RECENZE: ASUS ZenBook UX32Vd - vybavený na cesty

18. 10. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

S tenkými 13'' notebooky se roztrhl pytel, ale kolik z nich může nabídnout také lepší grafický výkon? Moc takových není. Nový ZenBook od ASUSu je ovšem výjimka a vedle úsporného Core i7 a IPS displeje nabízí také dedikovanou grafikou NVIDIA.

ASUS ZenBook UX32Vd - vybavený na cesty

Základní popis

Je to asi čtvrt roku, co jsme v redakci měli úžasně tenký notebook ASUS ZenBook UX31A. Nyní můžeme otestovat jeho trochu tlustějšího bratříčka UX32, který je tu pro ty, kteří obětují pár milimetrů tloušťky výměnou za dedikovaný grafický čip a více konektorů.

S tenčím modelem UX31 je vzhled téměř shodný. Opět se hraje na kombinaci broušených kovů ve stříbrné a tmavě šedé barvě a slušivé tenké provedení. Rozdíl je v tloušťce přední části. Zatímco UX31 má tvar klínu a vpředu je výrazně tenčí, UX32 podobný dojem pouze vytváří, přestože tloušťka je všude stejná.

Zpracování ZenBooku je příkladné a nemám k němu výhrady. Většina základny je kovová a plastový je pouze kryt spodku. Víko má kovovou vnější část a vykazuje nadstandardní pevnost. Výsledkem je, že se nikde nic nekroutí ani neprohýbá.

Chod kloubů je přizpůsoben možnosti otevírat notebook pohodlně jednou rukou. Nestane se tak, že by se vám s víkem při otevírání zvedala i základna. Maximální úhel otevření je jen okolo 130°.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Konektory jsou opět po stranách dále od uživatele. Vpravo jde o dvě USB 3.0, vstup/výstup zvukové karty, napájení a dva obrazové výstupy (HDMI a micro-VGA). Vlevo jde o čtečku paměťových karet SD XC (vložená karta trčí dvěma třetinami ven ze slotu) a třetí USB 3.0.

Pokud něco zamrzí, je to chybějící konektor pro připojení do počítačové sítě (v krabici je aspoň USB adaptér). Naopak díky třem USB 3.0 a HDMI výstupu v plné velikosti výbava bude často stačit.

Přestože půdorysné rozměry 325 x 222 mm zůstaly v podstatě stejné jako u ZenBooku UX31, vyšší výkon je kompenzován větší tloušťkou, která je nyní vpředu i vzadu 18 mm. UX32 tedy nepatří mezi nejtenčí notebooky, ale nemění to nic na tom, že stále patří mezi ty velmi tenké. K navýšení došlo také u hmotnosti, která v provozním stavu činí 1,49 kg. V rámci notebooků s grafikou se jen těžko hledá podobně lehká konkurence.

Napájecí adaptér s výkonem 65 W nemá přívodní šňůru a přímo z něj trčí vidlice. V případě potřeby je tuto vidlici možné odpojit a zapojit místo ní dvoužilovou přívodní šňůru. V základní konfiguraci adaptér váží 237 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je stejná jako u tenčího modelu UX31. Opět jí chybí málo používaná klávesa Scroll Lock a pohyb v dokumentech je řešený jako kombinace Fn s kurzorovými šipkami. Jinak jde ovšem o dobře rozloženou klávesnici s přehledně navrženými popiskami.

Mechanika kláves je opět špičková a nemohu k ní mít žádné výhrady. Stisk je naprosto jistý, což dohromady s tlumeným zvukem dodává dobrý pocit při psaní. V rámci tenčích notebooků se tato klávesnice řadí k tomu nejlepšímu, co lze sehnat.

V bloku kláves je zabudována sada bílých diod, které slouží k podsvícení klávesnice. Přepínání je možné pouze manuálně, a to kombinací Fn+F3/F4. Na výběr je ze tří stupňů intenzity a úplného vypnutí. Diody pod větším úhlem prosvítají v mezerách mezi klávesami a zpracování podsvícení lze hodnotit jen jako průměrné.

V případě, že se aktivuje automatická změna jasu displeje (Fn+A), zapíná se podsvícení klávesnice vždy po probuzení počítače bez ohledu na předchozí nastavení.

Indikačních diod na těle počítače mnoho není. Nejvýraznější jsou dvě bílé integrované přímo v klávesách hlavního vypínače a přepínače bezdrátového vysílače. Zapnutí počítače je indikováno také na pravém boku vedle zvukového výstupu. Zajímavostí je návrat indikace aktivity pevného disku (vpravo od klávesnice). Jde o tlumenou diodu, kterou ASUS přidal nejspíše z důvodu přítomnosti plotnového pevného disku (místo rychlejšího SSD v UX31). Klasické disky přece jen nejsou tak rychlé, aby se na ně občas nečekalo.

pracovní plocha detail klávesnice

Dotyková plocha touchpadu je vycentrovaná vůči středu základny a kromě minimálního zapuštění ji od okolí odlišuje výrazně hladší povrch. Beztlačítkový touchpad se v systému hlásí jako ASUS Smart-Pad. Zdá se, že si ASUS vyrábí svůj vlastní touchpad, nebo alespoň kompletní ovladače. Elektronika snímá pohyb prstu rychle a pouze s minimálním zpožděním, ale musím mít výhrady ke kompatibilitě emulace kolečka myši s různými programy. V Průzkumníku a mnoha dalších programech je posun proti pohybu prstu zbytečně pomalý a jinde (prohlížeč Firefox) zas stačí krátký pohyb a jste na konci stránky.

Ostatně výhrady bych mohl mít i k omezené podpoře gest. Není možné prakticky nic nastavit a vymoženosti jako prostřední tlačítko myši pomocí klepnutí třemi prsty a posun obrazu tahem po pravé straně plochy jednoduše chybí. Jsou tu jen dvouprstá gesta pro pravé tlačítko myši, posun obrazu, přiblížení a otáčení.

Tlačítko integrované v dotykové ploše není zbytečně tuhé a dobře se mačká. Elektronika také správně rozeznává stisk pravého tlačítka, a to i v případě, kdy jiný prst posouvá kurzorem.

Hlavní HW parametry

Úsporná verze výkonného dvoujádrového procesoru Intel Core i7-3517U nabízí výchozí takt 1,9 GHz s možností navýšení až na 3,0 GHz. Procesor má sníženou mezní spotřebu (TDP) na 17 W a podporuje všechny běžné technologie pro virtualizaci a šifrování.

CPU-Z
specifikace čipu

Základní deska je postavena na čipové sadě Intel HM76. Z operační paměti jsou 2 GB integrované přímo na desce a další 2 GB jsou osazeny v jediném paměťovém slotu pro moduly DDR3. Paměť pracuje v režimu dual-channel s efektivním taktem 1600 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 55 641
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 291

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 113 857
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 52 344

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5120 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10568 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,06

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,76 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10990 MB/s

Přestože jde o úsporný procesor, jeho výkon je podobný klasickým procesorům střední třídy z generace Sandy Bridge. Konkrétně Core i5-2450M (2,5 - 3,1 GHz) má v průměru výkon velmi podobný. Procesor by tedy při práci neměl omezovat.

Systém i data využívají primárně klasického pevného disku Hitachi s kapacitou 500 GB a rychlostí ploten 5400 rpm. V rámci plotnových disků je výkon dobrý, ale pomalejší odezvy proti UX31 s SSD jsou výrazné a reakce systému jsou podobné jako u obyčejných notebooků. Je zde sice integrované malé 24GB SSD, které slouží jako vyrovnávací paměť, ale taková řešení obecně mají jen malý dopad na výkon a projevují se spíše v rychlosti hibernace.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 241 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 87,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,51 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Notebook sám o sobě spoléhá na komunikaci s okolím výhradně bezdrátově a dvoupásmové Wi-Fi /n i Bluetooth 4.0 zajišťuje jediná karta od Intelu. Pro jistotu je v balení také malá 100Mb/s síťová karta pro USB 2.0 - nejde sice o plnohodnotnou náhradu integrovaného Ethernetu, ale v mnoha případech stačí.

V případě, že si k notebooku koupíte také USB 3.0 dok, je jednou z jeho funkcí gigabitový Ethernet.

Displej a grafika

Použitý 13“ displej (Chimei N133HSE-EA1) vybočuje z toho, na co jsme v noteboocích zvyklí, a jde o stejný displej, jaký slaví úspěch v tenčím modelu UX31. Má vysoké rozlišení Full HD (1920x1080) a jeho matice používá technologii IPS. Dá se říct, že v zobrazovacích schopnostech je tento displej na špici toho, co můžete najít v 13“ notebooku. Má krásnou bílou bez rušivého nádechu do jiné barvy, černá je doopravdy černá a barvy jsou živé. Kontrast je dle mého názoru jedním z nejlepších, jaký jsem kdy měl možnost v recenzovaném notebooku vidět. Velkou předností jsou bezpochyby neomezené pozorovací úhly, díky kterým je obraz i s nakloněným displejem stále pěkný. Nemá cenu říkat nic dalšího. Jednoduše lepší displeje už mají pouze 15,6 a 17“ příplatkové konfigurace s 10bit IPS panely za podstatně vyšší cenu.

Praktickým vylepšením je utilita Splendid, díky které může klávesová zkratka Fn+C přepínat barevné profily grafické karty. Kromě výchozího (bez úprav) sice všechny za moc nestojí, ale uživatel si může definovat jeden vlastní pomocí změny sytosti jednotlivých barevných složek a změny teploty barev.

Full HD rozlišení na tak malé úhlopříčce pochopitelně znamená opravdu drobné jednotlivé body. Od výroby je proto nastaveno zvětšení systémových prvků na 125%. Počítejte ovšem, že obraz přesto není stejný jako na displeji s nižším rozlišením. Nejde totiž o tak velké zvětšení, aby byly čáry písmen víc než jeden pixel tlusté. Navíc ne všechny programy si se zvětšením dokážou poradit správně. Doporučuji v nějakém obchodě obhlédnout, zda vám tak drobné body budou vyhovovat.

Sám jsem orientovaný spíše na pohodlí, které zatím bohužel na velikosti pixelů závisí a záviset ještě nějaký čas bude, dokud se nevylepší podpora změny DPI v operačním systému (jsem zvědavý na změny s Windows 8). Na druhou stranu musím přiznat, že jsem text zvládal číst a většinou mi drobnější písmena nevadila. Nakonec jsem si dokonce ovládací prvky vrátil na 100%, neboť jsou situace, kdy se vysoké rozlišení hodí pro vyšší produktivitu (typicky situace se spoustou otevřených oken). Kdybych si však mohl vybrat, volil bych u displejů s vysokým kontrastem maximálně rozlišení HD+ (1600x900).

Podsvícení lze regulovat v 11 stupních a maximální jas je tak velký (350 nit), že je použitelný i pod přímým slunečním světlem. Takovému použití nahrává i povrchová úprava, která má asi nejblíže matné, ale odlesky nejsou tolik rozptýlené, díky čemuž displej neztrácí rychle kontrast. Bohužel rozsah změny jasu není velký a nejnižší úroveň podsvícení je stále poměrně silná pro pohodlnou práci potmě.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Integrované grafické jádro Intel HD 4000 je doplněno dedikovaným čipem na pomezí nižší a střední třídy - NVIDIA GeForce GT 620M s 1 GB vlastní paměti. Čip je založen na starším jádře GF117 (generace Fermi) a nabízí 96 unifikovaných shaderů. Připojená paměť má pouze 64bit paměťovou sběrnici, což je dáno úsporou místa - 128bit paměť by vyžadovala dvojnásobek čipů a ty už nejspíš na základní desce nebylo kam umístit.

GPU-Z
specifikace čipu

Díky tlustšímu šasi se našlo místo pro nezmenšenou verzi výstupu HDMI 1.4, kterému sekunduje zmenšené VGA. Zmenšený konektor je stejný jako v UX31 a ASUS i zde přibaluje potřebnou redukci. Oba tyto výstupy mohou běžet současně za předpokladu, že je vypnutý interní displej. Další cestou, jak dostat obraz z notebooku, je bezdrátový přenos Intel WiDi.

HDMI výstup podporuje rozlišení až 2560x1440 a bez nutnosti cokoli dalšího instalovat dokáže pracovat s 3D televizory.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 7451
  • 3DMark Vantage: P4270 (GPU: 3617, CPU: 9298)
  • 3DMark 11: P1135 (Graphics: 1010, Physics: 3853)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,3

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6349 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 26,97 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 14,51
  • CATIA (catia-02): 12,33
  • EnSight (ensight-03): 18,46
  • Maya (maya-02): 41,47
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 16,85
  • SolidWorks (sw-01): 15,22
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 1,92
  • UGS NX (ugnx-01): 1,68

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 5,82
  • EnSight (ensight-04): 12,96
  • LightWave 3D (lightwave-01): 13,01
  • Maya (maya-02): 9,11
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,04
  • SolidWorks (sw-03): 6,60
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,77
  • Siemens NX (snx-01): 2,77

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 18,9 fps
  • 1920x1080: 9,6 fps

Přestože má grafická karta dle diagnostických utilit pouze 64bitovou paměťovou sběrnici, podává výkony vyšší, než je u GT 620M zvykem a dokonce překonává i některé notebooky s GT 630M se 128bitovou sběrnicí. Nečekejte, že si náročné hry zahrajete v plném rozlišení Full HD, ale alespoň v rozlišení HD lze hrát téměř vždy s nízkými nebo středními detaily (podle náročnosti hry).

Herní stroj tedy ZenBook UX32 není, ale nabízí výrazně více výkonu než jiné tenké notebooky, které spoléhají pouze na integrované grafické jádro.

Dokovací stanice

S notebookem v redakci přistála také dokovací stanice pro ZenBooky. Efektní hliníkový blok vypadá na první pohled jako běžná externí optická mechanika. Je však o něco delší a v zadní části se nachází čipy od DisplayLinku, které k ní přidávají řadu dalších funkcí.

S notebookem se stanice propojuje kabelem USB 3.0 a funguje jako externí optická mechanika i replikátor portů. Nabízí tři porty USB 3.0, gigabitový Ethernet a výstupy HDMI i VGA.

Grafické výstupy jsou oddělené od těch na notebooku a mohou běžet současně s nimi. Platí tedy, že přestože má grafická karta omezení na pouhé dva současně běžící výstupy, tyto jsou řešeny jinou cestou a do omezení se nepočítají. K ZenBooku tedy můžete s pomocí dokovací stanice připojit až čtyři externí monitory.

Pro výstupy z doku platí omezení na rozlišení do 1920x1200. Počítejte také s nižší rychlostí kvůli přenosu přes USB. HD filmy však můžete přehrávat. U 3D akcelerace je situace složitější - korektně funguje pouze akcelerace přes integrovanou grafiku (na kterou se ovladač DisplayLinku naváže). Obraz zpracovaný dedikovaným čipem NVIDIA se na výstupy z doku nepřenáší. Jde o známou chybu, kterou trpí všechna zařízení s novými čipy DisplayLink a zmiňoval jsem ji i v recenzi dokovací stanice Toshiba Dynadock U3.0.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou ukryté někde v zadní části u výdechu a nejsou přímo viditelné. Maximální hlasitostí jde jen o průměr, ale kvalita zvuku je jednoznačně nadstandardní (ASUS se chlubí nápisem Audio by Bang & Olufsen ICEpower). Nelze očekávat hloubky jako u notebooků se subwooferem, ale frekvenčním rozsahem lze ZenBook přirovnat k 15,6“ multimediálním modelům, což znamená, že nějaké zhlédnutí filmů nevyžaduje okamžité připojování sluchátek nebo externích reproduktorů.

V konektoru zvukové karty je kombinovaný klasický stereofonní výstup s monofonním vstupem podobně jako u mobilních telefonů. Vedle klasických sluchátek lze připojit jedním kabelem také různé headsety s mikrofonem.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ve víku je integrovaná malá 0,3Mpix webkamera s bílou indikační diodou a mikrofonem. Aplikaci pro ovládání webkamery lze vyvolat (stejně jako na všech ostatních ASUSech) zkratkou Fn+V a fotky lze snímat maximálně v rozlišení 1280x720.

Zabezpečení

Zabezpečení je pouze na základní úrovni. Vedle hesel BIOSu a hesla pevného disku je možné počítač chránit ještě před zcizením pomocí technologie Intel Anti-Theft.

Čtečku otisků a TPM čip nenajdete v žádné konfiguraci.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení sází na průduchy v zadní části základny, které používají k nasávání i vyhánění vzduchu. Oba ventilátory se při kancelářské práci spouští nárazově a nepřekračují nejnižší otáčky, kterých si můžete všimnout jen v tiché místnosti. Jejich zvuk je bez rušivých projevů jako pískání a klapání.

V zátěži se otáčky zvýší, ale chlazení je stále tiché, pokud využíváte jen procesor, nebo grafickou kartu. Až maximální zátěž obou komponent současně rozjede ventilátory do maximálních otáček. I ty jsou ovšem přijatelné, a to zejména s ohledem na rozměry a výkon počítače. ASUS se za použité chlazení nemusí stydět. UX31 byl ovšem tišší.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • klávesnice vlevo = 32,7°C
  • klávesnice vpravo = 32,9°C
  • spodek maximum = 33,1°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 32,5°C
  • napájecí adaptér = 31,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,7°C
  • klávesnice vlevo = 45,3°C
  • klávesnice vpravo = 45,5°C
  • spodek maximum = 42,4°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 47,0°C
  • napájecí adaptér = 48,0°C

teplota okolí při měření: 23°C

Běžně zůstává povrch celého notebooku maximálně vlažný a žádná jeho část nepálí, neboť je horký vzduch pravidelně odfukován pryč. K mému překvapení ani teploty v zátěži nejsou příliš velké. Teplo se koncentruje u zadní hrany základny a měřitelné je také v mezerách mezi klávesami v horní řadě. Samotné plastové klávesy však stejně jako opěrky rukou žádné teplo nepřenáší. Zahřátý je tak hlavně spodek, ale ani ten nemá teploty, které jsem od tenkého počítače s grafickou kartou čekal.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Dlouhodobá maximální zátěž všech jader dostane procesor na stabilních 75°C. Na 90°C se procesor ohřeje až v případě, že k této zátěži přibude také zátěž grafické karty. Výsledek je dle mého názoru dobrý a u žádné z komponent nedochází k omezení výkonu ani po hodinové nepřetržité zátěži.

Baterie

V přední části základny je integrovaná šestičlánková Li-Pol baterie s kapacitou 48 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel 6 hodin a 48 minut. Při reálném nasazení a on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem LCD počítejte s výdrží okolo čtyř hodin. Velkým žroutem energie je displej, a snížením jasu lze dosáhnout hodiny navíc.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 41 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 36 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 57 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 31 W

Prázdná baterie potřebuje k nabití na 90% přibližně dvě hodiny. V případě výkonové zátěže procesoru nebo grafiky se doba prodlouží na hodiny tři.

BIOS

EFI firmware je od AMI a v jeho nastavení naleznete následující (pro ASUS charakteristické) volby:

  • přepnutí typu loga (obrázek, animace)
  • zapnutí znělky při zapnutí (a nastavení její hlasitosti)
  • vypnutí touchpadu
  • vypnutí automatického probuzení po otevření víka
  • vypnutí šetření energie automatickým přechodem ze spánku do vypnutí
  • zapnutí napájení USB portu i při běhu z baterie
  • vypnutí virtualizace, VT-d a podpory instrukcí pro šifrování AES-NI
  • přepnutí režimu SATA řadiče
  • nastavení vyhrazené paměti pro grafiku (standardně fixních 64 MB)
  • nastavení Intel Anti-Theft
  • zablokování integrovaných komponent (zvuková karta, bezdrátový přijímač, usb)

Mezi volbami je také možnost spustit nástroj pro flash firmware. Nemusíte tedy vytvářet žádné startovací disky a diskety. Vestavěná utilita umožňuje načíst soubor firmware přímo z NTFS disku.

Příslušenství

S notebookem kromě napájecího adaptéru dostanete také redukci z micro-VGA na plné VGA a modul se síťovou kartou pro USB 2.0. Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 7 Home Premium v 64bit verzi s připravenou obnovou do továrního nastavení.

Instalace je „znečištěna“ spoustou dle mého názoru zbytečných programů, a tak kromě zkušební verze antiviru a různých lišt do webových prohlížečů narazíte také na řadu shareware her.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v prodeji za 22 908,- Kč bez DPH (27 490,- Kč s DPH). Dále je v nabídce konfigurace s 2x 256GB SSD za 30 825 Kč bez DPH.

Všechny konfigurace mají v základu dvouletou mezinárodní záruku. Pro ČR je v ceně přeprava notebooku kurýrem do centrálního servisního střediska v Ostravě.

Závěr

ASUS ZenBook UX32Vd není mezi 13“ tenkými notebooky tím nejtenčím. Mírné větší rozměry ovšem vyvažuje přítomností dedikovaného grafického čipu od NVIDIE a lepší nabídkou rozhraní čítající tři USB 3.0 a HDMI v nezmenšené verzi. Dohromady s IPS displejem, pohodlnou klávesnicí a tichým chlazením jde o výborný notebook, se kterým se nemusíte při práci příliš omezovat ani na cestách. Jen se musíte smířit s horší kompatibilitou aplikací s některými gesty touchpadu a s faktem, že kabelem se do počítačové sítě bez přibaleného USB adaptéru nepřipojíte.

Klady a zápory

+ na svou třídu vysoký grafický výkon
+ pohodlná podsvícená klávesnice
+ špičkový IPS displej s vysokým rozlišením

- horší kompatibilita touchpadu s některými aplikacemi
- chybí integrovaný Ethernet

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS ZenBook Prime UX32Vd
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-3517U (1.90 GHz / 3.00 GHz Turbo, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 (2048 + 2048 onboard)
  • HDD (GB): 500 (Hitachi HTS545050A7E380, 5400 rpm, 8MB cache) + 24GB SSD cache
  • ODD: -
  • LCD: 13" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GT620M (1GB 64bit GDDR3) + Intel HD4000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (ASIX AX88772B, pouze externí do USB)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6235 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (ASUS)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 6h 48in
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 3x USB 3.0, micro-VGA, HDMI
  • Rozměry: 326 x 224 x 14-18 mm
  • Hmotnost (kg): 1,42
Recenze

Diskuse