RECENZE: HP Slate 2 - pracovní tablet s Windows

2. 2. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

O tabletech slyšíme poslední dobou ze všech stran a výrobci notebooků rozhodně nechtějí v této oblasti zaostat. Zatímco většina modelů sází na různé systémy odvozené z mobilních telefonů, tablet, který si představíme dnes, je postaven na PC platformě - srdcem je procesor Atom a systém Windows 7.

HP Slate 2 - pracovní tablet s Windows

Základní popis

Není tomu příliš dávno, kdy se označení tablet používalo v docela odlišném smyslu, než jej známe dnes. Zatímco dříve si takto označovaly hlavně zařízení využívaná grafiky skládající se ze speciální tužky a podložky, v současnosti si pod tímto pojmem většina uživatelů představí větší mobilní zařízení s dotykovou obrazovkou.

Tablety v podobě, jak je známe dnes, jsou poměrně mladým trendem, většího rozmachu se dočkaly teprve nedávno. Na druhou stranu podobná zařízení označovaná jako Tablet PC se na trhu vyskytují už mnoho let. Vychází z konstrukce ultramobilních notebooků a liší se pouze přítomností dotykového displeje ve víku s otočným mechanismem.

Většina současných tabletů vychází spíše z konstrukce mobilních telefonů s dotykovým displejem. Díky tomu si udržují velmi dobrou mobilitu, na druhou stranu ale z prostředí telefonů pochází i jejich operační systémy. Ty zvládají dobře práci ve webovém prostředí a dvě nejpoužívanější platformy poskytují i široký výběr aplikací, ve firemním prostředí ale mohou narazit na proprietární řešení určená pro klasické počítače. Tablet PC jsou na druhou stranu běžně dodávány se systémem Windows, z pohledu kompatibility tak nehrozí potíže. Jejich nevýhodou může být ale samotná konstrukce, pořád se jedná v podstatě o notebook. Jakkoliv je kladen velký důraz na mobilitu, rozměrům a především hmotnosti současných tabletů konkurovat nemohou.

Tablet HP Slate 2 se snaží spojit výhody obou přístupů, konstrukcí se podobá lehkým mobilním tabletům, ale současně je postaven na běžné PC architektuře x86 a stejně jako notebooky je vybaven operačním systémem Windows 7.

Provedení všech tabletů je v zásadě stejné, ploché zařízení s dominantním displejem, od kterého se odvíjí i velikost. HP zvolilo displej s úhlopříčkou 8,9", patří tak spíše mezi ty větší modely. Většina zařízení označovaných jako tablet se pohybuje mezi 7 - 10 ". Vnější rozměry Slate jsou 234 x 150 x 15 mm, hmotnost pak činí 698 g (při použití dodávaného pouzdra se zvýší na 896 g). Velikostí se tak zařízení nijak výrazně neliší od jiných tabletů dostupných na trhu, ale při srovnání s Tablet PC „notebookové“ konstrukce je zařízení znatelně menší a lehčí.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Co se týče designu, nelze čekat u tabletů díky jejich provedení nic revolučního. Přední stranu tvoří pouze displej s černým rámečkem po obvodu a celá tato část je překryta jednolitým sklem. Na rozdíl od jiných modelů zde nehledejte žádné ovládací prvky, vedle displeje se nachází jen přední webkamera a pod ním logo výrobce. Všechna tlačítka a konektory najdete po stranách přístroje, které tvoří stříbrný lem. V poloze na šířku najdete nahoře ovládací tlačítka hlasitosti, tlačítko nahrazující funkci zkratky ctrl+alt+del a tlačítko s domečkem, které v systému minimalizuje všechny otevřené aplikace. Kromě ovládacích prvků zde naleznete také USB 2.0 port pro připojení externích zařízení. Na pravé straně najdete posuvný spínač napájení, který lze pohybem nahoru uzamknout a zabránit tak náhodnému zapnutí nebo vypnutí, pod ním se nachází konektor pro připojení sluchátek nebo headsetu (headset musí mít vyveden sluchátka i mikrofon do jednoho společného konektoru). Na levém boku najdete tlačítko pro spuštění softwarové klávesnice a vedle sebe sloty pro SIM a SD kartu. Spodní okraj si výrobce vyhradil pro nabíjecí/dokovací konektor a dvojici malých reproduktorů. Kryt zadní strany tabletu je vyveden v černé a má příjemnou neklouzavou povrchovou úpravu. Uprostřed se nachází logo výrobce a kousek nad ním druhá zadní kamera.

Pevnost konstrukce je dostatečně vysoká, zařízení se nijak nekroutí ani nevrže. Pečlivější by sice mohlo být slícování skla se stříbrným lemem u spodního okraje, ale jinak je zpracování ukázkové.

Obsah balení

HP dodává už v základním balení společně s tabletem poměrně široké příslušenství. Kromě samotného zařízení tak dostanete stylus k ovládání displeje, kožený obal pro zařízení, dále dokovací stanici ve formě stojánku a dva napájecí adaptéry.

Ochranný obal je docela praktický, tablet do něj lze celkem jednoduše upevnit a při používání se nemusí vytahovat, všechny konektory a ovládací prvky na okrajích jsou dostupné. Po ukončení práce stačí přiklopit na displej přední část a zajistit ji gumičkou.

Rozhodně potěší i přítomnost dokovací stanice v základu. Funguje jako stojánek, do kterého lze umístit tablet na šířku, a současně nabízí rozšíření konektivity o další dvojici USB a HDMI výstup. Nechybí pochopitelně ani vstup pro napájecí zdroj a přítomen je i alternativní výstup pro sluchátka nebo headset. Dock má přijatelné rozměry, není proto problém vzít si ho v případě potřeby s sebou i na cesty.

Příliš velkou pochvalu si ovšem nezaslouží napájecí zdroj, ačkoliv se jedná o obvyklý 30 W model používaný například u netbooků, pouze s odlišným konektorem. Výrobce sice dodává hned dva, jeden tak lze nechat připojený v docku a druhý nosit s sebou, jeho velikost je ovšem s ohledem na rozměry tabletu dost nepraktická. Do značné míry za to může i zbytečně velký třížilový napájecí kabel. Oba zdroje navíc při běhu naprázdno (tablet je odpojený, případně vypnutý a nenabíjí se) vydávaly bzukot, který dokáže být v tiché místnosti nepříjemný. Po odpojení/vypnutí tabletu tak bylo nutné zdroje pokaždé vytáhnout ze zásuvky.

V balení jsou dodávány i základní manuály v papírové podobě a disky obsahující operační systém a dodávaný software.

Dotykový displej a ovládání

Displej patří mezi dominantní prvek u každého tabletu, v tomto případě zvolil výrobce 8,9 " model s rozlišením 1024x600. Ovládání displeje zajišťuje duální technologie společnosti Ntrig, pohyb prsty tak zajišťuje obvyklá kapacitní vrstva, alternativně jde ale displej ovládat i pomocí přiloženého aktivního stylusu.

Rozlišení displeje je podobné jako u řady mini notebooků a srovnatelná je i kvalita zobrazení. Rozhodně tedy nelze čekat kvalitu IPS panelů používaných v některých drahých modelech Tablet PC, barevné podání je průměrné, panelu lehce prosvítají okraje a pozorovací úhly jsou slabší. Zejména špatný spodní uhel dokáže být otravný v případě, že je tablet položený na stole. Naštěstí nechybí senzor automaticky otáčející obrazovku podle naklonění, stačí tak otočit zařízení vzhůru nohama a položit horním okrajem směrem k uživateli. Stejně tak je možné používat tablet i v poloze na výšku. Regulace jasu podsvícení má dostatečný rozsah i pro venkovní použití, ovšem nastavení je dostupné jen softwarově přes panel napájecích profilů.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Kapacitní vrstva snímající dotyky prsty má dostatečnou citlivost a je docela přesná. Na druhou stranu je zde trochu komplikací samotný systém. Většina tabletů s operačními systémy vyvinutými z prostředí mobilních telefonů počítá primárně s ovládáním prsty. Tomu odpovídá i uživatelské rozhraní velikost jeho tlačítek atd. Windows 7 jsou stále primárně operačním systémem ovládaným myší a klávesnicí. Ovládací prvky jsou podle toho navrženy, a proto bohužel nemají potřebnou velikost pro dotekové ovládání prstem. Základní činnosti v systému lze ovládat i prsty, ale často uživatel narazí na drobné tlačítko, do kterého se nejde pokaždé trefit hned napoprvé.

Vzhledem k těmto komplikacím lze displej ovládat i pomocí dodávaného aktivního stylusu. Ten má šířku běžné propisky, hrot snímající tlak a jedno tlačítko. Napájení zajišťuje jedna baterie méně obvyklé velikosti AAAA. Poloha stylusu je snímána už při pohybu hrotu několik milimetrů nad povrchem displeje, takže lze posouvat kurzor i bez dotyku. Pro kliknutí je naopak nutné na špičku mírně zatlačit nebo ťuknout stylusem, letmý dotyk nemusí být zaznamenán. Ovládání stylusem je o poznání přesnější, lze se napoprvé strefit do jakéhokoli prvku na obrazovce. Pravý klik lze na obrazovce nahradit ťuknutím při současném držení tlačítka na stylusu, nebo stačí stylus, případně prst, na daném objektu chvíli přidržet. V případě potřeby lze upravit nastavení dotykové vrstvy i tak, aby snímala místo hybridního režimu pouze prsty nebo pouze stylus.

Protože tablet na rozdíl od Tablet PC nemá integrovanou klávesnici, musí uživatel používat virtuální variantu zobrazovanou na displeji. Windows 7 mají vlastní integrovanou aplikaci klávesnice, která se vysunuje dotykem u levého okraje nebo stisknutím vyhrazeného tlačítka. Existují dvě velikosti: jedna pro ovládání prsty, druhá menší pro stylus a je k dispozici i režim rozpoznávání psaného písma. Základní úlohy typu zadání webové adresy nebo podobného údaje o pár znacích zvládá bez potíži, ale pro psaní delšího textu vhodná není. Podobně mě příliš neoslovil ani režim rozpoznávání psaní.

Výrobce navíc přeinstaloval i další softwarovou klávesnici, která může tu výchozí nahradit. Jedná se o počítačovou variantu klávesnice SWYPE, kterou může znát mnoho uživatelů z mobilních telefonů. Ta je k dispozici také ve dvou velikostech, ale navíc na ní lze psát ve dvou režimech. Klasicky může uživatel vyťukávat znaky, nebo lze psát pomocí pohybu jedním tahem. Prstem nebo stylusem jednoduše přejedete přes všechny znaky slova, které chcete napsat, klávesnice pomocí slovníku rozpozná zamýšlený výraz a případně zobrazí více variant. Už v běžném režimu je psaní výrazně pohodlnější, při psaní prsty zabírá klávesnice celou šířku a má lepší rozvržení. Psaní pohybem je ještě lepší, zvlášť praktické je při použití stylusu. Rozpoznávání slov je docela spolehlivé a nechybí možnost vkládat další. Bohužel je zde jeden zásadní problém, slovník využívaný pro psaní pohybem nemá na výběr češtinu, ale pouze základní světové jazyky. Díky tomu je klávesnice většinou použitelná jen v normálním režimu. Na mobilních telefonech SWYPE český jazyk běžně podporuje, bohužel verze pro Windows s ní dnes ani v nejbližší budoucnosti nepočítá.

pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Srdcem tabletu je procesor Intel Atom Z670, jedná se o zástupce zvláštní řady, která je na rozdíl od běžných netbookových Atomů zaměřena na menší mobilní zařízení. CPU pracuje na frekvenci 1,5 GHz, umí se ale podtaktovat až k 600 MHz a TDP činí pouhé 3 W. K dispozici je jedno jádro vylepšené o technologii Hyper-Threading. Neobvyklé je také, že procesor podporuje pouze 32-bitové systémy, vzhledem k jeho určení to ale nelze považovat za nedostatek. Společně s procesorem spolupracuje čipset Intel SM35.

CPU-Z

specifikace čipu

K dispozici jsou 2 GB operační paměti typu DDR2 pracující na frekvenci 800 MHz. Jedná se o maximum podporované zvolenou platformou.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 9910
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 5487

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 14 477
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 10 126

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 515 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 782 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,52

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,15 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 0,24 pts
  • Multiprocessor Speedup: 1,59

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 2,0
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 4,2
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1140 MB/s

Výkon procesoru příliš nezaostává za Atomy používanými v netboocích. Běžná kancelářská práce je naprosto plynulá bez nějakých potíží, na výpočetně náročné operace ale vhodný není.

Úložný prostor nezajišťuje klasický pevný disk, ale SSD umístěné v mSATA slotu. Jedná se o model MZMPA064HMDR od Samsungu nabízející kapacitu 64 GB. Jeho rychlost sice nedosahuje nejvýkonnějších dostupných SSD, nicméně pro použití v takto nenáročném zařízení je naprosto dostatečná.

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 158,49 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 121,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,24 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 7,2

U tabletu jsou z pochopitelných důvodů zdrojem konektivity především bezdrátové technologie, drátový Ethernet si tak připojíte pouze po dokoupení USB příslušenství. Nejdůležitější je nepochybně Wi-Fi adaptér, ten pochází od společnosti Atheros. podporuje všechny bezdrátové standardy v pásmech 2, 4 i 5 GHz (a/b/g/n). U tabletu se zpravidla počítá i s mobilním připojením, z tohoto důvodu disponuje testovaná konfigurace i bezdrátovým 3G modemem. SIM karta se umisťuje do slotu na levé straně. Poslední dostupnou technologií je pochopitelně Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Grafika

Zobrazení zajišťuje integrované grafické jádro Intel GMA 600. To ve skutečnosti není podobně jako starší GMA 500 produktem Intelu, ale jedná se o licencované GPU původem od PowerVR. Jeho primárním účelem je zajistit zobrazení při co nejnižší spotřebě energie. Pracuje na frekvenci 400 MHz, nabízí pouze 2 pixel pipelines a pro 3D zobrazení se tak příliš nehodí. Narozdíl od GMA 3150 používané u Atomů v netboocích toto grafické řešení podporuje hardwarovou akceleraci videa ve formátech MPEG2, VC-1 a H264.

Pro obrazový výstup lze využít HDMI na dokovací stanici, plnohodnotné Full HD ovšem výstup neposkytuje, maximální podporované rozlišení je 1600x900, bez problémů funguje i standardních 1280x1024.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 595
  • 3DMark 05: 209

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 2,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,6

Výkon integrované grafiky stačí tak akorát pro rozhraní Aero, ve 3D je ještě pomalejší než GMA 3150 z mini notebooků. Určité rezervy mají i samotné ovladače, nepodporují Open GL, ve 3D režimu se objevovaly chyby v obraze a párkrát se objevily i v samotném Aeru (špatný odstín tlačítka v okně). Nejednalo se ale o žádné potíže, kvůli kterým by bylo nutné Aero vypínat.

Naopak jako velmi schopná se ukázala hardwarová akcelerace videa, zatímco u GMA 3150 úplně chybí, zde zvládá bez velkých potíží i trailery v HD rozlišení. Při použití některých přehrávačů s vlastními kodeky ale musí uživatel nastavit používání těch systémových. Akcelerace částečně funguje i u videa ve Flashi, pro plynulé přehrávání je lepší využít režim přes celou obrazovku.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou na poměry tabletu dostatečně hlasité, jejich podání je přiměřeně čisté a ani při vyšších hlasitostech se neobjevují nežádoucí pazvuky. Sluchátka, případně headset, lze připojit jak do samotného notebooku, tak i do dokovací stanice. Vzhledem k funkční akceleraci videa zvládne tablet v oblasti multimédií více než některé netbooky. V kombinaci s externím USB tunerem ho lze použít i jako mobilní TV, což se o většině tabletů založených na jiné platformě říci nedá.

Kamery jsou na tabletu k dispozici hned dvě, jedna vedle displeje určená pro videohovory a zadní vhodná spíše pro pořizování fotografií. Přední webkamera nabízí rozlišení 0,3 Mpx, zadní potom 3 Mpx.

foto
přední webkamera

foto
zadní webkamera

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je vzhledem k povaze zařízení zajištěno výhradně pasivně. Při běžném používání není na dotek patrné žádné znatelné zahřívání. Při maximálním zatížení syntetickými testy byla nejvyšší teplota uprostřed ve spodní části 37,2°C (teplota v místnosti 24°C). Taková teplota už je na dotyk znatelná, při běžné provozu ji ale zařízení nedosáhlo. Větší zahřívání tak lze na dotek zaznamenat jen při nabíjení tabletu.

Baterie

Baterie zařízení je podle údajů výrobce dvoučlánková a poskytuje kapacitu 30 Wh. Z pochopitelných důvodů je pevně zabudována uvnitř zařízení a neumožňuje uživatelskou výměnu. V našem standardním redakčním testu* dosáhl tablet výdrže 8 hodin a 38 minut. V běžném provozu a aktivním Wi-Fi připojení se výdrž pohybovala okolo 6 hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 7 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 8 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 32 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 32 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 29 W

Nabíjení vypnutého tabletu je díky dostatečně výkonnému zdroji velmi rychlé, trvá jen lehce přes hodinu. Přesto bych uvítal zdroj s menšími rozměry i za cenu lehce delšího nabíjení.

BIOS a zabezpečení

Do nastavení BIOSu se lze dostat stisknutím tlačítka – (snížení hlasitosti) při startu. Pohyb v dalších nabídkách se vždy ovládá tlačítky pro regulaci hlasitosti, tlačítko s domečkem slouží jako Enter a sousedící nahrazující běžně Ctrl+Alt+Del slouží pro návrat do předchozí nabídky.

Možnosti nastavení jsou zaměřeny na použití ve firemní prostředí. Na první obrazovce lze kromě vstupu do nastavení zvolit i zobrazení informací o zařízení nebo provedení diagnostických testů. Samotná nastavení pak kromě pořadí bootování umožňují nastavit převrácení obrazu u přední webkamerky, automatické zapnutí po připojení zdroje nebo vyvolání vypnutí po jeho odpojení. Nechybí samozřejmě hesla pro zabezpečení přístupu a můžete využít i integrovaný TPM čip.

Software

Předinstalován je operační systém Windows 7 Professional ve 32 bitové verzi, na rozdíl od běžné praxe u notebooků nebyl tablet zbytečně zahlcen žádným zbytečným software. Kromě systému jsou tak přítomny pouze ovladače, systémové utility včetně správy zabezpečení HP Protect Tools a pochopitelně také zmiňovaná klávesnice SWYPE.

Ceny a záruka

V České republice je dostupná dvojice konfigurací, testovaná verze s označením A6M60AA za 17 208 Kč bez DPH (20 649 Kč s DPH) a levnější konfigurace s označením LG725EA, která nemá 3G modem a je vybavena menším 32GB SSD za 14 858 Kč bez DPH (17 829 Kč s DPH).

V nabídce je také volitelné příslušenství jako náhradní stylus, USB replikátor s konektorem pro Ethernet nebo redukce pro dokovací konektor umožňující připojit napájecí zdroj s klasickou koncovkou pro notebooky HP.

Standardní záruční lhůta je jednoletá pro právnické a dvouletá pro fyzické osoby

Závěr

HP Slate 2 je určený zejména pro podnikové prostředí a přístup do firemních systémů. Může proto v řadě případů nabídnout výhody, které tablety s mobilním operačním systémem poskytnout nemohou. Je to především vynikající kompatibilita v hardwarové i softwarové oblasti. Na rozdíl od jiných tabletů lze připojit prostřednictvím USB prakticky cokoliv a ne pouze jednoduché periferie nebo úložná zařízení. V oblasti softwaru pak může tablet využít běžné aplikace pro Windows a nemusí se řešit migrace na mobilní aplikace nebo webová řešení. Při srovnání s Tablet PC vycházejícími z notebooků jsou pak výhodou kompaktnější rozměry, menší hmotnost a v neposlední řadě i příznivější cena.

Naopak hlavní nevýhodou je rozhraní systému, navrhované primárně pro ovládání myší a klávesnicí. Navzdory možnosti přesnějšího ovládání stylusem a přítomnosti alternativní softwarové klávesnice bude takový systém vždy těžkopádnější než ty navržené od začátku pro ovládání dotykem. Díky slabším pozorovacím úhlům za konkurencí zaostává i zobrazení displeje.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP Slate 2

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Slate 2 - A6M60AA
  • Instalovaný procesor: Intel Atom Z670 (1,50 GHz, 512 kB L2)
  • RAM (MB): 20486 DDR2-800
  • HDD (GB): 64 (SSD Samsung MZMPA064HMDR, SATAII - mSATA)
  • DVD: -
  • LCD: 8,9" TFT
  • LCD rozlišení: WVGA+ (1024 x 600)
  • Video: Intel GMA 600 (IGP)
  • 3G modem: HP un2430
  • LAN: -
  • WiFi: Atheros AR6003 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Intel HD audio
  • Polohovací zařízení: Ntrig
  • Software: Windows 7 Professional (32 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 30 Wh / 8h 56min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 1x SD/MMC, 1x USB 2.0, 1x dock (na docku: 1x audio, 2x USB 2.0, HDMI)
  • Rozměry: 234 x 150 x 15 mm
  • Hmotnost (kg): 0,69
Recenze

Diskuse