RECENZE: HP 650 – levně v matném provedení

28. 3. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

15,6“ model 650 je pokračovatelem série nejlevnějších klasických notebooků pro nenáročné uživatele. Předností této řady bývá praktické matné provedení a dobrá mechanická odolnost, kdy nízké ceny je dosaženo použitím starších nebo levnějších procesorových platforem a očesanou výbavou.

HP 650 – levně v matném provedení

Základní popis

HP 650 si nehraje na něco, čím není. Už na první pohled je vidět, že to není drahý luxusní notebook. Jeho plastové tělo vkusně kombinuje černé a šedé povrchy, které jsou na všech místech matné. Rozměrově jde o standardní 15,6“ notebook, nicméně opticky nepůsobí příliš tlustě zejména díky klínovému tvaru a zaobleným bokům. Nečekejte zde žádné extravagance, na druhou stranu mezi levnými notebooky se HP 650 za svůj vzhled jistě stydět nemusí.

Mechanické provedení je poměrně slušné na notebook, který lze v obchodech sehnat s cenou 7 tisíc korun s DPH ve verzi s nejlevnějším AMD (HP 655). Otevřený notebook lze zvednout za roh základny, aniž by došlo k výraznému kroucení nebo křupání. Klávesnice je dobře podložena, takže se při psaní pod prsty nevlní. Víko vykazuje určitou poddajnost, nicméně displej nemá velké sklony k vlnění barev při tlačení z vnější strany. Celkově tedy hodnotím zpracování a odolnost jako dobré a postačující i pro potřeby častějšího přenášení. Mám pouze jedinou výhradu. Při otevření víka do maximálního úhlu docházelo u testovaného kusu k vycvaknutí dvou plastových dílů základny u levého kloubu. Na funkčnost to nemělo vliv, ale nepůsobilo to dobře.

Maximální úhel otevření je pouhých 135° a notebook nelze kvůli tuhosti kloubů otevřít jednou rukou, aniž by se s víkem nezvedla i základna. Je zajímavé, že s těmito mechanickými obtížemi někteří výrobci bojují už desítky let.


Konektorová výbava je kompletní, nicméně je na ní znát zařazení mezi levné modely. Po pravé straně je optická mechanika se dvěma USB. Po levé zas čtečka paměťových karet SD, dva konektory zvukové karty, třetí USB, LAN a obrazové výstupy (HDMI i VGA). Nízká cena se podepsala konkrétně na absenci rychlých datových konektorů – všechna USB jsou pouze ve verzi 2.0.

Rozměry notebooku jsou v zavřeném stavu 376 x 248 x 31-35 mm a celý přístroj váží 2,34 kg. Mezi klasickými 15,6“ patří HP 650 mezi lehčí a ve kvalitním batohu se hned nepronese. Na delších cestách si musíte přičíst dalších 366 g za 65W napájecí adaptér a jeho třížilovou přívodní šňůru.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice HP 650 je zajímavá tím, že jde snad o jediný notebook tohoto výrobce, kde není použito chiclet provedení. Klávesy mají tradiční provedení bez výrazných mezer mezi sebou. Mechanicky ke klávesnici nemám velké výhrady. Píše se na ní dobře, rychle a bez překlepů. Snad by jen mohla být trochu tišší.

Rozložení kláves odpovídá multimediálním modelům Pavilion a v základu má horní řada kláves multimediální funkci. Pro přístup k F1-F12 je nutné držet přepínač Fn, nicméně při použití zkratek s přepínači (jako Alt+F4) již není nutné Fn přidávat. Primární funkci horní řady lze změnit ve firmware počítače.

Indikační diody jsou po stranách, takže jsou vidět i po zavření víka. Informují o nabíjení baterie, zapnutí notebooku a aktivitě pevného disku. Dvě z kláves mají také svoje indikační diody. Konkrétně jde o Caps Lock a F12, které slouží pro přepínání bezdrátových funkcí.


Touchpad je na rozdíl od předchozího modelu HP 630 zapuštěný a jasně odlišený od okolního prostoru. Zejména zapuštění výrazně pomohlo jeho použitelnosti. HP se totiž rozhodlo nevycentrovat jej pod mezerník, takže u minulého modelu docházelo k náhodným stiskům pravou dlaní. Zde jsem již tento problém nevnímal.

Elektronika je od společnosti Synaptics a nemám k ní žádné výhrady. Funguje přesně a nabízí všechny očekávané funkce. Dotyková plocha má mírně vroubkovaný povrch a pod ní jsou dvě cvakající tlačítka.

Nakonec je vidět, že když výrobci použijí osvědčenou klasiku a nesnaží se vymýšlet nic převratného, dosáhnou lepší ergonomie. S použitým touchpadem se pracuje dobře a necítil jsem nutkavou potřebu pro delší práci připojovat myš.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na low-end čipové sadě Intel HM70 kombinované s dvoujádrovým procesorem Intel Celeron B830 (TDP 35 W). Tento procesor pracuje s výchozím taktem 1,8 GHz, ale umí se při nečinnosti podtaktovat na 800 MHz. Ve výčtu jeho funkcí byste hledali jen marně pokročilé technologie pro virtualizaci či akceleraci šifrování. V této ceně to však nelze brát jako nedostatek (zejména s ohledem na cílovou skupinu).


Deska je vybavena dvěma sloty, z nichž pouze jeden je osazen. Trůní v něm 4GB modul DDR3-1600, který má kvůli omezení řadiče v procesoru snížený efektivní takt na 1333 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 30 605
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 9653

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 60 281
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19 339

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2925 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 5548 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,90

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 1,38 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,7
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5490 MB/s

Vzhledem k tomu, že nejde o úspornou verzi Celeronu s nízkými takty, je výpočetní výkon dostatečný pro všechny běžné aplikace tak, abyste nepociťovali jeho nedostatek. Proti úspornému Celeronu 847 (1,1GHz) je vyšší dvojnásobně a pohybuje se okolo úsporných Core i3 s jádrem Sandy Bridge (při použití jednoho jádra dokonce výše).

Pevný disk má kapacitu 500 GB a jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm. Nejde však o nějaký výběhový model, neboť přenosové rychlosti odpovídají průměru mezi dnešními notebookovými plotnovými disky.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 214 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 84,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,34 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Součástí notebooku je také optická mechanika, a to konkrétně ten nejběžnější typ DVD Super Multi s výsuvným podavačem.

Za příjemné překvapení považuji osazení gigabitového síťového řadiče (Realtek). V této ceně bych ho totiž vůbec nečekal, když někdy výrobci dávají pomalé 100Mbit varianty i do notebooků o 10 tisíc dražších.

Samozřejmostí dnes je také 2,4GHz Wifi-N (Qualcomm Atheros) spolu s modulem Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

Osazený 15,6“ displej je základní ve všech parametrech. Nabízí rozlišení HD (1366x768) a kvalitou zobrazení patří přesně tam, kam všechny displeje levných notebooků. Bez softwarových úprav jsou barvy mírně zašedlé a kontrast také není nejvyšší. Částečně lze vizuální dojem vylepšit úpravou gamma křivky a saturace v ovládacím panelu grafického jádra.

Při práci v prosvětlených prostorech jistě oceníte matnou povrchovou úpravu a relativně dobrou maximální svítivost. Nejde pochopitelně o displej určený pro práci pod přímým slunečním světlem, ale při cestě ve vlaku u okna nebudete mít problém něco přečíst. Rozsah jasu je dobrý a nejnižší stupeň je vhodný pro práci v úplné tmě.


O vykreslování se stará integrované grafické jádro Intel HD se sdílenou pamětí. Jde o ořezané jádro Intel HD3000 z vyšších verzí procesoru generace Sandy Bridge. Technologická podpora ve 3D zůstala na stejné úrovni – DirectX 10.1 – a nechybí ani akcelerace HD videa. Omezení se týkají výkonu a možností připojení externích monitorů.

Notebook je vybaven výstupy VGA a HDMI. Oba mohou pracovat současně v režimu rozšířené plochy, pokud je neaktivní interní displej. Omezením slabšího grafického jádra je podpora HDMI pouze ve verzi 1.3a, což znamená, že připojený monitor může mít maximálně rozlišení Full HD (1920x1080).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 2444
  • 3DMark Vantage: P882 (GPU: 697, CPU: 4363)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 15 008 (Graphics: 1 5611, Physic: 13 224)
  • Cloud Gate (DX10): 1253 (Graphics: 1291, Physic: 1139)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,6

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 2244 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 6,93 fps

Pro kancelářskou práci a základní multimédia nepředstavuje grafické jádro žádné omezení, nicméně výkon ve 3D, který je třetinový proti nejvyšším verzím Intel HD 4000 jen stěží může stačit na nové AAA hry. Výjimkou jsou pouze ty méně náročné. Nutno dodat, že vyšší konfigurace HP 650 s Core i3 (Sandy Bridge) nabízí grafický výkon dvojnásobný. Stále to není dost na hraní moderních her, ale není to nezanedbatelný nárůst.

Multimédia

Reproduktory jsou vestavěny do čelní hrany a hrají nečekaně dobře na klasický notebook. Překonávají většinu dnešních pracovních strojů a základních multimediálů. Na serióznější poslech hudby se nehodí, ale při Skype konferencích a sledování videí z YouTube poslouží dokonale.

Sluchátka a mikrofon mají standardní možnost připojení dvěma konektory na levém boku a digitální zvuk je součástí výstupu HDMI.


Wekamera i mikrofon jsou integrovány do víka nad displej spolu s indikační diodou, která se rozsvítí, jakmile je webkamera aktivní. Fotky lze pořizovat v rozlišení 1280x720, nicméně kvalita je pouze základní.

Chlazení a provozní hluk

Počítače je vybaven jedním ventilátorem s výdechem na levém boku. Ve výchozím nastavení se tento ventilátor roztočí ihned po zapnutí notebooku a nikdy se nevypíná. Jeho nejnižší otáčky jsou slyšitelné přibližně do vzdálenosti dvou metrů v úplně tiché místnosti, takže nejde říct, že by šlo o příliš tichý notebook. V zátěži se ventilátor místy umí zrychlit, ale hlučnost již není o tolik vyšší. V běžném hluku místnosti s více lidmi se zvuk ventilátoru snadno ztratí.

V nastavení firmware je možné vypnout neustálý běh ventilátoru. Pak dochází k jeho roztočení po dosažení teploty 50°C a následnému vypnutí při ochlazení pod 45°C. Při úplné nečinnosti se pak ventilátor roztáčí jednou za několik minut, nicméně mírná zátěž způsobuje roztáčení klidně vícekrát za minutu, takže pro někoho bude méně rušivé ponechání neustálého běhu.

hodina provozu - mírná zátěž
* touchpad = 27,5°C
* levá strana pod klávesnicí = 30,5°C
* pravá strana pod klávesnicí = 25,2°C
* klávesnice vlevo = 29,4°C
* klávesnice vpravo = 28,1°C
* spodek maximum = 34,4°C (uprostřed)
* výdech chlazení = 31,8°C
* napájecí adaptér = 34,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž
* touchpad = 27,2°C
* levá strana pod klávesnicí = 30,7°C
* pravá strana pod klávesnicí = 26,3°C
* klávesnice vlevo = 31,2°C
* klávesnice vpravo = 29,8°C
* spodek maximum = 36,8°C (uprostřed)
* výdech chlazení = 34,6°C
* napájecí adaptér = 44,6°C

teplota okolí při měření: 22°C

Povrch počítače zůstává při kancelářské práci maximálně vlažný. V případě intenzivní zátěže je nejvíce tepla cítit uprostřed a pod výdechem chlazení.


Baterie

V zadní části základy je vložena klasická šestičlánková baterie se 47 Wh energie. V našem standardním redakčním testu* udržela notebook v provozu 4 hodiny a 32 minut. On-line kancelářskou prací s tříčtvrtinovým jasem a zapnutou Wi-Fi notebook vybijete přibližně za 4 hodiny. Při maximálním jasu se výdrž sníží ještě o půl hodiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 54 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 31 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 68 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 41 W

Za hodinu se vybitá baterie dokáže nabít přibližně na 70-80% podle výpočetní zátěže během nabíjení.

BIOS

Do nastavení firmware se lze dostat stiskem F10 po zapnutí počítače. Nenajdete v něm však příliš mnoho voleb. Tou nejdůležitější je nastavení neustálého chodu ventilátoru, případně přepnutí režimu startu (UEFI, BIOS).

Možnosti zabezpečení čítají pouze základní hesla BIOSu.

Příslušenství

Notebook je dodáván pouze s napájecím adaptérem, přívodní šňůrou a základní tištěnou dokumentací. Plný uživatelský manuál (pouze v angličtině) je stejně jako obnova továrního nastavení umístěn na pevném disku počítače.

Předinstalovaný operační systém Windows 8 (64bit, CZ/SK/EN) obsahuje několik zbytečností (jako zkušební verze antiviru), nicméně jejich odstranění nezabere víc než 15 minut.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 7430,- Kč bez DPH (8990,- Kč s DPH). Další konfigurace se liší především použitím výkonnějších procesorů Pentium a Core i3, případně absencí operačního systému.

Záruka je v základu pouze roční s opravou v autorizovaném servisu. V případě nákupu řízeného občanským zákoníkem je tato doba automaticky prodloužena na dva roky.

Závěr

HP 650 je levný 15,6“ notebook, který nabízí rozumnou ergonomii i zpracování s velmi příznivou cenou. Může být vhodný pro méně náročné uživatele, kteří nechtějí investovat víc, než je třeba, a jejich požadavky jsou zaměřené hlavně na prohlížení webových stránek, kancelářskou práci a sledování filmů. Díky dobré výdrži a matnému provedení HP 650 dobře poslouží i při použití na cestách.

Klady a zápory

+ pohodlná klávesnice
+ nadprůměrné reproduktory
+ praktické matné provedení

- žádné USB 3.0
- drobné nedostatky provedení

%text_footer%* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP 650
  • Instalovaný procesor: Intel Celeron B830 (1.80 GHz, 2 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (4096+0)
  • HDD (GB): 500 (Seagate ST500LM012 HN-M500MBB, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (hp CDDVDW SN-208BB)
  • LCD: 15,6" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek 8168/8111 PCI-E GE)
  • WiFi: Qualcomm Atheros QCA9565 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 47 Wh / 4h 32min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, 3x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 376 x 248 x 31-35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,34
Recenze

Diskuse