RECENZE: Fujitsu LifeBook S761 vPro - nečekaně lehký

5. 1. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Nedávno jsme testovali 14" LifeBook vyšší pracovní třídy. Tentokrát jsme vzali jeho o palec menšího bratříčka, který váží pouhých 1,7 kg, přestože uvnitř ukrývá stejně výkonné komponenty a podobnou výbavu. Za maximální mobilitu si ovšem musíte připlatit.

Fujitsu LifeBook S761 vPro - nečekaně lehký

Základní popis

Pod značkou LifeBook mnozí zasvěcení stále vidí kvalitní pracovní notebooky s dlouhou tradicí. Poslední roky zde tyto notebooky prodává Fujitsu, ale dříve u nás byly od výrobce Fujitsu-Siemens (v zámoří byly jako Fujitsu vždy), což se změnilo, když jedna z firem tohoto spojení odkoupila podíl druhé.

Dnes již můžeme v nabídce Fujitsu najít pod názvem LifeBook také multimediální a levné modely. Konkrétně řada LifeBook S však stále zastřešuje univerzální pracovní stroje na cesty a 13“ model S761 představuje ideální kompromis, neboť zabalil velký výkon a dlouhou výdrž na baterie do extrémně lehkého šasi.

Jelikož 13“ varianta sdílí mnoho vlastností s větším modelem v řadě, doporučuji nejdříve přečíst recenzi Fujitsu LifeBook S751 – business s tradicí. V této recenzi se budu věnovat pouze rozdílům mezi oběma stroji.

Vzhled je založen na stejné kombinaci černých a světle šedých povrchů (řešených nástřikem). Povrch počítače je opět kompletně matný a příjemný na dotyk. Díky použití různých vyztužených kompozitních materiálů je dosaženo dobré odolnosti s minimální hmotností za cenu mírného pružení, které je pro japonské stroje charakteristické.

Velký rozdíl je mezi 13 a 14“ modelem v tloušťce. S761 je tenčí a díky tomu také hezčí. Tenké notebooky se nikdy neomrzí.

Menší varianta sice nemá klasickou konstrukci kloubů, ale otevření je možné až do úhlu asi 170°, což by mělo stačit ve všech případech. V zavřeném stavu je víko drženo magnetem a není problém jej otevřít s použitím jedné ruky.


pohled zepředupohled zezadupohled zlevapohled zpravapohled shorapohled zespoda

Kromě VGA výstupu vzadu a čtečky paměťových karet (SD XC) vpředu jsou všechny konektory po stranách. Vlevo jde o vstup a výstup zvukové karty, výstup HDMI, dvě USB (jedno z nich 3.0) a konektor napájení. Vpravo výčet pokračuje slotem ExpressCard 54, šachtou s optickou mechanikou, třetím USB (zde již jen 2.0) a konektorem pro připojení do počítačové sítě LAN.

Zmenšení si vyžádalo vypuštění kombinovaného konektoru eSATAp. DisplayPort byl nahrazen méně pokročilou, avšak o to rozšířenější variantou – HDMI. Pokud připojujete externí reproduktory nebo sluchátka s velkým konektorem, potěší vás přesunutí zvukových výstupů z čelní hrany doleva. Výbava je vzhledem k rozměrům velmi dobrá a nemám výhrady ani k umístění jednotlivých rozhraní.

Přístroj má v zavřeném stavu klínovitý tvar a vpředu je tenčí. V číslech jsou rozměry 321 x 228 x 28-33 mm. Největší rozdíl mezi oběma variantami je v hmotnosti. V operativním stavu totiž notebook váží pouhých 1,74 kg, což je více než půl kila dolů.

Vzhledem k tomu, že tuto verzi není možné osadit dedikovanou grafikou, je v krabici přibalen menší, 65W napájecí zdroj. Spolu s dvoužilovou přívodní šňůrou váží pouhé 304 gramů.

Klávesnice a ovládací prvky

LifeBooky S751 a S761 sdílí jednu klávesnici – prostornou a velmi pohodlnou. Zde na fotkách můžete vidět anglické popisky, ale je to dáno tím, že jde o prodejní kus pro anglicky mluvící krajiny. U nás je klávesnice potištěna českými, slovenskými a polskými znaky jako u všech ostatních notebooků od Fujisu.

Oproti většímu bratříčkovi mají modré LED nad klávesnicí nižší svítivost, takže neruší ani v noci. Výrazně nižší svítivost mají také indikační ikony na čelní hraně vpravo. Jsou vlastně tak tlumené, že se v prostředí s intenzivním osvětlením špatně čtou. Ovšem kdo chce, informaci z nich vždy vyčte.

pracovní plochadetail klávesnice

K ovládání kurzoru na obrazovce slouží stejný touchpad. Zde je jen doplněný kolečkem, které slouží k rolování stránek krouživým pohybem. Jde o unikátní prvek malých notebooků od Fujitsu a najdete jej také v řadě LifeBook P.

Hlavní HW parametry

Dodaná konfigurace pro zahraniční trh se výkonem procesoru Core i5-2520M trefuje přesně mezi ty nabízené u nás s Core i7 2620M a Core i5 2410M. Dvoujádrový procesor tiká na výchozí frekvenci 2,5 GHz a dokáže se v režimu Turbo Boost přetaktovat až na 3,2 GHz. Je úsporný, podporuje veškeré pokročilé technologie virtualizace a zabezpečení a jde o zlatou střední cestu pro podnikové nasazení.

CPU-Z
specifikace čipu

Základní deska je ve verzi vPro vybavena čipovou sadou Intel QM67, což znamená podporu Intel vPro a Intel AMT.

Ze dvou paměťových slotů je obsazen pouze jeden. Je v něm 4GB modul DDR3 běžící na frekvenci 1333 MHz. Sloty jsou snadno přístupné na jeden šroubek zespodu.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 52 667
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 161

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 110 990
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 55 770

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5062 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10134 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,00

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,48pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5946 MB/s

Výkonově procesor plně postačuje pro všechny běžné činnosti a na nedostatek výkonu si pravděpodobně nebudete stěžovat. Pokud by vás zajímal výkon zde prodávané vPro konfigurace s procesorem Core i7 2620M, najdete jej v recenzi většího modelu.

Pevný disk je od Toshiby a má kapacitou pouhých 320 GB. Výkonově jde spíše o podprůměrný kousek (i mezi těmi s rychlostí ploten 5400 rpm) a kapacitou už dnes také nenadchne. V prodejních konfiguracích pro ČR se ovšem téměř výhradně používají výkonné 7200 rpm disky s kapacitou alespoň 500 GB.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 172 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 67,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,02 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,8

Fujitsu patří k těm výrobcům, kteří nešidí šachtu s vyměnitelnými moduly, ve které je standardně osazena optická mechanika DVD Super Multi. Místo ní lze připojit druhou baterii, adaptér s druhým pevným diskem nebo malý dataprojektor napájený přímo z baterie počítače, který jsme nedávno recenzovali.

Možnosti připojení jsou stejné jako u většího modelu, takže nemůže chybět ani bezdrátový 3G modem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

13“ širokoúhlý displej (16:9) je matný a vybaven je základním rozlišením HD (1366x768). Na rozdíl od úhlopříčky 14“ se zde běžně nenabízejí displeje s vyšším rozlišením (1600x900), což je ovšem pochopitelné vzhledem k velikosti bodů a faktu, že většina lidí nestojí o drobná písmena. Dle mého názoru je rozlišení HD pro tuto úhlopříčku optimální z hlediska ergonomie.

Displej má bílou barvu spíše teplejší (může působit lehkým nádechem do žluté), ale barevné podání celkově je studené. Při výchozím nastavení je zdá být obraz lehce zašedlý a méně kontrastní, ale po zvýšení saturace barev na hodnotu +10 a změně gamma křivky na 0,8 (případně 0.9 podle vlastních preferencí) v ovládacím panelu grafické karty Intel je obraz poměrně dobrý a podobný obrazu stolních LCD.

Velkou výhodou použitého displeje je velmi silné podsvícení. V místnosti si většinou vystačíte s méně než polovičním jasem bez ohledu na to, zda je den, či noc. Díky tomu má podsvícení velké rezervy pro práci venku pod přímým slunečním světlem. LifeBook S761 je díky tomu vítaným pomocníkem při práci na cestách.

pohled přímodisplej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135stdisplej v úhlu 45st

13“ model může být vybavený pouze integrovaným grafickým jádrem v procesoru. Je tu tedy Intel HD3000 se sdílenou pamětí a základním výkonem. Výsledky jsou více méně stejné jako v recenzi 14“ modelu, takže se zde nemá význam opakovat.

Dodám jen, že DisplayPort na těle notebooku byl nahrazen HDMI, které umožňuje rozlišení do 1920x1200, což je sice méně, ale v běžných situacích se hodí jeho větší rozšířenost (zejména v oblasti spotřební techniky). DisplayPort je stále dostupný alespoň v dokovací stanici.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 3249
  • 3DMark Vantage: P1683 (GPU: 1334, CPU: 7867)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,1

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5087 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 8,35 fps

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Chlazení a provozní hluk

Ventilátor je umístěn v levé části základny a doleva směřuje také výdech chlazení. Ve výchozím režimu se při kancelářské práci ventilátor v těchto studených dnech prakticky nikdy neroztáčí. Na základě četných zkušeností však předpokládám, že v letních dnech se bude spouštět alespoň po několika minutách na pár sekund. Jeho nejnižší rychlost je relativně tichá, takže v běžném ruchu možná rozjezd ani nepoznáte.

V zátěži se točí neustále a plynule přechází mezi nejnižšími dvěma rychlostními stupni. Produkovaný hluk spadá k průměru mezi pracovními notebooky vyšší třídy a nejde označit za vyloženě rušivý.

Pokud se v počítači vymění disk za SSD, může jít na běžnou práci o tiché zařízení, které uspokojí i ty v otázkách hluku nejnáročnější.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,7°C
  • klávesnice vlevo = 29,9°C
  • klávesnice vpravo = 28,9°C
  • spodek maximum = 36,4°C(uprostřed)
  • výdech chlazení = 35,8°C
  • napájecí adaptér = 32,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 24,7°C
  • klávesnice vlevo = 32,1°C
  • klávesnice vpravo = 29,4°C
  • spodek maximum = 34,6°C(levý zadní roh)
  • výdech chlazení =45,5°C
  • napájecí adaptér = 47,1°C

teplota okolí při měření: 22°C

Pasivní chlazení způsobuje, že se ohřátý vzduch dlouho zdržuje uvnitř počítače. Relativně úsporné komponenty a dobrý návrh základní desky vedou k nízkému tepelnému vyzařování, takže počítač je studený, maximálně vlažný. Dokonce ani v zátěži není teplo cítit jinde než u výdechu chlazení.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Model S761 sdílí s S751 stejnou šestičlánkovou baterii schopnou pojmout 67 Wh energie. V našem standardním redakčním testu* notebook vydržel běžet 7 hodin a 10 minut. Při on-line kancelářské práci s polovičním jasem LCD a zapnutou Wi-Fi není problém dosáhnout výdrže mezi 5 a 6 hodinami. Pokud využijete služeb vestavěného 3G modemu, je výdrž na hranici 5 hodin.

Mezi volitelným příslušenstvím je také sekundární baterie, která se vkládá místo optické mechaniky a jejích 41 Wh dokáže prodloužit výdrž o dvě třetiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 47 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 44 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 81 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 37 W

Přestože by adaptér měl mít dle svého štítku výkon 65 W, při intenzivní zátěži současně s nabíjením dosahoval odběr ze sítě až 81 W. Zdá se, že nabíjení je stejně rychlé bez ohledu na zátěž. Prázdnou baterii lze dostat na 90% kapacity přibližně za dvě hodiny.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace se u nás neprodává, ale nejblíže má kvůli 3G modemu a podpoře Intel vPro k nejvýkonnější konfiguraci u nás, která se liší použitím rychlého 7200rpm disku s kapacitou 500 GB a rychlejším dvoujádrovým procesorem Intel Core i7-2620M a prodává se za 33 540,- Kč bez DPH (40 248,- Kč s DPH).

Dále je v nabídce konfigurace s procesorem Core i5-2430M (2,4GHz), 4GB RAM, 500GB 7k2 diskem za 28 020 Kč bez DPH (33 624,- Kč s DPH).

Všechny konfigurace jsou v základu vybaveny tříletou on-site NBD zárukou s opravou u zákazníka do druhého dne. Taková záruka je velmi důležitá, pokud je pro vás notebook zdrojem příjmu a nemáte vždy připraven ekvivalentní náhradní stroj.

Závěr

Fujitsu LifeBook S761 je špičkový malý pracovní notebook na cesty. Nabízí totiž výbornou ergonomii, pohodlnou klávesnici a plnohodnotný výkon v 13“ těle s hmotností pouhých 1,7 kg. Přitom je uvnitř vyměnitelná šestičlánková baterie, se kterou vydrží přes 6 hodin běžné kancelářské práce. Pro pracovní nasazení je v základu vybaven tříletou on-site zárukou s opravou u zákazníka, klasickým dokovacím konektorem a celou řadou rozhraní. Vezmu-li v potaz, že dnes tolik propagované Ultrabooky mají hmotnost jen o čtvrt kila nižší výměnou za malé baterie, mělké klávesnice a velmi omezenou konektivitu, nebojím se, že by si tento LifeBook nenašel uplatnění.

U tohoto počítače jednoznačně převažují klady a zápory se jen špatně hledají. Provedení z pružných a lehkých kompozitních materiálů může na někoho působit fórově v porovnání s různými hliníkovými počítači. Na druhou stranu tento koncept mají japonské notebooky mnoho let a umí s ním pracovat. Někomu také nemusí vyhovovat spíše konzervativní vzhled. Opravdu objektivní nedostatek lze vidět ve kvalitě použitých reproduktorů, které zvládají bez velkého útlumu až frekvence od 700-800 Hz, což znamená, že středy a hloubky jsou prakticky potlačené. Subjektivně bych pak ještě přidal absenci podsvícení klávesnice. I přes těchto pár drobných nedostatků dle mého názoru patří LifeBook S761 ke špičce ve své třídě.

Klady a zápory

+ výkonné podsvícení LCD
+ nízká hmotnost při zachování plné výbavy
+ velmi pohodlná klávesnice
+ on-site NBD záruka v ceně

- plastové části víka nemusí působit příliš odolně
- nízká kvalita vestavěných reproduktorů
(- chtělo by to podsvícenou klávesnici)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu LifeBook S761 vPro
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 2520M (2.50 GHz / 3.20 GHz Turbo, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 320 (TOSHIBA MK3276GSX, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (TSSTcorp CDDVDW TS-U633J)
  • LCD: 13" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD 3000 (IGP)
  • Modem: 3G (Sierra Wireless WWAN Modem)
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82579LM)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6205 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (32/64bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 67 Wh / 7h 10min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI, ExpressCard 54
  • Rozměry: 321 x 228 x 28-33 mm
  • Hmotnost (kg): 1,74
Recenze

Diskuse