RECENZE: Lenovo IdeaPad U400 - s pevnou slitinou

27. 3. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Designu stylových notebooků v současnosti dominují kovové materiály a ani 14'' IdeaPad řady U není v tomto ohledu výjimkou. Nabízí ovšem více než jen atraktivní vzhled a pevné provedení z hliníku. Mezi originální prvky patří zejména úložiště kombinující výhody SSD s kapacitou klasického pevného disku.

Lenovo IdeaPad U400 - s pevnou slitinou

Základní popis

Z dění poslední týdnů by se mohlo na první pohled zdát, že segment notebooků zaměřených na stylový vzhled už dnes představují výhradně tenké Ultrabooky. Ty se ovšem stále neobejdou bez mnohých kompromisů, které sebou tenké provedení přináší, ať už se jedná o slabší klávesnici, reproduktory nebo minimum dostupných rozhraní. Výrobci naštěstí stále nabízí alternativy i pro ty, kteří se nechtějí omezením Ultrabooků podřizovat. Přenosný 14" IdeaPad U400 může být jednou z nich.

Designu notebooku vévodí pevné linie po obvodu, v zavřeném stavu navíc zdůrazněné přesahujícími hranami horní části víka a spodního krytu základny. Mírného zaoblení se dočkaly rohy počítače, ale na horní straně základny najdeme naopak má poměrně ostré okraje. Ty sice vypadají na pohled velmi dobře, ovšem ve chvíli, kdy se o ně opřete dlaněmi, občas nepříjemně tlačí.

Kvalita zpracování je na velmi dobré úrovni, zvolená konstrukce je srovnatelná s některými Ultrabooků. Základna je vyrobena ze dvou jednolitých kusů hliníkové slitiny. Jedna část představuje horní stranu společně s boky. Nezbytné otvory pro klávesy klávesnice, porty a další prvky jsou do ní přímo vyříznuty. Spodní stranu pak překrývá jednolitý kryt navazující v zadní části na víko vyrobené ze stejného materiálu. Barevné provedení zdůrazňuje hliníkové provedení, horní kryt základny má společně s rámečkem displeje světle šedé zbarvení, víko a spodní část notebooku jsou vyvedeny ve tmavším grafitovém odstínu.

Zvolené materiály společně s konstrukcí dodávají notebooku velkou pevnost, na rozdíl do plastových notebooků se vůbec nic neprohýbá. Otevírání víka je díky zvolenému mechanismu omezeno do úhlu 130°, v zavřeném stavu jistí víko magnet.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Možnosti konektivity jsou už na první pohled relativně strohé, na levém boku je umístěno jedno USB ve verzi 3.0 a konektor Ethernetu, jinak zde už najdete pouze výdech chlazení a tlačítko pro obnovu systému. Na opačné straně je výbava o něco širší - naleznete zde konektor pro připojení sluchátek (případně i headsetu s mikrofonem) dvojici USB ve verzi 2.0, HDMI výstup, dále následuje otvor štěrbinové optické mechaniky a úplně vzadu je umístěn konektor pro napájecí zdroj. Tím ovšem nabídka končí, na přední straně najdete pouze hezky zpracované diody napájení a nabíjení, na zadní straně se díky mechanismu vyklápění víka nenachází nic.

Nabízená rozhraní představují jen nezbytný základ, a to ještě s určitými omezeními. Zarážející je hlavně absence čtečky SD karet, ta dnes patří mezi samozřejmost i u nejlevnějších netbooků a SD karty využívá většina fotoaparátů. Chybí také analogový VGA výstup, pro běžnou činnost už možná přežitek, na druhou stranu na něj obvykle narazíte u projektorů při prezentování. Dodatečná řešení pomocí redukcí bývají drahá a nepraktická. Určitou útěchou může být alespoň fakt, že výrobce osadil USB i v rychlé verzi 3.0.

Z hlediska mobility patří IdeaPad U400 ve třídě 14 " modelů mezi ty příznivější. Rozměry činí 340 x 230 mm a šířka profilu pouze 23 mm. Výraznou překážkou pro častější přenášení nebude ani hmotnost, notebook váží 1,96 kg.

Velice praktický je rovněž 65W napájecí zdroj, má sice neobvyklý čtvercový tvar, ale je docela malý a navíc disponuje nadstandardně dlouhým napájecím kabelem.

Klávesnice a ovládací prvky

Vzhledem ke konstrukci základny byla pro výrobce jasnou volbou klávesnice v chiclet provedení. Základ rozložení vychází z konfigurace se zkráceným levým Shiftem a dvouřádkovým Enterem, nicméně má několik nezvyklých prvků. Kurzorové šipky sice disponují plnohodnotnou velikostí, ale jejich zapuštění do bloku klávesnice se na rozložení projevilo. Šířka kláves Backspace, Enter a pravý Shift byla o něco zúžena a uživatel si na tento fakt musí chvíli zvykat. Na druhou stranu si určitě zaslouží pochvalu zachování samostatných kláves pro pohyb v textu u pravého okraje.

Netradiční je také provedení Fn zkratek, ty ve výchozím stavu fungují jako primární funkce kláves, ovládání hlasitosti nebo jasu displeje jsou tak dostupné přímo a jako F1-F12 se klávesy chovají až při společném stisku s Fn. Pokud by vám tato konfigurace nevyhovovala, lze funkce prohodit do obvyklého stavu změnou volby v nastaveních BIOSu.

Vlastní psaní na klávesnici je docela pohodlné, klávesy mají při stisku příjemnou odezvu a nejsou ani příliš hlučné. Při psaní v noci bych ovšem uvítal podsvícení klávesnice, které u tohoto notebooku chybí.

pracovní plocha detail klávesnice

Pod klávesnicí se nachází touchpad s nadstandardními rozměry. Díky dostatečné velikosti a rychlé odezvě se ovládá pohyb kurzoru velmi pohodlně, nechybí samozřejmě ani podpora gest pohybem více prsty. Velká plocha má společně s malým zapuštěním do základny i určitou nevýhodu, při psaní občas dochází k nechtěným dotykům. Problém lze ale jednoduše vyřešit vypnutím touchpadu pomocí klávesové zkratky.

Ovládací tlačítka jsou zapuštěna ve spodní části pod dotykovou plochou, díky velikosti touchpadu ale není žádný problém s jejich ovládáním.

Hlavní HW parametry

Notebook byl v testované konfiguraci vybaven procesorem Intel Core i5-2430M pracujícím na základní frekvenci 2,4 GHz. Podobně jako u celé řady procesorů i5 nechybí podpora Turbo Boostu (zvýšení frekvence až a 3 GHz) a Hyper-Threadingu, procesor podporuje i hardwarovou virtualizaci (VT-x) a akceleraci AES šifrování. Jako obvykle je součástí CPU i integrované grafické jádro a platformu doplňuje čipset s označením Intel HM65.

CPU-Z
specifikace čipu

Uživatel má k dispozici 4 GB operační paměti, ty jsou realizovány pomocí jednoho modulu typu DDR3 pracujícího na frekvenci 1333 MHz. Paměť je teoreticky možné rozšířit pomocí dalšího modulu, bohužel s ohledem na konstrukci by to vyžadovalo rozebrání notebooku.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 364
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 737

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 103 397
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 51 984

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4641 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9861 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2.12

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 2.68 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 1.15 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2.34

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5829 MB/s

Výkon procesoru je pro běžnou činnost více než dostatečný a "výkonově hladoví" uživatelé (zabývající se např. pravidelně konverzí velkého objemu HD videa nebo podobně náročnou prací) směřují svou pozornost na trochu jiné notebooky.

Zajímavým způsobem je vyřešen úložný prostor notebooku, většinu dostupné kapacity poskytuje klasický 500GB disk s rychlostí otáčení 5400 ot./min. Současně je ale notebook vybaven i SSD ve slotu mSATA, konkrétně 32GB modelem od Samsungu. Netradiční je ovšem jejich propojení, zatímco v jiných počítačích se SSD používá pro urychlení hibernace nebo jako rychlá vyrovnávací paměť, Lenovo zvolilo odlišný přístup.

Označuje své řešení názvem RapidDrive a zpřístupňuje kapacitu obou zařízení jako jeden diskový oddíl (virtuální disk C:). V systému tak vystupují zařízení jako jeden disk, s tím že ovladač RapidDrive se snaží data třídit a přesouvat mezi disky tak, aby se udržel vysoký výkon. Na SSD jsou uložena i data operačního systému a pro uživatelská data nebo později nainstalovaný software se už využívá kapacita klasického pevného disku. Technologie funguje nezávisle na uživateli, nelze si tedy přímo zvolit, která data chcete uložit na SSD a která na HDD. Vzhledem k tomu jsou i výsledky benchmarků u RapidDrive vždy ovlivněny hlavně pomalejším pevným diskem. Subjektivně je ale při používání počítače zrychlení patrné, typický třeba u startování systému.

Pokročilým uživatelům nic nebrání RapidDrive deaktivovat, používat oba disky samostatně a umístit si data dle svého uvážení. Jde o poněkud komplikovaný úkon, který se neobejde bez zálohy systému a kompletní reinstalace Windows z DVD. Samotné SSD se výkonem sice řadí spíše do nižší třídy, ale i tak je rychlost nesrovnatelně vyšší oproti klasickým diskům.

Rapid Drive – spojené disky

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 91,75 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 74,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,73 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 7,4

Samostatný HDD

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 99,09 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 66,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,40 ms

Samostatné SDD


rychlost SSD v závislosti na velikosti bloku dat

Notebook je vybaven i plnohodnotnou DVD mechanikou, s ohledem na design zvolil výrobce štěrbinový model, kdy se médium zasouvá dovnitř notebooku. Mechanika podporuje zápis i čtení všech běžných typů CD a DVD médií.

Možnosti konektivity zahrnují obvyklé technologie, pro připojení k pevné síti je k dispozici gigabitový ethernetový adaptér od Intelu, od stejné společnosti pochází i Wi-Fi podporující standardy b/g/n. Samozřejmostí je pochopitelně také integrované Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej s úhlopříčkou 14" má matnou povrchovou úpravu a nabízí obvyklé HD rozlišení (1366 x 768). Podsvícení zajišťují diody. Na poměry notebooků má displej docela slušné barevné podání, nicméně pozorovací úhly se příliš neliší od obvyklého průměru. Mírným zklamáním je intenzita podsvícení, maximální jas by mohl být ještě o něco vyšší.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Zobrazení zajišťuje integrovaná grafika Intel HD 3000 společně s dedikovaným GPU AMD Radeon HD 6470M. Přepínání grafických karet probíhá automaticky podle potřeby výkonu, je ovšem o něco méně spolehlivé než u konkurenčního řešení NVIDIA. V případě potřeby lze dedikovanou část přiřadit aplikacím ručně v ovládacím panelu grafických ovladačů. Starší režim s ručním přepínáním grafických karet nainstalované ovladače neumožňují.

Dedikované GPU má k dispozici 160 unifikovaných shaderů a 1 GB vlastní paměti typu DDR3, připojené pomocí 64bitové sběrnice. Grafické jádro pracuje na frekvenci 750 MHz, paměti pak na 900 MHz.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 05: 7298
  • 3DMark 06: 4513
  • 3DMark 11: P598 (Graphics: 523, Physics: 3309)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4650 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 8,54 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,3

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat (1366x768, DX11, Medium, 1xAA, 0xAF)

Výkon dedikovaného GPU sice o něco překonává integrovanou grafiku, stále ovšem patří do low-endu. Na nejnovější náročné hry se příliš nehodí, plynule si zahrajete spíše starší tituly a obvykle ještě ve sníženém nastavení detailů.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou s kvůli na design skryty uvnitř notebooku, výstupní otvory se rafinovaně nachází v prostoru u kloubu uchycení víka. Kvalita podání je lehce nadprůměrná, výšky i středy jsou přiměřeně výrazné a nechybí ani náznaky basů. Dostatečná je i maximální hlasitost.

Pro připojení sluchátek mikrofonu se využívá společný konektor, sluchátka lze připojit libovolná, v případě, že budete chtít připojit současně i mikrofon, musíte použít headset s odpovídajícím konektorem. Digitální zvukový výstup je dostupný pouze prostřednictvím HDMI.

Webkamerka s diodou signalizující aktivitu je umístěna nad displejem a disponuje rozlišením 1,3 Mpx. K dispozici je i integrovaný mikrofon.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení má lehce netradiční konstrukci, na spodní straně nejsou umístěny žádné průduchy, vzduch se tak do notebooku nasává z prostoru u kloubu displeje. Výdech větráčku je už umístěn standardně na levém boku. Při nenáročné činnosti kancelářského typu se větráček otáčí velmi nízkou rychlostí, ovšem v klidné místnosti je tiché šumění slyšet. V zátěži se intenzita šumu znatelně zvýší, naštěstí se žádné nepříjemné hučení nebo vrčení neozývá.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 26,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25.8°C
  • klávesnice vlevo = 29,5°C
  • klávesnice vpravo = 27,4°C
  • spodek maximum = 29,7°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 34,0°C
  • napájecí adaptér = 32,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 36,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • klávesnice vlevo = 43,6°C
  • klávesnice vpravo = 36,9°C
  • spodek maximum = 43,3°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 50,4°C
  • napájecí adaptér = 54,3°C

teplota okolí při měření: 23°C

Nenáročná činnost notebook nijak výrazně nezahřívá, teplo se sice rozvádí kovovým šasi snadněji, ale lze pracovat bez problémů i s počítačem položeným v klíně. Při vysoké zátěži je zahřívání o dost výraznější, zejména v levé části, ani přes vyšší teploty ale nebylo používání nějak výrazně nepohodlné.

teploty HWiNFO
teploty komponent při dlouhodobé zátěži

::Baterie

Baterie nabízí kapacitu 54 Wh a je integrována dovnitř notebooku. Nelze tedy počítat s její výměnou ze strany uživatele, počítač by bylo nutné rozebrat. V našem standardním redakčním testu* udržela baterie notebook v provozu 6 hodin a 29 minut. Při běžné nenáročné práci se sníženým jasem a aktivní Wi-Fi se lze dostat na výdrž okolo 4 a půl hodiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 16 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 45 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 59 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 63 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 33 W

Nabíjení baterie na 80% kapacity trvá přibližně hodinu a půl. Při maximálním vytížení notebooku se ovšem může stát, že se baterie nejen přestane nabíjet, ale dokonce začne i vybíjet (výrobce na tento fakt upozorňuje i v uživatelské příručce). Při hodinovém maximálním zatížení klesla kapacita plně nabité baterie o 10%, aniž by byl zdroj vypojen z elektrické sítě.

BIOS

Možnosti nastavení BIOSu neobsahují žádné rozšířené volby. K dispozici je nastavení rychlosti bootování, možnost deaktivovat bezdrátové adaptéry, přepínání AHCI režimu SATA řadiče, přepnutí režimu FN zkratek na klávesnici a povolení virtualizace. Samozřejmostí je nastavení pořadí bootování a zabezpečovacích hesel pro uživatele správce a disk.

Příslušenství

Výrobce dodává počítač zabalený v pěkné papírové krabici, její součástí ovšem kromě notebooku, napájecího zdroje a nezbytných manuálů není nic dalšího.

Předinstalovány jsou Windows 7 Home Premium v 64bitové verzi. Výrobce si naštěstí udržel střízlivý přístup ke množství předinstalovaného software a nesnažil se zaplácat systém zkušebními verzemi všeho možného. Kromě systémových utilit tak najdete jen programy pro práci s DVD a webkamerou, nenáročný antivirový software od Microsoftu, prohlížeč PDF dokumentů a Office 2010 ve verzi Starter.

Ceny a záruka

V nabídce na českém trhu je v současnosti dostupná pouze testovaná konfigurace s cenou 17 499 Kč bez DPH (20 999 Kč s DPH).

Záruka je 2 roky pro fyzické osoby i podnikatele.

Závěr

Lenovo IdeaPad U400 patří mezi notebooky oslovující především svým vzhledem. Atraktivní hliníkové provedení není v tomto případě jen příjemné na pohled, ale zároveň kvalitně zpracované a velmi pevné. Originálním prvkem je také současné využití SSD a klasického disku pro zrychlení systému při zachování velmi dobré úložné kapacity.

Mezi nevýhody patří omezenější nabídka rozhraní, zejména vypuštění čtečky SD karet nelze označit jako příliš šťastný krok. Také klávesnice s podsvícením by už dnes u stylového notebooku neměla chybět.

Klady a zápory

+ kvalitní a pevné provedení
+ kombinace SSD a klasického disku
+ velký touchpad

- chybí čtečka SD karet
- klávesnice bez podsvícení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Lenovo IdeaPad U400

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo IdeaPad U400
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-2430M (2,40 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x 4096)
  • HDD (GB): 500GB + 32 GB SSD (Seagate ST9500325AS, 5400 ot./min, 8 MB cache + Samsung MZMPA032HMCD)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 14,0" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: AMD RAdeon HD 6470M (1 GB DDR3) + Intel HD 3000 (IGP)
  • 3G modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82579V)
  • WiFi: Intel Centrino Wireless-N 1030(/b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Cypress)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 54 Wh / 6h 29min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, HDMI, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0
  • Rozměry: 340 x 230 x 23 mm
  • Hmotnost (kg): 1,96
Recenze

Diskuse