RECENZE: Acer Aspire S7 - ještě jednou v 11 palcích

5. 2. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Nedávno recenzovaný supertenký stylový 13'' notebook Aspire S7 má i svou menší variantu. Má úhlopříčku 11'' a váží pouhý kilogram. Výbava je přitom stejná, ať už jde o procesor Core i7, RAID SSD, nebo Full HD displej.

Acer Aspire S7 - ještě jednou v 11 palcích

Základní popis

Modely Acer Aspire S7 patří do poslední generace dotykových notebooků v rámci marketingového názvu Ultrabook. U Aspire S7 se Acer chlubí minimální tloušťkou (údajně nejmenší v rámci úhlopříčky) a hmotností. 13“ model jsme již měli možnost otestovat a nyní se můžeme podělit o zkušenosti s menší, 11“ variantou.

Řada parametrů a vlastností je pro obě velikosti stejná, a tak se budu v této recenzi věnovat pouze rozdílům od většího modelu. Doporučuji tedy nejdříve přečíst recenzi: Acer Aspire S7 - dotykový, přesto z nejtenčích.

11“ modely výrobce označuje jako „silver“ (stříbrné). Je to dáno odlišnou konstrukcí víka, kdy vnější strana není překryta tvrzeným sklem. Místo toho jde o hliníkový blok s broušeným povrchem. Sklo je zde pouze z vnitřní strany přes displej. Materiály základny zůstaly stejné - nosnou částí je kovový blok okolo klávesnice a vana je z bílého plastu.

Notebook je dle mého názoru v menším provedení ještě hezčí. Při představě, co všechno je uvnitř, se téměř nedá uvěřit, že celý stroj je tak lehký a tenký. Víko jako hliníkový blok navíc vypadá luxusněji. Mechanické zpracování je opět na špičkové úrovni a nemám k němu žádné výhrady.

Konstrukce kloubu se od většího modelu liší. Úhel otevření má totiž omezený na nějakých 140° a neumožňuje vyklopení víka do úrovně stolu.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Konektorová výbava je opět minimální, což je daň za tenký profil přístroje. Po stranách jsou rozesety dvě USB 3.0, čtečka micro-SD karet a zvukový vstup/výstup. Vzadu je u výdechu osamocený jediný grafický výstup – micro-HDMI.

Absenci VGA Acer supluje přiložením redukce z HDMI. Chybějící drátové připojení do sítě má řešit univerzální USB-LAN adaptér s rychlostí 100Mb/s.

Počítač je neskutečně tenký a v zavřeném stavu má rozměry 284 x 195 x 12 mm. Hmotnost se podařilo snížit až na úroveň 1,02 kg, což je špičková hodnota s ohledem na osazené komponenty (Core i7, RAID SSD).

Napájecí adaptér má výkon standardních 65 W, ale rozměrově působí menší než adaptéry běžných notebooků. Na jeho hmotnosti se to však příliš neprojevilo - váží 333 g.

Přiložená sekundární baterie na cestách přidá 186 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Obě verze Aspire S7 používají stejnou klávesnici bez horní řady kláves F1-F12. Pro tento recenzovaný kus tedy platí vše, co jsem předtím napsal. Tentokrát jsem však přístroj používal déle a narazil jsem na něco, co mě obtěžovalo více než chybějící řada kláves – totiž dvojice kláves přilepené k sobě mez mezery. Najdete je u levého Shiftu, Enteru a kurzorových šipek a výrazně přispívají k přehmatům. Dlouho mi trvalo, než jsem se naučil nemačkat s Enterem nalepenou klávesu. Navíc mačkání PgUp a PgDn mi dělá problémy dosud, neboť jsou klávesy na výšku příliš malé.

V 11“ základně je méně prostoru, což vyústilo ve zkrácení opěrek rukou. Možná mám moc velké ruce, ale dlaně mi nyní při psaní vychází přesně na ostré rohy základny. O to více pak zamrzí nevyužitý prostor za klávesnicí.

pracovní plocha detail klávesnice

Touchpad je bohužel v obou verzích stejně špatný kvůli výraznému zpoždění kurzoru za pohybem prstu. To vytváří pocit, jako by kurzor po obrazovce plaval. Elektronika je opět od ElanTechu a touchpad se liší pouze menší velikostí.

Přibalená bílá myš (Bluetooth) přijde jistě vhod.

Hlavní HW parametry

Od větší varianty se překvapivě 11“ Aspire S7 neliší svým výkonem. Jsou v něm použité stejné komponenty, ať už jde o čipovou sadu, procesor Core i7-3517U nebo SSD RAID o kapacitě 256 GB. Všechny výkonové testy vyšly s odchylkou na úrovni statistické chyby, takže reálný výkon je v obou případech opravdu stejný. Výsledky jsem přesto ponechal přiložené.

CPU-Z
specifikace čipu

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 55 707
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 303

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 113 584
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 52 391

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5216 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10 715 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,05

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,78 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,0
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10 151 MB/s

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

AS
AS SSD Benchmark - rychlost

AS
AS SSD Benchmark - počet operací za sekundu

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 1782 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 1003 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,11 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 8,4

Displej a grafika

11“ displej má opět rozlišení Full HD (1920x1080). Pokud mi připadaly pixely u 13“ velmi drobné, nevím, jak bych označil situaci zde při jemnosti rastru 189 dpi. V aplikacích pro Metro je vyšší rozlišení jedině výhodou, neboť je vše detailnější a prokreslenější. Stejně tak nový Internet Explorer 10 pracuje s přibližováním stránek přímo ukázkově. Jediný problém nastává v prostředí klasické plochy, kde jsou všechny ovládací prvky v základním nastavení opravdu titěrné a z větší vzdálenosti téměř nečitelné. Jediná rozumná možnost zvětšení prvků, kterou Windows 8 nabízí, je nastavení DPI na 125%. Nicméně i tak je všechno velmi drobné – například právě teď píšu tuto recenzi ve Wordu, kde mají všechny texty v menu výšku pouze 1,5 mm. V případě, že plánujete pracovat především v prostředí klasické plochy, vyzkoušejte si předem, zda vám displej vyhovuje.

Ke kvalitě zobrazení nemám nejmenší výhrady. Může za to použití IPS panelu. Barvy jsou syté a černá je opravdu černou, a to ze všech úhlů. Kéž by se průměrné displeje notebooků alespoň blížily kvalitou tomuto.

Regulace jasu a možnost úplného vypnutí podsvícení jsou pro obě verze Aspire S7 shodné.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 350 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 178° horizontálně, 178° vertikálně
  • Kontrast: 700:1
  • Odezva: 14 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Chimei Innolux N116HSE-EJ1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafika je opět v režii integrovaného jádra Intel HD 4000 se sdílenou pamětí a podporou DirectX 11.0.

K připojení externích monitorů a televizorů je možné použít miniaturní variantu HDMI na zadní straně (micro-HDMI). Konektor je ve verzi 1.4 a podporuje rozlišení do 1440p. Redukci na klasické HDMI Acer do krabice nepřihodil, ale stačí libovolná z obchodu za pár stovek. Místo toho je součástí balení redukce z micro-HDMI na klasické analogové VGA. S ohledem na to, že podobný notebook si možná budou chtít koupit pracovníci pro potřeby prezentací, vnímám přibalení VGA redukce jako velmi dobrý nápad.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 4728
  • 3DMark Vantage: P2876 (GPU: 2347, CPU: 8872)
  • 3DMark 11: P606 (Graphics: 522, Physics: 3155)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,3

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6092 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 15,45 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 11,7 fps
  • 1920x1080: 6,1 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

Výkon HD 4000 nemá cenu příliš rozebírat. Na moderní náročné hry se Aspire S7 nehodí, ale starší a méně náročné tituly si s ním zahrajete alespoň v rozlišení HD (1280x720). Všechno ostatní včetně HD videa grafika zvládá levou zadní.

Grafický výkon 11“ verze je mírně nižší než u 13“ verze. Je možné, že je firmware nastaven tak, aby grafiku tolik netaktoval kvůli chlazení.

Multimédia

Mřížky, pod kterými jsou schované reproduktory, lze najít na spodku základny v předních rozích. Reproduktory tedy směřují do země, což znamená, že je lze zatlumit položením počítače na měkký povrch. Zvukový projev se také výrazně mění (k horšímu), pokud počítač zvednete ze stolu.

V základu vypomáhá integrovanému aparátu softwarové vylepšení Dolby, se kterým je zvuk hlasitý a vzhledem k tloušťce přístroje také prokreslený. Mezi tenkými notebooky hraje Aspire S7 lehce nadprůměrně. V rámci klasických notebooků jde o zlatý střed. Právě Dolby má zde velkou zásluhu, neboť po jeho vypnutí kvalita zvuku výrazně poklesne. Naopak pro sluchátka jej doporučuji vypnout.

Sluchátka s mikrofonem lze připojit kombinovaným konektorem na pravém boku, který ke standardnímu sluchátkovému výstupu přidává další vodič pro mikrofonní vstup. Klasický mikrofon je nutné připojit přes redukci.

Digitální zvuk je součástí výstupu (micro) HDMI na zadní straně.

Fotky lze pořizovat v rozlišení 1280x720, ale dle velikosti šumových pixelů jde nejspíš jen o základní 0,3Mpix snímač a vyšší rozlišení je řešeno následně vhodnými algoritmy.

Mikrofon je dle všeho umístěný nejspíš na spodku stejně jako reproduktory. Jeho zvuk je mírně utlumený. Zvuková karta automaticky odstraňuje ruchy z klávesnice.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení nasává vzduch perforovaným plastem na spodku a vyhání jej dozadu. Oproti 13“ modelu má ovšem lepší logiku řízení ventilátoru. Při nižších teplotách procesoru se ventilátor opět netočí vůbec, ale pokud dojde k zátěži, neroztočí se ihned do vyšších otáček. Místo toho začíná relativně potichu a rychlost zvyšuje postupně.

Pokud se intenzivní zátěž ukončí do 30 sekund, nedojde na nejvyšší otáčky a notebook se uchladí bez výrazného hučení. Jakmile tuto hranici překročíte, budete mít z úrovně hluku pocit, že se notebook snaží odletět. Podobně jako 13“ verze i 11“ verze nechává ventilátor roztočený ještě dlouho po ukončení zátěže alespoň v nejnižších otáčkách.

Při kancelářské práci je po několika hodinách provozu hlučnost přijatelná a spadá do průměru podobně vybavených počítačů s úhlopříčkou 13“. Na tak tenký a malý stroj je výsledek opravdu dobrý.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 24,7°C
  • klávesnice vlevo = 27,7°C
  • klávesnice vpravo = 27,4°C
  • spodek maximum = 30,6°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 30,0°C
  • napájecí adaptér = 39,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 26,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,0°C
  • klávesnice vlevo = 36,5°C
  • klávesnice vpravo = 35,9°C
  • spodek maximum = 38,8°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 42,2°C
  • napájecí adaptér = 40,5°C

teplota okolí při měření: 20°C

Při kancelářské práci se základna zahřívá pouze minimálně. Minimum tepla je znát snad jen na spodku vzadu uprostřed. Kupodivu ani maximální zátěž příliš nezvedne povrchové teploty a teplo se soustřeďuje opět v zadní části uprostřed (tj. u chladiče).

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Do 11“ verze se vešla menší Li-Pol baterie, která má pouhých 29 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel 4 hodiny a 37 minut. Při běžném kancelářském používání s Wi-Fi a vyšším jasem LCD jsem však průměrně dosahoval jen na 3 hodiny a 15 minut, což je u ultramobilního notebooků poněkud málo.

Výrobce si toho je vědom, a tak je součástí balení druhá baterie, která se nasazuje na spodek a připojuje se k notebooku napájecím konektorem. Notebook je pak vzadu mírně nadzvednutý. S druhou baterií získáte dalších 28 Wh energie, což znamená zdvojnásobení výdrže.

Vnitřní elektronika pravděpodobně dokáže rozpoznat přítomnost druhé baterie (nenabíjí se z ní interní), ale v operačním systému vidět není. Její kapacitu se dozvíte ze svítícího ukazatele na pravém boku (s přesností na 20%).

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 7 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 26 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 29 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 38 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 18 W

Nabíjení baterie není příliš rychlé a její malou kapacitu notebook doplní na 90% za dvě hodiny, případně tři hodiny, pokud je během nabíjení spuštěna výkonově náročná aplikace.

Příslušenství

Instalovaný operační systém i přibalené příslušenství jsou u obou verzí stejné. Opět se můžete těšit na bílou externí Bluetooth myš, USB-LAN adaptér, redukci na VGA, druhou baterii a tenké pouzdro v imitaci kůže.

Ceny a záruka

11“ konfigurace jsou obecně levnější než jejich větší alternativy. Testovaná konfigurace vychází na 30 983,- Kč bez DPH (37 490,- Kč s DPH). Pět tisíc korun můžete ušetřit nákupem slabší konfigurace s Core i5 a 128GB SSD.

Záruka je u všech modelů Aspire S7 dvouletá s opravou v servisu a svozem do servisu zdarma v rámci reklamace.

Závěr

11“ Aspire S7 je ukázkou špičkové miniaturizace a není divu, že jej Acer propaguje jako svou nejvyšší třídu, za kterou si nechá také dobře zaplatit. Za své peníze dostanete perfektně zpracovaný tenký notebook nabitý těmi nejlepšími technologiemi - úsporným Core i7, extrémně rychlým SSD polem a 11“ IPS panelem s jemným rozlišením Full HD.

Některé nedostatky jsou společné pro oba modely. Jde konkrétně o stísněnou klávesnici, které chybí jedna řada kláves a mezi některými klávesami chybí mezery, a o touchpad, který reaguje s nezvykle dlouhou prodlevou. Neměl jsem možnost přímého srovnání, ale řekl bych, že u 11“ verze se chová lépe ventilátor a nezrychluje tak často do vysokých otáček. Naopak baterie je kvůli menšímu prostoru v základně ochuzena o pár watthodin energie, což znamená, že si s ní na cestách příliš dlouho nevystačíte (v krabici je naštěstí přibalena přídavná baterie na spodek).

Poslední výtka je závislá na způsobu použití notebooku. Při použití programů v klasickém prostředí plochy si nejspíš někteří nezvyknou na příliš malá písmena, která se ve Windows nedají snadno zvětšit na optimální úroveň, aniž by to nerozbilo vykreslování některých oken. Zde ovšem nejde o nedostatek notebooku, jako spíš opožděnost Microsoftu při vývoji Windows. S programy v prostředí Metro a stejně tak vestavěným Internet Explorerem nejsou žádné problémy a vše je krásně čitelné.

Klady a zápory

+ tichý provoz při kancelářské práci
+ IPS displej
+ nadstandardní výkon v tenkém 1,0 kg notebooku
+ image

- slabá výdrž bez přídavné baterie
- zpožděné reakce touchpadu
- chybějící mezery mezi některými klávesami

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire S7-191 (73514G25ass)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-3517U (1.90/3.00 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (onboard dual-channel)
  • SSD (GB): 256 (2x LITEONIT CMT-128L3M, mSATA, SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 11,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel GMA HD4000 (IGP/ULV)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (ASIX AX88772B USB2.0 - externí)
  • WiFi: Qualcomm Atheros AR5BMD222 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Elan) + touchscreen
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 29 Wh / 4h 37min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, micro-HDMI
  • Rozměry: 284 x 195 x 12 mm
  • Hmotnost (kg): 1,02
Recenze

Diskuse