RECENZE: Dell XPS 14z - mobilně se stylem

23. 2. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Při výběru notebooku musí uživatelé často volit mezi vyšším výkonem a dobrou mobilitou. 14'' zástupce poslední generace řady XPS od Dellu se snaží nabídnout obojí, navíc v atraktivním kovovém provedení. Jak úspěšně se mu tyto vlastnosti podařilo spojit, se dozvíte ve dnešní recenzi.

Dell XPS 14z - mobilně se stylem

Základní popis

Řada notebooků Dell XPS se na trhu pohybuje už několik let a představuje modely zaměřené především na náročnější domácí uživatele. Nesmí proto chybět atraktivní designové provedení, na rozdíl od některých konkurenčních modelů je ale kladen důraz i na dostatečný výkon a mobilitu.

Model s označením 14z je vyveden ve stejném stylu jako jeho větší sourozenec se kterým jsme se setkali už dříve v recenzi DELL XPS 15z - tenký a stylový. Podobně jako jiní výrobci i Dell vsadil na populární kovové provedení, všechny vnější povrchy tak tvoří stříbrná hliníková slitina. Nečekejte ale žádné ostré hrany, výrobce zvolil spíše zaoblené provedení.

Po otevření notebooku zaujme na první pohled displej roztažený téměř samotným okrajům vnitřní strany víka, nahoře a po stranách je rámeček velice tenký. Ve skutečnosti je plocha displeje lehce zavádějící, velikost obrazu je totiž o něco menší než jsou rozměry lesklého krytu, po zapnutí tak zůstává okolo obrazu černý okraj. Tenký rámeček vnitřní strany víka je vyrobený nezvykle z gumového materiálu, celý tak nahrazuje funkci obvyklejších podložek tlumících nárazy při zavírání víka.

Horní strana základny je na rozdíl od vnějších částí sladěna do tmavě šedé, jejím dominantním prvkem je stříbrná klávesnice v chiclet provedení a velký touchpad, výrazná je i perforace v okolí reproduktorů. Celkově je vzhled notebooku docela pěkně sladěný, trochu levně možná vypadá jen chromovaný plastový rámeček lemující základnu.

Na vysoké úrovni stojí i kvalita zpracování, díky použitým materiálům a menší úhlopříčce je notebook velice pevný a nikde se neprohýbá. Plynulý a přiměřeně tuhý je i chod kloubu displeje, maximální vyklopení umožňuje do úhlu okolo 130°. Pro zachování kompaktního provedení má notebook vyroben kryt spodní strany notebooku jednoho kusu. Baterii proto musel výrobce zabudovat dovnitř a lze se k ní dostat, stejně jako k disku nebo paměťovým modulům, jen po rozebrání počítače.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Vzhled pravděpodobně ovlivnil i způsob rozmístění konektorů. Na pravém boku tak najdete pouze otvor štěrbinové optické mechaniky a indikátor stavu baterie. Opačnou stranu má vyhrazena jen dvojice audiokonektorů a čtečka paměťových karet ukrytá pod nenápadnou záslepkou. Všechny důležité konektory tedy výrobce soustředil na zadní stranu. Najdete zde vstup pro napájecí zdroj, dvojici obrazových výstupů: mini DisplayPort a klasické HDMI, dvě USB (jedno z nich ve verzi 3.0) a konektor Ethernetu.

Samotné rozložení je trochu kontroverzní, díky umístění konektorů dozadu tolik nepřekáží připojené kabely, na druhou stranu chybí alespoň jedno USB na dostupnějším místě pro rychlé připojení flashdisku nebo podobných zařízení. Samotná výbava co se týče typu dostupných rozhraní je docela slušná, DisplayPort je příjemným překvapením. Na druhou stranu trochu chybí alespoň jeden USB port navíc. Méně uživatelů bude postrádat analogový obrazový VGA výstup, ten už se dnes běžně používá jen u projektorů. Navíc v případě potřeby existuje i redukce umožňující vyvést VGA z DisplayPortu.

Notebook patří mezi ty tenčí modely, profil má jen 23 mm. S Ultrabooky to sice srovnávat nelze, na druhou stranu ale počítač netrpí některými kompromisy, bez kterých se velmi tenká řešení neobejdou. Zbývající rozměry 336 x 235 mm řadí tento notebook v rámci 14 " kategorie spíše k těm menším.

K docela dobré mobilitě přispívá i příjemně nízká hmotnost počítače, váží přesně 2 kg. Dodávaný 90W napájecí zdroj je běžným modelem používaným u notebooků Dellu, váží 450g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je téměř shodná jako u většího sourozence, má tedy chiclet provedení, stříbrné klávesy a nechybí ji ani podsvícení. Testovaný notebook nebyl v konfiguraci pro českou republiku, proto měl anglické rozložení klávesnice, modely v běžném prodeji pochopitelně mají český layout a popisky.
Vypuštěny z rozložení byly méně používané klávesy, jako je Pause a klávesa pro kontextovou nabídku, naopak navíc je do bloku klávesnice doplněno tlačítko pro vysunutí média z optické mechaniky. Klávesy pro pohyb v textu jsou dostupné pouze jako sekundární funkce kurzorových šipek.

Při psaní je klávesnice docela pohodlná, snad je stisk by mohla mít jistější. Příjemné jsou při praktickém používání dostatečně vyčleněné kurzorové šipky.

Ovládání hlasitosti, jasu displeje nebo podsvícení klávesnice probíhá výhradně prostřednictvím Fn zkratek. V nastaveních BIOSu je ale možné nastavit tyto úkony jako primární funkci příslušných kláves.

Příjemným prvkem je určitě podsvícení klávesnice, lze ho regulovat ve dvou stupních, nebo úplně vypnout. Ve dne se možnost jeho deaktivace docela hodí, v jasném prostředí totiž mají popisky při zapnutém podsvícení horší čitelnost.

Pohyb kurzoru zajišťuje touchpad společnosti Synaptics, vzhledem k velikosti počítače má příjemně velkorysé rozměry. Dotyková plocha má dobrou citlivost a rychlou odezvu, pohyb kurzoru se tak ovládá velmi pohodlně. Kladně lze hodnotit i ovládací tlačítka s delší dráhou stisku.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Výrobce osadil testovanou konfiguraci nejvýkonnějším dvoujádrovým procesorem určeným pro použití v noteboocích Core i7-2640M. Procesor pracuje na základní frekvenci 2,8 GHz, při využívání technologie Turbo Boost se ale umí přetaktovat až na 3,5 Ghz. Nechybí také podpora Hyper-Threadingu (zpracování až 4 aplikačních vláken), hardwarové virtualizace (VT-x i VT-d) a akcelerace AES šifrování. Součástí procesoru je také integrované grafické jádro a paměťový řadič.

CPU-Z

specifikace čipu

Na operační paměti rozhodně výrobce nešetřil a osadil notebook hned 6 GB kapacity. Nabízí ji dvojice modulů typu DDR3-1333 velikosti 4 a 2 GB. Pro běžného uživatele je takové množství paměti více než dostatečné a zkušenější ho mohou využít třeba pro umístění ramdisku.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 59 543
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 695

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 123 997
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 60 879

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5577 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 11844 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,12

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,12 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 3,18 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,84

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 7,4
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10651 MB/s

Procesor v testech potvrzuje svůj vysoký výkon, v aplikacích které neumí rozdělovat zátěž do více vláken je srovnatelný i s dražšími čtyřjádrovými modely. Ty ovšem mají současně vysoké nároky na chlazení, a proto se objevují jen v konfiguracích velkých notebooků s úhlopříčkou přesahující 15".

Pro úložný prostor zvolil výrobce pevný disk klasické konstrukce se solidní kapacitou 750 GB. Jedná se o běžný 2,5" model s rychlostí otáčení ploten 7200 ot./min. Výkonem patří mezi plotnovými disky k těm nejrychlejším.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 93,90 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 93,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,06 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Navzdory kompaktním rozměrům počítače se výrobci podařilo dovnitř vměstnat plnohodnotnou optickou mechaniku. Jedná se o klasický model podporující čtení i zápis všech běžných CD a DVD. Netradiční je tak pouze slot-in provedení, mechanika se nevysouvá ven, ale média se zasouvají do štěrbiny mechaniky.

Konektivitu zajišťují běžné technologie, pro drátové připojení je tak k dispozici gigabitový Ethernet, bezdrátový přenos zajišťuje Wi-Fi adaptér Intel Centrino Advanced-N 6230 pracující v pásmech 2,4 i 5 GHz (standardy a/b/g/n) a samozřejmě také integrované Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej na první pohled lehce klame svým provedením, lesklá plocha je ve skutečnosti o něco větší než samotné rozměry vlastního LCD panelu. Tohle nezvyklé řešení ale není úplně unikátní, podobné provedení využívají i některé modely jiných výrobců. Skutečná plocha displeje má úhlopříčku 14,0" a standardní HD rozlišení (1366 x 768). Podsvícení zajišťují LED diody a jejich jas je široce regulovatelný v 16 stupních. Kvalita zobrazení barev ani pozorovací úhly sice výrazně neoslní ale ani neurazí. Mezi obecně slabšími 14" panely lze považovat displej za lepší standard.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Zobrazování sice zajišťuje primárně integrované grafické jádro Intel GMA HD 3000, při potřebě 3D výkonu mu ale pomáhá dedikovaná karta NVIDIA GeForce GT 520M. Jedná se o lowendový model vybavený 1 GB vlastní paměti typu GDDR3 a pouze 64-bitovou sběrnicí. Nabízí tak trochu vyšší výkon než integrované GPU. Přepínání grafických karet zajišťuje technologie NVIDIA Optimus, probíhá proto automaticky bez problikávání nebo zásahu uživatele.

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 12392
  • 3DMark 05: 9372
  • 3DMark 06: 5421
  • 3DMark 11: P568 (Graphics: 500, Physics: 3872)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5817 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 15,45 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,4

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 11,3 fps

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1366x768, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)

Výkonově je na tom grafická karta o něco lépe než samotné integrované GPU, ovšem spíše než výrazně vyšší výkon nabídne lepší kompatibilitu ovladačů. Pro hraní nejnovějších her se příliš nehodí, zvládne jen méně náročné tituly v nízkých nastaveních. Akceleraci videa i další běžnou činnost zvládá grafický systém bez potíží.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory se nachází pod dekorativními mřížkami po stranách klávesnice. Nabízí dostatečně vysokou hlasitost, zvukové podání je ale spíše průměrné, středy a výšky jsou dostatečně výrazné, basovou složku ale není slyšet ani v náznacích.

Konektory pro připojení sluchátek a mikrofonu nebyly jako jediné umístěny dozadu, ale na levý bok, kde jsou docela dobře dostupné. Digitální audiovýstup sice nenabídnou, ale stále ho lze získat prostřednictvím HDMI portu.

Webkamera se umístěna pod lesklým krytem překrývajícím displej a doplněná dvojicí mikrofonů. Její snímač nabízí rozlišení 1,3 Mpx.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chladící systém nasává vzduch přes průduch s dekorativní mřížkou na spodní straně notebooku, jeho výdech výrobce umístil do levého zadního rohu základny. Při nenáročné práci umí být notebook velmi tichý, dokáže se chladit poměrně dlouho jen pasivně a větráček se spustí až po delší době. Po roztočení se už sice většinou nezastaví, hlučnost je ovšem na přijatelné úrovni. Při zvyšující se zátěži stoupá rychlost otáček v několika stupních, když při náročnějších výpočtech dosáhne větráček maximální rychlosti, není už je hlučnost příliš příjemná. Hluk potom navíc dost proniká i mřížkou levého reproduktoru.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 26,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,3°C
  • klávesnice vlevo = 31,6°C
  • klávesnice vpravo = 28,8°C
  • spodek maximum = 35,1°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 33,7°C
  • napájecí adaptér = 32,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 36,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • klávesnice vlevo = 43,1°C
  • klávesnice vpravo = 36,6°C
  • spodek maximum = 50,3°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 40,4°C
  • napájecí adaptér = 49,3°C

teplota okolí při měření: 22°C

Při běžné práci se notebook nějak výrazně nezahřívá, po delší době se mírně ohřeje jen spodní strana základny. V zátěži je ale výkonný procesor na chlazení náročnější a počítač se v levé části zahřívá výrazněji. Teplo přenášené ke klávesnici nijak výrazněji neobtěžuje, ale spodní strana se už zahřívá docela dost. Při náročnější činnosti tak nelze než doporučit používání notebooku na pevné podložce tak aby mohl otvory průduchy na spodní straně proudit vzduch.

Teploty v zátěži

teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Zabudovaná baterie nabízí kapacitu 58 Wh, podle tvrzení výrobce je osmičlánková. Na pravé straně notebooku se nachází indikátor úrovně nabití, po stisku tlačítka se rozsvítí příslušný počet diod. V našem standardním redakčním testu* vydržel notebook běžet na baterii 7 hodin a 3 minuty. Výdrž při běžném nenáročném surfování s připojením k bezdrátové síti se pohybovala lehce přes 5 hodin. S ohledem na umístění akumulátoru není běžná uživatelská výměna možná a výdrž nelze zvýšit ani žádnou přídavnou baterií.
Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 15 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 51 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 73 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 89 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 37 W

Baterie se na 80% své kapacity dostane po hodině a půl nabíjení. Při náročném zatížení notebooku se ale může doba nabíjení prodloužit.

BIOS

Kromě obvyklého změny pořadí bootování jsou v nastaveních BIOSu dostupné i další položky, týkají se technologií jako jsou SpeedStep nebo virtualizace, nechybí ani možnost přepnout SATA řadič do kompatibilního režimu. Z méně obvyklých voleb je zajímavá možnost zastavení nabíjení baterie, hodí se, když používáte počítač převážně s připojeným zdrojem a chcete prodloužit životnost akumulátoru. Další volby umožňují upozornění při odpojení zdroje, nastavit sekundární funkci řady F kláves jako výchozí nebo zakázat používání USB portů a síťových adaptérů.

Z možností zabezpečení je k dispozici obvyklá sestava hesel pro uživatele, správce a disk. Notebook navíc umožňuje zapojení do placené služby Computrace zabezpečující notebook při krádeži. V rámci operačního systému lze využít přihlašování uživatelů pomocí webkamery.

Příslušenství

Na počítači je předinstalován systém Windows 7 Home Premium v 64-bitové verzi. Společně se systémem jsou nainstalovány i další programy, těch obtěžujících je ale ve srovnání s jinými notebooky relativně málo. Jedná se hlavně o zkušební verzi bezpečnostního řešení od McAfee, mezi použitelnější pak patří software pro vypalování médií nebo Office 2010 ve verzi Starter.

Ceny a záruka

V nabídce na českém trhu je dvojice konfigurací testovaného modelu. Verze odpovídající testovanému notebooku (Core i7-2640M, 6GB RAM, 750GB HDD, NVIDIA GT520M) je v prodeji za doporučenou cenu 27 990 Kč bez DPH (33 588 Kč s DPH). Výrobce nabízí také levnější variantu se slabším procesorem a menším diskem (Core i5-2450M, 6GB RAM, 500GB HDD, NVIDIA GT520M) za doporučenou cenu 25000 Kč bez DPH (30000 Kč s DPH).

Z pohledu uživatele je potěšující že obě konfigurace jsou už v základu nabízeny s nadstandardní tříletou zárukou a službou NBD, která zajišťuje opravu počítače přímo u zákazníka do dalšího pracovního dne.

Závěr

Dell XPS 14z se zaměřuje na uživatele, kteří touží po lehkém a přenosném notebooku, ale současně se jim příliš nezamlouvá design modelů zaměřených na firemní uživatele. Povedený vzhled a kvalitní hliníkové zpracování jsou z tohoto pohledu jednoznačnou výhodou. Díky rozměrům a nízké hmotnosti je na dobré úrovni také mobilita, a pokud nejste zrovna náruživý hráč, uspokojí vás i výkon počítače.

Daní za výkonný procesor v malém počítači je slabší chlazení, spodní strana základny se zahřívá a větráček je v zátěži hodně hlučný. Ideální není ani umístění konektorů na zadní stranu, chybí tak alespoň jedno lépe dostupné USB pro připojování flashdisků a dalších zařízení.

Klady a zápory

+ pevné hliníkové provedení
+ dobrá mobilita
+ velký touchpad
+ nadstandardní záruka

- hlučnost v zátěži
- USB porty jen vzadu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie DELL XPS 14z

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Dell XPS 14z - DEXPS14Z7432SI
  • Instalovaný procesor: Intel Core ii7-2640M (2,80 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 6144 DDR3-1333 (1x 4096, 1x2048)
  • HDD (GB): 750 (Seagate ST9750420AS, 7200 ot./min, 16 MB cache)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 14,0" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: NVIDIA GeForce GT 520M (1 GB DDR3)
  • 3G modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8151)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6230 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek ALC 269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 58 Wh / 7h 3min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MMC/MS/xD, HDMI, mini DisplayPort, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0
  • Rozměry: 336 x 235 x 23 mm
  • Hmotnost (kg): 2,00
Recenze

Diskuse