RECENZE: Asus K55VJ – dostupný multimediální základ

4. 4. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Vybrat mezi dostupnějšími notebooky model s grafickým výkonem vyhovujícím alespoň nenáročným hráčům nemusí být vždy jednoduché. Podívali jsme se proto na jednoho z vhodných kandidátů od Asusu, vybaveného GPU nižší střední třídy od NVIDIA.

Asus K55VJ – dostupný multimediální základ

Základní popis

Asus nabízí mezi notebooky s označením řady K55 velkou nabídku konfiguraci, které upoutají zajímavým poměrem ceny a výkonu. Rozpětí je vskutku široké od základních verzí s procesory Pentium až po nejnáročnější variantu s čtyřjádrovým Core i7. Ve dnešní recenzi se podíváme na jednu z dostupnějších verzí vybavenou sice jen Core i3, ale současně grafickou kartou GeForce 635M se zajímavým výkonem.

Notebook se může podobně jako jiné modely tohoto výrobce pochlubit spíše hranatějším půdorysem, doplněným o mírně zaoblenou vnější části víka a profil opticky se zužující v přední častí. Provedení je převážně plastové ale nepůsobí nějakým levným dojmem. Povrchové úpravy mají příjemné provedení, výrobce se úplně vyhnul lesklým materiálům. Vroubkovaný vzor víka i matná základna v prostoru kolem klávesnice tak působí příjemně na pohled i dotek. Příjemné oživení navíc představuje i stříbrný kovový povrch v prostoru opěrek rukou, který vytváří s tmavším provedení ostatních části notebooku zajímavý kontrast.

Kvalita zpracování je na rozumné úrovní, nějaké pokročilé výztuhy v tomto segmentu sice nenajdete, ale v rámci možností je šasi docela pevné. Hliníkový povrch v přední části má spíše dekorativní funkci, než že by nějak zásadně zlepšoval pevnost notebooku. Víko sice trochu pruží, ale ani při zatlačení z vnější strany se nějaké znatelné vlnění barev na displeji neobjevuje.

Maximální vyklopení displeje je možné do úhlu lehce přes 140°, postačujícího pro běžné situace. Panty nemají příliš tuhý chod, takže jde počítač bez nějakých obtíží otevírat i jednou rukou.


Nabídka rozhraní představuje takový současný standard, na levé straně najdete dvojici rychlých USB 3.0, konektor Ethernetu ukrytý pod výklopnou krytkou, HDMI, analogový VGA výstup a vzadu za výdechem chlazení také vstup pro napájení. Na opačném boku už je výbava skromnější kromě dvojice audiokonektorůů zde výrobce umístil třetí ale už pomalejší USB 2.0 a optickou mechaniku. Poslední prvkem hodným zmínky je pak čtečka karet (SD/MMC) zapuštěná mírně pod přední hranou základny.

Od notebooku v této kategorii nelze čekat nějak extrémně tenké provedení, jeho rozměry 378 x 251 x 32 mm jsou v podstatě standardem pro 15" modely klasické konstrukce. Jako docela přijatelnou lze označit i hmotnost 2,56 kg, ačkoliv v této třídě najdete i ještě o něco lehčí modely.

Trochu netypicky vypadá 90W napájecí zdroj, využívající konstrukci čtvercového půdorysu. Oproti obvyklému provedení je možná zajímavější, ale jinak bych ve zvoleném tvaru neviděl nějakou zvláštní výhodu. Při přenášení vám zdroj zatíží brašnu dalšími 423 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice využívá mechaniku s trochu tvrdším stiskem a kratší drahou. Psaní je docela příjemné a ne moc hlučné, i když co se týče pohodlí, k dokonalému ideálu ještě klávesnici přeci jen něco chybí. Rozložení je vzhledem k úhlopříčce notebooku s plnohodnotným numerickým blokem a jedinou výhradu u něj lze mít k provedení kurzorových šipek. Ty jsou zapuštěné do bloku klávesnice bez nějakého výraznějšího odlišení, takže je nelze bez koukání nějak lehce nahmatat. Klávesy pro pohyb v textu najdete nad číselnou části.

Ovládání hlasitosti, jasu, nebo multimediálních funkcí zajišťují jako obvykle přítomné Fn zkratky. Pro větší přehlednost by ovšem mohly mít vyvedeny popisky odlišnou barvou než běžné znaky.


Velice příjemně se díky svým rozměrům ovládá touchpad, velikost dotykové plochy je zde opravdu značným přínosem. Snímání pohybu i dotyku je přesné a plynulé. Zabudovaná tlačítka reagují jasně, mají ale trochu tužší a hlasitější stisk. Neovládají se úplně špatně, ale někteří výrobci se s jejich konstrukcí prostě umí vypořádat lépe.

Hlavní HW parametry

Srdcem notebooku je procesor řady Core i3 dominantní platformy Intelu. Konkrétně je osazen model Core i3-3110M pracující na frekvenci 2,4 GHz, který představuje základní model řady. Na nižších frekvencích už pracují jen úsporné varianty pro menší notebooky. Procesor podporuje většinu obvyklých technologií (Hyper-Threading, virtualizace VT-d), chybí mu pouze Turbo Boost umožňující automatické přetaktování nad nominální frekvenci (ten mohou využívat až vyšší řady Core i5 a i7).


Počítač je vybaven jedním paměťovým modulem typu DDR3 pracujícím na frekvenci 1600 MHz a nabízejícím kapacitu 4 GB. Paměť lze dále rozšířit, druhý volný paměťový slot najdete pod krytkou na spodní straně.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 44 514
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 034

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 97 345
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 44 858

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4122 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9064 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,2

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,99 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 2,38 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,41

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 7074 MB/s

Procesor nabízí výkon postačující potřebám naprosté většiny současných uživatelů. Pokud tedy neprovádíte často výpočetně náročné činnosti jako je třeba konverze videa, bude jeho rychlost dostatečná.

Úložný prostor pro data poskytuje klasický 2,5" plotnový disk s kapacitou 500 GB od Toshiby. Přenos zajišťuje rozhraní SATA III a rychlost otáčení činí 5400 ot./min. Samotná přenosová rychlost se mezi plotnovými disky pohybuje na průměrem.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 204,9 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 87,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,36 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Síťovou konektivitu zajišťují obvyklé technologie. Pro pevné připojení můžete využít gigabitový Ethernet, bezdrátově se lze připojit pomocí adaptéru Intel Centrino 2230, podporujícího Wi-Fi standardy v pásmu 2,4 GHz. Stejný adaptér poskytuje i funkci technologie Bluetooth ve verzi 4.0

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

V řadě notebooků se poslední dobou začaly objevovat i alternativy v podobě lepších displejů. Do nižších cenových kategorií ovšem tento směr vývoje ještě příliš neproniká. Notebook má proto standardní 15,6" LCD panel s HD rozlišením (1366x768) a nabízející kvalitu obrazu která moc neosloví. Už při prvním pohledu je jasné že se jedná zástupce těch nejlevnějších displejů. To se podepsalo jak na slabším kontrastu a podaní barev, stejně jako na omezených pozorovacích úhlech. Útěchou tak může být alespoň rozumně lesklá úprava, která není tak moc leštěná jako u některých konkurenčních přístrojů.

Jas podsvícení lze regulovat v běžném rozsahu 11 stupňů, maximální jas je dostatečný, ten nejnižší by naopak mohl mít klidně ještě o něco slabší úroveň.


Zobrazení zajišťuje integrované grafické jádro Intel HD Graphics 4000, ke kterému se v případě potřeby vyššího výkonu připojuje dedikovaná GeForce GT 635M od NVIDIA. Dedikované GPU vychází ze starší architektury Fermi, nabízí 96 unifikovaných shaderů a 2 GB paměti typu DDR3 připojené pomocí 128 bitové sběrnice.

Dedikovaná grafická karta se pohybuje na spodní hranici nižší střední třídy a za novější architekturou Kepler používanou v modelech GeForce 640M a vyšších už o něco zaostává.

[IMG|19]

Testy 3D Mark

  • 3DMark 05: 11 155
  • 3DMark 06: 9440
  • 3DMark 11: P1268 (Graphics: 1153, Physics: 2903)

Testy 3D Mark 2013

  • Ice Storm (DX9): 50 728 (Graphics: 66 842, Physic: 27 514)
  • Cloud Gate (DX10): 4 589 (Graphics: 6271, Physic: 2367)
  • Fire Strike (DX11): 778 (Graphics: 833, Physic: 3186)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4969 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 28,63 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 22,6 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 22,6 fps

DiRT Showdown

  • 1366x768(High, 1xAA): 38,41 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5


Výkon dedikované grafické karty sice nedosahuje hodnot novější architektury NVIDIA, nicméně na displeji s relativně nízkým rozlišením není vysoký výkon až tak moc potřebný. Většinu moderních her lze plynule hrát i při vyšším nastavení detailů, jen u těch nejnáročnějších titulů bude třeba některé náročnější efekty omezit.

Multimédia

Reproduktory jsou poněkud netradičně umístěny na spodní straně notebooku a spíše v zadní části. Hrají tak částečně odrazem zespoda a zároveň trochu zevnitř. Kvalita jejich podání je nicméně v dané třídě nadstandardní, nemusela by se za něj stydět řada dražších notebooků. Dominantní jsou sice hlavně středy a výšky, ale v docela rozumné míře se objevují i náznaky basové složky. Navíc potěší i dostatečná maximální hlasitost.

Zvukový vstup a výstup je vyveden klasicky se samostatnými konektory pro sluchátka a mikrofon. Digitálně lze zvuk vyvést prostřednictvím HDMI.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení zajišťuje větráček ve spolupráci s rozměrným výdechem na levém boku. Točí se sice neustále hned od zapnutí, nicméně je nutno uznat že si ho všimnete jen v naprosto tiché místnosti. Ani v takovém prostředí ale jeho klidný chod prakticky neruší. Při vysokém zatížení je dokonce celková hlučnost pod úrovní srovnatelných notebooků.
hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 30,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,7°C
  • klávesnice vlevo = 28,9°C
  • klávesnice vpravo = 28,0°C
  • spodek maximum = 31,0°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 32,5°C
  • napájecí adaptér = 34,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 36,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,0°C
  • klávesnice vlevo = 37,1°C
  • klávesnice vpravo = 34,7°C
  • spodek maximum = 43,1°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 55,8°C
  • napájecí adaptér = 50,5°C

teplota okolí při měření: 23°C

V běžném provozu se notebook prakticky nezahřívá a zůstává naprosto chladný, vyšší teploty se objevují až při náročné zátěži. Při ní se znatelněji zahřívá hlavně touchpad a levá část klávesnice, nicméně teploty nejsou zase tak vysoké, aby nějak obtěžovaly.


Baterie

Notebook je vybaven šestičlánkovou baterií s kapacitou 50 Wh, která ho dokázala při našem standardním redakčním testu udržet v provozu po dobu 5 hodin a 34 minut. To rozhodně není špatný výsledek a pro nějaké kratší cestování určitě postačí. Při nenáročném surfování s Wi-Fi lze očekávat výdrž okolo 4 hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 16 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 45 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 82 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 85 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 30 W

Rychlost nabíjení je spíše průměrná na 90% kapacity baterie se dostanete po hodině a 45 minutách.

BIOS a zabezpečení

Do nastavení firmwaru lze vstoupit stiskem klávesy F2 při startu nebo volbou rozšířeného restartu ze systému. Možnosti nastavení jsou lehce rozšířené což je pro notebooky Asusu typické. Změnit lze následující volby:

  • vypnutí touchpadu
  • probuzení po otevření víka
  • nastavení režimu SATA řadiče
  • zapnutí podpory virtualizace a kompatibilního modu USB
  • zablokování USB portů
  • zablokování síťových adaptérů, Bluetooth, optické mechaniky, čtečky karet a zvukové karty
  • povolení Intel AntiTheft
  • natavení pořadí bootování, secure bootu

Dále nechybí zabezpečení základními hesly pro uživatele správce a disk.

Příslušenství

Výrobce nějaké zvláštní příslušenství společně s počítačem nedodává, v krabici tak najdete pouze napájecí zdroj a stručné manuály. Předinstalovaným systémem jsou Windows 8 v 64 bitové verzi. Instalace systému dnes už většinou nejsou tak zaneřáděné různým nepotřebným softwarem nicméně zkušební verze antiviru nebo Office zůstává i nadále. Zbytek už tvoří jen přehrávače a hlavně utility výrobce, kterým by možná také trochu prospělo zredukování do menšího počtu aplikací.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace Asus K55VJ-SX071H se na českém trhu prodává za 10 743 Kč bez DPH (12 999 Kč s DPH). S ohledem na nabízený grafický výkon se jedná o docela příznivou cenu. V nabídce je totožná konfigurace i bez operačního systému za 11 999 Kč s DPH a dále také vybavenější verze s procesory Core i5 a Core i7.

Standardní záruční lhůta je dvouletá s typu Pick Up & Return.

Závěr

ASUS K55VJ se zaměřuje hlavně na zájemce o dostupný multimediální notebook s potenciálem i pro občasné hraní her. Za příznivou cenu nabízí rozumnou grafickou kartu, která svým výkonem vystačí většině méně náročných hráčů her. Docela elegantně působí zvolený design kombinující matné plasty s kovovým povrchem a pozitivně lze hodnotit i nadprůměrné podání reproduktorů.

Nepotěší naopak zvolený displej, který patří k těm nejlevnějším panelům a kvalitou zobrazení zrovna neoslní. Vylepšit by se určitě dala i hlučná zabudovaná tlačítka touchpadu s tužším stiskem.

Klady a zápory

+ grafický výkon ve své třídě
+ nadprůměrné reproduktory

- slabší displej
- hlasitá tlačítka touchpadu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus K55VJ-SX071H
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-3110M (2,4 Ghz, 3 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 Mhz
  • HDD (GB): 500 (TOSHIBA MQ01ABD050, 5400 ot./min, Sata 6 GB/s)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 15,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Nvidia GeForce 635M (2 GB DDR3 + Intel HD Graphics 4000
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (RealTek RTL8168)
  • WiFi: Intel Centrino 2230 (b/g/n)
  • Zvuková karta: RealTek
  • Polohovací zařízení: Touchpad
  • Software: Windows 8 (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 50Wh / 5h 34min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI, VGA, SD/MMC
  • Rozměry: 378 x 251 x 32 mm
  • Hmotnost (kg): 2,56 kg
Recenze

Diskuse