RECENZE: Toshiba Satellite L830 - přenosných 13'' v bílé

29. 11. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Tenká provedení jsou poslední dobou hitem, nicméně výrobci stále nabízí i konzervativnější modely klasické konstrukce. Jedním z nich je i 13'' verze Toshiby Satellite v netradičním bílém odstínu. Místo štíhlého vzhledu nabízí optickou mechaniku a dedikovanou grafickou kartu při současném zachování dobré mobility.

Toshiba Satellite L830 - přenosných 13'' v bílé

Základní popis

Ultrabooky, ale i klasické notebooky se zúženým profilem jsou mezi výrobci poslední dobou hodně v oblibě. Tenká provedení sice vypadají atraktivně, ovšem mnohdy se neobejdou bez určitých kompromisů. Ty se obvykle projevují v podobě omezenější výbavy, nutnosti využívání konektorových redukcí nebo obtížné rozšiřitelnosti.

Toshiba Satellite L830 je důkazem, že jsou k dispozici stále i mobilní notebooky s konzervativnějším přístupem. 13" model tak nabízí plnohodnotnou výbavu konektory a s ohledem na svou velikostní kategorii překvapivě také integrovanou optickou mechaniku.

Výrobce zvolil pro šasi méně obvyklé bílé provedení, nicméně v ostatních ohledech se design jasně hlásí ke společným prvkům charakteristickým pro řadu Satellite. Vnější hrany jsou proto výrazně zaoblené, touchpad zdůrazňuje stříbrný rámeček a nad klávesnicí nechybí dekorativní mřížka. Díky bílému odstínu, v některých místech ozdobenému nenápadnou šedivou mřížkou, příliš nevadí ani lesklé provedení povrchové úpravy. Na světlých plochách nejsou otisky prstů tak nápadné jako u tmavých variant, na druhou stranu jsou zase více vidět tmavší nečistoty, jako je prach.

Konstrukce využívá plastové materiály obvyklé pro tuto kategorii. Základna sice občas lehce zapruží, celkově je ale její pevnost v rámci možností docela slušná. O něco horší je pevnost u víka displeje, jeho vnější strana se prohýbá výrazněji a při zatlačení z vnější strany se objevuje vlnění barev na displeji. Předností klasické konstrukce je mimo jiné i jednoduchý přístup k případnému rozšíření paměti nebo výměně disku, obojí je dostupné pod krytkou na spodní straně.

Displej drží dvojice kloubů omezující maximální otevření do úhlu okolo 135°, díky lehčí základně je při otevírání vhodné použít obě ruce.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Nabídka konektorové výbavy se dnes u notebooků klasické konstrukce ustálila na podobné úrovni. Ani testovaný model nijak nevybočuje, na levém boku kromě optické mechaniky najdete rovněž dvojici USB (jedno z nich v rychlejší verzi 3.0), čtečku paměťových karet (SD/MMC) a vstup pro napájecí zdroj. Opačnou stranu pak výrobce osadil dvojicí samostatných konektorů pro sluchátka a mikrofon, dalším USB 3.0, HDMI výstupem, konektorem Ethernetu a analogovým VGA.

Výbavě nechybí nic ze standardních rozhraní, potěší přítomnost více než jednoho USB v rychlejším standardu.

Notebook možná nepatří mezi ty nejtenčí modely, šířka profilu se pohybuje okolo 37 mm, nicméně zbývající rozměry (329 x 221 mm) se od srovnatelných konkurenčních modelů už nijak neliší. Na rozumné úrovni se drží i hmotnost, počítač váží 1,9 kg.

Napájení zajišťuje 75W zdroj s poměrně sympatickými rozměry a dvoužilovým napájecím kabelem. Jeho váha činí 374g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je podobně jako víko se základnou také v bílém provedení, ovšem s matným povrchem. Tato velikostní třída se sice už musí obejít bez numerického bloku, ale jinak má rozložení dostatek prostoru. Díky tomu nebyl problém zvolit jasně vyhrazené kurzorové šipky a umístit samostatné klávesy pro pohyb v textu k levému okraji.

Zdvih kláves je spíše menší a díky trochu nejasné odezvě se pohodlím při psaní řadí někam k průměru. Při rychlejším psaní navíc vydává klávesnice rachotivý hluk.

Ve výchozím nastavení slouží řada F kláves pro ovládání jasu displeje a multimediálních funkcí. Standardní F1 –F12 jsou dostupné až jako sekundární funkce při společné stisku s Fn. K obvyklejšímu opačnému nastavení se lze přepnout změnou nastavení BIOSu.

Touchpad využívající technologii společnosti Synaptics je mírně zapuštěný a navíc jasně odlišený rámečkem. Snímání pohybu kurzoru je bezproblémové a plynulé. Na rozdíl od současných trendů potěší samostatná vyhrazená ovládací tlačítka. Přestože mají spíše kratší stisk, ovládají se pořád mnohem lépe než jejich zapuštěné alternativy.

pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Počítač je založen na platformě Intel Core druhé generace, vychází tedy z dnes už starší architektury Sandy Bridge. Výrobce zvolil dvoujádrový procesor Intel Core i3 v úsporné verzi se sníženým TDP. Model s označením 2367M pracuje na frekvenci 1,4 GHz a na rozdíl od vyšších řad neumožňuje její dynamické zvýšení nad tuto úroveň. Další technologie obvyklé pro tuto řadu už nechybí, díky Hyper-Threadingu lze současně provádět až čtyřvláknové operace a nechybí ani podpora virtualizace (VT-x).

CPU
specifikace čipu

Notebook disponuje 4 GB operační paměti, ta je zastoupena jedním modulem typu DDR3 pracujícím na frekvenci 1333 MHz. Pro další rozšíření je dostupný i druhý paměťový slot, oba se nachází pod krytkou na spodní straně počítače.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 15 169
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 5728

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 36 330
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 22 474

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2321 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 5125 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,21

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,56 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 1,36 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,42

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 5,2
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 7,1
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5438 MB/s

Úsporný procesor sice výkonem nepatří k současné špičce, ale pro nenáročné nasazení v menším mobilním notebooku s přehledem vystačí. Uživatelé, kteří očekávají od počítače především jednoduchou kancelářskou práci a nenáročné multimediální využití, nemusí mít žádné obavy o nedostatek výkonu.

Místo pro data poskytuje klasický plotnový disk o velikosti 2,5 ", konkrétní model pochází také od Toshiby, otáčí se rychlostí 5400 ot./min a nabízí kapacitu 640 GB. Přenosová rychlost je ve srovnání s jinými současnými modely už spíše lehce podprůměrná.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 151,98 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 74,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,29 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Přestože má notebook menší úhlopříčku, využívá klasickou konstrukci a nebyl tedy problém osadit plnohodnotnou optickou mechaniku. Ta jako obvykle podporuje čtení i zápis všech běžných CD a DVD médií.

Základ síťové komunikace představuje gigabitový Ethernet, který se už snad konečně stal standardem i u dostupnějších modelů Toshiby. Bezdrátové připojení pak zajišťuje adaptér od Atherosu podporující standardy v pásmu 2,4 GHz (b/g/n). Nezbytnou výbavou a samozřejmostí je rovněž integrované Bluetooth (zde ve starší verzi 2.1).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej o úhlopříčce 13,3" nabízí standardní HD rozlišení (1366 x 768). Pro tuto velikostní kategorii je to rozumná volba, pixely na podobném displeji s vyšším rozlišením by už někomu mohly připadat jako příliš drobné. Co se týče kvality zobrazení, spadá spíš do lehkého podprůměru, nicméně konkurenční modely na tom většinou nejsou výrazně lépe. Podání barev nepůsobí moc sytě a zrovna za nadstandardní nelze považovat ani pozorovací úhly. Displej má navíc značně lesklou povrchovou úpravu, takže ani maximální jas nedokáže odlesky ve světlém prostředí úplně potlačit. Regulace intenzity podsvícení zajišťovaného LED je možná v 8 stupních.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Jak je u některých modelů Toshiby zvykem, přestože je procesor vybaven integrovaným grafickým jádrem, dostupná bývá pouze dedikovaná grafika bez možnosti přepínání. Dotklo se to i testované konfigurace, uživatel může provozovat pouze výkonnější GPU AMD Radeon HD 7550M. To se výkonem řadí spíše do lowendu, je sice vybaveno 1 GB vlastní paměti typu DDR3, ale připojené pouze pomocí 64 bitové sběrnice. Architektura GPU vychází už ze starší generace společné s modely řady 66x0M, podporuje DirectX 11, DirectCompute a OpenCL. Jádro pracující na frekvenci 500 MHz má k dispozici 480 unifikovaných shaderů, paměťové čipy běží na 800 MHz.

GPU

Testy 3D Mark

  • 3DMark 05: 9185
  • 3DMark 06: 5055
  • 3DMark 11: P818 (Graphics: 746, Physics: 1987)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4049 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 22,40 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 14,1 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5

S.T.A.L.K.E.RStalker: Call of Pripyat
(1366x768, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)

Grafická karta nabízí o trochu vyšší výkon než nové integrované jádro HD 4000 poslední generace procesorů Intelu. Větší výhodou tak bude spíše kompatibilita ovladačů než nějaký razantní rozdíl v hrubém výkonu. Pro náročnější hraní se tohle řešení pochopitelně příliš nehodí, nicméně nějaké modernější tituly se slabšími požadavky ještě zvládne.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory se nachází v prostoru nad klávesnicí, s ohledem na svou velikost nabízí docela slušnou hlasitost. To je ovšem asi jediná výraznější stránka jejich přednesu. Vlastní podání příliš neoslní, vydávaný zvuk je trochu plochý a působí plechovým dojmem. Výrazněji kvalitu zvuku v tomto případě nevylepší ani předinstalovaný softwarový filtr od SRS. Pro připojení externího ozvučení nabízí notebook dvojici jacků pro sluchátka a mikrofon. Prostorové audio lze jako obvykle vyvést pouze prostřednictvím HDMI portu.

Na klasickém místě ve víku nad displejem je umístěna webkamerka, umí pořizovat obrázky v základním rozlišení 0,3 Mpx.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Systém chlazení má velký výdech na pravém boku, dovnitř je vzduch nasáván několika otvory na spodní straně. Větráček se roztočí ihned po spuštění, nicméně jeho hlučnost je docela nízká. Chlazení ovšem po krátké chvíli, kdy se notebook trochu rozehřeje, přepíná na vyšší úroveň. Jeho šumění je už potom poněkud rušivé zejména v klidnějším prostředí. Při dlouhodobém maximálním vytížení větráček zrychlí ještě o něco více, nicméně hlučnost se už moc razantně nemění.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 30,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,6°C
  • klávesnice vlevo = 29,3°C
  • klávesnice vpravo = 31,8°C
  • spodek maximum = 33,1°C (napravo uprostřed)
  • výdech chlazení = 34,9°C
  • napájecí adaptér = 34,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,6°C
  • klávesnice vlevo = 31,0°C
  • klávesnice vpravo = 38,6°C
  • spodek maximum = 40,6°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 47,1°C
  • napájecí adaptér = 39,7°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při běžném provozu není na počítači patrné nějaké výraznější zahřívání a zůstává docela chladný. Po náročnějším vytížení už teploty znatelně stoupnou, zejména na pravé polovině základna jsou vyšší. Pořád se ale drží na úrovni, která není při používání notebooku obtěžující.

Teploty HWINFO32
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Výrobce vybavil počítač šestičlánkovou baterií s poměrně obvyklou kapacitou 48 Wh. Zvolená konfigurace se ovšem neukázala jako ideální příklad úspornosti, notebook vydržel běžet v našem standardním redakčním testu pouze 4 hodiny a 34 minut. Za nízkou výdrž může zejména dedikovaná grafická karta bez možnosti přepínání, podobné notebooky využívající integrované GPU mají mnohem vyšší výdrž. Neslavná je i výdrž při nenáročné práci s aktivním Wi-Fi připojením, uživatel se dostane přibližně na 3 hodiny provozu. V nabídce volitelného příslušenství je dostupná i větší baterie s kapacitou 64 Wh.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 54 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 41 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 62 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 39 W

Nabíjení je docela svižné na 90% kapacity baterie se dostanete přibližně za hodinu.

BIOS a zabezpečení

Vstoupit do nastavení BIOSu lze stiskem klávesy F2 při startu počítače. Dostupné volby jsou s ohledem na cílovou skupinu poměrně široké. Změnit lze následující položky:

  • Wake On LAN, přepnutí do hibernace při vybití, probuzení stiskem klávesy, zapnutí otevřením víka
  • zákaz dynamické frekvence procesoru, používání více jader
  • vypnutí virtualizace, Execute Disable Bit
  • deaktivace LAN, touchpadu, webkamery
  • nastavení režimu SATA řadiče, nabíjení z USB, vypnutí USB 3.0
  • přepnutí režimu chování F kláves

Zabezpečit lze notebook obvyklými hesly pro uživatele, správce a disk. Dostupná je i podpora volitelné technologie ochrany proti krádeži Intel Anti-Theft.

Příslušenství

Na testovaném notebooku byly předinstalován systém Windows 7 Home Premium, a to v 64bitové verzi. Kromě samotného operačního systému jsou součástí instalace jako obvykle i další programy s různou mírou užitečnosti. Mezi ty nejotravnější patří už klasicky zkušební verze antivirového softwaru, která má obecně ne zcela pozitivní vliv na rychlost počítače. Trochu by prospěla i redukce množství systémových utilit od Toshiby. Užitečnější část výbavy pak představuje Office 2010 v omezené verzi Starter nebo softwarový balík Nero Express.

Ceny a záruka

Testovaný model je starší a doprodává se za cenu 12 908 Kč bez DPH (15 490 Kč s DPH).

Toshiba poskytuje v ceně také tzv. "Záruku bez hranic" proti náhodnému poškození, odcizení a ztrátě dat. Ta je u nových notebooků Toshiba na 1 rok zdarma a lze ji i prodloužit o další roky.

Závěr

Toshiba Satellite L830 je jednou z možných alternativ směřujících jinou cestou, než velí některé módní trendy. Nenabídne nejtenčí provedení, na druhou stranu zachovává i prvky, které se dnes u 13" modelů mnohdy pomíjí, třeba optickou mechaniku nebo touchpad se samostatnými tlačítky. Kromě lehce širšího profilu navíc nabízí pořád vynikající mobilitu a svou míru originality má i netradiční bílé provedení.

Poněkud kontroverzní je volba grafické karty, nenabízí vysoký výkon a díky absenci připínání na integrované GPU má značně negativní vliv na výdrž baterie. Jako ideální nelze označit ani hlasitější zvukový projev větráčku při běžné kancelářské práci.

Klady a zápory

+ netypické bílé provedení
+ dobrá mobilita
+ optická mechanika

- nízká výdrž na baterii
- hlasitý větráček

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: TOshiba Satellite L830-106
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-2367M (1,4 Ghz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 Mhz (1x 4096)
  • SSD (GB): 640 (Toshiba MK6475GSX, 5400 ot./min, SATA-II)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 13,3" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: AMD Radeon HD 7550M (1 GB DDR3)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8151)
  • WiFi: Atheros AR9485WB (b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 4h34min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, SD/MMC, HDMI, VGA
  • Rozměry: 329 x 221 x 36,8 mm
  • Hmotnost (kg): 1,90
Recenze

Diskuse