RECENZE: ASUS ZenBook Prime UX31A - ultramobilní s IPS displejem

19. 6. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

ASUS představil svůj nový ultramobilní 13'' notebook z řady ZenBook. Vyslechl vše, co bylo vyčítáno předchozímu modelu, a zapracoval na vylepšeních. Výsledek je lepší, než jsme čekali.

ASUS ZenBook Prime UX31A - ultramobilní s IPS displejem

Základní popis

Na podzim byly loni představeny nové notebooky řady ASUS ZenBook, které se řadily prvním zástupcům iniciativy Intelu Ultrabook. ASUS šel trochu jinou cestou než ostatní z výrobců. Zaměřil se více na styl a exkluzivní provedení místo snahy o co nejnižší cenu.

Zejména 13“ model byl velmi oblíbeným, ale kritici mu vyčítali absenci podsvícení klávesnice, ostrou přední hranu a pouze průměrné LCD. ASUS všechno vyslechl, napravil a nyní se do obchodů dostává nový model UX31A.

Extrémně tenké šasi je tvořeno převáže z hliníku s broušeným povrchem. Základna je světlá a má klínovitý tvar. Víko je kovové pouze z vnější strany, která je zdobena kruhovým vzorem. Rám displeje je pro změnu z tmavého plastu. Všechny povrchy jsou matné, nejsou na nich vidět otisky a ani každý malý škrábanec. Vše je tedy podřízeno praktičnosti, aniž by jakkoli utrpěly stylovost a charakter.

Je až neuvěřitelné, jak pevný dokáže být tak tenký počítač. Základna i víko jsou pevné jako kámen. Tenká víka většinou bývají jak z papíru, ale zde můžete i relativně silně mačkat na vnější stranu a stejně se nedočkáte vlnění barev na obrazovce. Tuhost konstrukce překvapila každého, komu jsem notebook ukázal.

Speciální konstrukce kloubů s průduchy chlazení omezuje maximální úhel otevření displeje na 135°. Zapracovalo se na chodu kloubů, což poznáte při prvním otevření. Otevřít počítač lze bez problému jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Tenký profil se podepsal na počtu rozhraní. Všechna jsou pouze v nejširší části na bocích co nejdále od uživatele. Vlevo je to čtečka paměťových karet SD/MMC (karta se do ní vejde jen z poloviny), kombinovaný konektor zvukové karty a jedno USB. Vpravo výbava pokračuje zmenšenými výstupy grafické karty (VGA, HDMI), druhým USB a zdířkou napájení. Obě USB jsou ve verzi 3.0.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 326 x 224 x 14-18 mm. Operační hmotnost 1,42 kg zaručuje, že ani každodenní přenášení nemůže být problém. 45W napájecí adaptér má kompaktní rozměry a přidá k hmotnosti jen 225 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Podsvícená klávesnice používá šestiřadé rozložení bez numerického bloku s plnou velikostí kláves. ASUS se nesnažil vymýšlet žádné speciality, takže si lze na klávesnici zvyknout nečekaně rychle. Kurzorové šipky slouží s Fn jako klávesy pro pohyb v dokumentech a od ostatních kláves je dělí malé mezery. Chybí pouze klávesa ScrollLock. Insert je zas dostupný pouze jako Fn+Delete. Vše ostatní je na svém místě.

Klávesnice vůbec nepůsobí stísněně. Přestože má mělkou mechaniku, její stisk je velmi jistý a přesný, což umožňuje i dlouhé a rychlé psaní. Jedinou nevýhodou je tlumené vrzání (pískání) mezerníku, které se v testovaném kusu projevovalo. Dovedu si představit, že bych klávesu „vydloubnul“ a promazal, ale nepředpokládám, že by se takto chtělo uživatelům zasahovat do svých nových notebooků. Doufejme, že ostatní kusy tímto neduhem trpět nebudou (i když nejde o nic vážného). Nebýt toho, je klávesnice velmi tichá.

Do klávesnice byl integrován hlavní vypínač, který je v jejím pravém horním rohu. Klávesa vypínače je spolu s klávesou pro zapínání bezdrátových funkcí vybavena malou bílou diodou. Mimo klávesnici má notebook ikonu pouze v pravém boku (opět bílou), která informuje o zapnutí počítače (v režimu spánku opakovaně po pár sekundách krátce blikne).

Rozložení klávesnice je v testovaném kusu anglické. V prodejních kusech bude české (s anglicko-českými popiskami), které se vyznačuje kratším levým Shiftem a dvouřádkovým Enterem.

pracovní plocha detail klávesnice

Mezi opěrkami je vycentrován velký beztlačítkový touchpad Elan SmartPad s hladkou plochou, kterou po hmatu snadno najdete. Obecně neholduji beztlačítkovým touchpadům, neboť často špatně reagují, když chcete používat ukazovák pro pohyb kurzoru současně s položeným palcem na virtuálním tlačítku. Nový touchpad od Elanu tyto problémy nemá. Vše funguje perfektně a není potřeba měnit návyky z klasických touchpadů.

Jediné tlačítko tvoří celá dotyková plocha (resp. její spodní polovina). Při stisku tiše cvaká a dá se mačkat zlehka.

Dotyková plocha sice není zapuštěná, ale touchpad dokáže velmi dobře eliminovat náhodné dotyky. Nikdy se mi nestalo, abych mi při psaní náhodně uskakoval kvůli dotykům kurzor, přestože se touchpad při kontaktu s klávesnicí dočasně nevypíná (jako se tomu děje u Synapticsu). Celkový dojem z touchpadu je proto velmi dobrý.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na čipové sadě Intel HM76 a připájen je k ní úsporný procesor Intel Core i7-2517U s výchozím taktem 2,4 GHz a režimem Turbo Boost do 3,0 GHz. Přestože to jeho vysoký takt nenaznačuje, má poloviční maximální spotřebu - pouhých 17 W.

CPU-Z
specifikace čipu

Chytře se v ASUSu vypořádali s operační pamětí. Notebook podporuje rychlejší přenos v režimu dual-channel, neboť je integrovaná paměť rozdělena na dva samostatné "moduly". Na desce jsou integrované 4 GB DDR3-1600 (v zapojení 2+2).

Operační paměť nelze rozšířit, tuto možnost nabízí až novější varianta UX32, kde je část paměti integrovaná a část osazená ve standardním SO-DIMM modulu.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 55 656
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 273

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 113 161
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 51 853

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5152 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10635 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,06

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,81 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 11065 MB/s

Za podávaný výkon se notebook stydět rozhodně nemusí. Ještě před dvěma lety takový výkon neměly ani některé plnohodnotné čtyřjádrové procesory Core i7 z první generace.

Roli úložného zařízení přebírá 256MB SSD karta od Sandisku, díky které jsou odezvy systému výrazně lepší než s klasickým pevným diskem. V konkurenci moderních 2,5“ SSD si však příliš dobře nevede. Maximální přenosové rychlosti jsou díky SATA-3 vysoké, ale zejména při práci s malými bloky jsou patrné limitace malého počtu NAND čipů.

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

AS
AS SSD Benchmark - rychlost

AS
AS SSD Benchmark - počet operací za sekundu

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 323 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 314 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,33 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 7,5

V rámci úspory místa v notebooku chybí klasický Ethernet pro připojení do sítě kabelem. Přímo v balení ovšem najdete malou redukci, která z jednoho USB udělá 100Mbit Fast Ethernet. Jde o klasickou USB síťovou kartu (ASIX AX88772B), která může fungovat v libovolném notebooku, ke kterému se připojí.

Bezdrátové funkce jsou integrované v jediné kartě od Intelu, která podporuje Wi-Fi /n v pásmech 2,4 i 5 GHz a zvládá Bluetooth 4.0. Přepínání bezdrátových funkcí řeší program mapovaný na klávesovou zkratku Fn+F2.

Displej a grafika

Použitý 13“ displej (Chimei N133HSE-EA1) vybočuje z toho, na co jsme v noteboocích zvyklí. Má totiž vysoké rozlišení Full HD (1920x1080) a jeho matice používá technologii IPS. Dá se říct, že v zobrazovacích schopnostech je tento displej na špici toho, co můžete najít u 13“ notebooku. Má krásnou bílou bez rušivého nádechu do jiné barvy, černá je doopravdy černá a barvy jsou živé. Kontrast je dle mého názoru jedním z nejlepších, jaký jsem kdy měl možnost v recenzovaném notebooku vidět. Velkou předností jsou bezpochyby neomezené pozorovací úhly, díky kterým je obraz i s nakloněným displejem stále pěkný. Nemá cenu říkat nic dalšího. Jednoduše lepší displeje už mají pouze 15,6 a 17“ příplatkové konfigurace s 10bit IPS panely za podstatně vyšší cenu.

Praktickým vylepšením je utilita Splendid, díky které může klávesová zkratka Fn+C přepínat barevné profily grafické karty. Kromě výchozího (bez úprav) sice všechny za moc nestojí, ale uživatel si může definovat jeden vlastní pomocí změny sytosti jednotlivých barevných složek a změny teploty barev.

Full HD rozlišení na tak malé úhlopříčce pochopitelně znamená opravdu drobné jednotlivé body. Od výroby je proto nastaveno zvětšení systémových prvků na 125%. Počítejte ovšem, že obraz přesto není stejný jako na displeji s nižším rozlišením. Nejde totiž o tak velké zvětšení, aby byly čáry písmen víc než jeden pixel tlusté. Navíc ne všechny programy si se zvětšením dokážou poradit správně. Doporučuji v nějakém obchodě obhlédnout, zda vám tak drobné body budou vyhovovat.

Sám jsem orientovaný spíše na pohodlí, které zatím bohužel na velikosti pixelů závisí a záviset ještě nějaký čas bude, dokud se nevylepší podpora změny DPI v operačním systému. Na druhou stranu musím přiznat, že jsem text zvládal číst a většinou mi drobnější písmena nevadila. Nakonec jsem si dokonce ovládací prvky vrátil na 100%, neboť jsou situace, kdy se vysoké rozlišení hodí pro vyšší produktivitu (typicky situace se spoustou otevřených oken).

Podsvícení lze regulovat v 11 stupních a maximální jas je tak velký (350nit), že je použitelný i pod přímým slunečním světlem. Takovému použití nahrává i povrchová úprava, která má asi nejblíže matné, ale odlesky nejsou tolik rozptýlené, díky čemuž displej neztrácí rychle kontrast. Bohužel rozsah změny jasu není velký a nejnižší úroveň podsvícení je stále poměrně silná pro pohodlnou práci potmě.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

ASUS sice chystá podobný model, který již bude vybaven dedikovaným grafickým čipem NVIDIA (chlubí se, že bude první, kdo něco takového nabídne v tak malém a tenkém notebooku), ale tento zatím můžete dostat jedině v konfiguraci využívající výhradně integrované grafické jádro v procesoru - Intel HD 4000 se sdílenou pamětí. Nové integrované řešení od Intelu podporuje moderní technologie DirectX 11 a Shader Model 5.0 a zvládá přehrávat Full HD videa s vysokým datovým tokem s minimálním vytížením procesoru.

V pravém boku je malý prostor využit pro dva obrazové výstupy, konkrétně VGA a HDMI (1.4). Kvůli omezenému prostoru však výrobce sáhl po značně miniaturizovaných verzích, se kterými se běžně nesetkáte (HDMI je ještě menší než v mobilních telefonech). U testovaného kusu byla v základu přibalena redukce pro VGA. Nemůžu si pomoct, ale raději bych místo obou zmenšených výstupů viděl jedno HDMI v plné velikosti, ke kterému by výrobce přibalil aktivní redukci na VGA. Pak by byla jistota, že alespoň pro digitální zapojení nemusíte s notebookem nosit nic dalšího.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 5154
  • 3DMark Vantage: P3246 (GPU: 2664, CPU: 9413)
  • 3DMark 11: P643 (Graphics: 555, Physics: 3543)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,4

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5077 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 16,32 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 11,17
  • CATIA (catia-02): 7,96
  • EnSight (ensight-03): 5,40
  • Maya (maya-02): 50,49
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 7,69
  • SolidWorks (sw-01): 14,65
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 3,98
  • UGS NX (ugnx-01): 1,57

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): (nedoběhl)
  • EnSight (ensight-04): 1,55
  • LightWave 3D (lightwave-01): 11,03
  • Maya (maya-02): 11,93
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,13
  • SolidWorks (sw-03): 7,14
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 2,09
  • Siemens NX (snx-01): 1,27

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 13,5 fps
  • 1920x1080: 6,7 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

Díky dual-channel zapojení paměťových modulů lze vymáčknout z Intel HD 4000 maximum jejího výkonu. Mimo náročných AAA 3D her si zahrajete spoustu titulů alespoň v rozlišení 1280x720. U náročných her počítejte s minimálními detaily a ani tak není vše dostatečně hratelné. Ostatně podobně velké notebooky ještě dlouho podobnou roli nezastanou.

U všech ostatních běžných činností vás grafika limitovat nebude. Multimédia a akcelerované prostředí ve Windows zvládá levou zadní.

Multimédia

Při recenzích tenkých notebooků očekávám vždy jen ty nejhorší možné repráčky, jaké existují. ASUS se chlubí nápisem Audio by Bang & Olufsen ICEpower a do zaběhlého stereotypu nespadá. Reproduktory mají jen průměrnou hlasitost, ale zvukové podání je lepší než u mnohých velkých notebooků bez subwooferu. Výšky jsou čisté a jsou zde nějaké náznaky hloubek. V rámci možností tak malého notebooku je zvuk dobrý. Kvality velkých reproduktorů pochopitelně nečekejte.

K notebooku můžete připojit klasická zvuková zařízení prostřednictvím kombinovaného konektoru typu jack, který slouží jako stereofonní výstup a v případě vhodné redukce nebo headsetu v něm můžete využít také monofonního vstupu. Digitální prostorový zvuk je dostupný výhradně ve výstupu HDMI.

Nad displejem můžete najít objektiv HD webkamery, která umí fotit v rozlišení až 1280x720 s průměrnou kvalitou i v horších světelných podmínkách. Kameru indikuje malá bílá dioda, která svítí možná až zbytečně intenzivně, pokud ji zrovna používáte večer za slabého umělého osvětlení.

Vedle kamery nemůže chybět duální mikrofon.

Chlazení a provozní hluk

K tenkým notebookům často patří miniaturní ventilátorky produkující nadstandardní množství hluku. Tento je světlá výjimka. Výdech ventilace je situován mezi klouby víka, kde má dostatek prostoru k proudění vzduchu tam i zpět. Pomocné otvory jsou dále na spodku v zadní části.

Při kancelářské práci je ventilátor většinou vypnutý a z notebooku tak nejde absolutně žádný zvuk. Mohu říct, že je přímo radost na něm díky tomu něco dělat. Pokud už dojde ke spuštění, je to na několik desítek sekund v minimálních otáčkách, které jsou téměř neslyšitelné i v tiché místnosti.

Největší překvapení se dostavilo při testování hlučnosti v zátěži. Hluk byl pořád minimální. Nebyl problém pracovat v tiché místnosti s plnou zátěží procesoru i grafického jádra, aniž by zvukový projev chlazení jakkoli rušil (stále nízké otáčky). Považuji se za uživatele velmi citlivého na hluk a věřím, že na světě nebude příliš mnoho lidí, kteří by měli ještě vyšší nároky.

Je k neuvěření, že se systém chlazení i přes minimální tloušťku zdá být naddimenzovaný pro osazené komponenty, ale možná to jen naznačuje, že je vše připraveno pro konfiguraci s dedikovaným grafickým čipem.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,3°C
  • klávesnice vlevo = 28,3°C
  • klávesnice vpravo = 29,2°C
  • spodek maximum = 29,0°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 29,5°C
  • napájecí adaptér = 32,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,9°C
  • klávesnice vlevo = 41,4°C
  • klávesnice vpravo = 42.6°C
  • spodek maximum = 43,1°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 47,5°C
  • napájecí adaptér = 53,1°C

teplota okolí při měření: 23°C

Klávesnice, ani spodek netrpí zahříváním v běžných provozních podmínkách. Opěrky rukou se dokonce nezahřívají nikdy, ale zároveň nebývají úplně studené. V zátěži je teplo na spodku znát, ale leckterý velký notebook je zde v zátěži teplejší. Přes klávesnici prakticky žádné teplo cítit není. Uprostřed horní řady klávesnice je hliníkový blok zahřátý, ale samotné plastové klávesy si drží svou teplotu.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Maximální zátěž procesoru i grafické karty na delší dobu dostane procesor do teplot okolo 90°C, ale počítač je stále stabilní a má plný výkon. V zátěži samotného procesoru zpravidla teploty nepřesáhnou hodnotu 80°C.

Baterie

Při tloušťce základny je jasné, že baterie musí být integrovaná do těla, a tudíž uživatelsky nevyměnitelná. Do 13“ verze se vešla Li-Pol baterie, která je schopna pojmout 47 Wh energie (jako standardních šest článků). V našem standardním redakčním testu* notebook dosáhl na výdrž 8 hodin a 34 minut, a měl tak spotřebu lehce nad 5 W.

Při úplném nicnedělání se ztlumeným displejem a vypnutou Wi-Fi se můžete dostat až na 4,7 W. Naopak on-line kancelářská práce s Wi-Fi a přehráváním hudby do sluchátek zvedne spotřebu k 7,5 W. Výdrž by při takovém zatížení měla klesnout na necelých šest hodin. S pěti hodinami je možné počítat prakticky vždy, pokud nejde o nějakou extrémně náročnou činnost.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 10 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 32 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 34 W

Notebook se při nabíjení snaží vždy využít co nejvíce výkonu napájecího adaptéru. Vybitá baterie se nabije na 90% za necelé dvě hodiny, pokud je počítač vypnutý nebo na něm není prováděna žádná náročná činnost. Při hraní her, případně plné zátěži procesoru dochází ke zpomalení kvůli výkonovému omezení zdroje. Podobné nabití se pak protáhne na více než čtyři hodiny.

BIOS a zabezpečení

UEFI firmware Aptio je charakteristický pro většinu produkce ASUSu. Do jeho nastavení se vstupuje stiskem klávesy Delete ihned po startu. Jsou v něm následující volby:

Pokročilé

  • Výběr POST loga (statické, animované)
  • Spuštění flashování BIOSu přímo z jeho prostředí (umí načítat image i z NTFS disků)
  • Zapnutí přehrávání vítacího zvuku po spuštění
  • Vypnutí touchpadu
  • Zákaz probouzení po otevření víka
  • Povolení nabíjení dalších zařízení přes USB bez připojeného napájení
  • Zákaz virtualizace, AES-NI a VT-d
  • Povolení protokolu bezpečnostních zařízení (TCG EFI)
  • Nastavení režimu řadiče SATA (AHCI, IDE)
  • Nastavení před-přidělené paměti grafické karty (32, 64, 128, 256 a 512 MB)
  • Nastavení maximální paměti, kterou je možno grafickou kartou alokovat (128, 256 MB, maximum)
  • Povolení Intel Anti-Theft
  • Zákaz podpory USB v DOSu pomocí funkcí BIOSu
  • Povolení UEFI Network stack

Zabezpečení čítá základní možnosti hesel BIOSu (uživatel, správce) a hesla pevného disku (ATA password). K nim se přidává ještě podpora technologie Intel Anti-Theft pro vzdálenou deaktivaci přístroje a další užitečné funkce.

Příslušenství

S notebookem a adaptérem dostanete v prodejních konfiguracích ochranný obal (sleeve) a malé pouzdro s kabelovými redukcemi (USB-LAN a VGA).

Jako operační systém byla zvolena 64bit verze Windows 7 Home Premium. Jelikož šlo o anglický kus, nebyl systém lokalizovaný. Prodejní kusy budou mít systém pochopitelně v češtině. Zálohu systému najdete ve skrytém oddílu disku a spustit ji můžete stiskem F11 po startu počítače.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace bude v prodeji za 28 325,- Kč bez DPH (33 990,- Kč s DPH).

Všechny konfigurace jsou vybaveny dvouletou mezinárodní zárukou s opravou v servisu. V ČR se používá centrální servis v Ostravě, do kterého se notebooky odesílají kurýrem. V rámci reklamace je kurýr hrazen servisem.

Závěr

Nestává se příliš často, aby byl recenzent s mnohaletou praxí z nějakého notebooku opravdu nadšený. ZenBook Prime toto nadšení dokázal vzbudit, a to opravdu intenzivní. Je stylový, má svůj unikátní charakter, který v záplavě konkurence snadno rozpoznáte, a je propracovaný v detailech, o kterých jsem si myslel, že už si jich výrobci dávno nevšímají.

V současné době podle mě není na trhu lepšího 13“ notebooku zaměřeného na maximální mobilitu. Zde totiž získáte prakticky vše, co můžete na cestách pro práci potřebovat - velmi dobrý výkon, pohodlná vstupní zařízení (klávesnice a touchpad), špičkovou obrazovku s vysokým rozlišením a extrémně tichý chod chlazení. Vše je to navíc zabalené v odolném provedení s dobrou výdrží baterie.

Se ZenBookem se dobře pracuje, je pěkný na pohled a zastane práci větších strojů. Připravte se, že za všechny dobré vlastnosti (zejména IPS displej) si pořádně připlatíte. Cena zatím tento přístroj směřuje spíše do segmentu exkluzivního zboží, ale kvalita jí odpovídá.

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

ASUS ZenBook Prime UX31A ukazuje, jak má vypadat Ultrabook, a disponuje celou řadou silných stránek - perfektním chlazením, které je tiché i v zátěži, skvělým IPS displejem s vysokým rozlišením, pohodlnou klávesnicí i touchpadem a nebo třeba bezvadným zpracováním. Za to vše mu jednoznačně udělujeme TIP redakce NOTEBOOK.cz.

Klady a zápory

+ neuvěřitelně tiché chlazení a nízké provozní teploty
+ špičkový IPS displej s rozlišením 1920x1080
+ odolné mechanické zpracování
+ pohodlná klávesnice

- malý rozsah nastavení podsvícení LCD (minimální jas je stále silný)
- při psaní klávesy (tiše) vržou
(- žádný z obrazových výstupů nemá plnou velikost)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS ZenBook Prime UX31A
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-3517M (2.40 GHz / 3.00 GHz Turbo, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 (2048 + 2048 onboard)
  • SSD (GB): 256 (SanDisk SSD U100, MLC, SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 13" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD4000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (ASIX AX88772B, pouze externí do USB)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6235 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Elan SmartPad)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 47 Wh / 8h 34in
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MMC, 2x USB 3.0, micro-VGA, micro-HDMI
  • Rozměry: 326 x 224 x 14-18 mm
  • Hmotnost (kg): 1,42
Recenze

Diskuse