RECENZE: Lenovo ThinkPad Tablet 2 - 570g s Windows 8

14. 2. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Poslední Atom, který implementuje většinu počítače do jednoho čipu, zpřístupnil tvorbu nových mobilnějších zařízení s Windows a možností spouštět klasické programy. ThinkPad Tablet 2 je lehký 10" pracovní tablet s integrovaným snímáním pera a 3G modemem.

Lenovo ThinkPad Tablet 2 - 570g s Windows 8

Základní popis

Tablety jsou v módě a nemá cenu dělat, že to tak není. Ne snad, že by vytlačily notebooky, ale nabízí k nim zajímavou alternativu, která se hodí zejména v případech, kdy jde jen o konzumaci obsahu nebo o jednoduché zadávání dat (například vybírání možností v reportech pracovníky v terénu). Na jedné straně je početná skupina spotřebních tabletů pro běžné „domácí“ uživatele. Podstatně menší skupinou jsou pracovní tablety, mezi které se řadí také dnes recenzovaný ThinkPad Tablet 2 s 10“ obrazovkou.

O vzhledu tabletů většinou není co psát. Jsou to zpravidla kovové placky s jednou stranou překrytou tvrzeným sklem. ThinkPad Tablet 2 je zpředu také překrytý sklem a displej má černý rámeček. Zbytek je ovšem na povrchu pogumovaný, díky čemuž je mnohem příjemnější jeho držení v ruce. Tablet nestudí do rukou a při práci je snížena pravděpodobnost jeho vyklouznutí. Lenovo tím dává jasně najevo, že funkčnost zde byla prioritou. Musím k tomu dodat, že vzhled považuji také za povedený. Vypadá zajímavě a neotřele.

Navěšení pogumovaných plastů na slitinový rám způsobuje, že při silném ohýbání dochází k mírnému povrzávání povrchů o sebe. Pracovní zaměření by možná naznačovalo nadstandardní odolnost, ale z mého pohledu je spíše průměrná. Prémiové tablety z jednoho kusu hliníku působí nezřídka solidnějším dojmem. Nicméně při praktickém použití jsem neměl s odolností problém.

pohled zepředu pohled zezadu
pohled zleva pohled zprava

Komunikační rozhraní jsou rozeseta po všech stranách. Nejdůležitější je univerzální konektor na spodku, který slouží pro připojení k dokovací stanici (tři USB 2.0, LAN, HDMI, napájecí konektor z klasických ThinkPadů). Vedle něj je výstup HDMI ve verzi mini (k připojení televizoru je potřeba redukce).

Levý bok je vybaven odkrytým konektorem napájení a jedním plnohodnotným USB 2.0 pod odklápěcí gumovou krytkou. Na pravém boku je pouze kombinovaný konektor zvukové karty (klasický 3,5mm jack). Výbavu završují dvě zakryté čtečky pro SIM a micro-SD HC. S pomocí (volitelného) doku se z tabletu může rychle stát klasický počítač se všemi perifériemi.

USB port na těle tabletu si rozumí se všemi zařízeními, nicméně má omezený odběr elektřiny. 2,5“ disk napájení USB kabelem se například nechtěl roztočit, přestože jede bez problému i ve starších noteboocích. Naopak zařízení jako rychlé USB 3.0 flash disky, kamery a další fungovaly v pořádku (samozřejmě na rychlosti USB 2.0).

Oproti celohliníkovým tabletům je sice ThinkPad Tablet 2 méně odolný, vyahrazuje to ovšem nižší hmotností. S 10,1“ úhlopříčkou váží pouhých 570 g. Tedy méně než některé jednodušší Androidí tablety postavené na architektuře ARM. Rozměry zařízení jsou 262 x 165 x 10 mm. Tento tablet skvěle padne do ruky a nepronese se.

Napájení řeší malý adaptér s výkonem 10 W. Je řešen jako nabíječky k mobilům, ale na sobě má pouze USB konektor pro použití s přibaleným kabelem. Chválím Lenovo, že na straně tabletu nevymýšleno jakékoli nestandardní konektory a zabudovalo pro nabíjení klasické micro USB. Lze tedy použít jakýkoli jiný kabel.

Tablet lze velmi omezeně nabíjet i z USB portů počítače.

Klávesnice a ovládací prvky

Primárně se tablet ovládá dotyky prstů, ale pro přesnější práci nabízí také integrovaný digitizér a pero (úzké, dlouhé asi 10 cm), které se zasouvá do levého horního rohu zařízení. Pokud se k obrazovce přiblížíte perem, automaticky odpojí snímání prstů, abyste si při psaní poznámek mohli opřít ruku.

K mému překvapení funguje integrovaný digitizér velmi dobře. Snímá dostatečně rychle, aby se s ním daly tvořit ručně psané poznámky, a navíc podporuje snímání přítlaku pera, které se hodí pro kreslení v grafických programech. Před prvním použitím ovšem doporučuji zkalibrovat.

Z důvodu vyšší ergonomie jsou všechna ovládací tlačítka hardwarová. Pod obrazovkou je kulaté tlačítko s logem Windows, které přechází na obrazovku Start. Na horní hraně je drobný hlavní vypínač, který standardně uspává a probouzí tablet (probouzet lze také tlačítkem pod obrazovkou).

Po levém boku jsou tři podlouhlá tlačítka. Dvě slouží k regulaci hlasitosti zvuku a třetí zapíná a vypíná automatické otáčení obrazovky podle natočení tabletu.

Vzhledem k tomu, že na tabletu běží klasický Windows, můžete k němu připojit libovolnou USB nebo Bluetooth klávesnici a myš stejně jako k běžnému počítači. Lenovo vyrábí speciální klávesnici s miniaturním kulatým touchpadem na místě, kde ThinkPady mají trackpoint (oficiálně tomu výrobce říká optický trackpoint), a integrovaným stojanem.

Po vložení do tohoto modulu s klávesnicí lze tablet používat jako klasický notebook. Pouze není možné naklápět obrazovku, neboť je úhel stojanu pevně daný. Modul s klávesnicí se prodává samostatně a české zastoupení Lenova jej bohužel nemělo k zapůjčení pro účely recenze. K jeho použitelnosti se proto nemohu vyjádřit.

Hlavní HW parametry

V x86 tabletech se nyní objevuje pouze jeden system-on-chip procesor, a to 32bitový dvoujádrový Intel Atom Z2760 s výchozím taktem 1,8 GHz a možností podtaktování při nečinnosti na 600 MHz. Jádra podporují Hyper-Threading, takže se dohromady v systému hlásí jako čtyři logické procesory.

CPU-Z
specifikace čipu

Do procesoru je integrováno skoro vše. Dvoukanálová paměť je omezena na 2 GB LPDDR2 s efektivním taktem 800 MHz a je zabudována na pouzdře procesoru. Žádné její rozšíření tedy není možné.

Celá architektura je na rozdíl od běžných procesorů platformy x86 monolitická a neumožňuje snadné připojení výkonných zařízení, neboť nemá vyvedeny rychlé sběrnice jako PCIe a SATA.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 12 017
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 6528

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 35 172
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 23 894

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 582 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 1191 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,05

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 0,37 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 3,4
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,6
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1885 MB/s

Výkon procesoru je na samé spodní hranici toho, co lze dnes sehnat. Starší dvoujádrový procesor AMD E-350 (1,6 GHz) má o 40% vyšší výkon. Srovnání s dnešními procesory téměř nemá smysl. Úsporný procesor Intel Core i5-3317 (1,7-2,6 GHz) je dokonce 5x výkonnější. Výkon odpovídá při použití obou jader úspornému jednojádrovému Core2 Solo U3500 s taktem 1,4 GHz, což znamená, že téměř libovolné starší Core2 Duo bude rychlejší než nový Atom. Pomalejší jsou pouze jednojádrové Atomy starší generace, které se doprodávají v některých mini noteboocích za 5 tisíc korun.

Nemá cenu si nic nalhávat, výkon je při porovnání s notebooky malý. To je ovšem daň za minimální spotřebu. Spotřeba nového Atomu se pochybuje spíše okolo úsporných ARMů v běžnějších tabletech. Hrubý výpočetní výkon Atomu je však ve většině případů vyšší. Proti původnímu ThinkPad Tabletu s Tegrou 2 je výkon vyšší minimálně 3-4x.

64 GB úložného prostoru pro systém a data tvoří jediný NAND čip, který je připojen rozhraním eMMC. Jeho výkon je na úrovni rychlejších paměťových karet. Má sice krátkou přístupovou dobu, ale rychlost čtení je na úrovni 2,5“ plotnových disků a rychlost zápisu dokonce poloviční (jen ~30 MB/s). S klasickými SSD z notebooků jej nelze poměřovat.

K rozšíření úložného prostoru lze použít čtečku karet micro-SD. Oficiálně jde o čtečku typu HC s maximální kapacitou 32 GB, nicméně z reakcí na diskusních fórech fungují i 64GB karty SD XC.

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 70,4 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 45,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,5 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,8

Tablet nabízí možnosti bezdrátového spojení pomocí modulu Bluetooth 4.0, 2,4/5GHz Wifi-N adaptéru Broadcom a 3G modemu od Ericssonu (C5621 gw), který podporuje standardní technologie od GPRS až po HSPA+. Speciální technologií navíc je NFC, které slouží pro rychlou výměnu informací, párování přístrojů a platby.

Displej a grafika

Osazený 10,1“ displej má lesklý povrch a poměr stran 16:9. Jeho rozlišení je základní HD (1366x768), které sice při porovnání s některými jinými produkty nevyzní tak dobře, ale na této úhlopříčce postačuje.

Matice displeje je postavena na technologii IPS, která zajišťuje výborné pozorovací úhly v obou směrech a dobré barevné podání. Barvy zařízení však chválit nemohu. Grafický čip používá energii šetřící technologii, která mění kontrast podle aktuálního obrazu, což vede většinou ke snížení kontrastu a barevné saturaci. Nenašel jsem bohužel možnost, jak tuto technologii vypnout.

Problém se týká pouze provozu na baterie. S připojeným napájením jsou barvy i kontrast nadstandardní.

pohled přímo
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafické jádro integrované v současných procesorech Atom je známé spíše z mobilních telefonů a tabletů. Jde o PowerVR SGX 545, který si Intel přejmenoval na GMA 3600. O tomto jádře jsem se již v minulosti rozepisoval jako o velmi primitivním na poměry klasických notebooků co do podporovaných funkcí i výkonu. Jádro běží na frekvenci 533 MHz a vybaveno je čtyřmi pipeline a dvěma texturovacími jednotkami.

V rámci multimediálních funkcí ovšem nechybí akcelerace Full HD videa a možnost připojit externí monitor (televizor) prostřednictvím mini-HDMI (1.3) s maximálním rozlišením 1920x1080. Výstup může fungovat současně s integrovaným displejem jak v režimu klonování, tak režimu rozšířené plochy.

V případě interního displeje chybí kvůli limitaci grafického jádra podpora roztažení nižších rozlišení na celou obrazovku. Všechna nižší rozlišení se zobrazují vycentrovaná 1:1 s černými pruhy okolo.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 4497
  • 3DMark 06 (1280x720): 450

Testy 3D Mark

  • Ice Storm (DX9): 2425 (Graphics: 2869, Physic: 1574)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,3

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 433 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: (chyba) fps

Výkon je hluboko pod dnešními integrovanými řešeními a nepřekoná ani pět let starou integrovanou grafiku GMA X3100 při práci se shadery. Hrubý výkon je dokonce ještě nižší. Když se k tomu připočte špatná kompatibilita, omezená GMA 950 z prvních netbooků s Atomem odvedla ve 3D lepší práci. Pokud vynechám hraní 3D her, nepředstavuje grafika žádná omezení. Akcelerovaná plocha Windows 8 je překvapivě plynulá, HD video funguje a primitivní hříčky z Microsoft Store také. Od půlkilového tabletu nelze čekat zázraky.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny na spodku zařízení. Pravý směřuje dolů, zatímco levý směřuje doleva. Stereo-efekt to však výrazně neovlivňuje. Kvalitou reproduktory příjemně překvapily, neboť hrají lépe než v některých velkých noteboocích. Taktéž hlasitost je velmi dobrá.

Sluchátka s mikrofonem lze připojit kombinovaným konektorem, který funguje stejně jako na velkých ThinkPadech. Výstup HDMI přenáší vedle obrazu také digitální zvukovou stopu.

foto foto
pro plnou velikost klikněte na obrázky (zadní, přední)

Počítač je vybaven dvěma webkamerami. Přední slouží jako klasická webkamera a fotí širokoúhlé 2Mpix fotky s pevným fokusem. Zadní se chová spíše jako fotoaparát v mobilních telefonech. Podporuje autofokus a disponuje silnou diodou pro přisvětlení. Se zadní kamerkou lze pořizovat fotky v rozlišení 8 Mpix.

Zabezpečení

Tablet je vybaven základními možnostmi zabezpečení nad rámec operačního systému. Jde konkrétně o zabezpečené zavádění systému (Secure Boot) a ochranu heslem BIOSu. Toto heslo může být i dlouhá sekvence jako u klasických ThinkPadů (není omezeno osmi znaky a zákazem speciálních znaků). Na desce je integrovaný čip TPM 2.0 pro uložení bezpečnostních klíčů.

Na zadní straně testovaného tabletu je velká nálepka „Non-encryption“, ze které lze soudit, že nejspíš existují modely, jejichž úložiště je šifrované.

Chlazení a provozní hluk

ThinkPad Tablet 2 si zachovává studený povrch bez ohledu na výpočetní a grafické zatížení. Teplo z něj jednoduše není cítit nikdy (procesor uvnitř dosahuje maximálně 70°C). Výjimkou je pouze ponechání tabletu v režimu nastavení firmware před startem operačního systému, pak se pravý spodní roh zahřívá na teploty okolo 45°C a rychle se vybíjí baterie – to ovšem není standardní operační stav, takže jej zmiňuji pouze jako zajímavost.

Vzhledem k absenci ventilátoru a dalších součástí, které by mohly vydávat zvuk, je provoz tabletu bezhlučný.

Baterie

Baterie se od minulé generace zvětšila. Z původních 24 Wh byla kapacita navýšena na 31 Wh. V našem standardním redakčním testu* tablet vydržel 11 hodin a 3 minuty (2,6 W). Při absolutní nečinnosti lze spotřebu snížit na 2 W, čímž se výdrž ještě prodlouží. Důležitější je ovšem spotřeba při kancelářské práci s Wi-Fi, polovičním jasem a psaním poznámek perem. Ta se průměrně pohybuje okolo 3 W, což dává reálnou výdrž přes 9 hodin.

Tablet neumožňuje uživatelsky vyvolanou hibernaci, takže spoléhá pouze na režim spánku (stejně jako všechna zařízení se SoC Atomem). V režimu spánku spotřebovává přibližně 250 mW, což dělá 0,8% kapacity za hodinu. Jiná zařízení v režimu spánku mají menší spotřebu, a ačkoli je výsledek lepší než u první generace tabletu, samovybíjení může být nepříjemné, pokud potřebujete na jedno nabití vydržet s občasným použitím například týden. Vzhledem k chybějící hibernaci je pak řešením leda úplné vypínání.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 5 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 12 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 7 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 12 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 12 W

U prvního ThinkPad Tabletu si lidé často stěžovali na pomalé nabíjení s přiloženým adaptérem. U nového je situace lepší, ale ne ideální. Nejrychleji se nabíjí, pokud je vypnutý, kdy jde do baterie 8 W. Na 90% pak prázdnou baterii nabijete přibližně za tři hodiny. Pokud je tablet zapnutý, klesne rychlost nabíjení na 5-6 W, takže stejné nabití trvá čtyři až pět hodin.

Je dobré, že se neopakuje situace z minulé generace, kde někdy ani po osmi hodinách nedošlo k plnému nabití.

Nouzově lze zařízení nabíjet z USB portu počítače, ale nabíjecí výkon je výrazně limitován na hodnotě 1,3 W a k nabíjení dochází pouze v případě vypnutí nebo uspání. Prázdnou baterii takovou rychlostí nabijete na polovinu za dlouhých 11 hodin.

BIOS

Do firmware tabletu lze vstoupit například volbou rozšířeného nastavení v předinstalovaném Windows 8. Nastavení vypadá stejně jako na klasických tabletech, ale vzhledem k absenci klávesnice je vše ovladatelné dotykem prstu (pero nefunguje). Vše se vykresluje v jednoduché textové podobě a pokud je potřeba cokoli zadat, objeví se virtuální grafická klávesnice. Nastavení nabízí následující volby:

  • vypnutí integrované baterie (pro servisní zásahy)
  • zapnutí „chladného“ režimu (snížení výkonu procesoru na 80% kvůli snížení produkce tepla)
  • povolení flashování firmware z operačního systému
  • blokování jednotlivých rozhraní a bezdrátových spojení
  • nastavení Secure Boot
  • nastavení Computrace/Anti-Theft
  • blokování/vymazání bezpečnostního čipu TPM 2.0

Příslušenství

Tablet jsme dostali spolu s malým napájecím adaptérem a micro-USB kabelem, který obě komponenty spojuje. Předinstalovaný operační systém Windows 8 Pro má svou obnovu do továrního nastavení uloženou v integrované paměti, odkud ji lze kdykoli spustit.

V tovární instalaci bylo na testovaném kusu pouze minimum dalších aplikací a systém byl relativně čistý. Odstranění bloatware nezabere více než 10 minut.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace tabletu s 3G modemem stojí 18 890,- Kč bez DPH (22 857,- Kč s DPH). Lenovo nepatří k těm, kteří by vám do krabice přihodili řadu příslušenství. Komponenty jako dokovací stanice nebo stojan s klávesnicí se prodávají samostatně.

Závěr

ThinkPad Tablet 2 má smysl především pro ty uživatele, kteří hledají dotykový počítač s co nejmenší hmotností a požadují možnost spouštění klasických aplikací pro Windows/x86. Základní činnosti tabletu lze pohodlně provádět v dotykovém rozhraní Metro. Jemnější práce v prostředí plochy jde naopak velmi dobře s pomocí pera, díky kterému se nemusíte omezovat pouze na jednoduché aplikace.

Nový ThinkPad Tablet 2 je v mnoha ohledech velmi povedený tablet. Velkou výhodou je pogumovaný povrch, který je na dotyk příjemnější než obvyklejší hliník. Pro práci v terénu je důležitá dobrá výdrž a při tvorbě náčrtků a ručních poznámek je integrované pero neocenitelnou součástí.

Dva zásadní nedostatky minulé verze tabletu byly zmírněny, ale ne zcela vyřešeny – pomalé nabíjení a samovybíjení v režimu spánku. Významnost těchto nedostatků závisí na způsobu použití.

Klady a zápory

+ nízká hmotnost
+ příjemný pogumovaný povrch
+ integrované pero

- pomalé nabíjení
- vyšší spotřeba v režimu spánku

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad Tablet 2
  • Instalovaný procesor: Intel Atom Z2670 (1.80 GHz, DC, 512 kB LLC)
  • RAM (MB): 2048 LPDDR2-800 (onboard dual-channel)
  • SSD (GB): 64 (eMMC)
  • ODD: -
  • LCD: 10,1" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA 3600 / PowerVR SGX 545 (IGP)
  • Modem: 3G (Ericsson C5621 gw)
  • LAN: -
  • WiFi: Broadcom 802.11abgn (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek I2S Audio
  • Polohovací zařízení: touchscreen + stylus
  • Software: Windows 8 Pro (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 31 Wh / 11h 3min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, micro-SD, 1x USB 2.0 , mini-HDMI
  • Rozměry: 262 x 165 x 10 mm
  • Hmotnost (kg): 0,57
Recenze

Diskuse