RECENZE: Toshiba Satellite U840w - neskutečně široká

30. 10. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Čas od času se objeví mezi notebooky něco ojedinělého, co nemá konkurenci. Do této kategorie nyní spadá například 14'' Toshiba s výrazně širokoúhlým displejem s poměrem stran 21:9. Tento tenký prcek patří mezi Ultrabooky a nabízí úsporný procesor Core i5, nadprůměrné reproduktory i podsvícenou klávesnici.

Toshiba Satellite U840w - neskutečně široká

Základní popis

V rámci Ultrabooků nabízí Toshiba celou řadu zajímavých modelů. Tento je z nich možná nejzajímavější kvůli nadstandardně širokoúhlému displeji. Nejde však jen o displej, jde i o změny konstrukce, které zapříčinil.

Model U840w kombinuje stříbrné kovové povrchy s černým plastem a výsledkem je nesmírně elegantní počítač, na který je radost pohledět. Svrchní část základny je z velké části hliníková – nad klávesnicí jde o broušený hliník a po stranách zas perforovaný (kvůli reproduktorům). Opěrky rukou tvoří stejně jako vanu základny černý plast s hrubým vzorkem, který je nesmírně příjemný na dotyk. Vnější strana víka je vyvedena v podobné kombinaci – broušený hliník s decentním nápisem Toshiba z části překrývá černá guma se stejným hrubým vzorkem. Jedinou lesklou části je displej s černým okrajem. Když se k tomu přičte tenký profil základny i víka, je vzhled U840w opravdu reprezentativní.

Základna vykazuje nadstandardní tuhost a nikde se nekroutí. Výhradu bych mohl mít jen k mírnému prohýbání klávesnice v jejím prostředku. Nemá sice vliv na odolnost počítače, ale nevypadá příliš dobře. Víko vykazuje určitou pružnost, ale při tlaku na zadní stranu se na displeji nevlní barvy. Ochrana je tedy dostatečná. V rámci cenové kategorie je odolnost U840w velmi dobrá.

Kvůli kloubům zapuštěným do základny jde víko otevřít jen na 135°. Klouby mají plynulý chod a nebrání pohodlnému otevření počítače jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Mezi Ultrabooky bývá výbava ořezaná na kost, nicméně Toshiba patří k výrobcům, kteří se snaží dobře vybavit i ty nejtenčí modely. Výsledkem je přítomnost tří USB 3.0, výstupu HDMI v plné velikosti, čtečky paměťových karet SD XC (karta se do ní vejde celá), LAN a dvou konektorů zvukové karty. Z klasické výbavy tak chybí pouze VGA, které už je v noteboocích na ústupu.

Půdorysné rozměry 368 x 200 mm reflektují širokoúhlejší poměr stran. Zatímco šířka je jen asi o centimetr menší než u běžných 15,6“ notebooků, do hloubky je Toshiba srovnatelná s 11“ modely. Z původních představení jsem si myslel, že půjde o rozměrově objemnější stroj, ale není tomu tak. U840w působí naopak velmi kompaktně. Přidává tomu i tloušťka pouhých 21 mm.

Hmotnost počítače 1,7 kg odpovídá těžším z tenkých 13“ strojů. Stále však jde o hodnotu, která umožňuje snadné každodenní přenášení. Napájecí adaptér s výkonem 45 W a dvoužilovou přívodní šňůrou přidá pouze 240 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Použitá klávesnice je stejná jako u klasických modelů. Jde o typ chiclet s velmi nízkým zdvihem a matnými, dokonale hladkými klávesami (ulpívá na nich mastnota). Pochvalu si zaslouží rozložení s vyhrazenými klávesami pro pohyb v dokumentech, odsazeným blokem kurzorových šipek a funkčními klávesami rozdělenými do bloků po čtyřech tak, jako to bývá u stolních klávesnic.

Mechanika kláves není tak dobrá jako rozložení, jelikož není stisk jistý tak, jak by se slušelo. Zprvu se připravte, že sem tam při psaní vynecháte nějaké písmeno – speciálně pokud píšete hodně zlehka. Na všechno se dá samozřejmě zvyknout a přizpůsobit, přesto mi ještě ke konci testování občas vynechal mezerník. Výtky mám tedy podobné jako u staršího Ultrabooku Z830, který používal obdobnou klávesnici.

V základním nastavení funguje horní řada kláves jako přístup k multimediálním funkcím a klasické F1-F12 lze vyvolat jedině s držením Fn. Implementace od Toshiby je však opravdu otřesná a nepočítá s možností držení jiných přepínačů, takže například zkratku Alt+F4 pro zavření okna žádným způsobem nevyvoláte. Chování horní řady lze naštěstí přepnout v BIOSu (případně v předinstalovaném programu HWsetup).

Klávesy mají bílé podsvícení, které lze rychle zapínat a vypínat zkratkou Fn+Z. Pomocí této zkratky lze také přepnout na automatické rozsvěcení při stisku klávesy se zhasínáním dle časového intervalu. Podsvícení má jedinou úroveň intenzity. Prosvítání v mezerách mezi klávesami je minimální a pouze pod velkým úhlem.

Indikační diody byly od předchozích generací zredukovány na minimum. Kromě jedné zelené přímo na klávese CapsLock jsou jen tři další na čelní hraně. Svítí velmi decentně a podle situace mají buď bílou, nebo oranžovou barvu. Indikují nabíjení (nabití) baterie, zapnutí (režim spánku) a stav bezdrátových funkcí.

pracovní plocha detail klávesnice

Dotyková plocha touchpadu je vycentrovaná pod střed písmenné části klávesnice a sama slouží jako jedno velké tlačítko. Proti okolí je mírně zapuštěná a její povrch je dokonale hladký. Elektronika je od společnosti Synaptics, což je stará známá klasika, která je ze současných touchpadů asi nejlepší.

Tlačítko v dotykové ploše je možná trochu zbytečně tuhé a při stisku klape. Emulace stisku pravého tlačítka funguje jak zmáčknutím plochy v pravém dolním rohu, tak současným stiskem dvěma prsty kdekoli. Oba způsoby lze použít také pro držení pravého tlačítka během pohybu kurzoru. Prostřední tlačítko se řeší současným stiskem tří prstů.

Hlavní HW parametry

Vnitřnosti počítače se příliš neliší od toho, co se osazuje do jiných tenkých notebooků. Základní deska je postavena na čipové sadě Intel HM77 a výpočetní část zajišťuje úsporný dvoujádrový procesor Intel Core i5-3317U s výchozím taktem 1,7 GHz a režimem Turbo Boost do 2,6 GHz.

CPU-Z
specifikace čipu

Počítač je vybaven 4 GB RAM. 2 GB operační paměti jsou připájeny přímo k základní desce. Další 2 GB jsou vloženy ve formě standardního modulu DDR3-1600. Výměnou modulu lze dosáhnout maximálně 10 GB celkové operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 073
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 078

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 97 586
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 44 855

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4394 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9027 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,05

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,41 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10511 MB/s

Procesor poskytuje dostatek výpočetního výkonu pro všechny běžné činnosti a málokdy se stane brzdou. Klasické procesory Core i5 jsou pochopitelně silnější, ale například úsporné Core i7-3517U nabídne v průměru jen asi 15% výkonu navíc.

Data se ukládají na klasický plotnový disk s velikosti 2,5“ a výškou 7 mm. V této konfiguraci je od Hitachi, má 5400 rpm a vejde se na něj 320 GB dat. Sám o sobě se výkonem řadí pod dnešní průměr plotnových disků.

Disku se snaží vypomoct malé SSD o velikost 32 GB. Z části je využito pro hibernační oddíl a z části je zapojeno s hlavním diskem do pole RAID. Řadič se automaticky snaží část dat klonovat do SSD kvůli urychlení načítání systému a aplikací. V praxi to dokáže trochu pomoct, ale rychlost charakteristickou pro notebooky se standardním SSD nečekejte.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 175 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 73,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,3 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Bezdrátové spojení se světem má na starosti karta od Intelu, která si poradí 2,4GHz Wifi-N a Bluetooth 4.0. Na rozdíl od většiny tenkých notebooků nechybí ani možnost připojení kabelem. Radost kazí pouze fakt, že Toshiba zvolila nejlevnější ethernetový čip, který neumí pracovat gigabitovou rychlostí. Jeho maximem je 100 Mb/s.

Bezdrátové technologie se přepínají klávesovou zkratkou Fn+F12.

Displej a grafika

Někdo si do dneška nezvykl na širokoúhlé displeje ve verzi 16:10 a Toshiba přichází s další změnou. Model U840w je jediným na trhu, který používá 14“ displej (CMO N144NGE-E41) s poměrem stran 21:9 a netradičním rozlišením 1792x768. Někdo nejspíš namítne, že 768 pixelů na výšku není mnoho, ale na této ploše je rozlišení velmi jemné a je tak akorát na hranici, aby si běžný uživatel nemusel zvětšovat ovládací prvky v operačním systému.

Ačkoli úhlopříčka 14“ může evokovat už relativně velký displej, realita by šla označit spíše jako „úzká nudle“, neboť na výšku má panel jen okolo 14 cm, což lze přirovnat výšce 11“ displejů s poměrem stran 16:9. Šířka panelu více méně odpovídá 15,6“ notebookům.

Záměr Toshiby byl při volbě tohoto displeje jasný - výrobce chtěl nabídnout displej, na kterém lze přehrávat širokoúhlé filmy ve formátu pro kino, bez velkých černých pruhů nad a pod obrazem. Pokud tedy máte takové filmy a notebook chcete primárně k jejich přehrávání, může pro vás být poměr stran výhodou. Jakmile se ovšem (na notebooku) díváte spíše na seriály, připravte se na tlusté černé pruhy po stranách (seriály jsou snad vždy 16:9). Podobné je to i s některými českými DVD (resp. DVD ripy).

Smysl může mít 21:9 tam, kde potřebujete mít vedle sebe dva dokumenty, nebo dva různé programy. Musím uznat, že v určitých situacích mi 21:9 docela vyhovovalo. Na své si přijdou cestovatelé v různých prostředcích hromadné dopravy (ať už economy class v letadle, nebo autobus) – cestuji často a musím uznat, že U840w pro omezené pracovní podmínky na cestách velmi pohodlné řešení.

Nedovedu si však představit, že by se z 21:9 stal standard pro střední proud notebooků. Jakékoli vertikální orientované programy s ním vypadají jako přes průzor rytířské přilby.

Kvalitativně mě displej nijak neoslnil – je jen o průměr. Vertikální pozorovací úhel je stejný jako u klasických HD displejů a ostatní parametry se od nich také příliš neliší. S lesklou povrchovou úpravou se notebook příliš nehodí pro práci venku pod přímým slunečním zářením, ale obraz díky ní působí živější a kontrastnější.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafické operace obsluhuje integrované jádro Intel HD 4000, které si podle potřeby přiděluje paměť z RAM až do velikosti 1,7 GB. Grafika podporuje DirectX 11 a poradí si s přehrávání HD filmů včetně Blu-ray 3D (3D běží pouze na externím monitoru s podporou této technologie).

Z grafické karty je vyveden pouze jeden výstup, a to digitální HDMI 1.4. Můžete k němu připojit displej s rozlišením až 2560x1440. Bezdrátové spojení je možné díky Intel WiDi. Obě technologie mohou pracovat v režimu rozšířené plochy dohromady s interním displejem.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 5053
  • 3DMark Vantage: P3186 (GPU: 2650, CPU: 8094)
  • 3DMark 11: P613 (Graphics: 526, Physics: 3080)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4597 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 16,40 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 13,5 fps
  • 1792x768: 9,9 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

Výkon integrovaného jádra odpovídá průměru pro procesory z generace Ivy Bridge s pamětí v režimu dual-channel. V nativním rozlišení si mnoho her nezahrajete, ale středně a méně náročné hry by měly běžet alespoň v HD.

Multimédia

Prostor po stranách klávesnice je vyhrazen pro reproduktory harman/kardon. Musím přiznat, že jsem v tak tenkém notebooku neočekával nic speciálního, ale osazené repráčky mě příjemně překvapily. Umí hrát velmi nahlas (jasný nadprůměr) a zvuk je s pomocí předinstalovaného SRS plný - nechybí v něm ani středy, ani náznaky hloubek, což je u notebooku úspěch. Integrovaný aparát plně postačuje pro sledování filmů bez připojených sluchátek a málo náročným postačí i pro poslech hudby.

Vstup a výstup zvuku jsou oddělené do samostatných konektorů 3,5mm jack. Dnes už méně častou specialitou je schopnost vstupu přijímat stereofonní signál (jde o kombinovaný mikrofonní a linkový vstup). Pokud si aktivujete režim Spánek a hudba můžete využít integrované reproduktory i v případě, že je počítač uspaný. Stačí kabelem připojit do vstupu libovolné zvukové zařízení (MP3 přehrávač, mobil).

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Nad displejem je ve víku integrovaná 0,3Mpix webkamera (640x480) spolu s mikrofonem a modrou indikační LED, která je k večeru po rozsvícení asi tak příjemná, jako když vám někdo posvítí do očí laserem. Nehrozí, že byste si aktivity webkamery nevšimli.

Chlazení a provozní hluk

Průchod vzduchu pro potřeby chlazení zajišťuje jeden ventilátor s výdechem dozadu (pod víkem). Při kancelářské práci se točí pouze nárazově a dokáže se dlouho držet vypnutý. Běžně si jej nebudete vůbec všímat.

Pořádně se umí roztočit až při dlouhodobé zátěži. Plnou rychlost poznáte jen při plném vytížení obou jader. Ventilátor má poté lehce svištivý zvuk, a přestože není extrémně hlučný, nepřeslechnete jej ani v místnosti s běžným ruchem více lidí.

V rámci tenkých notebooků je v klidovém stavu U840w jeden z tišších notebooků. V zátěži jde spíše o průměr. Chlazení jde ztišit přepnutím režimu správy ventilátoru v pokročilých nastaveních napájecího profilu ve Windows. Větší ticho je vykoupeno vyššími teplotami na povrchu počítače.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,4°C
  • klávesnice vlevo = 30,8°C
  • klávesnice vpravo = 34,4°C
  • spodek maximum = 44,3°C (pravý okraj)
  • výdech chlazení = 35,1°C
  • napájecí adaptér = 37,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,5°C
  • klávesnice vlevo = 43,1°C
  • klávesnice vpravo = 46,3°C
  • spodek maximum = 59,0°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 58,8°C
  • napájecí adaptér = 56,7°C

teplota okolí při měření: 24°C

Povrchové teploty při malém zatížení zůstávají dostatečně nízko, aby neznepříjemňovali provoz počítače na klíně. Pokud se však s počítačem dlouho nehýbe (například na stole), dokáže po hodině provozu narůst teplota spodku vany u pravého okraje.

V zátěži se výrazně zahřívá spodek základny i místo uprostřed vyšších řad klávesnice.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Dlouhodobá maximální zátěž vyhřeje procesor na 90°C, ale nedochází k podtaktování. Běžně se ani při náročných činnostech (rendering, konverze videa) nedostanete přes 85°C.

Baterie

Integrovaná Li-Pol baterie pojme 54 Wh energie, tedy stejně jako běžné šestičlánkové Li-Ion akumulátory z velkých notebooků. V našem standardním redakčním testu počítač vydržel 8 hodin a 21 minut.

Při on-line kancelářské činnosti a polovičním jasu se výdrž pohybuje okolo 6 hodin a 10 minut. Pokud ke stejné zátěži přidáte ještě přehrávání filmu v okně a připojená sluchátka, počítejte s 5 hodinami a 30 minutami. Během testování jsem se většinou s výdrží pohyboval okolo 6 hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 8 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 38 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 36 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 39 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 31 W

Ve vypnutém stavu nebo při mírné výkonové zátěži se prázdná baterie nabije na 90% za dvě hodiny. Intenzivní zátěž naopak způsobí, že nedojde ke stejnému nabití ani za 10 hodin.

BIOS a zabezpečení

InsydeH2O firmware má nastavení přístupné stiskem klávesy F2 ihned po zapnutí počítače. Obsahuje následující volby:

  • aktivace probouzení paketem ze sítě
  • deaktivace probouzení po stisku klávesy
  • deaktivace probouzení při kritickém stavu baterie
  • deaktivace zapnutí notebook po otevření víka displej
  • přepnutí řízení spotřeby procesoru (standardně je vybrána automatická změna frekvence)
  • vypnutí druhého jádra procesoru a režimu Turbo Boost
  • nastavení podsvícení klávesnice (stejné jako pomocí Fn+Z ve Windows)
  • snížení rychlosti řadiče SATA (kvůli kompatibilitě)
  • deaktivace technologie Intel Rapid Start (schopnost ze spánku rovnou hibernovat bez probuzení počítače)
  • snížení rychlosti USB řadiče (všechny porty poté běží jako USB 2.0)

Pokročilé

  • zrychlení bootu (urychlená inicializace firmware)
  • vypnutí ochrany EDB
  • přepnutí režimu virtualizace (vypnuto, VT-x)
  • nastavení Intel Anti-Theft
  • vypnutí pípání interního reproduktoru u velmi starých aplikací
  • aktivace Sleep and Charge
  • aktivace Sleeep and Music
  • vypnutí emulace vstupních zařízení pro USB v DOSu
  • vypnutí interních komponent (LAN, webkamera)
  • výběr primárního zobrazení při startu (preferován externí monitor, vždy interní displej)
  • přepnutí primární funkce horní řady kláves (multimediální klávesy, F1-F12)

V rámci zabezpečení je možné nastavit hesla firmware (setup, start) a pevného disku (primárního i sekundárního). Ochranu proti krádeži řeší volitelná služba Intel Anti-Theft.

Příslušenství

K notebooku je přibalen pouze napájecí adaptér s evropskou verzí dvoužilové přívodní šnůry a jednoduchou tištěnou dokumentací. Hlavní uživatelská příručka i obnova systému do továrního nastavení mají své místo pouze na pevném disku.

Jako operační systém byl zvolen Windows 7 Home Premium v 64bit verzi. Ve výchozí instalaci je doplněn celou řadou více, čí méně (to spíš) zbytečných aplikací včetně různých lišt do webových prohlížečů, zkušební verze antiviru a asi 20 utilit od Toshiby od zákaznické registrace až po zjišťování on-line informací o notebooku.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace se prodává za 19 158,- Kč bez DPH (22 990,- Kč s DPH). Dále je v nabídce konfigurace s 6GB RAM a Widnows 8.

Záruku poskytuje Toshiba standardní dvouletou s opravou v servisu. Oba roky záruky platí mezinárodně.

Závěr

14“ notebook Toshiba Satellite U840w je opravdu ojedinělým produktem na našem trhu. S displejem, který má poměr stran 21:9, si můžete přehrávat filmy ve formátu pro kino s velikostí obrazu jako na 15,6“ noteboocích (16:9), přestože tato Toshiba vypadá jako trochu širší standardní notebooky (16:9) s úhlopříčkou 11“. Tomu ostatně odpovídá i nízká hmotnost.

Při návrhu si dal výrobce práci, aby měl počítač integrované vše potřebné pro běžná multimédia – displeji sekundují schopné reproduktory a baterie, se kterou přehrajete tři průměrně dlouhé filmy.

Satellite U840w nemusí nutně sloužit pouze pro multimédia. Využití si najde také na cestách, kde lze pracovat i ve stísněných podmínkách při zachování dostatečné ergonomie a zobrazované plochy. Dobrou volbou je notebook zejména tam, kde hledáte něco kompaktního pro práci s dvěma dokumenty zobrazenými vedle sebe.

Klady a zápory

+ kvalitní mechanické zpracování a stylový vzhled
+ dobrá výbava

- méně jistý stisk kláves
- při vyšších hlasitostech může rezonovat pravý reproduktor

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satelllite U840w
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-3317U (1,70/2,60 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 (onboard+2048)
  • HDD (GB): 320 (Hitachi HTS543232A7A384, 5400 rpm, 8MB cache) + 32GB SSD cache
  • ODD: -
  • LCD: 14" TN TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: 1792 x 768
  • Video: Intel GMA HD4000 (IGP/ULV)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Atheros AR8152/8158 PCI-E FE)
  • WiFi: Intel Centrino Wireless-N 2230 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC280)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 54 Wh / 8h 21min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD XC, 3x USB 3.0, HDMI
  • Rozměry: 368 x 200 x 21 mm
  • Hmotnost (kg): 1,70
Recenze

Diskuse