RECENZE: Sony VAIO E 11 - malý a dostupný

1. 11. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Zájemci o malý a přenosný notebook si dnes mohou vybrat z široké nabídky od pomalých, ale dostupných mini notebooků, až po ultrabooky pro náročné. Sony svého 11'' zástupce řady s označením VAIO E směřuje někam mezi tyto skupiny. Procesor od AMD nabízí vyšší výkon než konkurenční Atomy a zároveň udržuje příznivou cenu.

Sony VAIO E 11 - malý a dostupný

Základní popis

Mnozí z výrobců přenosných počítačů dnes už ze své nabídky úplně vypustili malé a dostupné mini notebooky určené pro nenáročné uživatele. Patří mezi ně i Sony, které ovšem na tuto číst trhu úplně nezanevřelo. Ačkoliv v rámci řady notebooků VAIO s označením E dominují především větší 14", 15" a 17" modely, nabízí výrobce také menší 11" mobilní variantu, kterou si blíže představíme.

Notebook se může chlubit, podobně jako někteří jeho větší sourozenci, barevným provedením využívajícím kontrast dvou odstínů. V případě testované verze bylo provedení bíle-černé, světlé provedení má většina povrchů základny a vnější část víka. Černou jsou zdůrazněny boky notebooku a rámeček displeje společně s částí prostou nad klávesnicí. V nabídce je nicméně i další varianta kombinující růžovou základnu s bílým rámečkem.

Vzhled se mě osobně líbí; víko má zaoblené tvary s výrazně zakulacenými rohy přední části, základna je už o něco hranatější, především po stranách. Veškeré plasty se samozřejmě chlubí lesklým provedením, u světlých povrchů ale naštěstí nejsou případné nečistoty tak nápadné. Otázkou je jejich odolnost na černých částech už byly patrné nějaké škrábance.

Konstrukce vzhledem k cenové kategorii využívá pochopitelně plastové materiály. Víko sice mírně pruží, ale překvapivě chrání docela slušně displej, na kterém se ani při silnějším tlaku z vnější strany neobjevovalo vlnění barev. O něco slabší je zpracování základny, výrobce se zjevně snažil dosáhnout tenčího provedení, ovšem trochu na úkor pevnosti. Základna se mírně kroutí a při uchopení za levý roh se jde cítit i lehké prohýbání. Občas se ozve i nějaké zavrzání plastů.

Uchycení víka umožňuje s ohledem na konstrukci pantů vyklopení do úhlu okolo 135°, vzhledem k rozumným pozorovacím úhlům displeje to docela stačí. Při otevírání je ovšem nutné překonat určitý odpor, a proto nejde otevřít víko pouze jednou rukou. V takovém případě se totiž začne zvedat i s lehkou základnou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Notebook nabízí srovnatelnou výbavu rozhraními jako mnohé větší modely. Na levém boku najdete dvojici USB (z toho jedno v rychlejší verzi 3.0), dále výdech chlazení, za kterým se nachází HDMI výstup, VGA výstup a konektor pro napájecí zdroj. Opačnou stranu osadil výrobce dvojicí audiokonektorů, dalším USB, čtečkou paměťových karet (SD/MS) a úplně vzadu konektorem Ethernetu. Výbava v podstatě zahrnuje současný obvyklý standard, který se ve stejné podobě objevuje i u větších notebooků. Drobnou výtku lze mít jen k blízkosti obou videovýstupů, po připojení standardního VGA kabelu totiž část jeho konektoru překrývá i sousední HDMI a prakticky tak znemožní připojení druhého monitoru.

Rozměry počítače jsou poměrně sympatické, činí 290x204x24 mm, velká část základny je navíc docela tenká, rozšiřuje se až vzadu okolo prostoru baterie.
Na příznivé úrovni se pohybuje i hmotnost počítače, váží 1,48 kg. Dodávaný miniaturní 40W napájecí zdroj vás zatíží jen dalšími 200g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice využívá podobně jako většina základny bílé a samozřejmě chiclet provedení, které je pro modely výrobce už dlouhodobě charakteristické. Rozložení vychází z varianty využívající zkrácený levý Shift a dvouřádkový Enter, nicméně s ohledem na rozměry notebooku došlo k určitým kompromisům. Klávesy jsou celkově menší a některé ještě o něco zúženy, nejrazantněji se to dotýká kurzorových šipek, zůstaly docela miniaturní. Zvláštností je doplnění druhé klávesy Fn.

Rozměrům klávesnice odpovídá i omezené pohodlí při psaní, klávesy navíc mají hodně mělký stisk. Při rychlejším psaní je proto klávesnice trochu hlučnější a hlavně jsem musel trochu přizpůsobit tempo tak, aby nedocházelo k vynechávání znaků. Při letmém dotyku totiž občas některé klávesy nezareagovaly.

Fn zkratky zajišťují ovládání obvyklých funkcí, mezi které patří regulace jasu nebo hlasitosti, společně s kurzorovými šipkami zastupují i funkci kláves pro pohyb v textu. Vlevo nad klávesnicí je potom trojice pro Sony standardních tlačítek Assist, Web a Vaio. První slouží ke spuštění utility VAIO Care, druhé nečekaně otevírá prohlížeč a funkci třetího si uživatel může sám definovat ve Vaio Control Center.

Pod klávesnicí najdete touchpad Synaptics se zapuštěnými tlačítky. Vzhledem k rozměrům notebooku má přiměřenou velikost a ovládání pohybu kurzoru bylo bezproblémové. Ovládací tlačítka umístěná pod dotykovou plochou mají v rámci možností zvolené konstrukce docela slušnou ovladatelnost.

pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Srdcem počítače tentokrát není platforma dominantního Intelu, ale APU (tedy procesor s integrovaným grafickým jádrem) od konkurenčního AMD. Z modelového označení E2-1800 by se na první pohled mohlo zdát, že se jedná o zástupce nějaké nové architektury, nicméně ve skutečnosti pořád vychází ze starší označované jako Zacate. Jedná se tak v podstatě o stejný dvoujádrový procesor, jako je jeho předchůdce E-450, nebo ještě starší E-350. Jedinou odlišností při srovnání s dřívějším modelem je takt CPU zvýšený o nepatrných 50 MHz na 1,7 GHz a mírně odlišná frekvence grafické části.

CPU
specifikace čipu

Výrobce notebook osadil jedním modulem typu DDR3 pracujícím na frekvenci 1333 MHz, který nabízí kapacitu 4 GB. Další rozšíření je možné díky druhému prázdnému slotu, oba jsou společně přístupné pod krytkou na spodní straně základny.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 17 442
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 25 763

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 36 922
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 51 415

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 1220 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2352 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,93

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,34 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 0,65 pts
  • Multiprocessor Speedup: 1,93

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 3,9
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2504 MB/s

Výkon procesorové části APU je díky jen nepatrné změně taktu prakticky stejný jako u předcházející generace. Ve srovnání s pomalými Atomy je samozřejmě mnohem vyšší, na druhou stranu stále výrazně zaostává i za úspornějšími procesory Intelu. ULV Pentia a Celerony vycházející z platformy Sandy Bridge jsou na srovnatelném taktu přibližně dvakrát rychlejší.

Pro nenáročného uživatele nemusí být výkon problém, u kancelářské práce nebo prohlížení webu nedochází k nějakému razantnímu zpomalení. Při otevření většího počtu náročnějších stránek v prohlížeči se ale procesor občas zadýchá už o něco více než výkonnější konkurence.

Úložný prostor notebooku zajišťuje klasický 2,5" plotnový disk, osazený model pochází od Western Digital, otáčí se rychlostí 5400 ot./min a nabízí kapacitu 500 GB. Výkonem příliš neoslní, přenosová rychlost spadá do podprůměru.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 114,07 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 67,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,8 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optickou mechaniku malý notebook z pochopitelných důvodů nemá, komunikaci s okolní světem zajišťuje standardní nabídka síťových adaptérů. Pevné připojení je možné prostřednictvím gigabitového Ethernetu, bezdrátové sítě pak obsluhuje adaptér od Atherosu podporující Wi-Fi standardy v pásmu 2,4 GHz (b/g/n). K dispozici je dále technologie Bluetooth ve verzi 4.0.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej s úhlopříčkou 11,6" nabízí obvyklé HD rozlišení (1366x768) a má lesklou povrchovou úpravu s mírně tlumenými odlesky. LCD panel je sice pořád typu Tn, tedy s omezenějšími pozorovacími úhly, ty jsou ale u tohoto notebooku o něco lepší než je v dostupnějších noteboocích zvykem. Lehce nad obvyklým standardem je i podání barev.

Podsvícení zajišťují LED diody, jejich jas lze regulovat poměrně široce v 16 stupních. Zejména ve světlém prostředí potěší docela silný svit při nastavení maximální úrovně.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Zobrazení zajišťuje grafické jádro AMD Radeon HD 7340 jak už bylo zmíněno integrované v procesoru. Podobně jako u výpočetní části je ovšem kromě názvu jedinou změnou zvýšení frekvence GPU z původních 500 MHz na 523 MHz. Grafika využívá sdílenou paměť, primárně si vyhradí 384 MB a další je přiřazována dle potřeby.

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 7434
  • 3DMark 05: 4639
  • 3DMark 06: 2807
  • 3DMark 11: P366 (Graphics: 335, Physics: 759)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 2089 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 8,66 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,9

S.T.A.L.K.E.RStalker: Call of Pripyat
(1366x768, DX10, Medium, 1xAA, 0xAF)

Výkon je přibližně na stejné úrovni jako má Intel HD Graphics (ořezaná HD 3000) používaná v některých levnějších procesorech konkurence. Určitou výhodou může být mírně lepší kompatibilita ovladačů v 3D režimu, nicméně výkon stačí jen omezeně pro nějaké nenáročné starší hry. O hraní současných moderních her nemá smysl ani uvažovat. Kancelářskou činnost samozřejmě zvládá GPU bez potíží, stejně jako akceleraci přehrávání HD videa.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou umístěny pod přední hranou základny a na poměry malého notebooku dovedou nabídnout opravdu vysokou hlasitost navíc bez nějakých rezonancí. Zázračné podání nelze očekávat, ale v rámci své velikostní třídy je notebook zvukovým přednesem nad průměrem. Náročnější poslech hudby asi nebude to pravé, ale pro nenáročné ozvučení postačí.

Na rozdíl od některých větších modelů má tohle malé VAIO stále dvojici samostatných konektorů pro sluchátka a mikrofon, ne pouze jeden sloučený dohromady. Prostorové audio lze jako obvykle vyvést digitálně prostřednictvím HDMI portu.

Ve víku nesmí chybět integrovaná webkamera, nabízí sice rozlišení „až“ 1,3 Mpx, s ohledem na kvalitu fotografie, ale bude jen přepočítané z nižšího skutečného rozlišení snímače.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Větráček se spouští hned po zapnutí počítače a při provozu se nezastavuje. V zatížení nenáročnou kancelářskou činností jeho šumění sice splývá s plotnami pevného disku, ty jsou ovšem v tiché místnosti slyšet mnohem více, než je u podobných notebooků zvykem. Disk asi není v pravé části základny úplně ideálně odhlučněný. Při náročné zátěži se větráček zrychlí, ale hluk úroveň hlasitějšího šumění nepřesahuje.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 31,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,6°C
  • klávesnice vlevo = 31,0°C
  • klávesnice vpravo = 29,8°C
  • spodek maximum = 34,4°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 35,6°C
  • napájecí adaptér = 37,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,6°C
  • klávesnice vlevo = 35,1°C
  • klávesnice vpravo = 31,1°C
  • spodek maximum = 37,6°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 44,5°C
  • napájecí adaptér = 49,0°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při nenáročné práci se notebook výrazněji nezahřívá, ačkoliv některé krajní části mají díky většímu proudění vzduchu nepatrně nižší teploty v zátěži. V soustavném náročnějším provozu se na levé polovině zvýší zahřívání jen nepatrně.

Teploty HWINFO32
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Počítač disponuje vyjímatelnou baterií s deklarovanou kapacitou 38 Wh, kvůli které je v zadní části počítače mírně širší profil základny. V našem standardním redakčním testu udržela baterie notebook v provozu 7 hodin a 40 minut. To je docela hezký výsledek, skoro odpovídající větší baterii. Při surfování po internetu prostřednictvím Wi-Fi připojení se reálná výdrž pohybuje přibližně okolo 5 hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 15 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 30 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 21 W

Nabíjení baterie na 90% trvá necelé dvě a půl hodiny. Napájecí zdroj ovšem nemá velkou rezervu, takže při větší zátěži se nabíjení zapnutého notebooku může poněkud prodloužit.

BIOS a zabezpečení

Možnosti nastavení BIOSu jsou u tohoto notebooku vskutku spartánské, jedinou nadstandardní položkou je povolení podpory virtualizace. Zbývající volby se už týkají jen času a data, pořadí bootování nebo nastavení hesla pro uživatele a správce (heslo pro disk chybí).

Příslušenství

Na testovaném počítači byly předinstalovány Windows 7 Home Premium v 64-bitové verzi, nicméně na českém trhu se prodejní verze objevují už se systémem Windows 8. Součásti instalace je obvyklá dávka dalšího softwaru ve valné většině nevyužitelného a s ohledem na konfiguraci značně zpomalující provoz počítače. Teprve po odinstalování nenažraného antivirového softwaru, vypnutí lišty VAIO Gate a podobných zbytečností se rychlost systému dostane na použitelnou úroveň. Lze předpokládat, že podobná nálož zkušebních verzí bude i u prodejních konfigurací s novějším systémem.

Ze systémových utilit zaujme především VAIO Care, které nabízí správu systému a stahování aktualizací od výrobce, VAIO Control Center pak umožňuje změnu některých specifických nastavení (nabíjení z USB, gesta touchpadu, funkce tlačítka VAIO).

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace SVE1111M1EW současnosti na českém trhu stojí 9992 Kč bez DPH (11 990 Kč s DPH). K dispozici je i růžovo-bílá varianta SVE1112M1EP se stejnými parametry.

Závěr

Sony VAIO řady E v 11,6 " představuje zajímavou variantu mezi dostupnějšími malými notebooky, zejména pro uživatele hledající zajímavý design a současně výkon vyšší než u mini notebooků. Příjemným překvapením byla výdrž na baterii, která se udržela na hodně příznivé úrovni. S ohledem na rozměry potěší také docela rozumné a hlasité reproduktory.

Procesor od AMD sice předčí zastaralé Atomy, na druhou stranu i základní ULV procesory konkurence určené do levnějších notebooků platformu AMD znatelně překonávají. Bezchybné není ani mechanické provedení základny, která by si zasloužila trochu pevnější konstrukci.

Klady a zápory

+ výdrž na baterii
+ hlasité reproduktory

- slabší výkon CPU
- menší pevnost základny

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony Vaio SVE1111M1EW
  • Instalovaný procesor: AMD E2-1800 (1,70 Ghz, 1 MB L2)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 Mhz (1x 4096)
  • HDD (GB): 500 (WDC WD5000BPVT-55HXZT3, 5400 ot./min, SATA-II)
  • DVD: -
  • LCD: 11,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: AMD Radeon HD 7340 (iGPU)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168)
  • WiFi: Atheros AR9485WB-EG (b/g/n)
  • Zvuková karta: HD audio
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 38 Wh / 7h 40min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 2x USB 2.0, 1x USB 3.0, SD(XC)/MS, HDMI, VGA
  • Rozměry: 290 x 204 x 24 mm
  • Hmotnost (kg): 1,48
Recenze

Diskuse