RECENZE: Asus K53SK - s výkonnou grafikou

14. 2. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Zájemci o 15'' multimediální notebook si dnes mohou vybírat z opravdu široké škály modelů. Každý z nich se je snaží přilákat odlišným způsobem, Asus K53SK, který si představíme blíže, se rozhodl vsadit na slušný grafický výkon a hliníkové provedení základny.

Asus K53SK - s výkonnou grafikou

Základní popis

Multimediální notebooky Asusu nikdy příliš nevyznávaly design s mohutnými zaoblenými prvky oblíbený některými konkurenčními modely, ale naopak držely se spíše hranatějších tvarů s mírně zešikmenými liniemi.

Model K53SK se drží tohoto směru a nijak výrazně nevybočuje. Výhodou z praktického pohledu jsou také zvolené materiály, obliba lesklých plastů ještě úplně neskončila a spousta notebooků se stále potýká s viditelnými otisky prstů a jinými nečistotami. Testovaný počítač se naštěstí tomuto trendu vyhnul téměř úplně. Vnější strana víka je vyrobena sice pouze z plastu, nicméně má docela povedenou vroubkovanou strukturu, která je výrazně praktičtější než leštěné povrchy. Ještě lepším provedením se může chlubit horní strana základny, s výjimkou klávesnice a touchpadu ji pokrývá jednolitý kus vyrobený z hliníkové slitiny. Kovový povrch je společně s plochou touchpadu vyveden ve hnědém odstínu, klávesnici, víku i zbývajícím částem základny už dominuji černé plasty. Celkově je design spíše nenápadný, ale vyvážený a z praktického hlediska určitě výhodnější než lesklá konkurence.

Pevnost zpracování je na slušné úrovni, díky použití slitiny se může základna chlubit mírně pevnější konstrukcí, než je zvykem u čistě plastových notebooků. Výrazněji se neprohýbá ani při méně citlivém uchopení za roh. Plastové víko se po zatlačení lehce prohýbá, nicméně vlnění barev na displeji se objeví jen při silném tlaku z vnější strany. Konstrukce kloubů umožňuje vyklopení do úhlu okolo 140°, v zavřeném stavu je víko jištěno magneticky.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Výbava porty zahrnuje dnes už obvyklý základ, na levém boku tak kromě optické mechaniky najdete dvojici audiokonektorů a dva USB porty. Na opačnou stranu výrobce umístil další USB s modernějším standardem 3.0, HDMI a VGA výstup, dále konektor Ethernetu a vstup pro napájecí zdroj. V přední části notebooku je dále umístěna čtečka paměťových karet. Vzhledem k domácímu zaměření notebooku nebude většina uživatelů nějaké méně obvyklé rozhraní postrádat, na druhou stranu jeden USB port navíc by určitě potěšil. Méně povedené je bohužel rozmístění konektorů, všechny jsou docela neprakticky natlačeny k přednímu okraji. Kabely připojené v těchto místech dost překáží.
Velikostí notebook nijak nevybočuje ze standardu obvyklého pro 15“ modely, rozměry činí 378 x 253 x 35 mm. Podobně je na tom i hmotnost, 2,62 kg nelze považovat za příliš vysokou, ale ani za nějak výjimečně nízkou. Na druhou stranu dodávaný 90W napájecí zdroj je už na dnešní poměry docela velký.

Klávesnice a ovládací prvky

Design klávesnice se drží posledních trendů a je vyvedena v chiclet provedení. Rozložení má plnohodnotné včetně numerického bloku, za drobnou vadu lze považovat snad jen zapuštěné kurzorové šipky. Rozvržení textové části je klasické se zkráceným levým shiftem a dvouřádkovým enterem, klávesy pro pohyb v textu jsou umístěny nad numerickou částí.

Psát lze na klávesnici rychle bez nějakých velkých obtíží, ale nelze ji označit jako nějak výrazně pohodlnou. Stisk kláves je mělký a mohl by být jistější, při rychlejším psaní navíc patří spíše k těm hlasitějším.

Touchpad má docela příjemný povrch a pohyb kurzoru zvládá přenášet plynule a s dostatečnou citlivostí. Stříbrná tlačítka sice nemusí na první pohled působit příliš přesvědčivě, mají ovšem stisk s delší dráhou a ovládají se proto dostatečně pohodlně.

pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

U levnějších multimediálních se obvykle v konfiguracích objevuje základní dvoujádrový model z řady procesorů Intel Core i3. V testované konfiguraci zvolil výrobce lehce výkonnější typ s označením Core i3-2330M. CPU pracuje na frekvenci 2,2 GHz, podobně jako ostatní modely stejně řady zahrnuje integrované grafické jádro a nechybí podpora technologie Hyper-Threading. Naopak Turbo Boost umožňující přetaktování nad výchozí frekvenci u této řady přítomen není.

CPU-Z

specifikace čipu

Výrobce osadil notebook 4 GB operační paměti, zajišťuje ji jeden modul typu DDR3 pracující na frekvenci 1333 MHz. Druhý paměťový slot je volný pro případné rozšíření, lze ho zpřístupnit odšroubováním krytu na spodní straně.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 37 662
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11 824

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 83 248
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 40 910

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3454 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7363 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,13

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,87 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 2,10 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,40

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,5
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5815 MB/s

Pro běžnou multimediální činnost je výkon procesoru více než dostatečný. Rozdíly ve výkonu se projevují hlavně u náročnějších úloh, typicky třeba zpracování HD videa.

Výrobce v testované konfiguraci volil pevný disk od Western Digital. Standardní 2,5" model má kapacitu 500 GB, plotny se otáčí rychlostí 5400 ot./min a komunikaci zajišťuje rozhraní SATA 3 Gb/s. Výkonem tento model odpovídá současnému průměru mezi disky klasické konstrukce.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 124,51 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 69,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,62 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika je u 15" notebooků běžnou výbavou, instalovaný model podporuje čtení i zápis na všechny běžné formáty CD a DVD médií.

Síťovou konektivitu zajišťuje drátový Ethernet v gigabitové verzi. Z bezdrátových technologií je přítomen Wi-Fi adaptér od Atherosu podporující obvyklé standardy v pásmu 2,4 GHz (b/g/n) a nechybí pochopitelně ani integrované Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Širokoúhlý LCD panel s úhlopříčkou 15,6 " nabízí základní HD (1366x768) rozlišení, lesklou povrchovou úpravu a podsvícení zjištěné pomocí LED diod. Barevné podání je při srovnání s konkurencí o něco lepší, pozorovací úhly jsou ale na stejně špatné úrovni. Příjemné je široké rozpětí regulace jasu, uživatel má k dispozici 18 stupňů.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Notebook je vybaven dedikovanou grafickou kartou AMD Radeon HD 7610M, zároveň je ale zachována možnost využívat primárně integrované GPU a výkonnější grafiku přepnout jen v případě potřeby. Radeon HD 7610 částečně vychází ze starší architektury řady Radeon HD 6800. K dispozici má 400 unifikovaných shaderů a 2 GB vlastní paměti připojené pomocí 128bitové sběrnice. GPU pracuje na frekvenci 450 MHz, paměti potom na 800 MHz.

údaje o GPU

specifikace čipu

Přepínání grafických karet je automatické, podobně jako u konkurenčního řešení NVIDIA Optimus, na druhou stranu je o něco méně spolehlivé. U novějších aplikací většinou detekují ovladače potřebu výkonu správně, některé starší hry ale nemusí být rozpoznány a aktivní zůstane pouze integrovaná grafika. V takovém případě lze programu přiřadit přepnutí výkonnějšího grafického jádra v ovládacím panelu ovladačů. Pokud nepomůže ani to, zůstává možnost nastavit ruční režim přepínání, kdy je dedikované GPU po ručním přepnutí aktivní trvale bez ohledu na právě spuštěné aplikace.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 18 637
  • 3DMark 05: 12 332
  • 3DMark 06: 6821
  • 3DMark 11: P847 (Graphics: 751 , Physics: 2866)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5787 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 27,43 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,0
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,4

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 15,9 fps

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1366x768, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)

Výkonem dedikovaná grafika odpovídá nižšímu mainstreamu. 2 GB vlastní paměti jsou u grafiky s takovým výkonem spíše marketingový tah, na druhou stranu GPU zvládne i moderní hry a úroveň detailů bude třeba mírně snížit jen u nejnáročnějších současných titulů.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory pochází od společnosti Altec Lansing, jejich výkon ale spadá v rámci multimediálních notebooků spíše do průměru. Hlasitost reprodukce je vyhovující, výšky a středy jsou podány relativně čistě, ovšem u basové složky můžete čekat jen slabé náznaky. Pomocí softwarového filtru Asus Sonic Focus jde zvuk ještě mírně upravit, zdůraznit hloubky nebo výšky a přidat prostorový efekt. Možnosti zvukových výstupů se neliší od obvyklé nabídky, k dispozici je analogový výstup na sluchátka, digitální výstup jako součást HDMI a nechybí ani vstup pro mikrofon.

Kromě softwarové úpravy zvuku nabízí Asus i podobný filtr pro úpravu zobrazení, lze tak přepínat několik režimů lehce upravujících barevné podání zobrazení.

Webkamera integrovaná ve víku displeje nabízí základní rozlišení 0,3 Mpx.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení zajišťuje poměrně velký větráček doplněný masivním průduchem na levé straně. V praxi se ukázalo, že je chladící systém navržený velmi dobře. Při nenáročné činnosti je větráček velmi tichý, všimnete si ho jen v klidné místnosti a občas se dokonce zastaví úplně. Větším překvapením je ovšem hlučnost v zátěži, ani při plném zatížení procesoru a dedikované grafiky se hluk příliš nezvýší. Větráček pořád jen lehce šumí a s žádným hučením připomínajícím zvuk vysavače se u tohoto notebooku rozhodně nesetkáte.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 32,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • klávesnice vlevo = 30,1°C
  • klávesnice vpravo = 28,8°C
  • spodek maximum = 32,3°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 36,3°C
  • napájecí adaptér = 31,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,9°C
  • klávesnice vlevo = 32,8°C
  • klávesnice vpravo = 31,9°C
  • spodek maximum = 36,7°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 50,3°C
  • napájecí adaptér = 48,3°C

teplota okolí při měření: 24°C

Větráček je nejen tichý, ale zároveň také velmi efektivní, při nenáročné činnosti se notebook prakticky nezahřívá. V zátěži se pak nepatrně zvýší teploty v levé části, ovšem díky většímu průtoku vzduchu je v jiných místech notebook dokonce chladnější než při nenáročném zatížení.

Teploty v zátěži

teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Výrobce vybavil notebook šestičlánkovou baterií s kapacitou 56 Wh. V našem standardním redakčním testu* vydržel notebook běžet 5 hodin a 43 minut. Díky přepínatelné grafice tak lze při nenáročném prohlížení webu s aktivní Wi-Fi počítat s výdrží okolo 4 a půl hodiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 16 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 68 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 62 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 88 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 45 W

Nabíjení probíhá docela rychle, na 90% své kapacity se baterie dostane po hodině a deseti minutách.

BIOS a zabezpečení

Možnosti nastavení BIOSu jsou o něco širší než je u notebooků určených do domácího prostředí obvyklé. K dispozici jsou následující možnosti:

Pokročilé volby

  • Zobrazení loga při bootování
  • Přehrání zvuku při spuštění
  • zakázání použití touchpadu
  • probuzení po otevření víka
  • povolení virtualizace
  • nabíjení z USB při vypnutém notebooku
  • změna režimu SATA řadiče

Bootování

  • Bootování ze sítě
  • Pořadí bootování

Zabezpečení

  • heslo uživatele
  • heslo správce
  • heslo pro disk

Deaktivace portů a zařízení

  • ethernetová síť
  • Wi-Fi adaptér
  • zvuková karta
  • optická mechanika
  • USB porty
  • webkamera
  • Bluetooth
  • čtečka karet

V rámci dalšího zabezpečení je dostupný i software pro přihlášení do Windows s využitím webkamery.

Příslušenství

Na notebooku jsou předinstalovány Windows 7 Home Premium v 64bitové verzi. Operační systém je doplněný utilitami výrobce a nemalé množství dalšího softwaru. Většina z toho bohužel není příliš užitečná, antivirový software je pouze ve zkušební verzi a spíš obtěžuje, podobně je na tom sada jednoduchých her také vyžadující zakoupení plné verze. Další programy už představují obvyklý standard, nechybí Office 2010 ve verzi Starter nebo prohlížeč PDF souborů.

Ceny a záruka

Pod označením K53SK je v současnosti nabízena pouze testovaná konfigurace ve hnědo-černém provedení s cenou 12 490 Kč bez DPH (14 988 Kč s DPH). Pod společným označením K53 dále výrobce dodává několik desítek různých konfigurací, od levných verzí založených na platformě AMD s integrovanou grafikou až po nejdražší varianty vybavené procesory Core i5 a výkonnějšími grafickými kartami. Jednotlivé varianty se také nabízí v různých barevných odstínech.

Standardní záruční lhůta je dvouletá s opravou v centrálním servisním středisku.

Závěr

Asus K53SK je zajímavý multimediální notebook, který za příznivou cenu nabídne slušné provedení s částečně kovovou základnou a dostatečný grafický výkon, který dokáže uspokojit méně náročné hráče. Mezi povedené stránky tohoto notebooku patří určitě i chlazení, už při běžném provozu se řadí mezi ty tišší, nízkou hlučnost si ovšem zachovává i při náročném zatížení.

Jako trochu nedotažené lze označit rozmístění konektorů po stranách notebooku, všechny jsou soustředěny ke přední straně. Kabely od připojených zařízení tak budou uživateli docela překážet. Někomu také nemusí vyhovovat klávesnice s méně jistým stiskem.

Klady a zápory

+ grafický výkon v cenové kategorii
+ tiché a efektivní chlazení

- rozmístění konektorů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Asus K53SK

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus K53SK
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-2330M (2,20 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x 4096)
  • HDD (GB): 500 (WDC WD5000BPVT-80HXZT3, 5400 ot./min, SATA-II)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: AMD Radeon HD 7610M (2 GB DDR3)
  • 3G modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168)
  • WiFi: Atheros AR9002 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Intel HD
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 56 Wh / 5h 43min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MMC/MS, VGA, HDMI, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0
  • Rozměry: 378 x 253 x 34,9 mm
  • Hmotnost (kg): 2,62
Recenze

Diskuse