RECENZE: DELL Vostro 5470 - lehce s desetihodinovou výdrží

7. 1. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

V nové generaci se klasické notebooky Vostro přesunuly pod řadu Latitude (3000) a vypadalo to, že název Vostro zmizí. Nakonec ovšem jeden model zůstal – je to tenké 14“ Vostro 5470, které se může pochlubit výbornou výdrží a nízkou hmotností. Přitom je uvnitř dedikovaná grafika a Core i5.

DELL Vostro 5470 - lehce s desetihodinovou výdrží

Základní popis

Vostro se v současném pojetí tváří jako kombinace pracovního a multimediálního notebooku. Pokud jde o vzhled a konstrukci, dá se spíše přirovnat k multimediálním XPS. Nicméně je vybaveno čtečkou otisku prstů a operačním systémem ve verzi Pro.

V testované šedé variantě je vzhled spíše nenápadný, existuje ovšem také extravagantní červená kombinace. Základna je plastová s výjimkou hliníkového (tenčího) plátu v prostoru opěrek rukou. Kov je znát také na vnější straně víka. Až na displej jsou všechny povrchy matné a neulpívají na nich viditelně otisky prstů.

Mechanická odolnost odpovídá průměru levnějších multimediálních strojů, což může být pro někoho menší zklamání. Prohýbání je patrné při zatlačení na kteroukoli část klávesnice. Taktéž víko je pružnější. Je to pravděpodobně daň za menší tloušťku počítače.

Víko lze vyklopit maximálně do úhlu 135°. Notebook jde otevřít pohodlně otevřít i jednou rukou.


S výjimkou VGA zahrnuje konektorová výbava všechno to, co byste mohli potřebovat. Na levém boku je čtečka paměťových karet SD XC (karta se vejde jen z půlky), dvě USB 3.0 a zdířka napájení. Na pravém boku dále naleznete kombinovaný zvukový konektor, LAN, třetí USB 3.0 a výstup HDMI v nezmenšené podobě.

Půdorysné rozměry zařízení jsou 338 x 232 mm. V zavřeném stavu je tloušťka pouhých 18 mm, což je výborná hodnota s ohledem na dobrou konektorovou výbavu. V brašně vám notebook na cestách přidá 1,61 kg. Pro vícedenní výlety si nejspíš přibalíte ještě 65W napájecí zdroj, který spolu s třížilovým přívodním kabelem vezme dalších 337 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení kláves je redukováno o některé funkce. Ty méně používané (jako Scroll Lock, SysRq) úplně chybí, jiné jsou dostupné pouze jako funkce Fn (například klávesy pro pohyb v dokumentech na kurzorových šipkách). Horní řada kláves funguje primárně jako F1-F12 a multimediální funkce jsou dostupné při držení Fn. Primární funkci lze prohodit za běhu operačního systému a používat multimediální funkce bez držení Fn – je tu k tomu přeinstalovaná utilita od Dellu.

Mechanika kláves je mělká a tichá (snad až na cvakavý zvuk větších kláves). Velké výhrady mám k mezerníku, který vynechává, pokud jej mačkáte příliš u kraje (vlevo i vpravo). Řešením je mačkat jej silněji a blíže ke středu, na což jsem si nezvykl ani po týdnu používání a ještě teď mi během psaní recenze v každém odstavci mezerník alespoň jednou vynechal (vyjádření zástupce firmy DELL: pravděpodobně vada jednoho kusu, doposud si na to nikdo nestěžoval).

Stavové diody jsou všechny za klávesnicí uprostřed. Jsou tři, svítí bíle a informují o zapnutí počítače, nabíjení baterie a aktivitě pevného disku. Dále už je podsvícený jen hlavní vypínač. S podsvícením klávesnice se v tomto modelu nepočítá.


Pod klávesnicí je velká dotyková plocha beztlačítkového touchpadu. Tato plocha není vycentrovaná pod střed psací části klávesnice, ale vůči středu základny. Při psaní tedy budete mít pravou dlaň na touchpadu – naštěstí detekční algoritmy fungují dobře a tyto dotyky dlaně většinou odfiltrují.

Výhrady bych mohl mít ke znatelnému zpoždění kurzoru proti pohybu ruky a také k horší detekci případů, kdy ukazovákem pohybujete kurzorem, zatímco palcem mačkáte virtuální levé tlačítko. Zmiňuji to záměrně, neboť dotykovou plochu lze mačkat jen ve spodní třetině (jinde je tlačítko příliš tuhé).

Hlavní HW parametry

Základní deska je vybavena úsporným dvoujádrovým procesorem Intel Core i5-4200U generace Haswell. Výchozí takt jader je 1,6 GHz, ale v případě potřeby se procesor umí přetaktovat až na 2,6 GHz (TurboBoost). Procesor podporuje virtualizaci i akceleraci šifrování AES-NI.


4 GB operační paměti DDR3L-1600 jsou v jednom slotu. Můžete se dostat maximálně na 8 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 52892
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14326

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 101679
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 43562

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5024 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9989 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,99

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,51 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6737 MB/s

Jedinou dostupnou úložnou jednotkou je 2,5“ pevný disk WDC (výška 7 mm) s kapacitou 500 GB a rychlostí plotny 5400 rpm. Jeho přenosové rychlosti spadají do průměru plotnových disků.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 319 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 89,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,61 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Spojení s okolím zajišťuje trojice komunikačních technologií – kabelové připojení gigabitovým ethernetem (Realtek) a bezdrátová kombinace 2,4GHz Wifi-N (Intel) a Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

Osazený 14“ displej má lesklou povrchovou úpravu a základní rozlišení HD (1366x768). Jde o levnější TN panel, který nabízí pouze základní kvalitu zobrazení, což poznáte na horším vertikálním pozorovacím úhlu a nižším kontrastu. Přesto mezi HD displeji tento patří spíše k lepšímu průměru.

DELL bohužel obohatil displej o nějakou verzi dynamického kontrastu a jasu, což je skvělá věc, když chcete sledovat filmy, ale rušivý element při libovolné kancelářské práci. Při přesouvání oken a jejich minimalizaci budete neustále vnímat pumpování barev a sledovat, jak se vše neustále zesvětluje a ztmavuje. Kromě toho v základu mají tyto HD displeje schopnost zobrazit jen asi 250 tisíc barev a dynamický kontrast tuto hodnotu svými úpravami může snížit klidně na třetinu (což je viditelné na výchozím pozadí s modrým gradientem). Nenašel jsem, kde se tato funkce dá vypnout a aktivní je bez ohledu na připojené napájení.

Maximální jas odpovídá průměru základních HD displejů a v kombinaci s lesklou povrchovou úpravou nemusí být vhodný pro práci venku pod přímým slunečním zářením. Rozsah regulace je dobrý a minimální jas je dobře použitelný při práci v úplné tmě.


Většinu grafických operací (stejně jako obsluhu výstupů) řeší základní varianta integrované grafiky Intel HD4400 v procesoru. Tato grafika s plnou podporou DirectX 11.1 využívá sdílené paměti a kvůli přítomnosti pouze jednoho paměťového modulu je její výkon limitován na dvě třetiny maxima. Pro základní činnosti a akceleraci videa ve vysokém rozlišení to ovšem nevadí a na náročnější 3D zobrazení je přítomen samostatný čip lepší nižší třídy NVIDIA GeForce GT740M.

Dedikovaná grafika je postavená na zjednodušeném jádře GK208 s osmi rasterizačními jednotkami a 384 shadery pracujícími na taktu 980 MHz. Připojená vlastní paměť má kapacitu 2 GB a jde o 64bit DDR3 (900 MHz).


Externí monitor lze připojit pomocí digitálního výstupu HDMI 1.4a, případně bezdrátově pomocí technologie Intel WiDi. Oba výstupy mohou pracovat současně spolu s interním displejem v režimu rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1923 (Graphics: 1862, Physics: 3079)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 49117 (Graphics: 63330, Physic: 27510)
  • Cloud Gate (DX10): 5024 (Graphics: 7344, Physic: 2386)
  • Fire Strike (DX11): 1009 (Graphics: 1114, Physic: 3376)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,2

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6372 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 39,31 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 21,7 fps

GeForce GT740M ve verzi osekaným jádrem a 64bit pamětí je v nižší třídě grafik asi tou nejlepší volbou a v některých testech se dotahuje na nejslabší čipy střední třídy. Může tedy postačovat občasným hráčům a méně náročné hry si lze zahrát v pěkných detailech a rozlišení displeje. U náročných her jako Crysis 3 se budete muset spokojit s nejnižšími detaily a snížením rozlišení.

Multimedia

V případě multimediálních schopností jsem měl u Vostra velká očekávání od chvíle, kdy jsem na spodku základny uviděl malý reproduktor s nápisem subwoofer. O zvuk by se měly starat malé repráčky v předních rozích základny a zmíněný subwoofer. Výsledná produkce ovšem neoslní ani hlasitostí, ani kvalitou.

Ve zvuku jsou výrazně utlumené nejvyšší frekvence, takže působí trochu jako při poslechu pod vodou. Subwoofer ve skutečnosti nemá frekvenční výhybku a hraje v celém rozsahu, takže hloubkám nijak nepřidává. To se snaží napravit software MaxxAudio, který sice má snahu hloubky (a nižší středy) vytáhnout, ale výsledek je jaksi zkreslený. Nakonec jde tedy kvalitativně spíše o slabší průměr pro třídu kancelářských počítačů.


Ve víku je integrovaná webkamera jen základní kvality a zdířka mikrofonu. Při aktivitě webkamery svítí bílá dioda vedle objektivu.

Zabezpečení

Možnosti zabezpečení se omezují na základní hesla BIOSu (zapnutí, nastavení) a heslo pevného disku. V operačním systému lze využít také čtečky otisku prstů Validity. Pokročilejší technologie jako Intel vPro a čip TPM musíte hledat až u vyšších řad Latitude.

Čtečka otisku prstů je využitelná jak pro přihlášení do uživatelského profilu, tak v různých podporovaných programech (např. webový prohlížeč, klient vzdálené plochy).

Chlazení a provozní hluk

Procesor je spolu s grafickým čipem v zadní části základny a přes obě komponenty vedou dvě heatpipe k dvěma chladičům s vlastními ventilátoru v zadních rozích.

Při kancelářské práci je notebook příjemně tichý a slyšet je pouze šumění plotnového disku. O ventilátorech nevíte ani v případě, kdy k nim přiložíte ucho.

Naopak v zátěži se oba ventilátory umí pořádně rozfoukat a nepřeslechnete je ani v místnosti s běžným ruchem více lidí.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • klávesnice vlevo = 30,4°C
  • klávesnice vpravo = 29,9°C
  • spodek maximum = 32,4°C
  • výdech chlazení = 30,9°C
  • napájecí adaptér = 27,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 26,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 24,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,2°C
  • klávesnice vlevo = 35,9°C
  • klávesnice vpravo = 40,0°C
  • spodek maximum = 45,9°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 42,8°C
  • napájecí adaptér = 45,1°C

teplota okolí při měření: 23°C

Notebook se při práci mírně zahřívá na spodku uprostřed, ale běžně je zde maximálně vlažný. Situace se příliš nemění ani v zátěži. Klávesnice je mírně vlažná a teplejší je pouze spodek (opět vzadu uprostřed).


Teploty vnitřních komponent se vždy drží v rozumných mezích, což je pravděpodobně výsledkem rychlých otáček ventilátorů při zátěži.

Baterie

Uvnitř základny je integrovaná Li-Pol baterie se slušnou kapacitou 53 Wh. Notebook s ní v našem standardním redakčním testu* vydržel celých 10 hodin a 2 minuty. Při on-line kancelářské práci s vyšším jasem počítejte s výdrží okolo sedm a půl hodiny. Přehrávání HD videa je možné necelých šest hodin. Výdrž je tedy jednoznačně velkou předností Vostra.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 8 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 38 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 25 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 63 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 30 W

Nabití prázdné baterie na 90 % trvá přibližně hodinu a čtyřicet minut bez ohledu na výkonovou zátěž.

BIOS

Ve Phoenix SecureCore firmware může nastavit následující položky:

  • vypnout podporu Intel SpeedStep
  • vypnout virtualizaci
  • vypnout LAN adaptér
  • vypnout emulaci USB pro starší operační systémy
  • vypnout USB Powershare
  • nastavit režim kompatibility pro SATA řadič
  • vypnout varování při použití nesprávného napájecího adaptéru
  • přepnout primární funkci horní řady kláves (funkční, multimediální)
  • deaktivovat integrovaná zařízení (USB porty, mikrofon, webkamera, čtečka karet, čtečka otisků, bluetooth, Wifi)
  • vypnout podporu bootování
  • zapnout USB debug

Systém lze zavádět v režimu UEFI i režimu BIOS. Pro UEFI je standardně zapnutý SecureBoot.

Příslušenství

Součástí balení je pouze 65W napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel a základní tištěná dokumentace. Obnova předinstalovaného systému Windows 8 Pro (64bit) je přímo na pevném disku.

Pominu-li zkušební verzi antiviru, je tovární instalace poměrně čistá.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je ze středu spektra a stojí 16 025,- Kč bez DPH (19 390,- Kč s DPH). V nabídce jsou také konfigurace se slabším procesorem (i3), SSD (128GB) a dotykovým displejem.

Všechny konfigurace mají v základu tříletou záruku s opravou u zákazníka další pracovní den.

Závěr

14“ DELL Vostro 5470 je ultra-mobilní tenký notebook se zaměřením na rozhraní práce a zábavy. Potěší svým tenkým provedením a malou hmotností stejně jako nadstandardní výdrží na jedno nabití (až deset hodin při minimální zátěži). Najdou se zde však také nějaké nedostatky. Nejvíce zamrzí mezerník, který po stranách vynechává, a vynucený dynamický kontrast displeje, který vás bude trápit zejména při kancelářské práci.

Vostro 5470 cílí především na skupinu uživatelů, kteří hledají nějakou stylovku s důrazem na maximální mobilitu a využijí nadstandardní tříletou záruku s opravou u zákazníka.

Klady a zápory

+ dlouhá výdrž baterie
+ tiché chlazení při běžné práci
+ on-site záruka v ceně

- dynamický kontrast displeje nejde vypnout
- místy vynechávání mezerníku

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: DELL Vostro 5470
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-4200U (1.60/2.60 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3L-1600 (4096 onboard + 0)
  • HDD (GB): 500 (WDC WD5000LPVX-75V0TT0, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 13,0" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: NVIDIA GeForce GT740M (2GB, 64bit DDR3) + Intel HD4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111 PCI-E GE)
  • WiFi: Intel Wireless-N 7260 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (DELL/Elan)
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 53 Wh / 10h 2min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 3x USB 3.0, HDMI
  • Rozměry: 338 x 232 x 18 mm
  • Hmotnost (kg): 1,61
Recenze

Diskuse