RECENZE: Acer Iconia W510P - dostupný tablet s klávesnicí

7. 3. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Všichni výrobci se v poslední době chlubí dotykovými zařízeními s Windows 8. Jednou z překážek většího rozšíření je zatím mnohdy jejich cena. Proto se tentokrát podíváme na tablet s připojitelnou klávesnicí od Aceru, který se snaží tohle dogma vyvrátit.

Acer Iconia W510P - dostupný tablet s klávesnicí

Základní popis

S tablety a různými konvertibilními zařízeními se u nás v redakci poslední dobou setkáváme často. Většina z nich se ovšem zaměřuje hlavně na nadšence nebo náročnější zákazníky a při srovnání s běžným notebookovým segmentem mohou působit docela nákladně. Acer se rozhodl jít se svým hybridním tabletem Iconia W510 trochu dostupnější cestou a tak si ho přiblížíme více.

Vlastní tablet má poměrně jednoduchou konstrukci a spíše hranatější tvary s zaoblenými rohy. Většinu přední strany společně s displejem překrývá ochranné sklo Gorilla Glass, pouze na okrají a hlavně ve spodní části je patrný bílý rámeček. Zadní strana je vyvedena celá v šedostříbrné, kromě loga výrobce a několika nálepek je zde nejvýraznějším prvkem kamera s přisvětlovací diodou v horní části.

Součástí testované verze je i klávesnice s přídavnou baterií, do které se tablet zasune a lze ho používat jako běžný notebook. Dock je vyveden ve stejném stříbrném odstínu jako tablet, jen masivní kloub zajišťující uchycení a klávesnice jsou v bílé.

Mechanické zpracování není špatné, ale díky plastovým materiálům jeho pevnost nelze srovnávat s jednolitým kovovým provedením některých tabletů nebo dražších Ultrabooků. Konstrukce tabletu vám při uchopení z obou stran umožní mírné kroucení a o něco více to je patrné v případě klávesnice. Nicméně při aspoň trochu ohleduplném zacházení to nebude nějaký problém. Příjemně lehce funguje mechanismus zasouvání a odpojování tabletu. Má sice mírnou vůli uchycení, ta je ale u zvoleného provedení obvyklá i v případě tabletů ostatních výrobců.

Dock s klávesnicí umožňuje velice variabilní možnosti vyklopení. Maximální úhel činí 290°, takže lze tablet používat nejen jako klasický notebook ale lze jej úplně otočit a použít dock místo stojánku. Výhodou je, že se při tomto maximálním vyklopení a otočení klávesnice díky konstrukci základny nedotýká povrchu podložky. Proto tolik nehrozí, že si ji na rovném podkladu něčím zašpiníte. Pokud používáte zařízení jako notebook je z praktického hlediska použitelný úhel zhruba do 140°, při větším vyklopení se už těžší „víko“ převažuje dozadu.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Po stranách tabletu jsou rozmístěny nejen konektory, ale i některá ovládací tlačítka. Na horní hraně proto najdete kromě konektoru pro připojení sluchátek nebo headsetu také tlačítko napájení a spínač pro zablokování automatického otáčení displeje. Na pravém okraji má vyhrazeno místo kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti, micro HDMI výstup, micro USB (host) port, slot pro micro SD karty a jeden z dvojice reproduktorů. Na levé straně nenajdete kromě druhého reproduktoru už nic a vespod se nachází pouze otvory pro dock společně s dokovacím/napájecím konektorem.

Nabídka rozhraní klávesnicové části moc široká není, vlevo najedete klasický USB 2.0 port a vpravo je vstup pro napájecí zdroj (stejný jako dokovací konektor tabletu).

Nabídka rozhraní přímo na tabletu odpovídá možnostem podobných zařízení, jeden USB konektor, HDMI výstup a konektor pro sluchátka mi přijdou dostačující. USB je trochu netypicky vyvedeno v micro provedení, které se masově používá pro nabíjení telefonů nebo jejich připojování k počítači. Zde ovšem slouží pro redukci na velký konektor a k připojení externích zařízení. Nabíjet přes něj tablet nebo ho připojovat k jinému počítači nejde. Někdo může považovat zmenšené verze konektorů za zásadní nevýhodu, nicméně ty plnohodnotné by se přímo na tablet prostě nevlezly.

Trochu širší mohla být ovšem výbava docku, najdete zde pouze jedno klasické USB a přitom by se další klidně vlezlo na opačnou stranu.

Rozměry tabletu 258 x 186 x 10 mm v zásadě nijak nevybočují z řady, jsou na srovnatelné úrovni s konkurencí. Velice příjemná je ovšem díky použitým materiálům hmotnost. Samotný tablet váží pouze 567g. Připojením klávesnice se profil rozšíří na 2 cm, ovšem váha zůstává na příznivě úrovni 1,26 kg.

Napájecí zdroj se může chlubit výkonem 18W, tělo adaptéru se zasouvá přímo do zásuvky.

Klávesnice a dotykové ovládání

Snímání dotyků na displeji zajišťuje kapacitní vrstva reagující současně až na 5 prstů. Její citlivost je dostatečná a ovládání příjemně plynulé, zejména v přizpůsobeném Metro rozhraní.
Pro pohodlnější práci se zařízením v prostředí plochy dodává výrobce zvláštní kapacitní pero. To na první pohled vypadá jako nějaká luxusní psací potřeba, nicméně místo hrotu s inkoustem spatříte po sejmutí krytky zvláštní zakončení s pružinkou. Displej se tímto nástrojem ovládá až překvapivě pohodlně, i když si na rozdíl od zařízení s aktivním stylusem nemůžete opřít ruku přímo o displej.

Dotyková klávesnice je shodná jako v případě jiných dotykových zařízení s Windows 8. V Metro rozhraní se vysouvá automaticky, naopak při potřebě psaní na ploše ji musíte aktivovat ručně z hlavního panelu. Její rozložení při srovnání se staršími verzemi Windows doznalo zlepšení, nicméně přesunutí znaků s diakritikou do pravé poloviny mi osobně příliš nesedí. To už jsou lepším řešením softwarové klávesnice chytrých telefonů doplňující diakritiku automaticky z prediktivního slovníku.

klávesnice
dotyková klávesnice

Díky docku s klávesnicí naštěstí nejste na dotykové psaní bezpodmínečně odkázáni. Rozložení a vlastnosti hardwarové klávesnice jsou podobné jako v případě Ultrabooků.

Samotné klávesy mají spíše nižší zdvih a poněkud méně jistý stisk. Při rychlejším tempu psaní měly občas tendenci vynechávat některé znaky. K Enteru a levému Shiftu dále pro Acer typicky přiléhají vedlejší klávesy bez větší mezery, což může někdy vést k překlepům. Dále na klávesnici nechybí ani obvyklé Fn zkratky pro regulaci hlasitosti, jasu, přepnutí obrazového výstupu nebo vypnutí bezdrátových adaptérů. Kurzorové šipky zajišťují při současném stisku s Fn funkci kláves pro pohyb v textu.

Kromě dotykového displeje lze s připojeným dockem využívat pro ovládání systému také klasický touchpad. Nabídne rozměry přiměřené velikosti notebooku a plynulé snímání pohybu. Ovladače ale ještě nejsou odladěny do ideálního bezchybného stavu, zabudovaná tlačítka by mohla reagovat přesněji a úplně chybí podpora vícedotykových gest touchpadu. Pro posun stránky v prohlížeči tak stejně musíte přehmátnout na displej.

pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Zařízení využívá platformu Intel Atom, ovšem na rozdíl od mini notebooků v upravené verzi, která byla zaměřena na ještě větší úsporu energie. Protože má sloužit jako hlavní konkurent pro ARM procesory obvykle používané tabletech nebo telefonech, inspiroval se výrobce zde výrobce při návrhu a zvolil řešení typu SoC. Všechna rozhraní jsou proto v maximální míře integrována přímo v čipu a standardní energeticky náročné sběrnice, jako je třeba PCIe, procesor vůbec nenabízí.

Architektura vlastního CPU je 32-bitová, důvodem je opět úspora energie. K dispozici jsou 2 fyzická jádra pracující na frekvenci 1,8 GHz, díky Hyper-Threadingu ovšem procesor zvládne současně zpracovat i čtyřvláknové operace. Podpora žádných dalších rozšířených funkcí nebo instrukcí dostupná není. Bližší podrobnosti o tomto řešení najdete v našem článku "Intel Atom Z2760 - PC v jediném čipu a konkurence ARMu".

CPU
specifikace čipu

Paměťové čipy se kvůli úspoře místa nezvykle osazují přímo na tělo procesoru. Jedná se o typ LPDDR2 se sníženým provozním napětím a Acer využil podporované maximum, tedy 2 GB paměti v dvoukanálovém propojení. Žádné rozšíření tedy už z principu nepřipadá v úvahu.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 11 483
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 6219

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 33 751
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 22 142

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 571 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 1624 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,85

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,18 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 0,57 pts
  • Multiprocessor Speedup: 3,19

Windows 8 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 3,4
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 4,7
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1887 MB/s

Výkon procesoru je na podobné úrovni jako u dvoujádrových Atomů používaných v posledních mini noteboocích. Nemůžete tedy očekávat nějaký závratný výkon ale na nenáročnou kancelářskou práci a základní multimédia to vystačí. Z pohledu tabletového využití je velkou výhodou zachování kompatibility s x86. Na rozdíl od pokusů s ARM platformou a Windows RT proto můžete využívat stejné aplikace jako na běžném počítači.

Ořezávání za účelem úspory energie se dotklo i rozhraní pro úložný prostor. Místo obvyklého SATA využívá integrovaná paměť 8bitovou sběrnici eMMC. Její výkon by měl být v zásadě srovnatelný se SATA2, nicméně nejspíš díky použitým čipům se rychlost úložiště blíží spíše úrovní hodně rychlé paměťové karty. Kapacita činí 64 GB, nicméně přibližně polovinu zabere oddíl pro obnovu a samotný systém. Konfigurace s menším 32 GB SSD tak uživateli nejspíš velký prostor pro vlastní data nenabídne.

  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 42,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,5 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,4

CPU
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

Rozšíření kapacity je prakticky možné pouze využitím micro SD(HC) karty. Ačkoliv oficiální údaje mluví o podpoře karet s kapacitou do 32 GB, zkušenosti uživatelů ukazují, že by měl tablet bez nějakých větších potíží spolupracovat i s většími 64 GB SDXC kartami.

Nabízená konektivita odpovídá možnostem tabletu, hlavním prvkem je proto bezdrátový Wi-Fi adaptér od Broadcommu připojený pomocí SDIO sběrnice. Ten podporuje všechny moderní standardy (a/b/g/n) v pásmech 2,4 i 5 GHz. Výbavu doplňuje Bluetooth ve verzi 4.0 a neobvykle také technologie NFC. Díky ní je možné přečíst jednoduché informace z podporovaných bezkontaktních čipů, nebo zprostředkovat jejich přenos z jiného zařízení (například údaje o kontaktech nebo odkaz z mobilního telefonu).

Připojení do pevné sítě lze zajistit leda dokoupením dodatečného síťového adaptéru do USB. V nabídce nechybí ani konfigurace s 3G modemem využívající trochu odlišné modelové označení Iconia W511.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Tablet je vybaven displejem s úhlopříčkou 10,1" a obvyklým HD rozlišením (1366x768). Relativně nevelké rozlišení ovšem není na malé obrazovce nějakou nevýhodou, výrobce dokonce kvůli lepšímu pohodlí při ovládání prostředí plochy dotyky je záměrně zvýšil dpi na 125%.

Ke kvalitě zobrazení také nelze mít nějaké výhrady, IPS displej má velmi dobré pozorovací úhly, příjemné barevné podání a hlavně dostatečný maximální jas takže je zařízení bez problémů použitelné i v jasnějším prostředí venku. Změna intenzity podsvícení je v dotykovém rozhraní lehce dostupná po vysunutí lišty s nastaveními pohybem prstu od levého okraje.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Stejně jako u posledních modelů Atomů pro notebooky Intel do procesoru integruje grafické jádro licencované od společnosti PowerVR. To sice by sice mělo hardwarově podporovat DirectX 10, nicméně ovladače poskytují pouze podporu starší verze 9. V konečném důsledku to je ale prakticky jedno, 3D výkon není vhodný ani pro starší herní tituly. Nejdůležitějším prvkem proto zůstává rozumná podpora akcelerace videa, díky které relativně nevýkonné platformě nedělá problémy ani obsah ve Full HD rozlišení.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 2018
  • 3DMark 05: 789
  • 3DMark 06: 456

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 435 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: nelze dokončit

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,3

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory najdete po stranách tabletu, v malých otvorech překrytých kovovou mřížkou. Zvukové podání odpovídá jejich velikosti, žádné hudební orgie tedy neočekávejte. Nějaké to základní ozvučení ale zvládnou a výhodou je až překvapivě vysoká maximální hlasitost. Regulace hlasitosti je u tabletu pochopitelně možná vyhrazenými tlačítky na pravém boku, současně jsou ale po zasunutí do klávesnice dostupné i odpovídající Fn zkratky. Vstup pro headset najdete na horní hraně, což se může jevit v režimu s připojenou klávesnicí jako trochu méně praktické.

Při srovnání s notebooky nabízí tablet nadstandardní možnosti pořizování obrazového záznamu. Kromě webkamery s rozlišením 2,1 Mpx totiž nabízí na vnější straně i 8 Mpx fotoaparát s autofokusem a přisvětlovací diodou. Ten dokáže pořizovat obrázky v docela rozumné kvalitě a obě kamery dokonce zvládnou video ve Full HD rozlišení. Jen dostupná nastavení aplikace Fotoaparát jsou třeba při srovnání s možnostmi mobilních telefonů dost strohá. Změnit umožňuje pouze rozlišení záznamu a intenzitu expozice, třeba ani zmíněnou přisvětlovací diodu nejde zapínat ručně.

foto
zadní kamera

foto
přední kamera

Chlazení a provozní hluk

Tablet se chladí samozřejmě úplně pasivně, úsporná platforma je záměrně navržena tak by ji šlo provozovat bez aktivních chladících prvků. Uvnitř připojitelné klávesnice zabírá většinu prostoru pouze baterie, která se nezahřívá tak že by uživatel něco cítil ani při nabíjení. Samotný tablet je při provozu trochu teplý na levé straně, v blízkém okolí nálepky NFC se pohybovala teplota kolem 37°C. Pokud budete náhodou provádět náročnější výpočty, může teplota vystoupat až k 44°C, nicméně zahřívání se projevuje jen na zmíněném místě a do celého těla tabletu se moc nešíří.

Teploty HWINFO32
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Každá z baterií, v samotném tabletu i v připojitelné klávesnici, se může chlubit kapacitou 30 Wh. V kombinaci s úspornou platformou je dostupných 60 Wh docela dost a zařízení díky tomu dosahuje velmi dlouhé výdrže. Obě baterie dohromady dokázaly v průběhu našeho standardního redakčního testu* napájet zařízení po dobu 21 hodin a 15 minut. Opravdu se tedy nemusíte zatěžovat, jestli bude na vašich cestách někde v blízkém dosahu zásuvka. Výdrž samotného tabletu se pochopitelně pohybuje na polovině této doby. Při trochu náročnějším provozu se surfování a zapnutou Wi-Fi můžete počítat přibližně s 16 hodinami provozu(8 hodinami bez klávesnice).

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 6 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 18 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 9 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 19 W
  • Celkový příkon vypnutého zařízení (nabíjení) = 16 W

Samotný tablet se na 90 % kapacity nabije za dvě a půl hodiny, když zařízení máte připojené v klávesnici, nabíjí se primárně baterie tabletu. Ve vypnutém stavu se ovšem dokáže zdroje současně pomalu nabíjet i klávesnici. V případě potřeby ji samozřejmě jde nabíjet i samostatně bez připojeného tabletu.

BIOS

Do nastavení firmwaru se dostanete stiskem klávesy F2 při startu, případně položkou rozšířeného restartování ze systému. Rozhraní je na rozdíl od většiny notebooků v grafické podobě a přizpůsobeno i pro ovládání dotyky nebo touchpadem. Dostupné jsou následující položky:

  • vypnutí Wi-Fi adaptéru, Bluetooth
  • vypnutí čtečky karet, zvuku, kamery
  • nastavení pořadí bootování

Z pohledu zabezpečení nabízí zařízení podobné možnosti zabezpečení jako plnohodnotné počítače. Nastavit lze heslo pro uživatele a správce, notebook navíc nabízí pro zabezpečení i TPM (ačkoliv se zde nejedná o samostatný hardwarový čip ale o jeho emulaci ze strany firmwaru).

Příslušenství

Součástí balení je kromě tabletu a docku s klávesnicí také dotykové pero pro kapacitní displej a micro USB redukce pro připojení USB periferií přímo k tabletu.

Předinstalovaným systémem jsou Windows 8 Pro, trochu nezvykle v 32 bitové verzi, protože platforma z úsporných důvodů nepodporuje 64 bitové instrukce. Systém je ovšem stále hlavní výhodou oproti tabletům s Windows RT (jako je Microsoft Surface), protože na rozdíl od nich zařízení umožňuje spustit jakýkoliv běžně používaný software a nejste odkázáni jen na tabletové aplikace z Windows Store. Zároveň potěší, že výrobce nezahltil instalaci zbytečným bloatwarem, ze zkušebních verzí zde najdete pouze Office. Důvod je prostý úložiště má omezenou kapacitu a volného místa není příliš nazbyt. Systém společně s oddílem pro obnovu zabírají tolik místa, že po čisté instalaci s doinstalovanými aktualizacemi zůstane uživateli k dispozici jen 30 GB volného prostoru.

Ceny a záruka

Acer Iconia W510 se u nás prodává ve dvou prakticky shodných konfiguracích s kapacitou úložiště 32 a 64 GB. V obchodech ovšem můžete narazit na více prodejních variant. Základ tvoří 64 GB verze bez klávesnice s cenou 10 322 Kč bez DPH (12 490 Kč s DPH). V kombinaci společně s dockem vyjde menší 32 GB model na 13 490 Kč s DPH a 64 GB na 14 990 Kč s DPH. Nejdražší, testovaná varianta s označením W510P se ještě navíc liší zvoleným systémem. Tím jsou stejně jako u levnějších modelů Windows 8, ovšem tentokrát ve verzi Pro. V tomto provedení se cena pohybuje na úrovni 16 990 Kč s DPH.

Pod označením Iconia W511 dále výrobce nabízí obdobné konfigurace vybavené integrovaným 3G modemem.

Standardní záruka je dvouletá typu carry-in, první rok platí mezinárodně.

Závěr

Acer Iconia W510 osloví především uživatele, kteří vyžadují lehké přenosné zařízení s vynikající mobilitou, nekompromisní výdrží na baterii a zároveň si vystačí s nižším výkonem postačujícím pro nenáročnou práci a používání internetu. Velkou výhodou tabletů této platformy je kompatibilita s běžnými aplikacemi pro Windows. Mezi zajímavé prvky patří také příslušenství v podobě kapacitního pera, které dokáže do značné míry zastoupit digitizér s aktivním stylusem.

Mezi stinnými stránkami nepotěší občasné vynechávání klávesnice při rychlém psaní, absence podpory vícedotykových gest u touchpadu a určitým ústupkem nižší ceně jsou i materiály konstrukce.

Klady a zápory

+ vynikající výdrž na baterii
+ nízká hmotnost
+ kapacitní pero

- nejistá odezva klávesnice
- touchpad nepodporuje gesta

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Iconia W510P - 27602G06iss
  • Instalovaný procesor: Intel Atom Z2760 (1,8 Ghz, 1 MB L2)
  • RAM (MB): 2048 LPDDR2-800 Mhz (on CPU)
  • SSD (GB): 64 (eMMC)
  • DVD: -
  • LCD: 10,1" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA 3600 (iGPU)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Broadcomm(a/b/g/n)
  • Zvuková karta: RealTek I2S
  • Polohovací zařízení: Touchpad + Touchscreen (kapacitní)
  • Software: Windows 8 Pro (32 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 30+30Wh / 21h 15min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 1x micro USB 2.0, micro SD(HC), micro HDMI, 1x USB 2.0(dock)
  • Rozměry: 258 x 186 x 20 mm
  • Hmotnost (kg): 1,26
Recenze

Diskuse