RECENZE: Lenovo G770 - dostupná sedmnáctka

29. 5. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Plnohodnotným notebookům dominují v nižší cenové kategorii především modely s úhlopříčkou 15''. Tentokrát si ale představíme jeden z větších dostupných modelů od Lenova. Testovaná konfigurace zaujme kromě 17'' úhlopříčky a příznivé ceny také základnou s kovovým povrchem a tichým provozem.

Lenovo G770 - dostupná sedmnáctka

Základní popis

Lenovo nenabízí v segmentu přenosných počítačů pouze pracovní nástroje pro nejnáročnější uživatele, ale jeho portfolio doplňují i notebooky určené pro zákazníky z řady domácností s odlišnými požadavky a prioritami. G770 se patří mezi základní modely, určené spíše pro méně náročné uživatele, na druhou stranu jsou v nabídce nejen konfigurace s integrovanou grafikou, ale i dražší verze s procesory Core i7 a samostatným přepínatelným grafickým řešením.

Vzhled je na první pohled spíše strohý, kombinace povrchů v černém a tmavě hnědém provedení sice není nějak extravagantní, ovšem díky převážně matnému provedení je nenáročná na údržbu. Případné nečistoty nejsou tolik nápadné. Lenovo G770 je dalším důkazem, že už i do dostupnějších přístrojů začínají pronikat pevné materiály - horní stranu základy zde pokrývá broušená kovová slitina. Vzhledově podobný vzorek je i na vnější straně víka, v jeho případě se už ovšem jedná jen o zdařilou povrchovou úpravu plastu. Výraznější ozdobné prvky na notebooku nečekejte, kromě stříbrného rámečku touchpadu a loga výrobce na víku nenarušuje zvolené tmavé provedení nic dalšího.

Základna je díky materiálu zvolenému pro horní část vyztužena lépe než modely vyrobené pouze z plastových materiálů. V rámci své kategorie je notebook docela pevný a ani při nešetrném uchopení za roh se zřetelně neprohýbá. Rezervu má v tomhle ohledu ale provedení víka displeje, které je už trochu měkčí a díky velké ploše se po zatlačení z vnější strany objevuje vlnění barev na displeji.

Provedení pantů umožňuje vyklopení víka do - u této třídě obvyklého - úhlu 130°. V zavřeném stavu ho pak jistí magnet. Odpor kladení při otevírání je přiměřený, s trochou snahy není problém otevřít notebook i s použitím jedné ruky.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Výbava konektory zahrnuje obvyklý základ. Na levé straně tak najdete trojici USB, bohužel všechna pouze ve verzi 2.0, rychlejší verzi osazuje výrobce jen u vyšších konfigurací s výkonnějšími procesory. Následuje HDMI výstup, konektor Ethernetu a VGA pro analogové připojení monitoru. Úplně vzadu se pak nachází výdech chladícího systému. Na opačný bok výrobce umístil zbývající výbavu, dvojici audiokonektorů, optickou mechaniku a čtvrté USB, rovněž v pomalejším standardu. Nezbytný standard završuje čtečka karet (SD/MMC/Ms/xD) umístěná na přední straně u pravého okraje.

Nabídka rozhraní není nějak ohromující, vše nejdůležitější ale v podstatě obsahuje. Trochu zamrzí, že rychlejší standard USB je dostupný pouze ve výkonnějších konfiguracích.

U 17 " notebooků málokdo očekává každodenní přenášení, většinou mu příliš nepřejí už jen samotné rozměry, ty u testovaného modelu představují 416 x 272 x 45 mm. Hmotnost je ovšem na takto velký notebook poměrně příjemná, počítač váží 2,8 kg.

Jako velmi povedené lze označit i provedení napájecího zdroje, ten nabízí výkon 65 W, není vůbec velký a má skladný podlouhlý tvar. Jeho hmotnost činí 354 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice nevybočuje ze současného trendu chiclet provedení a tvar kláves se svým vzhledem podobá některým vyšším modelům výrobce. Jejich provedení i rozložení už jsou ale odlišné. Klávesy kurzorových šipky mají plnohodnotnou velikost a nejsou zúženy, jak bývá v současnosti zvykem. Na druhou stranu jsou zapuštěny do bloku klávesnice a nejde je bez pohledu rychle nahmatat. Zvolené provedení jde také na úkor levého Shiftu a nuly u numerického bloku. Číselná část má na rozdíl od některých IdeaPadů jinak standardní provedení, v prostoru nad ní se pak nachází klávesy pro pohyb v textu.

Na klávesnici se píše docela pohodlně, při rychlejším psaní si možná bude někdo chvíli zvykat na nižší zdvih kláves. Hlučnost psaní je na průměrné úrovni.

Notebook má kromě spínače napájení ještě jedno vyhrazené tlačítko spouštějící zálohování a obnovu systému. Na přední straně je dále umístěn přepínač bezdrátových sítí, další funkce už ale zajišťují výhradně klávesové zkratky využívající Fn klávesu. Diody indikující aktivní zámky klávesnice jsou umístěny u napájecího tlačítka, další čtveřice informující o aktivitě disku napájení a nabíjení se nachází na přední hraně základny.

pracovní plocha detail klávesnice

Snímač pro touchpad dodala společnost Synaptics a dotyková plocha má více než dostatečné rozměry. Povrch je příjemný na dotek a s ovládáním pohybu kurzoru tak není žádný problém. Dvojice ovládacích tlačítek má stisk s kratší drahou, ten je ale naprosto jistý.

Hlavní HW parametry

Testovaná verze představovala jednu z nižších konfigurací, notebook tak byl osazen procesorem Pentium B960 představujícím základní dvoujádrový model ze současné nabídky Intelu. CPU pracuje na frekvenci 2,2 GHz a na rozdíl od pokročilejších sourozenců s označením Core mu chybí technologie jako je Hyper-Threading nebo Turbo Boost. Schopnost podtaktování pro úspornější provoz je zachována i u tohoto modelu. Podobně jako u většiny dnešních procesorů je nezbytnou součástí také integrované grafické jádro.

CPUspecifikace čipu

4 GB dostupné operační paměti představuje jeden modul typu DDR3-1333 s odpovídající kapacitou. Druhý paměťový slot je volný, uživatel tedy má v případě potřeby prostor pro další rozšíření.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 37 738
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11 830

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 75 607
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 23 703

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3542 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 6632 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,87

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,87 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 1,70 pts
  • Multiprocessor Speedup: 1,96

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,1
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 7,2
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5754 MB/s

Výkon procesoru je při využití jednoho jádra srovnatelný s Core i3 pracujícím na stejné frekvenci. Při činnosti využívající více jader už mírně zaostává díky absenci Hyper-Threadingu, pro uživatele, který neprovozuje výpočetně náročnou činnost, je ale i tak výkon naprosto dostatečný.

Úložný prostor u testované konfigurace zajišťoval pevný disk od společnosti Seagate. Běžný 2,5 " model s rychlostí otáčení ploten 5400 ot./min nabídne kapacitu 500 GB a přenosový výkon spadající do současného průměru.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 103,62 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 70,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,32 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,5

Optické mechaniky budou ještě nějakou dobu u velkých notebooků standardní výbavou, model osazený v testovaném notebooku podporuje čtení i zápis všech běžných CD a DVD médií.

Připojení k pevné síti umožňuje Ethernet v pouze 100 Mbit verzi. Řada uživatelů sice nemusí rychlejší gigabitovou verzi stále využit, ale při kopírování dat v místní síti se už pomalá rychlost projeví. Navíc ani dodatečné rozšíření o rychlejší síťový adaptér není u tohoto notebooku možné.
Možnost bezdrátového připojení je už standardní, síťová karta od Broadcomu podporuje všechny standardy v pásmu 2,4 GHz (b/g/n). Součástí výbavy je rovněž integrované Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displeje s úhlopříčkou 17 " u notebooků naštěstí nevyužívají obvyklé HD rozlišení, ale standardem je už něco vyšší HD+ (1600x900). To využívá i LCD panel použitý v testovaném počítači. Kvalita zobrazení a podání barev nevybočuji z průměru obvyklého u podobných notebooků, dost slabý je ovšem vertikální pozorovací úhel, který navíc u většího displeje při běžném používání více vynikne. Povrch displeje má lesklou úpravu, ve světlém prostředí by se pro potlačení odlesků občas hodil o něco vyšší maximální jas.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st
Testovaná konfigurace byla vybavena pouze integrovanou grafickou kartou, v jiných verzích nabízí výrobce i varianty s výkonnější grafikou.
Díky zvolenému procesoru je dostupné jádro s označením Intel HD Graphics, které patří mezi ty méně výkonné. Oproti plnohodnotné variantě HD Graphics 3000 používané u výkonnějších CPU má poloviční počet vykreslovacích jednotek a o něco nižší maximální takt. Od toho se odvíjí i nižší grafický výkon, k hraní moderních her se tohle řešení sice nehodí, ale potřebám nenáročného uživatele naprosto dostačuje.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 6387
  • 3DMark 05: 4730
  • 3DMark 06: 2737

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 2854 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 5,51 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,8

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

S ohledem na omezenou výbavu potěší slušné reproduktory, jsou sice ukryty uvnitř notebooku, jejich maximální hlasitost je ale dostatečně vysoká a příjemné je i zvukové podání. Výšky i středy jsou čisté a objevují se náznaky basů, lepší zvuk už nabídnou jen některé z dražších multimediálních modelů.

Nabídka zvukových konektorů je standardní, pro připojení sluchátek a mikrofonu lze využít dvojici jacků, digitální zvuk jde vyvést jen prostřednictvím HDMI.

Webkamera umístěná ve víku displeje umožňuje pořizovat obrázky až v rozlišení 2 Mpx, nezbytný integrovaný mikrofon najdete u levého spodního roku klávesnice.

fotopro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

S ohledem na konfiguraci s nenáročným procesorem a integrovanou grafikou je systém chlazení jednoduchý. Teplo od procesoru odvádí jediná heatpipe a ven ho vyhání větráček umístěný v levém zadním rohu základny.

Při běžné kancelářské práci se notebook chladí prakticky pasivně, tiché šumění tak i v klidném prostředí vydávají pouze plotny pevného disku. V zátěži se už pochopitelně točí větráček trvale, vzhledem k nízkému produkovanému teplu ale zůstává pořád docela nehlučný.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 30,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,2°C
  • klávesnice vlevo = 30,4°C
  • klávesnice vpravo = 26,6°C
  • spodek maximum = 34,3°C (uprostřed levé poloviny)
  • výdech chlazení = 31,3°C
  • napájecí adaptér = 30,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,3°C
  • klávesnice vlevo = 36,5°C
  • klávesnice vpravo = 26,8°C
  • spodek maximum = 36,6°C (uprostřed levé poloviny)
  • výdech chlazení = 42,4°C
  • napájecí adaptér = 44,8°C

teplota okolí při měření: 23°C

Notebook se prakticky nezahřívá, při běžné práci zůstává nejen tichý, ale i naprosto chladný, v zátěži se už teploty o něco zvýší, ale díky velké ploše a nevelkému produkovanému teplu se stále udržují na nízké úrovni.

Baterie

S notebookem se dodává baterie o kapacitě 48 Wh, ta jej udržela v provozu při našem standardním redakčním testu po dobu 5 hodin a 20 minut. S ohledem na její kapacitu je výdrž odpovídající, u nenáročného surfování se zapnutou Wi-Fi se bude pohybovat doba provozu na baterii okolo 4 hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 14 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 58 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 43 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 64 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 43 W

Nabíjení baterie notebooku na 90% kapacity trvá přibližně hodinu.

BIOS a zabezpečení

Možnosti nastavení BIOSu nepatří mezi příliš široké. Kromě nastavení pořadí bootování lze zvolit jen režim SATA řadiče, obrazový výstup při spuštění, vypnout pípání po zapnutí nebo deaktivovat bezdrátové adaptéry. Zabezpečení představují klasická hesla pro uživatele a správce, v rámci operačního systému lze využít i automatické přihlášení s rozpoznáním obličeje webkamerou.

::Příslušenství

Na testovaném notebooku byl předinstalován operační systém Windows 7 Home Premium v 64bitové verzi. Součástí systému jsou i další programy, většinou se ale jedná o systémové utility nebo použitelný software jako je Office 2010 ve verzi Starter. Výjimkou je už tradičně zkušební verze antivirového softwaru, u které nelze než doporučit nahrazení nějakou méně náročnou variantou.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace s procesorem Intel Pentium B960, integrovanou grafikou, 4 GB ram, 500 GB diskem a s Win 7 HP nabízí výrobce za doporučenou cenu 9 999 Kč bez DPH (11 999 Kč s DPH).

V nabídce jsou dále konfigurace vybavené dedikovanou grafickou kartou AMD Radeon HD 6650M nebo i výkonnějšími procesory Intel Core i5 a Core i7, notebook tak v nejvýkonnější konfiguraci atakuje cenu 20 000 Kč bez DPH.

Výrobce poskytuje standardní dvouletou záruku s opravou v autorizovaném servisním centru.

::Závěr

Lenovo G770 míří především k nenáročným uživatelům z domácího prostředí, kteří nevyžadují notebook pro pravidelné přenášení a upřednostní raději větší displej. Testovaný notebook jim za příznivou cenu nabídne tichý provoz s nízkým zahříváním, výkon dostačující pro běžnou činnost, ale i nadprůměrné reproduktory nebo praktické provedení bez rozsáhlých lesklých povrchů.

Na druhé straně ovšem stojí omezená výbava, USB v rychlejší verzi 3.0 je dostupné až u dražších konfigurací a pouze 100 Mbit Ethernet už dnes patří mezi přežitek.

Klady a zápory

+ nízké zahřívání a tiché chlazení
+ dobré reproduktory
+ matná povrchová úprava

- jen základní nabídka rozhraní

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo G770
  • Instalovaný procesor: Intel Pentium B960 (2,20 GHz, 2 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x 4096)
  • HDD (GB): 500 GB (Seagate ST9500325AS, 5400 ot./min, 8 MB cache)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 17,3" TFT
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: Intel HD Graphics (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Atheros AR8152)
  • WiFi: Broadcom (b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 5h 20min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 4x USB 2.0, HDMI, VGA
  • Rozměry: 416 x 272 x 45 mm
  • Hmotnost (kg): 2,80
Recenze

Diskuse