RECENZE: Acer TravelMate 7750G - seriózně s výkonem

13. 3. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Tentokrát jsme pro vás otestovali cenově dostupný 17'' notebook, který sice vypadá ryze pracovně, ale ukrývá uvnitř procesor Core i5 doplněný o výkonnou grafickou kartu AMD Radeon. Může tedy stejně dobře posloužit k práci s grafickými programy i hraní her.

Acer TravelMate 7750G - seriózně s výkonem

Základní popis

Notebooky Acer jsou v ČR druhé nejprodávanější, takže zřejmě není nutné tuto značku sáhodlouze představovat. Není však na škodu zmínit umístění recenzovaného notebooku v portfoliu tohoto výrobce. Slovem TravelMate jsou označovány pracovní modely a v současné době platí, že nejvyšší třídu představují řady 6000 a 8000, které spolu sdílí podobné provedení a jako jediné podporují plnohodnotné dokovací stanice (6000 navíc integrují pokročilé korporátní technologie zabezpečení a vzdálené správy).

Nižší modely mají první číslo ve značení určené úhlopříčkou (4 = 14“, 5 = 15,6“, 7 = 17,3“) a druhé číslo zjednodušeně udává výbavu a schopnosti (čím vyšší, tím lépe). Další číslice značí pouze generaci v rámci jednoho modelu a písmeno G neinformuje o ničem jiném než přítomnosti samostatného grafického čipu. Označení 7750G tedy říká, že jde o vybavený základní pracovní model (bez dokování) se 17“ úhlopříčkou a dedikovanou grafikou.

Po dávných časech stříbrně nastříkaných modelů se Acer drží u svých pracovních notebooků střídmého provedení v tmavých barvách. Nečekejte žádné experimenty, jen jednoduché, místy ostře řezané hrany a minimalismus. Pracovní příslušnost je tedy jasná již na první pohled. Mohu říct, že se mi vzhled líbí, a řekl bych, že podobně jej budou vnímat konzervativní uživatelé, kteří vyhledávají v první řadě praktičnost.

Na to, na jaké ceně začínají nejslabší konfigurace, je konstrukce kupodivu velmi pevná a mechanické zpracování považuji za zdařilé. Při zvednutí otevřeného notebooku za roh se základna nekroutí a nedochází ani k prohýbání při zatlačení na libovolné její místo. Víko sice není kovové, ale nepůsobí poddajně jako u některých 15“ modelů. Celkový dojem z mechanického zpracování je velmi dobrý.

Klouby víka jsou zapuštěny do základny, čímž omezují maximální úhel otevření na slušných 150°. Horší je to s otevíráním. Klouby společně s magnetem kladou velký odpor, který způsobí, že při otevírání jednou rukou budete s displejem zvedat i základnu. Zdá se, že tento nešvar není charakteristický jen pro malé a lehké notebooky.

pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

U 17“ notebooku byste možná čekali rozsáhlou výbavu, ale poslední trendy zaběhnuté dogma ruší. Jestli někde Acer šetřil, je to právě výbava, která je na úrovni levného netbooku. Levý bok nese konektory zvukové karty, jedno USB (2.0) a výstupy grafické karty (VGA a HDMI). Pravý k tomu přidává další dvě USB (opět jen 2.0) a za optickou mechanikou ještě LAN a zdířku napájení. Výbava končí čtečkou paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro, xD). Chybí tu tedy jakékoli rychlé datové rozhraní (USB 3.0, eSATA) a není tu ani slot pro karty ExpressCard, do kterého by se dalo některé ze zmíněných rozhraní jednoduše přidat. Za nepříliš povedené lze považovat také rozmístění USB. Všechna jsou natlačena blízko k uživateli.

Výhoda těchto málo vybavených notebooků tkví v jejich nižší hmotnosti, která bývá na spodní hranici v rámci úhlopříčky. Zavřený má TravelMate minimalistické rozměry 415 x 275 x 35 mm a v operativním stavu váží jen 3,06 kg. Ačkoli jde o 17“ notebook, je jeho hmotnost přijatelná pro každodenní přenášení při použití kvalitního batohu.

Napájecí adaptér má kvůli přítomnosti dedikovaného grafického čipu výkon 90 W a včetně dlouhé přívodní šňůry váží 548 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Modely TravelMate bez pár výjimek přešly v posledních generacích na klávesnici, jejíž klávesy mají snížené, avšak nezkosené okraje. Acer patří k menšině, která zůstává u tradiční realizace a v pracovních modelech nepřechází na více trendy typ chiclet. V otázce rozložení je Acer jeden z nejkonzervativnějších výrobců a pro řadu TravelMate existují jen dvě, která se liší přítomnosti numerického bloku. Pokud jste již s notebooky od Aceru pracovali, mělo by vám být všechno známé (včetně rozmístění funkcí Fn).

U aktualizovaného rozložení oceňuji, že již nemá na výšku tak malé kurzorové šipky a že jejich blok vystupuje z klávesnice směrem dopředu. Lze jej nyní lépe nahmatat. K plné spokojenosti mi chybí pouze mezera mezi základním a numerickým blokem, aby se i po tmě dal snadno nahmatat Enter (klávesnice není podsvícená). Dále si nejsem jistý nutností samostatných kláves pro znak dolaru a eura.

Pohodlím při psaní se klávesnice řadí k průměru mezi pracovními stroji. Píše se na ní dobře, ale mezery mezi klávesami někomu nemusí přijít dostatečné a mohou ho mást při hmatové orientaci. Sám mám větší výhradu k mezerníku, který při zmačknutí po pravé straně na testovacím kusu vrzal. Ne, že by to nějak vadilo funkci, ale pokud bych podobný problém na svém notebooku zpozoroval, asi bych jej reklamoval.

Počítač je poměrně skoupý na svítící prvky. Modře podsvícený je pouze hlavní vypínač nad klávesnicí. Indikační diody na čelní straně vlevo mají podle funkce barvu modrou nebo oranžovou. Informují o zapnutí počítače, nabíjení baterie, aktivitě disku a stavu bezdrátového vysílače.

pracovní plocha detail klávesnice

Běžnější touchpad Synaptics vystřídal konkurent Elan Smart-Pad. Jde o vícedotykový touchpad s podporou všech běžných gest. Jeho plocha je příjemně hladká a proti opěrkám rukou mírně zapuštěná. Elektronika do pohybu kurzoru aplikuje jakousi akcelerační křivku a mezi pohybem prstu a kurzoru je znát určité malé zpoždění. Na tyto nedostatky si lze zvyknout a celkově touchpad není špatný. Musím například pochválit jeho tichá tlačítka s měkkým stiskem.

Hlavní HW parametry

V patici je osazený procesor střední třídy po poslední drobné aktualizaci Intelu - Core i5-2450M. Mezi ním a starším modelem 2430M je rozdíl pouze v mírně vyšších taktech, kdy tento v základu běží na 2,5 GHz a v režimu Turbo Boost se umí přetaktovat až na 3,1 GHz. Jeho výkon by měl s přehledem postačovat drtivé většině uživatelů a určitě nebude tím prvním, čemu by v notebooku měl dojít s věkem dech.

CPU-Z
specifikace čipu

Srdce základní desky tvoří nejběžnější čipová sada Intel HM65 a pod spodním krytem jsou snadno dostupné dva paměťové moduly, z nichž je osazen jen jeden. Operační paměť je typu DDR3 (1333 MHz) a má kapacitu 4 GB. Tištěný spoj základní desky vypadá, jako by se dělala i verze s čtyřmi sloty pro paměťové moduly. Je možné, že je sdílený s jiným, výkonnějším modelem. Stejně tak uvnitř zůstal jeden neosazený slot mini-PCIe. Pochybuji ovšem, že by přijal například SSD paměť typu mSATA.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 53 178
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 669

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 109 860
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 53 918

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4818 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10355 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,15

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,76 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,0
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,2
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6144 MB/s

Osazený 2,5“ pevný disk pojme 750 GB a jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm. Zkušené ucho recenzenta již podle charakteristického zvuku pozná, že jde o produkt od WDC (Scorpio Blue). Ty se vyznačují relativně hlasitým šuměním ploten, které se podle zatížení skokově zvyšuje a snižuje. Výměnou za to však není slyšet pohyb čtecí hlavy. Disk spadá výkonem do dnešního průměru a jeho hlučnost je na úrovni modelů se 7200 rpm.

Uvnitř počítače je volná pozice pro druhý 2,5“ disk. Na rozdíl od jiných notebooků zde mají i jednodiskové konfigurace osazený SATA konektor. Snadno však druhý disk dovnitř nevložíte. Může za to krytka, která má v místě druhé pozice plastové výstupy. Milovníci konspiračních teorií si jistě domyslí, že to je z důvodu, aby si uživatelé nedokupovali disky levněji sami. Prozaičtější důvod těchto výstupků je podpora mechanické konstrukce, jelikož v prázdném místě by mohlo docházet k prohýbání plastů.

Před přidáním druhého disku je tedy nutné koupit správný typ plastové krytky v servisu, anebo výstupky odříznout.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 200 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 76,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,65 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

V 17“ notebooku nemůže chybět optická mechanika. Použitá je typu DVD Super Multi s podporou dvouvrstvého zápisu a vysouvacím podavačem.

Hardware zajišťující komunikaci je plně v režii firmy Atheros, která dodala jak čip gigabitového Ethernetu, tak i 2,4GHz Wi-Fi /n a USB modul Bluetooth. Vypínání bezdrátových funkcí je rychle dostupné posuvným prvkem na čelní straně, který při přepnutí vysílá signál funkcím BIOSu. Funguje tedy i v jiných operačních systémech a bez ovladačů, ale při restartu zapomíná předchozí nastavení. Samostatné přepínání funkcí řeší klávesová zkratka Fn+F3.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Osazený 17“ displej má ve všech konfiguracích základní rozlišení HD+ (1600x900) a matnou povrchovou úpravu. Kvalita zobrazení je pouze základní a nijak neoslní. Důvodem je nižší saturace barev a slabší kontrast, který se podepsal na podání černé. Barvy jsou teplejší a v bílé je patrný určitý nádech do červené.

Po zvýšení saturace barev a úpravě gamma křivky je obraz relativně dobrý při vyšších úrovních jasu, ale s jeho snížením dochází k viditelnému snížení kontrastu.

Podsvícení řeší sada bílých LED a lze jej regulovat v 10 stupních. Většina z nich pokrývá hlavně vyšší svítivost, takže si večer musíte vystačit pouze se spodními třemi úrovněmi, mezi kterými je relativně velký odstup. Vítanou funkcí je vypnutí podsvícení interního displeje klávesovou zkratkou Fn+F6.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 8 ms
  • Saturace barev (NTSC): 60%
  • Podsvícení: WLED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B173RW01 V2. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

V Aceru si zřejmě řekli, že u 17“ notebooků je důležitější kompatibilita s 3D programy než spotřeba, a nepoužili systém přepínání grafických karet od AMD. Ten ani po roce ještě nefunguje tak, jak by bylo vhodné. Integrované grafické jádro v procesoru je proto deaktivované a místo něj je neustále aktivní dedikovaný čip AMD Radeon 7670M s 1 GB vlastní paměti (128bit DDR3).

Radeony řady 7000 jsou na trhu úplně nové, ale po technické stránce nejde o změnu, která by stála za řeč. Model 7670M vychází z řady 6600M a doznal pouze minimálních úprav. Fakticky jde tedy o Radeon 5700M, pouze s vyššími takty, několika výpočetními jádry navíc a lepším výrobním procesem. Uvnitř je 480 shaderů pracujících na taktu 600 MHz a připojená paměť má takt 900 MHz. Podpora zůstala na úrovni DirectX 11 a SM 5.0. Žádná revoluce se tedy nekoná (o něčem svědčí, že použitý BIOS je z října 2011).

K připojení externího monitoru je notebook připraven analogovým VGA a digitálním HDMI a oba tyto mohou běžet současně v režimu rozšířené plochy.

Po excesech s některými ovladači pro řadu 6000M je opět obnovena možnost roztahování obrazu nižších rozlišení na interním displeji se zachováním poměru stran (dále jsou možnosti neroztahovat a roztáhnout obraz na celý displej). Pro připojení externího panelu je lepší volit digitální výstup. S VGA byly v obraze na testovacím monitoru s rozlišením 1680x1050 patrné mírné duchy okolo kontrastních hran. Pro použití s projektorem je jeho kvalita dostačující.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 7807
  • 3DMark Vantage: P4868 (GPU: 4195, CPU: 9387)
  • 3DMark 11: P1159 (Graphics: 1034, Physics: 3434)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,8

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 7833 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 35,65 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 25,04
  • CATIA (catia-02): 18,95
  • EnSight (ensight-03): 22,42
  • Maya (maya-02): 42,88
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 12,95
  • SolidWorks (sw-01): 29,88
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 8,12
  • UGS NX (ugnx-01): 12,06

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 5,89
  • EnSight (ensight-04): 15,09
  • LightWave 3D (lightwave-01): 24,47
  • Maya (maya-02): 10,16
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,05
  • SolidWorks (sw-03): 20,23
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 5,35
  • Siemens NX (snx-01): 6,32

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 23,3 fps
  • 1600x900: 16,7 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat

Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

Výkon se řadí k vyšší střední třídě po bok déle používaného čipu NVIDIA GeForce GT555M s paměťmi typu DDR3. Zahrajete si tedy všechny dnešní AAA hry (včetně BattleField 3 a Crysis 2) alespoň se střední úrovní detailů, avšak ne vždy v plném rozlišení displeje.

Ostatní multimediální a kancelářská činnost nedělá notebooku nejmenší problém.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Dříve byly některé levnější modely TravelMate vybaveny pouze jedním reproduktorem. V 17“ naštěstí Acer osadil dva, které se nachází pod perforovaným plastem za klávesnicí. Jejich zvuk je mezi notebooky bez subwooferu lehce nadprůměrný a hlasitost je taktéž dobrá. Ve zvukovém podání reproduktorů citelně chybí hloubky, takže k poslechu hudby notebook poslouží pouze velmi nenáročným uživatelům. Pro zhlédnutí filmu a VoIP komunikaci stačí.

Ve víku nad displejem nechybí další multimediální výbava v podobě mikrofonu a 1,3Mpix webkamery schopné snímat v rozlišení do 1280x1024. Paranoidní jedince možná nepotěší, že aktivitu webkamera nedává najevo žádnou diodou.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Základní čip od Realteku nabízí pouze ty nejdůležitější funkce a její dva analogové konektory slouží jako stereofonní výstup a monofonní vstup. Obsluha digitálního v HDMI výstupu je čistě v režii grafického čipu od AMD.

Chlazení a provozní hluk

Z neustálého běhu dedikovaného grafického čipu jsem usuzoval, že ventilátor poběží neustále, ale není tomu tak. Masivní chlazení s velkou akumulační schopností zvládá při nečinnosti udržet rozumné teploty téměř bez nutnosti spouštět ventilátor. Při kancelářské práci se roztáčí nárazově po několika minutách, když procesor dosáhne teploty 52°C, přibližně na 30 sekund, než dojde k ochlazení na 45°C.

Mezi 17“ notebooky patří tento k nejtišším a radost z opravdu tichého chodu kazil pouze pevný disk, jehož plotny v testovacím notebooku šustily nahlas více, než bývá zvykem. Kdyby se disk vyměnil, budou spokojení i na hluk citliví uživatelé. Nejnižší rychlost ventilátoru je totiž docela tichá.

V zátěži se ventilátor roztáčí do 10 sekund a zůstává v provozu, dokud zátěž nekončí. Opakovanou krátkodobou nárazovou zátěž dokáže uchladit pomocí dvou svých nejnižších rychlostí, které jsou obě tiché (druhá rychlost odpovídá hlučností některým hlasitějších notebooků bez zátěže). Při náročné činnosti, která využívá více jader procesoru a grafickou kartu, dojde k přepnutí na třetí rychlostní stupeň, při kterém se otáčky skokově zvýší. Hlučnost je stále na úrovni, která nebude rušit v místnosti s ruchem více lidí. V žádném případě nejde ani při hraní o klasickou „stíhačku“, jakou předvádějí některé jiné notebooky s podobným výkonem.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 35,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 34,3°C
  • klávesnice vlevo = 32,3°C
  • klávesnice vpravo = 31,9°C
  • spodek maximum = 34,4°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 34,8°C
  • napájecí adaptér = 31,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 42,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 37,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 35,6°C
  • klávesnice vlevo = 41,7°C
  • klávesnice vpravo = 37,6°C
  • spodek maximum = 45,7°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 53,2°C
  • napájecí adaptér = 51,0°C

teplota okolí při měření: 23°C

Vlivem často vypnutého ventilátoru jsou některé části na spodku i při nečinnosti vlažné. Nebrání to však v práci s notebookem na klíně. V zátěži je lepší notebook položit na pevnou podložku, která zajistí správný průchod vzduchu (např. stůl). Větší teplo je znát z levého okraje klávesnice a kupodivu také z touchpadu.

Teploty v zátěži
Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Provoz bez externího napájení zajišťuje standardní šestičlánkový akumulátor, který dokáže pojmout 48 Wh energie. S jeho pomocí notebook v našem standardním redakčním testu* vydržel 4 hodiny a 27 minut. Při kancelářské práci s vyšším jasem LCD a Wi-Fi počítejte s reálnou výdrží necelé čtyři hodiny. S ohledem na to, že dedikovaný čip se nikdy nevypíná, je spotřeba velmi dobrá a pro běžné nasazení 17“ notebooku by měla postačovat. S možností větší baterie ovšem nepočítejte.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 63 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 75 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 75 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 48 W

Nabíjecí elektronika baterii nijak nešetří a dokáže ji z úplně vybitého stavu dostat na 90% za pouhou hodinu. Plná rychlost nabíjení se aplikuje ve vypnutém stavu i nízkém zatížení. S přibývající zátěži se nabíjecí proudy snižují a v případě intenzivní zátěže (například hraní her) se nabíjení úplně odpojí, dokud vytížení procesoru nebo grafické karty neklesne.

BIOS a zabezpečení

Do nastavení firmware InsydeH2O se vstupuje snad nejběžnějším způsobem - klávesou F2 po startu počítače. Jsou v něm následující volby:

  • vypnutí tichého bootu (budou se zobrazovat diagnostická hlášení)
  • vypnutí možnosti bootu ze sítě
  • povolení výběru zařízení k bootu po stisku F12
  • zákaz spuštění obnovy systému do továrního nastavení po stisku Alt+F10
  • přepnutí režimu SATA řadiče
  • vypnutí jednotlivých integrovaných zařízení (Wi-Fi, Bluetooth, čtečka paměťových karet, USB porty, Ethernet, zvuk, webkamera)

Na úrovni BIOSu jsou povolena tři základní hesla - správcovské, uživatelské a pevného disku.

Příslušenství

Notebook je dodáván spolu s malým napájecím adaptérem a tištěnou dokumentací. Obnovu systému najdete pouze na pevném disku, odkud ji můžete spustit, případně zkopírovat na vlastní sadu DVD (nebo USB).

Pro pracovní nasazení byl pochopitelně zvolen operační systém Windows 7 Professional v 64bit verzi, u kterého si při prvním spuštění můžete vybrat jazykovou mutaci (v nabídce je čeština, angličtina, slovenština a další). V tovární instalaci najdete řadu předinstalovaných programů včetně různého bloatware. Připravte se na demoverzi antiviru, nějaké té lišty do webového prohlížeče, Windows Live a MS Office 2010 Starter.

V souvislosti s předinstalovanými programy je možná dobré zmínit, jak probíhá obnova systému. Acer ji vyřešil rozbalením čisté instalace systému, do které se pak postupně instalují všechny ovladače a aplikace. Samotné nahrání systému trvá chvíli, ovšem na následný proces instalací si připravte aspoň 2 hodiny. Instalaci není možné žádným jednoduchým způsobem přerušit, takže nezbude než zbytečné programy smazat až po jejím dokončení.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí cca 15 250,- Kč bez DPH (18 300,- Kč s DPH) a představuje výkonový strop v rámci modelu (dražší už je jen stejná s Windows 7 Professional). Ušetřit se dá volbou nižších konfigurací, které se liší především v použití slabšího procesoru Pentium B960 a méně výkonných grafických řešení (low-end AMD nebo integrovaný Intel).

Acer nabízí k řadě TravelMate základní dvouletou zárukou s opravou v servisu (u nás je v ceně i svoz kurýrem) a prvním rokem platným mezinárodně. Záruku lze za příplatek prodloužit na tři roky nebo rozšířit o službu opravu u zákazníka do druhého dne (on-site NBD).

Závěr

Cenově dostupných 17“ pracovních notebooků na trhu mnoho není. Někteří výrobci se s pracovními modely do této úhlopříčky raději vůbec nepouští a ty nabízené jsou buď hlučné, nebo nemají velký grafický výkon. Acer TravelMate 7750G je tichý, lehký a kvalitně zpracovaný počítač, který se hodí na práci. Díky grafickému čipu střední třídy od AMD ovšem zvládá i hry a graficky náročnější aplikace.

Výdrž je vzhledem k úhlopříčce dobrá, přestože je integrovaná grafika v procesoru odpojená a používá se výhradně dedikovaný čip zvyšující celkovou spotřebu. Takové řešení Aceru schvaluju, neboť spotřeba není u 17“ notebooku tak kritická a se systémem přepínání grafiky od AMD jsou jen problémy - například nejde použít dedikovaný čip v OpenGL aplikacích, což je u pracovního stroje velké mínus.

Jedinou zásadní výtku mohu směřovat k výbavě, která je pouze základní a nenajdete v ní žádné rychlé datové rozhraní. V dnešní době by alespoň jedno USB 3.0 potěšilo, ale nejde o něco, bez čeho by nešlo žít. I přes tento nedostatek ve mně notebook zanechal pozitivní dojem a ve výběru 17“ notebooků do 20 tisíc by jistě neměl chybět.

Klady a zápory

+ tichý provoz
+ praktické matné provedení
+ grafický výkon v rámci pracovních notebooků

- rozmístění USB
- chudší výbava (chybí eSATA, USB 3.0 i ExpressCard)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 7750G
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 2450M (2.50 GHz / 3.10 GHz Turbo, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (4096+0)
  • HDD (GB): 750 (WDC WD7500BPVT-22HXZT3, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (Slimtype DVD A DS8A5SH)
  • LCD: 17,3" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: AMD Radeon HD7670M (1GB GDDR3, 128bit)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8151 PCI-E GBE)
  • WiFi: Atheros AR5B97 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Elan)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ/EN/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 4h 27in
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 3x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 415 x 275 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 3,06
Recenze

Diskuse