RECENZE: Toshiba Satellite C855 - v bílém pro nenáročné

16. 10. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Základní řady notebooků pro nenáročné uživatele se většinou nemohou chlubit příliš originálním designem. Dnes se ovšem podíváme na jeden z 15'' modelů Toshiby, který se svým netradičním bílým vzhledem v záplavě obyčejných tmavých modelů trochu vyjímá.

Toshiba Satellite C855 - v bílém pro nenáročné

Základní popis

Toshiba nabízí v rámci své řady základních modelů Satellite C855 mimo jiné i konfiguraci s atraktivním bílým provedením. Vedle často trochu fádních a někdy levně vypadajících notebooků působí bílé provedení v částečně lesklé úpravě příjemným a osvěžujícím dojmem.

Na pohled atraktivnější leštěný povrch využil výrobce u testovaného počítače hlavně na vnější straně víka, kterou navíc zdobí drobná šedá mřížkovaná struktura. Světlý odstín je v tomto případě výhodný i z praktického hlediska, nejsou tolik vidět otisky prstů jako u tmavých lesklých materiálů. Na druhou stranu zůstávají zřetelnější zase tmavší nečistoty, mezi které patří třeba prach.

Základna už je ve střízlivějším a praktičtějším matném provedení, kombinovaným s vystouplým reliéfním vzorkem v prostoru pod klávesnicí. Opět zde dominuje bílá barva, kromě spodní části základny, kterou už tvoří běžné černé plasty. Mezi výraznější prvky patří také panel nad klávesnicí, ozdobený částečně perforovanou mřížkou nad reproduktory.

Provedení odpovídá cenové hladině, ve které se počítač pohybuje. Konstrukce tedy využívá plastové materiály, ale v rámci své třídy je kvalita zpracování solidní, mírně pevnější by mohla být jen základna v oblasti optické mechaniky. Víko displeje sice trochu pruží, překvapivě se ovšem na displeji neobjevuje při zatlačení z vnější strany žádné barevné vlnění.

Uchycení displeje má standardní konstrukci, kdy se víko při otevírání vysouvá směrem na zadní stranu. Z toho vyplývá i omezení maximálního vyklopení do úhlu okolo 135°. V zavřeném stavu je víko jištěno magneticky, klouby ale mají přiměřený odpor, aby ho šlo vyklopit i jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Rozdíly v nabídce konektorů se dnes u základních modelů pomalu setřely, jediný rozdíl bývá zpravidla v přítomnosti nebo absenci rychlejšího rozhraní USB 3.0. Testovaná Toshiba naštěstí patří do druhé skupiny, takže alespoň jeden port v rychlejším standardu nabízí.

Na levý bok počítače výrobce umístil optickou mechaniku, jedno USB 2.0 a vstup napájení, nic víc zde nenajdete. Na opačné straně je potom soustředěna většina výbavy, postupně zepředu se zde nachází dvojice audiokonektorů, jedno USB 3.0 a druhé už opět v pomalejší standardu, dále HDMI výstup, konektor Ethernetu a nezbytný analogový VGA výstup. Zbývá už jen čtečka SD/MMC karet, kterou najdete na přední straně.

15,6" notebooky rozhodně nepatří mezi nejmenší, rozměry testovaného modelu činí 380 x 242 x 33 mm, nicméně jednoduchá konstrukce se docela příznivě projevila na hmotnosti, počítač váží pouze 2,29 kg.

Velice sympatický je 65W napájecí zdroj, svou velikostí se řadí k těm příjemně malým, váží jen 340 g a využívá praktický dvoužilový napájecí kabel.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má obvyklé rozložení s dvouřádkovým Enterem a zkráceným Shiftem, díky dostatečnému prostoru nechybí ani numerický blok. Klávesy jsou stejně jako okolní části v bílém provedení, popisky má vyhotoveny v šedé, trochu hůře čitelné je světlejší označení F kláves. Rozložení je celkem sympatické, potěší F klávesy rozdělené do skupinek a jasně vyčleněné kurzorové šipky. Typické je pro Toshibu nastavení režimu Fn kláves, kdy ve výchozím stavu ovládají multimediální funkce jako ovládání hlasitosti, přehrávače nebo jas displeje. Teprve při stisku společně s Fn fungují jako obyčejné F klávesy. Pokud se vám ale tenhle režim nelíbí, můžete ho volbou v BIOSu změnit na obvyklejší opačné nastavení.

Zdvih klávesnice je spíše nižší a klávesy nemají úplně jistý stisk, nicméně po chvíli zvykání lze bez nějakých obtíží psát poměrně rychle bez nějakých problémů. Ani při svižnějším tempu úhozů není zvukový projev kláves nijak hlasitý.

Indikační diody zámků klávesnice jsou umístěny přímo v odpovídajících klávesách, další trojici informující o napájení, nabíjení a zapnutém bezdrátovém adaptéru najdete na přední hraně základny. Dioda informující o aktivitě disku u tohoto notebooku chybí.

Provedení touchpadu nelze úplně pochválit, Toshiba sice na rozdíl od jiných výrobců nepodlehla u tohoto modelu beztlačítkovému provedení, nicméně kamenem úrazu je zvolená povrchová úprava. Dotykovou plochu totiž stejně jako základnu pokrývá vroubkovaný reliéf, který je pro klouzání prstu poněkud hrubý a na dotyk ne úplně příjemný. Za nějak nadprůměrná nelze označit ani ovládací tlačítka, mají spíše kratší a hlasitý stisk.

pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Kromě výkonných procesorů pro náročné uživatele nabízí Intel i poměrně širokou nabídku dostupných CPU zaměřených na nenáročné zákazníky. Často se v levnějších konfiguracích modelů větších úhlopříček objevují procesory s označením Pentium. V nabídce je ovšem ještě i nižší řada prezentovaná pod neméně známým názvem Celeron. V zásadě tyto dvě označení jen zdůrazňují odlišné provozní frekvence jednotlivých modelů, v ostatních ohledech jsou srovnatelné. Obě řady v současnosti vychází z architektury Sandy Bridge a kromě dvou výjimek představují dvoujádrové modely.

V testovaném notebooku je osazen právě pomalejší procesor Intel Celeron s označením B820. Dvoujádrové CPU běží na frekvenci 1,7 GHz, a na rozdíl od modelů řady Core i3/i5/i7 mu chybí pokročilejší funkce jako je Hyper-Threading nebo Turbo Boost. Zachována z nich zůstala pouze podpora virtualizace (VT-x).

CPU
specifikace čipu

Výrobce vybavil notebook 4 GB operační paměti, představuje ji jeden modul pracující na frekvenci 1333 MHz. Druhý paměťový slot je k dispozici pro další rozšíření.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 29 131
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 9146

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 58 379
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 312

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2802 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 5300 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,89

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,68 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 1,31 pts
  • Multiprocessor Speedup: 1,93

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 5,6
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5191 MB/s

Přestože procesor patří v nabídce Intelu mezi ty pomalejší, běžný nenáročný uživatel se tím nemusí příliš zatěžovat. Pro kancelářskou práci a nenáročnou multimediální činnost je výkon i navzdory nižší provozní frekvenci pořád dostačující. V závislosti na typu úlohy si drží úroveň s konkurenčními dvoujádrovými AMD A6. U jednojádrových testů se procesor dokonce dokáže vyrovnat nejslabšímu modelu první generace Core i3.

Není velkým překvapením, že úložný prostor poskytuje 2,5" plotnový pevný disk. Nabízí kapacitu 500 GB, kterou lze dnes považovat za standard, a plotny s rychlostí otáčení 5400 ot./min. Jako lehce nadprůměrnou lze označit jeho přenosovou rychlost.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 162,52 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 89,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,46 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Ani u levných notebooků standardní 15,6" úhlopříčky si zatím výrobci nedovolí vypustit optickou mechaniku. V případě testovaného notebooku byl využit obvyklý model podporující čtení i zápis CD a DVD médií.

V oblasti síťové konektivity nabízí notebook trochu omezenější možnosti. Osazení pouze 100 Mbit Ethernetu je už dnes i na poměry levného notebooku trochu nesmyslné omezení. Část uživatelů sice rychlejší verzi asi nikdy nevyužije, ovšem v případě potřeby přenosu většího objemu dat to potom hodně zamrzí. Bezdrátové připojení zajišťuje adaptér od Realteku, ten naštěstí podporuje v pásmu 2,4 GHz i připojení pomocí standardu n. Notebook je rovněž vybaven integrovaným Bluetooth modulem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

LCD panel s úhlopříčkou 15,6" nabídne klasické HD rozlišení (1366 x 768) a značně lesklou povrchovou úpravu. V této cenové kategorii nelze očekávat žádné velké zázraky, podobně jako u konkurenčních modely jsou pozorovací úhly dost omezené a zobrazení by prospěl lepší kontrast.

Podsvícení dnes samozřejmě využívá LED diody a jeho intenzitu lze regulovat v osmi stupních. Přestože není nejvyšší úroveň nějak slabá, v jasném prostředí nedokáže potlačit odlesky leštěného povrchu.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Počítač využívá grafické jádro integrované v procesoru, dostupná Intel HD Graphics má oproti vyššímu modelu doplněným o označení 3000 poloviční počet výpočetních jednotek, tedy celkem pouze 6. Tento ořezaný typ se v mobilním segmentu využívá u Pentií a Celeronů, od vyššího modelu se liší také absencí technologie QuickSync usnadňující rychlejší překódování videa. Standardní hardwarová akcelerace přehrávání formátů H.264 a VC-1 ale přítomna zůstala.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 05: 4507
  • 3DMark 06: 2639

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 2056 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 6,65 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,7

Grafický výkon není nějak oslnivý, pro moderní hry se GPU hodí ještě méně než jeho plnohodnotná verze. Jednoduché hříčky a některé méně náročné starší tituly, ale spustit půjde. Pro běžné kancelářské použití a přehrávání filmů tohle řešení samozřejmě naprosto stačí.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Dvojice reproduktorů umístěná nad klávesnicí zvládá svůj přednes docela slušně, pro nějaký náročnější poslech hudby to samozřejmě není, základní ozvučení ovšem v případě potřeby reproduktory zvládnou docela dobře. Pro zvýšení hlasitosti a subjektivní vylepšení podání lze využít softwarový filtr SRS Premium Sound HD.

Pro připojení sluchátek a mikrofonu se nabízí dvojice jacků na pravé straně, prostorový zvuk lze jako obvykle vyvést pouze digitálně prostřednictvím HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ve víku displeje nesmí chybět dnes už samozřejmá webkamerka, konkrétní typ u tohoto notebooku umí pořizovat obrázky až v rozlišení 0,3 Mpx.

Chlazení a provozní hluk

Výdech chlazení je ukrytý pod mřížkou na pravé straně počítače, nároky na celý systém nejsou vzhledem ke konfiguraci příliš velké. Větráček se točí sice hned po spuštění, při kancelářské práci si ho ale všimnete jen ve velmi tichém prostředí. Pokud běží počítač na baterii, utichne dokonce úplně a vystačí pasivní chlazení. Přepnutím režimu ventilátoru v nastaveních napájecího profilu lze dosáhnout jeho zastavení i s připojeným napájecím zdrojem. V zátěži se samozřejmě točí trvale, hlučnost si ale stále pohybuje na minimální úrovni.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 25,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 24,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • klávesnice vlevo = 25,3°C
  • klávesnice vpravo = 28,9°C
  • spodek maximum = 30,6°C (vepředu uprostřed)
  • výdech chlazení = 32,5°C
  • napájecí adaptér = 31,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 24,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 23,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,9°C
  • klávesnice vlevo = 25,5°C
  • klávesnice vpravo = 32,6°C
  • spodek maximum = 34,0°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 45,8°C
  • napájecí adaptér = 42,1°C

teplota okolí při měření: 23°C

Úroveň zahřívání je na minimální úrovni, notebook udržuje nízké teploty jak při kancelářské práci, tak v maximální zátěži. Díky většímu průtoku vzduchu jsou paradoxně při náročnějším vytížení některá místa v přední části nepatrně chladnější.

Teploty HWINFO32
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Navzdory nižší ceně vybavil výrobce model baterii s poměrně rozumnou kapacitou 48 Wh. Ta vydržel notebook napájet v našem standardním redakčním testu po dobu 5 hodin a 34 minut. Úsporné možnosti procesoru tak jsou v zásadě srovnatelné s některými vyššími modely, při surfování s aktivní Wi-Fi se výdrž pohybuje okolo 4 a půl hodiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 15 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 56 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 42 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 63 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 41 W

Nabíjení baterie na 90% kapacity trvá lehce přes hodinu, při současném náročném zatíženi se ale může mírně protáhnout.

BIOS a zabezpečení

Vstup do nastavení BIOS umožňuje klávesa F2, uživatel má na výběr z poměrně široké nabídky položek.

  • probuzení po otevření víka, stisknutí klávesy, Wake On LAN
  • vypnutí podtaktování procesoru, druhého jádra, podpory virtualizace
  • vypnutí USB 3.0, kompatibilní režim USB, režim SATA řadiče
  • zrychlené bootování, pípnutí po spuštění
  • vypnutí LAN, touchpadu, webkamery
  • změna režimu funkce F kláves

Jako základní zabezpečení samozřejmě nechybí nastavení hesel BIOSu pro uživatele, správce a disk.

Příslušenství

Na počítači byl předinstalován operační systém Windows 7 Home Premium v 64 bitové verzi, podobně jako u jiných notebooků vylepšený dalším softwarem. Kromě systémových utilit a užitečnějších programů jako Office 2010 ve verzi Starter zde najdete i nezbytnou dávku reklamy v podobě zkušební verze antiviru, lišt v prohlížeči a jiných zbytečností, které je vhodné po prvním spuštění odinstalovat.

Ceny a záruka

Toshiba Satellite C855 se na našem trhu prodává ve dvou konfiguracích, lišících se od testované. V nabídce našich obchodu jsou Satellite C855-12J a -12K, kde je rozdíl pouze v přítomnosti operačního systému. Obě jsou vybaveny procesorem Pentium B960 (2,2GHz), 4 GB RAM, 500GB disk, 15,6" LCD 1366x768 a grafickou kartou AMD Radeon HD 7610M s 1 GB videopaměti; obě varianty jsou šedé. Konfigurace C855-12J je vybavena Windows 7 Home Premium a má doporučenou koncovou cenu 9992 Kč bez DPH (11 990 Kč s DPH), levnější C855-12K je bez OS (a za 9408 Kč bez DPH).

Závěr

Toshiba Satellite C855 je díky svému netradičnímu vzhledu a barevnému provedení zajímavým oživením v záplavě šedých a černých konkurentů, kteří se obvykle v segmentu levných notebooku vyskytují. Kromě příjemného designu potěší také tichým provozem bez zahřívání a na levný notebooku potěšující výdrží při běhu na baterii.

Mezi méně povedené stránky počítače patří touchpad s ne zrovna příjemným hrubším povrchem a velké pochopení dnes už nelze mít ani pro ethernetový síťový adaptér jen ve 100 Mbit verzi.

Klady a zápory

+ netradiční vzhled
+ tiché chlazení
+ slušná výdrž

- hrubý povrch touchpadu
- 100 Mbit Ethernet

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite C855-193
  • Instalovaný procesor: Intel Celeron (1,70 Ghz, 2 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 Mhz (1x 4096)
  • SSD (GB): 500 (TOSHIBA MQ01ABD050, 5400 ot./min, SATA-II)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 15,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD Graphics (iGPU)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Realtek RTL8101)
  • WiFi: Realtek RTL8723AE (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 5h 34min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 2x USB 2.0, 1x USB 3.0, HDMI, VGA
  • Rozměry: 380 x 242 x 33 mm
  • Hmotnost (kg): 2,29
Recenze

Diskuse