RECENZE: Fujitsu LIFEBOOK A532 - levně na práci

6. 9. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Do redakce jsme dostali novou generaci nejlevnějšího 15,6'' pracovního notebooku od Fujitsu. Prošel výraznou obměnou vzhledu a dostal USB 3.0. Některé oblíbené vlastnosti jako dlouhá výdrž na baterie a tiché chlazení však zůstaly, a tak je rozhodně o co stát.

Fujitsu LIFEBOOK A532 - levně na práci

Základní popis

Řady začínající písmenem A představují v nabídce LIFEBOOKů ten cenově nejdostupnější konec. Jde o 15,6“ notebooky se základní výbavou pro méně náročné uživatele, kteří nechtějí utrácet více, než je nutné. Jeden základ se pak většinou vyrábí ve dvou variantách, kdy varianta A má praktické matné provedení a varianta AH má černé lesklé povrchy. Zákazník si tak snadno vybere, zda hledá něco na práci, nebo zábavu.

My jsme dostali variantu A, která je kompletně matná (včetně LCD) a vyvedena je celá v černé barvě s výjimkou opěrek rukou (a touchpadu), kde se použil stříbrný nástřik. Od předchozí generace (LIFEBOOK A531) došlo k posunu k ostřeji řezaným liniím, které přidávají na dojmu, že jde o pracovní stroj. Předchozí vzhled zas působil přátelsky, ale svým způsobem se mi líbí oba.

Provedení je s ohledem na cenu pochopitelně převážně plastové. Nepůsobí však "fórově" a při zatlačení prstem se neprohýbají ani operky rukou, ani klávesnice. Pouze při zvednutí otevřeného notebooku za roh je patrné mírně zkroucení. Víko je o něco poddajnější a při zatlačení na jeho vnější stranu dochází k lehkému vlnění barev na displeji. V rámci třídy spadá zpracování do lepšího průměru.

Klouby víka jsou napůl zapuštěné a na první pohled by se mohlo zdát, že půjde displej vyklopit do rovnoběžné polohy se základnou, ale úhel otevření je omezen na pouhých 135°. Klouby kladou při manipulaci příliš velký odpor, a proto při otevírání notebooku jednou rukou dochází ke zvedání základny společně s víkem.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Na poměry levných 15,6“ notebooků je LIFEBOOK vybaven velmi dobře. Po levém boku jsou rozeseta tři USB 3.0, obrazové výstupy HDMI a VGA a slot pro karty ExpressCard 34. Zprava je dále optická mechanika spolu s čtvrtým USB (zde jen 2.0) a napájecím konektorem. Vše na čelní straně završují konektory zvukové karty a čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro). Chválím za dostatek USB a možnost budoucího rozšíření prostřednictvím ExpressCard.

Vzhledem k úhlopříčce je hmotnost 2,35 kg na spodní hranici klasických, plně vybavených modelů. V zavřeném stavu má rozměry 378 x 253 x 32 mm a řadí se do průměru své kategorie. Tenčí notebooky se stejně velkým displejem také existují, ale jsou výrazně dražší a s omezenou výbavou.

Přibalený napájecí adaptér má výkon 65 W a díky dvoužilové přívodní šňůře váží jen 299 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Od loňského modelu došlo k přechodu na chiclet klávesnici, tedy klávesnici s mezerami mezi jednotlivými klávesami. Rozložení se také mírně změnilo - je podobnější dražším LIFEBOOKům umístěním klávesy Pause nad BackSpace. S ostatními modely nové generace sdílí dle mého názoru nepříliš praktické vecpání druhé klávesy Tab do místa, kde byste čekali NumLock.

Bloky klávesnice (horní řada, numerická část, kurzorové šipky) jsou od sebe oddělené větší mezerou pro lepší hmatovou orientaci. Zejména předsunutí kurzorových šipek musím pochválit.

Klávesnici lze označit za velmi pohodlnou díky jistému stisku a nižší hlučnosti. Zdá se mi lepší než ta klasická u minulé generace. Mechanika je rozhodně lepší než u dražšího modelu LIFEBOOK A552, kde mi vadil mělký a velmi nejistý stisk.

Výrobce se v dokumentech chlubí odolností klávesnice proti polití. Asi bych to s poléváním nepřeháněl, nicméně menší objem tekutin by neměl být pro notebook smrtelný.

Pro LIFEBOOKy jsou modré diody již dlouhou dobu charakteristické. U tohoto modelu jsou podsvícené indikační ikony na čelní hraně a hlavní vypínač za klávesnicí. Diody nesvítí tak intenzivně jako u předchozí generace.

pracovní plocha detail klávesnice

Fujitsu se zatím u velké části produkce drží klasických touchpadů s tlačítky. Tento má elektroniku Alps (rychlou a s nízkou latencí), a ač se to zprvu nemusí zdát, podporuje snímání více dotyků a různá gesta. Výrobce však všechny tyto vymoženosti ve výchozím nastavení zakazuje a aktivovat můžete ručně pouze dvouprstá gesta pro otáčení a přibližování a posun stránek tahem jednoho prstu po kraji dotykové plochy. Pod dotykovou plochou jsou dvě tlačítka a v případě současného stisku se chovají jako prostřední tlačítko klasické myši.

Pokud bych ovšem měl na něco stěžovat, bude to rozhodně výrazné vroubkování dotykové plochy. Kontakt s touchpadem kvůli němu není pro prsty příliš příjemný a všichni, kteří si tento kus vyzkoušeli, směřovali první výtku vždy k touchpadu.

Hlavní HW parametry

Testovaný kus je vybaven dvoujádrovým procesorem Intel Core i5-2450M s výchozím taktem 2,5 GHz a režimem Turbo Boost do 3,1 GHz. Ač jde o procesor z generace Sandy Bridge, notebook je založen na nejnovější čipové sadě Intel HM76. Můžete si proto koupit konfigurace s procesory Sandy Bridge i Ivy Bridge (konkrétně Core i3 a i5).

CPU-Z
specifikace čipu

Odnímatelná plastová záslepka na spodku dává po odejmutí možnost přístupu k téměř celé základní desce. Díky tomu lze rychle provést úkony jako vyčištění chlazení, výměna procesoru, osazení mini-PCIe karet a přidání operační paměti.

Pro paměť jsou vyhrazeny dva sloty DDR3, z nichž je pouze jeden od výroby osazen. Operační paměť má velikost 4 GB a taktovaná je kvůli omezení řadiče procesoru na 1066 MHz. S dnešními moduly ji lze rozšířit až na 16 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 53 041
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 692

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 109 983
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 53 986

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4929 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10286 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,09

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,77 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,0
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6116 MB/s

V rámci dostupných konfigurací je tato druhá nejvýkonnější. Výkonnější verze má Ivy Bridge Core i5-3210M s výchozím taktem 2,5 GHz a turbem do 3,1 GHz. Rozdíl výkonu je ovšem pod 5%, což prakticky nestojí za řeč (tento novější procesor se liší hlavně novějším grafickým jádrem). Notebook po výpočetní stránce zvládá i náročnější úlohy a procesor rozhodně nebude ještě dlouho brzdou.

Naopak zvolený disk od Toshiby patří po výkonové stránce mezi základní modely. Nabízí kapacitu 750 GB, jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm a přenosové rychlosti jsou někde v rámci slabšího průměru nabídky plotnových disků. Data je možné načítat také z optických disků díky mechanice DVD Super Multi.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 193 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 83,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,87 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Komunikační schopnosti zajišťuje integrovaný gigabitový Ethernet Realtek spolu s Wi-Fi /n, resp. Bluetooth 4.0 kartou od Intelu schopnou pracovat v pásmu 2,4 GHz. Kromě toho je notebook připraven také na osazení bezdrátovým WWAN modemem. Tato příprava zahrnuje osazení potřebných antén, čtečku SIM a volný slot mini-PCIe. Žádná z dostupných konfigurací bohužel nenabízí WWAN modem již z výroby.

Displej a grafika

Do víka je vložen širokoúhlý 15,6“ displej s rozlišením HD ready (1366x768). Mezi jeho přednosti patří matný povrch tlumící odlesky. Ve všem ostatním jde o podprůměrný produkt s horším podáním zejména červené barvy, slabými pozorovacími úhly a nižším kontrastem. V ceně, na které tento notebook začíná, však podobné displeje nejsou ničím výjimečným. Když už nic jiného, bílá je bez nádechu do jiné barvy, což je skoro nejdůležitější pro běžnou kancelářskou práci.

Podsvícení lze regulovat ve 12 stupních. Nejvyšší jas spadá do průměru základních displejů a postačuje v omezené míře pro (kancelářskou) práci pod přímým slunečním světlem, leč počítejte s tím, že obraz bude velmi tmavý. Nejnižší jas je dle mého názoru naopak příliš silný pro práci v úplné tmě.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Všechny u nás dostupné konfigurace jsou vybaveny pouze integrovanou grafikou, což podle osazeného procesoru znamená Intel HD3000 (Sandy Bridge) nebo Intel HD4000 (Ivy Bridge). Testovaná konfigurace má předchozí generaci procesorů, a tedy grafické jádro HD3000, které si dokáže z operační paměti sdílet až 1,7 GB pro vlastní potřebu (při kancelářské práci bere 87 MB). Technologická podpora končí u DirectX 10.1 a plné akcelerace Full HD videí.

K připojení stolních monitorů a televizorů jsou na levém boku vyvedeny výstupy VGA a HDMI. Oba tyto výstupy mohou fungovat současně v režimu rozšířené plochy, pokud je vypnutý interní displej. Přítomnost Wi-Fi modulu od Intelu dále zajišťuje bezdrátový přenos obrazu a zvuku pomocí WiDi.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 3400
  • 3DMark Vantage: P1770 (GPU: 1397, CPU: 8906)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,1

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 3093 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 10,45 fps

V rámci klasických velkých notebooků má dnes nižší výkon ve 3D pouze grafika HD2000 v procesorech Pentium. Nejde tedy o žádný herní stroj, ale na běžnou kancelářskou práci, méně náročné hry a přehrávání filmů stačí s přehledem, aniž by vás grafické jádro jakkoli omezovalo.

Výkon ve 3D lze navýšit přidáním druhého paměťového modulu. S ním se totiž aktivuje režim dual-channel, který zdvojnásobí propustnost operační paměti.

Multimédia

Reproduktory má notebook integrované v mřížce za klávesnicí. Jejich kvalita je spíše podprůměrná a lepší mobil dokáže hrát lépe. Přesto by se dalo říct, že na poměry Fujitsu jsou toto jedny z těch lepších reproduktorů. Hudbu na nich asi příliš rádi poslouchat nebudete, ale pro základní potřeby poslouží.

Sluchátka (resp. externí reproduktory) a monofonní mikrofon můžete připojit dvěma vyhrazenými konektory na čelní straně. Digitální zvuk je dle očekávání pouze jako součást výstupu HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Webkamera je spolu s mikrofonem a modrou indikační LED ve víku nad displejem. Kvalita fotografie jasně naznačuje 0,3Mpix snímač, avšak program díky různým algoritmům dokáže produkovat fotky až v rozlišení 1280x720. Od rozlišení 640x480 však nepoznáte moc kvalitativních rozdílů.

Chlazení a provozní hluk

Chladící systém je postaven na jednom ventilátoru s výdechem vzduchu v levém boku. Ventilátor se standardně točí při kancelářské práci pouze nárazově. Pokud nejsou velká vedra, nezapne se klidně 5 minut, a samotné odfouknutí zvládne během několika desítek sekund. Hlučnost je v nejnižších otáčkách pod úrovní průměru podobně vybavených notebooků a neměla by obtěžovat ani sluchově citlivější jedince. V zátěži běží ventilátor neustále a jen výjimečně zvyšuje otáčky.

Chování ventilátoru lze nastavit v BIOSu. Standardně je zvolena možnost Normal, kterou můžete změnit na Silent (tichý). Ventilátor se poté spouští při ještě vyšších teplotách, což v praxi znamená, že se téměř nikdy netočí.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,9°C
  • klávesnice vlevo = 31,9°C
  • klávesnice vpravo = 31,0°C
  • spodek maximum = 33,6°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 34,6°C
  • napájecí adaptér = 42,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,3°C
  • klávesnice vlevo = 37,0°C
  • klávesnice vpravo = 35,8°C
  • spodek maximum = 39,5°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 47,5°C
  • napájecí adaptér = 58,0°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při kancelářské práci prakticky nedochází k zahřívání základny a nemusíte se bát popálených nohou při práci s notebookem na klíně ani v horkých letních dnech. V zátěži se zahřívá zejména prostor u výdechu chlazení a znát je to zejména zespodu.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Navzdory trendu nevyměnitelných baterií je v LIFEBOOKu baterie držena dvěma zámky a lze ji na cestách vyměnit bez použití dalšího nářadí. Z výroby osazená baterie má šest článků o celkové kapacitě 48 Wh. V našem standardním redakčním testu* notebook vydržel 5 hodin a 12 minut.

Při online kancelářské práci s vyšším jasem se k mému překvapení výdrž příliš nezkrátila a držela se lehce pod 4 hodinami a 50 minutami. Na poměry podobných notebooků je tedy výdrž dobrá.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 50 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 48 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 59 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 38 W

Dodávaný 65W napájecí adaptér za běžných okolností nabije „prázdnou“ baterii na 90% za necelé dvě hodiny. K prodloužení doby nabíjení dochází jen při dlouhodobých výkonově náročných činnostech. Pak si počkáte klidně čtyři až pět hodin.

BIOS a zabezpečení

Základní firmware je Phoenix SecureCore Tiano a do jeho nastavení se dostanete stiskem F2 po zapnutí počítače:

Pokročilé

  • Vypnutí podpory vstupních zařízení pro USB v DOSu
  • Zapnutí nabíjení z USB vypnutého počítače
  • Nastavení SATA řadiče (AHCI, IDE, vypnutí)
  • Vypnutí webkamery
  • Vypnutí podpory USB 3.0
  • Vypnutí podpory virtualizace
  • Zapnutí probouzení počítače signálem ze sítě
  • Nastavení režimu chlazení
  • Vypnutí šetření energie u optické mechaniky
  • Aktivace možnosti umrtvení prostřednictvím Intel Anti-Theft

Z pohledu zabezpečení jsou možnosti základní a čítají hesla BIOSu (uživatel, správce) a pevného disku. Jako nadstandard je z BIOSu přístupná možnost bezpečného vymazání disku.

Příslušenství

Součástí balení je notebook spolu s napájecím adaptérem, tištěnou dokumentací a sadou DVD. Přiložené placky obsahují čistý operační systém (Windows 7 Professional) a ovladače. Klasická obnova do továrního nastavení se ukrývá pouze ve skryté části pevného disku.

Instalace systému od Fujitsu je minimalistická a kromě několika zbytečností obsahuje pouze systém, ovladače a několik aplikací na ovládání hardware.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v prodeji za cca 12 250,- Kč bez DPH (14 700,- Kč vč. DPH). V nabídce jsou také další konfigurace, které se liší především osazeným procesorem (Core i3/i5 Sandy i Ivy Bridge) a předinstalovaným operačním systémem.

Opotřebení

Recenzovaný kus měl tu smůlu (a vy to štěstí), že jsem jej mohl podrobit náročnému, téměř třítýdennímu testu, kdy byl používán 50 dětmi, které jej využívaly pro přístup k internetu a práci s hudebními programy. Toto zvýšené zatížení se dle mých zkušeností rovná alespoň čtvrt roku běžného používání. Zde bych rád shrnul několik projevů opotřebení:

1) Na touchpadu se ošoupal stříbrný lak z vroubků uprostřed dotykové plochy. Tyto drobné vroubky jsou nyní při bližším pohledu černé.

2) Klávesnice již je z části vyleštěná a u některých nejpoužívanějších kláves je patrný lehce snížený kontrast popisek. Popisky kláves totiž nejsou překryty průhledným lakem, takže při intenzivním používání by mohlo dojít po delší době k jejich vymazání.

3) Hladké matné víko snadno chytá drobné škrábance. Většinu lze ovšem rozleštit prstem.

Kromě zmíněných opotřebení vypadá notebook stále jako nový a používání se nijak neprojevilo na jeho konstrukci a kloubech. Dá se říct, že ani náročnější zacházení mu nedělá velké problémy.

Závěr

15,6“ Fujitsu LIFEBOOK A532 může být skvělým společníkem pro ty, kteří hledají levný pracovní notebook s praktickým matným provedením a dobrou ergonomií. Práce na notebooku je opravdu pohodlná, díky dobré klávesnici a velmi tichému chlazení. Výtky bych směřoval pouze k trochu slabšímu LCD (v této ceně však nejde o nic neobvyklého) a výraznému vroubkování touchpadu, které není moc příjemné pro konečky prstů. Jde však o zajímavý notebook, který má hodně co nabídnout, a to zejména vzhledem k ceně, za kterou se u nás prodává.

Klady a zápory

+ vzhledem k ceně slušné provedení
+ tichý chod
+ pohodlná klávesnice

- výrazně vroubkovaný touchpad
- slabší barevné podání displeje

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu LifeBook A532
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 2450M (2.50 GHz / 3.10 GHz Turbo, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 (4096+0)
  • HDD (GB): 750 (TOSHIBA MK7575GSX, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (TSSTcorp CDDVDW SN-208AB)
  • LCD: 15,6" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD3000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111 PCIe GBE)
  • WiFi: Intel Centrino Wireless-N 2230 2x2 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Alps)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 5h 12min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 3x USB 3.0, 1x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 378 x 253 x 32 mm
  • Hmotnost (kg): 2,35
Recenze

Diskuse