RECENZE: Fujitsu LifeBook SH531- na cesty s dobrou výbavou

29. 3. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Nabídka Fujitsu je v segmentu lehkých mobilních notebooků poměrně široká. Tentokrát si představíme jeden z dostupnějších 13'' modelů, který si chce udržet některé z předností svých dražších sourozenců. Jeho devizou je spousta rozhraní včetně optické mechaniky.

Fujitsu LifeBook SH531- na cesty s dobrou výbavou

Základní popis

Označení LifeBook využívalo dříve Fujitsu především u notebooků určených pro náročné uživatele z firemního prostředí. V současnosti ale představuje mnohem širší škálu notebooků včetně těch zaměřených spíše na domácí uživatele. A právě na ně se zaměřuje model s označením SH531, který si představíme dnes.

LifeBook SH531 není úplně typickým představitelem mobilního notebooku určeného pro domácí uživatele. Řada výrobců se dnes v této kategorii zaměřuje především na stylový vzhled a ostatní aspekty jsou při vývoji až vedlejší. Fujitsu zvolilo u tohoto modelu odlišný přístup, zaměřený spíše na praktickou stránku a výbavu.

Vzhled počítače je spíše nenápadný, dominují mu hlavně jednoduché zaoblené tvary. Vnější straně víka vévodí stříbrné logo výrobce společně s dekorativním rámečkem po obvodu, zbývající části počítače jsou vyvedeny pouze v černé. Zatímco v zavřeném stavu jsou viditelné pouze matné povrchy, po otevření se ukážou i lesklé plasty. Ty výrobce využil na rámečku displeje a v prostoru nad klávesnicí. Základnu zdobí pouze mřížky reproduktorů a výrazné tlačítko napájení, žádné další ozdobné prvky zde nenajdete.

Lícování jednotlivých dílů je bezchybné, nicméně pevnost odpovídá použitým plastovým materiálům. Základna při zatlačení na povrch v některých místech lehce pruží a při uchopení za roh se mírně prohne. Podobně je na tom i víko, kde při zatlačení dochází ke slabému vlnění barev na displeji.

Provedení pantů umožňuje vyklopení víka do úhlu okolo 140°, díky lehké základně je ovšem při otevírání používat obě ruce. V zavřeném stavu je víko jištěno magneticky.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Nabídka rozhraní je na poměry 13" notebooku docela příjemná. Na levém boku najdete čtečku paměťových karet, dále úzký ExpressCard /34 slot, HDMI výstup, VGA a za výdechem chlazení dále jedno USB a vstup pro napájecí zdroj. Na opačnou stranu výrobce umístil plnohodnotnou optickou mechaniku, jedno USB kombinované s eSATA portem a jeden klasický USB port následovaný konektorem Ethernetu. Na přední straně se pak nachází dvojice audiokonektorů a přepínač bezdrátových adaptérů.

Výbava je s ohledem na velikost notebooku velice slušná, u mnohých „domácích“ notebooků se dnes omezují rozhraní pouze na USB porty. Příjemná je také optická mechanika a výtku tak lze mít leda k absenci rychlejšího USB 3.0. Vzhledem k přítomnosti ExpressCard slotu ho ovšem lze lehce doplnit přídavným řadičem.

Rozměry 323 x 234 x 32 se notebook od jiných modelů ve stejné velikostní kategorii příliš neliší, ačkoliv může díky zaobleným tvarům někdy působit mohutněji. Hmotnost počítače je docela příznivá, váží jen 1,96 kg.

Výrobce dodává společně s počítačem 60W napájecí zdroj, ten by ovšem mohl mít na dnešní poměry už o něco menší velikost.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice se snaží využít maximum prostoru, je proto roztažena po celé šířce notebooku. Menší kompromis se dotkl rozložení u levého okraje, kde jsou klávesy mírně zúženy, nicméně jejich zbývající část už má plnohodnotnou velikost. Kurzorové šipky jsou dostatečné odděleny pro pohodlné ovládání a kladně lze hodnotit také samostatné klávesy pro pohyb v textu u pravého okraje. Klávesnice je vyvedena v matně černé, popisky jsou pak včetně Fn zkratek vyvedeny v bílé. Zdvih kláves je přiměřeně vysoký, díky němu se píše bez obtíží rychle a pohodlně.

Nad klávesnicí se nachází řada indikačních diod označujících zámky klávesnice a dále tlačítko napájení, které bohužel po zapnutí docela jasně modře svítí. Zejména v noci to dokáže být poněkud obtěžující. Další diody označující stav napájení, nabíjení a aktivitu disku jsou umístěny na přední hraně základny.

Klávesnice je umístěna nezvykle vepředu, díky tomu nezbylo tolik prostoru pro touchpad. Velikost dotykové plochy je proto spíše menší a pár milimetrů navíc ve vertikálním směru by určitě prospělo pohodlnějšímu ovládání. Ovládací tlačítka jsou bezproblémová jen při stisku lehce hlasitější.

pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Notebook je osazen procesorem Intel Core i5-2410M tedy dvoujádrovým modelem střední třídy. CPU pracuje na základní frekvenci 2,3 GHz, v případě potřeby se ale může díky technologii Turbo Boost přetaktovat až na 2,9 GHz. Procesoru nechybí ani podpora dalších technologií jako je Hyper-Threading (zpracování až čtyř aplikačních vláken současně) nebo hardwarová podpora virtualizace (VT-x). Zbývající část platformy tvoří čipová sada Intel HM65.

CPU-Z
specifikace čipu

Testovaná konfigurace měla k dispozici 4 GB operační paměti zajištěné jedním modulem typu DDR3 pracujícím na frekvenci 1333 MHz. Rozšíření je možné, nicméně pro odjištění dvířek na spodní straně je překvapivě nutný šroubovák s torx hlavou.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 47 802
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 517

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 99 744
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 50 225

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4570 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9613 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,10

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,14 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 2,61 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,29

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6074 MB/s

Úložnou kapacitu zajišťuje 2,5" disk klasické konstrukce s kapacitou 500 GB. Jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 ot./min a svým výkonem se i mezi běžnými disky řadí spíše do podprůměru.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 71,24 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 64,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,46 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,8

Výrobci nečinilo žádný problém vybavit i malý notebook standardní optickou mechanikou, osazený model podporuje čtení i zápis všech obvyklých CD a DVD médií.

Síťovou komunikaci zprostředkuje drátově gigabitový Ethernet, pro přenos vzduchem pak poslouží bezdrátový adaptér Intel Centrino 6205 podporující sítě v pásmu 2,4 i 5 GHz (standardy a/b/g/n). Běžnou součástí je už dnes také Bluetooth adaptér pro připojení mobilních zařízení nebo jiných periferií.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

LCD panel nabízí úhlopříčku 13,3" a podsvícení zajišťované LED (diodami). Nabízený poměr stran (16:9) i HD rozlišení (1366x768) jsou stejné jako u většiny současných notebooků. Příjemným prvkem je ovšem matná povrchová úprava, která se už v současnosti vyskytuje spíše zřídka. Díky tomu na displeji při používání v jasném prostředí neodráží okolí. Společně s dostatečně vysokým maximálním jasem to jsou dobré předpoklady pro slušnou čitelnost i ve venkovním prostředí. Vlastní barevné podání panelu a pozorovací úhly nijak nevystupují z průměru obvyklého mezi notebooky.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st


Zobrazení zajišťuje integrované grafické jádro Intel GMA HD 3000, které je součástí procesoru. Podporuje sice DirectX 10.1, nicméně využívá jen sdílenou paměť a nabízí základní výkon. Pro externí zobrazení lze využít jak analogový VGA výstup, tak digitální HDMI. Méně standardní je možnost bezdrátového přenosu obrazu pomocí Intel WiDi, ta se ovšem neobejde bez zvláštního přijímače na straně televize.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 7726
  • 3DMark 05: 5967
  • 3DMark 06: 3679

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4931 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 8,56 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,2

Integrované řešení nabízí jen základní výkon, ten zcela stačí pro běžné používání, případně některé staré nenáročné hry. Pro hraní moderních her ovšem GPU určeno není. Hardwarová akcelerace videa funguje bez potíží.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Dvojice reproduktorů se nachází v prostoru nad klávesnicí, svým zvukovým podáním se ale řadí k tomu nejslabšímu, s čím se lze v přenosných počítačích setkat. Hlasitost lze ještě označit za dostatečnou, ovšem kvalita vydávaného zvuku stačí sotva pro srozumitelný poslech mluvené řeči. Cokoliv náročnějšího se neobejde bez použití sluchátek nebo nějakého externího ozvučení.

Pro připojení sluchátek a mikrofonu je k dispozici dvojice konektorů na přední straně. Vícekanálový zvuk je možné vyvést pouze digitálně prostřednictvím HDMI portu.

Webakmera integrovaná ve víku displeje umožňuje snímat okolí až v rozlišení 1,3 Mpx, nezbytnou součástí je rovněž integrovaný mikrofon.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Výdech chladícího systému najdete na levém boku, přístup vzduchu dovnitř notebooku zajišťují průduchy ze spodní strany. Při nenáročné kancelářské práci se notebook dokáže uchladit téměř pasivně, ventilátor se vůbec netočí a nárazově se občas na chvíli spustí jen v teplejším prostředí. K nízké hlučnosti navíc přispívá i tichý pevný disk. Při vysoké zátěží je už větráček v provozu trvalé, jeho hlučnost ale nijak nevybočuje z obvyklých mezí.
hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,8°C
  • klávesnice vlevo = 29,4°C
  • klávesnice vpravo = 27,8°C
  • spodek maximum = 33,1°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 33,8°C
  • napájecí adaptér = 30,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,8°C
  • klávesnice vlevo = 32,6°C
  • klávesnice vpravo = 28,1°C
  • spodek maximum = 42,7°C (střed levé poloviny)
  • výdech chlazení = 46,7°C
  • napájecí adaptér = 45,3°C

teplota okolí při měření: 23°C

Přestože při nenáročné práci není chlazení téměř v provozu, udržuje si notebook stále příjemně nízké teploty. V zátěži se teploty zvyšují, ovšem znatelněji pouze na spodní straně, ovládání zůstává pohodlné, pro lepší chlazení je vhodné při vyšších nárocích používat počítač na rovné, pevné podložce.

Baterie

Výrobce vybavil notebook šestičlánkovou baterií se základní kapacitou 48 Wh. Ta udržel při našem standardním redakčním testu* počítač v provozu po dobu 6 hodin a 25 minut. U nenáročného prohlížení webu s aktivní Wi-Fi se výdrž pohybuje lehce přes 5 hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 15 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 55 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 54 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 60 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 41 W

Nabíjení je docela svižné, 90% své kapacity dosáhne baterie po necelé hodině. Při velmi vysoké zátěži už ale zdroji nezbývá velká rezerva pro samotné nabíjení.

BIOS

Možnosti nastavení BIOSu zahrnují základní pořadí bootování a zabezpečení pomocí hesel uživatele, správce a disku. Z dalších voleb je k dispozici také změna režimu SATA řadiče, zapnutí podpory virtualizace nebo povolení nabíjení dalších zařízení z USB portů.

Příslušenství

Testovaná konfigurace měla předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional v 64 bitové edici. Součástí instalace je i další software, nicméně narozdíl od jiných výrobců Fujitsu systém tolik nezahlcuje různými zkušebními verzemi.

V krabici kromě notebooku a napájecího zdroje sice nenajdete žádnou další neobvyklou výbavu, potěší ovšem už výrobcem připravená média pro obnovu systému (současně je ale dostupný i klasický recovery oddíl na pevném disku).

Ceny a záruka

Fujitsu u nás nabízí více konfigurací. Testovaná stojí okolo 15 296 Kč bez DPH (18 356 Kč s DPH). V prodeji jsou konfigurace s Core i3 a Windows 7 Home Premium s cenou od 13 583 Kč bez DPH (16 299 Kč s DPH).

Fujitsu poskytuje dvouletou standardní záruční lhůtu se službou typu CAR s možností volitelného prodloužení na 3 roky a rozšíření o službu NBD (oprava následující pracovní den).

Závěr

Fujitsu LifeBook SH531 patří mezi mobilní notebooky zaměřené na uživatele hledající lehký přenosný počítač za dostupnou cenu. Dobrá přenosnost není jedinou výhodou, mezi klady jednoznačně patří také velmi tichý provoz a slušná výbava rozhraními včetně eSata nebo dnes už méně častého ExpressCard slotu. Zejména při používání venku je pak výhodný matný displej s vysokým jasem.

Na druhou stranu mezi méně oslnivé stránky patří ne zcela přesvědčivé provedení plastových materiálů, malý touchpad nebo velmi slabé podání reproduktorů.

Klady a zápory

+ dobrá mobilita
+ tiché chlazení
+ matný displej

- malý touchpad
- horší reproduktory

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Fujitsu LifeBook SH531

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Lifebook SH531
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-2410M (2,30/2,90 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x 4096)
  • HDD (GB): 500GB (Seagate ST9500325AS, 5400 ot./min, 8 MB cache)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 13,3" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD 3000 (IGP)
  • 3G modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6205 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 6h 25min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, HDMI, VGA, 2x USB 2.0, 1x USB/eSATA, SD/MMC/MS, ExpressCard /34
  • Rozměry: 323 x 234 x 32 mm
  • Hmotnost (kg): 1,96
Recenze

Diskuse