RECENZE: Fujitsu LifeBook E743 - business v tradičním pojetí

13. 6. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

V rámci ztenčování notebooků se postupně z business modelů vytrácí výbava i možnosti. Nové pracovní modely od Fujitsu jsou také tenké, ale mají všechno to, co byste čekali u velkého notebooku - dokování, šachtu s optickou mechanikou, velkou baterii a všechny běžné konektory.

Fujitsu LifeBook E743 - business v tradičním pojetí

Základní popis

Pracovní notebooky Fujitsu LifeBook E byly odjakživa spíše konzervativnější, co se týká designových výstřelků, ale zároveň vždy moderní z pohledu miniaturizace, ve které jsou Japonci tak dobří. Pro firmy byly výhodné pro svou nadstandardní spolehlivost a konzistenci – pokud na nový model přesedláte klidně ze šest, sedm let starého, nebudete si muset na nic zvykat, protože klávesnice, ovládací prvky, indikační diody a základní software mají pořád stejný koncept.

Letos prošla řada LifeBook E výrazným omlazením. Nové modely jsou podstatně tenčí a dostaly atraktivnější vzhled. Nejde ovšem o Ultrabooky s minimem výkonu. Jsou to sice tenké, ale stále plnohodnotné pracovní stroje, jak po stránce výkonu (základní varianty procesorů včetně čtyřjádrových), tak po stránce výbavy (vyměnitelné optické mechaniky, všechny konektory). Zajímavostí zůstává, že všechny vlastnosti jsou sdílené pro celou řadu v úhlopříčkách 13“ (E733), 14“ (E743) a 15,6“ (E753).

Změna vzhledu je znát na první pohled. Notebooky teď vypadají modernější. Na jednu stranu se snaží zaujmout určitou extravagancí svými červenými linkami na víku a pod klávesnici, ale také jasně sdělují podle ostře řezaných linií a kombinace šedé a černé, že primární účel je pracovní. Výsledek předčil má očekávání a vypadá dobře jak v pracovním prostředí, tak mezi tenkými domácími modely. Rozhodně nebudete mít pocit, že máte nějakou „zastaralou pracovní krabici“.

Další změna se týká mechanického provedení, kdy nosnou částí základny je kovový rám zabraňující kroucení a prohýbání tenkého těla. Nemám možnost přímého srovnání, ale subjektivně jsou nové modely pevnější než ty staré a splňují očekávání, která uživatelé mají v této vyšší pracovní třídě. Víko je velmi tenké a s tím souvisí i určitá pružnost, které se u takových vík nikdy nevyhnete. V rámci tenkých provedení patří toto k pevnějším a mělo by snést větší tlak rozprostřený na vnější straně, aniž by došlo k poškození displeje. Nejnáročnější uživatelé si možná postesknou u pružnosti plastu základny pod optickou mechanikou. Je to daň za tenké provedení.

Klouby umožňují vyklopení víka do roviny se základnou a víko drží pevně v nastaveném náklonu. Notebook lze otevřít jednou rukou, ale vyžaduje to pomalejší pohyb, aby se lehká základna nezvedala s víkem.


Standardní pracovní notebooky vyšší třídy mívají rozsáhlou výbavu. Na druhou stranu většina standardních modelů na trhu je stále relativně tlustá a těžká. Existují k ní sice tenčí varianty, jenže ty mají pro změnu osekanou výbavu na minimum. Zde Fujitsu exceluje, neboť mobilitou má blíže k tenkým modelům, ale výbava zůstala nadstandardní. Levý bok má čtečku paměťových karet SD XC (karta ze slotu nepřesahuje), čtečku SmartCard, jedno USB 3.0, obrazové výstupy (DisplayPort, VGA), LAN a zdířku napájení. Pravý bok má konektory zvukové karty, další dvě USB 3.0 a výměnnou šachtu osazenou optickou mechanikou. Výbavu zakončuje jedno USB 2.0 vzadu. Je tu tedy všeho dost.

Dokovacím konektorem na spodku lze připojit plnohodnotný replikátor portů. Ten nabízí čtveřici obrazových výstupů (DVI, VGA a dvakrát DisplayPort), připojení do sítě LAN, eSATA, zvukové konektory a čtyři USB 3.0.

Základna notebooku má klínový tvar, takže je vpředu tenčí než vzadu. V zavřeném stavu má přístroj 338 x 231 x 23-29 mm a od pohledu jej lidé tipují spíše na 13“ notebook. Na váze se ukázala hmotnost 1,83 kg, což je u 14“ stroje s výkonným procesorem a optickou mechanikou více než dobrá hodnota. Nový LifeBook je tak vhodným společníkem na cesty.

Napájecí adaptér má výkon 65 W a zamrzí u něj přechod výrobce k třížilovým přívodním šňůrám. Ve Fujitsu jako jedni z mála dlouhodobě používali dvoužilové přívodní šňůry s vidlicovou koncovkou, které jsou skladnější a klidně o 100 g lehčí. Takto má adaptér s veškerou kabeláží 410 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice zůstalo zachováno stejné jako v minulých generacích. Přesto je nová klávesnice v mnoha ohledech odlišná. Zásadní je z mého pohledu nový způsob výroby popisek. U předchozích si uživatelé stěžovali na jejich odírání. Nyní jsou popisky vyráběny jinak kvůli možnosti podsvícení a tento nový způsob zaručuje, že se už popisky používáním nesmažou.

S tím souvisí druhá změna - ano, Fujitsu má konečně podsvícené klávesnice. Intenzitu lze měnit ve třech krocích zkratkou Fn+F2. Vytoužené podsvícení má sice malou svítivost i při nastavení nejvyšší intenzity, takže přes den si jej nevšimnete, ale v noci svítí tak akorát. Kladně hodnotím, že k prosvítání mezi klávesami dochází až pod velkým úhlem.

Správný pracovní notebook by měl mít numerickou klávesnici, alespoň ve formě „překryvu“ okolo kláves I a K. Numerická část se ve výchozím stavu přepíná pomocí Fn+Home (Num). Je tu ovšem možnost, kterou ocení uživatelé často přecházející mezi psaním a zadáním čísel. V BIOSu je možné zapnout funkci PadLock Off a následně lze čísla zadávat při držení Fn (bez nutnosti neustále přepínat numerický zámek).

Na rozdíl od tenkých modelů U a UH nemá klávesnice tak mělkou mechaniku a především má mnohem jistější stisk. Bez dlouhého zvykání lze začít psát velmi rychle a bez překlepů. Klávesnici hodnotím jako povedenou.

Fujitsu umístilo na notebook větší množství indikačních diod navzdory dnešnímu trendu diody odstraňovat (a neindikovat tak nejlépe ani nabíjení baterie). Nad klávesnicí si lze přečíst stav zámků klávesnice a aktivitu úsporného režimu. Na čelní hraně vlevo jsou diody pro informování o zapnutí notebooku, nabíjení baterie, stavu obou baterií (dvě diody s možností svícení různými barvami), práci pevného disku a povolení bezdrátových funkcí.

Diody jsou decentní a při práci v noci neoslňují. Výhradu mám pouze k jejich blikání v režimu spánku. Poměrně rychle bliká dioda vypínače a stavu baterie, což je rušivější, než u notebooků obvykle bývá.


S touto generací notebooků se Fujitsu definitivně vzdalo touchpadů se samostatnými tlačítky. Nový touchpad s integrovaným tlačítkem má elektroniku od společnosti Synaptics. Rozhodně potěší, že od prvních pokusů s „beztlačítkovými“ touchpady Fujitsu vyladilo tuhost integrovaného tlačítka tak, aby se dalo mačkat zlehka na většině dotykové plochy. Když se k tomu přičte plynulé snímání bez zpoždění, nelze mít mnoho výhrad.

V ovladačích, které Fujitsu dodává, je možné zapnout filtrovací zóny. Ocení je všichni ti, kterým beztlačítkové touchpady nevyhovují. Pomocí zón si totiž můžete nastavit, že tahem prstu ve spodní části plochy nedochází k pohybu kurzoru. Je to dobré v případě, že ukazovák pohybuje kurzorem a palec máte položený na místě virtuálního levého tlačítka.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na korporátní čipové sadě Intel QM77, která obvykle indikuje podporu Intel vPro. Testovaná nejnižší konfigurace ovšem vPro nepodporuje kvůli zvolenému procesoru. Z nabízených konfigurací je dostupné až u těch s procesory Core i7.

Procesor je vložen v patici a je tedy vyměnitelný - to se dnes u lehkých notebooků prakticky nevidí. V testované konfiguraci najdete plnohodnotné dvoujádrové Intel Core i5-3230M s výchozím taktem 2,6 GHz a režimem Turbo Boost do 3,2 GHz, což bude pravděpodobně nejslabší dostupný procesor v tomto notebooku. Nic to nemění na faktu, že výkonu nabídne více než dost pro všechny běžné činnosti.


Z továrny notebook dostanete osazený 4 GB operační paměti. Tato paměť je tvořena jediným modulem DDR3-1600. Vzhledem k přítomnosti dvou slotů lze osadit maximálně 16 GB RAM.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 55 737
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 315

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 121 941
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 56 096

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5250 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 11 246 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,14

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,98 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6427 MB/s

Nastavením, s jakým notebook do redakce dorazil, byl omezen dlouhodobý maximální výkon procesoru přibližně o čtvrtinu. Na vině bylo nastavení BIOSu, kde lze zvolit režim řízení teplot. Ve třech stupních můžete nastavit omezení výkonu při větším zahřátí komponent. Tuto funkci lze bez problému vypnout (výsledky testů odpovídají maximu výkonu).

Úložný prostor zajišťuje klasický 2,5“ plotnový disk s kapacitou 500 GB, vyrobený Toshibou. Plotna se uvnitř disku otáčí rychlostí 5400 rpm a vzhledem k tomu, že jde o nový model, jeho výkon je vysoce nad průměrem pro plotnové disky v noteboocích.

Disk je chráněn sadou akcelerometrů v základní desce notebooku a v aplikaci ShockSensor Utility si můžete nastavit, při jakých otřesech se zaparkují hlavičky pevného disku. Tuto funkci je možné také deaktivovat.

Fujitsu nabízí také konfigurace s mnohem výkonnějším SSD. Toto SSD však může být osazeno pouze do standardní šachty. Slot mSATA, který by dovolil kombinovat SSD i klasický disk, bohužel notebook nevlastní.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 243 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 94,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,01 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Z tenkých a lehkých notebooků mizí optické mechaniky. Zde ji ovšem najdete, a to rovnou ve formě modulu ve výměnné šachtě. Místo ní si tak můžete vložit druhý pevný disk, sekundární baterii, nebo také specialitu Fujitsu – bateriově napájený konferenční mini-projektor.

V testované konfiguraci čítají komunikační schopnosti gigabitový Ethernet, dvoupásmovou kartu Wi-Fi /n (2,4 i 5 GHz) a modul Bluetooth 4.0. Všechny tři v režii čipů od Intelu. Deska je připravena také pro osazení 3G a LTE modemu, který můžete najít v dražších konfiguracích.

Součástí instalace LifeBooků je šikovný program Plugfree NETWORK, ve kterém lze nastavovat síťové profily nad rámec nastavení ve Windows. Součástí jsou mimo jiné změny IP adres podle sítě a možnost automatického spouštění příkazů/programů po připojení do konkrétních sítí.

Displej a grafika

14“ displej disponuje matnou povrchovou úpravou a vyšším rozlišením HD+ (1600x900), které vzhledem k úhlopříčce poskytuje velkou pracovní plochu při zachování rozumné velikosti písma (bez nutnosti změny DPI v operačním systému). Kvalitou jde o základní panel, který lze najít ve většině 14“ pracovních notebooků. Neoslní tak ani pozorovacími úhly, ani kontrastem. Při změně nastavení gamma na 0,9 nabízí použitelný obraz pro kancelářskou práci, u které potěší příjemná bílá bez nádechu do jiné barvy.

Podsvícení má nadprůměrnou maximální svítivost a lze jej snížit až do stavu, kdy je akorát svítivé v úplné tmě. Neměl by tak být problém zvolit vhodný jas ve všech běžných situacích.


Celá nová řada LifeBook E nenabízí dedikované grafické čipy (napříč úhlopříčkami). Spolehnout se musíte vždy na integrované jádro, což v tomto případě znamená Intel HD 4000 se sdílenou pamětí. Důvodem jsou úspory prostorové a energetické a předpokládám, že v cílové skupině uživatelů ani není velký zájem o dedikované čipy. Po technické stránce jádro zvládá DirectX 11 a akceleruje video ve vysokém rozlišení, takže kromě her a náročných 3D aplikací nenarazíte na limity.

Přímo k notebooku lze externí monitor připojit DisplayPortem, nebo analogovým VGA. Oba konektory jsou v plné velikosti a současně je s běžnými kabely nelze osadit. Ne, že by to grafická karta nepodporovala, ale fyzicky jsou konektory tak blízko sebe, že kabel do jednoho zakryje i část druhého. Pro připojení dvou externích monitorů je nutné sáhnout po dokovací stanici.

V dokovací stanici najdete dva DisplayPorty, jedno single-link DVI a jedno VGA. Druhý z DisplayPortů je sdílený s DVI (fakticky DVI je zde pouze jako vestavěná redukce), což znamená, že je nelze použít současně. Připojit lze současně až tři externí monitory za předpokladu, že je vypnutý interní displej, ale možné je to pouze v jediné konfiguraci - v případě, že dva z nich pracují přes nativní DisplayPort (třetí tedy může být pouze VGA). Pokud vám stačí pouze dva monitory, lze je zapojit prakticky libovolně.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P561 (Graphics: 492, Physics: 2685)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 22 189 (Graphics: 24 102, Physics: 17 366)
  • Cloud Gate (DX10): 3076 (Graphics: 3458, Physics: 2219)
  • Fire Strike (DX11): 407 (Graphics: 429, Physics: 3190)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,3

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5177 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 12,54 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 9,5 fps
  • 1600x900: 7,2 fps

Podávaný grafický výkon ve 3D je limitován osazením pouze jednoho paměťového modulu a postačuje k hraní casual a méně náročných her, případně starších titulů. Výkon lze navýšit až o třetinu přidáním druhého paměťového modulu.

Multimédia

Dva reproduktory podprůměrné kvality najdete pod mřížkou za klávesnicí. Ve zvukovém projevu chybí hloubky, středy jsou výrazně utlumené. Hlasitostí patří k průměru.

Mikrofonní vstup a stereofonní sluchátkový výstup jsou rozděleny do dvou samostatných konektorů na pravém boku. Digitální zvukovou stopu lze získat z výstupu DisplayPort, který jde pomocí kabelu převést také na HDMI.


HD webkamera ve víku nabízí průměrnou kvalitu a její aktivitu poznáte podle tlumené modré diody vedle objektivu (neoslňuje ani ve tmě). Okolo kamery se nachází duální mikrofon s možností odstranění okolních ruchů.

Zabezpečení

Tradiční zabezpečení v podobě hesel BIOSu doplňuje čip TPM (verze 1.2) a čtečka otisku prstů. Čtečku je možné používat v operačním systému Windows. Využití otisku v prostředí BIOSu však není možné.

Pro lepší ochranu notebooků nasazených ve firmě není problém zakázat jednotlivé konektory a integrovaná zařízení. BIOS jako takový pak jde také zabezpečit proti uživatelskému přepisu a do obrazovky se zadáním hesla při startu lze přidat krátký text.

Proti odcizení můžete počítač chránit technologiemi Intel Anti-Theft a Computrace.

V otázkách zabezpečení počítač nijak nezaostává za svou konkurencí. V této nejlevnější konfiguraci chybí pouze lepší centralizovaná vzdálená správa (Intel vPro).

Chlazení a provozní hluk

Výdech chlazení je umístěn na levém boku a jediný ventilátor uvnitř notebooku bývá při nenáročné práci většinu času vypnutý. Při zahřátí se roztáčí jednou za minutu na pět až deset sekund, a přestože v místnosti s běžným ruchem více lidí si jej jistě nevšimnete, v úplném tichu se nedá přeslechnout ani ze vzdálenosti tří metrů.

Notebook při maximální zátěži není hlučný. Pokud nesedíte v úplném tichu, budete vnímat pouze tlumený šum. Jeho hlučnost je mírně pod průměrem pro běžné pracovní notebooky s plnohodnotnými procesory. Celkově lze chlazení označit jako průměrné.

Při čištění chlazení není nutné rozebírat celý notebook. Poblíž výdechu ventilátoru je malá plastová přepážka, kterou lze vyjmout a získat přístup k žebrování chladiče z vnitřní strany. Právě zde se během používání bude usazovat prach.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • klávesnice vlevo = 31,0°C
  • klávesnice vpravo = 29,1°C
  • spodek maximum = 35,7°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 35,2°C
  • napájecí adaptér = 36,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 37,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,1°C
  • klávesnice vlevo = 35,5°C
  • klávesnice vpravo = 28,9°C
  • spodek maximum = 43,4°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 45,2°C
  • napájecí adaptér = 50,9°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při kancelářské práci se povrch počítače udržuje studený, maximálně vlažný. Můžete s ním pracovat na klíně několik hodin, aniž by se spodek výrazně zahřál.

Dlouhodobá zátěž se projeví především na spodku v levé části notebooku okolo chladiče. Do rukou se přenáší teplo hlavně levou opěrkou, která je vlažná. Vzhledem k tloušťce notebooku jsou výsledky dobré.


Baterie

Pod tíhou nároků firemních klientů by si Fujitsu nedovolilo udělat baterii počítače vestavěnou bez možnosti uživatelské výměny. Baterie je umístěna v zadní části a drží ji dva zámky. Překvapí její vysoká kapacita 72 Wh (pouze šest článků), která se v kombinaci s úsporným návrhem pozitivně projevila na výdrži. V našem standardním redakčním testu notebook vydržel 9 hodin a 6 minut. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem displeje jsem běžně dokázal přesáhnout hranici osmi hodin. Na tyto hodnoty se jiné pracovní notebooky dostávají až s devítičlánkovými bateriemi, které trčí z těla přístroje.

Výdrž je dále možné prodloužit sekundární baterií místo optické mechaniky. Nabízí pouze 28 Wh energie, což zvedne celkovou výdrž jen o třetinu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 56 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 37 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 63 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 43 W

Prázdnou baterii lze nabít na 90% za necelé dvě hodiny. Dojde pouze k mírnému zpomalení nabíjení při intenzivní výkonové zátěži. Pak počítejte raději se třemi hodinami.

BIOS

Základní firmware je Phoenix SecureCore, tedy stejný, jaký můžete najít i v jiných noteboocích této řady. Do jeho nastavení se vstupuje stiskem F2 a nabízí následující volby:

Boot

  • zapnutí rychlého bootu
  • vypnutí režimu kompatibility firmware s BIOSem (pokud je vypnutý, lze zavádět pouze systémy s podporou UEFI)
  • zapnutí diagnostické obrazovky při bootu (výpis RAM a HDD)
  • vypnutí možnosti bootu ze sítě

Klávesnice, Myš

  • nastavení režimu NumLock (zapnutý, vypnutý, psaní čísel při držení Fn)

Grafická karta

  • výběr primárního výstupu při startu (automaticky, interní displej, VGA, DVI, DisplayPort)

Integrovaná zařízení

  • vypnutí jednotlivých integrovaných zařízení (SATA, Wi-Fi/Bluetooth, LAN, WWAN, webkamera, FPR, čtečka SD/MS, SmartCard, USB 3.0)
  • přepnutí režimu SATA řadiče

CPU

  • vypnutí podpory více jader, HT a změny frekvence procesoru (SpeedStep)
  • povolení virtualizace

USB

  • vypnutí podpory USB zařízení v starých OS
  • vypnutí podpory USB SCSI
  • zablokování všech USB notebooku

Ostatní

  • nastavení tlačítka vypínače (ignorovat, vypnutí)
  • povolení probouzení ze sítě (odděleně pro bateriový provoz)
  • zákaz automatické hibernace z úsporného režimu při nízké kapacitě baterie
  • nastavení hlasitosti PC Speakeru (úplně ztlumení + 3 stupně)
  • vypnutí hardwarového řízení spotřeby
  • nastavení omezení výkonu kvůli udržení nízkých teplot
  • nastavení režimu ventilátoru (výchozí, tichý)
  • povolení nabíjení z USB při vypnutém notebooku (nikdy, vždy, pouze s připojeným napájením)
  • vypnutí technologie Intel Rapid Start

Kromě toho je v BIOSu možné nastavit standardní parametry Intel Management Engine a nastavit logování SMBIOS událostí.

Příslušenství

Součástí balení je notebook, napájecí adaptér, tištěná dokumentace a sada instalačních DVD.

Z výroby je na disku předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional (64bit, CZ/SK/EN), jehož obnova je uložena na pevném disku. Tovární instalace od Fujitsu patří k čistším a tovární utility pro nastavení sítě a hardwaru patří k těm propracovanějším.

Windows 7 je instalován v rámci downgrade licence k Windows 8 Pro, jehož instalaci najdete v krabici na DVD. Jde o běžné řešení napříč pracovními notebooky, neboť cílová skupina zatím preferuje Windows 7. Takto lze snadno přejít na Windows 8 až ve chvíli, kdy bude firemní prostředí na nový systém připraveno.

Ceny a záruka

V testované nejnižší konfiguraci notebook stojí 25 494,- Kč bez DPH (30 848,- Kč). Dále jsou dostupné konfigurace s procesorem Intel Core i7-3540M (3 GHz) a 500 GB HDD (za 34 950 Kč s DPH) či 128 GB SSD (38 689 Kč s DPH).

V základu jsou všechny konfigurace doplněny tříletou zárukou s opravou v servisu.

Závěr

14“ Fujitsu LifeBook E743 se řadí mezi univerzální pracovní notebooky bez kompromisů. Oproti průměru v kategorii nabízí špičkovou konektorovou výbavu v tenkém a lehkém těle, které velikostí připomíná spíše 13“ notebooky. Přitom se dovnitř vešel standardní výkonný procesor (TDP 35 W), a dokonce také výměnná šachta osazená optickou mechanikou (možné vyměnit za projektor, baterii nebo další pevný disk).

Ve své kategorii exceluje LifeBook E743 nečekaně velkou baterií zajišťující přes osm hodin provozu. Když se k tomu připočte možnost konfigurace s 4G/LTE modemy, jde o stroj pro skutečné mobilní profesionály.

Klady a zápory

+ tenké a kompaktní provedení na poměry 14“ notebooků
+ nadstandardní konektorová výbava
+ dlouhá výdrž se základní baterií
+ možnost konfigurace s LTE modemem

- pouze základní kvalita displeje

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu LifeBook E743
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-3230M (2.60/3.20 GHz, 3 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 (4096+0)
  • HDD (GB): 500 (TOSHIBA MQ01ABF050, 5400rpm, 8MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (MATSHITA DVD-RAM UJ8C2)
  • LCD: 14,0" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: Intel GMA HD4000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82579LM PCIe GBE)
  • WiFi: Intel Centrino Wireless-N 2230 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ/SK/EN) + Windows 8 Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 72 Wh / 9h 6min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD XC, 3x USB 3.0, 1x USB 2.0, VGA, DisplayPort, SmartCard
  • Rozměry: 338 x 231 x 23-29 mm
  • Hmotnost (kg): 1,83
Recenze

Diskuse