RECENZE: HP Envy dv7 - 17'' multimediální obr

15. 1. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Multimediální řadu HP Envy nereprezentují pouze tenké Ultrabooky, ale zahrnuje i modely pro náročnější domácí uživatele s vyššími nároky na výkon. Tentokrát si představíme větší 17'' model vybavený čtyřjádrovým procesorem, Full HD displejem a dedikovanou grafikou od NVIDIA.

HP Envy dv7 - 17'' multimediální obr

Základní popis

S příchodem novinek se HP rozhodlo u svých multimediálních řad notebooků provést určité změny v označování. Dříve frekventovaná značka Pavilion využívaná široké škálou modelů je nově vyhrazena hlavně notebookům pro méně náročné uživatele. Naopak výkonnější řady dv6 a dv7 se přesunuly do jiné kategorie a využívají nyní společně s Ultrabooky označení Envy.

HP Envy dv7 má zamířeno k náročnějším domácím uživatelům, pro které není klíčovou otázkou mobilita, ale spíš multimediální výbava a výkon. Navzdory novému označení se počítač jasně hlásí ke svým kořenům v podobě předchozí generace. Design má s dřívějším modelem společné mnohé, od tmavých kovových povrchů, přes mírně zaoblené tvary až po shodné provedení klávesnice. Nově zmizelo designové zahnutí směrem nahoru v zadní části, decentnější podobu má stříbrný lem základny, nyní doplněný i proužkem po obvodu víka na víku. Méně nápadným provedením se může chlubit také mřížka nad klávesnicí. Celkově působí vzhled docela povedeným dojmem.

Počítač využívá dobře vyztuženou konstrukci, takže se ani rozměrná základna nijak neprohýbá ani nekroutí. Nečekaně pevné je i víko, s žádným vlněním barev na displeji se tak při zatlačení z venkovní strany nesetkáte. Materiály působí kvalitně, jsou příjemné na dotyk, navíc zůstávají na tmavém kovovém povrchu relativně nenápadné i případně otisky prstů.

Maximální úhel vyklopení displeje se pohybuje okolo 135°, panty mají přiměřenou tuhost a v zavřeném stavu víko jistí magnety. Otevírání jednou rukou v tomto případě není žádný problém.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Nabídka rozhraní se dnes u většiny velkých notebooku stabilizuje na podobné úrovni. Na levém boku tak najdete dvojici audiokonektorů, dva USB ve verzi 3.0, konektor Ethernetu s výklopnou záslepkou, HDMI výstup a analogové VGA. Na opačnou stranu výrobce umístil jedno pomalé (2.0) a jedno rychlé (3.0) USB, optickou mechaniku a vstup pro napájecí zdroj. Kompletní výbavu završuje čtečka paměťových karet (SD/MMC) na přední hraně základny. Výbava se výrazně neliší od jiných přenosných počítačů podobné třídy, příjemný je dostatek rychlých USB.

Rozměry 416 x 274 x 35 se kromě nepatrně sníženého profilu prakticky nijak nezměnily, v rámci své velikostní třídy patří počítač k těm relativně „kompaktnějším“. Jako potěšující jde označit jeho hmotnost, váží 3,12 kg.

Napájení zajišťuje výkonný 120W zdroj a tomu odpovídají i jeho nadstandardní rozměry. Rozhodně nepatří mezi nejmenší a navíc váží okolo 600 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Výrobce použil u testovaného modelu už několik generací osvědčenou klávesnici, která má obvyklé rozložení se zkráceným Shiftem a samostatným numerickým blokem. Klávesy pro pohyb v testu jsou umístěny na přehledném místě nad číselnou částí, určitou kontroverzi tak můžou působit jen kurzorové šipky. Ty pro pohyb nahoru a dolů mají redukovanou velikost a chybí jim jasnější oddělení větší mezerou. Mechaniku kláves lze označit jako povedenou, zdvih je příjemný klávesy mají při psaní jednoznačnou odezvu a patři mezi ty velice tiché.

Černá klávesnice využívá popisky v bílém provedení a tentokrát ji už na rozdíl od staršího modelu nechybí podsvícení. Řada F kláves funguje podobně jako u jiných multimediálních notebooků současnosti, primárně pro multimediální funkce. Klasické F1-F12 zpřístupníte až společným stiskem s Fn. Kombinace klávesových zkratek jako je třeba Alt+F4 se ale obejdou bez držení Fn a dle potřeby lze režim úplně obrátit do běžného nastavení volbou v BIOSu.

Touchpad využívá technologii společnosti Synaptics, snímání je docela přesné, nicméně občas se objevuje při prvním dotyku drobná, ale postřehnutelná prodleva. Nějaký větší problém to ale při ovládání není. Poklepáním na značku v pravém horním roku lze dotykovou plochu dočasně vypnout, takové případě se rozsvítí blízká oranžová dioda. Opětovným poklepáním se touchpad zase aktivuje.

Ovládací tlačítka pod touchpadem jsou sice samostatná, mají ale tuhý a hlasitý stisk, takže v důsledku nejsou o moc lepší než jinde rozšířené varianty zabudované přímo pod dotykovou plochu.

pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Větší notebooky si už můžou dovolit velkorysejší chlazení, konfigurace tak využívá čtyřjádrový procesor s vyšším TDP 45W. Konkrétně je osazeným modelem Intel Core i7 3630QM, pracující na základní frekvenci 2,4 GHz s možností navýšení Turbo Boostem až na 3,4 GHz. Nabídka rozšířených technologií je obvyklá, nechybí Hyper-Threading pro zpracování až 8 aplikačních vláken, podpora virtualizace (VT-x) nebo rozšířené instrukce pro AES šifrování. Platformu doplňuje čipová sada Intel HM77.

CPU
specifikace čipu

Pro osazení paměťových slotů použil výrobce dvojici modulů typu DDR3 pracujících na frekvenci 1600 MHz, každý s kapacitou 4 GB. Celkem dostupných 8 GB paměti asi bude všem běžným uživatelům stačit.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 62 649
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 360

Multi-Thread mód (zatížena všechna jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 258 641
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 119 416

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5867 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 21777 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,71

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,40 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 6,28 pts
  • Multiprocessor Speedup: 4,47

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 7,8
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 7,8
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 12 159 MB/s

Výkon procesoru je velmi vysoký, na rozdíl od různých úsporných verzí pro menší notebooky mu nebude dělat problém ani náročná činnost, jakou je typicky zpracování videa nebo kompilování. Nárokům běžných uživatelů obvykle vyhoví i modely se znatelně nižším výkonem.

Úložný prostor zajišťuje klasický plotnový disk od Seagate s kapacitou 1 TB a rychlostí otáčení 5400 ot./min. Přenosový výkon nijak nepřekvapí, spadá do současného průměru. Disk disponuje technologií HP ProtectSmart pro ochranu disku při otřesech a pádu.

Po sejmutí krytu na spodní straně se objeví podobně jako u předchozí generace prázdná šachta pro druhý disk. Bohužel stejně jako minule není využitelná, chybí zde zvláštní propojovací kabel vyvádějící nezbytné porty z desky a nenajdete ani plíšek pro uchycení druhého disku.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 152,88 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 86,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,04 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

U velkých notebooků je optická mechanika stále samozřejmostí, osazený model čte i zapisuje všechna obvyklá CD a DVD média.

Síťová výbava také není ochuzena o žádnou z běžně používaných technologií. Pro pevné připojení můžete využít gigabitový Ethernet, bezdrátovou konektivitu zajišťuje adaptér od Intelu pracující v pásmu 2,4 GHz (standard b/g/n). Jeho součástí je i Bluetooth modul ve verzi 4.0

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Za základní rozlišení je dnes pro 17'' notebooky považováno HD+ (1600x900), výrobce se ale rozhodl pro lepší panel s Full HD rozlišením (1920x1080). Na rozdíl od menších panelů už nejsou při této úhlopříčce problémy s příliš drobnými pixely, pro zlepšení čitelnosti je ale i tak ve výchozím stavu zvýšeno dpi na 125%.

Samotné LCD se může chlubit na multimediální notebook méně obvyklou matnou povrchovou úpravou a nadstandardní kvalitou zobrazení. Stále se jedná o TN panel, ovšem pozorovací úhly stejně jako barevné podání jsou výrazně nad standardem obvyklým pro notebooky. Regulace intenzity podsvícení probíhá v 11 stupních, nejvyšší je tak silná že zůstane vše čitelné i venku za jasného dne.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Zobrazení zajišťuje grafické jádro Intel HD 4000 integrované v procesoru společně s dedikovanou grafickou kartou NVIDIA GeForce GT 630M. Zapojení výkonnějšího GPU probíhá díky technologii NVIDIA Optimus automaticky dle potřeby výkonu.

GeForce GT 630M se řadí do nižšího mainstreamu, na rozdíl od GT 640M a vyšších ovšem využívá starší architekturu Fermi, díky které už dnes občas trochu zaostává. Grafická karta disponuje 2 GB vlastní paměti připojené 128 bitovou sběrnicí, požité čipy jsou ovšem pouze typu GDDR3.

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 05: 16 020
  • 3DMark 06: 9538
  • 3DMark 11: P1280 (Graphics: 1118, Physics: 7403)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5963 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 28,84 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768 (High, 1xAA): 22,5 fps
  • 1920x1080(High, 1xAA): 12,9 fps

DiRT Showdown Demo

  • 1366x768 (High, 1xAA): 32,4 fps
  • 1920x1080(High, 1xAA): 26,0 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5

S.T.A.L.K.E.RStalker: Call of Pripyat
(1366x768, DX11, Medium, 1xAA, 0xAF)

S.T.A.L.K.E.RStalker: Call of Pripyat
(1920x1080, DX11, Medium, 1xAA, 0xAF)

Dedikovaná grafická karta zvládá celkem rozumně i moderní hry, ovšem bez větších omezení jen v nižších rozlišeních. Hraní v nativním rozlišení displeje je tedy reálné jen u méně náročných titulů a většinou ještě s nižším nastavením detailů. Pro hardcore hráče je tady ještě alternativa v podobě konfigurace s výkonnější grafikou GeForce GT 650M.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

HP si zakládá na svém audiosystému vyvinutém ve spolupráci se společností Beats. Počítač proto disponuje hned 4 reproduktory doplněnými o subwoofer na spodní straně. Další nedílnou součástí je softwarová utilita s efekty pro vylepšení zvuku a ekvalizérem. Při vypnutí filtru upravujícího zvuk je podání mírně nadprůměrné, nicméně zapnutím efektů a případně mírným doladěním ekvalizéru lze dosáhnout velmi příjemného přednesu. Stranou nelze nechat ani vysokou hlasitost, která s přehledem stačí pro ozvučení středně velké místnosti.

Možnosti zvukových výstupů už z obvyklých mezí nevybočují, připojit lze dvojicí jacků sluchátka a mikrofon, v digitální formě vyvedete zvuk přes HDMI.

Kromě nadstandardních reproduktorů nabízí HP u notebooků Envy hudebním fanouškům i službu HP Connected Music umožňující bezplatné streamování online hudby vydavatelství UMG. Součástí služby je i možnost stažení omezeného počtu skladeb v MP3. Využití je ovšem časově omezeno na 90 dní od registrace.

Širokoúhlá webkamerka umí pořizovat snímky až v rozlišení 1280x720 pixelů a poskytuje docela kvalitní záznam.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Možnosti zabezpečení u multimediálních notebooků samozřejmě nedosahují firemních požadavků. TPM čip byste sice hledali marně, nicméně je připravena čtečka otisků prstů společně se softwarem pro zabezpečenou správu hesel. Nechybí ani základní hesla uživatele a správce v BIOSu.

Chlazení a provozní hluk

Chladící systém navzdory velikosti notebooku využívá jeden okruh, dovnitř putuje vzduch otvory na spodní straně, jako hlavní výdechy slouží mřížka na pravém boku a v zadní části základny. Větráček se začne točit hned po spuštění a ve výchozím nastavení se nezastavuje, Hlukový projev je ale velice klidný, takže ani v tichém prostředí příliš nevadí. Ještě tiššího projevu lze dosáhnout vypnutím položky Fan Always On v BIOSu. V zátěži se zejména při plném zatížení náročného procesoru hlučnost razantně zvýší, větráček nepřeslechnete, ale stále má blíže hlasitému šumění než hučení vysavače. Výrobce dále přizpůsobuje díky HP CoolSense chlazení při cestování, pokud detekují čidla pohyb notebooku, upraví software výkon a chlazení pro dosažení nižších teplot.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 27,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,8°C
  • klávesnice vlevo = 33,1°C
  • klávesnice vpravo = 28,7°C
  • spodek maximum = 33,5°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 36,3°C
  • napájecí adaptér = 29,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,4°C
  • klávesnice vlevo = 51,8°C
  • klávesnice vpravo = 41,3°C
  • spodek maximum = 58,7°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 76,8°C
  • napájecí adaptér = 50,1°C

teplota okolí při měření: 23°C

V nenáročném provozu se notebook příliš nezahřívá a zůstává maximálně lehce vlažný. Poněkud odlišná je situace v zátěži, hlavně při plném vytížení jader procesoru se teploty v pravé části klávesnice výrazně zvednou. Ostatní plochy zůstávají na povrchu docela chladné, pro dostatečné chlazení je ale třeba provozovat notebook na pevné podložce. Na rozdíl třeba od zpracování videa hry vytěžují většinou více grafickou kartu než procesor a při hraní teploty nevystoupají až tak vysoko.

Teploty HWINFO32
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

V základu je notebook dodáván se šestičlánkovou baterii o kapacitě 62 Wh. Ta dokázala při našem standardním redakčním testu udržet počítač v chodu po rozumnou dobu 5 hodin a 37 minut.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 15 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 65 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 120 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 120 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 50 W

Baterie se v případě vypnutého notebooku nebo při nízké zátěži nabije na 90% kapacity zhruba za 80 minut. Náročné zatížení ale může zvýšit spotřebu až na takovou úroveň že se nabíjení úplně zastaví.

BIOS

Do nabídky nastavení firmwaru se nejsnadněji dostanete přes možnost rozšířeného restartování v systému Windows 8. Možnosti příliš rozsáhlé nejsou, změnit lze následující položky:

  • vypnutí podpory virtualizace
  • úsporný režim čtečky karet
  • trvalý provoz větráčku
  • změna režimu multimediálních a F kláves
  • nastavení bootování

Příslušenství

Notebook se dodává s předinstalovaným systémem Windows 8 v 64 bitové verzi. Součásti instalace překvapivě není moc nepotřebného blotwaru, ten se prakticky omezuje na zkušební verzi antiviru a Office 2010 Trial. Další software už představují jen utility výrobce a přehrávač DVD. Zakoupením notebooku získáte také 90denní přístup ke zmiňované službě pro streamování hudby a 333 MP3 ke stažení zdarma.

Ceny a záruka

V nabídce jsou na českém trhu dvě verze, slabší testovaná s označením 7230ec se prodává za 21 314 Kč bez DPH (25 790 Kč s DPH). Druhá konfigurace 7236ec se liší výkonnější grafickou kartou vhodnější pro hráče (GeForce GT 650M - 2GB GDDR5) a přidáním 32 GB SSD zrychlujícího přístup na disk. Dražší varianta vás vyjde na 23 545 Kč bez DPH (28 490 Kč s DPH).

Standardní záruka je dvouletá s opravou v servisním centru, je včetně zajištění bezplatné přepravy.

Závěr

HP Envy dv7 nepostrádá nic, co by měl správný multimediální notebook 17" úhlopříčky nabídnou. Hezký vzhled, kvalitní a pevné provedení nebo dobrá klávesnice určitě potěší všechny. Mezi největší výhody ovšem patří povedený audiosystém a displej s nadstandardním rozlišením i kvalitou zobrazení. Ty ocení na případných cestách nejen filmoví a hudební fanoušci.

Mezi slabší stránky lze zařadit tužší chod tlačítek touchpadu a v některých případech mohou být obtěžující i vyšší teploty na klávesnici při plném zatížení procesoru.

Klady a zápory

+ povedený audiosystém
+ kvalitní Full HD displej
+ pevné provedení

- tužší tlačítka touchpadu
- vyšší teploty při max. zatížení
- (nevyužitelná šachta druhého disku)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Envy dv7 - Lenovo IdeaPad Z500 - 20202
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-3630QM (2,4 Ghz, 3,4 Ghz Turbo, 6 MB L3)
  • RAM (MB): 8192 DDR3-1600 Mhz (2x 4096)
  • HDD (GB): 1000 (Seagate ST1000LM024, 5400 ot./min, SATA-2)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 17,3" TFT
  • LCD rozlišení: Full HD (1920 x 1080)
  • Video: Nvidia GeForce GT630M (2 GB DDR3) + Intel HD 4000 (iGPU)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (RealTek RTL8168)
  • WiFi: Intel Centrino 2230 (b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT HD Audio
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8 (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 62 Wh / 5h37min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 3x USB 3.0, 1x USB 2.0, SD/MMC, HDMI, VGA
  • Rozměry: 416 x 274 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 3,12
Recenze

Diskuse