RECENZE: Fujitsu Lifebook T902 – Tablet PC v tradičním stylu

28. 5. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Na trhu se začínají postupně objevovat i tablety zaměřené na nasazení v profesionálním prostředí. Mají proti nim vůbec šanci obstát jejich předchůdci v podobě klasických Tablet PC s otočným kloubem? Na to, co nabízí jeden takový model od Fujitsu, se proto podíváme blíže.

Fujitsu Lifebook T902 – Tablet PC v tradičním stylu

Základní popis

Historie Tablet PC je z dnešního pohledu už poměrně dlouhá a donedávna se také jednalo o jediná zařízení, která dokázala nabídnout relativně použitelné dotykové ovládání v konceptu vycházejícím z notebooků.

Konstrukce prakticky všech klasických Tablet PC vychází z otočného kloubu. Díky němu lze používat zařízení stejně jako klasický notebook, ale zároveň umožní víko otočit a zaklopit tak, aby dotykový displej zůstal nahoře i v zavřeném stavu. Z tohoto pohledu je Fujitsu Lifebook T902 typickým zástupcem, navíc i co se týče designu, vyznává, v segmentu firemních notebooků obvyklé, konzervativnější pojetí.

Hranatější provedení počítače kombinuje dva druhy materiálů: na horní straně základny a vnější části víka najdete kovovou slitinu, ostatní části počítače mají povrch z matného černého plastu. Na pevnost konstrukce to ale s ohledem na vnitřní výztuhy nemá vliv, základna je stabilní nijak nepruží ani se neprohýbá. Podobně je na tom i víko, u kterého se navíc ani při silnějším tlaku z vnější strany neobjevuje na obrazovce žádné vlnění barev. Kloub zajišťující otáčení víka působí dostatečně bytelně, otáčení je možné na obě strany s jasně znatelnou aretací ve výchozí poloze. Díky zvolené konstrukci maximální úhel otevření dokonce lehce přesahuje 180°



Jednou z hlavních výhod oproti běžným tabletům zůstává v případě Tablet PC dostupnost rozhraní. U malých zařízení je nutné se většinou smířit s omezenější nabídkou nebo zmenšenými konektory a lepší předpoklady nabízí jen některé konvertibilní modely. U testovaného Fujitsu se výrobce díky konstrukci vycházející z klasického notebooku omezovat nemusel, proto se na levou stranu podařilo vměstnat dvojici audiokonektorů, dvě rychlá USB ve verzi 3.0, čtečku karet SmartCard, HDMI výstup a dozadu za výdech chlazení i klasický analogový VGA společně s vstupem napájení. Na opačném boku pak najdete optickou mechaniku ve vyměnitelné šachtě (lze ji nahradit druhým diskem nebo dodatečnou baterií), třetí USB, tentokrát už jen ve verzi 2.0, a otvor pro uschování stylusu. Vepředu má své místo čtečka SD(XC) karet a na zadní straně počítače najdete poslední USB (2.0) společně s konektorem Ethernetu. Výbava tak plně pokrývá obvyklé možnosti firemního notebooku, což se o tabletech vždy říci nedá.


Pro účely testu nám byla zapůjčena také dokovací stanice, konektor pro její připojení se nachází na spodní straně základny. Rozšiřuje výbavu o další 4 USB (verze 3.0), DVI-D výstup, DisplayPort a dále duplikuje funkci VGA konektoru, Ethernetového portu a výstupu na sluchátka. Na její horní části najdete také samostatné tlačítko pro zapnutí počítače v zavřeném stavu.

Rozměry notebooku 326 x 244 mm velikost obvyklou pro modely stejné kategorie spíše převyšují a blíží se 14 " přístrojům. Zároveň přístroj s profilem 31 mm pochopitelně nepatří ani mezi ty nejtenčí. Hmotnost se pohybuje na úrovni 2,0 kg, je tedy stále poměrně mobilní, ale s některými menšími zařízeními se může srovnávat jen stěží.

Napájení notebooku zajišťuje 75W zdroj s hmotností 389 g, společně s dokovací stanicí se potom dodává silnější 100W typ.

Klávesnice a dotykové ovládání

Testovaná konfigurace nebyla určena pro český trh, proto obsahuje klávesnici s německou lokalizací. Prodejní verze ovšem nabízí standardní české rozložení.

Klávesy jsou v černém provedení s bílými popisky, pro větší přehlednost by nebylo od věci odlišit jiným odstínem popisky pro Fn zkratky. Potěšilo by i podsvícení klávesnice, které ovšem u tohoto modelu nenajdete.

Mechanika klávesnice je docela povedená. Má příjemný stisk s dostatečně dlouhou dráhou, píše se na ní pohodlně a i při relativně rychlém psaní si zachovává tichý hlukový projev. Příjemně působí i dostatečně vyčleněné kurzorové šipky, které jde jasně odlišit i po hmatu.


Pomocí Fn zkratek lze ovládat jas displeje, hlasitost, obrazové výstupy a umožňují i vypnutí touchpadu. Pro deaktivaci bezdrátových adaptérů slouží přepínač v přední části základny. Vpravo pod displejem najdete posuvný spínač napájení společně s dalšími tlačítky usnadňujícími používání v režimu tabletu. Ulehčí přístup do nabídky Start, ovládání automatického otáčení displeje a regulaci hlasitosti. U posledních dvou si může funkci uživatel nakonfigurovat sám.

Touchpad Synaptics umístěný pod klávesnicí má obvyklé rozměry, pohyb snímá přesně a plynule. Předinstalovaný systém měl vypnuta v ovladačích multidotyková gesta i scrollování, ale jsou podporována a po jejich aktivaci v ovládacím panelu fungovala bezchybně. Ovládací tlačítka pod touchpadem jsou samostatná, přiměřeně velká a fungují také bezchybně.

Dotykové ovládání zajišťuje duální snímací vrstva společnosti Wacom. Umožňuje jednak snímání až deseti prstů současně, zároveň ale obsahuje i digitizér pro ovládání přiloženým stylusem. Ten je vybaven dvojicí tlačítek a jeho hrot dokáže snímat i intenzitu tlaku, hodí se tedy pro používání v grafických programech. Stylus lze prakticky uschovat do otvoru na pravém boku počítače a nechybí ani šňůrka k lepšímu zabezpečení proti ztrátě. V režimu tabletu snímá polohu počítače senzor a podle sklonu automaticky otáčí obraz na displeji. Jeho funkci lze vypnout tlačítkem pod displejem.

Hlavní HW parametry

Na rozdíl od tenkých Ultrabooků nebo tabletů je testovaná konfigurace vybavena plnohodnotným dvoujádrovým procesorem Intel Core i7, nikoliv tedy jen úspornou verzí. Osazený CPU s modelovým označením 3520M patří mezi ty nejvýkonnější z dvoujádrových variant určených pro mobilní platformy. Základní takt činí 2,9 GHz, díky technologii Turbo Boost se ale může dynamicky zvýšit až na 3,6 GHz. Samozřejmostí jsou u tohoto modelu technologie jako Hyper-Threading, podpora instrukcí pro šifrování AES-NI, nebo virtualizace (VT-d i VT-x).


Velikost operační paměti se u vybavenějších konfigurací notebooků ustálila na 8 GB a testovaný model se v tomto ohledu nijak neliší. Kapacitu poskytují dva 4GB moduly typu DDR3 pracující na frekvenci 1600 MHz. Nicméně pokud by někomu kapacita nestačila, jsou oba moduly lehce přístupné pro výměnu pod krytkou na spodní straně.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 66 615
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19 504

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 137 995
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 63 451

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 6136 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 12 499 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,04

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,46 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 2,98 pts

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 7,2
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 7,6
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 12250 MB/s

Výkon dvoujádrového procesoru je s ohledem na frekvenci pochopitelně vyšší než v případě úsporných variant obvykle používaných v tenkých přístrojích. Vyhovět by měl tedy i náročnějším uživatelům, kteří se bez určité míry mobility neobejdou. V aplikacích umožňujících vícevláknové škálování procesor ale čtyřjádrové modely Intelu používané ve větších noteboocích jasně překonají.

Úložiště pro data má podobu 2,5 " SSD s klasickým rozhraním SATA 6 Gb/s. Konkrétní osazený OEM model pochází od společnosti Micron a poskytuje kapacitu 128 GB.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 408,22 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 347,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,13 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 7,9

Přenosové rychlosti SSD, zejména co se týče zápisu, už dnes nepatří k nejvyšší špičce. Stále ovšem dokáže překonat průměr obvykle dosahovaný rozměrově menšími modely SSD určenými do slotů mSATA. Notebook také umožňuje rozšířit úložnou kapacitu výměnou optické mechaniky za volitelný rámeček pro druhý disk.

Základ konektivity tvoří jako obvykle gigabitový Ethernet v kombinaci s Wi-Fi adaptérem. Obě technologie zajišťují čipy od Intelu, podpora bezdrátových sítí zahrnuje pásma 2,4 i 5 GHz a obvyklé standardy (a/b/g/n) včetně podpory Bluetootth ve verzi 4.0. Na cestách nabídne konektivitu integrovaný 3G modem s rychlostí až 14,4 Mbit, jeho součástí je i GPS přijímač.

Displej a grafika

13,3 " displej překrývá společně s částí víka průhledný kryt. Na rozdíl od ochranných skel tabletů polomatnou antireflexní úpravu příjemnější na pohled i na dotek, na druhou stranu nepůsobí tak odolně. Vlastní panel nabízí nadstandardní HD+ rozlišení (1600x900) a nezapře svůj původ u některé z pokročilejších technologií. Barevné podání a zejména pozorovací úhly jsou proto velmi dobré a znatelně nad obvyklým standardem TN panelů. V rámci IPS displejů mu ale k těm nejlepším ještě kousek chybí, zejména maximální jas by mohl být pro pohodlnější používání venku vyšší.

Notebook nabízí pro připojení externího monitoru HDMI rozhraní společně s analogovým VGA, nabídku jde dále rozšířit pomocí dokovací stanice o DisplayPort a DVI-D. Výrobcem zvolené provedení nicméně vylučuje současné použití obou digitálních výstupů dokovací stanice.


Zobrazení zajišťuje Intel HD Graphics 4000, tedy GPU integrované v procesoru. U tohoto konkrétního modelu může pracovat až na frekvenci 1,25 GHz a co do výkonu těží i z dvoukanálového propojení systémové paměti. Grafické jádro podporuje DirectX 11, Open CL a samozřejmostí je i akcelerace přehrávaní videa.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06: 5021
  • 3DMark 11: P609 (Graphics: 525, Physics: 4126)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5940 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 17,42 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5

V rámci integrovaných řešení patří výkon grafiky k tomu lepšímu a blíží se těm nejpomalejším lowendovým dedikovaným řešením. Zátěž na úrovni některých méně náročných nebo starších her zvládne stejně jako přehrávání HD videa.

Multimédia

Reproduktory výrobce umístil do předních rohů základny. Jejich zvukové podání je spíše plošší a nevýrazné. Při srovnání s některými jinými firemními notebooky od Fujitsu ho lze ještě považovat za ucházející. Vstup a výstup zvuku zajišťuje dvojice samostatných audiokonektorů.

Webkamera ve víku displeje disponuje nadstandardním rozlišením. Video i statické obrázky dokáže pořizovat ve Full HD, barevné podání je ale trochu slabší.


pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Základní zabezpečení notebooku zajišťují hesla uživatele, správce a disk ve spolupráci s TPM čipem. Stanovit lze také požadavek na minimální délku hesla a notebook podporuje technologii Intel AntiTheft pro zabezpečení a AMT pro vzdálenou správu.

Na úrovni systému je pak k dispozici čtečka otisku prstů umístěná kvůli možnosti používání v režimu tabletu na víku pod displejem.

Chlazení a provozní hluk

Výdech chlazení je umístěn na levé straně počítače, specialitou Fujitsu je malá výklopná krytka na spodní části počítače, která usnadňuje přístup k případnému vyčistění chlazení od prachu. Chlazení je při běžném provozu velice tiché, notebook se dokonce dokáže při nenáročné činnosti chladit úplně pasivně a větráček spouští jen občas. Celkový dojem trochu ruší jen slabé pískání elektronických součástek, které lze ve velmi klidném prostředí zaznamenat. Při vysoké zatížení se už větráček samozřejmě točí trvale a jeho hlučnost nijak nevybočuje z průměru.
hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 34,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • klávesnice vlevo = 31,8°C
  • klávesnice vpravo = 30,3°C
  • spodek maximum = 34,5°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 35,8°C
  • napájecí adaptér = 34,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • klávesnice vlevo = 36,3°C
  • klávesnice vpravo = 30,5°C
  • spodek maximum = 38,9°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 46,0°C
  • napájecí adaptér = 54,1°C

teplota okolí při měření: 24°C

Navzdory téměř pasivnímu chlazení se teploty při kancelářském zatížení pohybují na příjemné nízké úrovni. Mezi ještě příjemnější překvapení se řadí fakt, že se nijak razantně nezvýší ani při náročnějším provozu.


Baterie

Standardní dodávaná baterie nabízí s ohledem na šestičlánkové provedení úctyhodnou kapacitu 72 Wh. Počítač na ni vydržel v našem standardním redakčním testu běžet po dobu 7 hodin a 26 minut. Takový výsledek rozhodně potěší, při nenáročném provozu s aktivní Wi-Fi se výdrž pohybuje lehce pod 6 hodinami. Primární baterie je jednoduše vyměnitelní, kapacitu lze ještě rozšířit druhou volitelnou baterií s kapacitou 28 Wh, která nahradí optickou mechaniku.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 15 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 26 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 65 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 73 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 42 W

Nabíjení má trochu nestandardní průběh, ve vypnutém stavu se baterie dostane na 90% kapacity přibližně za 2 hodiny. Ovšem v případě nabíjení zapnutého notebooku se proces znatelně zpomalí i přes dostatečnou rezervu zdroje. Nabíjení se tak může protáhnout v řádu několika hodin.

BIOS

Do nastavení firmwaru lze vstoupit stiskem klávesy F2 a jak je u firemních řad notebooků obvyklé, možnosti jsou hodně obsáhlé. Změnit lze následující nastavení:

  • stav NumLocku při spuštění
  • výchozí displej při spuštění
  • zablokování Bluetooth, LAN, WLAN, WWAN, čtečky otisků, webkamery, čtečky SD a SmartCard, USB 3.0 a senzorů
  • kompatibilní režim SATA řadiče
  • zablokování technologií CPU (druhé jádro, H-T, SpeedStep, virtualizace)
  • USB nastavení (zablokování, kompatibilní režim, nabíjení)
  • Wake On LAN, hardwarová správa napájení, hibernace při slabé baterii
  • Intel Management Engine (AMT, AntiTheft)
  • bootování

Příslušenství

V krabici kromě notebooku, napájecího zdroje a stylusu najdete také jednoduché textilní pouzdro pro ochranu při přenášení a několik krátkých manuálů společně s disky pro obnovení systému (obnova je ale současně i v oddílu na disku počítače)

Na počítači byly předinstalovány Windows 7 Professional v 64 bitové verzi, prodejní konfigurace určené pro český trh už jsou ale dodávány s Windows 8 Pro. Součástí systému je i další software včetně zatěžující zkušební verze antivirového řešení.

Kromě zapůjčené dokovací stanice je z volitelného příslušenství zajímavá především sekundární baterie a rámeček pro druhý disk obojí určené do vyměnitelné šachty optické mechaniky.

Ceny a záruka

Konfigurace dostupné na českém trhu jsou při srovnání s testovaným provedením trochu hůře vybavené. Nejdostupnější verze T9020M0008CZ s cenou 36 140 Kč bez DPH (43 729 Kč s DPH) má procesor Core-i5 3320M(2,6 GHz), 4 GB RAM a pouze 320GB plotnový disk. Dokovací stanice se prodává samostatně.

Standardní záruka je tříletá s opravou přímo u zákazníka.

Závěr

Fujitsu Lifebook T902 osloví potencionální zájemce hned několika prvky své výbavy. Prvním je duální dotykový snímač umožňující ovládat displej nejen prsty, ale i stylusem snímajícím intenzitu tlaku. Při srovnání s menšími konvertibilními Windows 8 tablety disponuje také konektorovou výbavou s možností klasického dokování a vyšším dostupným výkonem. V neposlední řadě je značnou výhodou i poměrně tichý provoz chlazení.

Při používání v jasném prostředí může být určitou nevýhodou displej, má sice vynikající pozorovací úhly, zasloužil by si ovšem vyšší maximální jas. Úplně přesvědčivě pak nepůsobí ani vyšší cena a omezená nabídka konfigurací na českém trhu.

Klady a zápory

+ duální dotykový displej
+ nabídka rozhraní a dokování
+ tiché chlazení

- nižší jas displeje
- vyšší cena

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Lifebook T902 - T9020M0014
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-3520M (2,9/3,6 Ghz, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 8192 DDR3-1600 Mhz (2x 4096)
  • SSD (GB): 128 (C400-MTFDDAC128MAM, Sata 6 Gb/s)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 13,3" dotykový TFT (polomatný)
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: Intel HD Graphics 4000
  • Modem: 3G (Sierra Wireless MC8305)
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82579LM)
  • WiFi: Intel Centrino 6205 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: RealTek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics) + Touchscreen (Wacom)
  • Software: Windows 7 Professional (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 72Wh / 7h 26min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI, VGA, SD(XC), Smartcard
  • Rozměry: 326 × 244 × 31 mm
  • Hmotnost (kg): 2,00 kg
Recenze

Diskuse