RECENZE: HP Pavilion g6-2050ec - levněji s grafickým výkonem

24. 5. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Loni se vedle klasických Pavilionů objevil také nový typ G6. Nyní se dočkal nové a podstatně dospělejší verze, která zaujme nejen poměrem cena-výkon. V testované konfiguraci je procesor Core i3 v kombinaci s výkonným Radeonem HD7670M.

HP Pavilion g6-2050ec - levněji s grafickým výkonem

Redakce NOTEBOOK.cz, opět jako první v ČR, přináší recenzi zcela nového modelu notebooku.

Základní popis

Když se poprvé objevily Paviliony g6-1000, šlo jen o přeplastované levné HP 630. Vzal se původní notebook a vyrobil se s lesklým displejem a lesklými plasty víka i opěrek rukou. Poměrně jednoduchým způsobem se snažil v nižším segmentu nabídnout něco i pro ty, kterým původní „pracovnější" vzhled nevyhovoval.

Nová generace g6-2000 je jiná. Jde o zbrusu nový notebook s mnoha změnami. Zacílení zůstalo podobné, i když se změnilo rozpětí dostupných konfigurací (lze koupit i podstatně výkonnější varianty).

Počítač může zaujmout kompaktním provedením, kdy okolo 15,6“ displeje nejsou příliš velké okraje a prostor je dobře využit také v základně, která je vybavena velkým touchpadem a klávesnicí až do krajů. Povrchová úprava je opět lesklá. Nevypadá ovšem tak lacině jako jiné lesklé povrchy - má jakousi perleťovou vrstvu a není na ní vidět každý otisk prstu, což je klasický problém povrchové úpravy piano black.

Vzhled Pavilionu hodnotím jako velmi povedený. Sám tíhnu spíše k pracovním modelům, ale nová g6 se mi líbí a řekl bych, že se bude líbit i cílové skupině domácích uživatelů.

Na povrchu je počítač složen pouze z plastů. Tyto plasty jsou ovšem kvalitní a notebook působí pevně. Při zvednutí otevřeného notebooku za roh základny nedochází k výraznému kroucení a neprojevuje se ani prohýbání pod tíhou rukou v oblasti klávesnice a opěrek. Na víko se musí z vnější strany zatlačit silněji, aby se projevilo vlnění barev. V rámci multimediálních strojů je zpracování velmi dobré a převyšuje některé levnější notebooky, které se snaží oslnit hliníkovými povrchy okolo klávesnice.

Klouby jsou zapuštěné do základny, což znamená, že se spodní hrana displeje za ni zasouvá a že je omezen úhel otevření. Maximálně lze víko vyklopit do 120° a dají se najít situace, kdy by bylo dobrých dalších minimálně 20°.

Otevírání jednou rukou je možné, ale mírně se při něm zvedá základna. Je tedy lepší otevírat pomaleji.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Velkou výhodou nové čipové sady ze série 7 je nativní podpora USB 3.0, které se nyní konečně stane základní výbavou. Na levém boku najdete rovnou dvě USB 3.0 spolu s konektory zvukové karty, čtečkou paměťových karet SD/MMC, LAN a výstupy grafické karty (VGA a HDMI). Většinu pravého boku zabírá optická mechanika, vedle které se nachází jedno USB 2.0 a zdířka napájení. Tím výbava končí, nicméně nic důležitého nechybí.

V zavřeném stavu má notebook rozměry 376 x 244 x 30-35 mm a provozní hmotnost činí 2,46 kg. V úhlopříčce 15,6“ je na spodní hranici mezi běžnými modely (u tenkých se začíná na 2,0 kg) a lze jej použít k častému nošení v batohu.

90W napájecí zdroj s třížilovou přívodní šňůrou přidá k provozní hmotnosti dalších 466 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je shodná s Paviliony dv6 a dv7 a jde o typ chiclet s mezerami mezi klávesami. Rozložení je více méně základní a došlo pouze k redukci těch nejméně používaných kláves. Chybí konkrétně ScrollLock. Insert a Pause jsou dostupné alespoň jako kombinace kláves s Fn. Mezi speciality notebooků HP patří na výšku zdvojené kurzorové šipky do stran. Jinak by vás nemělo nic překvapit. Oceňuji větší mezeru mezi základním a numerickým blokem klávesnice, která se hodí při hledání Enteru a šipek potmě.

Ve výchozím nastavení je nejvyšší řada kláves mapována na multimediální klávesy pro ovládání přehrávače, nastavení hlasitosti a regulaci podsvícení LCD, zatímco původní funkce F1-F12 jsou dostupné při držení Fn. HP používá nejšikovnější způsob, jak tuto možnost nabídnout a zároveň neznemožnit základní klávesové zkratky. Při držení libovolného přepínače (Ctrl, Alt, Shift) již není nutné držet Fn pro přístup k F1-F12. Když zmáčknete například Alt+F4 pro zavření okna programu, funguje to bez ohledu na nastavení režimu kláves.

Klávesa F5 žádnou multimediální funkci nemá a funguje v původním režimu, což potěší ty, kteří touto klávesou znovu načítají stránky ve webovém prohlížeči.

Starší chování klávesnice lze zapnout v nastavení BIOSu. Nemusí se tak bát ani ti, kterým podobné novoty nevyhovují. Moje zkušenost je taková, že nové chování je pohodlné, a když neomezuje základní zkratky (Alt+F4, Ctrl+F5,…) není příliš důvodů pro přepínání do staršího režimu (pokud tedy neděláte hodně v Excelu a dvojokenních souborových manažerech).

Mechaniku klávesnice považuji za velmi povedenou a povedenější, než jaká je použita v pracovních noteboocích téhož výrobce. Na klávesnici lze psát rychle, pohodlně a s trochou snahy také tiše. Jedinou slabinou bylo u testovaného kusu špatné uchycení k základně, které se projevovalo rezonováním při silném stisku kurzorových šipek.

pracovní plocha detail klávesnice

U touchpadu v HP vsadili na osvědčenou klasiku od Synaptics. Dotyková plocha je mírně zapuštěná a používá povrch s hrbolatou texturou. Prst po tomto povrchu naštěstí stále klouže a nedostanete pocit, že jezdíte po pilníku jako u některých jiných notebooků.

Dvě hardwarová tlačítka mají jistý stisk, jen při mačkání klapou. Klapání není nijak hlasité, ale nehlučného provozu nedosáhnete bez ohledu na to, kde tlačítko zmáčknete. Pravé bylo na testovaném kusu o něco hlasitější.

Celkově je tento touchpad jeden z povedenější. Jeho snímání je přesné a bez zpoždění a podporuje všechna běžná multidotyková gesta.

Hlavní HW parametry

Nové Paviliony g6 již patří do další generace notebooků, neboť mají základní desky postavené na čipové sadě Intel HM76 (Panther Point), která je primárně určena pro procesory Ivy Bridge. Vzhledem k tomu, že dvoujádrové procesory Core z této generace zatím nejsou dostupné, uchýlilo se HP (stejně jako další výrobci) k osazení procesoru z generace Sandy Bridge, jež je plně kompatibilní.

Osazený dvoujádrový procesor Intel Core i3-2330M představuje nižší třídu, ale jde již o plnohodnotný procesor Core s podporou virtualizace a HyperThreadingu (hlásí se jako čtyři logické jednotky). Od vyšších řad jej dělí absence hardwarového šifrování (AES-NI) a technologie automatického přetaktování TurboBoost.

Výchozí takt je 2,2 GHz, ale v případě nečinnosti se procesor umí podstavovat na 800 MHz a šetřit tím energii.

CPU-Z
specifikace čipu

Všechny základní komponenty jsou snadno dostupné zespodu na jediný šroub. Jsou mezi nimi i dva sloty pro paměťové moduly. Osazen je pouze jeden - 4GB modulem DDR3 s taktem 1600 MHz. Oba sloty dohromady mohou nést až 16 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 37643
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11814

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 83428
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 40938

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3624 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 8018 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,21

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,09 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,5
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5855 MB/s

V 2,5“ šachtě je osazen 9mm pevný disk Hitachi s kapacitou 750 GB a rychlostí ploten 5400 rpm. V rámci rotačních disků má tento průměrný výkon. Zázraky nečekejte, ale velká brzda také není. Vzhledem k ceně počítače jde o optimální volbu.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 224 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 81,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,56 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika DVD SuperMulti odpovídá očekávání. Překvapily ovšem možnosti spojení se světem. Integrovaný řadič ethernetu podporuje maximálně rychlost 100 Mb/s. V dnešní době bych již očekával gigabitový ethernet jako naprostý základ. Inženýři v HP zřejmě vycházeli z toho, že pro spoustu lidí (zejména z cílové skupiny) slouží připojení do sítě pouze pro připojení k internetu a ne pro rychlé kopírování mezi domácími počítači.

Bezdrátové schopnosti zajišťuje jedna karta ve slotu mini-PCIe a podporuje Wifi-N (pouze 2,4GHz) a Bluetooth 4.0. Přes Wifi je možné kopírovat maximálně rychlostí 64 Mb/s, neboť jde o nejjednodušší zapojení antén 1x1.

Displej a grafika

15,6“ displej byl v testovaném kusu od firmy LG Displays. Má specifikací dané rozlišení HD (1366x768) a lesklý povrch. Parametrově jde o základ s průměrným obrazem mezi displeji s HD rozlišením. Slabší je pouze vertikální pozorovací úhel, což je bohužel úděl všech podobných displejů. V dané ceně se ovšem notebooky s lepšími displeji nevyskytují, takže není co řešit.

Podsvícení lze regulovat v 11 stupních. Rozsah je dobrý, ale zatímco v nižším jasu je změna po malých krocích, u maxima jsou kroky relativně hrubé.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Vykreslování obrazu již tradičně obstarává integrované jádro v procesoru (zde Intel HD3000), kterému v náročných aplikacích vypomáhá automaticky přepínatelný dedikovaný čip AMD Radeon HD7670M s 2 GB vlastní paměti. Paměť je dle specifikací výrobce GDDR5, nicméně výkonově vše odpovídá verzím s GDDR3.

Sedmičkový Radeon není ve skutečnosti nic nového. AMD novou generaci vytvořilo přejmenováním původních modelů, takže jde o přejmenovaný Radeon HD66x0M se stejným výrobním procesem a stejnou podporou technologií, zahrnující DirectX 11 a přehrávání full-HD a BluRay 3D videí.

Finální zobrazení je výhradně v režii integrovaného jádra, čímž je vytvořeno omezení maximální dvou výstupů v režimu rozšířené plochy. Chcete-li připojit dva externí monitory (HDMI a VGA), musí být vypnutý interní displej.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 7479
  • 3DMark Vantage: P4657 (GPU: 4179, CPU: 7089)
  • 3DMark 11: P1164 (Graphics: 1053, Physics: 2790)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5492 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 33,17 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 17,45
  • CATIA (catia-02): 13,67
  • EnSight (ensight-03): 19,46
  • Maya (maya-02): 31,89
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 11,31
  • SolidWorks (sw-01): 25,30
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 7,69
  • UGS NX (ugnx-01): 10,82

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 4,62
  • EnSight (ensight-04): 15,37
  • LightWave 3D (lightwave-01): 17,18
  • Maya (maya-02): 7,79
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,55
  • SolidWorks (sw-03): 15,65
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 4,13
  • Siemens NX (snx-01): 6,04

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 22,6 fps
  • 1366x768: 20,5 fps

Výkon ve 3D je na úrovni střední třídy loňského roku. Pokud budu za letošní střed považovat zbrusu nový čip NVIDIA GeForce GT640M s jádrem Kepler, je tento čip zejména v DX11 aplikacích o třetinu pomalejší, ale stále jej lze zařadit do nižší střední třídy, která stačí k plynulému hraní všech dnešních her včetně Crysis 2 (základní detaily) a BattleField 3 (střední detaily) v nativním rozlišení.

Multimedia

Své dva reproduktory (Altec Lansing) má Pavilion g6 umístěné v perforovaném plastu nad klávesnicí. Překvapila mě vysoce nadprůměrná hlasitost a dobré zvukové podání. Stále jde jen o dva notebookové repráčky bez subwooferu, ale zvuk je dostatečně dobrý, abyste nemuseli připojovat sluchátka, kdykoli chcete shlédnout třeba nějaký klip z Youtube.

O vylepšení zvuku se stará software Dolby Advanced Audio, který nabízí desetistopý ekvalizér, normalizaci hlasitosti a virtuální prostorový zvuk. Externí reproduktory můžete připojit prostřednictvím analogového stereofonního výstupu nebo HDMI. Pro mikrofon je připravený separátní konektor analogového vstupu.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Nad displejem jsou ve víku vestavěné základní komunikační součásti – 0,3Mpix webkamera a mikrofon. Webkamerou je možné pořizovat snímky maximálně v rozlišení 640x480.

Chlazení a provozní hluk

Jednu věc stále nedokážu pochopit. Nechápu, jak je možné, že multimediální domácí modely (Pavilion) jsou u HP tišší než jejich pracovní kolegové (ProBook a EliteBook). Platí to i pro tento levný Pavilion g6, který je taktéž vybaven technologií HP CoolSense.

Základní rychlost ventilátoru patří k průměru. V tiché místnosti je slyšet, ale příliš neruší. Pokud si v BIOSu vypnete neustálý běh ventilátoru (doporučuji), bude se při kancelářské práci spouštět jen nárazově a půjde o velmi tichý notebook za cenu mírně vyšších teplot.

Zajímavá je technologie CoolSense, která doznala několika změn od poslední generaci. Ztratila veškerá nastavení a jde nyní pouze vypnout nebo zapnout. Standardně je zapnutá a způsobuje, že pokud akcelerometry vyhodnotí pohyb notebooku (například si jej položíte na klín), zvýší četnost spouštění ventilátoru i jeho rychlost, což je zvláště praktické například při letním cestování v dopravních prostředcích. Vypnutí této vymoženosti je možné rychle přes ikonu v oblasti tray u hodin (ikona sněhové vločky).

V zátěži běží ventilátor neustále s vyšší rychlostí. Hlučnost je průměrná a odpovídá výkonu. Existují tišší i hlučnější notebooky.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 35,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,6°C
  • klávesnice vlevo = 34,9°C
  • klávesnice vpravo = 32,8°C
  • spodek maximum = 37,1°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 36,9°C
  • napájecí adaptér = 35,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 35,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,4°C
  • klávesnice vlevo = 37,7°C
  • klávesnice vpravo = 35,2°C
  • spodek maximum = 48,2°C (vlevo u nálepky COA)
  • výdech chlazení = 46,5°C
  • napájecí adaptér = 41,5°C

teplota okolí při měření: 25°C

Teploty v klidovém stavu záleží na nastavení běhu ventilátoru v BIOSu. S neustálým během žádné teplo nepocítíte. Pokud si jej ovšem vypnete, zejména ve vedrech, která ČR během testování zasáhla, bude cítit vlažný povrch zejména v levé části klávesnice. Nejde ovšem o nic, co by znepříjemňovalo používání počítače.

V zátěži se počítač prohřeje zejména ve spodní části základny, takže si jej při hraní raději postavte na stůl. Teploty komponent zůstávají i při nejvyšší zátěži pod hranicí 90°C.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Šestičlánková baterie s kapacitou 47 Wh je vložena do zadní části základny. V našem standardním redakčním testu s ní notebook vydržel 4 hodiny a 53 minut. Při online kancelářské práci s vyšším jasem LCD je spotřeba okolo 12 W, což dává reálnou výdrž přibližně o hodinu nižší.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 54 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 44 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 91 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 42 W

Notebook se s nabíjením baterie nepáře. Stačí jeden a půl hodiny a prázdná baterie má 90% své kapacity bez ohledu na výkonové zatížení.

BIOS a zabezpečení

Základní firmware InsydeH2O má na rozdíl od pracovních modelů jednoduché textové nastavení dostupné stiskem F10 při startu. Tyto volby jsou uživatelsky měnitelné:

  • Povolení virtualizace
  • Vypnutí šetření energie čtečky paměťových karet
  • Vypnutí neustálého běhu ventilátoru
  • Přepnutí režimu horní řady kláves (F1-F12, multimediální)

Také možnosti zabezpečení jsou pouze základní, neboť lze nastavit pouze hesla BIOSu (uživatel, správce), ale ne heslo pevného disku.

Příslušenství

V krabici je spolu s notebookem zabalen také 90W napájecí adaptér, přívodní šňůra s tříkolíkovou koncovkou pro ČR a tištěná dokumentace.

Operační systém je ve verzi Windows 7 Home Premium (64bit) a spolu s ním je předinstalovaná také spousta dalších programů. Kromě utilit HP jsou zde i zbytečnosti v podobě demoverze antiviru (součástí je licence, která nějaký čas umožňuje používat jako plnou verzi), různých toolbarů do webových prohlížečů a shareware her. Jejich odstranění však nezabere tolik času. Například hry jsou všechny zastřešeny jedním instalátorem (na rozdíl od situace na noteboocích Acer) a můžete je smazat všechny najednou. Odstranění všech zbytečností tak nezabere víc než 15 minut.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 13 329,- Kč bez DPH (15 990,- Kč s DPH). V nabídce je i řada dalších konfiguracích s velkým rozpětím instalovaných procesorů až po čtyřjádrové Core i7. Dále se konfigurace mohou lišit velikostí operační paměti i použitým pevným diskem a některé nemají dedikovaný grafický čip.

Všechny konfigurace mají dvouletou záruku s opravou v autorizovaném servisu (v našem případě zahrnuje i bezplatný převoz notebooku). Záruka je platná ve všech zemích regionu EMEA.

Závěr

Mezi 15,6“ notebooky představuje HP Pavilion g6 základ pro domácí multimediální použití. Nejnižší konfigurace začínají na příznivé ceně a v nabídce jsou i výkonnější varianty s čtyřjádrovým procesory a grafickými čipy střední třídy. Všechny mají společné poměrně povedené chlazení s možností automatického rozpoznání, kdy je notebook položený na klíně, aby mohl zrychlit snížit teploty, pohodlnou klávesnici s přesným touchpadem a nadstandardní reproduktory (přestože jsou bez subwooferu).

Po všech stranách jde o povedený multimediální notebook s jednou výjimkou. Všechny konfigurace používají prehistorický řadič pro připojení do sítě (kabelem) s rychlostí pouhých 100 Mb/s. Každý, kdo doma kopíruje velké objemy dat (mezi počítači nebo na NAS), zapláče nad nízkou přenosovou rychlostí. Při kopírování mezi notebooky je rychlost v praxi 5x nižší.

Pokud si tento nedostatek odmyslím, jde o velmi dobrý notebook, nad kterým byste měli při výběru v dané kategorii alespoň uvažovat.

Klady a zápory

+ tiché chlazení
+ pohodlná klávesnice
+ dobré reproduktory

- pouze 100Mb/s ethernet

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Pavilion g6-2050ec B3U48EA#BCM
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-2330M (2.20 GHz, 3 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 750 (Hitachi HTS547575A9E384, 5400rpm, 8MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (hp DVDRAM UJ8B1)
  • LCD: 15,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD3000 (IGP) + AMD Radeon HD7670M (2GB, 128bit GDDR5)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Realtek PCIe Fast Ethernet)
  • WiFi: Broadcom 4313GN 802.11b/g/n 1x1 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 47 Wh / 4h 53min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 376 x 244 x 30-35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,46
Recenze

Diskuse