RECENZE: Sony VAIO E14A1S1EW - extravagantní

21. 6. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Sony jde proti trendu nudných šedých notebooků a pro svou levnou řadu VAIO E zvolila poměrně netradiční barevné složení. Testovaný kus totiž kombinuje bílou s modrozelenými doplňky a hliníkovými částmi. 14'' VAIO E14 je vybaveno procesorem Core i3 a dedikovaným grafickým čipem od AMD. V redakci překvapilo nečekaně dlouhou výdrží.

Sony VAIO E14A1S1EW - extravagantní

Základní popis

Sony je jedním z mála výrobců, kteří si jdou vlastní cestou napříč celým portfoliem. Zatímco jiní výrobci dnes nabízí akorát nudnou hliníkovou šeď, produkty VAIO mají v posledních generacích vždy několik řad v zajímavých barevných provedeních. Řada VAIO E se zaměřuje na mladé lidi a uživatele začátečníky. Za nízkou cenu chce nabídnout vyvážený výkon, dlouhou výdrž na baterii a neotřelý vzhled. Do redakce dorazil model E14, který má velikost obrazovky 14“.

Že se v Sony nebojí vybočovat, ukázala už loňská řada notebooků s celou paletou zářivých barev. VAIO E je v tomto ohledu konzervativnější. Volí lesklé bílé plasty pro klávesnici, opěrky rukou a vnější stranu víka doplněné zelenomodrými lemy po obvodu celého přístroje. Rám displeje, zadní část základny a boky jsou vyvedeny ve stříbrné barvě s tím, že u zadní části základny nejde o nastříkaný plast, nýbrž broušený kov. Zaoblené tvary mají retro nádech a míří hlavně na uživatele, kteří chtějí něco netradičního.

Dále jsou dostupné ještě dvě barevné konfigurace a opět kombinují dvě barvy (a šedou). První je laděná do růžové a druhá je černo-červená.

Vzhled je celkově velmi odvážný a zájemce o klasicky vyhlížející notebook nejspíš nenadchne. Pro mladé lidi a zejména ženy by však mohl být to pravé.

Mechanické provedení odpovídá zaměření a ceně. Plastové šasi má určité výztuhy, takže se při zvednutí za roh otevřeného notebooku neprohýbá. Taktéž víko má menší poddajnost a barvy se na displeji vlní až při intenzivnějším zatlačení na vnější stranu. VAIO E by mělo vydržet častější přenášení (například do školy) bez větších obtíží.

Úhel otevření displeje je omezen na 135° vlivem konstrukce kloubů víka. Při otevírání jednou rukou se klouby brání a s víkem se mírně zvedá i základna. S trochou obratnosti nakonec notebook otevřete i jedním prstem, ale kdyby klouby při otevírání nekladly takový odpor, bylo by to lepší.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Výbava se od předchozích generací nemění s jedinou výjimkou - přibylo USB 3.0, které nyní podporuje čipová sada přímo. Vlevo jsou dvě USB 3.0 spolu s LAN, zdířkou napájení a výstupy grafické karty (VGA a HDMI). Z druhé strany jsou připraveny další dvě USB (zde jen 2.0), konektory zvukové karty a optická mechanika. Čtečka paměťových karet na čelní straně nově podporuje jak karty SD/MMC, tak i MemoryStick. Dříve měly notebooky VAIO samostatné čtečky pro oba typy karet.

Jedno z USB na levém boku může být napájené i ve vypnutém stavu. Na cestách si pak můžete nabíjet telefon přímo z notebooku, aniž by byl zapnutý (či jen uspaný). Funkci je ovšem nutné aktivovat v aplikaci VAIO Control Center.

Vzhledem k tomu, že nejde o odlehčený tenký počítač, dovolilo si Sony osadit všechny porty základní výbavy. Výhradu mám pouze k umístění USB, která jsou po obou stranách natlačena co nejblíže k uživateli.

Počítač má v zavřeném stavu rozměry 346 x 245 x 28-32 mm a váží 2,27 kg. Lze jej zařadit do dnešního průměru plně vybavených 14“ business notebooků a jeho hmotnost je vyšší než u některých odlehčených modelů v úhlopříčce 15,6“. S kvalitním batohem na zádech by neměl být problém ani při každodenním cestováním.

Napájecí adaptér má výkon 90 W a s přívodní šňůrou dohromady přidá 414 g.

Klávesnice a ovládací prvky

V základních řadách mívá Sony velmi pohodlné klávesnice. V 14“ verzi je osazena klasická verze bez numerického bloku. Rozložení je více méně standardní a uživatele předchozích generací v ničem nepřekvapí. Měl bych výhradu pouze k umístění funkcí pro pohyb v dokumentech na kurzorové šipky v kombinaci s držením Fn.

Mechanika kláves není tak mělká, jak je tomu poslední dobou u notebooků zvykem. Klávesy mají jasný stisk a na klávesnici je radost psát.

Při standardním nastavení notebook vyhodnocuje, zda je v okolí dostatek světla, a pokud není, spustí podsvícení klávesnice. V noci vypadá podsvícení efektně, ale má hned dva nedostatky – v úplné tmě svítí zbytečně intenzivně (nelze regulovat), a pokud nejste dostatečně „nad klávesnicí“, budou u horní řady diody prosvítat a namáhat tak oči.

Sony nedovoluje měnit podsvícení přímou klávesovou zkratkou. Nemám potuchy, co jej k tomu vede, ale mezi výrobci notebooků jsou jediní. Podsvícení lze nastavit pouze v programu VAIO Control Center a pro baterii a napájení ze sítě můžete vybrat ze tří možností:

  • trvalé vypnutí
  • trvalé zapnutí
  • zapnutí pouze v horších světelných podmínkách po stisku libovolné klávesy (k vypnutí dojde po definovaném čase: 10, 30 nebo 60 sekund, případně nikdy)

Možnost neustálého svícení nedoporučuji, neboť přes den jsou bíle svítící popisky na bílých klávesách dokonale nečitelné. Jde o klasický problém všech bílých podsvícených klávesnic.

Nad klávesnicí je vyhrazeno místo pro sadu tlačítek s hlavním vypínačem. Tři aplikační klávesy slouží pro spuštění webového prohlížeče, nástroje VAIO Care a uživatelsky definovanou akci. Kulaté tlačítko vedle nich vysouvá podavač optické mechaniky.

Vedle tlačítek jsou tři zelené diody, které informují o stavu zámků klávesnice (Num, Caps, Scroll). Další indikační prvky jsou tradičně na čelní straně. Týkají se zapnutí počítače, nabíjení baterie, aktivity pevného disku i SD karty a stavu bezdrátového vysílače.

pracovní plocha detail klávesnice

Od minulé generace se aktuální model liší odstraněním samostatných tlačítek touchpadu, neboť dnes jsou v módě touchpady „beztlačítkové“ (tlačítkem je spodní polovina dotykové plochy). Multidotyková elektronika je od společnosti Synaptics a hladká dotyková plocha je mírně zapuštěná. K pohybu kurzoru nemám žádné výhrady – snímání je plynulé a bez zpoždění.

Zdatnější uživatelé mívají během navigování kurzoru položený palec na spodní části a mačkají s ním tlačítko. Stejně se lze chovat i s beztlačítkovým touchpadem, ale nesmí se s palcem příliš hýbat, aby touchpad chybně nevyhodnotil nějaké víceprsté gesto (posun, přiblížení).

Jednou z výrobcem propagovaných vymožeností je ovládání multimediálních programů a prezentací pomocí pohybů ruky. Ruku snímá interní webkamera a každé gesto začíná zvednutím otevřené dlaně. Podle požadovaného příkazu stačí pohybovat rukou do stran nebo dolů (přepínání skladem/snímků), případně točit prstem (regulace hlasitosti).

Použitelnost je limitována možnostmi webkamery. Ovládání proto nefunguje v noci a neporadí si ani s větší vzdáleností.

Hlavní HW parametry

Základní deska využívá služeb čipové sady Intel HM76 a do testované konfigurace výrobce osadil procesor Intel Core i3-2350M s výchozím taktem 2,3 GHz. V rámci snahy o nižší cenu se sáhlo po procesoru z předchozí generace (Sandy Bridge). Jiné konfigurace s novějšími procesory Ivy Bridge nebyly představeny.

CPU-Z
specifikace čipu

Paměťově sloty jsou oba dostupné zespodu a jen jeden z nich je osazen již z výroby. Je v něm 4GB modul DDR3-1600, který kvůli paměťovému řadiči v procesoru běží s efektivním taktem 1333 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 39 324
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12 362

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 87 157
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 42 853

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3743 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 8163 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,18

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,21 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,7
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5538 MB/s

V Core i3 sice chybí Turbo Boost, který by mu pomohl v jednovláknových aplikacích, ale i s taktem 2,3 GHz zvládá všechny běžné činnosti bez jakýchkoli obtíží. Je to dobrý základ, který bude většině uživatelů stačit. Při současné nabídce však stojí varianta s Core i5 o necelou tisícovku více a stojí za zvážení, pokud plánuje spouštět častěji výkonově náročné aplikace (rendering, konvertování videa).

500GB disk má standardní rozměr 2,5“ (9 mm) a vyrobilo ho Hitachi. Jde jen o základní model s 5400 rpm, který nevyniká v přenosových rychlostech, ani přístupové době. Výkonově spadá pod průměr.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 142 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 61,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,62 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,7

U optické mechaniky (DVD Super Multi) není nic zajímavého s výjimkou krytky podavače, která není vybavena tlačítkem. Vysouvání podavače je možné pouze použitím označeného tlačítka nad klávesnicí.

Pro připojení kabelem je připravený gigabitový čip integrovaný přímo na desce (Realtek RTL8211). Bezdrátové funkce má v režii dvouanténová karta od Intelu s podporou 2,4GHz Wi-Fi /n a Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

14“ displej, který výrobce osadil, má lesklou povrchovou úpravu a základní rozlišení HD (1366x768). Patří k průměru v této úhlopříčce, což znamená o stupínek nižší kvalitu, než je běžná u HD displejů s úhlopříčkou 15,6“. Barevným rozsahem, ani kontrastem tento displej pravděpodobně nikoho neuchvátí, ale v dané ceně a úhlopříčce je to bohužel standard.

LED podsvícení se reguluje plynule v 16 stupních a můžete k tomu použít buď klávesové zkratky, nebo světelný senzor (čočka nad klávesnicí). Minimální jas je tak nízký, že jej pravděpodobně nevyužijete ani v úplné tmě. Maximální jas by ovšem mohl být lepší. Přes den v místnosti prakticky nemá cenu nastavovat něco jiného než nejvyšší stupeň. Když se k tomu připočte lesklá povrchová úprava, displej není vhodný pro práci venku.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel (minimální): 80° horizontálně, 40° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 16 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Philips LP140WH2-TLE2. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Integrovaná grafika Intel HD3000 je doplněna dedikovaným čipem nižší střední třídy AMD Radeon HD7670M (480 shaderů) s 1GB vlastní paměti GDDR3 (128bit). Integrované jádro je aktivní neustále a stará se o méně náročné aplikace, akcelerované prostředí Windows a posílání obrazu do výstupů. Náročné aplikace můžete v ovládací aplikaci AMD Catalyst Control Center přesměrovat na dedikovaný Radeon.

Přepínání by mělo fungovat automaticky, ale příliš dobře nefunguje a rozhodně se nedá označit za intuitivní. Část her a 3D aplikací nebyla korektně rozpoznána a běžela bez pomoci Radeonu. Řešením je nejdříve aplikaci spustit (musí se v ní aktivovat 3D režim), ukončit, spustit AMD Catalyst Control Center a přepnout grafiku pro aplikaci podle názvu spustitelného souboru.

V nedávné době AMD alespoň opravilo chybu, která znemožňovala akcelerovat OpenGL aplikace výkonnějším čipem.

Notebook je vybaven analogovým výstupem VGA a digitálním výstupem HDMI 1.4. VGA je u notebooků od Sony vhodné maximálně na XGA projektory (1024x768), neboť při jakémkoli vyšším rozlišení dochází k výrazným chybám v obraze (neostrost, duchy). Stolní LCD monitory připojujte raději jen digitálně.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 7603
  • 3DMark Vantage: P4822 (GPU: 4326, CPU: 7347)
  • 3DMark 11: P1183 (Graphics: 1071, Physics: 2745)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5573 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 34,92 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 23,3 fps
  • 1366x768: 21,3 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

Výkon grafického čipu v současnosti postačuje k hraní většiny her v nativním rozlišení displeje, při střední úrovni detailů. Jen u těch nejnáročnějších může být potřeba detaily ještě omezit. Pro méně náročného hráče a uživatele 3D aplikací jde o dobrou volbu.

Multimédia

V kovové zadní části jsou reproduktory snadno identifikovatelné díky mřížkám, přes které jsou vidět. Zvuk je podobný tomu, na co jsem u notebooků od Sony zvyklý. Jde o slabší průměr s ořezanými hloubkami a částečně i výškami. „Plechovost“ produkovaného zvuku vylučuje rozumný poslech hudby. V nouzi si ovšem film přehrajete i bez sluchátek a není to takové, že byste kvůli každému videu na YouTube museli připojovat sluchátka.

Vstup a výstup jsou odděleny do vlastních konektorů a výrobce ignoruje trend vytváření jediného kombinovaného konektoru. Do televizoru a odpovídajících externích monitorů dostanete zvuk také digitální prostřednictvím výstupu HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Do víka nad displejem je integrovaná 1Mpix webkamera s plynulým snímáním HD videa (1280x720) a mikrofon. Aktivitu webkamery hlásí slabě svítící zelená dioda vedle objektivu.

Chlazení a provozní hluk

Masivní průduch ventilace směřuje doleva a v nasávání vzduchu mu pomáhají perforované plasty na spodku základny. Chlazení je nastaveno spíše na udržování konstantních teplot, takže se ventilátor spouští chvíli po zapnutí počítače a drží konstantní otáčky. Hlučnost notebooku při běžné zátěži zůstává pod průměrem kategorie, ale existují i tišší modely.

Situace se výrazně mění s plnou zátěží. Do minuty ventilátor zvýší otáčky na maximální úroveň, při které nejde přeslechnout odkudkoli z místnosti s běžným ruchem více lidí, případně zapnutým televizorem. Hlučnost se příliš nemění, pokud se ukončí zatížení grafické karty a zůstane pouze zatížení procesoru. V případě, že při práci často dlouhodobě vytěžujete procesor a grafickou kartu (konvertování videa, rendering, hraní her) a patříte k těm citlivým na hluk, pravděpodobně s tímto notebookem nebudete spokojeni.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,5°C
  • klávesnice vlevo = 32,3°C
  • klávesnice vpravo = 32,1°C
  • spodek maximum = 34,1°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 33,4°C
  • napájecí adaptér = 49,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • klávesnice vlevo = 35,1°C
  • klávesnice vpravo = 32,1°C
  • spodek maximum = 43,2°C (pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 47,9°C
  • napájecí adaptér = 53,6°C

teplota okolí při měření: 24°C

Výrobcem definovaná logika chlazení upřednostňuje nízké teploty před tichem. Při kancelářské práci je celý notebook spíše studený. V zátěži je horká jenom část spodku pod výdechem chlazení. Přes klávesnici a opěrky se ovšem žádné teplo nepřenáší.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Navzdory dnešní době je použitá baterie uživatelsky vyměnitelná a pojme 59 Wh energie. V našem standardním redakčním testu* notebook vydržel 9 hodin a 23 minut, což je špičkový výsledek u počítače v této třídě (spotřeba pod 6 W při polovičním jasu LCD a vypnuté Wi-Fi). On-line kancelářská práce s Wi-Fi zvýší spotřebu na 7,5-8,5 W a výdrž klesne na stále velmi dobrých 7 hodin. Pominu-li výkonově náročné činnosti, nemusíte se příliš omezovat a stejně bude výdrž přes 5 hodin.

Tvarově se zdá, že je baterie shodná s těmi v jiných levnějších modelech, což by mělo znamenat snadnější dostupnost náhradních kusů a možnost osadit větší, devítičlánkovou verzi.

Se správou napájení se ukázal u testovaného kusu problém. Po čistém startu systému je spotřeba vždy nízká, ale po probuzení z režimu spánku se občas stalo, že zůstane spotřeba dvojnásobná (12-14 W) bez zjevné příčiny. Někdy to přejde do 10 minut, někdy vůbec. Pomůže až restart (vzhledem k tomu, že hibernaci notebook nenabízí). Zkoumal jsem správce procesů, kontroloval HW přerušení, ale nepodařilo se mi problém identifikovat. Vím jistě jen to, že ho nezpůsobovala žádná uživatelská aplikace. Výdrž notebooku je při projevení problému pochopitelně poloviční.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 30 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 42 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 60 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 20 W

Průměrná rychlost nabíjení se dle elektroniky baterie pohybuje okolo 17 W a tuto hodnotu si notebook drží bez ohledu na zatížení. Prázdná baterie se na 90% nabije za necelé tři hodiny.

BIOS a zabezpečení

Počítač je vybaven BIOSem InsydeH20, do jehož nastavení se vstupuje stiskem klávesy F2 ihned po zapnutí. Nastavení je, jak už bývá u Sony zvykem, osekáno na kost. Kromě standardního nastavení času, priorit bootování a dvou hesel BIOSu (heslo pevného disku chybí) je navíc možné pouze zapnout virtualizaci.

Příslušenství

Notebook je dodáván s 90W napájecím adaptérem, krátkou třížilovou přívodní šňůrou a tištěnou dokumentací. Obnova systému do továrního nastavení je uložena pouze na pevném disku.

Na disku je předinstalován 64bit operační systém Windows 7 Home Premium s celou řadou dalších programů a služeb. Sony je v tomto ohledu možná aktivnější, než by bylo třeba, ale vše se dá odstranit standardním způsobem. Odstranění zbytečností (odkazy na služby, zkušební verze antiviru) zabere 30-40 minut.

Nedoporučuji mazat aplikace VAIO Control Center a VAIO Care. První umožňuje nastavení vnitřních komponent a druhá se pro změnu hodí uživatelům začátečníkům při řešení problémů. Obě jsou kompletně přeložené do češtiny.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace má výrobcem stanovenou cenu 15 408,- Kč bez DPH (18 490,- Kč s DPH).

Všechny notebooky VAIO mají standardní dvouletou záruku s opravou v servisu. Tuto záruku u nás není možné dále rozšiřovat.

Závěr

Sony VAIO E14 je notebook primárně cílený na mladé lidi, studenty a všechny ty, kteří nechtějí nudný šedý počítač. Jde o univerzální notebook s 14“ displejem, který zastane všechny základní úkony doma i na cestách. Zvláště potěšující je posun ve výdrži od předchozí řady EH až k sedmi hodinám reálného provozu. Zachována byla vysoká kvalita klávesnice a k ní se přidalo nově i podsvícení.

Maximální snaha o nízké teploty vede k nadměrné hlučnosti ventilátoru v zátěži. Spíše jako vada se pak jeví zvýšená spotřeba po obnovení z režimu spánku. Vzhledem k tomu, že v době testování nebyly dostupné nové ovladače (ani BIOS), zkusíme požádat Sony o nový kus a recenzi případně upravíme.

Sony sice míří na lidi, kteří chtějí především design, ale nemohu se zbavit dojmu, že i mezi nimi se najdou jedinci, kteří by ocenili vyšší řadu procesorů. Zdá se, že v této ceně neexistují notebooky bez kompromisů.

Klady a zápory

+ neotřelý vzhled
+ dlouhá výdrž na baterii
+ pohodlná klávesnice

- hlučnost v zátěži
- problémy se správou napájení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony VAIO E14A1S1EW
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-2350M (2.30 GHz, 3 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 500 (Hitachi HTS547550A9E384, 5400rpm, 8MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (MATSHITA DVD-RAM UJ8B2)
  • LCD: 14,0" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD3000 (IGP) + AMD Radeon HD7670M (1GB 128bit GDDR3)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111 PCIe Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Centrino Wireless-N 2230 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 59 Wh / 9h 23min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 346 x 245 x 28-32 mm
  • Hmotnost (kg): 2,27
Recenze

Diskuse