RECENZE: HP Envy 4 - 14'' v tenkém provedení

13. 11. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

K nedávno testovanému 15,6'' Envy existuje také menší, 14'' varianta. Opět je tenká a s dobrou výbavou i dlouhou výdrží na baterie. Uvnitř tepe úsporné Core i5 a data se ukládají na 500GB pevný disk - a konečně je vybavené Windows 8.

HP Envy 4 - 14'' v tenkém provedení

Základní popis

Intel tlačí tenké notebooky se svou iniciativou Ultrabook, co to jde, a výsledkem je dnes nepřeberné množství tenkých spotřebních modelů napříč všemi výrobci. HP nabízí takto tenké počítače v řadách Spectre a Envy. Spectre se snaží být luxusnější (podsvícená klávesnice a SSD), zatímco Envy je levnější a do tenkého těla integruje co nejvíce běžných komponent.

Model Envy 4 je 14“ variantou v rámci tenkých modelů této řady. Se svým větším bratříčkem sdílí černé barevné provedení i hlavní designové rysy. Hlavní rozdíl je vedle menší obrazovky jen v nepodpoře konfigurací s dedikovaným grafickým čipem. Ostatní prvky jsou stejné – konektorová výbava, absence optické mechaniky i klávesnice bez numerické části.

Vzhled notebooku jistě neurazí. Spotřební zacílení dává najevo lesklý černý rámeček a zaoblené rohy. Odvážnějším a dle mého názoru dobrým rozhodnutím je vana základny ve vínově červené barvě, díky které počítač nevypadá tak obyčejně.

Kovová část základny zajišťuje potřebnou pevnost, díky které se notebook nekroutí ani při uchopení za roh. Pochválit musím také podložení klávesnice, která se při silném zatlačení neprohne ani o milimetr. Tenké víko má také své slitinové výztuhy, ale vzhledem k užšímu profilu vykazuje určitou poddajnost. V rámci tenkých notebooků však patří k tomu lepšímu. To lze ostatně říct o celém provedení Envy 4.

Víko lze vyklopit maximálně do úhlu 135°, neboť jsou jeho klouby zapuštěné do základny. Klouby mají tužší chod a otevřené víko se nehoupe – při otevírání jen počítejte s tím, že se společně s ním zvedá také základna.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Na poměry dnešních tenkých notebooků není výbava vůbec špatná. Levý bok má čtečku karet SD XC (karta se dovnitř vejde celá), dvě USB 3.0, výstup HDMI v plné velikosti a „skládací“ konektor pro připojení do počítačové sítě LAN. Pravý bok pokračuje s nabídkou dvou konektorů zvukové karty, třetího USB (zde jen 2.0, za to napájeného i ve vypnutém stavu) a zdířkou napájení.

S rozměry 340 x 235 x 21 mm nejde o nejtenčí z tenkých notebooků, ale těch pár milimetrů navíc lze chápat jako daň za lepší výbavu. Samotný přístroj na váze ukázal hmotnost 1,79 kg. Na delší cesty si k ní připočtěte ještě 358 g za 65W napájecí adaptér s třížilovou přívodní šňůrou. Jednodenní výlety lze většinou zvládnout i bez zdroje.

Klávesnice a ovládací prvky

HP vsadilo na osvědčenou nízkoprofilovou klávesnici známou z některých Pavilionů, Envy a Spectre. Rozložení 14“ modelů sice nemá numerický blok, ale nechybí mu samostatné klávesy pro pohyb v dokumentech – zde umístěné po pravém okraji. Rozložení je redukované o přepínače NumLock a ScrollLock a (ne vždy vítanou) specialitou jsou do stran protažené kurzorové šipky. Jinak se nekoná nic nestandardního.

Po mechanické stránce je klávesnice opravdu dobrá. Má jistý a kultivovaný stisk s měkčím dorazem a při psaní patří mezi tiché. Na Envy je opravdu radost psát delší texty.

U řady Envy, která se dříve propagovala jako prémiová, bych očekával podsvícení klávesnice. Nenajdete jej však ani u této konfigurace, ani u jiných v rámci modelu.

Horní řada kláves slouží ve výchozím stavu primárně pro přístup k multimediálním funkcím. Původní funkce F1-F12 jsou dostupné až po stisku Fn nebo přepínačů Ctrl a Alt. Prohození primárních a sekundárních funkcí lze snadno nastavit ve firmware počítače.

Přímo na klávesách jsou indikační diody funkcí jako CapsLock, ztlumení zvuku a přepnutí bezdrátového vysílače. Z pozice uživatele je dále podsvícený již jen hlavní vypínač. Další diody jsou po stranách a běžně na něj není při práci vidět – vpravo jde o indikaci nabíjení (nabití) baterie, vlevo o indikaci zapnutí počítače a aktivity pevného disku.

pracovní plocha detail klávesnice

Mezi opěrkami je vůči základně vycentrovaná kovová dotyková plocha touchpadu. Tato plocha má jemný kruhový vzorek a obklopuje ji prohlubeň. Jde o beztlačítkový touchpad, u kterého se celá plocha chová jako jedno velké tlačítko. Elektronika od Synaptics podporuje všechny základní funkce jako pravé tlačítko stiskem v levém dolním rohu (resp. kdekoli dvěma prsty), prostřední tlačítko klepnutím tří prstů, posuv jedním i dvěma prsty, přiblížení a otočení.

V souvislosti s novými funkcemi Windows 8 přibyla také gesta pro vytažení nabídky z pravého okraje (tah prstu z pravého okraje dotykové plochy) a přepnutí Metro aplikace (tah prstu z levého okraje dotykové plochy). Během práce se mi dařilo často obě funkce náhodně aktivovat, takže jsem je nakonec raději vypnul v ovládacím panelu Synaptics. Bohužel jdou vypnout pouze obě současně a nejde u nich nastavit velikost zón.

Hlavní HW parametry

Vnitřnosti jsou dnes více méně typické pro většinu tenkých notebooků – základní deska je postavena na čipové sadě Intel HM77 a připájen je k ní úsporný dvoujádrový procesor Intel Core i5-3317U z generace Ivy Bridge (TDP 17 W). Výchozí takt procesoru je jen 1,7 GHz, ale v zátěži se umí zvýšit až na 2,6 GHz díky automatickému přetaktování Turbo Boost.

CPU-Z
specifikace čipu

Základní deska má opět připraveny dva standardní sloty pro paměťové moduly DDR3, z nichž je osazen jen jeden – 4GB modulem běžícím na efektivním taktu 1600 MHz. Maximálně lze osadit 16 GB operační paměti pomocí dvou 8GB modulů.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 184
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 114

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 97 368
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 44 821

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4483 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 8651 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,93

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,40 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6979 MB/s

Výkon použitého procesoru odpovídá 80% výkonu základního Core i5-3210M (2,5-3,1 GHz) s plným TDP 35 W, což by mělo stačit pro všechny běžné aplikace.

Plotny 500GB pevného disku od Hitachi se otáčí rychlostí 5400 rpm a v rámci klasických plotnových disků patří jeho přenosové rychlosti do lehkého nadprůměru. Jde o standardní 2,5“ disk, který je uživatelsky vyměnitelný.

Pevný disk není na práci s daty sám. Na desce je také slot mSATA, do kterého je osazené 32GB SSD. S diskem je spojeno do pole RAID 0 a ukládají se na něj automaticky některá často používaná data – typicky soubory operačního systému a oddíl pro hibernaci.

Operační systém Windows 8 pracuje s diskem úsporněji než jeho předchůdce, takže vše reaguje okamžitě, přestože uvnitř není klasické velké SSD.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 216 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 93,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,2 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Musím pokaždé pochválit HP, že chápe důležitost kabelového připojení do sítě a do svých tenkých notebooků integruje klasický gigabitový Ethernet se skládacím konektorem, který se při vložení kabelu rozevře. Takové řešení v podstatě nijak neomezuje – nemusíte s sebou nosit žádné redukce či USB adaptéry.

Bezdrátovou konektivitu v podobě 2,4GHz Wifi-N a Bluetooth 4.0 řeší mini-PCIe karta od Intelu. Bezdrátové funkce lze vypnout jedině současně, a to buď pomocí klávesy F12 (Fn+F12), nebo volbou režimu v letadle v operačním systému Windows 8. Obě cesty jsou ekvivalentní, takže při vypnutí jednou lze vše opět zapnout druhou, což je změna oproti chování ve Windows 7.

Displej a grafika

Vestavěný displej má úhlopříčku 14,0“ a jeho povrch je lesklý stejně jako rám, který jej obklopuje. Použitá matice s rozlišením HD (1366x768) patří kvalitativně pouze do průměru 14“ panelů s tímto rozlišením. Neoslní tedy výjimečným kontrastem, nadstandardními pozorovacími úhly, ani zářivými barvami.

Na můj vkus byly barvy zbytečně zašedlé, což jsem řešil mírným zvýšením jejich sytosti v ovládacím panelu grafické karty. Nečekejte žádné zázraky, nicméně pro základní (kancelářskou, on-line) činnost je panel dostatečný – nemá totiž výrazný nádech bílé do jiné barvy.

Základní LED podsvícení svou maximální svítivostí nevybočuje z průměru pro běžné panely, a v kombinaci s lesklou povrchovou úpravou tedy není vhodné pro práci pod přímým poledním sluncem v létě. V současných sychravých podzimních dnech však maximální jas pro práci venku dostačuje.

Podsvícení lze regulovat plynule v 11 stupních, ale rozsah není příliš velký - při nočních cestách autobusem mě oslňoval i nejnižší jas.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Vykreslování má na starosti integrovaná grafika Intel HD 4000, která si dynamicky ubírá prostor z operační paměti až do 1,6 GB. Při kancelářské práci ve Windows 8 si bere okolo 105 MB. Z technologií jí nechybí podpora DirectX 11.0 a přehrávání Full HD videí v moderních formátech.

Pro připojení externích monitorů a televizorů je připraven výstup HDMI (1.4) v plné velikosti. Připojený monitor může běžet společně s interním panelem v režimu rozšířené plochy a podporuje maximálně rozlišení 1440p (2560x1440).

Přítomnost bezdrátového adaptéru od Intelu zaručuje také podporu bezdrátového přenosu obrazu a zvuku do televizoru pomocí technologie Intel WiDi.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 4038
  • 3DMark Vantage: P2703 (GPU: 2219, CPU: 7819)
  • 3DMark 11: P575 (Graphics: 499, Physics: 2737)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,2

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5327 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 12,98 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 10,4 fps
  • 1366x768: 9,9 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

Výkon integrovaného řešení je limitován jediným modulem operační paměti a stačí jen na starší a méně náročné hry. U středně náročných nových her prakticky nehrozí možnost nastavení jiných než nejnižších detailů. Naopak jednoduché casual hříčky běží plynule a bezchybně.

Multimédia

Červené logo Beats Audio by mohlo naznačovat nadstandardní zvuk z integrovaných reproduktorů - chybně. Reproduktory lze označit přinejlepším jako podprůměrně a softwarové vylepšení zvuku jim spíše škodí. V případě, že se v hudbě vyskytnou výrazné výšky, dojde k potlačení hloubek a zvuk pak zní jako z lépe vybavených náramkových hodinek.

Doporučuju tedy Beats Audio vypnout. Notebook vám při jeho vypnutí hodí drobný klacík pod nohy přenastavením ekvalizéru zvukové karty (maximální výšky, minimální hloubky). Po jeho vypnutí byste měli ještě otevřít nastavení zvukových zařízení pro přehrávání a na kartě Nastavení zvuku vrátit hloubky i výšky do výchozích hodnot. Bohužel se tak děje po každém restartu - jde o rok starou chybu (nejen tohoto notebooku), se kterou HP stále nic nedělá.

Vstup a výstup jsou řešeny samostatnými konektory jack na pravém boku. Digitální zvuk je dále dostupný ve výstupu HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Nad displejem jsou ve víku integrované komunikační komponenty – 1Mpix webkamera s duálním mikrofonem. Aktivita kamery je indikována malou bílou diodou.

Chlazení a provozní hluk

Průduchy chlazení jsou po celé zadní straně směrem dozadu i dolů. Při provozu z baterie se ventilátor roztáčí na základě teplotního senzoru. S připojeným napájením je standardně nastaven neustálý běh chlazení, ale lze jej vypnout v nastavení firmware (doporučuji).

Při kancelářské práci se ventilátor spouští jednou za pět minut a běží přibližně půl minuty (v létě se spíná v kratších intervalech). Pracuje v relativně nízkých otáčkách, ale zvuk proudícího vzduchu doplňuje výrazné vrčení. V tiché místnosti tak zvukový projev počítače není příliš příjemný.

V zátěži jede ventilátor neustále ve vyšších otáčkách. K vrčení se v tu chvíli přidá také pískání. Když si odmyslím tyto projevy, je hlučnost počítače lehce nad průměrem.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 25,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 22,6°C
  • klávesnice vlevo = 30,2°C
  • klávesnice vpravo = 26,4°C
  • spodek maximum = 34,8°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 28,0°C
  • napájecí adaptér = 29,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,1°C
  • klávesnice vlevo = 40,7°C
  • klávesnice vpravo = 36,0°C
  • spodek maximum = 51,5°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 53,8°C
  • napájecí adaptér = 44,4°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při kancelářské práci je povrch základny spíše studený. Ani v zátěži se příliš tepla nepřenese přes klávesnici a opěrky do rukou. Zahřívá se však zadní část spodku.

Užitečnou funkcí spotřebních řad od HP je CoolSense zajišťující častější běh ventilátoru při pohybu počítače. Notebook dokáže na základě dat z akcelerometrů vyhodnotit, různé otřesy a pohyby, které jsou charakteristické pro provoz notebooku na klíně. S počítačem na klíně je tedy teplota povrchu nižší než při jeho položení na stůl.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Integrovná Li-Pol baterie pojme 51 Wh energie a v našem standardním redakčním testu* notebooku postačila po 7 hodin a 44 minut. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem displeje se výdrž pohybuje okolo 6 hodin a 30 minut.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 10 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 31 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 60 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 31 W

Standardní adaptér s výkonem 65 W má dostatečnou výkonovou rezervu, aby se nabíjení nikdy nemuselo zpomalit. Prázdná baterie se nabije na 90% za dvě hodiny.

BIOS/EFI a zabezpečení

Do nastavení InsydeH2O firmware se vstupuje stiskem klávesy F10 po zapnutí počítače. Nastavení je však omezené jen na úplný základ. Z pokročilých funkcí přenastavíte pouze:

  • primární funkci horní řady kláves (F1-F12, mutlimediální)
  • stav Intel RapidStart
  • stav Intel SmartConnect
  • vypnutí neustálého běhu ventilátoru (standardně zapnuto)
  • zapnutí virtualizace
  • zapnutí režimu „legacy boot“ (zapne kompatibilitu firmware s BIOSem - nutné pro instalaci Windows 7 a starších OS)

Na hardwarové úrovni notebook nabízí základní zabezpečení hesly BIOSu (správce, spuštění) a ochranu před krádeží Intel Anti-Theft. Heslo pro pevný disk nastavit nelze.

V systému Windows je předinstalovaný program HP Security Assistant, který slouží jako rozcestník k některým zabezpečovacím funkcím. Pro správu hesel HP s počítačem dodává program HP SimplePass, což je přejmenovaný AuthenTec TrueSuite. Program je integrovaný do webových prohlížečů a zajišťuje bezpečnější uložení hesel.

Příslušenství

V krabici najdete s notebookem pouze napájecí adaptér, přívodní šňůru a základní tištěnou dokumentaci. Tovární instalace systému je zálohována v samostatném oddílu pevného disku.

Na disku je předinstalován Windows 8 (verze pro domácnost) s minimálním množstvím bloatware (zkušební verze antiviru však nechybí).

HP se snaží usnadnit přechod na Windows 8 jednoduchým předinstalovaným průvodcem, který uživatele seznamuje s některými novými ovládacími prvky. Pro našince má pouze jedinou nevýhodu –je kompletně v angličtině.

Ceny a záruka

Notebook je u nás nabízen v testované konfiguraci a stojí 16 158,- Kč bez DPH (19 390,- Kč s DPH). V prodeji je ještě jeho dotykový bratříček HP ENVY TouchSmart 4-1160ec s cenou 19 242 Kč bez DPH.

HP notebook dodává se standardní dvouletou zárukou s opravou v servisu a dopravou kurýrem zdarma v rámci reklamace.

Závěr

14“ HP Envy 4 se snaží oslovit uživatele hledající pěkný tenký notebook, který nemá příliš omezenou konektorovou výbavu a nabízí rozumný výkon. K tomu s Envy dostanete také kvalitní klávesnici, na které je přímo radost psát, a dlouhou výdrž na baterie.

Radost z notebooku kazí pouze horší reproduktory a systém Beats Audio, který zvuku v základním nastavení spíše škodí a po deaktivaci s každým restartem mění nastavení zvukové karty. U zvuku ventilátoru je otázkou, zda jde o chybu návrhu (tj. vlastnost notebooku), nebo o něco, co by stálo za reklamaci.

Klady a zápory

+ kvalitní mechanické provedení
+ pohodlná klávesnice
+ gigabitový Ethernet a HDMI v plné velikosti

- vrčení ventilátoru
- klávesnice není podsvícená
- podprůměrné reproduktory a problémy s Beats Audio

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Envy 4-1150ec
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-3317U (1,7 GHz / 2,6 GHz Turbo, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 (4096+0)
  • HDD (GB): 500 (Hitachi HTS545050A7E380, 5400rpm, 8MB cache, SATA-II) + 32 (SSD cache)
  • ODD: -
  • LCD: 14,0" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD4000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (RealTek RTL8168/8111 GBE)
  • WiFi: Intel Centrino Wireless-N 2230 (b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 51 Wh / 7h 44min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 340 x 235 x 21 mm
  • Hmotnost (kg): 1,79
Recenze

Diskuse