RECENZE: HP EliteBook 8470w - čtyřjádro a CAD grafika v malém těle

7. 5. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Ve spotřebním segmentu se dnes skloňuje hlavně tloušťka a hmotnost ve všech pádech. Nároční profesionálové na cestách však potřebují výkon, který by jim úsporné tenké modely nedodaly. Pro ně je EliteBook s čtyřjádrovým Core i7, grafikou AMD FirePro a úhlopříčkou pouze 14“.

HP EliteBook 8470w - čtyřjádro a CAD grafika v malém těle

Základní popis

EliteBooky jsou nejvyšší pracovní řadou od HP a pod tímto názvem najdete notebooky pro velké korporace i náhrady výkonných pracovních stanic na cesty. Dělí se už roky na dvě řady. První končí písmenem P a jde o typické pracovní notebooky s dobrou výbavou, zabezpečením, vzdálenou správou a slušným výkonem. Druhá končí písmenem W (workstation) a obvykle jde o upravené základní modely doplněné výkonnějšími procesory a grafickými kartami optimalizovanými pro práci v profesionálních 3D aplikacích.

Testovaný model EliteBook 8470w je novým přírůstkem do portfolia HP. Dříve totiž byly W-čkové modely pouze ve velikostech 15,6“ a 17“. Teď se k nim přidává tento 14“ model, který se vyznačuje menšími rozměry a nižší hmotností (fakticky v zahraničí se prodával už 8460w, který vypadal identicky, ale komponenty měl postavené na minulé generaci). Na výkonu ovšem zas tolik neztratil.

EliteBooky W jsou tmavší než standardní business varianty. Tělo kombinuje černé plasty a tmavě šedý lakovaný hliník. Vzhled jasně evokuje pracovní zaměření díky ostře řezaným liniím bez zbytečných oblinek. Základna je kvůli výkonným komponentám trochu tlustší, ale rám okolo displeje je tenčí než u konkurence a počítač působí stále kompaktním dojmem.

Mechanické zpracování je dle očekávání špičkové a všechny části jsou dobře chráněné proti nárazům a většímu tlaku. Dá se říct, že EliteBook působí trochu jako tank a při prvním osahání dojdete k názoru, že nevyžaduje zacházení v rukavičkách. Základna i víko jsou pevné a nikde nedochází ke kroucení nebo prohýbání.

HP ve vyšších pracovních řadách drží klasickou konstrukci kloubů a potěší maximálním otevřením téměř do úhlu 180°. Na čelní straně je pěkně vyřešený mechanický zámek, který stačí zmáčknout a následně lze pohodlně jedním prstem notebook otevřít, aniž by se s víkem zvedala i základna. Takového řešení si vážím o to více, že někteří konkurenti i v této třídě zapomínají na praktičnost a používají raději tuhé magnetické zámky (vyžadující obouruční otevírání).


Konektorová výbava odpovídá plně vybaveným pracovním notebookům větších úhlopříček. Dá se říct, že zde nic nechybí. Na levém boku se nachází výměnná šachta s optickou mechanikou, slot pro rozšiřující karty ExpressCard, čtečka paměťových karet SD XC, dvě USB 3.0, Firewire 400 a zdířka napájení. Pravý bok má dva konektory zvukové karty, čtečku SmartCard, USB 3.0, kombinovaný port eSATAp (USB 2.0 a eSATA v jednom) a digitální výstup DisplayPort v plné velikosti. Na zadní straně výbavu zakončuje konektor gigabitové sítě a obrazový výstup VGA.

K výbavě nemohu mít žádné výhrady. Mezi 14“ notebooky jde o jasnou špičku a na cestách by nemělo nic chybět. Pokud ano, je tu ještě dokovací konektor, do kterého můžete připojit tenkou sekundární baterii na spodek, mobilní rozšíření o starší porty (paralelní a sériový v nativním provedení) nebo plnohodnotnou dokovací stanici ve dvou variantách.

Půdorysné rozměry 337 x 231 mm jsou ve skutečnosti spíše menší i mezi 14“ notebooky. Větší je pouze tloušťka, kdy zavřený počítač má 34 mm. Za vyšší výkon se platí také navýšením hmotnosti o 200 g proti běžným notebookům v této úhlopříčce. V operativním stavu EliteBook váží 2,47 kg.

90W napájecí zdroj s třížilovou přívodní šňůrou přidá k hmotnosti na cestách dalších 520 g. Není to málo, ale mohlo být hůř. Jiní výrobci k podobně výkonným notebookům přibalí klidně „cihlu“ s výkonem 120 W.

Klávesnice a ovládací prvky

Osazená klávesnice je stejná jako u jiných pracovních HP střední a vyšší třídy s úhlopříčkou pod 15“ (tj. bez numerické části). Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou po pravém okraji, šipky jsou zdvojené a horní řada kláves (bohužel) není rozdělená do bloků po čtyřech. Na druhou stranu zde nechybí ani méně používané funkce (alespoň přes Fn) a zástupný numerický blok lze aktivovat okolo písmen I a K.

Mechanika kláves je mírně nadprůměrná a rychlé psaní jsem na ní zvládal bez překlepů, aniž bych se musel jakkoli aklimatizovat. Při rychlém psaní má klávesnice mírně hlasitější cvakavý zvuk. Celkový dojem ze psaní je dobrý.

HP u tohoto modelu nenabízí podsvícení kláves. Jako náhradu má EliteBook ve víku integrovanou malou LED lampičku, která ovšem není příliš silná a ani v noci jsem ji neshledal praktickou. Osvítí jen velmi slabě prostřední část klávesnice nad trackpointem a to je více méně všechno.


Pro ovládání kurzoru je připravena kombinace velkého touchpadu a trackpointu. Touchpad má příjemný hladký povrch a jeho plocha je zapuštěná proti okolí, což minimalizuje náhodné dotyky dlaní. Čepička trackpointu má oranžovou barvu a příjemný tvar. Obě zařízení obsluhuje elektronika Synaptics, která snímá přesně a bez zpoždění. K dobrému pocitu z ovládání přispívají samostatná velká tlačítka s měkkým stiskem. Chybí mi jen prostřední tlačítko, které mají EliteBooky W pouze ve větších úhlopříčkách.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na korporátní čipové sadě Intel QM77 s rozšířenou podporou zabezpečení a vzdálené správy. Do patice je vložen čtyřjádrový procesor Intel Core i7-3630QM a plným TDP 45 W a velkou 6MB vyrovnávací pamětí. Každé fyzické jádro se hlásí jako dvě logická a vedle akcelerace šifrování AES-NI nechybí ani plná podpora pro virtualizaci. Základní takt 2,4 GHz se v případě potřeby výkonu dokáže automaticky zvednout až na 3,4 GHz díky technologii Turbo Boost.


K vnitřnostem počítače je snadný přístup odklopením spodního krytu bez nutnosti použít šroubovák. Mimo jiné získáte přístup ke slotům pro operační paměť. V testované konfiguraci je osazen pouze jeden ze dvou slotů, a to konkrétně 4GB modulem DDR3-1600. Při dnešní nabídce modulů lze osadit maximálně 16 GB RAM.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 62 238
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 213

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 260 227
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 119 511

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5737 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 21976 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,83

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 6,42 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,6
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5976 MB/s

Výpočetní výkon je vhodný i na velmi náročné činnosti. Čtyřjádrový procesor při paralelizovaných úlohách (například rendering, konvertování videa) podává 2,5x vyšší výkon než běžné dvoujádrové tenké notebooky s ULV Core i5 a více než dvojnásobný proti velkým notebookům s plnohodnotným Core i5. Úsporná čtyřjádra s TDP 35 W překonává asi o čtvrtinu. Může se tak měřit i s řadou stolních pracovních stanic.

Diskový systém je řešen 750GB diskem s rychlostí ploten 7200 rpm. Mezi plotnovými disky tento patří rychlostí k tomu nejlepšímu. Pro svižný chod systému je přidáno mSATA SSD s kapacitou 24 GB, které slouží jako vyrovnávací paměť pro často používané soubory. Obě zařízení jsou spojena a rychlost se zdá být vyšší než už notebooků pouze s klasickým diskem, takže to nejspíš funguje. Pro maximální odezvu je samozřejmě nejlepší mít operační systém na klasickém SSD. Původní modul lze kdykoli později nahradit větším SSD do mSATA a použít jej jako samostatný disk.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 189 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 95,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,4 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,2

Komunikační funkce řeší čipy od Intelu. Starají se o gigabitový Ethernet, připojení k sítím Wi-Fi /n (2,4 i 5GHz) a Bluetooth 4.0. V notebooku je také veškerá příprava pro osazení bezdrátového modemu. Chybí pouze modul pro mini-PCIe. Slot pro modem je sdílený se slotem pro SSD, což znamená, že před přidáním modemu je nutné odstranit mSATA SSD.

Displej a grafika

14“ displej od LG má rozlišení HD+ (1600x900) a matnou povrchovou úpravu. Kvalitou zobrazení spadá do lepšího průměru v kategorii „neurazí a nenadchne“. U podobného notebooku bych si dovedl představit kvalitní IPS panel, ten ovšem nenajdete ani v nejvyšší konfiguraci (stejně jako vyšší rozlišení). Typickou nevýhodou drtivé většiny 14“ TN panelů je horší vertikální pozorovací úhel. Běžné 14“ displeje s rozlišením HD (1366x768) mají zpravidla horší zobrazení.

Podsvícení nabízí dostatečný rozsah pro práci ve tmě i (v omezené míře) pod přímým slunečním zářením. Při práci v prosvětleném prostředí je velkou výhodou matná povrchová úprava tlumící odlesky.


Integrované grafické jádro v procesoru je natvrdo odpojené a o vykreslování se stará dedikovaný čip AMD FirePro M2000 s 1 GB vlastní paměti (64bit GDDR5). Jádro má 480 skalárních shaderů pracujících na 500 MHz a paměť je taktovaná na 800 MHz. Čipy FirePro patří do profesionální řady AMD, která se od Radeonů liší akcelerací vykreslování grafických primitiv (například čáry) a optimalizací pro CAD aplikace. Konkrétně M2000 vychází z jádra minulé generace (Thames), které lze najít například v Radeonu HD7650.


Přímo k notebooku lze připojit dva monitory díky přítomnosti analogového výstup VGA a digitálního DisplayPortu. S pomocí DisplayPortu lze připojit monitor s rozlišením až 2560x1600. V případě, že je vypnutý interní displej, mohou oba výstupy pracovat společně v režimu rozšířené plochy.

Notebook zvládne obsloužit až tři externí monitory současně. K tomuto účelu si musíte pořídit větší variantu dokovací stanice a připojit monitory v jediné přípustné konfiguraci pomocí dvou DisplayPortů a VGA. Místo třetího monitoru přes VGA lze použít také interní displej notebooku.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 6306
  • 3DMark Vantage: P4089 (GPU: 3218, CPU: 21 856)
  • 3DMark 11: P991 (Graphics: 868, Physics: 5953)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 48 588 (Graphics: 51 118, Physic: 41 417)
  • Cloud Gate (DX10): 5325 (Graphics: 5139, Physic: 6098)
  • Fire Strike (DX11): 621 (Graphics: 630, Physic: 8438)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,1

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 8709 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 28,81 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 55,46
  • CATIA (catia-02): 53,41
  • EnSight (ensight-03): 37,98
  • Maya (maya-02): 164,45
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 49,79
  • SolidWorks (sw-01): 104,71
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 24,75
  • UGS NX (ugnx-01): 37,24

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 14,19
  • EnSight (ensight-04): 12,38
  • LightWave 3D (lightwave-01): 42,33
  • Maya (maya-02): 36,57
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 4,74
  • SolidWorks (sw-03): 32,67
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 11,15
  • Siemens NX (snx-01): 14,05

Crysis 3, 1280x720, nízké detaily, FXAA

  • FPS: 19 (min), 29 (max), 23,2 (průměr)

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 19,0 fps
  • 1600x900: 13,6 fps

Herní 3D výkon odpovídá low-end dedikovaným čipům jako GeForce GT620M. Na náročné AAA hry se tento notebook nehodí. Ukázkový příklad je hra Crysis 3, kterou si zahrajete plynule maximálně v rozlišení 1024x600. Starší a méně náročné hry běží plynule alespoň v rozlišení HD.

Pravou sílu FirePro poznáte až v profesionálních 3D aplikacích, kde je výkon 5-7x vyšší proti herním čipům střední třídy. Ani vyšší třída herních grafik ve velkých noteboocích nenabídne tolik výkonu v CAD/CAM aplikacích. Pro konstruktéry jde mezi 14“ notebooky o jasnou volbu (nikdo jiný tu 14“ notebooky s grafikami Quadro a FirePro nenabízí).

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou vestavěné do čelní hrany, ale nejsou oba po stranách. Stereo efekt je utlumen umístěním obou reproduktorů někam mezi střed a levý okraj. Kvalitativně jde v pracovním segmentu o mírný podprůměr a lehce nadprůměrnou hlasitostí. Kvalitu se snaží zachránit softwarové rozšíření SRS, ale chybějící hloubky nevykouzlí (navíc ovlivňuje i zvuk do sluchátek, pokud jej pokaždé ručně nevypnete).

Vstup a výstup zvuku jsou rozděleny do samostatných konektorů a digitální zvuk je podporován ve výstupu DisplayPort (v notebooku i v dokovací stanici).


Webkamera ve víku nabízí pouze základní kvalitu snímání, která odpovídá spíše VGA rozlišení roztaženému do základního HD. Nečekejte zázraky.

Zabezpečení

Možnosti zabezpečení se řadí ke špičce. Hardwarové zabezpečení čítá kromě hesel BIOSu (v šifrované EPROM) a pevného disku také čip TPM 1.2 pro ukládání šifrovacích klíčů, čtečku otisků a slot pro bezpečnostní čipové karty SmartCard.

S pomocí čtečky otisků se můžete přihlásit rovnou na úrovni BIOSu, který následně potřebné údaje předá operačnímu systému a přihlásí vás do zvoleného uživatelského účtu.

Předinstalovaný balík zabezpečovacích nástrojů nabízí ucelenou správu všech bezpečnostních prvků včetně centrální administrace. Mezi možnostmi je i šifrování pevného disku.

Chlazení a provozní hluk

Procesor i grafická karta jsou pomocí heatpipe spojeny s jedním chladičem v pravém zadním rohu základny. O odvod tepla se stará jeden ventilátor a vzduch vyfukuje z pravého boku, což nemusí vyhovovat pravákům používajícím myš (v praxi situace není tak hrozná).

Ventilátor ve výchozím stavu běží neustále, pokud je připojený napájecí adaptér. Bohužel i v nízkých otáčkách je ventilátor bezpečně slyšet v tiché místnosti ze vzdálenosti několika metrů.

V zátěži se ventilátor přepíná do vyšších otáček. Rozdíl mezi hlučností při nízkých a vysokých otáčkách je malý. V zátěži je tak EliteBook tišší než většina konkurence. U počítače třídy workstation to vítám, neboť tam se dá dlouhodobá zátěž očekávat. Až delší zátěž všech jader umí vytočit ventilátor do nejvyšších otáček, které jsou znatelně hlučnější, nicméně s ohledem na podávaný výkon stále přijatelné.

Při chodu na baterii se ventilátor spouští pouze nárazově a udržuje teplotu procesoru mezi 45 a 55°C. Díky velkému chladiči je při kancelářské práci většinou vypnutý a můžete si užívat relativně tichého provozu narušovaného pouze rychlým pevným diskem. Stejné chlazení lze zapnout i pro provoz s připojeným napájením - je k tomu určena volba v nastavení firmware.

Další možností regulace ventilátoru je program HPFanControl, který umožňuje vynutit konkrétní otáčky (ze čtyř předdefinovaných stavů včetně zastavení), nebo uživatelsky změnit spínací teploty. Uživatelé s citlivějším sluchem tedy mají možnost dosáhnout tichého chodu.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,2°C
  • klávesnice vlevo = 29,1°C
  • klávesnice vpravo = 29,3°C
  • spodek maximum = 31,1°C
  • výdech chlazení = 32,6°C
  • napájecí adaptér = 33,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,2°C
  • klávesnice vlevo = 32,2°C
  • klávesnice vpravo = 37,9°C
  • spodek maximum = 41,3°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 47,8°C
  • napájecí adaptér = 61,7°C

teplota okolí při měření: 24°C

Teploty povrchu se při kancelářské práci drží příjemně nízko. Přes klávesnici se nepřenáší žádné teplo. Spodek je po delší době vlažný, ale platí to pouze pro případ, kdy vypnete neustálý běh ventilátoru ve firmware (nebo pracujete na baterii). Cestou k nižším teplotám může být zmíněný HPFanControl, se kterým vynutíte konkrétní otáčky ventilátoru dle vlastních preferencí.

V zátěži je lepší notebook položit na stůl, aby byl zajištěn dostatečný přívod vzduchu, neboť čtyřjádrový procesor s dedikovanou grafikou umí generovat hodně tepla. Nicméně stále platí, že přes klávesnici se teplo nepřenáší a pracovat lze pohodlně dlouhé hodiny s maximální výpočetní zátěží.


Baterie

Baterie se vkládá do zadní části základny a je uživatelsky vyměnitelná. Jde o stejný typ (šest článků, 55 Wh), jaký se používá také u business modelu 8470p a předchozí generace. V našem standardním redakčním testu* notebook vydržel 4 hodiny a 41 minut. Reálně při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a dvoutřetinovým jasem LCD počítejte maximálně s 3 hodinami a 30 minutami.

Výdrž je slabší proti jiným 14“ notebooků se stejně velkou baterií. Zjednodušeně se dá říct, že hodina výdrže je obětována kvůli čtyřjádrovému procesoru a další hodina kvůli neustále aktivní dedikované grafice.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 16 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 71 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 56 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 100 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 48 W

Prázdnou baterii za hodinu nabijete přibližně na 80%. V zátěži se tato doba prodlouží na dvojnásobek. Přesto lze označit nabíjení za rychlé.

BIOS/EFI

Firmware, který HP používá, podporuje chod v režimu BIOSu i EFI. Nastavení se skrývá pod klávesou F10 a je kompletně grafické s možností nepříliš pohodlného ovládání myší nebo touchpadem. Nabízí následující možnosti:

Boot

  • hlášení chyb během bootu
  • doba zobrazení startovacího menu (standardně 0)
  • zobrazení informace Multiboot Express (standardně 0)
  • vlastní logo, přehrávání zvukových varování zobrazování diagnostické URL při startu
  • výběr zařízení k bootování (CD-ROM, disky, SD karta, disketa, PXE, eSATA, UEFI boot mód)
  • výběr pořadí jednotlivých zařízení
  • boot v režimu UEFI (nativní, hybridní a v režimu kompatibility)
  • SecureBoot

Konfigurace zařízení

  • emulace USB zařízení (klávesnice, myš) ve starých OS
  • nastavení režimu paralelního portu v doku (ECP, standardní, obousměrný, EPP)
  • neustálý běh ventilátoru s připojeným napájením (standardně zapnuto)
  • zamezení spouštění dat
  • nastavení režimu SATA řadiče (AHCI, IDE, RAID; rychlost)
  • napájení USB ve vypnutém stavu (nastavení omezení podle nabití baterie)
  • povolení virtualizace (VTx i VTd)
  • podpora více jader CPU
  • podpora HT
  • zákaz probouzení kvůli USB zařízením
  • NumLock při startu OS
  • zapnutí notebooku po připojení napájení
  • hluboký spánek (vypnuto, zapnuto, automaticky)
  • aktivace rychlého nabíjení druhé baterie

Nastavení vestavěných zařízení

  • zobrazení stavu bezdrátového vysílače (na tlačítku)
  • zákaz WLAN, Bluetooth, LAN, přepínání LAN/WLAN
  • probouzení ze sítě (vypnuto, pouze pro boot ze sítě, povoleno)
  • deaktivace šachty s optikou mechnikou, mSATA, čtečky otisku prstů, integrované kamery, „Power Monitor Circuit“, „Boost Converteru“, zvukové karty, mikrofonu a interních reproduktorů
  • probuzení po otevření víka (standardně vypnuto)
  • zapnutí po otevření víka
  • zákaz čtečky paměťových karet, USB, SmartCard, eSATA, ExpressCard, Firewire a sériového/paralelního portu

Nastavení úrovně zabezpečení

  • možnost změnit u každého rozhraní přístupnost

Spouštění

  • výběr, které dny se má počítač spouštět
  • nastavení času spouštění (pro všechny dny stejný)

Nastavení lze měnit také přímo z operačního systému pomocí utilit HP Protect Tools.

Příslušenství

V krabici s notebookem najdete 90 W napájecí adaptér, třížilovou přívodní šňůru, instalační disky Windows 8 Pro (předinstalovaný Windows 7 Professional má obnovu na pevném disku) a tištěnou dokumentaci.

Operační systém je instalován v 64bit verzi a doplněn je pouze základními programy s minimem bloatware.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 27 760,- Kč bez DPH (33 590,- Kč s DPH). Dále jsou v nabídce konfigurace začínající na jiném procesoru (Core i5 3360M) či disponující navíc Blu-ray combo mechanikou. Cenové rozpětí tak je od 23 000 do 29 400 Kč bez DPH.

Všechny konfigurace mají v základu tříletou mezinárodní záruku s opravou v autorizovaném servisu. Tuto záruku je možné dále prodloužit nebo rozšířit o další služby (oprava u zákazníka druhý den, pojištění proti náhodnému poškození).

HP v ČR nabízí také možnost uživatelské konfigurace notebooku.

Závěr

HP EliteBook 8470w je výbornou 14“ pracovní stanicí. Pro profesionální uživatele náročných programů nabízí dvojnásobný výkon proti výkonným dvoujádrům, grafickou kartu, která v profesionálních CAD/CAM aplikacích překonává i výkonné herní čipy, a certifikace pro všechny významné programy. To vše v malém balení 14“ notebooku s dobrou ergonomií, přiměřeně tichým chlazením a špičkovým zpracováním.

Nevýhody notebooku vychází z kompromisů kvůli velkému výkonu. Musíte počítat s větší tloušťkou základny a kvůli neustále aktivnímu dedikovanému čipu také kratší výdrži základní baterie. Ve výsledku však klady převažují a jde o špičkový pracovní nástroj pro náročné.

Klady a zápory

+ certifikovaná grafika s akcelerací CAD aplikací
+ výpočetní výkon čtyřjádra s TDP 45 W
+ odolné tělo notebooku

- kratší výdrž na baterii
(- na dnešní poměry tlusté provedení)

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Testovaný HP EliteBook 8470w si jakožto povedená mobilnípracovní stanice s plnou výbavou včetně čtyřjádrového procesoru a certifikované grafické karty v pouze 14" těle zaslouží TIP redakce NOTEBOOK.cz.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP EliteBook 8470w
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-3630QM (2,40/3,40 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 (0+4096)
  • HDD (GB): 500 (ST500LT012-9WS142, 5400rpm, 16MB cache) + 24GB SSD cache
  • ODD: -
  • LCD: 14" TN TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: AMD FirePro M2000 (1GB GDDR5, 64bit)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (RealTek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6235 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + pointstick
  • Software: Windows 7 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 55 Wh / 4h 41min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, VGA, Display Port, SmartCard, eSATA / USB 2.0, dock
  • Rozměry: 337 x 231 x 34 mm
  • Hmotnost (kg): 2,47
Recenze

Diskuse