť na desce chybí potřebný slot.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 55 039
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 254

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 113 203
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 51 932

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5158 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10783 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,09

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,78 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10128 MB/s

Zajímavě je řešená úložná paměť, která v modulu kombinuje dvě 128GB SSD, která jsou zapojená v jednom 256GB RAIDu pro dosažení maximální rychlosti. Na diskový výkon si opravdu nelze stěžovat. S přenosovou rychlostí lehce pod 1 GB/s se řadí Aspire S7 k současné špičce, která nabízí 10x více výkonu než běžné plotnové disky v noteboocích. Výkonný disk je jedním z důvodů, proč jsou všechny reakce v operačním systému okamžité.

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

AS
AS SSD Benchmark - rychlost

AS
AS SSD Benchmark - počet operací za sekundu

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 2619 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 913 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,13 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 8,2

Pro komunikaci s okolím jsou integrovány pouze bezdrátové technologie, konkrétně 2,4/5GHz Wi-Fi /n karta s Bluetooth 4.0 od Atherosu. Vypínání obou integrovaných komponent současně řeší zkratka Fn+Q. Stejnou funkci lze vyvolat také leteckým režimem přímo v nastavení bezdrátových sítí.

Displej a grafika

Špičkový 13“ displej překrytý lesklým sklem je postaven na technologii IPS, která mu dává neomezené pozorovací úhly a nadstandardní kontrast. Barvy jsou proti jiným notebookům živé a příjemné pro oči. Kvalitativně se Aspire S7 řadí po bok dalších moderních 13“ notebooků s IPS displeji a překonává všechny dnešní běžné TN panely.

Na 13“ displej bylo zvoleno to nejvyšší běžně dostupné rozlišení Full HD (1920x1080), což dává vysokou hustotu 170 bodů na jen palec. V novém rozhraní Windows 8 jsou již aplikace designovány tak, aby vyšší hustota bodů znamenala pouze prokreslenější písmo a grafické prvky, ale pokud se vrátíte do klasické plochy, bude všechno neskutečně drobné (písmena budou mít na výšku jen 1-2 milimetry), dokud si nezvětšíte prvky v systému alespoň na 125%.

Vyšší rozlišení má své výhody i v prostředí klasické plochy – zejména pracujete-li s fotkami, videem a textovými/tabulkovými soubory. Ne každá aplikace si však se zvětšením ovládacích prvků rozumí a pouze mírně zvětšené písmo je sice celkově větší, ale jeho tloušťka zůstává nižší proti displejům s nižším rozlišením, což se negativně projevuje na jeho čitelnosti.

Podsvícení lze regulovat z klávesnice v 11 stupních a nabízený rozsah je dostatečný po většinu běžných prostředí od práce v prosvětlené kanceláři, až po noční sezení s notebookem v posteli za úplné tmy. Regulace grafickým prvkem v systému umožňuje plynulou změnu intenzity podsvícení.

Podsvícení interního displeje lze dočasně vypnout klávesovou zkratkou Fn+R.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Světlost: 340 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 178° horizontálně, 178° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 25 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B133HAN03.0. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafický systém spoléhá výhradně na možnosti integrovaného jádra Intel HD4000 v procesoru. To se může pochlubit podporou DirectX 11.0 a akcelerací Full HD videa (včetně Blu-ray 3D). Běžně si grafika při kancelářské práci nebere více než 200 MB z operační paměti.

Notebook je vybaven pouze jediným obrazovým výstupem – zmenšenou verzí micro-HDMI. Konektor je to méně běžný, ale s trochou snahy se k němu dá dokoupit za pár stovek redukce na HDMI v plné velikosti. Součástí balení je aktivní redukce (přesněji konvertor) na analogové VGA, kterou oceníte, pokud občas potřebujete připojovat projektory ve velkých sálech.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 5074
  • 3DMark Vantage: P3177 (GPU: 2617, CPU: 8853)
  • 3DMark 11: P660 (Graphics: 570, Physics: 3206)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,4

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5974 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 16,07 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 12,2 fps
  • 1920x1080: 6,3 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

Výkon ve 3D se řadí na lepší příčky v rámci integrovaných grafik, díky podpoře dual-channel. Nicméně proti základním dedikovaným řešením jako GeForce GT 630M a Radeon HD7670 je poloviční, takže s hraním moderních náročných her příliš nepočítejte. Méně náročné hry běží většinou v HD rozlišení (1280x720) s nízkými, maximálně středními detaily.

Multimédia

Reproduktory můžete najít na spodní straně základny, kde každý překrývá samostatná perforovaná mřížka. Na poměry notebooků obecně je jejich zvuk podprůměrný, ale mezi tenkými modely většinou situace nebývá lepší. Na ovladač je napojeno softwarové vylepšení Dolby Home Theater, které v některých případech dokáže pomoct (například při reprodukci samotného hlasu) – někde je výsledek uspokojivý, někde se pomoc Dolby skoro neprojeví.

Vstup i výstup jsou kombinovány do jednoho 3,5mm konektoru na levém boku a tento konektor je kompatibilní s tím, jaký bývá na většině mobilních telefonů. Digitální zvuk má v režii výstup HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zatímco webkameru najdete ve víku nad displejem, mikrofon se ukryl k levému boku základny. Webkamera má dle kvality fotek pravděpodobně 0,3Mpix snímač, ale s dodatečnými filtry umí pořizovat fotografie až v rozlišení 0,9Mpix. Její aktivitu hlásí zelená dioda vedle objektivu.

Chlazení a provozní hluk

V tenkém těle vedou od procesoru rovnou dvě heatpipe, každá k vlastnímu ventilátoru. Tyto ventilátory jsou při kancelářské práci standardně vypnuté, ale pokud dojde k většímu zatížení procesoru po dobu alespoň 15 sekund, dojde k jejich roztočení rovnou do vyšších otáček, které jsou hlučností jednoznačně nad průměrem. Jeden z ventilátoru navíc při běhu pískal. Po ukončení zátěže se oba ventilátory zastaví současně přibližně do 10 sekund.

Dá se říct, že jde o velmi tichý notebook, pokud se na něm nedělá nic složitého - při standardní kancelářské práci nevydává žádné zvuky. Při provozu v zátěži jde však o jeden z hlučnějších strojů v této kategorii.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,9°C
  • klávesnice vlevo = 29,2°C
  • klávesnice vpravo = 30,0°C
  • spodek maximum = 34,1°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 30,2°C
  • napájecí adaptér = 34,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,2°C
  • klávesnice vlevo = 38,2°C
  • klávesnice vpravo = 36,4°C
  • spodek maximum = 48,3°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 47,4°C
  • napájecí adaptér = 50,8°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při běžné kancelářské a multimediální činnosti je povrch počítače studený všude tam, kde může docházet ke kontaktu s uživatelem. Ani po dlouhodobé práci na klíně nejde spodek označit za víc než vlažný. Zejména teď v podzimních měsících má hliníkový povrch spíše opačné problémy a opěrky rukou hlavně po zapnutí nepříjemně studí.

V zátěži se zahřívá pouze část za klávesnicí (nahoře i dole). Při práci na stole tak žádné vyšší teploty nezaznamenáte.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Do těla přístroje je integrovaná maličká baterie s kapacitou necelých 36 Wh. V našem standardním redakčním testu* stačila notebooku na 5 hodin a 46 minut provozu. Při on-line kancelářské práci s vyšším jasem displeje a Wi-Fi jsem se s výdrží reálně nedostal přes čtyři a půl hodiny.

Baterie je integrovaná a počítač neumožňuje připojení sekundární baterie, takže výdrž jednoduše neprodloužíte.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 8 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 28 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 33 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 41 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 22 W

Notebook nevyužívá plného výkonu zdroje pro nabíjení baterie, a tak se prázdná baterie nabije na 90% přibližně za dvě hodiny. V zátěži se tato doba protáhne na dvojnásobek.

BIOS/EFI a zabezpečení

Základní deska je vybavena firmwarem InsydeH2O, který umožňuje fungovat dle nastavení jak v režimu UEFI, tak i režimu BIOSu. V rámci hardwarových nastavení v něm můžete akorát vypnout podporu zavedení systému ze sítě a zobrazení boot menu při stisku F12, případně přepnout SATA řadič (IDE, AHCI, RAID) a režimu USB (3.0, 2.0).

Možnosti zabezpečení čítají klasická hesla BIOSu a heslo pevného disku. Zavedení systému s aktivním UEFI může běžet v režimu secure boot) a šifrovací klíče se ukládají do čipu TPM.

Příslušenství

Přibalené příslušenství je v pěkné krabici úhledně zabaleno. Kromě očekávaných komponent jako napájecí zdroj a přívodní šňůra, jsou dále přítomny bezdrátová myš (Bluetooth), USB-LAN adaptér, redukce na VGA a pouzdro na notebook ve světlé imitaci kůže.

Předinstalovaný operační systém Windows 8 je doplněn řadou spíše zbytečných programů třetích stran a primitivních her. Mezi továrními utilitami bych vyzdvihl Acer Power Button, což je jednoduchá aplikace s nabídkou vypnutí, restartování a několika způsobů uspání počítače. Tato nabídka vznikla nejspíše schované funkci vypínání v základním rozhraní systému.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace se prodává za 33 325,- Kč bez DPH (39 990,- Kč s DPH) a tou vyšší ze dvou nabízených. Levnější konfigurace se liší menším SSD (jedno 128GB) a slabším procesorem Core i5.

Pod názvem Aspire S7 se prodávají také 11“ verze, které jsou při stejné konfiguraci o dva a půl tisíce korun levnější.

Závěr

13“ Aspire S7 představuje hi-end tenkých modelů v rámci nabídky Aceru a odráží se to také na jeho vyšší ceně. Nabízí ovšem ty nejmodernější technologie v tenkém odolném provedení a elegantním designu. Acer jej cílí především na běžné uživatele, kteří nehledí na každou korunu a hledají stylový notebook.

Pominu-li redukovanou klávesnici, která bude trnem v oku hlavně profesionálům, za reálný nedostatek považuji touchpad, který na pohyb prstu reaguje až s velkým zpožděním. Na cesty by potěšila také vyšší výdrž (alespoň 6-7 hodin) a při občasné zátěži zamrzí hlučnější chod ventilátoru. Celkový dojem z notebooku je ovšem dobrý a vzhled jasně evokuje luxus.

Klady a zápory

+ většinu času nehlučný provoz (vypnutý ventilátor)
+ IPS displej
+ extrémně tenké provedení

- ventilátor je při běhu hlučný
- touchpad má výrazně zpoždění
(- redukované rozložení klávesnice se nehodí v profesionálních programech)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire S7-391 (73514G25aws)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-3667U (1.90/3.00 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (onboard dual-channel)
  • SSD (GB): 256 (2x 128GB Phison S8 SSD, mSATA, SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 13,0" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel GMA HD4000 (IGP/ULV)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (ASIX AX88772B USB2.0 - externí)
  • WiFi: Qualcomm Atheros AR5BMD222 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Elan) + touchscreen
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 36 Wh / 5h 46min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, micro-HDMI
  • Rozměry: 323 x 223 x 12,5 mm
  • Hmotnost (kg): 1,32
Recenze

Diskuse