RECENZE: HP ProBook 4730s - odolně ve velkém provedení

15. 5. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Největší z ProBooků má úhlopříčku 17'' a kromě větší obrazovky nabídne také vyšší výdrž s osmičlánkovou baterií. Jde o základní pracovní notebook s matným provedením a nadstandardní odolností, ve kterém tepe výkonné Core i5.

HP ProBook 4730s - odolně ve velkém provedení

Základní popis

Většina výrobců dělí své notebooky na domácí a pracovní. V HP mají pracovní notebooky pojmenované ProBook a EliteBook, kdy první jmenovaný představuje nižší a druhý vyšší třídy. ProBooky jako takové se dělí ještě na řady S a B (pominu-li výjimku v podobě „jednomodelové“ řady M). Řada S sdružuje základní pracovní modely pro malé firmy a živnostníky a od vyšších tříd se liší snahou stát na pomezí pracovních a domácích modelů. Nabízí tak někdy lepší výbavu a výhodnější poměr cena-výkon a zároveň nemá některé pokročilé technologie zabezpečení, vzdálené správy nebo například dokování.

Testovaný ProBook 4730s je největší z řady, neboť nabízí 17“ displej. Jde o jediný ProBook (S i B) s tak velkým displejem a v rámci nabídky HP je to zároveň nejlevnější 17“ pracovní notebook.

Použitý design je konzistentní napříč všemi modely ProBook S. Horní část základny a vnější část víka tvoří lakovaný hliník a vana základny je z černého plastu. Pouze klouby a lem základny tvoří nastříkané stříbrné plasty. Vzhled je velmi jednoduchý, až minimalistický, a všechny povrchy jsou v praktickém matném provedení (včetně displeje), což podporuje pracovní zacílení.

V otázce mechanického zpracování ProBooky ve své třídě excelují. Kombinace kovu a plastů zaručuje maximální pevnost, takže se základna ani u 17“ nezkřiví při zvednutí otevřeného notebooku za roh. Samozřejmostí je pak také, že se klávesnice pod tíhou rukou neprohýbá. Ochrana víka je nadstandardní a ani silné zatlačení na vnější stranu nezpůsobilo vlnění barev displeje. O této řadě se dá říct, že za své peníze dostanete maximální odolnost. Tato přednost je ovšem vyvážena tlustším profilem.

Zapuštěné klouby omezují maximální úhel otevření víka na 135°. Klouby mají dobrou tuhost, takže se otevřené víko nehoupe a zároveň není problém notebook otevřít jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Notebook je vybaven kompletní nabídkou základních rozhraní. Po levé straně jsou dvě USB (z nichž jedno je 3.0), výstupy grafické karty (HDMI i VGA), LAN, ExpressCard 34 a zdířka napájení. Vpravo jsou ještě další dvě USB (tentokrát obě jen 2.0) spolu s optickou mechanikou. Na čelní stranu jsou odsunuty dva konektory zvukové karty spolu s čtečkou paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro).

Mezi konektory nechybí nic důležitého, ale pokud je potřeba něco přidat, může se hodit slot pro rozšiřující karty ExpressCard. Do něj lze sehnat například karty s FireWire nebo eSATA.

S rozměry 413 x 280 x 30-37 mm není 17“ ProBook nejvhodnější pomocník na časté cestování. Jeho hmotnost 3,18 kg je v brašně rychle znát. Každodenní nošení si dokážu představit jen u jedinců, kteří opravdu trvají na velké úhlopříčce a pořídí si k notebooku kvalitní batoh. V případě, že se rozhodnete ProBook nosit, potěší jeho kvalitní zpracování, které s tím nebude mít nejmenší problém.

Na delší cesty si k provozní hmotnosti přičtěte ještě 519 g 90W napájecího adaptéru s přívodním kabelem.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice, kterou v HP použili, má kompletní rozložení s numerickým blokem a ještě kolem ní po stranách zbývá několik centimetrů. Rozložení je víceméně standardní a při přechodu z jiného notebooku překvapí snad jen na výšku dvojnásobné šipky do stran (proti šipkám nahoru a dolů), které se kvůli chybějící mezeře hůře hledají po hmatu. Ostatně orientační mezery chybí u této klávesnice úplně a celá je jako jeden celistvý blok.

Popisky kláves jsou velmi kontrastní a dají se číst i v horších světelných podmínkách. Podsvícení však tato klávesnice nemá ani volitelně.

Klávesnice je typu chiclet a píše se na ní dobře. Kvalitou mechaniky jde o mírný nadprůměr, který je dobře použitelný i k psaní dlouhých dokumentů. Při psaní se ozývá tlumené cvakání a při troše snahy lze psát relativně tiše.

Jediným zámkem klávesnice, který je indikovaný diodou, je CapsLock, a jeho dioda je umístěna přímo na klávese.

Nad klávesnicí je v levém rohu hlavní vypínač, který zároveň svítí bíle, pokud je počítač zapnutý (v úsporném režimu bliká). Na druhé straně jsou dvě malá tlačítka, z nichž jedno spouští webový prohlížeč (případně HP QuickWeb, pokud není počítač zapnutý) a druhé přepíná bezdrátový vysílač.

Na indikační diody je ProBook skoupý. Vpředu je jen jediná, která informuje o aktivitě pevného disku. Druhá je pak zleva vedle konektoru napájení. Při nabíjení svítí žlutě a po nabití bíle.

pracovní plocha detail klávesnice

Pod klávesnicí je prostor využit touchpadem Synaptics. Jeho dotyková plocha je jen mírně zapuštěná a od opěrek zápěstí ji odděluje také jiný povrch. Touchpad podporuje snímání více dotyků i všechna běžná gesta a jeho snímání je plynule a bez viditelného zpoždění. Dvě hardwarová tlačítka pod dotykovou plochou mají jistý a tichý stisk.

Hlavní HW parametry

Počítač je založený na střední třídě platformy Sandy Bridge, což znamená dvoujádrový procesor Core i5-2450M v kombinaci s čipovou sadou Intel HM65. Procesor má výchozí takt 2,5 GHz, ale v případě potřeby se umí přetaktovat pomocí technologie Turbo Boost až na 3,1 GHz. Minimální takt při nečinnosti činí 800 MHz.

CPU-Z
specifikace čipu

Ze dvou paměťových slotů na základní desce je osazen pouze jeden. Je v něm 4GB modul DDR3 s frekvencí 1333 MHz. Maximální velikost jednoho modulu je 8 GB, takže lze dohromady osadit až 16 GB operační paměti.

Rozšíření pamětí (a výměnu disku) výrobce usnadňuje možnost sundat spodní kryt bez použití šroubováku. Posuvný zámek, který slouží k vyjmutí baterie, lze použít i k odemčení spodního krytu, který pak stačí vysunout z plastových drážek.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 52 907
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 612

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 109 969
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 54 003

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4854 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10 430 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,15

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,73 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,0
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6031 MB/s

V útrobách počítače je místo pro jeden 2,5“ disk s výškou 9 mm. Z továrny je osazen 750GB model Hitachi s rychlostí ploten 5400 rpm. Je to základní typ s přenosovými rychlostmi spadajícími do dnešního průměru plotnových disků.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 228 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 78,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,79 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika v 17“ notebooku nemůže chybět, a tak i v ProBooku najdete alespoň základ v podobě modelu DVD Super Multi s podporou dvouvrstvých médií.

Komunikační technologie zahrnují všechno, co byste od takového notebooku čekali – gigabitový Ethernet, jednopásmovou Wi-Fi /n (2,4 GHz) a Bluetooth. Bezdrátové technologie lze snadno vypnout vyhrazeným tlačítkem vpravo nad klávesnicí. Samostatné přepínání technologií řeší přeinstalovaná aplikace dostupná v tray liště u hodin.

Displej a grafika

Největší z ProBooků je vybaven 17,3“ displejem (LG Display LP173WD1-TLD3) se základním a jediným nabízeným rozlišením HD+ (1600x900). Má matnou povrchovou úpravu a pro tuto úhlopříčku průměrnou kvalitu zobrazení (lepší než průměr HD 15,6“). Při základním nastavení jsou barvy nevýrazné, ale k nápravě stačí v ovládacím panelu grafické karty nastavit hodnotu gamma na 0,9.

Nastavení jasu je velmi plynulé a regulace probíhá ve 21 krocích. Maximální jas je průměrný v rámci kategorie a stačí pro pohodlnou práci například ve vlaku za poledního slunce. Rozsah není špatný, ale pro práci v úplné tmě není ani nejnižší úroveň jasu dostatečně pohodlná (displej svítí pořád dost).

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Vedle integrovaného Intel HD3000 v procesoru, které se stará o vlastní zobrazení, je přítomen také dedikovaný AMD Radeon HD 7470M s vlastní pamětí 1 GB (64bit GDDR5). Podle názvu byste možná očekávali nějakou horkou novinku, ale nenechte se zmýlit. Jde o přejmenovaný předchozí čip řady HD 6470M/6490M (160 shaderů), který se montoval do minulých konfigurací tohoto notebooku. Jde opět o nejnižší třídu mezi dedikovanými grafickými čipy a je úplně jedno, jestli vezmete tuto „novou“ variantu, nebo zvolíte konfiguraci, kde má grafika staré značení.

Přepínání grafik má na starosti automatický systém od AMD, ve kterém si můžete nastavit preferovaný čip pro každou aplikaci, a pokud zrovna neběží ani jedna náročnější, zůstane dedikovaný Radeon odpojený od napájení.

Přepínání není příliš intuitivní a ani po více než roce s ním nebyli v AMD schopni něco udělat. Například aplikace psané pro OpenGL běží vždy pouze s integrovaným Intelem a mnoho programů/her je nutné po prvním spuštění teprve přepnout na výkonnější čip v ovládacím centru AMD Catalyst Control Center.

Monitor můžete připojit pomocí připravených výstupů VGA a HDMI. Oba je lze použít současně v režimu rozšířené plochy, pokud je vypnutý interní displej. Přestože jsou v notebooku dvě grafické karty, všechny výstupy řeší výhradně integrovaný Intel, takže platí omezení na maximálně dva výstupy současně.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 5119
  • 3DMark Vantage: P2765 (GPU: 2242, CPU: 9207)
  • 3DMark 11: P671 (Graphics: 584, Physics: 3261)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5

Cinebench (OpenGL; pouze IGP)

  • Cinebench R10: 5224 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 8,96 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 12,7 fps
  • 1600x900: 9,0 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

Nejvýkonnější integrovaná jádra (Intel HD4000 a Radeon v AMD A8) dnes nabídnou stejný výkon jako tento dedikovaný čip, takže nejde o notebook vhodný k hraní moderních her. Od úplného dna dedikovaných čipů dělí Radeon připojená rychlejší paměť typu GDDR5, jejíž vyšší takt snižuje negativní dopady 64bit sběrnice. Méně náročné hry lze hrát alespoň v rozlišení 1366x768. Náročné AAA hry však budete nuceni hrát v nejnižších rozlišeních a s minimálními detaily.

V případě, že hry nejsou vaší prioritou, nepředstavuje grafické řešení žádné limitace. Akcelerované rozhraní Aero běží na notebooku plynule a grafiky si hravě poradí s Full HD filmy.

Multimédia

Stereofonní reproduktory hrají z mřížky nad klávesnicí a nabízí průměrnou kvalitu zvuku i hlasitost v rámci notebooků. S ovladačem zvukové karty je propojen program SRS Audio, který slouží k vylepšení zvuku. Najdete v něm devítistopý ekvalizér a několik speciálních úprav, které mají za cíl z méně kvalitních (= notebookových) reproduktorů vytáhnout maximum.

Při standardním nastavení ve zvuku převažují výšky a zvuk se mi příliš nelíbil. Doporučuji změnu nastavení dle tohoto obrázku:

SRS Audio

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Důležitá komunikační výbava v podobě 0,3Mpix webkamery a mikrofonu má své místo ve víku nad displejem. Kamera dokáže snímat i v HD rozlišení, ale pravděpodobně je pak obraz jen dopočítaný z nižšího rozlišení různými filtry.

Zabezpečení

V BIOSu notebook podporuje zabezpečení pomocí základních hesel (uživatel, správce, disk). Jelikož jde o nižší třídu v rámci pracovních notebooků HP, není přítomen bezpečnostní čip TPM.

Programové vybavení týkající se zabezpečení má HP tradičně na výborné úrovni a přístup ke všemu potřebnému zajišťuje balík aplikací HP ProtectTools, který je kompletně přeložen do češtiny. V tomto balíku vás jednoduchý systém průvodců provede důležitým nastavením včetně centrální správy hesel a šifrování celého pevného disku.

Notebook může být chráněn proti odcizení pomocí systému Computrace, díky kterému je možné počítač spravovat a sledovat i po výměně pevného disku. Tato služba je u notebooků placená a stará se o ni další společnost bez ohledu na výrobce notebooku. V HP ProtectTools ovšem najdete průvodce, který vám vysvětlí, jaké jsou ceny a možnosti služby a kde ji zakoupit.

Chlazení a provozní hluk

Dvoujádrový procesor s low-end grafickou kartou nemá příliš velké nároky na chlazení. Uvnitř počítače je tedy jeden společný okruh chlazení s chladičem v levé zadní části. Přestože by se u 17“ dalo očekávat, že bude chlazení velmi tiché, chlazení v ProBooku 4730s ukazuje přesný opak. Nemusíte na notebooku nic dělat a stejně se do několika krátkých minut spustí ventilátor, který již běží více méně neustále. Jeho chod v nejnižších otáčkách je bohužel na úrovni některých tichých notebooků v zátěži. To znamená, že v rušnějším prostředí jej sice neuslyšíte, ale v tiché místnosti je zvuk obtěžující a jedinci s citlivýma ušima si na své nepřijdou.

V zátěži se hlučnost ještě zvýší a notebook pak nepřeslechnete ani v okolním ruchu dalších osob. Zde jde ovšem jen o mírný nadprůměr. Jen opravdu maximální vytížení občas zrychlí ventilátor do nejvyšších otáček, kterým pracovně říkám „tryskáč“.

Hlavní problém je hlučnost v klidovém stavu. Vyzkoušel jsem instalaci posledního BIOSu a v jeho nastavení jsem vypnul neustálý běh ventilátoru s připojeným napájením, ale rozdíl prakticky není znát. Problém ProBooků je totiž v nízkých spínacích hodnotách ventilátoru. Vzhledem k tomu, že se procesor snaží zchladit pod 40°C, po 15 minutách provozu prakticky není šance, aby se vypnul, neboť se pod tuto hranici nikdy nedostane. Řekl bych, že jako dlouholetý recenzent mám velké možnosti srovnání, a nemohu si vybavit žádný aktuální notebook, který by byl v klidovém stavu tak hlučný jako právě poslední generace ProBooků. Bohužel.

Překvapuje mě, že v rámci HP se od sebe tolik liší zvukový projev řad ProBook a Pavilion. Loni jsme měli možnost půl roku dlouhodobě testovat 17“ HP Pavilion dv7-6110. V klidovém stavu je Pavilion podstatně tišší - v nejnižších otáčkách ventilátor téměř není slyšet a v nastavení je možné zvolit pasivní chlazení. V zátěži je Pavilion naopak znatelně hlučnější. Na druhou stranu kdo ví, jak by se choval ProBook, kdyby v něm také byla tak výkonná grafická karta doplněná čtyřjádrovým procesorem. Chlazení Pavilionu hodnotím jako povedenější.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,9°C
  • klávesnice vlevo = 30,8°C
  • klávesnice vpravo = 28,5°C
  • spodek maximum = 34,5°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 31,4°C
  • napájecí adaptér = 38,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 42,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 37,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,6°C
  • klávesnice vlevo = 39,8°C
  • klávesnice vpravo = 34,3°C
  • spodek maximum = 45,7°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 53,4°C
  • napájecí adaptér = 54,2°C

teplota okolí při měření: 24°C

Velké tělo a neustále běžící ventilátor znamenají nízké provozní teploty. Při kancelářské práci je notebook studený a studený je většinou i vzduch, který je vyháněn ventilátorem pryč. Dlouhodobá intenzivní zátěž zahřeje pouze místo vlevo od klávesnice (a prostor mezi klávesami, kde nedochází ke kontaktu s prsty), ale pocitově je povrch maximálně vlažný.

Spodek se v zátěži zahřívá na více než 40°C, takže práci notebookem na klíně lze doporučit pouze při výpočetně nenáročných činnostech.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Prostor, který má 17“ model navíc proti menším variantám, byl využit k osazení větší baterie s kapacitou 73 Wh. V našem standardním redakčním testu* notebook vydržel 7 hodin a 48 minut. Při on-line kancelářské práci s polovičním podsvícením je spotřeba okolo 11 wattů, což dává skoro šest a půl hodiny reálné výdrže. Přes velké rozměry může ProBook dobře sloužit i na cestách.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 15 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 81 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 38 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 101 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 61 W

Počítač se při nabíjení snaží ze zdroje vymáčknout maximum a prázdnou baterii dokáže nabít na 90% za necelé dvě hodiny. K výraznému zpomalení nedochází ani při výkonovém zatížení.

BIOS/EFI

Firmware, který HP používá, podporuje chod v režimu BIOSu i EFI. Nastavení se skrývá pod klávesou F10 a je kompletně grafické s možností ovládat myší nebo touchpadem. Nabízí následující možnosti:

Boot

  • hlášení chyb během bootu
  • doba zobrazení startovacího menu (standardně 0)
  • zobrazení informace Multiboot Express (standardně 0)
  • vlastní logo při startu
  • výběr zařízení k bootování (diagnostika, CD-ROM, SD karta, disketa, PXE, UEFI boot mód)
  • výběr pořadí jednotlivých zařízení
  • boot v režimu UEFI

Konfigurace zařízení

  • emulace USB zařízení (klávesnice, myš) ve starých OS
  • neustálý běh ventilátoru s připojeným napájením
  • zamezení spouštění dat
  • nastavení režimu SATA řadiče (AHCI, IDE, RAID)
  • HP DayStarter
  • povolení HP QuickWeb
  • povolení zápisu skrze HP QuickWeb
  • povolení virtualizace
  • podpora více jader CPU
  • podpora HT
  • zákaz probouzení kvůli USB zařízením
  • NumLock při startu OS
  • vypnutí přepínatelných grafik (deaktivuje Radeon)

Nastavení vestavěných zařízení

  • zobrazení stavu bezdrátového vysílače (na tlačítku)
  • zákaz WLAN, Bluetooth, LAN, přepínání LAN/WLAN
  • probouzení ze sítě (vypnuto, pouze pro boot ze sítě, povoleno)
  • zákaz snímače světla, integrované kamery, „Power Monitor Circuit“, zvukové karty, modemu, optické mechaniky, mikrofonu a interních reproduktorů

Nastavení portů

  • zákaz čtečky paměťových karet, USB, ExpressCard

Nastavení úrovně zabezpečení

  • možnost změnit u každého rozhraní přístupnost

Spouštění

  • výběr, které dny se má počítač spouštět
  • nastavení času spouštění (pro všechny dny stejný)

Nastavení lze měnit také přímo z operačního systému pomocí utilit HP Protect Tools.

Příslušenství

Součástí balení je kromě notebooku a 90W napájecího zdroje také jednoduchá brašna s popruhem přes rameno.

Předinstalovaný operační systém Windows 7 Home Premium je v 64bit verzi a jeho obnova se nachází v samostatném oddílu pevného disku. Tuto obnovu lze spustit stiskem F11 ihned po startu počítače (pokud volba není v BIOSu zakázána). V ceně (s Win 7 HP) je zahrnuta roční licence antiviru Norton Internet Security. Tovární instalace je poměrně "čistá" a bez zbytečného bloatware.

Tlačítkem nad klávesnicí, které běžně ve Windows spouští webový prohlížeč, se z vypnutého stavu spouští speciální osekaný systém založený na Linuxu, který HP nazývá QuickWeb. Jeho primárním cílem je, jak již název napovídá, rychlý přístup k internetu bez nutnosti startovat Windows.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace B0X55EA stojí 14 908,- Kč bez DPH (17 890,- Kč s DPH) a patří k výkonnějším v rámci nabídky, navíc obsahuje roční předplatné na Norton Internet Security. Dále jsou dostupné následující konfigurace:

  • B0X54EA - od testované se liší procesorem (Intel Core i3-2350M, 2,3GHz) a operačním systémem (bez OS / Linux). Její doporučená koncová cena je 12 740 Kč bez DPH (15 289 Kč s DPH)
  • B0X53EA - od testované se liší operačním systémem (Windows 7 Professional) a přítomností čtečky otisků prstů, postrádá však roční předplatné na Norton Internet Security. Její doporučená koncová cena je 15 991 Kč bez DPH (19 190 Kč s DPH).

V základu je každý ProBook vybaven roční zárukou, která je v případě nákupu řízeného občanským zákoníkem prodloužena na 2 roky. Záruku lze uplatnit u autorizovaných servisních partnerů a HP nabízí její prodloužení i rozšíření o další služby (on-site servis, pojištění proti náhodnému poškození).

Závěr

Největší z ProBooků, 17“ model 4730s, si budou vybírat hlavně ti, kteří hledají jednoduchou náhradu stolního počítače se základním výkonem. Tito uživatelé jej pravděpodobně budou chtít hlavně domů na stůl a nebudou jej příliš přenášet. Pokud si ovšem odmyslíte velké rozměry a vyšší hmotnost, poslouží ProBook velmi dobře i na cestách nebo například na přednáškách ve škole díky dlouhé výdrži baterie.

V rámci konkurence dokáže ProBook nabídnout navíc matné provedení v kombinaci s dobrou výbavou rozhraní (USB 3.0, ExpressCard). Na druhé straně jeho grafická karta nenabídne příliš výkonu a v klidovém stavu je hlučnější než jiné notebooky na trhu, takže se nehodí pro provoz v tichém prostředí. Pro potenciálního zákazníka tak bude volba otázkou kompromisu.

Klady a zápory

+ dlouhá výdrž díky velké baterii
+ dobrá výbava rozhraní (USB 3.0 i ExpressCard)

- zbytečně hlučné chlazení při nečinnosti
- nelze akcelerovat OpenGL dedikovaným grafickým čipem

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP ProBook 4330s
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 2450M (2.50/3.10 GHz, 3 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 750 (Hitachi HTS547575A9E384, 5400rpm, 8MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (hp DVDRAM GT50N)
  • LCD: 17,4" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: Intel GMA HD3000 (IGP) + AMD Radeon HD7470M (1GB, 64bit GDDR5)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Atheros AR9285 802.11b/g/n (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 73 Wh / 7h 48min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 1x USB 3.0, 3x USB 2.0, VGA, HDMI, ExpressCard 34
  • Rozměry: 413 x 280 x 30-37 mm
  • Hmotnost (kg): 3,18
Recenze

Diskuse