RECENZE: Samsung 300V - nenápadně s výkonem

7. 2. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Samsung 300V je typickým zástupcem 15,6'' notebooků pro studenty a domácí uživatele. V ceně pod 20 000,- Kč s DPH nabízí výkonný procesor Core i5, 6GB RAM, celý 1 TB prostoru na pevném disku a přepínatelnou grafiku NVIDIA. Kromě jiného však vyniká také výdrží na baterie.

Samsung 300V - nenápadně s výkonem

Základní popis

Dle slov společnosti Samsung má řada 3 (300V) cílit především na studenty a skupiny uživatelů s podobnými preferencemi. Takové notebooky jsou obvykle zaměřené na dobrý poměr cena-výkon a za málo peněz se snaží nabídnout hodně muziky. Model 300V z konceptu nevybočuje.

Při prvním setkání nejspíš překvapí relativně strohý vzhled, který spíše evokuje generaci notebooků z doby dva až tři roky zpět. Stavebním kamenem se staly plasty, které jsou v této konfiguraci téměř všechny černé. Výjimku tvoří stříbrný nástřik lemu víka. Na našem trhu se prodávají také konfigurace se stříbrným nástřikem v prostoru okolo klávesnice.

Celkový dojem ze vzhledu by šel charakterizovat jako „levný“. Všechny plasty jsou hladké, bez hrubší povrchové úpravy, a designu chybí nějaký osobitý prvek, který by tento stroj odlišil od konkurence. Jako stylovka se opravdu nedá označit, ale v cílové kategorii se vybírá pragmatičtěji spíše podle parametrů, takže to ničemu nevadí. Tam se ocení hlavně praktická matná povrchová úprava. Jestli se něco Samsungu povedlo, je to tenký rámeček okolo displeje. V poslední době mají notebooky velmi tlusté rámy a tento vedle některých působí skoro o palec menší.

Levný dojem podporuje mechanické zpracování. Některé části při manipulaci vlivem tření plastových dílů dokážou povrzávat a zvláště patrné je to při sahání na levý přední roh (případně zvedání notebooku za něj). Mechanická odolnost ovšem odpovídá jiným 15“ notebookům pro domácí použití – základna se při zatlačení mírně prohýbá, víko je pružnější (avšak barvy se deformují až při velkém tlaku) a při zvednutí otevřeného počítače za roh se základna viditelně kroutí. Určitě je dobré na to brát ohledy při manipulaci – šetrnější přenášení v kvalitním batohu je v takovém případě jistě vítané.

Víko je možné otevřít maximálně do úhlu 135°. V zavřeném stavu jej drží magnet, který je tak silný (spolu s tuhými klouby), že jednou rukou počítač neotevřete – s víkem se bude zvedat i základna. Designéři si pravděpodobně špatně spočítali, jak velký odpor musí víko klást.

pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Počítač je vybaven úplně základní sadou rozhraní, která by neměla chybět v žádném 15“ notebooku. Vlevo jsou konektory zvukové karty, USB 2.0, obrazové výstupy (HDMI a VGA), LAN a zdířka napájení. Vpravo se vedle optické mechaniky vešla ještě další dvě USB 2.0. Vpředu je pouze čtečka paměťových karet (SD XC, MMC).

Že se u domácích notebooků již neobjevuje slot ExpressCard je obecný trend. Na druhou stranu jeho přítomnost by zde mohla řešit některé nedostatky ve výbavě. V dané ceně by totiž nejeden uživatel mohl očekávat alespoň jedno rychlé rozhraní – eSATA nebo USB 3.0.

Půdorysné rozměry jsou minimalistické (již jsem zmínil tenký rámeček displeje) a v číslech mají 367 x 240 mm. Tloušťka zavřeného přístroje (34 mm) však spadá do průměru a neliší se ani od lépe vybavených modelů. Hmotnost přístroje 2,48 kg je na spodní hranici běžných 15“ notebooků.

Při častém přenášení potěší, že u napájecího adaptéru byla i přes přítomnost dedikované grafické karty zvolena menší, 65W varianta, která dohromady s přívodní šňůrou váží 357 g. Komplet zdroje s notebookem se v dobrém batohu jen tak nepronese.

Klávesnice a ovládací prvky

Samsung je při vytváření rozložení klávesnice velmi kreativní, takže se připravte na několik rozdílů oproti konkurenci. Mezi pozitivní prvky patří určitě funkční klávesy oddělené do bloků po čtyřech pro lepší hmatovou orientaci a velký mezerník. Za zajímavý prvek jde určitě označit klávesa Fn Lock, která u horní řady kláves umožní přístup k multimediálním funkcím (regulace hlasitosti, nastavení jasu, ovládání Wi-Fi) bez držení klávesy Fn. Při držení Fn jsou dostupné původní funkce F1-F12. Něco podobného mají i jiné notebooky, ale přepínání se řeší v BIOSu a nejde provést rychle bez restartu operačního systému.

Aby to nebylo všechno, klávesy Fn jsou na klávesnici rovnou dvě. Jedna vedle levého Ctrl a druhá u bloku kurzorových šipek. Šipky představují největší slabinu použitého rozložení. Jsou totiž namačkané mezi ostatní klávesy z obou stran (dokonce z části zasahují do numerického bloku) a po hmatu je najdete jen velmi obtížně.

Samotná mechanika kláves je dle mého názoru dobrá. Na klávesnici se píše pohodlně a navíc i tiše. V případě potřeby je slyšet jen tlumené cvakání velkých kláves (typicky mezerník).

Bílé popisky kláves jsou sice relativně kontrastní, ale při práci v noci vám bude chybět podsvícení kláves. To Samsung nenabízí ani u vyšších konfigurací.


pracovní plocha detail klávesnice

Prostor pod klávesnicí obsadila dotyková plocha velkého touchpadu Elan Smart-Pad. Elektronika reaguje na pohyb prstu plynule a bez zpoždění a prst po dotykové ploše zlehka klouže. V základu fungují také multidotyková gesta s dvěma a třemi prsty (posun, přiblížení, otáčení a přechod mezi stránkami) a plynulý posun stránek. Touchpad se používá tak pohodlně, že často není potřeba při práci připojovat myš.

Touchpad lze rychle vypnout a zapnout kombinací kláves Fn+F5.

Hlavní HW parametry

Do základní desky postavené na čipové sadě Intel HM65 je osazen procesor střední třídy Intel Core i5 2450M s výchozí frekvencí 2,5 GHz a režimem Turbo Boost až do 3,1 GHz. Výpočetního výkonu je tak více než dostatek.

CPU-Z
specifikace čipu

Oba paměťové sloty jsou již v základu osazeny celkovým množstvím 6 GB operační paměti (DDR3). Jeden modul má 4 GB a druhý 2 GB. Oba běží na frekvenci 1333 MHz v asymetrickém režimu dual-channel.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 51 510
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 682

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 107 401
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 53 977

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4885 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9550 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,95

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,38 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,0
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,4
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 9298 MB/s

Testovaná konfigurace je od výroby vybavena 2,5“ diskem Samsung s 1000 GB úložného prostoru. Ani v dnešní době, kdy jsou disky po záplavách nedostatkové zboží, se evidentně nemusíte trápit nedostatkem místa pro data.

Optická mechanika typu DVD Super Multi je stejná jako 95% dalších na trhu. I když ji zrovna nebudete používat, dokáže na sebe upozornit kvůli nevhodně umístěnému tlačítku, které si při manipulaci občas omylem zmáčknete.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 170 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 81,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,38 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Kromě gigabitového Ethernetu se s okolím můžete spojit také bezdrátovými funkcemi Wi-Fi /n (2,4GHz) a Bluetooth 3.0. Tyto funkce můžete přepínat pouze programově prostřednictvím přeinstalované grafické aplikace. Poněkud otravné může být, že po restartu, vypnutí nebo hibernaci se automaticky aktivuje Wi-Fi i Bluetooth bez ohledu na předchozí nastavení.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.

Displej a grafika

Použitý širokoúhlý displej (Samsung LTN156AT190) s úhlopříčkou 15,6“ má základní rozlišení HD (1366x768) a matnou povrchovou úpravu. Kvalitativně patří k úplnému základu levných notebooků. Pozorovací úhly a kontrast nejsou na HD displej špatné a bílá je bez nádechu do jiné barvy. Výsledný dojem kazí pouze celkově zašedlý obraz, který lze řešit změnou parametrů gamma na 0,9 a sytost na +12 v ovládacím panelu grafické karty.

Plusem při používání venku je silnější LED podsvícení. Lze jej regulovat v osmi stupních a rozsah je dostatečný i pro práci ve tmě.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Vedle integrovaného grafického jádra Intel HD3000 se sdílenou pamětí je možné díky technologii Optimus v případě potřeby využít pomoci dedikovaného čipu NVIDIA GeForce GT520MX s 1 GB paměti GDDR3 (64bit).

Grafický čip GT520MX sice má v názvu nově X, ale nečekejte žádné velké změny. Pouze se zvýšily pracovní takty ze 740 na 900 MHz proti předchozí verzi GT520M. Stále jde o nejnižší model od NVIDIE, který nabízí jen přibližně dvojnásobný výkon proti sdílenému jádru Intel HD3000.

GPU-Z
specifikace čipu

K počítači je možné připojit dva externí monitory díky přítomnosti analogového VGA a digitálního HDMI. Oba výstupy lze použít současně v režimu rozšířené plochy, pokud je vypnutý interní displej. Současné využití tří výstupů (kde třetí je interní displej) není možné, protože je s nimi spojené pouze integrované jádro.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 5428
  • 3DMark Vantage: P2651 (GPU: 2207, CPU: 6889)
  • 3DMark 11: P673 (Graphics: 597, Physics: 3291)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5776 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 18,41 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 11,03
  • CATIA (catia-02): 7,63
  • EnSight (ensight-03): 13,41
  • Maya (maya-02): 25,50
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 10,60
  • SolidWorks (sw-01): 9,60
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 1,96
  • UGS NX (ugnx-01): 1,62

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 3,35
  • EnSight (ensight-04): 6,81
  • LightWave 3D (lightwave-01): 8,25
  • Maya (maya-02): 6,24
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,04
  • SolidWorks (sw-03): 5,51
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,85
  • Siemens NX (snx-01): 2,68

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 14,6 fps
  • 1366x768: 13,1 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat

Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

Dedikovaný grafický čip byl už ve verzi s nižším taktem omezován 64bit šířkou sběrnice. Navýšení taktu o 20% zvedlo výkon v průměru o 15%, což téměř nestojí za řeč. Pro méně náročné hráče a uživatele, kteří chtějí grafický čip s plnou technologickou podporou a rozhraním CUDA, jde však o použitelnou volbu, která by měla stačit. V nižším rozlišení je hratelný i Crysis 2.

Multimédia

Stereofonní reproduktory mají své místo pod perforovanou lištou za klávesnicí. Mezi notebooky bez subwooferu mají zvuk lehce nadprůměrný a dobrá je také maximální hlasitost.

Nastavení zvuku

Pro lepší nastavení integrovaných reproduktorů má Samsung samostatnou sekci v ovládací aplikaci (Fn+F1). Kromě různých profilů je zde pokročilé nastavení reprezentované maticí, kde svislá osa rozlišuje mezi důrazem na hloubky a na výšky a vodorovná určuje, zda se má vytáhnout hlasitost středového zvuku, nebo okolí. Nápad je to rozhodně pěkný.

Ke zvukové kartě můžete připojit mikrofon nebo stereofonní sluchátka (reproduktory) prostřednictvím dvou vyhrazených konektorů typu jack na levém boku. Digitální zvuk je samozřejmě dostupný ve výstupu HDMI, který obsluhuje grafická karta.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Vestavěná 1,3Mpix webkamera generuje relativně dobrý obraz v rozlišení 1280x1024 a plynulé video zvládá do rozlišení 640x480.

Chlazení a provozní hluk

Samsung patří mezi výrobce, kteří neopomíjejí uživatele citlivé na hluk (říkejme jim třeba slyšící). Ventilátor při nenáročných činnostech fouká potichu a jeho hluku si mnozí možná ani nevšimnou. Taktéž v zátěži patří počítač mezi tišší – otáčky se zvýší, ale hluk je na přijatelné úrovni.

Pro náročné je tu Tichý režim), který můžete aktivovat buď přes Samsung Control Center mezi ostatními volbami (Fn+F1) nebo přímou zkratkou Fn+F11. V ovládacím panelu je položka mile popsána slovy: „Snižuje hluk ventilátoru, který by mohl rušit uživatele počítače“.

Po aktivaci se při nenáročných činnostech ventilátor zastaví, aby se tiše spouštěl nárazově jednou za několik minut. Pak je už slyšet pouze pevný disk, který je v tomto modelu také relativně tichý. Pro práci v tichém prostředí je tento notebook ideální.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • klávesnice vlevo = 30,2°C
  • klávesnice vpravo = 27,2°C
  • spodek maximum = 34,3°C (vlevo pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 31,3°C
  • napájecí adaptér = 32,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,0°C
  • klávesnice vlevo = 37,8°C
  • klávesnice vpravo = 29,3°C
  • spodek maximum = 50,1°C (vlevo pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 58,1°C
  • napájecí adaptér = 42,5°C

teplota okolí při měření: 22°C

Vzhledem k velkým rozměrům není problém tělo přístroje udržet chladné. Při běžné práci je počítač sotva vlažný a trochu tepla na spodku je cítit jen v tichém režimu (ale skoro to nestojí za řeč). V zátěži je situace jiná – pokud vytrvale budete zatěžovat procesor i grafickou kartu současně, bude u výdechu chlazení znatelná vyšší teplota chladiče, což je projeví v daném místě na spodku i přes klávesnici. Musí ovšem jít o opravdu intenzivní zátěž, jako je konvertování videa nebo rendering. Jinak jsou teploty spíše pod průměrem v rámci kategorie.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

V zadní části základny trůní vyměnitelná šestičlánková baterie s běžnou kapacitou 48 Wh. Notebook s ní v našem standardním redakčním testu vydržel vynikajících 7 hodin a 26 minut, což ukazuje na velmi nízkou spotřebu při nečinnosti. Při běžné kancelářské práci s maximálním jasem LCD a zapnutou Wifi je spotřeba mezi 9-10 W, což dává minimálně 4 hodiny provozu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 8 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 45 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 52 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 65 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 33 W

Prázdná baterie se nabije na 90% přibližně za dvě hodiny bez ohledu na to, zda je počítač vypnutý, nebo vypnutý. Zpomalení se projeví až při zátěži, kdy dojde na omezení malého napájecího zdroje. Nabíjení se pak protáhne až na 5 hodin.

BIOS a zabezpečení

Firmware Phoenix SecureCore má nastavení přístupné stiskem klávesy F2 ihned po startu počítače. Najdete v něm následující volby:

Pokročilé

  • vypnutí úsporných funkcí procesoru, Hyper-Threadingu a podpory EDB
  • vypnutí podpory USB pro vstupní zařízení ve starých OS
  • povolené startu v režimu UEFI
  • nastavení režim SATA řadiče (automaticky podle detekovaného OS, AHCI, IDE)
  • zvýšení životnosti baterie (po aktivaci dochází k nabíjení jen na 80%)
  • povolení probouzení počítače signálem z USB

Boot

  • vypnutí touchpadu
  • zákaz ethernetu
  • povolení startu ze sítě pomocí PXE OPROM
  • spuštění kalibrace měřiče baterie

Možnosti zabezpečení jsou pouze na základní úrovni, což čítá heslo správce, uživatele a pevného disku na úrovni firmware.

Příslušenství

V úhledně zabalené krabici se nachází vlastní notebook, napájecí adaptér s výměnnou koncovkou, redukce pro připojení do sítě Ethernet, tištěná dokumentace a DVD s obnovou operačního systému.

Na disku je předinstalovaný 64bit systém Windows 7 Home Premium (zde v anglické verzi, ale finální bude česká) spolu s obnovou do továrního stavu (lze vyvolat stiskem F4 po zapnutí počítače).

Základní instalace je vybavena větším množstvím utilit přímo od Samsungu, MS Office 2010 Starter, Cyberlink YouCam (aplikace pro ovládání webkamery) a nějakými zbytečnostmi.

Předinstalované utility čítají:

  • Easy Content Share – umožňuje jednodušší nastavení sdílení multimediálního obsahu (DLNA)
  • Easy File Share – program pro rychlé sdílení souborů mezi Samsung notebooky po bezdrátové síti (vhodné pro posílání souborů, když se chcete ušetřit otravných nastavení sdílení a práv ve Windows)
  • Easy Migration - nástroj pro přenos profilu a nastavení z jednoho počítače na druhý (mezi počítači Samsung; nepřenáší nainstalované programy)
  • Samsung Recovery Solution 5 – slouží k aktivaci obnovy továrního systému a k její záloze na jiné médium; kromě jiného umožňuje provádět kompletní a částečné zálohy disku včetně bitových kopií
  • Samsung Update Plus – vyhledávání aktualizací ovladačů a utilit od výrobce

Za opravdu šikovnou věc považuji jednoduché a přehledné příručky. Obě jsou vytvořeny pomocí technologie Adobe Flash a jedna z nich je „interaktivní“. Provede vás nejdůležitějšími informacemi o produktu pomocí videí s popisy. Všechny jsou přeloženy také do češtiny.

Ceny a záruka

Testovaná varianta je v prodeji za cca 15 990,- Kč bez DPH (19 188,- Kč s DPH). Dále jsou na našem trhu ještě následující konfigurace:

  • Core i7 2670QM (2,2GHz quadcore), 500GB 7k2 HDD za cca 17 990 Kč bez DPH (21 588 Kč bez DPH)
  • Core i3 2330M (2,2GHz dualcore), 640GB 5k4 HDD, GeForce 520MX s 512MB videopaměti za 11 990 Kč bez DPH (14 388Kč bez DPH)

Záruku mají všechny konfigurace dvouletou s opravou v servisu. První rok záruky je platný mezinárodně.

Závěr

Samsung 300V je typickým univerzálním 15“ notebookem, který méně náročným může sloužit jako náhrada stolního počítače i jako dobrý pomocník při cestování. Kombinace výkonného procesoru a dedikované grafiky je pro tuto třídu charakteristická, u Samsungu do vínku přidali také velmi dobrou výdrž na baterie a téměř nehlučný provoz při kancelářské práci. Oproti konkurenci však nenabídli ani jedno rychlé rozhraní (eSATA, USB 3.0), nebo aspoň možnost jej doplnit (ExpressCard). Navíc vrzání základny při manipulaci nepřidává na dojmu odolného zpracování (i kdyby na něj nemělo mít žádný vliv). Model 300V jistě má pro své přednosti místo na trhu, přestože zrovna v tomto segmentu je konkurence velmi tvrdá.

Klady a zápory

+ dlouhá výdrž na baterie
+ tiché chlazení

- chudší výbava (chybí eSATA nebo USB 3.0)
- povrzávání základny při manipulaci

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Samsung 300V
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 2450M (2.50 GHz / 3.10 GHz Turbo, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 6144 DDR3-1333 (2048+4096)
  • HDD (GB): 1000 (SAMSUNG HN-M101MBB, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (TSSTcorp CDDVDW SN-208BB)
  • LCD: 15,6" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: NVIDIA GeForce GT520MX (1GB GDDR3, 64bit) + Intel HD3000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Intel Centrino Wireless-N 130 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek ALC269 HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Elan)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 7h 26in
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, 3x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 367 x 240 x 34 mm
  • Hmotnost (kg): 2,48
Recenze

Diskuse