RECENZE: Fujitsu Lifebook P701 - lehký a vybavený

3. 5. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Pro často cestující uživatele má Fujitsu v nabídce hned několik modelů, tentokrát jsme se podívali na lehký mobilní 12'' Lifebook s dostatečným výkonem a zajímavou výbavou - plnohodnotné Core i5, SSD i integrovaný 3G modem jsou toho důkazem.

Fujitsu Lifebook P701 - lehký a vybavený

Základní popis

Fujitsu dnes pod označením Lifebook prodává širokou škálu různých modelů notebooků, ještě nedávno ovšem toto označení sloužilo hlavně pro korporátní modely. A právě na skupinu firemních uživatelů se zaměřuje 12" Lifebook P701, který si představíme blíže.

Japonský výrobce si u svých modelů nepotrpí na nějaké velké designové výstřelky a co se týče vzhledu, zastává spíše konzervativní přístup. Testovaný přístroj je toho důkazem, zvolené tvary jsou spíše hranatější a barevné provedení také není nějak výrazné. Horní části základny dominuje šedostříbrná, pouze klávesnice a oblast nad ní jsou realizovány v černém provedení. Matný černý povrch pak najdete i na víku, vnější stranu zdobí pouze stříbrné logo výrobce. Zvolená povrchová úprava je výhodná z pohledu údržby, případné nečistoty na ní nejsou hned tak nápadné.

Výrobce se u konstrukce snažil dosáhnout co nejmenší hmotnosti a nabídnout tak nadstandardní mobilitu. Notebook je tedy velmi lehký, ovšem za cenu určitých ústupků z pevnosti. Plastové materiály na základně proto trochu pruží a při méně citlivém uchopení za roh se párkrát ozvalo i nějaké to zavrzání. Mírně pružné je i víko, displeji ovšem zajišťuje dostatečnou ochranu.

Kvůli zvolenému provedení pantů lze víko vyklopit do maximálního úhlu okolo 135°, v zavřeném stavu je jištěno magneticky. Panty mají přiměřenou tuhost, není tak problém otevřít notebook jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Konektory má notebook rozmístěn výhradně po stranách, na pravém boku najdete krátký ExpressCard slot, DisplayPort, dvojici USB portů, konektory pro připojení sluchátek a mikrofonu a úplně vzadu analogový VGA výstup. Na opačnou stranu pak výrobce umístil čtečku SD karet, slot pro karty typu Smartcard, třetí USB port a za mřížku chlazení dále konektor Ethernetu a vstup pro napájecí zdroj.

Výbava je na poměry malého počítače docela široká, většina uživatelů asi nebude nic postrádat, i když jedno USB v rychlejší verzi 3.0 by přeci jen potěšilo. Díky ExpressCard slotu ale jde v případě potřeby chybějící rozhraní doplnit přídavnou kartou.

Díky rozměrům 283 x 215 x 33 mm se notebook řadí k lehce přenosným modelům, které uživatele na cestách příliš nezatíží. Mobilitě velmi pomáhá i nízká hmotnost, počítač váží pouze 1,55 kg.

Co se týče velikosti, příjemně překvapí i dodávaný 60W zdroj. Má lehce nezvyklý úzký podlouhlý tvar, ale ve své kategorii patří k těm nejmenším.

Klávesnice a ovládací prvky

Černá klávesnice s bílými popisky má už na první pohled trochu omezený prostor. Nevelkým rozměrům samotného notebooku tak musela být přizpůsobena velikost kláves i samotné rozložení. Kurzorové šipky naštěstí zůstaly docela jasně vymezené, takže s jejich ovládáním není žádný problém, v kombinaci s Fn ovšem nahradily klávesy pro pohyb v textu. Klávesy mají u všech znaků stejnou velikost, mírné zúžení je patrné pouze u tildy a zpětného lomítka.

Psaní je po chvilce zvykání docela pohodlné, na první pocit má klávesnice mírně tužší stisk, ale díky větší blízkosti menších kláves nejsou problémy ani při psaní vyšší rychlostí.

Nad klávesnicí je ovládací panel s pěticí vyhrazených tlačítek, která slouží pro uzamknutí počítače, spuštění centra mobilních zařízení, aktivaci úsporného Eco módu, spuštění informačního centra a aktivaci softwaru pro správu bezdrátových sítí. Ostatní běžné funkce jako ovládání hlasitosti nebo jasu displeje zajišťují výhradně klávesové Fn zkratky.

Vedle panelu s tlačítky najdete skupinu indikačních diod označujících aktivní zámky klávesnice, zapnutý Eco režim a aktivitu disku. O napájení a nabíjení pak informují LED umístěné na přední straně notebooku.

pracovní plocha detail klávesnice

Touchpad pochází od společnosti Synaptics, od zbytku základny je odlišen jinou strukturou povrchu. Ovládání i odezva jsou bezproblémové, příjemným prvkem je druhá menší dotyková ploška nahrazující pohyb kolečka myší kroužením po svém obvodu. Tlačítka touchpadu mají dostatečnou velikost a ovládají se pohodlně. Uprostřed mezi tlačítky si našla své místo čtečka otisků prstů.

Hlavní HW parametry

Testovaná verze byla vybavena dvoujádrovým procesorem Intel Core i5-2520M pracujícím na základní frekvenci 2,5 GHz. Díky Turboboostu se může v zátěži takt zvýšit až na 3,2 Ghz, nechybí ani podpora Hyper-Threadingu umožňujícího současné zpracování až 4 aplikačních vláken. Mezi dalšími technologiemi podporovanými procesorem nechybí hardwarová virtualizace (VT-x i VT-d) nebo akcelerace AES šifrování.

CPU
specifikace čipu

Notebook byl vybaven jedním paměťovým modulem typu DDR3 pracujícím na frekvenci 1333 MHz, jeho dostupná kapacita činí 4 GB. Druhý paměťový slot je volný, případné rozšíření paměti tak není nijak složité.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 53 034
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 235

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 111 043
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 55 897

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5140 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9757 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,9

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,23 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 2,40 pts
  • Multiprocessor Speedup: 1,96

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6058 MB/s

Procesor se řadí mezi ty výkonnější dvoujádrové modely používané v noteboocích. Použití klasické verze CPU namísto pomalejší nízkonapěťové u malého mobilního notebooku docela potěší, nechybí jí určitá výkonnostní rezerva i pro náročnější úlohy.

Místo klasického pevného disku výrobce umístil do 2,5“ šachty výkonnější SSD. To pochází trochu nezvykle od Toshiby, která se objevuje spíše jako výrobce běžných disků než producent úložišť využívající paměťové čipy. SSD nabízí kapacitu 128 GB, přenos zajišťuje rozhraní SATAII.

test SSD
rychlost SSD v závislosti na velikosti bloku dat

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 163.34 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 160 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,31 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 6,8

Rychlost SSD sice mírně zaostává za nejvýkonnějšími současnými modely, na druhou stranu při srovnání s disky klasické konstrukce je úložiště stále nesrovnatelně rychlejší. A právě rozdíl mezi běžným diskem a SSD je jasně znatelný prakticky při jakékoliv činnosti, na rozdíl od srovnávání různých modelů SSD, kde vysoký výkon často poznají jen ti nejnáročnější uživatelé.

Konektivita je na velmi dobré úrovni, nezbytném základem je gigabitový Ethernet pro pevné připojení, pro bezdrátové spojení slouží Wi-Fi adaptér od Atherosu podporující všechny standardy v pásmu 2,4 GHz, nechybí ani Bluetooth ve verzi 3.0. Pro připojení na cestách dále notebook nabízí integrovaný 3G modem s podporou rychlostí až 14,4 Mbps (slot pro SIM kartu je ukryt v prostoru pod baterií).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

12 " displej notebooku má na dnešní poměry už spíše výjimečný poměr stran 16:10 a od toho se odvíjející rozlišení 1280 x 800 pixelů. Při srovnání s dnes běžně používanými HD displeji to je z pohledu uživatele docela výhoda, o něco větší vertikální prostor je poznat. Posvícení LCD zajišťují LED (diody), jas je široce regulovatelný ve 12 stupních. Zvolená matná povrchová úprava panelu je společně s dostatečně vysokým jasem ideální kombinací při používání notebooku ve venkovním prostředí. Vše zůstává dobře čitelné i za jasného slunečného počasí.

Co se týče samotné kvality zobrazení, displej nijak nevyčnívá z obvyklého nepříliš slavného průměru ať už v oblasti barevného podaní, nebo svými pozorovacími úhly.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Zobrazení obstarává integrované grafické jádro Intel HD 3000, které je součástí procesoru. Integrované GPU využívá paměť sdílenou ze systémové RAM, podporuje DirectX 10.1 a hardwarovou akceleraci videa. Z pohledu uživatele je výkon pro běžnou práci naprosto dostatečný, ovšem na hraní her se příliš nehodí. Zvládne jen starší tituly, navíc se sníženou úrovní grafických nastavení.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 7798
  • 3DMark 05: 5628
  • 3DMark 06: 3552

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5321 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 8,68 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,1

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory umístěné nad klávesnicí svým přednesem příliš neoslní. Kvalita i hlasitost jsou sice o něco lepší než u jiných malých notebooků stejného výrobce, stále ale stačí jen pro zajištění základního ozvučení. Při občasném sledování filmů nebo poslechu hudby se bez sluchátek neobejdete.

Nabídka audiokonektorů je standardní, výstup pro sluchátka i vstup pro mikrofon jsou vyvedeny samostatně.

Trochu překvapivě chybí notebooku webkamera, ve víku nad displejem sice najdete lesklou záslepku, žádný snímač pod ní ale umístěn není. K dispozici tak zůstává pouze integrovaný mikrofon.

Zabezpečení

Testovaný Lifebook své firemní zaměření nijak neskrývá, k zabezpečení je tak možné využít nejen čtečku otisku prstů, ale také slot pro karty typu Smartcard. Nechybí pochopitelně ani TPM čip a obvyklé možnosti pro nastavení hesel v rámci BIOSu. Notebook je dále vybaven technologií Intel Anti-Theft, která po předplacení odpovídající služby umožňuje na dálku zabezpečit a lokalizovat ukradený přistroj.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je vyvedeno k výdechu na levém boku, vzduch dovnitř nasává větráček několika otvory na spodní straně. Podobně jako u jiných Lifebooků ani zde nechybí snímatelná záslepka usnadňující odstranění případných nečistot z chladiče. Režim chlazení je nastaven velice rozumně, při běžné činnosti zůstává větráček zastavený a díky současnému použití SSD je provoz notebooku úplně bezhlučný. Při vyšším zatížení je chlazení v provozu pochopitelně trvale a vydávaný hluk nejde přeslechnout, nicméně jeho hlasitost se drží na úrovni běžné u jiných podobně velkých modelů.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 31,4 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,1 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,4 °C
  • klávesnice vlevo = 30,3 °C
  • klávesnice vpravo = 28,6 °C
  • spodek maximum = 35,0 °C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 35,4 °C
  • napájecí adaptér = 34,2 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,8 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 35,1 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,5 °C
  • klávesnice vlevo = 34,3 °C
  • klávesnice vpravo = 28,8 °C
  • spodek maximum = 38,6 °C (nalevo od středu)
  • výdech chlazení = 47,2 °C
  • napájecí adaptér = 49,6 °C

teplota okolí při měření: 23 °C

teploty HWiNFO
teploty komponent při dlouhodobé zátěži

Navzdory pasivnímu chlazení nejsou teploty notebooku při běžném používání vůbec vysoké, spíše naopak, notebook zůstává poměrně chladný. V zátěži se zahřívání mírně projeví jen na levé polovině a ze spodní strany, hodnoty ale nejsou nijak extrémně vysoké. Kvůli lepšímu proudění vzduchu je ovšem vhodné notebook při vysokém zatížení umístit na stabilní rovnou podložku.

Baterie

Dodávaná šestičlánková baterie poskytuje kapacitu 66 Wh a notebook na ni dokáže běžet docela dlouhou dobu. Při našem standardním redakčním testu se výdrž vyšplhala na 9 hodin a 29 minut. S ohledem na menší rozměry a nízkou hmotnost notebooku je to velmi slušný výsledek. Při běžné práci s aktivní Wi-Fi se lze dopracovat k výdrži lehce přes 6 hodin. Nad rámec běžné správy napájení nabízí Fujitsu vlastní utilitu, která po stisknutí ECO tlačítka sníží spotřebu vypnutím některých zařízení podle nastavení uživatele (zvolit lze jednotlivé vypnutí síťových adaptérů, ExpressCard slotu nebo čtečky SD a dále například ztlumení hlasitosti). S určitou rezervou je vhodné brát odhad výdrže poskytovaný elektronikou baterie, údaje bývají o něco optimističtější než je u většiny notebooků zvykem.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 50 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 51 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 62 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 38 W

Nabíjení notebooku je dostatečně rychlé, na 90% své kapacity se baterie dostane zhruba za hodinu a půl.

BIOS

Pro vstup do nastavení BIOSu slouží při startu klávesa F2 a nabízené volby jsou docela široké. Mezi ty nejzajímavější patří:

  • deaktivace některých technologií procesoru (Hyper-Threading, SpeedStep, Virtualizace, používání všech jader CPU)
  • vypnutí vybraných zřízení a portů (Ethernetu, WiFi, Bluetooth, 3G modemu, čtečky SD a USB)
  • nastavení hardwarové správy napájení, režimu SATA řadiče a nabíjení dalších zařízení z USB ve vypnutém stavu
  • zkrácení testu při bootování, vypnutí grafického loga při spuštění

Příslušenství

Na notebooku jsou předinstalovány Windows 7 Professional v 64 bitové verzi. Součástí instalace je i obvyklá zkušební verze antivirového softwaru na druhou stranu patří systém k těm méně zahlceným různými nepotřebnými programy. U testovaného počítače nebyla přibalena recovery média, nicméně u notebooků v běžném prodeji by neměla chybět.

Z volitelného příslušenství stojí za zmínku především dokovací stanice, která nabízí DisplayPort, DVI a VGA výstup, dále 4 USB 2.0, výstup Ethernetu a jedno eSATA. Obrazové výstupy mají drobné omezení, pro digitální přenos lze vždy používat současně pouze jeden (tedy buď DVI nebo DisplayPort).

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vybavená procesorem Intel Core i5-2520M, 128 GB SSD a 3G modemem se na českém trhu prodává za cca 31 800 Kč bez DPH (38 160 Kč s DPH).
Současně jsou nabízeny i alternativní konfigurace:

  • Intel Core i5-2520M, 500 GB HDD, 3G modem za 28 030 Kč bez DPH (33 636 Kč s DPH)
  • Intel Core i5-2520M, 500 GB HDD, bez 3G za 26 580 Kč bez DPH (31 896 Kč s DPH)

Standardní záruka je tříletá, její součástí už je i služba NBD, tady oprava do druhého pracovního dne přímo u zákazníka.

Závěr

Fujitsu Lifebook P701 se zaměřuje především na uživatele hledající malý lehký a mobilní notebook klasické konstrukce. Kromě dobré mobility nabízí také dostatečný výkon, tiché chlazení a širokou výbavu zaměřenou na firemní prostředí. Ať už se jedná o možnosti zabezpečení, 3G modem nebo matný displej s konzervativnějším poměrem stran 16:10. S ohledem na malé rozměry a nižší hmotnost velmi potěší i solidní výdrž při běhu na baterii.

Zvolené lehké provedení si při snižování hmotnosti vyžádalo určité ústupky, některé části šasi se proto mírně prohýbají a pruží. Dalším drobným nedostatkem může pro někoho být absence modernějšího rozhraní USB 3.0.

Klady a zápory

+ vynikající mobilita
+ tichý provoz při běžné zátěži
+ dlouhá výdrž

- méně robustní šasi
- absence rychlejšího USB

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Lifebook P701
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-2520M (2,50 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x 4096)
  • HDD (GB): 128 GB SSD (Toshiba THNSFC128GBSJ)
  • DVD: -
  • LCD: 12" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel HD 3000 (IGP)
  • 3G modem: Sierra Wireless MC8305
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82579V)
  • WiFi: Atheros AR9287 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 66 Wh / 9h 29min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, DisplayPort, 3x USB 2.0, ExpressCard /34, SDXC, Smartcard
  • Rozměry: 283 x 215 x 33 mm
  • Hmotnost (kg): 1,55
Recenze

Diskuse