RECENZE: Acer Aspire V5-551 - tenkých 15'' s AMD

22. 11. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Pod označením Aspire V5 nabízí Acer řadu dostupných tenkých notebooků v různých velikostech. Tentokrát si představíme 15'' verzi s méně obvyklou konfigurací založenou na platformě AMD. Ta disponuje úsporným čtyřjádrovým procesorem, hybridní grafikou a systémem Windows 8.

Acer Aspire V5-551 - tenkých 15'' s AMD

Základní popis

Řada notebooků Acer Aspire V5 se snaží přinést atraktivní tenká provedení i do segmentu levnějších notebooků. Pod označením řady je dostupných několik různě velkých modelů od nejmenšího 11" přes 14" verzi až po klasickou 15,6" variantu, kterou si představíme dnes. Pro jejich odlišení používá výrobce trojčíslí na konci označení a prostřední 14" model Aspire v5-471 jsme si přiblížili poměrně nedávno.

Větší varianta tentokrát nemá natolik extravagantní odstín, jako bylo azurové provedení menšího modelu. Černá v matném provedení působí o poznání decentněji. Design ale vyznává stejný jednoduchý přístup, na notebooku tak nehledejte nějaké extravagantní dekorativní prvky. Základna zaujme pouze větší plochou touchpadu, jinak působí nenápadně a nebýt tenkého provedení tak spíš až nevýrazně.

Povrchová úprava se sice nechlubí leštěným vzhledem, který tolik vábí otisky prstů, ale díky spíše hladšímu provedení se jim ani tady někdy úplně nevyhnete. Na rozdíl od dříve testovaného menšího modelu má notebook mírně pevnější konstrukci. Nicméně tenké provedení vyvedené z plastových materiálů je stále znát a základna patří spíše mezi ty měkčí. V kombinaci s nevýrazným vzhledem tak může na někoho působit notebook trochu laciným dojmem.

Víko displeje má slušnou konstrukci, je sice tenké ale při zatlačení z vnější strany nedeformuje barvy na displeji. Navíc uchycení nabízí rozumné provedení pantů, které dokáží displej vyklopit až do úhlu přesahujícího 160°. Otevírání neklade velký odpor, magneticky jištěné víko tak lze lehce odklopit i jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

S ohledem na cílovou skupinu uživatelů vybavil výrobce notebook základní nabídkou rozhraní. Na levé straně najdete sdružený jack pro sluchátka s mikrofonem, následuje čtečka paměťových karet, jedno USB ve verzi 3.0 a HDMI výstup. Dále se už nachází jen výdech chlazení, plnohodnotný konektor Ethernetu a vstup pro napájecí zdroj. Na opačné straně je umístěna další dvojice USB, optická mechanika a v zadní části pak analogový VGA výstup.

Výbava odpovídá standardu v kategorii, potěšil by větší počet USB 3.0, ty si ale výrobci někdy šetří až pro vyšší modely. Zajímavou odlišností konfigurace s AMD je přítomnost VGA výstupu a konektoru Ethernetu přímo v těle základny. 14" i 15" verze Aspire V5 založené na platformě Intelu je mají realizovány pouze prostřednictvím kabelové redukce z proprietárního portu.

Tenký profil notebooku pohybující se okolo 23 mm je opravdu příjemný, zbývající rozměry (381 x 256 mm) už odpovídají běžným 15" modelům. Potěší také docela nízká hmotnost, počítač váží pouze 2,2 kg.

Příznivou mobilitu příliš neoslabí ani dodávaný 65W napájecí zdroj. Patří k těm menším modelům a váží 318 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je stejně jako základna v černém provedení a využívá samozřejmě populární chiclet provedení. Rozložení má klasické se zkráceným Shiftem a dvouřádkovým Enterem. K levému Shiftu ovšem těsně přiléhá bez větší mezery klávesa se zpětným lomítkem, což vede občas k překlepům. Povedené jsou naopak zřetelně vyhrazené kurzorové šipky a praktické umístění kláves pro pohyb v textu nad numerickou částí. Popisky kláves má notebook vyvedeny v bílé, zeleně výrobce odlišil znaky slovenského rozložení a modře Fn zkratky. Na rozdíl od menšího 14 " modelu už má větší verze i podsvícení, zapíná se klávesovou zkratkou a nabízí jednu úroveň intenzity. Zdvih klávesnice je sice nízký ale stisk při psaní je docela příjemný, při troše snahy lze i při rychlejším tempu psát docela tiše.

Touchpad pochází od společnosti Elan a nabízí poměrně velkorysé rozměry. Ovládání pohybu kurzoru je plynulé, trochu nezvyklé nastavení ale nabízí vícedotyková gesta. Ta mají obrácený směr pohybu než je zvykem, díky tomu připomínají spíš chování při ovládání dotykového displeje. V ovládacím panelu lze ale naštěstí přepnout i zpět na klasické nastavení.

Touchpad má v duchu současného trendu zabudovaná tlačítka, ty se sice objevují čím dál častěji, ale u tohoto notebooku nemají zrovna moc jistý stisk a zřetelnou odezvu.

pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Většině notebooků dnes dominují platformy Intelu, 15" Aspire V5 ale patří mezi ty modely, které nabízí i konfigurace založené na konkurenčním AMD. Testovaná verze je jednou z nich, srdcem počítače je čtyřjádrové APU (jak nyní AMD označuje procesory s integrovaným grafickým jádrem) s označením A8-4555M. Jeho výpočetní část pracuje na základní frekvenci 1,6 GHz, ale podporuje Turbo Core umožňující zvýšit v některých případech frekvenci až na 2,4 GHz. Procesor je zaměřený jako konkurence ULV variantám Intelu, jeho TDP činí 19 W a lze ho proto využít i v menších a tenkých noteboocích. Drobným chytákem je architektura procesoru, ve skutečnosti se totiž nejedná o úplně plnohodnotné čtyřjádro, na každou dvojici jader připadá pouze jedna FPU jednotka. Co se týče novějších instrukci je testovaný procesor srovnatelný s modely konkurence, nabízí akceleraci AES šifrování, AVX instrukce a pochopitelně i podporu virtualizace.

CPU
specifikace čipu

Notebook byl vybaven hned dvojicí paměťových modulů v dnes trochu netypické asymetrické konfiguraci kombinující 2GB a 4GB modul. Oba jsou typu DDR3 a pracují na frekvenci 1333 MHz. Na rozdíl od konfigurací s platformou Intel je ale na spodní straně přístupný pouze jeden slot, menší 2 GB část RAM je pravděpodobně napevno integrovaná na základní desce.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 25 670
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 628

Multi-Thread mód (zatížena všechna jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 77 699
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 34 459

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 1964 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 5312 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,70

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,60 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 1,30 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,17

Windows 8 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,2
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 6,2
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2881 MB/s

Výpočetní část procesoru podává hlavně při činnostech vytěžujících více jader podobný výkon jako ULV varianty Core i3/i5 Sandy Bridge pracující na srovnatelné frekvenci. Zjednodušená čtyřjádrová architektura tak více méně srovnává konkurenční dvoujádrové modely vybavené Hyper-Threadingem. Novější modely Intelu založené na Ivy Bridge ovšem díky vyšším frekvencím a efektivnějšímu Turbo Boostu už nabízí výkon zase o něco vyšší. Pro běžného uživatele zvolená platforma s přehledem stačí a při provozu nebylo patrné nějaké zadýchávání systému.

Úložný prostor zajišťuje klasický 2,5" pevný disk schovaný uvnitř šasi. Pro případnou výměnu by bylo nutné počítač rozebrat. Osazený 500 GB model pochází od Toshiby a jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 ot./min. S ohledem na parametry nabízí docela příjemnou rychlost sekvenčního čtení.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 198,52 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 91,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,95 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Kromě nejtenčích Ultrabooků se zatím výrobci příliš neženou do vypouštění optických mechanik z konfigurací notebooků. Ani testovaná konfigurace není výjimkou, nabízí obvyklý model podporující čtení i zápis CD a DVD.

Konektivitu zajišťují obvyklé technologie, pevné připojení umožňuje gigabitový Ethernet, o bezdrátové sítě se pak stará adaptér od Atherosu. Ten překvapivě podporuje Wi-Fi standardy v pásmu 2,4 i 5 GHz (a/b/g/n). Pro připojení mobilních zařízení a periferií nesmí chybět ani integrované Bluetooth, tentokrát ve verzi 4.0

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej s úhlopříčkou 15,6" nabízí obvyklé rozlišení 1366 x768, vyšší je zatím v této velikostní kategorii stále považováno za nadstandard. Podsvícení zajišťují LED diody a panel má poměrně hodně lesklou povrchovou úpravu. Displej kvalitou zobrazení zrovna moc neoslní, pozorovací úhly jsou i na obecně nevalné poměry mezi notebooky spíše slabší a trochu mdle působí i barevné podání. Obrazu by také prospěl o něco vyšší kontrast.

Jas podsvícení lze regulovat po 10 stupních, v jasném venkovním prostředí ale ani nejvyšší úroveň není dostatečně silná aby potlačila odlesky na displeji.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafický systém využívá GPU AMD Radeon HD 7600G integrované v procesoru a při potřebě vyššího výkonu dále zapojuje dedikovanou grafiku AMD Radeon HD 7650M. Ta je vybavena 128bitovou sběrnicí a 1 GB vlastní paměti typu DDR3. Výkonnější GPU disponuje 480 shadery a pracuje na frekvenci 600 MHz, paměti pak běží na 800 MHz. V zásadě se ale pořád jedná pouze o přejmenovaný starší model řady 66x0. Obě jádra podporují DirectX 11 a akceleraci přehrávání videa díky UVD dekodéru, jejich vzájemné přepínání probíhá ve výchozím nastavení automaticky. Uživatel si může v případě potřeby definovat ručně které GPU má aplikace využívat.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 05: 7232
  • 3DMark 06: 6490
  • 3DMark 11: P1405 (Graphics: 1453, Physics: 1785)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4000 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 23,41 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 27,8 fps

DiRT Showdown Demo

  • 1366x768 (High, 1x AA): 15,4 fps

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,6

S.T.A.L.K.E.RStalker: Call of Pripyat
(1366x768, DX 11, Medium, 1xAA, 0xAF)

S.T.A.L.K.E.RStalker: Call of Pripyat
(1366x768, DX 11, Ultra, 1xAA, 0xAF)

Dedikovaná grafická karta se řadí výkonem někam do nižší střední třídy. Umožní sice hraní i současných her v relativně nenáročném nativním rozlišení displeje, nicméně u nejnovějších titulů se bez nějakého snižování úrovně detailů většinou neobejdete.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory najdete umístěny pod přední hranou základny, notebook si sice chlubí certifikací Dolby, ale jde spíše o marketingové lákadlo. Poměrně slušná je úroveň maximální hlasitosti, nicméně samotné podání má spíše plochý přednes s nepatrnými náznaky basů. Zapnutí softwarového filtru pro úpravu zvuku situaci příliš nezlepší.

Pro vyvedení audia dispozici sdružený jack sloužící i pro připojení mikrofonu. Digitální audio nabídne jako obvykle pouze HDMI výstup.

Webkamerka už dnes nechybí u žádného notebooku,typ osazený v testovaném notebooku nabízí rozlišení 0,3 Mpx.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Výdech chlazení se nachází na levém boku notebooku, otvory pro nasávání vzduchu jsou rozmístěny po spodní straně. Větráček se spouští hned při zapnutí počítače a ani při nízké zátěži se nezastaví. Jeho šumění zůstává při kancelářské práci tiché, všimnete si ho jen v klidné místnosti.

Při náročnější zátěži už hluk poněkud stoupá, zejména ve chvíli, kdy se do činnosti zapojí i dedikovaná grafická karta. Poté je už šum větráčku docela hlasitý, naštěstí ale zůstává bez nějakých hučivých projevů.
hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,8°C
  • klávesnice vlevo = 28,3°C
  • klávesnice vpravo = 28,9°C
  • spodek maximum = 32,1°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 31,5°C
  • napájecí adaptér = 34,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 39,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 34,3°C
  • klávesnice vlevo = 38,6°C
  • klávesnice vpravo = 35,4°C
  • spodek maximum = 43,8°C (vepředu u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 53,5°C
  • napájecí adaptér = 51,0°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při nenáročné činnosti zůstává notebook dlouhodobě ukázkově chladný, zahřívání se projeví až při vyšší zátěži, kdy se naplno projeví vlastnosti tenkého provedení. Teploty se zřetelně zvýší hlavně na levé polovině a v oblasti touchpadu. Pro efektivní chlazení je při zátěži vhodné používat notebook na pevnou rovnou podložku tak, aby bylo umožněno volné proudění vzduchu.

Baterie

Podobně jako menší 14" model je i testovaná verze vybavena pouze čtyřčlánkovou baterií s poměrně nízkou kapacitou 37 Wh. Ta udržela notebook v provozu při našem standardním redakčním testu po dobu 4 hodin a 58 minut. To je na dnešní poměry už trochu málo, při běžném provozu s aktivní Wi-Fi se tak dostanete na výdrž okolo pouhých 3 a půl hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 33 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 46 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 60 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 21 W

Nabíjení je dost pozvolné, na 90% kapacity se dostanete až někde po dvou hodinách.

BIOS a zabezpečení

S příchodem Windows 8 se změnil a urychlil proces spouštění systému, v důsledku to ale ovlivnilo i přístup k nastavením firmwaru. Po běžném zapnutí tak nejde u některých zařízení vstoupit do nastavení a přístup je možný jen při procesu restartování. Mezi tato zařízení patří i testovaný notebook, až po restartu je možné stisknutím klávesy F2 přejít k změnám následujících voleb.

  • režim grafické karty (přepínatelná/jen integrovaná)
  • režim SATA řadiče (AHCI/IDE)
  • Wake On LAN
  • nastavení pořadí bootování

Pro základní zabezpečení jsou k dispozici hesla uživatele, správce a disku.

Příslušenství

Notebook byl dodán s novým operačním systémem Windows 8 v 64bitové verzi, který přináší nejvýraznější změnu v podobě nového uživatelskému rozhraní Metro (New UI). Ani nový systém ale neznamená ústup od doplňování instalace dalším softwarem, většinou se spornou užitnou hodnotou. I tentokrát je proto notebook vybaven zkušební verzí antivirového softwaru, demoverzemi primitivních her a jinými zbytečnostmi. Naopak trochu zamrzí, že s příchodem Windows 8 byla ukončena nabídka bezplatné verze kancelářského balíku Office ve zjednodušené verzi Starter.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace se u nás prodává za doporučenou koncovou cenu 13 325 Kč bez DPH (15 990 Kč s DPH). K disposici je i levnější konfigurace s procesorem A6-4455M, 4 GB RAM, 750GB diskem a bez dedikované grafické karty za 10 825 Kč bez DPH.

Záruka je standardní dvouletá.

Závěr

Acer Aspire V5 nabízí i v 15" verzi dobrou mobilitu a zvolená platforma od AMD nezaostává za srovnatelnou úspornou konkurencí tak výrazně. Zvolené grafickému řešení navíc zvládne kromě nenáročných činností i občasné rekreační hraní her. Oproti menším modelům řady přináší testovaná verze podsvícenou klávesnici a konfigurace s AMD navíc nabízí plnohodnotnou konektorovou výbavu i bez externích redukcí.

Výhody mobility notebooku trochu sráží baterie s nižší kapacitou, která se pochopitelně projevuje na výdrži mimo dosah elektrické sítě. Provedení je na mírně lepší úrovni než u menšího modelu, ale tenké a plastové provedení základny stále patří mezi ty měkčí. Společně s nevýrazným designem tak notebook působí trochu laciným dojmem.

::Klady a zápory

+ mobilita a tenké provedení
+ podsvícená klávesnice
+ Ethernet a VGA i bez redukce

- malá kapacita baterie
- pružící základna
- slabší displej

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire V5-551
  • Instalovaný procesor: AMD A8-4555M (1,6/2,4 Ghz Turbo, 4 MB L2)
  • RAM (MB): 6144 DDR3-1333 Mhz (2048 onboard, 1x 4096)
  • SSD (GB): 1000 (TOSHIBA MQ01ABD100, 5400 ot./min, SATA-II)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 15,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: AMD Radeon HD 7600G (iGPU) + HD 7650M (1 GB DDR3)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8151)
  • WiFi: Atheros AR5BWB222 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: HD audio
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Elan)
  • Software: Windows 8 (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 37 Wh / 4h58min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI, VGA
  • Rozměry: 381 x 256 x 23 mm
  • Hmotnost (kg): 2,20
Recenze

Diskuse