RECENZE: Samsung 900X3C - tenký a s perfektním displejem

4. 10. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Na náš trh se konečně dostal nový model nejvyšší řady, kterou Samsung nabízí. Tento ultratenký 13'' krasavec nabízí HD+ displej s maticí IPS a uvnitř má dva ventilátory pro zajištění tichého chlazení bez ohledu na zátěž. Další parametry jako podsvícená klávesnice a dlouhá výdrž jsou zde samozřejmostí.

Samsung 900X3C - tenký a s perfektním displejem

Základní popis

S masivním nástupem tenkých notebooků (zejména Ultrabooků) se většina výrobců vydala cestou nižší ceny. Samsung zprvu zvolil jinou strategii a v rámci své řady 900 si ji drží doteď. Dnes testovaný model 900X3C je totiž stejně jako jeho předchůdce spíše z vyšších cenových příček. Za předražený se však označit nedá. Má totiž hodně co nabídnout a cena se odrazila také na kvalitě zpracování.

Do redakce nám dorazila tmavě šedá (téměř černá) varianta, která je také jediná u nás dostupná (chystá se i stříbrná verze, ale pouze v 15" provedení). Jsem rád, že Samsung zvolil právě tmavě šedou, neboť stříbrných notebooků je nyní v každém obchodě dvanáct do tuctu. Jestli něco má zaujmout na designu Samsungu 900X, je to velmi tenký rámeček kolem LCD a úžasně tenký profil.

Výrobce se nesnažil o industriální vzhled - počítač má naopak zaoblené všechny linie a sází za jednoduchou eleganci. Za sebe mohu říct, že na mě nové „devítistovky“ rozhodně zapůsobil a podobně pozitivní reakce jsem slýchal od všech dalších lidí, kteří ji u mě viděli.

Na dobrém prvním dojmu se podepisuje velkou měrou špičkové odolné zpracování. Je jedno, za jaký roh notebook uchopíte či kde jej zmáčknete, vždy působí, že mu to nijak nevadí. Poctivé kovové zpracování se nezapře. Nemohu mít k němu žádné výhrady.

Zapuštěné klouby základy omezují úhel otevření displeje na asi 140°. Na čelní hraně je malý výřez, za který se musí notebook otevřít. Na můj vkus je trochu malý a vyžaduje větší šikovnost k otevření. Jakmile ovšem překonáte začátek, lze počítač otevřít pohodlně jednou rukou, aniž by se zvedala s víkem i základna.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Samsung se vydal cestou Apple a téměř na všechna rozhraní potřebujete redukce. Vlevo je miniaturní konektor pro adaptér počítačové sítě LAN, micro-HDMI, klasické USB 3.0 a zdířka napájení. Vpravo výbava končí zmenšeného výstupu VGA, druhého USB (již jen 2.0) a kombinovaného vstupu/výstupu zvukové karty. Všechny zmenšené konektory jsou specifické pouze pro několik notebooků od Samsungu, což znamená, že na potřebné redukce běžně nenarazíte. K notebooku je přibalena pouze jedna z redukcí, a to ta pro počítačovou síť.

Půdorysné rozměry 314 x 218 mm jsou téměř na minimu pro 13“ notebooky. Tloušťka 13,5 mm je dokonce na spodní hranici pro notebooky obecně. Když se k tomu přidá hmotnost pouhých 1,18 kg, je jasné, že se počítač na cestách nepronese. Ba co víc, v batohu o něm nebudete vůbec vědět.

Přibalený tenký napájecí adaptér má výkon 40 W a váží jen 307 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Použité rozložení klávesnice je charakteristické pro všechny malé notebooky od Samsungu. Odpadly z něj všechny méně používané klávesy a pohyb v dokumentech spolu s kontextovou nabídkou jsou řešeny pouze jako funkce Fn. Specialitou Samsungu je přepínač Fn Lock.

Výrobce se s návrhem mechaniky kláves v tenkém těle vypořádal se ctí a výsledkem je sice mělký, avšak velmi jistý stisk. Díky němu lze psát rychle, bez překlepů a bez dlouhého zvykání na novou klávesnici. Klávesnice Samsungu 900 je v rámci tenkých notebooků rozhodně jednou z lepších.

Poněkud netradiční je implementace podsvícení. Není totiž příliš silné a má nádech do slušivé zelené barvy. Zaslouží si ovšem pochvalu - svítí vždy tolik, aby byly klávesy perfektně čitelné, a zároveň nikde neprosvítá. Něco podobného se prakticky nevidí - nezáleží na úhlu, z jakého se na klávesnici díváte, jednoduše nikdy se nestane, že by vám do očí svítilo ostré světlo z diod prosvítající mezi klávesami (zde by se mohli učit ostatní výrobci).

Indikační diody počítače jsou maximálně decentní. Nad klávesnicí svítí pouze hlavní vypínač (modrá) a indikace nabíjení (červená, modrá). Na klávesnici pak mají vlastní (modrou) diodu klávesy F6 (ztlumení zvuku), F12 (vypnutí bezdrátových funkcí), Caps Lock a Fn Lock.

pracovní plocha detail klávesnice

Pod mezerník je vycentrována hladká dotyková plocha, kterou ohraničují mírné zapuštění a chromový lem. Elektronika touchpadu Elan snímá plynule a jen s minimálním zpožděním. Výhrady bych měl k omezeným možnostem nastavení. Nelze definovat velikost zóny pro virtuální pravé tlačítko a chybí některé rozšířené funkce, jako „prostřední“ tlačítko klepnutím třemi prsty najednou. Touchpad naopak velmi dobře reaguje na pohyb kurzoru jedním prstem při současném stisku virtuálního tlačítka prstem druhým.

Hlavní HW parametry

Miniaturní základní deska je založena na kombinaci čipové sady Intel HM75 a úsporného dvoujádrového procesoru střední třídy Intel Core i5-3317U. Procesor není vyměnitelný a je přidělaný přímo k desce, jak už to bývá u úsporných variant se sníženou mezní spotřebou (TDP) na 17 W.

Procesor umí operovat v základním taktu 1,7 GHz, od kterého se umí odchýlit oběma směry. Při nečinnosti jde dolů na 800 MHz. V zátěži může díky Turbo Boostu dojít k automatickému přetaktování až na 2,6 GHz. Po technologické stránce nechybí nic důležitého – je tu podpora Hyper-Threadingu, pokročilé virtualizace i akcelerace šifrování AES-NI.

CPU-Z
specifikace čipu

Stejně jako procesor je k základní desce přidělaná také operační paměť o celkové kapacitě 4 GB. Osazené čipy pracují v režimu dual-channel a taktují se na 1600 MHz. U tohoto modelu Samsung nepočítá s dalším rozšířením, a na desce byste zbytečně hledali standardní slot pro paměťové moduly.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 311
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 118

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 97 610
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 44 855

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4453 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9161 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,06

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,40 pts

Operační paměť

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10361 MB/s

Díky navýšení taktů a zefektivnění práce jádra jsou úsporná Core i5 v generaci Ivy Bridge trochu výkonnější než jejich předchůdci ze Sandy Bridge. Výkon je někde na úrovni staršího Core i7-2647M (1,7-2,8 GHz) a neměl by být při běžném nasazení jakkoli limitující.

Pevný disk je nahrazen 128GB SSD kartou osazenou ve slotu mSATA. Jde o levnější model od SanDisku, který na poměry dnešních SSD nabízí spíše podprůměrný, avšak proti klasickým diskům stále nesrovnatelně vyšší výkon. Karta podporuje režim SATA-3, díky kterému dosahuje vysokých přenosových rychlostí kontinuálních dat, ale trochu se zadýchává při práci s malými segmenty. Pro potřeby spíše kancelářského počítače je její výkon stále více než dostatečný.

SSD karta je jedinou komponentou, kterou lze na základní desce vyměnit.

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

AS
AS SSD Benchmark - rychlost

AS
AS SSD Benchmark - počet operací za sekundu

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 323 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 323 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,34 ms

Integrovaný gigiabitový Ethernet od Realteku má vyvedenou speciální zmenšenou verzi konektoru, kterou je nutné dále zkonvertovat kabelovou redukcí na běžný typ konektoru RJ-45. Tato redukce je naštěstí součástí balení.

Bezdrátové technologie jsou u podobných notebooků důležitější a vsadilo se na modul od Intelu, který si poradí s Wi-Fi /n v pásmech 2,4 i 5 GHz a kromě toho nabídne také Bluetooth 4.0 s rychlými přenosy.

Displej a grafika

Dominantou tohoto notebooku je bezpochyby výborný 13“ displej s jemným rastrem HD+ (1600x900) a maticí IPS, která se stará o lepší podání barev a neomezené pozorovací úhly. Je jedno, odkud se na displej díváte, barvy se neslévají do šedé a neinvertují, jako je tomu běžně u klasických TN panelů. Na takový displej je prostě radost pohledět.

Vysoce nadprůměrné je také podsvícení, jehož maximální jas je dobře použitelný pro práci venku. Minimální jas bych si dovedl představit ještě o kousek nižší, ale i tento je přijatelný pro práci v úplné tmě. Klávesnicí lze podsvícení regulovat v osmi stupních. Speciální možností navíc je jemná regulace prakticky po procentu pomocí Centra nastavení mobilních zařízení (Win+X).

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

V procesoru je integrované grafické jádro Intel HD 4000 se sdílenou pamětí, podporou DirectX 11 a dobrou akcelerací HD videí v moderních formátech. Vedle interního displeje k němu můžete připojit také externí monitory díky přítomnosti HDMI 1.4 a VGA (byť v obou případech jedině přes redukci ze zmenšených konektorů). Oba výstupy mohou pracovat současně v režimu rozšířené plochy, pokud je vypnutý interní displej.

Bezdrátový přenos obrazu a zvuku zajišťuje technologie Intel WiDi.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P601 (Graphics: 516, Physics: 3080)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 3864 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 15,23 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 9,97
  • CATIA (catia-02): 7,13
  • EnSight (ensight-03): 4,78
  • Maya (maya-02): 45,57
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 6,70
  • SolidWorks (sw-01): 11,99
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 3,53
  • UGS NX (ugnx-01): 1,41

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): (nedoběhl)
  • EnSight (ensight-04): 1,36
  • LightWave 3D (lightwave-01): 10,04
  • Maya (maya-02): 11,03
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 0,98
  • SolidWorks (sw-03): 6,65
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 1,85
  • Siemens NX (snx-01): 1,09

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 13,0 fps
  • 1600x900: 8,8 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

Grafický výkon ve 3D odpovídá současné generaci sdílených grafik s operační pamětí v režimu dual-channel. Herní mašinku od Samsungu 900 nečekejte, ale méně náročné hry běží alespoň v rozlišení HD. Středně náročné jdou spustit aspoň v nejnižších detailech.

Multimédia

Integrované reproduktory hrají odněkud z klávesnice a jejich zvukové podání odpovídá tloušťce základny. Je to spíš lehký podprůměr bez hlubších frekvencí. Není to ale úplná bída, kterou lze v této kategorii nezřídka vidět. Nějaké utlumení nedostatků je možné v ovládacím panelu notebooku, kde lze vytáhnout linku hlasu ve filmech a mírně vyvážit hloubky i výšky.

Webkamera zvládá pořizovat fotky až v rozlišení 1280x1024, ale snímání probíhá pravděpodobně jen v rozlišení 640x480 a následně se obraz roztahuje pomocí různých filtrů. Kvalitou jde o průměr. Horší je to s mikrofonem, který je vedle zvukového konektoru na pravém boku, odkud logicky nemůže snímat tak dobře. V tiché místnosti to ničemu nevadí, ale jakmile je okolo další ruch, jde kvalita při video-hovorech rychle dolů.

Zabezpečení

Na hardwarové úrovni je možné zabezpečit notebook hesly BIOSu, heslem pevného disku a technologií Intel Anti-Theft. Pro bezpečné uložení šifrovacích klíčů je připraven čip TPM, na který bohužel není napojena žádná čtečka otisků. Je to škoda, u podobného notebooku by se jistě neztratila.

Chlazení a provozní hluk

Ten, kdo čte pravidelně zdejší recenze, jistě ví, že Samsung si dává vždy záležet na kvalitním a tichém chlazení. Má vysoká očekávání se opět naplnila. Od procesoru se táhnou dvě heatpipe a každá vede k vlastnímu tichému ventilátoru.

Běžně se ventilátory vůbec netočí, a pokud je náhodou potřeba nasát „čerstvý“ vzduch, dojde k roztočení pouze jednoho z nich. V nejnižších otáčkách s výdechy dozadu však ani v tiché místnosti nepoznáte, že nějaký ventilátor běží. Kdyby se však našel někdo takový, kdo si toho všiml a náhodou by mu to i vadilo (což si dost dobře neumím představit), má pro něj Samsung tichý režim, která se zapíná zkratkou Fn+F11. Při něm se zvýší spínací teploty na úroveň, kdy při běžné nenáročné práci není důvod cokoli aktivně chladit.

Při dlouhodobé intenzivní zátěži (hraní her, rendering) se postupně rozjedou oba ventilátory, ale drží stále poměrně nízké otáčky, při kterých jsou slyšet jen v tiché místnosti, jako tlumený šum.

Samsung vyrobil zatím asi nejlepší chlazení, jaké jsem měl možnost v tenkém notebooku vidět (podobné kvality už dosahuje pouze chlazení v ASUS ZenBook).

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,4°C
  • klávesnice vlevo = 31,4°C
  • klávesnice vpravo = 30,8°C
  • spodek maximum = 31,9°C
  • výdech chlazení = 29,1°C
  • napájecí adaptér = 36,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 35,8°C
  • klávesnice vlevo = 43,8°C
  • klávesnice vpravo = 47,1°C
  • spodek maximum = 51,8°C (zadní rohy)
  • výdech chlazení = 45,1°C
  • napájecí adaptér = 50,3°C

teplota okolí při měření: 23°C

Teploty se bez dlouhodobější zátěže nedostanou na úroveň, která by jakkoli obtěžovala. Při práci s notebookem na klíně ve větších vedrech je můžete mírně srazit, když přepnete v ovládacím panelu (Fn+F1) tichý režim na běh ventilátorů v nejnižších otáčkách. Dosáhnete tím neustálého průchodu vzduchu, a tím pádem i menšího ohřívání povrchů.

V zátěži jsou teplejší zejména zadní rohy, u kterých jsou instalovány chladící bloky. Přestože teploty zadních částí jsou vyšší, do rukou se skrze klávesnici příliš tepla nepřenese.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Baterie je integrovaná do těla notebooků a zabírá celou přední polovinu základny. Pojme 40 Wh energie a v našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel 6 hodin a 54 minut. Během dvoutýdenního testování jsem se s výdrží při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a polovičním jasem displeje držel někde okolo 5 hodin a 30 minut, což je stále velmi dobrý výsledek. Samotný notebook je velmi úsporný, a tak se logicky výrazně projeví spotřeba podsvícení displeje. S nejnižším jasem klesá při prohlížení webu spotřeba na pouhých 4,5 W, se kterou lze přesáhnout výdrž 8 hodin.

Integrovaná baterie znamená nemožnost prodloužení výdrže její výměnou. Notebook není připraven ani na přidání sekundární baterie pomocí speciálního konektoru.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 7 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 33 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 32 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 42 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 25 W

Vypnutý nebo nevytížený notebook nabije prázdnou baterii na 90% za necelé dvě hodiny. Intenzivní zátěž tuto dobu prodlouží na necelé čtyři hodiny.

BIOS

V notebooku je instalován firmware Phoenix SecureCore schopný fungovat v klasickém režimu BIOSu i v modernějším UEFI. Do nastavení se vstupuje stiskem klávesy F2 ihned po zapnutí a nabízí následující volby:

Pokročilé

  • zakázání šetřícího režimu procesoru
  • vypnutí Hyper-Threadingu
  • zakázání EDB (Execute Disable Bit)
  • nastavení AHCI (automaticky, AHCI, kompatibilita)
  • zapnutí zvýšení životnosti baterie (nabíjí do 80%)
  • povolení nabíjení z USB v režimu spánku
  • povolení probouzení signálem z USB zařízení
  • povolení uspání pomocí Intel Anti-Theft

Boot

  • zakázání touchpadu
  • povolení UEFI boot
  • zakázání interní síťové karty
  • povolení PXE ROM pro boot ze sítě
  • spuštění kalibrace měřiče baterie

Příslušenství

K notebooku je v krabici jako příslušenství přiloženo instalační DVD s operačním systémem, 40W napájecí adaptér s třížilovou přívodní šňůrou, základní tištěná dokumentace a redukce pro připojení do počítačové sítě LAN.

Tovární instalace je relativně čistá a vymazání několika zbytečných programů je otázkou maximálně 10 minut při prvním spuštění. I s nimi je však notebook ukázkově svižný a startuje velmi rychle.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v prodeji za 29 990,- Kč bez DPH (35 999,- Kč s DPH) a je zatím jedinou dostupnou v ČR - v budoucnu bude v prodeji ještě silnější konfigurace s procesorem Core i7, 256 GB SSD a Windows 8. Záruku dodává Samsung dvouletou s opravou v servisu.

Závěr

13“ Samsung 900X je povedeným tenkým notebookem pro náročné. Extrémně tenké a lehké provedení přímo vybízí k intenzivnímu mobilnímu použití a díky IPS displeji s vyšším rozlišením HD+ nebudete na cestách omezeni zobrazovanou plochou. Proti konkurenci tento stroj vyniká zejména povedeným chlazením, které by mělo uspokojit i nejnáročnější uživatele s citlivým sluchem, a pohodlnou klávesnicí. Když se k tomu přidá ještě výdrž, která se pohybuje běžně okolo pěti a půl hodiny, má Samsung 900X hodně co nabídnout a o jeho odbyt se nebojím.

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Za perfektní a velmi tenké provedení, IPS displej a podařené chlazení udělujeme Samsungu 900X3C TIP redakce NOTEBOOK.cz .

Klady a zápory

+ špičkové provedení
+ IPS displej
+ tiché a účinné chlazení

- většina konektorů pouze ve zmenšené verzi vyžadující redukci
- nevhodně umístěný mikrofon

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Samsung 900X3C
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-3317U (1,70/2,60 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 (onboard)
  • SSD (GB): 128 (SanDisk U100, MLC, mSATA, SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 13" IPS TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: Intel GMA HD4000 (IGP/ULV)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/100 (Realtek RTL8168/8111 PCI-E GBE)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6235 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (ELAN)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 40 Wh / 6h 54min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, micro-VGA, micro-HDMI
  • Rozměry: 314 x 218 x 13,5 mm
  • Hmotnost (kg): 1,18
Recenze

Diskuse