RECENZE: Asus Eee Pad Transformer Prime - tablet s klávesnicí

12. 4. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Nabídka tabletů je dnes už docela široká a výrobci se často snaží zaujmout unikátními vlastnostmi. Asus přinesl své netradiční řešení pod označením Transformer a tablet doplnil odnímatelnou klávesnicí. Druhou generaci 10'' zařízení zdánlivě podobného klasickým notebookům si dnes představíme blíže.

Asus Eee Pad Transformer Prime - tablet s klávesnicí

Základní popis

Většina tabletů vypadá na první pohled velice podobně, ploché a tenké zařízení, kterému vévodí dotykový displej. Asus ovšem u své řady tabletů Transformer zvolil odlišný přístup. Zařízení na první pohled připomínají spíše malý tenký ultrabook než klasický tablet. Po otevření ovšem zaujme zvláštní konstrukce kloubu, a když se posunutím pojistky „víko“ odpojí od základny je už jasné, že v tomto případě určitě nemáte čest s klasickým notebookem. Pro test nám byla zapůjčena už druhá generace zařízení s názvem Eee Pad Transformer Prime TF201, která mimo jiné (jako první) přináší výkonnější platformu NVIDIA Tegra 3, tenčí provedení a systém Android ve verzi 4.0

Tablet se dodává v černé potištěné krabici, ovšem kromě samotného zařízení nečekejte žádné rozsáhlé příslušenství. V balení najdete pouze nezbytnou nabíječku a propojovací USB kabel, dále hadřík na čistění displeje a krátký papírový manuál. Trochu chybí nějaký ochranný obal, hlavně v případě kdy chcete přenášet samotný tablet bez připojené klávesnice, v případě zájmu si ho musí uživatel pořídit zvlášť.

Jak už bylo zmíněno, tablet s připojenou klávesnicí připomíná v zavřeném stavu nějaký menší Ultrabook. Není tomu náhodou, design i použité materiály jsou hodně podobné tomu, co využívá Asus u své řady stylových mobilních notebooků. Část s klávesnicí, stejně jako zadní strana samostatného tabletu, tvoří broušená hliníková slitina, přední stranu s 10,1" displejem pak překrývá pro vyšší odolnost tvrzené minerální sklo.

Na zadní straně tabletu najdete kromě loga výrobce i 8 Mpx fotoaparát společně s přisvětlovací diodou, po stranách jsou potom rozmístěny ovládací tlačítka a základní konektory. Na horní hraně najdete sdružené tlačítko napájení a zapínaní displeje. Pravý bok je osazen pouze konektorem pro sluchátka, na levé straně se pak nachází ovládání hlasitosti, micro HDMI výstup a slot se záslepkou určený pro microSD karty. Ve spodní části výrobce umístil proprietární konektor, kterým se připojuje základna a zároveň ho lze využít i pro připojení samostatného tabletu k počítači nebo nabíječce. Další porty nabízí oddělitelná základna, na její pravé straně je USB host port pro připojení flashdisku nebo externí myši a klávesnice, najdete zde také čtečku pro klasické velké SD karty. Na opačné straně se nachází opět proprietární konektor, pro nabíjení nebo připojení zařízení k počítači ve složeném stavu.


pohled shora pohled zespoda pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava

Kvalita zpracování je na velmi dobré úrovni, přestože jsou obě části zařízení docela tenké, má jejich konstrukce vysokou pevnost a nijak se nekroutí. Ačkoliv tak na první pohled nemusí působit, dostatečně bytelný je i kloub a systém uchycení tabletu v části s klávesnicí. Na druhou stranu ani slitina nedokáže zabránit škrábancům při necitlivém zacházení, na kusu zapůjčeném pro test jich po předchozích recenzentech zůstalo hned několik. Štíhlé provedení znamená šířku pouhých 8,3 mm u samotného tabletu a 10,4 mm u oddělené klávesnice. U okrajů se profil dále zužuje, samotné hrany ale nejsou naštěstí tak nepříjemně ostré jako u některých Ultrabooků od Asusu. Zbývající rozměry 263 x 181 mm jsou pro obě části společné. Hmotnost je také příznivá tablet váží jen 584 g, klávesnice pak přidá dalších 534g.

Hardware

Transformer Prime je naprosto z prvním zařízením, u kterého se objevila nová mobilní platforma od NVIDIA – Tegra 3. Ta využívá čtyřjádrový procesor typu ARM doplněný o jedno úspornější jádro aktivní při nenáročné činnosti, součástí je i grafická část, která mimo jiné zvládá hardwarovou akceleraci přehrávání HD videa ve formátech H.264, VC-1 a DivX. Cpu pracuje na frekvenci 1,3 GHz, tablet má dále k dispozici 1 GB operační paměti a úložiště s kapacitou 32 GB (v nabídce je i verze s kapacitou 64 GB).

Quadrant Benchmark
Quadrant 2.0 benchmark

Tegra 3 je v současnosti nejvýkonnější platformou používanou pro zařízení se systémem Android. V praxi tak nebyl žádný problém s plynulostí systému, bez potíží zvládá i přehrávání náročného HD videa a zcela plynulé byly i vyzkoušené 3D hry (navíc pro platformu Tegra nabízí někteří vývojáři upravené verze her s lepší grafikou).

Displej

Výrobce zvolil pro tablet 10,1" displej s rozlišení 1280x800 vybavený kapacitní vrstvou schopnou reagovat až na 10 dotyků současně. Jedná se o IPS panel, takže na rozdíl od notebooků má vynikající pozorovací úhly a velmi dobré podání. Displej překrývá minerální sklo (Gorilla Glass), které je velmi tvrdé, při běžném používání poskytuje více než dostatečnou ochranu. Povrchová úprava je pochopitelně lesklá, ale odlesky i otisky prstů se vyskytují v přijatelné míře. Do značné míry je navíc dokáže kompenzovat i silné podsvícení, díky kterému je displej dobře čitelný i v jasném venkovním prostředí.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Systém, ovládání a klávesnice

Výrobce dodal zařízení už po upgradu na Android v poslední verzi 4.0. Ta se velmi liší od „dvojkové“ verze stále používané ve většině mobilních telefonů vybavených tímto systémem. Hodně změn už bylo uvedeno ve „trojkové“ verzi určené výhradně pro tablety, rozhraní bylo přizpůsobeno většímu displeji, notifikační lišta se přemístila do spodní části obrazovky a ovládací tlačítka jsou zobrazena na displeji. Na druhou stranu se lze i v mírně odlišném ovládacím rozhraní docela rychle zorientovat.

Homescreen
Homescreen

Součástí systému je velká řada aplikací; některé jsou dodávány přímo Googlem, jiné přidal navíc výrobce. Mezi ty standardně dodávané patří například Gmail, Mapy, Kalendář, nebo YouTube. Navíc přidal Asus aplikaci pro čtení knih, jednoduchý editor pro psaní a kreslení poznámek, widgety pro předpověď počasí a také Polarit Office – kancelářský balík pro zobrazení i editace dokumentů. Samozřejmostí je možnost instalace dalších aplikací, prostřednictvím Google Play (přejmenovaného Android Marketu) jsou dostupné statisíce dalších, placených i bezplatných.

Ovládání je docela pohodlné, reakce systému jsou bleskové, bez nějakého zadrhávání. Virtuální klávesnice na obrazovce jsou dostupné dvě, základní, která je běžnou součástí systému a druhou kterou doplnil Asus. Pro pohodlnější psaní mi v režimu na šířku vyhovovala spíše systémová klávesnice, její rozložení je trochu víc podobné klasické klávesnici. Znaky s diakritikou se u obou verzí zobrazí přidržením prstu u příslušného písmena. Systém Android umožňuje stáhnout a doinstalovat jako aplikace i jiné klávesnice, pokud by vám dodávané nevyhovovaly lze si vybrat z pestré nabídky alternativ.

Při psaní delšího testu je samozřejmě nesrovnatelně pohodlnější využívat připojený blok s klávesnicí, ten už má standardní rozložení obvyklé u notebooků včetně české diakritiky. Liší se pouze funkční klávesy F1-F12 místo nich najdete tlačítka pro jednodušší práci se systémem, je zde ovládání bezdrátových adaptérů, hlasitosti, jasu displeje, klávesa pro spuštění prohlížeče nebo zpřístupnění nastavení. Vedle mezerníku je pak tlačítko s domečkem, vyhledávání a klávesa kontextové nabídky. Tlačítko zpět je umístěno na obvyklé pozici klávesy Escape.

Hardwarová klávesnice má mělký stisk podobně jako Ultrabooky a rozměry omezené úhlopříčkou tabletu, stále je ovšem nesrovnatelně pohodlnější než dotykové alternativy.

pracovní plocha detail klávesnice

Pod klávesnicí je umístěn i malý touchpad, po dotyku na jeho plochu se na displeji zobrazí kurzor a lze jeho pohyb ovládat stejně jako na běžném notebooku. Při psaní může být tenhle způsob ovládání pohodlnější než stálé přehmatávání na dotykový displej. Tlačítka jsou zabudována u předního okraje pod dotykovou plochou, levé slouží stejně jako dotyk, pravé má ve výchozím nastavení funkci tlačítka zpět.

Navzdory příznivým podmínkám a klasické klávesnici tablet pořád nedokáže nabídnout pro kancelářskou práci srovnatelné pohodlí jako klasický počítač nebo notebook. Dodávaný kancelářský balík umí většinou zobrazit i poměrně složité dokumenty, a základní možnosti editace jsou dostatečně široké, nicméně při úpravě komplexnějších dokumentů už můžete narazit (a to jsou schopnosti jiných balíků pro systém Android často ještě horší).

USB port host na části se základnou lze využít nejen pro připojení flashdisku nebo podobného externího úložiště, ale rovněž pro připojení klávesnice nebo myši. Obě periferie fungovaly po připojení bez potíží podobným způsobem jako integrovaná klávesnice a touchpad.

Konektivita a multimédia

Co se týče možností konektivity nabízí Transformer Prime Wi-Fi adaptér podporující všechny standardy v pásmu 2,4 GHz (b/g/n), dále je k dispozici Bluetooth ve verzi 2.1(EDR) a k dispozici je také integrovaný GPS modul. Žádná možnost připojení k mobilním sítím bohužel dostupná není, a podle posledních zpráv ani výrobce ani nechystá 3G verzi tohoto modelu.

Co se týče zkušeností s Wi-Fi adaptérem jeho provoz byl bezproblémový, citlivost má možná o něco nižší než je obvyklé u velkých notebooků, ale žádné potíže se sílou signálu se neobjevily. Bohužel poněkud méně příznivá je situace u GPS přijímače, přibližná lokalizace funguje dobře, jen pokud je tablet připojen k Wi-Fi síti. Když se spoléhal pouze na GPS, podařilo se pozici tabletu získat úspěšně pouze jednou a to po více než 20 minutách. Pro navigaci tak není zařízení vhodné, jedinou alternativou by mohlo být pořízení externího GPS přijímače s Bluetooth.

Synchronizaci s počítačem a přenos dat lze realizovat i prostřednictvím USB kabelu, bohužel od verze Androidu 4.0 používá většina zařízení méně obvyklý protokol MTP. Zařízení tedy nefunguje v režimu Mass Storage jako externí disky. Připojení k počítači se systémem Windows ovšem není nijak komplikované a nevyžaduje zvláštní ovladače. Vista a Windows 7 podporují protokol MTP nativně, u Windows XP stačí mít nainstalovaný Windows Media Player v poslední verzi. K dispozici je i software pro platformu OS X od Apple. Po připojení lze obsah tabletu zobrazit klasicky v průzkumníku a volně kopírovat libovolná data v obou směrech.

Z multimediální výbavy určitě zaujme dvojice kamer. Fotoaparát s diodou umístěny na zadní straně umí pořizovat snímky až v rozlišení 8 Mpx, nechybí mu autofokus a dokonce s ním lze pořizovat i video ve Full HD rozlišení. Druhá kamerka má skromnější parametry, rozlišení činí pouze 1.3 Mpx a využití najde hlavně při videohovorech. Kvalita snímků z hlavního fotoaparátu je docela slušná, nicméně je otázkou kolik uživatelů používá tablet k focení nebo natáčení videa.

fotoaparát přední webkamera
fotoaparát, přední webkamera

Zvukové podání tabletu má slušnou úroveň a mnohé malé notebooky by mu ho mohly tiše závidět. Výšky i středy jsou dostatečně zřetelné a patrný je i náznak basové složky. Drobným háčkem tak zůstává pouze fakt, že tablet má reproduktor pouze jeden. Pro připojení sluchátek nebo headsetu se společným konektorem je k dispozici klasický 3,5 mm jack.

Výborná je podpora přehrávaných formátů, už výchozí přehrávač zvládá bez potíží ve formátu H.264 i náročné Full HD video s vysokým nitráte, problémy nejsou ani s běžnými DivX klipy. Chyba přehrávání se objeví jen u souborů s vícekanálovou zvukovou stopou, nicméně to lze lehce vyřešit doinstalováním jiného přehrávače z nabídky Google Play. Pro přehrávání videa z YouTube lze využít dodávanou aplikaci která nově podporuje i HD rozlišení, díky podpoře Flashe problémy nejsou ani s videem v prohlížeči, funkční byly třeba i archivy českých televizí. Výhodou je také přítomnost micro HDMI portu umožňujícího připojení k externí obrazovce (příslušný kabel je nutné zakoupit zvlášť).

Baterie a výdrž

V tabletu je integrovaná baterie s kapacitou 25 Wh, druhá lehce menší baterie se ovšem nachází i v části s klávesnicí, nabídne kapacitu 22 Wh. Tablet umožňuje ruční přepínání výkonových profilů ve třech stupních, přičemž i v tom nejnižším bylo patrné nějaké zpomalení leda po spuštění a srovnání benchmarku. Samotný tablet vydržel při nenáročném surfování přes Wi-Fi lehce okolo 7 hodin nepřetržitého provozu. Připojení klávesnice prodlouží tuto dobu skoro na dvojnásobek. Samozřejmě reálná výdrž může být mnohem delší pokud je zařízen často jen v pohotovostním stavu, naopak při hraní náročnějších her může být ještě o něco kratší.

Napájecí zdroj má velikost srovnatelnou s většími modely používanými u netbooků, výhodou je ale dvojí režim nabíjení. Při nabíjení tabletu se využívá vyšší napětí, ale nabíječku lze použít i pro zařízení, která používají pro napájení klasické USB. Díky vyššímu napětí se tablet dokáže nabít asi za 3 hodiny, pokud ho ovšem nabíjíte společně s prázdnou baterií v klávesnici, počkáte si déle – přes 7 hodin. V nouzi jde nabíjet tablet i z běžné USB nabíječky, ovšem rychlost nabíjení je přibližně 4x pomalejší.

Baterie v odpojitelné části má určité výhody, lze nabíjet i samostatně, a pokud, připojíte vybitý tablet, začne se nabíjet interní baterii.

Ceny a záruka

Asus Eee Pad Transformer Prime TF201 se prodává na českém trhu ve dvou konfiguracích, testované s kapacitou úložiště 32 GB a oddělitelnou klávesnicí za 13 281 Kč bez DPH (15 937 Kč s DPH) a alternativní verzí s kapacitou 64 GB, ale bez klávesnicové části za stejnou cenu. Klávesnice lze dokoupit zvlášť za 2478 Kč bez DPH (2974 Kč s DPH).

Na obě konfigurace se vztahuje standardní dvouletá záruka.

Závěr

Asus Eee Pad Transformer Prime je mezi záplavou ostatních tabletů určitě zajímavým modelem. Nabízí velmi vysoký výkon a bohatou výbavu počínaje kvalitním displejem přes širokou nabídku portů až po solidní fotoaparát. Nejvíce ovšem vyniká odpojitelný modul s klasickou klávesnicí, který dokáže v případě potřeby eliminovat nevýhody dotykových klávesnic a navíc prodlouží výdrž téměř na dvojnásobek. Velmi příjemná je i přítomnost systému Android v poslední verzi 4.0, zejména ve chvíli kdy na si na upgrade spousta zařízení ještě počká a k některým se ani nedostane.

Mezi hlavní nedostatky patří v praxi nepoužitelná GPS a je škoda že výrobce nenabízí i verzi umožňující připojení prostřednictvím mobilních sítí.

Klady a zápory

+ tenké a pevné kovové provedení
+ odnímatelná část s klávesnicí a druhou baterií
+ výkonná platforma
+ dlouhá výdrž

- nepoužitelné GPS
- chybí 3G verze

Recenze

Diskuse