RECENZE: Lenovo ThinkPad T430u - Téčko jinak, než ho znáte

27. 11. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

V redakci nám přistál ThinkPad T430u - nový 14'' pracovní Ultrabook, který rozšiřuje řadu o tenčí provedení s integrovanou baterií a odstraňuje optickou mechaniku. Je však na něm znát, že jeho vývoj nezačal v divizi klasických ThinkPadů, neboť se v mnohém výrazně odlišuje.

Lenovo ThinkPad T430u - Téčko jinak, než ho znáte

Základní popis

Na vlnu tenkých pracovních notebooků s označením Ultrabook již Lenovo nastoupilo top modelem ThinkPad X1 Carbon, který je aktuálně vlajkovou lodí pracovních notebooků tohoto výrobce. Někdo by se tedy mohl ptát, zda je tu místo pro další tenký ThinkPad.

Nějaké místo na trhu určitě má. Stojí totiž mnohem méně a nabízí lepší konektorovou výbavu. Je tlustší (a těžší), takže si to může dovolit. Konkurencí pro X1 Carbon by být také neměl – Lenovo jej uměle omezilo v možnostech konfigurace i výbavě některých pracovních technologií.

Na ThinkPadu T430u je zajímavé, že se údajně začal nejdříve vyvíjet v divizi ThinkPadů Edge – tedy těch, které kombinují pracovní a multimediální nasazení a nemíří do velkých firem. Výsledek tomu opravdu nasvědčuje, a tak se nejspíš naskýtá zajímavý pohled na to, jak by klasické ThinkPady mohly vypadat v budoucnu pod tlakem „consumerizace“ (= přibližování spotřebním modelům).

Vzhled vybočuje z toho, na co jsme u ThinkPadů T zvyklí, ale ne úplně. Tvary vycházejí z loňské generace ThinkPadů Edge a T430u je asi nejpodobnější model E420. Chybí už snad jen stříbrný lem, který si zde Lenovo naštěstí odpustilo. Použitý vzhled lze nejlépe charakterizovat jako industriální a v kombinaci s tenkým profilem rozhodně neurazí.

Všechny povrchy jsou matné a na rozdíl od Edge se to týká i prostoru mezi klávesami. Povrchová úprava základny je hrubší a velmi příjemná na dotek. Na rozdíl od používanějších hladkých na ní nejsou vidět otisky prstů a pot. Víko je podobně jako u jiných ThinkPadů T pogumované.

Odolnost počítače je velmi dobrá. Základna je dostatečně pevná, aby se pod rukama nikde neprohýbala. Při uchopení otevřeného počítače za roh se ovšem lehce kroutí. Víko je kvůli minimální tloušťce pružnější, ale zdaleka nemá na víka některých jiných tenkých notebooků. V rámci ceny a kategorie trhu jde o lepší průměr.

Klouby víka jsou opět spojené s masivními kovovými kryty vystupujícími ze základny. Provedení kloubů umožňuje otevření do plných 180°. Chod kloubů je plynulý, s trochou snahy lze počítač otevřít jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Konektorová výbava není špatná na poměry tenkých notebooků, ale plné osazení konektorů z jiných „Téček“ zde nečekejte. Nejvíce se toho soustřeďuje k pravému boku, kde jsou dvě USB 3.0, kombinovaný vstup/výstup zvukovky, konektor pro připojení do počítačové sítě LAN a standardní ThinkPadovská zdířka napájení. Zezadu je přístupná dvojice digitálních obrazových výstupů (HDMI a mini-DisplayPort) spolu se zakrytou čtečkou karet SIM. Posledním prvkem výbavy je čtečka paměťových karet SD XC na levém boku.

Hledali byste tu jen marně slot pro rozšiřující karty ExpressCard, který se mezi dnešními tenkými notebooky jednoduše nenosí. Mnohem víc v pracovním prostředí zamrzí absence analogového výstupu VGA, který se stále ještě hojně používá ve firmách i školách. Ocenit lze naopak přítomnost síťového konektoru, protože ten se v plné velikosti na Ultraboocích také nevidí vždy.

Půdorysné rozměry 340 x 235 mm jsou podobné jiným 14“ ThinkPadům T a znamenají větší rám pod a nad displejem. V rámci rozměru do hloubky jsou některé konkurenční notebooky kratší o několik centimetrů. Tloušťka profilu činí 21 mm a T430u s ní spadá někam mezi standardní Téčka a X1 Carbon. Nejde o nejtenčí Ultrabook, ale zas má více konektorů a výkonnější grafiku uvnitř.

Trochu mě zarazila hmotnost 1,89 kg, která je vyšší než u modelu T430s navíc vybaveného optickou mechanikou, větším množstvím konektorů a dokováním. V rámci Ultrabooků jde o jeden z těžších zástupců, nicméně mobilita je stále velmi dobrá a T430u se hodí ke každodennímu nošení.

Na rozdíl od X1 Carbon má přibalený 65W napájecí adaptér původní kulatou koncovku, která je kompatibilní s ostatními běžnými ThinkPady posledních pěti let. Dohromady s třížilovou přívodní šňůrou váží 394 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Osazený blok klávesnice je stejný jako v modelech Edge, ale popisky jsou natištěné ve stylu klasických řad, kde má horní řada primárně funkci F1-F12 a multimediální funkce se vyvolávají s držením Fn. Rozložení je jinak typické pro poslední generace ThinkPadů - klávesy pro pohyb v dokumentech jsou z části v horní řadě a z části u kurzorových šipek, funkční klávesy nejsou rozděleny do bloků a nejsou mezi nimi mezery. V rámci úspor rozložení byly vypuštěny méně používané klávesy jako Pause a Scroll Lock. Chybí dokonce i klávesa kontextové nabídky, místo které je poněkud nelogicky PrintScreen.

Mechaniku kláves lze označit za průměrnou. Stisk je poměrně jistý, nicméně klávesnice je při psaní trochu hlučnější a větší klávesy (speciálně Enter) hlasitě cvakají. Víc než hluk kláves mi však vadí nešikovně vymyšlená „kousavá“ přední hrana, která je při psaní nepříjemná pro položená zápěstí.

Výhradu bych měl k neviditelným popiskám Fn, které jsou natištěny tmavě šedou barvou na černém podkladu. Při horším osvětlení nejsou vůbec vidět. Tím, že je celá horní řada v jednom bloku, se bohužel značně komplikuje nacházení funkcí jako změna jasu displeje a vypínání bezdrátových funkcí.

Pro práci v noci je ve víku zabudovaná malá lampička ThinkLight. Zapíná se zkratkou Fn+Mezerník, kterou je možné vyvolat jednou rukou (na rozdíl od starší Fn+PgUp). Lampička nesvítí tolik jako v jiných ThinkPadech T, ale v noci úplně stačí. Spíše mi vadí její nová konstrukce, kdy mám v noci pocit, jakoby neosvěcovala pouze klávesnici, ale také oči uživatele. U starších generací ThinkPadů se mi něco takového nestávalo.

Oproti jiným ThinkPadům T u klávesnice chybí tlačítka pro regulaci hlasitosti a ztlumení zvuku. Jde o další připomínku kořenů v řadě Edge. Přístup k těmto funkcím je ve formě kombinace Fn s trojicí kláves v levém horním rohu.

Z Edge je převzata také indikace zapnutí (uspání) pomocí svítící červené tečky v logu ThinkPad na víku i v opěrce ruky. Vedle indikace připojeného napájecího adaptéru (vpravo u konektoru) může na notebooku svítit už jen zelená dioda disku vedle hlavního vypínače nad klávesnicí (ten ovšem nesvítí). Někdo by možná ocenil, kdyby byl notebook vybaven alespoň indikací nabíjení baterie.

pracovní plocha detail klávesnice

Dvojice polohovacích zařízení nazvaná UltraNAV kombinuje klasický trackpoint s lehce zapuštěnou červenou čepičkou uprostřed klávesnice a trojicí tlačítek pod mezerníkem a beztlačítkový touchpad s vroubkovanou dotykovou plochou. Obě zařízení jsou v režii elektroniky od Synaptics a chovají se podle předpokladů. K trackpointu nemám co dodat - funguje stejně jako v minulých generacích a pro řadu lidí představuje hlavní konkurenční výhodu ThinkPadů před jinými pracovními notebooky.

Beztlačítkový touchpad (ClickPad) ušel kus cesty od prvních variant a v této verzi je rozhodně mnohem lepší než na aktuálních modelech Edge a X230. Mám sice radši samostatná tlačítka, ale v tomto případě dotyková plocha (většinou) dokázala správně snímat i více prstů včetně akcí jako posun kurzoru při stisku „pravého“ tlačítka.

Ovladač podporuje všechna běžná víceprstá gesta a kurzor se pohybuje bez zpoždění. Jeho pohyb je ovšem plynulý pouze v případě, kdy se plochy dotýká jen jeden prst. Při dvou a více je znát trhanější pohyb.

Hlavní HW parametry

U základních hardwarových součástí se žádné novoty neodehrály. Základní deska je postavena na úsporné čipové sadě Intel UM77 (bez podpory korporátních technologií jako Intel vPro) a připájen je k ní úsporný dvoujádrový procesor Intel Core i5-3317U se sníženým TDP na 17 W. Výchozí takt procesoru činí 1,7 GHz, ale pomocí TurboBoostu se v případě potřeby navyšuje až na 2,6 GHz. Pro běžnou práci tedy stačí s přehledem. Výkon plnohodnotných Core i5 s TDP 35 W je přibližně o 20% vyšší.

CPU-Z
specifikace čipu

Základní deska je vybavena dvěma paměťovými sloty pro moduly DDR3, jen je každý jinde. Méně přístupný je z výroby osazen 4GB modulem s taktem 1600 MHz. K uživatelsky přístupnějšímu se lze dostat rychle odklopením spodního krytu. Z továrny zůstává neosazený.

Při možnostech současných modulů lze osadit maximálně 16 GB operační paměti pomocí dvou 8GB modulů.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 47 678
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 106

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 97 603
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 44 809

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4423 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9177 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,07

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,40 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 7076 MB/s

Uvnitř notebooku se našel dostatek místa pro standardní šachtu na 7 mm vysoké 2,5“ disky. Testovaná konfigurace je osazena relativně výkonným SSD s kapacitou 128 GB, díky kterému jsou reakce systému prakticky okamžité. Výkon je mnohem vyšší než při použití klasického pevného disku s rotujícími plotnami.

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

AS
AS SSD Benchmark - rychlost

AS
AS SSD Benchmark - počet operací za sekundu

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 355 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 331 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,14 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 7,9

Komunikační technologie jsou spíše na úrovni Edge, neboť gigabitový Ethernet má na starosti pouze levný čip od Realteku a bezdrátový modul s Wi-Fi /n a Bluetooth 4.0 (Intel) pracuje pouze v pásmu 2,4 GHz. Vypínání bezdrátových funkcí řeší zkratka Fn+F5.

Uvnitř počítače je všechno potřebné k instalaci 3G modemu - volný mini-PCIe slot, čtečka karet SIM i vyvedené antény. Modul bohužel není nabízen ani k nejvyšší konfiguraci, což je podle mě vzhledem k její vysoké ceně velká škoda. Můžete jej dokoupit samostatně, ale pozor - musí jít o brandovaný modul přímo od Lenova s upraveným firmware a určením pro tento konkrétní modul. Všechny ostatní moduly jsou blokované firmwarem počítače a ten s nimi nenastartuje (nelze použít ani moduly ze starších ThinkPadů).

Displej a grafika

Do víka je osazen 14,0“ displej s poměrem stran 16:9 a matnou povrchovou úpravou. Jeho rozlišení HD (1366x768) je pro tuto úhlopříčku jen základní, nicméně proti HD+ (1600x900) někomu mohou vyhovovat větší pixely, a tím i lépe čitelný text bez nutnosti měnit nastavení systému a programů. Vyšší rozlišení v tomto modelu Lenovo vůbec nenabízí a jako hlavní důvod vnímám snahu nekanibalizovat prodeje dražšího modelu X1 Carbon.

Výhrady bych měl k obrazové kvalitě. Černá nemá velkou hloubku a všechny barvy působí zašedle. Přitom v cenové hladině, v jaké se notebook pohybuje, se vyskytují modely s daleko lepšími panely, včetně IPS matic. Srovnání se spotřebními tablety s cenou od 6 tisíc výše by tento displej nejspíš také nesnesl.

Částečně lze panelu pomoct změnou gamma křivky a dodatečným zvýšením saturace barev v ovládacím panelu grafiky, ale nejde o všespásné řešení.

LED podsvícení nabízí jen průměrnou maximální svítivost, ale v kombinaci s matným povrchem je možné v omezené míře vykonávat kancelářskou práci i pod přímým sluncem v létě. Za chmurných podzimních dní si v místnosti obvykle vystačíte s podsvícením do dvou třetin maxima. Rozpětí regulace je velké a nejnižší hodnoty jasu jsou sotva čitelné i v úplné tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 65° vertikálně
  • Kontrast: 400:1
  • Odezva: 8 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B140XTN02.5. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Vedle integrovaného jádra Intel HD 4000, které si sdílí paměť z RAM, je přítomen také samostatný grafický čip NVIDIA GeForce GT620M. Jde o starší jádro odvozené z architektury Fermi, které je vybaveno 96 shadery. Vybaveno je 1 GB vlastní 64bit paměti GDDR3.

Použité řešení dnes představuje nižší třídu a kombinuje jádro z GeForce GT630M (jen s nižším taktem) s pomalejší 64bit pamětí z GeForce 610M. Stejné jádro mají i ostatní 14“ ThinkPady T - tam je ovšem grafika pojmenovaná jako NVIDIA NVS5200M, což je verze s certifikací pro profesionální aplikace a delší podporou, nicméně po stránce výkonu a technologií mezi nimi není rozdíl.

GPU-Z
specifikace čipu

Počítač nemá žádný dokovací konektor, takže se běžně budete muset spolehnout na grafické výstupy přímo na jeho těle. Oba jsou umístěné v zadní části a jde o mini-DisplayPort a HDMI. První dokáže generovat rozlišení až 2560x1600 a druhý 2560x1440, oba v digitální kvalitě. Výstupy mohou současně pracovat v režimu rozšířené plochy za předpokladu, že je vypnutý interní displej.

Mezi výstupy již chybí analogové VGA. V případě připojování notebooku ke starším projektorům se proto připravte na dokoupení redukce. Vyzkoušel jsem redukci z mini-DisplayPortu, která je dodávána k MacBookům, a fungovala bez problému.

Lenovo v rámci příslušenství nabízí univerzální dok pro USB, který je vybaven dvěma výstupy DVI (do 1920x1200). Nemohu jej doporučit pro provoz s T430u v konfiguracích s NVIDIA grafikou, neboť obraz akcelerovaný přes tuto grafiku (hry, 3D programy) neumí stanice vykreslit na externím monitoru.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 6904
  • 3DMark Vantage: P1018 (GPU: 904, CPU: 3238)
  • 3DMark 11: P1018 (Graphics: 904, Physics: 3238)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,0
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,9

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5724 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 25,13 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 11,96
  • CATIA (catia-02): 11,10
  • EnSight (ensight-03): 16,47
  • Maya (maya-02): 33,79
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 13,99
  • SolidWorks (sw-01): 11,65
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 1,67
  • UGS NX (ugnx-01): 1,49

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 4,82
  • EnSight (ensight-04): 11,51
  • LightWave 3D (lightwave-01): 11,14
  • Maya (maya-02): 7,54
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 0,91
  • SolidWorks (sw-03): 6,62
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,70
  • Siemens NX (snx-01): 2,99

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 18,0 fps
  • 1366x768: 16,2 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

Grafický čip poskytuje o 80% vyšší hrubý výkon než integrované řešení, takže zde určitě má svůj smysl. V praxi se může hodit kvůli vyšší kompatibilitě s profesionálními 3D aplikacemi, ale výkonově stačí spíše na jednodušší projekty.

Herní výkon by hráče moderních her nejspíš nenadchl. V nativním rozlišení displeje si dnešní AAA hry zahrajete jen v nízkých detailech. Ty nejnáročnější nebudou ani tak plynulé.

Multimédia

Integrované reproduktory hrají z prostoru za klávesnicí a poskytují jen velmi základní požitek z poslechu. Kvalitativně jde o jasný podprůměr, kterému nepomůže ani softwarové vylepšení Dolby Home Theater - v reprodukci totiž chybí hloubky i většina středů, a tak je zvuk pro uši spíše nepříjemný.

Jasně se zde ukazuje, že základní fyzikální principy výrobci obejít nemohou a čím tenčí notebooky se dělají, tím je většinou horší zvuk jejich reproduktorů.

Připojení externích zvukových zařízení je možné třemi cestami. Tou základní je analogový vstup a výstup kombinovaný do jednoho konektoru (podobně jako u mobilů). Další jsou v digitální podobě jako součást výstupů HDMI a mini-DisplayPort.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

V tlustém rámu nad displejem se nachází drobná webkamera (se zelenou indikační diodou) a duální mikrofon. Dle slov výrobce je webkamera schopná snímat v rozlišení 720p. Je to možné, ale vlastní program od Lenova s ní umí fotit pouze v rozlišení 640x480 a stejné rozlišení hlásí kamera jako výchozí při přístupu z jiných programů (VLC). Nejspíš něco dělám špatně.

Zabezpečení

ThinkPad T430u nenabízí možnosti zabezpečení, které jsou pro řadu T typické. Nad rámec hesel v BIOSu (která mohou mít délku až 30 znaků) je připraven bezpečnostní čip TPM spolu se čtečkou otisků. Čtečka se však řídí pouze softwarově a neumožňuje přihlášení již na úrovni firmware ihned po spuštění. U ThinkPadu za 30 tisíc je to pro mě trochu zarážející, nicméně je to pouze důsledek kořenů v řadě Edge.

Ve Windows se o práci s čtečkou stará ThinkVantage Fingerprint Software, který ji umožňuje použít pro přihlášení do uživatelského profilu.

S korporátnímu technologiemi jako Intel Active Management a Intel vPro se vůbec nepočítá, takže plná integrace T430u do podnikové infrastruktury velkých firem využívajících tyto technologie není možná.

Jelikož jde o Ultrabook, má ThinkPad T430u podporu Intel Anti-Theft, což je technologie umožňující vzdálené uzamknutí počítače při odcizení.

Chlazení a provozní hluk

Při kancelářské práci zůstává ventilátor vypnutý a notebook nevydává žádné zvuky (díky SSD). Není slyšet ani jemné pískání charakteristické pro starší řady. Ventilátor se spouští nárazově a po zapnutí se řadí hlučností někam do průměru podobně tenkých notebooků. Jakmile se ventilátor jednou spustí, běží okolo minuty, než dojde k opětovnému vypnutí. Párkrát se mi stalo, že běžel, přestože už foukal studený vzduch - v takovém případě pomohlo uspání a probuzení počítače.

V zátěži běží ventilátor neustále a umí zvýšit své otáčky. Hlučnost v zátěži je pod průměrem a ani plné vytížení neudělá z ThinkPadu stíhačku. K provoznímu hluku tedy nemám výhrady.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,4°C
  • klávesnice vlevo = 31,0°C
  • klávesnice vpravo = 32,0°C
  • spodek maximum = 32,9°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 30,4°C
  • napájecí adaptér = 32,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,4°C
  • klávesnice vlevo = 43,4°C
  • klávesnice vpravo = 41,4°C
  • spodek maximum = 53,0°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 55,7°C
  • napájecí adaptér = 48,1°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při kancelářské práci se povrch zahřívá jen naprosto minimálně a nebál bych se ani dlouhodobé práce s notebookem na klíně. V zátěži je to horší a teplo je cítit hlavně z klávesnice (opěrky jsou studené), ale pro prsty je snesitelné. Na klín bych si ovšem T430u nepokládal - v některých místech jeho teplota přesahuje 50°C.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Integrovaná (uživatelsky nevyměnitelná) Li-Pol baterie poskytuje 47 Wh energie a v našem standardním redakčním testu* stačila na 8 hodin a 21 minut provozu. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem LCD jsem se běžně pohyboval mezi pěti a pěti a půl hodinami.

Bateriové články byly v testovaném kusu od firmy Sanyo a po šesti nabitích již hlásily kapacitu 43 Wh (opotřebení skoro 10%). S bezchybnou baterií by teoreticky mohla být výdrž o pár (desítek) minut delší.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 8 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 47 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 60 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 41 W

Prázdná baterie se standardně zvládá nabít na 90% za necelé dvě hodiny. V zátěži je potřeba o půl hodiny více.

BIOS/EFI

ThinkPady nabízí rozsáhlé nastavení UEFI firmware (upravený Phoenix), do kterého se dostanete stiskem klávesy F1 po zapnutí notebooku. Možnosti konfigurace jsou následující:

Síť

  • probouzení ze sítě (vypnuto, zapnuto, pouze s připojeným napájením)
  • zakázání IPv4 stacku pro UEFI
  • zakázání IPv6 stacku pro UEFI
  • priorita PXE bootu (IPv4, IPv6)
  • zakázání bezdrátových funkcí

USB

  • vypnutí podpory USB UEFI BIOSem
  • zapnutí stálého napájení USB ve vypnutém stavu
  • přepnutí režimu USB 3.0 (kompatibilita pro USB 2.0)

Klávesnice/myš

  • prohození Fn a Ctrl
  • zapnutí funkce „jedním prstem“ pro Fn

Zobrazení

  • nastavení výchozího výstupu grafické karty (LCD, HDMI/DP)
  • vypnutí NVIDIA Optimus (dedikovaný čip nebude v OS vidět)
  • vypnutí automatické detekce podpory NVIDIA Optimus (odpojí čip v případě, že nebude v OS použit správný ovladač - šetří energii)

Napájení

  • vypnutí Intel SpeedStep
  • vypnutí správy napájení CPU
  • vypnutí Intel Rapid Start (funguje jen u konfigurací s mSATA SSD)
  • nastavení doby pro přechod do hibernace pomocí Intel Rapid Start
  • vypnutí přemapování paměti nad 4 GB
  • odpojení vestavěné baterie

Zvukové události

  • pípnutí při čekání na heslo BIOSu
  • pípnutí, pokud je stisknuto příliš mnoho kláves najednou

SATA

  • nastavení SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)

Procesor

  • vypnutí podpory více jáder
  • vypnutí podpory HT

V rámci zabezpečení lze vypnout jednotlivé integrované komponenty notebooku a komunikační rozhraní. V záložkách nastavení jsou také potřebné volby pro povolení virtualizace a VT-d.

Firmware dokáže běžet v režimu BIOSu i v nativním režimu UEFI včetně zabezpečeného startu, který umí využít nový operační systém Windows 8.

Příslušenství

V krabici s notebookem najdete pouze napájecí adaptér, třížilovou přívodní šňůru a velmi primitivní tištěnou dokumentaci. Obnova operačního systému je dodávána pouze na samostatném oddílu pevného disku. Odtud ji lze spustit i vypálit na sadu DVD (s externí mechanikou), případně zkopírovat na USB flashdisk.

Předinstalovaný Windows 7 je v 64bit edici Professional a spolu s ním jsou předinstalované také všechny utility od Lenova (bohužel v angličtině, protože české verze neexistují) a nějaký ten bloatware (lišty do prohlížečů, zkušební verze antiviru).

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 26 190,- Kč bez DPH (31 428,- Kč s DPH) a v rámci nabídky v ČR je jednou z nejdražších. Další konfigurace jsou cenově podobné a liší se absencí dedikované grafiky, případně nahrazením klasického SSD kombinací plotnového pevného disku s mSATA SSD cache, nebo naopak procesorem Intel Core i7.

Všechny ThinkPady T mají u nás v základu tříletou záruku s opravou v autorizovaném servisu. Tuto záruku lze prodloužit a rozšířit o další služby. Zejména oprava u zákazníka je u těchto modelů v řádu stokorun.

Závěr

S ThinkPadem T430u se Lenovu podařil pěkný pracovně vyhlížející notebook s dobrou klávesnicí a trackpointem. Díky dlouhé výdrži a tichému chlazení může být dobrým společníkem jak na cestách, tak i v tiché kanceláři. Cílovou skupinou mohou být živnostníci a malé firmy všude tam, kde není potřeba hard-core pracovní počítač a hledá se něco reprezentativnějšího než běžné ThinkPady Edge.

Do velkých firem může být pro T430u překážkou absence některých technologií zabezpečení a vzdálené správy a někde nejspíš také nemožnost konfigurovat počítač s vyšším rozlišením displeje nebo chybějící dokovací konektor.

Bez ohledu na typ firmy a uživatele vnímám jako nedostatek velmi nešikovně navržený předek základny, který je vytvořený ze dvou kusů plastu, z nichž jeden nepříjemně škrábe do zápěstí.

Klady a zápory

+ tiché chlazení
+ trackpoint
+ dlouhá výdrž na baterie

- přední hrana řeže do rukou
- podprůměrný displej
- chybí dokování, korporátní technologie a 3G alespoň v nejvyšší konfiguraci

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad T430u
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-3317M (1.70/2.60 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 (4096+0)
  • SSD (GB): 128 (SAMSUNG MZ7PC128HAFU-000, 2,5", SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 13" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: NVIDIA GeForce GT 620M (1GB DDR3, 64bit) + Intel GMA HD4000
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Intel Centrino Wireless-N 2230 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint (Synaptics/UltraNAV)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 47 Wh / 8h 21min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, HDMI, mini-DisplayPort
  • Rozměry: 340 x 235 x 21 mm
  • Hmotnost (kg): 1,89
Recenze

Diskuse