RECENZE: Acer TravelMate P453-MG - práce a výkon za rozumnou cenu

19. 3. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

TravelMate je pracovní řada Aceru a v rámci ní jsme se podívali na 15,6“ model střední třídy, který v testované konfiguraci nabízí výkon Core i3 a dedikované grafiky od NVIDIE. Navíc zabalený v pevném těle.

Acer TravelMate P453-MG - práce a výkon za rozumnou cenu

Základní popis

Vyznat se ve značení notebooků od Aceru nebylo nikdy jednoduché a ani leckterý zkušený redaktor si nebyl vždy jistý, kam který model přesně patří. Loni došlo k úpravě značení a nové modely jsou označovány písmenem a třemi číslicemi. V případě pracovních notebooků TravelMate se v současné době používá dělení na řady B a P, z čehož první jmenovaná zahrnuje levný mini notebook a druhá klasické pracovní počítače (od nejlevnějších po nejdražší).

První číslo v modelovém značení udává třídu počítače od low-endu po hi-end, druhé úhlopříčku a třetí pravděpodobně generaci. TravelMate P453 tedy představuje střední pracovní třídu s úhlopříčkou 15,6“.

Výrobce zvolil velmi střídmý vzhled, který neoslní a neurazí. Tělo je celé vyvedeno v černé barvě bez výrazných designových prvků a s hladkými matnými plasty. Prioritu měla při návrhu spíše praktičnost, takže žádnou extravaganci nečekejte.

Mechanické zpracování odpovídá třídě levných pracovních notebooků. Pochvalu si zaslouží provedení základny, která je opravdu pevná – nekroutí se při zvednutí otevřeného notebooku za roh a zároveň nedochází k prohýbání při zatlačení na opěrky nebo klávesnici. Naopak víko je „standardně plastové“ a vykazuje určitou poddajnost, která se v této ceně nezřídka vyskytuje. Celkový dojem ze zpracování je pozitivní zejména s přihlédnutím k nabídce konkurence.

Klouby víka jsou zapuštěné v základně, nicméně oproti běžnému takovému provedení je tvar uzpůsoben většímu úhlu otevření, který činí téměř 150° a měl by dostačovat ve všech běžných situacích. Víko je možné pohodlně otevřít jednou rukou, aniž by se s ním zvedala základna.


Modely TravelMate P se snaží nabízet plnou konektorovou výbavu, na jakou jsme byli u notebooků zvyklí. Většina rozhraní je na levém boku, kde najdete čtečku paměťových karet SD (karta se vejde do čtečky celá), slot pro rozšiřující karty ExpressCard 34, jedno USB 3.0, obrazové výstupy (VGA, HDMI) a konektor LAN. Na pravém boku výbavu doplňují další dvě USB (zde jen 2.0), konektory zvukové karty.

Těší mě zejména přítomnost slotu ExpressCard, který již z notebooků mizí, ale představuje nejsnazší cestu, jak později doplnit nějaké rozhraní, které notebook nemá (eSATA, FireWire, další USB 3.0, 3G modem). Výhrady bych měl naopak k USB. Je zde pouze jedno ve verzi 3.0 a všechny porty jsou navíc natlačeny co nejblíže k uživateli.

Z rozměrů 381 x 252 x 34 mm v zavřeném stavu lze snadno vyčíst, že na tomto notebooku se trend ztenčování nepodepsal. Mezi standardními plně vybavenými 15,6“ notebooky jsou takové rozměry průměrné a za průměrnou lze označit také hmotnost 2,48 kg. Ke každodennímu nošení bych dnes doporučil spíše něco menšího s úhlopříčkou 14“ a hmotností do 2,0 kg. Při požadavku na numerickou klávesnici a nízkou cenu se ovšem příliš pod hmotnost tohoto stroje nedostanete ani u konkurence. Rozhodně však nejde o tak těžký stroj, aby to bránilo pohodlnému přenášení v batohu.

Napájecí adaptér má výkon 90 W a dohromady s třížilovou přívodní šňůrou váží 441 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice je typické pro všechny notebooky řady TravelMate v této úhlopříčce a příliš se neodchyluje od zaběhnutého „standardu“ jiných 15,6“ notebooků. Jako výstřednost pracovní řady od Aceru lze označit pouze dvě klávesy pro znaky € a $ u kurzorových šipek.

Ty jsou také jediné, ke kterým mám výhradu - už tak jsou kurzorové šipky zmenšené a takto si ještě musíte dávat pozor, abyste nestiskli dvě klávesy současně. Je zajímavé, že předchozí generace tohoto modelu měla blok s šipkami předsunutý a klávesy byly větší. Takovou klávesnici však má už jen nejvyšší řada TravelMatů (P653).

Acer je jeden z posledních výrobců, kteří nemontují chiclet klávesnice do pracovních notebooků. Použitá klávesnice tedy potěší hlavně ty, kteří mají radši klasické zpracování. K vlastní mechanice kláves nemám výhrady a v cenové relaci jde mezi pracovními notebooky o jednu z nejlepších klávesnic pro rychlé psaní. Hlučností se ovšem řadí někam nad střed spektra.

Svítící prvky byly značně redukovány. Na klávesnici nejsou indikovány zámky klávesnice a podsvícený není ani hlavní vypínač. Svítí pouze několik diod na čelní hraně, které informují o zapnutí (uspání), nabíjení (nabití) baterie, činnosti pevného disku a stavu bezdrátových funkcí notebooku.


Touchpad má mírně zapuštěnou dotykovou plochu s hladkým povrchem. Jde o klasický model Synaptics s podporou běžných víceprstých gest. Jeho předností je přesné snímání bez zpoždění. U dotykové plochy jsou dvě tlačítka schovaná pod jedním kusem plastu.

K touchpadu mám dvě výhrady. Jeho plocha by mohla být větší (prostor by byl) a tlačítka touchpadu jdou mačkat pouze po krajích – prostřední třetina nejde mačkat vůbec a blízko středu jsou tlačítka velmi tuhá.

Hlavní HW parametry

V samé záplavě tenkých notebooků je výjimkou, když se do redakce dostane něco s klasickým procesorem. Základní deska je postavena na běžné čipové sadě Intel HM77 a v patici je osazen dvoujádrový procesor Intel Core i3-3110 (Ivy Bridge, TDP 35 W) s výchozím taktem 2,4 GHz. Při nečinnosti se obě jádra umí podtaktovat na 1,2 GHz. Oproti vyšším modelům (Core i5 a i7) procesoru chybí technologie Turbo Boost.


Ze dvou paměťových slotů je osazen pouze jeden, a to 4GB modulem DDR3-1600. Maximálně lze v současné době osadit 16 GB operační paměti s pomocí dvou modulů.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 44 489
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 042

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 95 012
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 43 627

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4253 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9163 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,15

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,39 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6529 MB/s

Hrubý výkon všech jader je jen asi o 5% nižší než v případě základní úsporné varianty Core i5, což znamená, že pro běžné aplikace je výkonu více než dostatek.

Systém i data se ukládají na 500GB plotnový disk s vyšší rychlostí ploten 7200 rpm. Rychlost disku při čtení i zápisu patří k tomu lepšímu mezi plotnovými disky. Vzhledem k tomu, že disk je snadno dostupný ve standardní 2,5“ šachtě, můžete jej později vyměnit za větší model, případně SSD.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 204 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 87,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,68 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Z pravého boku se vysouvá podavač optické mechaniky DVD Super Multi, která není uživatelsky vyměnitelná, avšak po odšroubování spodní plastové kapsy se dostanete k jedinému šroubu, který ji drží uvnitř notebooku. Techničtější uživatelé by neměli mít problém s případnou výměnou za neoriginální adaptér na druhý pevný disk.

Možnosti komunikace s okolím jsou rozděleny mezi gigabitový ethernet a bezdrátovou kartu s podporou 2,4GHz Wi-Fi /n a Bluetooth 4.0. Všechny technologie zajišťují čipy Qualcomm Atheros.

Displej a grafika

Použitý displej s úhlopříčkou 15,6“ a základním rozlišením HD (1366x768) má matnou povrchovou úpravu a mezi HD displeji nabízí standardní kvalitu zobrazení. Pokud se na displej díváte pod správným úhlem, má relativně pěkné barvy, ale při pohledu shora nebo zespodu dochází již pod malým úhlem k rychlé degradaci barev. Jde o běžný neduh levných displejů používaných v této cenové relaci notebooků. Mezi matnými levnými displeji je tento mírně nadprůměrný.

LED podsvícení lze plynule regulovat a rozpětí regulace je velmi podobné tomu, co bývá zvykem u většiny Acerů. Nejnižší jas je dostatečně slabý, aby v noci příliš neoslňoval. Při maximálním jasu displej příjemně překvapil – nejde sice o něco, co by se hodilo pro každodenní práci pod přímým sluncem, ale prosvětlené místnosti a odpolední cesty vlakem nebudou činit obtíže.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 65° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 8 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Chimei Innolux N156BGE-L11. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Přestože většina konfigurací TravelMate P453 má pouze integrovanou grafiku, písmeno G v názvu této konfigurace značí přítomnost dedikovaného grafického čipu. Konkrétně zde najdete NVIDIA GeForce GT 630M s 1 GB vlastní paměti (128bit DDR3). Jádro je postaveno na postarší architektuře Fermi a nabízí 96 unifikovaných vektorových shaderů.

Vzhledem k tomu, že nová jádra NVIDIE (Kepler) nabízí podstatně vyšší výkon, je dnes tento čip (dříve 540M) považován spíše za lepší nižší třídu. Drobné optimalizace na straně hardware i ovladačů spolu s vyššími takty (jádro 800 MHz, paměť 900 MHz) mu však pomáhají snižovat výkonový rozdíl nové architektury.

Acer TravelMate P453 je jedním z mála dnešních notebooků, které nevyužívají možnosti přepínatelných grafik (např. NVIDIA Optimus). Notebook má trvale deaktivované grafické jádro v procesoru a dedikovaný čip NVIDIA slouží vedle akcelerace 3D také k vykreslování veškeré grafiky a obsluze připojených zobrazovacích zařízení. Znamená to vyšší kompatibilitu zejména se špatně napsanými a staršími aplikacemi za cenu vyšší spotřeby.

Nabídka obrazových výstupů je standardní. Jde o analogové VGA a digitální HDMI ve verzi 1.4a. Digitálně lze připojit displej s rozlišením až 2560x1440. Oba výstupy mohou pracovat současně v režimu rozšířené plochy za předpokladu, že je vypnutý interní displej.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 8731
  • 3DMark Vantage: P5167 (GPU: 4602, CPU: 8182)
  • 3DMark 11: P1273 (Graphics: 1157, Physics: 2960)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 53 233 (Graphics: 69 926, Physic: 29 002)
  • Cloud Gate (DX10): 4742 (Graphics: 6595, Physic: 2391)
  • Fire Strike (DX11): 802 (Graphics: 862, Physic: 3331)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,7

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 3958 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 28,87 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 11,41
  • CATIA (catia-02): 10,42
  • EnSight (ensight-03): 17,33
  • Maya (maya-02): 31,38
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 11,80
  • SolidWorks (sw-01): 10,41
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 1,75
  • UGS NX (ugnx-01): 1,24

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 3,91
  • EnSight (ensight-04): 11,37
  • LightWave 3D (lightwave-01): 10,38
  • Maya (maya-02): 2,27
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 0,95
  • SolidWorks (sw-03): 6,51
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,82
  • Siemens NX (snx-01): 2,25

Crysis 3, 1280x720, nízké detaily, FXAA

  • FPS: 19 (min), 38 (max), 28,3 (průměr)

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 22,7 fps

Výkon ve 3D postačuje k hraní dnešních her v nativním rozlišení LCD. V případě náročných her počítejte s nízkou úrovní detailů, nicméně hratelné jsou i nejnovější pecky jako Crysis 3.

Multimédia

Oproti některým předchozím modelům je TravelMate P453 konečně vybaven dvěma reproduktory. Jsou umístěny pod perforovaným plastem za klávesnicí a nabízí průměrnou kvalitu zvuku i hlasitost. Zvuková karta nedisponuje žádným softwarovým vylepšením, které by pomocí dynamických ekvalizérů vytáhlo nižší frekvence, nicméně produkovaný zvuk patří mezi notebooky opravdu někam do středu.

Konektory zvukové karty jsou na pravém boku co nejblíže k uživateli a oproti dnešnímu trendu nejsou slouženy do jednoho. Je zde tedy samostatný vstup a stereofonní výstup tak, jako tomu bývalo dříve běžně. Digitální zvuková stopa je součástí výstupu HDMI.


Integrovaná webkamera umožňuje fotit v rozlišení 1280x720, z výsledné kvality však usuzuji, že snímač nemůže mít více než základních 0,3 Mpix. Aktivitu webkamery indikuje drobná zelená dioda a kromě ní je vedle objektivu také jeden mikrofon.

Zabezpečení

Orientace na práci je poznat u možností zabezpečení. Počítač sice není vybaven čtečkou otisku prstů, ale na desce je alespoň integrovaný TPM (1.2) čip pro bezpečné ukládání šifrovacích klíčů. V BIOSu je možné využít hesel pro start a nastavení systému, případně hesla pevného disku.

V předinstalovaném systému dostanete hned několik programů, které rozšiřují možnosti zálohování a zajišťují správu hesel, vypínání některých komponent na úrovni uživatelů v systému a vytvoření šifrovaného úložiště. Pro základní potřeby malých firem je počítač dobře vybaven již v základu.

Chlazení a provozní hluk

Neustálý běh dedikovaného grafického čipu znamená více produkovaného tepla, což výrobce vyřešil neustálým během ventilátoru. Ten má výdech vlevo a v nízkých otáčkách je v tiché místnosti slyšet asi do vzdálenosti dvou metrů (spíše jako tlumené vrčení). V běžném ruchu se ovšem produkovaný hluk spolehlivě ztratí. Při kancelářské práci existují i tišší notebooky, přesto jako hlučný se označit ještě nedá.

Až dlouhodobá maximální zátěž vede ke zvýšení otáček. Není příliš výrazné a ventilátor nemá tendenci k nepříjemnému svištění, které je poslední dobou čím dál tím častější (zejména u tenkých notebooků). V zátěži jde spíše o jeden z tišších notebooků v rámci klasických 15,6“ modelů s dedikovanou grafikou.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,5°C
  • klávesnice vlevo = 27,2°C
  • klávesnice vpravo = 26,5°C
  • spodek maximum = 28,8°C (vlevo pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 30,8°C
  • napájecí adaptér = 39,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,7°C
  • klávesnice vlevo = 35,2°C
  • klávesnice vpravo = 33,2°C
  • spodek maximum = 43,0°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 55,5°C
  • napájecí adaptér = 57,8°C

teplota okolí při měření: 22°C

Neustálý průchod vzduchu znamená nulové zahřívání při nenáročných činnostech. Až při maximální zátěži dojde k zahřátí vany základny (uprostřed). Vlažná je také levá část klávesnice u výdechu chlazení, ale ne tolik, aby to ubíralo na pohodlí.


teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

V zadní části základny je šestičlánková vyměnitelná baterie s kapacitou 48 Wh. V našem standardním redakčním testu* notebook vydržel 3 hodiny a 43 minut, což je dnes poněkud méně a důvodem je neustále aktivní dedikovaný grafický čip, který zvyšuje spotřebu. Při kancelářské práci s Wi-Fi a polovičním jasem se výdrž průměrně pohybovala lehce pod hranicí 3 hodin a 20 minut.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 62 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 63 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 83 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 48 W

Díky rychlému nabíjení se vybitá baterie dobije na 90% za pouhou hodinu. Pouze při výpočetním/grafickém zatížení se tato doba prodlouží na dvě hodiny.

BIOS

Základním programovým vybavením je firmware InsydeH2O. Do jeho nastavení se vstupuje stiskem F2 ihned po zapnutí a konfigurovat v něm jdou následující volby:

  • vypnutí podpory pro boot ze sítě
  • zakázání výběru bootovacích zařízení po stisku F12
  • přepnutí režimu SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)
  • přepnutí portu USB 3.0 do režimu USB 2.0
  • vypnutí některých integrovaných zařízení (Wi-Fi, Bluetoooth, čtečka karet, LAN, zvuková karta, USB, webkamera)
  • vypnutí neustálého napájení označeného USB (úplné, při poklesu stavu baterie pod definovanou mez)
  • vymazání dat z bezpečnostního čipu TPM

Příslušenství

V krabici je spolu s notebookem ještě 90W napájecí adaptér, třížilová přívodní šňůra a jednoduchá příručka. Obnova přeinstalovaného operačního systému (Windows 8) je uložena na pevném disku počítače.

Tovární instalace je čistější než u multimediální řady Aspire. U TravelMatů vás Acer ušetří shareware her a dalších podobných zbytečností, které většina nikdy nespustí. Stačí tedy odinstalovat akorát zkušební verzi antiviru.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 12 223,- Kč bez DPH (14 790,- Kč s DPH). V nabídce jsou i další konfigurace, které se liší především instalovaným procesorem, přítomností dedikovaného grafického čipu a zvoleným operačním systémem.

Všechny konfigurace mají standardní dvouletou záruku s opravou v servisu. První rok je platný mezinárodně.

Závěr

Acer TravelMate P453 patří do kategorie levných 15,6“ pracovních notebooků a podle toho i najde své uplatnění. V testované konfiguraci s grafickým čipem NVIDIA zvládne i hry a grafické programy pro 3D modelování, případně CAD. Za pozornost ovšem stojí i slabší konfigurace, neboť mají velmi příznivou cenu. Pro nasazení do menších firem může být přidanou hodnotou sada aplikací, s jejichž pomocí si lépe zabezpečíte notebook (správa hesel, šifrování). V rámci konkurence potěší dobré zpracování a tradiční pojetí bez větších ústupků v ergonomii.

Za kompromis lze považovat neustále běžící ventilátor, který sice nepatří mezi hlučné, ale v tichu neujde vaší pozornosti. V případě konfigurací s grafikou NVIDIA pak pro někoho může být nedostatkem kratší výdrž na baterie. V této cenové relaci jde o zajímavou nabídku pracovních notebooků na trhu.

Klady a zápory

+ dobré mechanické zpracování
+ pohodlná klávesnice
+ jednoduchý přístup k rozšířeným funkcím správy a zabezpečení

- menší výdrž na baterie
- ventilátor běží neustále

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip.

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate P453-MG
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-3110 (2.40 GHz, 3 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 (4096+0)
  • HDD (GB): 500 (Hitachi HTS727550A9E364, 7200rpm, 16MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (PIONEER DVD-RW DVRTD11RS)
  • LCD: 15,6" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: NVIDIA GeForce GT630M (1GB 128bit GDDR3)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Qualcomm Atheros AR8151 PCIe Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Qualcomm Atheros AR5BWB222 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 3h 43min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 381 x 252 x 34 mm
  • Hmotnost (kg): 2,48
Recenze

Diskuse