RECENZE: Sony VAIO S13 (SVS1311E3E) - lehký a mobilní s dokováním

16. 8. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Notebooky řady VAIO S nabízí kombinaci mobilního provedení a plnohodnotné výbavy. 13,3'' model potěší nejen svou výbavou, nízkou hmotností a dlouhou výdrží, ale zaujme i volitelným příslušenstvím v podobě přídavné baterie nebo dokovací stanice s funkcí zálohování dat.

Sony VAIO S13 (SVS1311E3E) - lehký a mobilní s dokováním

Základní popis

Pod označením VAIO nabízí Sony hned několik řad notebooků rozlišených podle zaměření uživatelů. Pro notebooky řady S je typické mobilní provedení s dostatečnou výdrží, nabízející ale zároveň dostatečný výkon. Cílový segment už tak jednoznačný ovšem není, vzhled a výkon určitě přilákají některé uživatele z řad domácností, díky dobré mobilitě, přídavné baterii a možnosti dokování ale nezůstává stranou ani náročnější firemní sféra. Kromě modelu s úhlopříčkou 13,3", který si představíme blíže, nabízí výrobce současně i větší 15" verzi.

Nová generace sice přináší lehkou změnu ve stále poněkud krkolomném označení, ovšem co se týče vzhledu, prošel vývoj spíše lehkou evolucí než radikální proměnou. Už na první pohled jsou patrné společné prvky s předcházejícím modelem VPC-SB1V9E a rozdíly jsou spíš jen v detailech.

Testovaný notebook má sice odlišné barevné provedení, nicméně možnost volby mezi základní konfigurací v bílém provedení a černou vybavenější verzi pro náročné uživatele je pro starší i současné modely společná. I u tohoto notebooku je patrný pro Sony typický čistý až „technicistní“ přístup k designu, dominují mu hlavně pevné linie příležitostně narušené šikmými hranami.

Konstrukce využívá pro zpevnění materiály z hořčíkové slitiny, notebook díky nim dokáže být pevný a zároveň poměrně lehký. Dobré je i provedení víka, které je sice tenké, ale při zatlačení z vnější strany se na displeji neobjevuje barevné vlnění. Úhel jeho vyklopení nevybočuje ze standardu obvyklého pro zvolený způsob uchycení, maximum se tak pohybuje okolo 130°. V zavřeném stavu drží víko magnet a panty mají přiměřenou tuhost, takže ho lze bez potíží otevírat i jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Nabídka rozhraní prošla jen menším updatem, na levé straně najdete opět optickou mechaniku a sdružený jack sloužící pro připojení sluchátek nebo headsetu s mikrofonem, na opačný bok pak výrobce umístil čtečku paměťových karet se samostatnými sloty pro SD a MS karty, analogový VGA výstup a digitální HDMI, tři USB (z toho jsou nově v rychlejší verzi 3.0 hned dva) a dále konektor Ethernetu před vstupem pro napájecí zdroj na konci.

Dále jsou pod drobnými gumovými krytkami na spodní straně umístěny konektory pro přídavnou baterii a dokování.

Notebook poskytuje docela slušnou nabídku portů, drobnou nevýhodou může být společný jack, který neumožňuje připojit bez redukce sluchátka a mikrofon pomocí dvou konektorů. Pro některé nemusí být ideální ani umístění obrazových výstupů blízko vedle sebe. VGA kabel má většinou masivnější koncovku, takže po připojení částečně zakryje vedlejší konektor a znemožňuje použití dalšího monitoru přes HDMI.

Kromě samotného počítače nám výrobce zapůjčil i kompatibilní dokovací stanici s označením VGP-PRS30. Ta je určena pro 13,3 " modely řady VAIO S a nabízí rozšíření nabídky portů o další tři porty USB 2.0, přemostění VGA a HDMI z těla počítače a dvojici ethernetových konektorů. Další zajímavostí je pak integrovaný 2,5" disk s kapacitou 500 GB, který lze mimo jiné využít i pro automatické zálohování. Díky posuvnému dokovacímu konektoru na stanici lze připojit i notebook s upevněnou sekundární baterií a vlastní zdroj stanice umožňuje notebook napájet i nabíjet.

dock VGP-PRS30 dock konektory

Možnosti dokovací stanice jsou tak poněkud omezeny, co se týče konektorů, chybí rychlejší USB a nedočkáte se ani žádného jiného pokročilejšího rozhraní. Dokonce na doku chybí i pouhé přemostění audiokonektorů. Výhodou je tak alespoň fakt že nabízí průchozí Ethernet a prostřednictví stanice lze na jeden síťový kabel kromě notebooku připojit i další počítač.

Velikost notebooku je totožná s dřívějším modelem (331 x 225 x 24 mm), notebook je tak dostatečně mobilní a pokud pomineme konfigurací méně variabilní Ultrabooky, tak i nadprůměrně tenký. Na srovnatelné úrovni s předchozí generací se pohybuje také hmotnost 1,70 kg.

Výrobce stále dodává notebook s poměrně kompaktním 90W zdrojem (váží 409 g). Součástí dokovací stanice je pak vlastní výkonnější 120W zdroj. Výkonnější model lze použít i pro samostatné napájení notebooku, ovšem provozovat dokovací stanici se slabším zdrojem notebooku nelze (koncovka je dokonce upravena tak aby slabší zdroj nešlo k docku vůbec připojit).

Klávesnice a ovládací prvky

Sony nabízí u svých notebooků klávesnice prakticky výhradně v chiclet provedení a nutno říct, že svým provedením se většinou řadí k těm lepším. Klávesnice testovaného 13" modelu z tohoto standardu rozhodně nevybočuje. Rozložení je obvyklé s kratším levým Shiftem a dvouřádkovým Enterem, vyzdvihnout je nutné rozumně velké a oddělené klávesy kurzorových šipek. Někteří výrobci s jejich umístěním provádějí různé experimenty, které se bohužel často podepisují na horší ovladatelnosti. Klávesy pro pohyb v textu jsou dostupné jako jejich sekundární funkce s Fn.

Klávesnice má spíše kratší stisk, při psaní je ale pohodlná a docela tichá. Popisky stříbrných kláves jsou tmavé, ovšem nechybí jejich podsvícení. To se automaticky aktivuje v závislosti na světelném senzoru nad klávesnicí, v případě potřeby lze zvolit i trvalé zapnutí nebo vypnutí a interval zhasínání od posledního stisku klávesy v aplikaci VAIO Control Center.

Ovládání hlasitosti, jasu displeje, vypnutí touchpadu a další podobné funkce realizují standardní Fn zkratky. Spínač napájení najdete vpravo nad klávesnicí a hned vedle něj se nachází obvyklá trojice Sony tlačítek Assist, Web a Vaio. První slouží pro spuštění servisní aplikace VAIO Care, druhé spustí prohlížeč a poslednímu lze přiřadit funkci dle přání uživatele. U opačného okraje základny se nachází tlačítko pro vysouvání disku ze štěrbinové optické mechaniky, přepínač napájecích profilů (u konfigurací s dedikovanou grafikou přepíná i mezi integrovaným a výkonnějším GPU) trojice diod zámků klávesnice a zmiňovaný senzor osvětlení. Další trojici diod indikující bezdrátové připojení, nabíjení a aktivitu disku najdete na přední hraně.

Jedna z dalších změn se dotkla i provedení touchpadu, nově jsou ovládací tlačítka v souladu s trendem okolí zapuštěna pod dotykovou plochu. Pohyb kurzoru se ovládá bez nějakých potíží, tlačítka už jsou na tom trochu hůře. Zejména to na pravé straně není díky širokému provedení touchpadu dostupné úplně ideálně.

pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Testovaná konfigurace patří u zvoleného modelu mezi ty základní, srdcem je proto procesor Core i3- 2350M pracující na frekvenci 2,3 GHz. Jedná se o model založený ještě na starší platformě Sandy Bridge a stejně jako jiné procesory řady Core i3 se musí obejít bez technologie Turbo Boost umožňující přetaktování. Naopak podporované technologie zahrnují mimo jiné Hyper-Threading (zpracování až 4 vláken)a virtualizaci (VT-x). Čipová sada Intel HM76 už vychází z poslední platformy.

CPUspecifikace čipu

Konfigurace se dodává se 4 GB operační paměti, ta pracuje na frekvenci 1333 MHz. Trochu nezvykle na tuto třídu notebooků je paměť integrována přímo na základní desce, nelze tedy vyměnit. Možnost rozšíření ale uživateli upřena nebyla, k dispozici je tak jeden prázdný slot.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 39 329
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12 352

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 87 038
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 42 776

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3814 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 8343 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,19

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,92 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 2,20 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,40

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,6
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5926 MB/s

Výkon procesoru je pro běžného uživatele naprosto dostatečný, při kancelářské ani základní multimediální činnosti nebude brzdou. Výkonnější varianty mají většinou opodstatnění až u náročnějších úkolů jako je kompilování nebo stříhání HD videa.

Notebook je vybaven klasickým 2,5 " diskem od společnosti Seagate s kapacitou 500 GB a rychlostí otáčení ploten 5400 ot./min. Mezi plotnovými disky se může chlubit nadprůměrnou přenosovou rychlostí.

  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 92,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,8 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Otestovali jsme i disk integrovaný v dokovací stanici, jedná se o rovnocenný model jako v počítači. Bohužel se ale ukázalo, že velkou brzdou je použité rozhraní, disk při propojení dokovacím konektorem využívá USB ve verzi 2.0 (!), které přenosovou rychlost znatelně sráží.

  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 31,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,3 ms

Optická mechanika má štěrbinovou konstrukci, disky se tak zasouvají přímo do těla notebooku. Jinak má ale stejné parametry jako modely v jiných noteboocích, podporuje zápis i čtení všech běžných typů CD a DVD.

Základní pevné připojení k síti zajišťuje gigabitový Ethernet, bezdrátové sítě pak obsluhuje adaptér od Intelu pracující v pásmu 2,4 i 5 GHz, podporuje všechny současné standardy (a/b/g/n) a také Wi-Fi Direct. Kromě Wi-Fi připojení podporuje i technologii Bluetooth ve verzi 4.0. Drobnou nevýhodou je ovládání bezdrátových technologií, zapínání a vypínání probíhá pouze prostřednictvím softwarové utility, žádné vyhrazené tlačítko nebo Fn zkratka pro tuto funkci k dispozici není.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

LCD panel s úhlopříčkou 13,3 " má standardní HD rozlišení (1366 x 768) a zvláštní ale u notebooků VAIO typickou povrchovou úpravou s tlumenými odlesky. Povrch tlumící odlesky je velmi příjemný, v ostatních ohledech se už ale displej blíží spíše průměru. Barevné podání je při čelním pohledu poměrně slušné, pozorovací úhly už jsou ovšem slabší a na úrovni obvyklé mezi většinou notebooků.

Podsvícení panelu zajišťují dnes už standardní LED diody a velmi široký je i rozsah regulace jasu v 16 stupních. V základním nastavení se jas upravuje i pomocí senzoru v závislosti na okolním osvětlení, ovládací software ale umí dle potřeby tuto funkci vypnout.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Testovaná verze byla vybavena pouze integrovaným grafickým jádrem, díky procesoru starší generace to byla jen Intel HD Graphics 3000. Integrované jádro s přehledem stačí pro běžnou práci a akcelerované přehrávání videa, na hraní ho ovšem příliš doporučit nejde, i když některé starší méně náročné hry zvládne. Vyšší konfigurace notebooku nabízí Sony i s přepínatelnou dedikovanou grafikou.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 7369
  • 3DMark 05: 5251
  • 3DMark 06: 3327

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 2946 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 9,33 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,0

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou umístěny v prostoru nad klávesnicí a už podle velikosti mřížek nelze očekávat nějaký nadstandardní přednes. S ohledem na svou velikost hrají poměrně slušně a pro základní ozvučení postačí, ale pro poslech hudby bude lepší zvolit sluchátka nebo nějakou externí variantu. Výrobce dodává předinstalovány i nějaký softwarové filtry pro vylepšení zvuku, ale jejich efekt není moc znatelný.

Pro připojení sluchátek a mikrofonu je k dispozici jeden konektor, pokud budete chtít zapojit obojí najednou, musíte si pořídit headset s odpovídajícím konektorem nebo nějakou redukci. Prostorový zvuk lze vyvést standardně digitální cestou jako součást HDMI výstupu.

Webkamerka umístěná ve víku displeje umí pořizovat obrázky až v rozlišení 1,3 Mpx, při aktivním provozu vedle ní svítí malá zelená dioda.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Možnosti zabezpečení zahrnují základní hesla pro uživatele a správce v BIOSu, trochu překvapivě chybí heslo pro pevný disk. Zajímavostí je výrobcem poskytnuté roční předplatné služby Intel AntiTheft, které po aktivaci umožňuje v případě krádeže zablokovat přístup k notebooku. Služba pracuje na hardwarové úrovni, takže počítač zůstane nedostupný i po výměně disku a odblokovat ho může jen majitel.

Chlazení a provozní hluk

Konstrukce chlazení zůstala stejná jako v předcházející generaci, systém chlazení tak má umístěn výdech chlazení poněkud nezvykle směrem dozadu ke hlavnímu kloubu displeje. Při nenáročném zatížení a kancelářské práci je notebook tichý, větráček se sice točí neustále, ale jeho činnost nelze odlišit od ploten pevného disku. V zátěži už ale hlučnost stoupá a v klidnější místnosti větráček rozhodně nepřeslechnete.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 26,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • klávesnice vlevo = 27,5°C
  • klávesnice vpravo = 31,5°C
  • spodek maximum = 32,6°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 33,0°C
  • napájecí adaptér = 33,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,0°C
  • klávesnice vlevo = 29,1°C
  • klávesnice vpravo = 33,8°C
  • spodek maximum = 36,8°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 45,8°C
  • napájecí adaptér = 38,8°C

teplota okolí při měření: 24°C

Počítač se při běžné činnosti prakticky nezahřívá a teploty na povrchu zůstávají nízké. Ani po delším náročném zatíženi výrazněji nestoupnou, navzdory teplejšímu vzduchu vyfukovanému ven. Větší zahřívání v zátěži lze očekávat spíše u konfigurací s výkonnější grafikou.

Teploty HWINFO32
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Notebook disponuje z výroby integrovanou baterií s kapacitou 49 Wh. Ta sice není při běžném provozu vyměnitelná, ale její náhrada v budoucnosti nebude příliš komplikovaná (např. oproti Ultrabookům) - stačí odšroubovat kryt části spodní strany a baterii lehce vyjmout. Na integrovanou baterii vydržel notebook při našem standardním redakčním testu běžet 9 hodin a 9 minut, což lze označit za velmi dobrý výsledek. Při nenáročné práci s aktivním připojením k bezdrátové síti se dá s výdrží dostat na necelých 7 hodin. Výdrž můžete dále zvýšit dokoupením přídavné baterie se stejnou kapacitou, jako nabízí integrovaná, a prodloužit tak dobu provozu až na dvojnásobek. Sekundární baterie se připevňuje na spodní stranu notebooku.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 52 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 45 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 61 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 38 W

Baterie se na 90% své kapacity dostane přibližně po hodině a půl nabíjení.

BIOS

Do nastavení BIOSu se dostanete stiskem klávesy F2 při startu počítače. Volby nejsou příliš rozsáhlé, uživatel má k dispozici následující položky:

  • vypnutí podpory virtualizace, Execute-disable bit
  • zakázání USB portů, čtečky karet, DVD mechaniky, LAN, WLAN
  • zapnutí/vypnutí Intel AntiTheft
  • nastavení pořadí bootování

Příslušenství

Pro testy nám byl zapůjčen předprodukční model, lze ovšem očekávat, že ani v prodejních verzích nebude přiloženo kromě napájecího zdroje a několika papírových manuálů žádné další příslušenství.

Předinstalován byl operační systém Windows 7 Home Premium v 64-bitové verzi, Sony ovšem zahrnuje do instalace poměrně značné množství dalšího softwaru. Kromě systémových utilit, jako je VAIO Care nebo VAIO Control Center nebo aplikací jako Office Starter, je třeba součástí i plnohodnotná verze Adobe Acrobat X Standard pro vytváření PDF.

Součástí jsou i další aplikace pro správu obrázků, vytváření DVD a samozřejmě bloatware v podobě omezeného bezpečnostního software a různých lišt v prohlížeči. Množství aplikaci ovšem neúměrně zatěžuje systém a zbytečné počítač zpomaluje, navíc se instalují nesmysly jako Adobe Reader navzdory přítomnosti plné verze Acrobat X nebo 15 různých jazykových verzí jednoho pluginu do prohlížeče. Po odinstalování těchto nesmyslů a nepoužívaných aplikací se odezvy systému znatelně zrychlí.

Kromě zapůjčené dokovací stanice VGP-PRS30 a zmiňované přídavné baterie VGP-BPSC24 už výrobce žádné další zajímavé příslušenství k notebooku nenabízí.

Ceny a záruka

Testovaná předprodejní verze odpovídá konfiguraci s označením SVS1311E3E která je na českém trhu dostupná za 16 658 Kč bez DPH (19 990 Kč s DPH).

Dále je v prodeji černá verze SVS1311P9E vybavená procesorem Core i5-3210M, 6 GB RAM, 640 GB diskem, GPU GeForce GT 640M LE a 3G modemem za 24 992 Kč bez DPH (29 990 Kč s DPH).

Nejvyšší konfiguraci pak představuje model SVS13A1U9E v šedém provedení s Core i7- 3520M, 4 GB RAM, 128 GB SDD, GPU GeForce GT 640M LE, HD+ displejem a 3G modemem za 37 492 Kč bez DPH (44 990 Kč s DPH).

Kompatibilní dokovací stanici VGP-PRS30 s integrovaným 500 GB diskem lze zakoupit za 4 166 Kč bez DPH (4 999 Kč s DPH).

Záruka na dané modely je standardní dvouletá.

Závěr

Sony VAIO S13 je lehký mobilní notebook určený pro uživatele pohybující se častěji na cestách, kteří ať už výbavou nebo výkonem nechtějí ustupovat kompromisům kladeným Ultrabooky. I u základní konfigurace je výkon dostatečný a na své rozměry nabízí počítač velice slušnou výbavu. Kromě dobré mobility je významným prvkem také dlouhá výdrž na baterii navíc s možností rozšíření.

Příliš kladně nelze naopak hodnotit přechod na zapuštěná tlačítka touchpadu, jejich ovladatelnost není ideální. Optimalizaci by si zasloužila i instalace systému přesycená zbytečným software, který pak zpomaluje chod počítače.

Samostatné hodnocení směruje k dokovací stanici, u té lze ocenit originální řešení zálohování na zabudovaný disk. Bohužel provedení není úplně dotaženo, disk v docku je připojen pouze pomalejším USB 2.0 a přesun dat je zbytečně zpomalený. Potěšila by také širší nabídka rozhraní na stanici, přidání tří USB ve verzi 2.0 a duplikování jen některých výstupů notebooku je trochu málo.

Klady a zápory

+ dlouhá výdrž na baterii
+ vyvážená výbava a mobilita
+ podsvícená klávesnice

- tlačítka touchpadu
- množství bloatware v systému
- (slabší výbava docku)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony VAIO SVS1311E3E
  • Instalovaný procesor: Intel Corei3-2350M (2,3 Ghz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 Mhz (1x 4096 onboard)
  • HDD (GB): 500 (Seagate ST500LM012, 5400 ot./min, SATA-II)
  • DVD: Supermulti DVD (Matshita DVD-RAM UJ8A7AS)
  • LCD: 13,3" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD Graphics 3000 (iGPU)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6235 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 49 Wh / 9h 9min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MMC/Ms, VGA, HDMI, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0
  • Rozměry: 331 x 225 x 24 mm
  • Hmotnost (kg): 1,70
Recenze

Diskuse